Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ 2ης Γενιάς: «Το τηγανόλαδο που έγινε χρυσάφι»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ 2ης Γενιάς: «Το τηγανόλαδο που έγινε χρυσάφι»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ 2ης Γενιάς: «Το τηγανόλαδο που έγινε χρυσάφι»
Το σχολείο του ΚΟΣΜΟΥ... Είμαστε ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ αλλά ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!!! ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ 2ης Γενιάς: «Το τηγανόλαδο που έγινε χρυσάφι»

2 Αγαπητό μας 49ο Γυμνάσιο Αθήνας, Ο Σταγονολαδάκιας B2G σας ευχαριστεί που θα μοιραστείτε μαζί μας μια «μαγική» εμπειρία: Το τηγανόλαδο που έγινε χρυσάφι!!!

3 Μια παροιμία για το χρυσάφι;
«Ό,τι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσάφι, Αλλά… ό,τι ΔΕΝ λάμπει θα μπορούσε να γίνει χρυσάφι» 

4 Τι πιστεύετε πως είναι «χρυσάφι»;
Μια ζεστή αγκαλιά; Η αγάπη για τη φύση; Το χαμόγελο των παιδιών;

5 Τι μπορεί να κάνει τα παιδιά να χαμογελούν;
Ίσως    Ένα ζεστό σχολείο το χειμώνα; Το παιχνίδι μέσα στον καθαρό αέρα σε μια καθαρή γειτονιά ή θάλασσα; Ένα αρωματικό σαπουνάκι στο νιπτήρα του σχολείου τους;

6 Πώς μπορείτε ΕΣΕΙΣ να δημιουργήσετε αυτά τα χαμόγελα;
…με τη Συνταγή για 1 λίτρο χρυσάφι: Μερικά γραμμάρια καυστική σόδα 0,2 λίτρα μεθανόλη και… 1 λίτρο τηγανόλαδο!!!

7 Που θα βρείτε το τηγανόλαδο;

8 Τα παραπάνω τρόφιμα είναι τηγανητά και διχάζουν την κοινή γνώμη και τους επιστήμονες σχετικά με την υγιεινή διατροφή. Ωστόσο ειδικοί διαιτολόγοι υποστηρίζουν ότι: κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες τηγανίσματος με παρθένο ελαιόλαδο, τα τηγανητά αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης μεσογειακής δίαιτας.»

9 Εάν απολαύσατε τα τηγανητά σας…
… ήρθε η ώρα για το πλύσιμο του τηγανιού. Το κρίσιμο ερώτημα είναι: ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΤΗΓΑΝΟΛΑΔΟ; Αν το λάδι έχει τηγανιστεί μέχρι μισή ώρα και αγαπάτε την υγεία σας, ΜΗΝ ξανατηγανίσετε με το ίδιο τηγανόλαδο!!! Επομένως έχουμε 2 περιπτώσεις:

10 1η Περίπτωση: Αν το ρίξετε στο…
…τότε κάποια στιγμή θα συμβεί αυτό και θα χρειαστείτε αυτά:

11 Γενικά, αν το ρίξετε στην…
… στο πέρασμά του αναστατώνει… Και κάποια μέρα βροχερή θα αναρωτιέστε γιατί πλημμύρισαν οι δρόμοι…

12 2η Περίπτωση: Συλλέγετε το τηγανόλαδο σε κάθε είδους δοχεία για ανακύκλωση (πλαστικά, γυάλινα, μεταλλικά…) και το φέρνετε στο 4ο ΕΠΑ.Λ. Αθήνας ή το παραλαμβάνουμε από το σχολείο σας 

13 Αναρωτιέστε τι θα το κάνουμε;
Θα το μετατρέψουμε σε Βιοντίζελ και Σαπούνι!

14 Θα σας προσφέρουμε τις γνώσεις μας για τη μετατροπή του τηγανόλαδου σε
Επιπλέον, Θα σας προσφέρουμε τις γνώσεις μας για τη μετατροπή του τηγανόλαδου σε Χρυσαφένια Χαμόγελα και θα μοιραστούμε μαζί σας τα παραγόμενα προϊόντα και όλα αυτά που «δεν είναι πράγματα» αλλά… είναι υπέροχο να τα ζούμε!

15 Επομένως:

16 Το Βιοντίζελ 2ης Γενιάς:
Παράγεται από τηγανέλαια ή υπολείμματα αγροτικών καλλιεργειών. Είναι φυτικό καύσιμο, μη τοξικό και βιοδιασπώμενο (εκπέμπει έως και 85% λιγότερες καρκινογόνες ουσίες). Δεν αυξάνει την αιθαλομίχλη στην ατμόσφαιρα και βοηθά στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. 

17 Πηγή: http://www.techzone.gr/index.php?id=48
Χρήσεις του Βιοντίζελ Το παραγόμενο βιοντίζελ χρησιμοποιείται μόνο του ή μαζί με το πετρέλαιο: 1) απευθείας στον καυστήρα του καλοριφέρ και 2) σε οχήματα με κινητήρα Diesel. Πηγή:

18 Η μαγεία της χημείας ξεκινά!
Το τηγανέλαιο δεν θα τρυπώνει πια στους σωλήνες του σπιτιού μας… αλλά στον καυστήρα του καλοριφέρ των σχολείων μας!!! Πώς όμως; Με τη χημική αντίδραση της μετεστεροποίησης το τηγανόλαδο θα μετατρέπεται σε βιοντίζελ και γλυκερίνη!

19 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΗ
1 βαθμονομημένο ογκομετρικό (πλαστικό) σκεύος 1L 1L αποσταγμένο νερό Ένα ζυγό ακριβείας gr (έως 200g min) 1g NaOH 1 γυάλινο χωνί 1 γυάλινο μπουκάλι με βιδωτό πώμα 1,5L 1 ποτήρι ζέσεως 20-50mL 1 λύχνο Bunsen με τρίποδα και πλέγμα θέρμανσης 1 αναπτήρα 1mL τηγανέλαιο 1 βαθμονομημένη σύριγγα 3-5mL 1 βαθμονομημένο ογκομετρικό κύλινδρο των 20 ή 50 mL 10mL Ισοπροπυλική αλκοόλη 1 ποτήρι ζέσεως 100mL Διάλυμα φαινολoφθαλεΐνης

20 Και φυσικά δεν ξεχνάμε το σημαντικότερο «υλικό»!
Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας!

21 Οπότε: Γάντια, μάσκα, ποδιά και γυαλιά για να ξεκινήσουμε!
Στην ομάδα B2G είναι σήμερα μαζί μας η Χριστίνα και η Ευτυχία! Να ετοιμαστούμε;;;

22 Όλα ξεκινούν από την τιτλοδότηση!
Πώς εξουδετερώνουμε τα Ελεύθερα Λιπαρά Οξέα (FFA ή Free Fatty Acids) του τηγανέλαιου: «Οξύ και Βάση  Νερό και Αλάτι» Μετράμε λοιπόν τον όγκο του διαλύματος καυστικής σόδας (δηλ. 1g NaOH σε 1L νερό) που χρειάζεται για να εξουδετερώσει πλήρως τα Ελεύθερα Λιπαρά Οξέα του τηγανέλαιου.

23 Αποτέλεσμα Τιτλοδότησης και καταλληλότητα τηγανόλαδου για Βιοντίζελ 2G
Εάν από την τιτλοδότηση προκύψουν: 1) μέχρι 3mL stock διάλυμα, το τηγανόλαδο είναι κατάλληλο για παραγωγή βιοντίζελ. 2) 3 - 6mL stock διάλυμα, το τηγανόλαδο είναι σχετικά κατάλληλο για παραγωγή βιοντίζελ. 3) πάνω από 6mL stock διάλυμα, το τηγανόλαδο είναι οριακά κατάλληλο έως ακατάλληλο για παραγωγή βιοντίζελ. Αυτό σημαίνει ότι το τηγανόλαδο έχει πυρολυθεί από υπερβολικό τηγάνισμα και ίσως η ποιότητα του βιοντίζελ να μην είναι τόσο καλή. Αν φτάσει την τιμή 10 το τηγανόλαδο είναι εντελώς ακατάλληλο για παρασκευή βιοντίζελ με καταλύτη NaOH.

24 Διαδικασία τιτλοδότησης (1/3) Δημιουργία Stock Διαλύματος NaOH
Διαλύουμε 1g NaOH ακριβώς σε 1L αποσταγμένο νερό. (Επειδή το στερεό ΝaOΗ διαλύεται δύσκολα στο νερό, βάζουμε mL νερό σε ένα γυάλινο μπουκάλι. Προσθέτουμε το 1g NaOH και το ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθούν οι κόκκοι. Μετά μεταφέρουμε αυτό το διάλυμα στο υπόλοιπο αποσταγμένο νερό και το κουνάμε για λίγο ώστε το διάλυμα να γίνει ομογενές.) Αυτό είναι το stock διάλυμα.

25 Διαδικασία τιτλοδότησης (2/3)
2) Μετράμε 10 mL Ισοπροπυλικής αλκοόλης με τον ογκομετρικό κύλινδρο (π.χ. των mL) και τη ρίχνουμε σε ένα ποτήρι ζέσεως (π.χ. των 100 mL) . 3) Ζεσταίνουμε περίπου 10 mL του τηγανόλαδου που θα μετρήσουμε στους 55°C. 4) Παίρνουμε ακριβώς 1mL τηγανόλαδου με τη σύριγγα των 3mL και το ρίχνουμε στο ποτήρι ζέσεως που περιέχει την ισοπροπυλική αλκοόλη. Αναδεύουμε το μίγμα μέχρι να πάρει ένα κιτρινωπό χρώμα. 5) Προσθέτουμε 3-4 σταγόνες φαινολοφθαλεΐνης στο προηγούμενο μίγμα.

26 Διαδικασία τιτλοδότησης (3/3)
6) Προσθέτουμε με τη σύριγγα stock διάλυμα σιγά-σιγά, ενώ ανακινούμε κυκλικά το γυάλινο δοχείο. Το υγρό θα γίνει ανοιχτό φούξια και όσο το ανακινούμε θα ξαναγίνει κίτρινο. Ξαναπροσθέτουμε σιγά-σιγά (σταγόνα - σταγόνα) από το stock διάλυμα, και σταματάμε όταν το χρώμα παραμένει φούξια για 30s. Σημειώνουμε πόσα mL stock διαλύματος χρησιμοποιήσαμε Επαναλαμβάνουμε όλη την παραπάνω διαδικασία τουλάχιστον 3 φορές και υπολογίζουμε το Μέσο Όρο των μετρήσεων για να μειώσουμε το σφάλμα μέτρησης.

27 Τι σημαίνει το αποτέλεσμα της τιτλοδότησης;
Κάθε 1 mL stock διαλύματος (δηλαδή υδατικού διαλύματος NaOH) που χρησιμοποιήσαμε αντιστοιχεί σε 1 ΕΠΙΠΛΕΟΝ g/L NaOH που θα πρέπει να προσθέσουμε κατά την παραγωγή του βιοντίζελ (για την εξάλειψη των ελεύθερων λιπαρών οξέων στο τηγανόλαδο).

28 ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ

29 Διαδικασία Παραγωγής Βιοντίζελ 2G (1/3) Πώς θα φτιάξετε methoxide
Πηγαίνουμε σε ανοικτό χώρο ή σε καλά αεριζόμενη περιοχή και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας. Μετράμε τη μεθανόλη με τον ογκομετρικό κύλινδρο, και την ρίχνουμε σε γυάλινο δοχείο Βιδώνουμε καλά το πώμα. Μετράμε το NaOH. Προσοχή! Δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με οποιοδήποτε πλαστικό αντικείμενο ή ζωντανό οργανισμό. Χρησιμοποιούμε μια ύαλο ωρολογίου ή κάποιο γυάλινο σκεύος πάνω στη ζυγαριά για να ζυγίσουμε το NaΟH. Το NaΟH έχει την τάση να προσκολλάται σε οτιδήποτε

30 Διαδικασία Παραγωγής Βιοντίζελ 2G (2/3) Πώς θα φτιάξετε methoxide
Ανοίγουμε το σφραγισμένο δοχείο της μεθανόλης και ρίχνουμε μέσα προσεκτικά το NaOH. Ξανακλείνουμε καλά το δοχείο. Ανακινούμε απαλά το δοχείο ώστε να διαλυθεί το NaOH στη μεθανόλη. (Αυτό μπορεί να πάρει μερικά λεπτά. Το δοχείο θα θερμανθεί ελαφρά και θα δημιουργηθεί μικρή πίεση μέσα στο δοχείο.) Ανοίγουμε απαλά και προσεκτικό το πώμα του δοχείου ώστε να αεριστεί χωρίς να εισπνεύσουμε τους ατμούς. Αφήνουμε το δοχείο σε εξωτερικό χώρο. ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ!!!!

31 Διαδικασία Παραγωγής Βιοντίζελ 2G (3/3)
Θερμαίνουμε 1 λίτρο τηγανελαίου στους 55 oC. Εφόσον φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία, ρίχνουμε το θερμό λάδι με το χωνί στο μεγάλο γυάλινο δοχείο με το βιδωτό πώμα. Παίρνουμε το δοχείο με το λάδι και το χωνί σε εξωτερικό χώρο. Προσεκτικά αλλά γρήγορα ρίχνουμε το methoxide στο λάδι χρησιμοποιώντας το ίδιο χωνί. Ξανακλείνουμε καλά το δοχείο. Αφού βεβαιωθούμε ότι το δοχείο είναι εντελώς σφραγισμένο, ανακινούμε το μείγμα δυνατά για 10 λεπτά περίπου. Τοποθετούμε το δοχείο σε μια καλά φωτισμένη περιοχή και παρακολουθούμε τη μαγεία της μετεστεροποίησης!!!

32 Η «Βιο-γλυκερίνη» Από τη γλυκερίνη που παράγεται μαζί με το βιοντίζελ, μπορούμε να παρασκευάσουμε πολλά καθημερινά προϊόντα όπως σαπούνια, κεριά, καλλυντικά κ.λπ. Αρκεί πρώτα να την καθαρίσουμε!

33 Επεξεργασία γλυκερίνης για παρασκευή σαπουνιού
Για κάθε 1L γλυκερίνης που θα προκύψει σαν υποπροϊόν από την παρασκευή του βιοντίζελ απαιτούνται 40g καυστικής σόδας (ΝΑΟΗ) για τη μετατροπή της γλυκερίνης σε σαπούνι. Προαιρετικά: μπορείτε να προσθέσετε και αρωματική ουσία

34 Η ώρα του… σαπουνιού! Έχουμε μαζί μας τις: Ερίσα και Εύα! Θα παρασκευάσουν σαπούνι από τηγανέλαιο και ΝΑΟΗ…

35 Παρασκευή 1 λίτρου στερεού σαπουνιού από τα υποπροϊόντα της παρασκευής βιοντίζελ (1/2)
1) Βράζουμε τη γλυκερίνη στους 78-80°C για εξάτμιση της μεθανόλης που περιέχεται μέσα στο υποπροϊόν έτσι ώστε να μείνει μόνο η γλυκερίνη και να μπορέσουμε να την επεξεργαστούμε.  Αν δεν αφαιρέσουμε τη μεθανόλη, το σαπούνι που θα παραχθεί θα είναι επικίνδυνο για το δέρμα. 2) Φιλτράρουμε τη γλυκερίνη από τυχόν υπολείμματα που παρέμειναν από τη παραγωγή βιοντίζελ, με μία ψηλή σήτα (σουρωτήρι) κουζίνας.  3) Μετράμε 1L ζεστής γλυκερίνης και το κρατάμε ζεστό.

36 Παρασκευή 1 λίτρου στερεού σαπουνιού από τα υποπροϊόντα της παρασκευής βιοντίζελ (2/2)
4) Παίρνουμε 100mL νερού (και προαιρετικά αρωματική ουσία) και προσθέτουμε 40g NaOH. 5) Τοποθετούμε τη αναλογία (νερό + καυστικό νάτριο) σε ένα σκεύος ΙΝΟΧ και ρίχνουμε τη ζεστή γλυκερίνη. Ανακατεύουμε μέχρι να σιγουρευτούμε ότι τα δύο υγρά έχουν ενωθεί πλήρως και η αντίδραση έχει ολοκληρωθεί. 6) Ρίχνουμε το μίγμα μέσα σε ανακυκλώσιμα δοχεία (π.χ. πάτους μπουκαλιών νερού) και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει. 7) Μετά από 24 ώρες το αφαιρούμε από τα δοχεία και τα τοποθετούμε σε ξηρό κρύο περιβάλλον για 2 εβδομάδες έτσι ώστε η καυστική σόδα να έχει αντιδράσει πλήρως για να μην είναι «σκληρό» το σαπούνι για το δέρμα.

37 Το σχολείο του ΚΟΣΜΟΥ... Είμαστε ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ αλλά ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!!!
Γιατί ΜΠΟΡΟΥΜΕ από τα φαινομενικά άχρηστα πράγματα, να παράγουμε Αξία για τους Ανθρώπους και να Μειώσουμε το Ανθρώπινο Αποτύπωμά μας στον πλανήτη ΓΗ Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο… Toti impreuna putem sa schimbam lumea... Wsztscy razem mozemy zmienic swiat… Το 4ο ΕΠΑ.Λ. Αθηνών ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΟΛΟΨΥΧΑ για το τηγανόλαδο που ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΤΕ…


Κατέβασμα ppt "ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ 2ης Γενιάς: «Το τηγανόλαδο που έγινε χρυσάφι»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google