Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΞΟΥ Συντονιστής : Δεληανδρέου Μαρία, καθηγήτρια οικονομικών

2 Α΄ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Πιστολέλης Μιχάλης Παπουτσέλιας Κώστας
Α΄ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Πιστολέλης Μιχάλης Παπουτσέλιας Κώστας Κουτσός Κωνσταντίνος Καρυπιάδης Ραφαήλ Κορσαβαϊδης Νίκος

3 Β΄ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Παντσή Κυριακή Παναγιωταλίδης Γρηγόρης
Β΄ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Παντσή Κυριακή Παναγιωταλίδης Γρηγόρης Ντόκο Ορέστης Ορφάνωφ Γιώργος Φυσέκης Στάθης Βεζυρίδης Κώστας Αξιωτίδης Σπύρος

4 Γ΄ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Ορτζάνη Μαρία Μελετιάδου Εύη Βελισκάκη Έφη
Γ΄ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Ορτζάνη Μαρία Μελετιάδου Εύη Βελισκάκη Έφη Γιάννογλου Χρύσα

5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα τελευταία χρόνια, λόγω της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αλλά και της παγκοσμιοποίησης, οι παραδοσιακές καλλιέργειες της Ελλάδας παρουσιάζουν πολλές δυσκολίες στο να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες. Το γεγονός αυτό κατέστησε απολύτως αναγκαία την προσφυγή του αγροτικού κόσμου σε νέες και εναλλακτικές καλλιέργειες οι οποίες θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν εν μέρει ή και συνολικά μερικές από τις παραδοσιακές καλλιέργειες.

6 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η καλύτερη απάντηση της χώρας μας στην κρίση είναι οι επενδύσεις στην καλλιέργεια της ελληνικής γης ακόμα και σήμερα που λόγω της ανόδου των θερμοκρασιών η απόδοση των γεωργικών προϊόντων γίνεται ακόμα δυσκολότερη και λιγότερο προβλέψιμη. Σημαντικό για την ελληνική αγορά θα είναι να "ισιώσει" και να "κοντύνει" ο δρόμος από το χωράφι στο ράφι, ώστε να γίνει μια σωστή εμπορική διαχείριση των αγροτικών προϊόντων που δεν θα αδικεί τον παραγωγό, θα δίνει κίνητρα στον έμπορο, αλλά κυρίως θα ωφελήσει την τσέπη του καταναλωτή.

7 ΔΙΕΞΟΔΟΣ Ειδικά στις μέρες μας η γεωργία και γενικότερα ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης και εξόδου από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αρκεί να στηρίζεται στις πραγματικές δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής. Κύριος στόχος είναι η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, που να καλύπτουν καταρχήν βασικές τοπικές ανάγκες αλλά και να διαθέτουν ανταγωνιστική εθνική και διεθνή εμπορεύσιμη αξία. Είναι μεγάλη η σημασία της ενασχόλησης με εναλλακτικές καλλιέργειες που θα δίνουν νέες διεξόδους και προοπτικές και θα αξιοποιούν τα ιδιαίτερα εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά της περιοχής, παράγοντας νέα εισοδήματα και ενισχύοντας τόσο την τοπική οικονομία, όσο και την ανάπτυξη. Οι αγρότες σήμερα και ιδιαίτερα οι νέοι στρέφονται προς αναδιάρθρωση της καλλιέργειας για να μπορούν να συμμετέχουν προσωπικά στην ενασχόλησή τους. Προβληματίζονται για το είδος της καλλιέργειας και αναζητούν πληροφορίες από τους κατά τόπους συμβούλους και το Ίντερνετ για νέα προϊόντα.

8 ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ
Πριν να παρθεί κάποια απόφαση για μια νέα καλλιέργεια από αυτές που ακούγονται καθημερινά θα πρέπει να γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του είδους, το έδαφος που προτιμά, το κόστος παραγωγής και τη διαθεσιμότητα του προϊόντος, που δηλαδή θα μπορέσει να διοχετευθεί, απευθείας στον καταναλωτή ή σε δευτερογενή επεξεργασία.

9 ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ  Για να υπολογιστεί το κόστος καλλιέργειας πρέπει να ληφθούν υπόψη: Το κόστος αγοράς λιπασμάτων Το κόστος αγοράς φυτοφαρμάκων.   Το κόστος της άρδευσης. Το κόστος της ξένης εργασίας που περιλαμβάνει τόσο την εργασία με μηχανήματα (όργωμα, σβάρνισμα, βοτάνισμα)  όσο κα την εργασία με εργάτες για την εκτέλεση  των εργασιών εγκατάστασης των φυτών, της συγκομιδής και της ξήρανσης. Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Ο τόκος του κεφαλαίου κίνησης με επιτόκιο  4%.   Το ενοίκιο της γης το οποίο λαμβάνεται υπόψη με 30,00 ευρώ ανά στρέμμα. Το κόστος των αποσβέσεων των υποδομών άντλησης του νερού, ήτοι Γεώτρηση και αντλία, ο τόκος γι αυτές δαπάνες,με επιτόκιο 5% καθώς και οι δαπάνες για την συντήρηση με 2% επί  των δαπανών απόσβεσης των υποδομών άντλησης του νερού. Το κόστος αποσβέσεων του αρδευτικού δικτύου (δίκτυο εφαρμογής του νερού στον αγρό), ήτοι των αγωγών εφαρμογής και όλων των συσκευών ασφάλειας του δικτύου, ο τόκος παγίου κεφαλαίου 5%  καθώς και οι δαπάνες συντήρησης υπολογιζόμενες με 2% επί των δαπανών απόσβεσης. 

10 ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε καλλιέργειες που εμφανίζονται ελκυστικές στις μέρες μας. Η αναφορά στα νέα προϊόντα περιλαμβάνει την γνωριμία με αυτά και τις ωφέλειες από την κατανάλωσή τους.

11 ΦΡΑΟΥΛΑ Καταναλώνεται ως νωπό φρούτο.
Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, γίνεται μαρμελάδα, λικέρ, κομπόστα, χυμός. Δρα καθαρτικά, διουρητικά, μαλακτικά ενώ βοηθά σημαντικά στις αποβολή τοξινών του οργανισμού, ενισχύοντας τα αντιοξειδωτικά στοιχεία. Διαθέτει και καλλυντική δράση. Είναι παρατηρημένο ότι n μάσκα με φράουλα τονώνει τηv επιδερμίδα και τηv κάνει απαλή, όμορφη και σφριγηλή.

12 ΦΡΑΟΥΛΑ Η ημερήσια πρόσληψή της μειώνει σημαντικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Λόγω της βιταμίνης C και του καλίου που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες, οι φράουλες προσδίδουν επιπλέον οφέλη για την προστασία κατά της οστεοπόρωσης, ενώ παρέχει προστασία κατά της στεφανιαίας νόσου, των καρδιαγγειακών παθήσεων, και είναι ευεργετική για την ισορροπία των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης. Η σύστασή της έχει ευεργετικές επιπτώσεις σε όσους έχουν δυσκοιλιότητα, λόγω των φυτικών ινών της. Η υψηλή περιεκτικότητα της σε ίνες την καθιστά μια καλή επιλογή για απώλεια βάρους.

13 ΦΡΑΟΥΛΑ Έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση, ένα φλιτζάνι την ημέρα, προσδίδει περισσότερη βιταμίνη C από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει επαναφέρει την επιδερμίδα και έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Περιορίζει τη φλεγμονή που συναντάμε σε παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα, το άσθμα και ο καρκίνος. Είναι φρούτο πλούσιο σε πεκτίνη, η οποία συντελεί στη μείωση της χοληστερίνης. Περιέχει πολυφαινόλες, που μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλό μας από τη γήρανση και την απώλεια μνήμης.

14 ΑΛΟΗ Aνάμεσα στα θρεπτικά συστατικά της περιλαμβάνονται οι βιταμίνες A, C και E. H βιταμίνη A (ρετινόλη) φημίζεται για τις αναπλαστικές της ιδιότητες στα κύτταρα και χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμετολογία ως αντιρυτιδικό συστατικό. H Bιταμίνη C έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενώ βοηθά να δημιουργηθεί το κολλαγόνο του δέρματος και να διατηρηθεί η υγεία του. H Bιταμίνη E, με τις αντιοξειδωτικές και αναπλαστικές της ιδιότητες, προστατεύει το δέρμα, προλαμβάνοντας τις βλάβες της κυτταρικής μεμβράνης. Είναι πλούσια πηγή μεταλλικών στοιχείων (π.χ. σιδήρου, χρωμίου, μαγγανίου, φωσφόρου, καλίου, ψευδαργύρου κ.ά.), ενζύμων αμινοξέων και άλλων θρεπτικών συστατικών.

15 ΑΛΟΗ ΒΕΡΑ Το φυτό θεωρείται ότι κάνει καλό σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος, όπως το έλκος του στομάχου, η δυσπεψία, η δυσκοιλιότητα και η ελκώδης κολίτιδα. Μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς, με αρθρίτιδες και διαβήτη, λόγω της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Ως φυτοθεραπεία, ο χυμός της πίνεται για την ανακούφιση από δυσφορία του πεπτικού συστήματος (καούρες). Θεωρείται ότι βοηθά στην αποφυγή τραυματισμών στο επιθήλιο και ενισχύει την επούλωση του όταν αυτό υφίσταται κάποιο τραυματισμό. Δρα ως αντισηπτικό, αυξάνοντας τη διάχυση του αίματος στην τραυματισμένη περιοχή και διεγείρει τους ιστούς και τα κύτταρα του δέρματος που είναι υπεύθυνα για την θεραπεία της πληγής. Κάνει καλό και σε δερματίτιδες και εγκαύματα.

16 ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ Τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα κι έτσι δεν είμαστε ευάλωτοι σε κάθε είδους ασθένεια που μπορεί να μας προσβάλλει και να μας ρίξει στο κρεβάτι. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, εμποδίζοντας τη δημιουργία και τη δράση των ελεύθερων ριζών που επιτίθενται στα κύτταρα και δρώντας κατά του καρκίνου. Αποτοξινώνει και διεγείρει ιστούς και όργανα του ανθρώπινου σώματος, απαραίτητα για την αποβολή των τοξινών.

17 ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης, αλλά και του σακχάρου του αίματος. Δρα αποτρεπτικά ως προς την εμφάνιση σιδηροπενικής αναιμίας. Κάνει καλό στην καρδιά μειώνοντας τον κίνδυνο προσβολής από καρδιακές παθήσεις, εμποδίζοντας τη συγκέντρωση χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία. Μειώνει τις επιπτώσεις τις αρθρίτιδας. Αποτρέπει την εμφάνιση της οστεοπόρωσης. Δρα θετικά σε περιπτώσεις κατάθλιψης. Καταστέλλει την όρεξη και βοηθά στον έλεγχο του βάρους.

18 ΣΤΕΒΙΑ Τα φύλλα της περιέχουν πολλά μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία (χρώμιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο), βιταμίνες Β (κυρίως νιασίνη) και φυτοθρεπτικά όπως η χλωροφύλλη και οι φυτικές στερόλες. Ο συνδυασμός και η αλληλεπίδραση των συστατικών αυτών ενδέχεται να της προσδίδουν επιπλέον ωφέλιμες ιδιότητες για την υγεία μας, που μέλλει όμως να αποδειχτούν ερευνητικά. Έχει αντιυπερτασική, αντιβακτηριδιακή, αντιοξειδωτική, καρδιοτονωτική, αντιγηραντική, αδυνατιστική, χωνευτική και επουλωτική για το δέρμα δράση. Αντίθετα με τη ζάχαρη, δεν ευνοεί ούτε τη δημιουργία τερηδόνας ούτε την ανάπτυξη του μύκητα Candida Albicans

19 ΣΤΕΒΙΑ Είναι φυσική γλυκαντική ουσία και αντικαθιστά τη ζάχαρη για τους ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη. Είναι άριστη εναλλακτική λύση της ζάχαρης για τους ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη. Υπό μορφή ξηρών φύλλων είναι χρήσιμη για τους ανθρώπους που πάσχουν από υπέρταση και για τους ανθρώπους που επιδιώκουν έναν υγιή και περιβαλλοντικά συνειδητό τρόπο ζωής. Έχει μηδέν θερμίδες, μηδέν υδατάνθρακες, μηδέν γλυκαιμικό δείκτη (G.I.) και μηδέν γλυκαιμικό φορτίο (G.L.). Επομένως, όταν χρησιμοποιείται αντί της κοινής ζάχαρης ή άλλων επίσης θερμιδογόνων γλυκαντικών υλών περιορίζει την ενεργειακή πρόσληψη και έτσι συμβάλλει θετικά στην προσπάθεια ελέγχου των περιττών κιλών. .

20 ΓΚΟΤΖΙΜΠΕΡΙ Περιέχει βήτα-Καροτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 και Β2, καθώς και μια σειρά άλλων βιταμινών, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα. Περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και διατροφικές ίνες απαραίτητα για το σώμα. Τα εκατό γραμμάρια μεταποιημένου μούρου περιέχουν 370 θερμίδες.

21 ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΙ Χρησιμοποιείται για τις ευεργετικές του ιδιότητες όσον αφορά την τόνωση της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών. Θεωρείται ότι εμπλουτίζει το αίμα με θρεπτικά συστατικά και προάγει την κυκλοφορία του, και αποτελεί εξαιρετικό βοήθημα στη διατήρηση της καλής όρασης και στη βελτίωσή της. Αναζωογονεί και δίνει ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό. Πιστεύεται πως προμηθεύει τον οργανισμό με την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές του ανάγκες, ακόμα και σε συνθήκες στρες. Θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό και ενισχυτικό της μακροζωίας.

22 ΑΒΟΚΑΝΤΟ Περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, γλουταθιόνη (μία φυτοχημική ουσία η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες), βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, ψευδάργυρο και σίδηρο απ' όσες τα άλλα φρούτα που καταναλώνονται ευρέως.

23 ΑΒΟΚΑΝΤΟ Είναι πλουσιότατο σε λίπος και αυτό το καθιστά ιδιαίτερα θερμιδογόνο. Έχει εξαιρετική αντικαρκινική δράση, Έρευνες αποδεικνύουν την καρδιοπροστατευτική δράση των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως αυτά που περιέχει . Μπορεί να μειώσει τόσο την ολική όσο και την «κακή» (LDL) χοληστερίνη, καθώς και να αυξήσει την «καλή» (HDL) χοληστερίνη. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε κάλιο, έναν ηλεκτρολύτη που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η ευεργετική δράση του στο καρδιαγγειακό σύστημα ενισχύεται και από το γεγονός ότι περιέχει φυλλικό οξύ και βιταμίνη Ε, τα οποία έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών νοσημάτων. Ορισμένα λιπαρά συστατικά του έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν στη μείωση του αισθήματος του πόνου σε πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα.

24 ΑΒΟΚΑΝΤΟ Είναι εκ φύσεως πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα - δύο είδη «καλών» λιπών, τα οποία πιστεύεται ότι έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Μπορεί να βοηθά τον οργανισμό να απορροφά και να αξιοποιεί πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως τα καρωτινοειδή. Τα καρωτινοειδή έχουν πανίσχυρες αντιοξειδωτικές ουσίες. Η άλφα-καρωτίνη και η βήτα-καρωτίνη συμβάλλουν στην προστασία από την στεφανιαία νόσο και τον καρκίνο, ενώ η λουτεϊνη συμβάλλει στην υγεία των ματιών και προστατεύει από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδος - μιας ασθένειας που αποτελεί κύρια αιτία τυφλώσεως των ηλικιωμένων. Η λυκοπένη συμβάλλει στην προστασία από τον καρκίνο του προστάτη. Είναι πλούσιο και σε πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.

25 ΓΑΪΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ Χρησιμοποιείται σαν δυναμωτικό του εγκεφάλου και της μνήμης, σαν καταπραϋντικό στην καταρροή, στην πλευρίτιδα, αλλά και στην ψωρίαση. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε η  αντικαρκινική, η  νευροπροστατευτική  αλλά και η καρδιοπροστατευτική του δράση, λόγω της μείωσης της χοληστερόλης που προκαλεί.

26 ΓΑΪΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ Το εκχύλισμα χορηγείται για τη θεραπεία της συμφόρησης των πεπτικών οργάνων με λιπώδη διήθηση. Η φαρμακοποιία αναγνωρίζει τους σπόρους και τα τιτλοδοτημένα εκχυλίσματα του γαϊδουράγκαθου ως  θεραπευτικά των  πεπτικών διαταραχών και των οργανικών βλαβών από δηλητήρια και τοξίνες. Είναι το  κύριο  γιατρικό  που χρησιμοποιείται στην  προστασία του συκωτιού από λοιμώξεις, κατανάλωση αλκοόλ ή χημειοθεραπείες. Μπορεί να βοηθήσει στο να περιοριστούν οι βλάβες στο συκώτι αλλά και στην ανανέωση των κυττάρων του. Χρησιμοποιείται ακόμα στη  θεραπεία της ηπατίτιδας, του ίκτερου και της κίρρωσης του ήπατος. Χορηγείται σε όλα τα  προβλήματα της χοληδόχου κύστης, καθώς αυξάνει την έκκριση και την ροή της χολής από το ήπαρ και της χοληδόχου κύστης. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση των χολόλιθων, καθώς  έχει την ιδιότητα να αυξάνει τη διαλυτότητα της χολής. Είναι  αντίδοτο σε δηλητηριάσεις από μύκητες  του γένους Amanita καθώς και από άλλες τοξίνες του περιβάλλοντος.

27 ΜΥΡΤΙΛΟ Τα προϊόντα του αποτελούν πρώτη ύλη για τις βιομηχανίες τροφίμων, τις φαρμακοβιομηχανίες και τις βιομηχανίες καλλυντικών. Οι καρποί του έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ουσίες, που συντελούν στη διατήρηση της καλής υγείας του ανθρώπου, όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, κ.ά.

28 ΜΥΡΤΙΛΟ Ή ΜΠΛΟΥΜΠΕΡΙ Έχει αντικαρκινική δράση, κυρίως όσον αφορά την παρεμπόδιση του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων. Η συχνή κατανάλωση μύρτιλων βοηθά στην προστασία του ηλικιωμένου ατόμου από νευροεκφυλιστικές ασθένειες που συνδέονται με τη γήρανση.

29 ΜΥΡΤΙΛΟ Τα αφεψήματα μύρτιλου έχουν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της διάρροιας, της δυσπεψίας και της ναυτίας. Τα φύλλα και οι καρποί ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση λοιμώξεων του ουροποιητικού. Καρποί και φύλλα χρησιμοποιούνται από την παραδοσιακή ιατρική για την αντιμετώπιση του διαβήτη.

30 ΑΡΩΝΙΑ Οι καρποί της είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σε βιταμίνη C Μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε κοκτέιλ χυμών, αλκοολούχων ή ενεργητικών ποτών, σε τσάι, σιρόπια, ζελέ, σε φαρμακευτικά σκευάσματα και σαν χρωστικές τροφίμων. Ο καρπός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη φαρμακοβιομηχανία. Επίσης, ο καρπός είναι πλούσιος σε πεκτίνη, η οποία μας προστατεύει και από τη ραδιενέργεια.

31 ΑΡΩΝΙΑ Χρησιμοποιείται σαν διουρητικό φάρμακο, επειδή αυξάνει την έκκριση της ουρίνης, αλλά και σαν φάρμακο για την μείωση της υπέρτασης όπως επίσης και στην δερματολογία. Περιέχει ουσίες που θεωρούνται αντικαρκινικές. Περιέχει υψηλές ποσότητες ανθοκυανών και φλαβονοειδών.

32 ΑΡΩΝΙΑ Οι καρποί της χρησιμοποιούνται για αντιμετώπιση της υπέρτασης, επειδή συμβάλει στην κανονική διαπερατότητα και ελαστικότητα των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων. Επίσης εναντίον του διαβήτη, διαφόρων νοσημάτων των νεφρών, ρευματισμών, αλλεργιών, ηπατίτιδας, κλπ. Χρησιμοποιείται για την μείωση της χοληστερίνης σε άτομα που πάσχουν από αθηροσκλήρυνση. Ο χυμός και οι καρποί της, αυξάνουν την άμυνα του οργανισμού και ενισχύουν την όρεξη.

33 ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ Ένα φρούτο που μπορεί να μην ανήκει στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, όπως το βατόμουρο, κατέχει σημαντική θέση στη ζαχαροπλαστική των ευρωπαϊκών χωρών, δημιουργώντας ένα αυξανόμενο ρεύμα κατανάλωσης τα τελευταία χρόνια. Έχει αυξημένη ζήτηση από τις βιομηχανίες μεταποίησης, δεδομένου ότι ανήκει και στα λεγόμενα «super foods», με πολύ υψηλή διατροφική αξία.

34 ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ Ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής αυτών, οδηγείται στη βιομηχανία και μεταποιείται σε πάρα πολλά και ακριβά προϊόντα, όπως χυμούς, σιρόπια, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, βελτιωτικά γεύσης, αρώματα κ.λ.π., ενώ ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής καταψύχεται για τους ίδιους σκοπούς.

35 ΑΓΚΙΝΑΡΑ Περιέχει βιταμίνες A, B, C, ασβέστιο, φώσφορο και κυναρίνη.
Η κύρια χρήση της παραμένει οικιακή, έχοντας ωστόσο και πάλι καταφέρει να διαφοροποιηθεί μπαίνοντας στην gourmet κουζίνα. Η επεξεργασία που υφίσταται τα τελευταία χρόνια τής έχει δώσει «χώρο» στο λιανεμπόριο όλο τον χρόνο.

36 ΑΓΚΙΝΑΡΑ Βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην παρασκευή φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων. Τα φύλλα της χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή στα ζώα που εκτρέφονται κυρίως για την παραγωγή γάλακτος, ενώ στην Ιταλία χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή λικέρ.

37 ΔΑΦΝΗ Τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται ως άρτυμα στη μαγειρική (νοστιμίζει φαγητά όπως τα όσπρια και στη συσκευασία ξηρών καρπών, όπως σύκα ή σταφίδες. Το αιθέριο έλαιο που έχουν τα φύλλα και οι καρποί (δαφνέλαιο) χρησιμοποιείται για την παρασκευή εντομοκτόνων και παρασιτοκτόνων. Ένα αραιό αφέψημα από αυτά χρησιμοποιείται ως παρασιτοκτόνο οργανισμών που παρασιτούν σε άλογα.

38 ΔΑΦΝΗ Σε πολλά χωριά χρησιμοποιούν το χυλό των φύλλων μαζί με ρεβυθάλευρο για το ζύμωμα του εφτάζυμου ψωμιού. Χρησιμοποιείται σαν αρωματικό στο βερμούτ, σε παγωτά, γλυκά, στην αρτοποιία, σε σούπες, ζυμαρικά και κονσέρβες κρέατος. Το αιθέριο έλαιο που περιέχουν οι καρποί βρίσκει πολλές εφαρμογές στη θεραπευτική. Από λαϊκούς θεραπευτές χρησιμοποιείται η σκόνη των δαφνόφυλλων τοπικά για το σταμάτημα της αιμορραγίας από τη μύτη. Τα φύλλα και οι καρποί είναι τονωτικά για τις λειτουργίες της πέψης . Όλα τα μέρη της είναι διεγερτικά και η λαϊκή ιατρική δε χρησιμοποιεί τα φύλλα ως εφιδρωτικά και αντικαταρροϊκά.

39 ΔΑΦΝΗ Το εκχύλισμα δάφνης βοηθά στην καλή λειτουργία του στομάχου.
Το δαφνέλαιο, που εξάγεται με μηχανική συμπίεση των καρπών, θεωρείται ως αντιρρευματικό, για θλάσεις μυών και εναντίον της αρθρίτιδας. Το αιθέριο έλαιο, που παράγεται από την απόσταξη των φύλλων, είναι αντισηπτικό, πολύτιμο για το συνάχι και τη βρογχίτιδα. Το αφέψημα της δάφνης, χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της αϋπνίας και της έντασης. Το ίδιο αφέψημα θεωρείται χρήσιμο και σε περιπτώσεις δυσπεψίας και ανορεξίας Για τον πονόλαιμο αλλά και τις στοματικές μολύνσεις μπορούμε επίσης να κάνουμε γαργάρες με το παραπάνω αφέψημα, ενώ τα επιθέματα με κομπρέσες με νερό όπου έχουμε βράσει δέκα φύλλα δάφνης ενδέχεται να καταπραΰνουν και τα αποστήματα. Παράλληλα το αιθέριο έλαιο της δάφνης θεωρείται ότι καταπολεμά την αεροφαγία αλλά και τους πόνους που οφείλονται σε ρευματισμούς και αρθριτικά. Αν τα μαλλιά σας πέφτουν ή είναι θαμπά, ξεβγάλτε τα μετά το λούσιμο με νερό στο οποίο έχετε βράσει φύλλα δάφνης. Για να σκουρύνετε το χρώμα τους σε περίπτωση που έχουν αρχίσει να ασπρίζουν, βράστε 150 γρ. φρέσκα δαφνόφυλλα, αφήστε το μείγμα να κρυώσει και λουστείτε για 15 μέρες. Τα φύλλα της δάφνης πιστεύεται ότι διαθέτουν στυπτικές, αντιδιαρροϊκές και διουρητικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται σε αρώματα, κεριά και σαπούνια.  

40 ΜΥΡΣΙΝΗ Ή ΜΥΡΤΙΑ Είναι φυτό ιδιαιτέρως χρήσιμο στη φαρμακευτική και την αρωματοποιία. Χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις εξανθημάτων και πονόδοντων. Από τα φύλλα, τα κλαδιά και τα άνθη της παράγεται αιθέριο έλαιο, το μυρτέλαιο. Αυτό έχει εξαιρετικό άρωμα και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, τη φαρμακευτική και την παρασκευή καλλυντικών. Το ξύλο της είναι εξαιρετικά καλής ποιότητας και χρησιμοποιείται για την κατασκευή χειροτεχνημάτων.

41 ΤΖΙΤΖΙΦΟ Περιέχει φλαβονοειδή, γλίσχρασμα σαπωνίνες, σάκχαρα, βιταμίνες Α, Β2,και  C, ιχνοστοιχεία,  ασβέστιο ,και σίδηρο. Οι σπόροι περιέχουν σαπωνίνες  και αιθέρια έλαια. Ο φλοιός της Τζιτζιφιάς περιέχει τανίνες και είναι στυπτικός.   Χρησιμοποιείται για να τονώσει τη σπλήνα και το στομάχι, στην αντιμετώπιση της δύσπνοιας, σε σοβαρές συναισθηματικές διαταραχές, σε αδυναμία των νεύρων, για να ισορροπήσει την πίεση, σαν σιρόπι  για να καλύψει τις γεύσεις των δυσάρεστων βοτάνων κ.ά.   Εάν ο καρπός της άγριας τζιτζιφιάς λαμβάνεται σε καθημερινή βάση, βελτιώνει το χρώμα του δέρματος και τον τόνο, δύο σημεία που δηλώνουν την σωματική ευεξία. Ο φλοιός (μετά από επεξεργασία) είναι  τονωτικός και  βοηθά  στη θεραπεία  των εγκαυμάτων, στην αναιμία, τη νεφρίτιδα, τις νευρικές διαταραχές, την  αϋπνία  και  την αποτοξίνωση.  Το αφέψημα της  ρίζας είναι  αντιπυρετικό, και εξωτερικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πλύσεις  ακόμη και  των ματιών, σε  φλεγμονές, και σε εγκαύματα. Βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών.

42 ΤΖΙΤΖΙΦΟ Τα φύλλα  χρησιμοποιούνται  στη θεραπεία των παιδιών που πάσχουν από τυφοειδή πυρετό,  ευλογιά, ιλαρά, ανεμοβλογιά, κ.ά,   γιατί προκαλούν  εφίδρωση και ρίχνουν τον  πυρετό. Το αφέψημα  των φύλλων  σκοτώνει τα παράσιτα και τα σκουλήκια  που προκαλούν διάρροια. Ο καρπός εκτός που είναι  θρεπτικός, προστατεύει από τις αλλεργίες, είναι μαλακτικός, αναζωογονεί το συκώτι, είναι ήπια καθαρτικός, και  καταπραϋντικός. Μειώνει την υπερβολική εφίδρωση ειδικά τη νυχτερινή, και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, μειώνει  την κατακράτηση των υγρών. Θεωρείται  ανοσοδιεγερτικό, θερμαντικό, αντιμυκητιακό, αντιβακτηριακό, αντισπασμωδικό, αντιφλεγμονώδες, ηρεμιστικό, καρδιοτονωτικό, και  αντιοξειδωτικό. Γίνεται σιρόπι, καραμέλες, ξύδι, κρασί, και τουρσί.  Τα αποξηραμένα φρούτα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπερκόπωσης, την απώλεια της όρεξης, στον πονόλαιμο, τη βρογχίτιδα, την αναιμία, και  τη διάρροια. 

43 ΤΡΟΥΦΑ H γαστρονομική και θρεπτική του αξία κάνουν αυτόν τον μύκητα ένα από τα πλέον περιζήτητα εδέσματα παγκοσμίως. Του αποδίδονται, επίσης, θεραπευτικές δράσεις κατά μυϊκών και αρθριτικών πόνων και υψηλών επιπέδων χοληστερόλης. Κυρίως, όμως, του αποδίδονται ισχυρές αφροδισιακές ιδιότητες.

44 ΤΡΟΥΦΑ Το άρωμά της είναι θεσπέσιο, όπως και η γεύση που δίνει στα φαγητά, στα οποία χρησιμοποιείται. Η κατανάλωσή της σαν έδεσμα, αλλά και για φαρμακευτικούς σκοπούς, κυρίως όμως για τις αφροδισιακές της ιδιότητες, είναι γνωστή από πολύ παλιά (Σουμέριοι, Θεόφραστος, Διοσκουρίδης κ.λ.π.). Το μέγεθός της ποικίλλει, από αυτό του ρεβιθιού, έως αυτό του πορτοκαλιού, ή και μεγαλύτερο ακόμη και είναι σκληρή όπως η πατάτα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες που ωριμάζουν σε διαφορετικές εποχές του χρόνου.

45 ΜΑΝΙΤΑΡΙ Φαρμακευτικά είναι εκείνα που χρησιμοποιούνται ως πιθανές θεραπείες για την αντιμετώπιση ασθενειών. Τα τελευταία χρόνια η Αμανίτα Μουσκάρια η μυγοκτόνος χρησιμοποιείται στην χημειοθεραπεία, αλλά και στην ομοιοπαθητική. Αποτελούν μια ξεχωριστή ομάδα τροφίμων με εξαιρετικές διατροφικές ιδιότητες. Από την αρχαιότητα σε πολλούς πολιτισμούς, είτε ως φαγητό, φάρμακο ή ελιξίριο, θεωρούνταν σημαντικά και χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων.

46 ΜΑΝΙΤΑΡΙ Έχουν μακρόχρονη χρήση στην ιατρική, και στην αρωματοποιία.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βαφή μαλλιού και τη βαφή άλλων φυσικών ινών. Οι χρωστικές ουσίες είναι οργανικές ενώσεις και παράγουν ισχυρά και ζωντανά χρώματα του χρωματικού φάσματος. Πριν από την εφεύρεση των συνθετικών χρωστικών ουσιών ήταν πηγή πολλών χρωμάτων της κλωστοϋφαντουργίας και μερικοί μύκητες ξυλόβιοι με φελλώδη ή ξυλώδη σύσταση, όπως Polypores, Fomotopsi pinicula, Daealea quernica, Phellinicus με σχήματα οπλής ή γεισώματος χρησιμοποιήθηκαν ως εκκινητές ανάφλεξης (ίσκες).

47 ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ Ενισχύουν την γονιμότητα.
Αυξάνουν την παράγωγη σπέρματος, δρουν ορμονικά με την έκκριση τεστοστερόνης και περιέχουν αφροδισιακές ιδιότητες. Είναι πολύ καλή πηγή καροτενοειδών, ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, φωσφόρου και φυτικών ινών, γι’ αυτό και η βοήθειά τους είναι πολύτιμη σε όσους αντιμετωπίζουν γαστρεντερικά προβλήματα. Περιέχουν άλατα,  μεταλλικά στοιχεία, πρωτεϊνες και έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σελήνιο, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας ακόμα και κατά του καρκίνου. Το κάλιο που περιέχουν βοηθάει τον οργανισμό μας στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την καλή λειτουργία της καρδιάς. Έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για άτομα που βρίσκονται στην ανάρρωση και για λεχώνες.

48 ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ Ο καρπός της χουρμαδιάς είναι εύγευστος και θρεπτικός, καθώς περιέχει μέχρι 70% σάκχαρο. Οι χουρμάδες διατίθενται στο εμπόριο αποξηραμένοι σε συσκευασίες, από καταστήματα πώλησης ξηρών καρπών και καφέ.

49 ΚΡΑΝΑ Ο καρπός διαθέτει εξαιρετικά ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες, καθώς περιέχει βιταμίνες C και Ε, καροτινοειδή και φαινολικές ενώσεις. Περιέχει ισχυρές αντιμικροβιακές ουσίες, που ενδυναμώνουν το αγγειακό σύστημα. Τα κράνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, ανθοκυάνες και φαινολικά παράγωγα. Σε εργαστηριακές έρευνες βρέθηκε μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο (Fe) αλλά και βιταμίνη C καθώς και υψηλή περιεκτικότητα σε ασκορβικό οξύ, καροτίνη και τανίνες.

50 ΚΡΑΝΑ Λόγω της διατροφικής τους αξίας, των αντιοξειδωτικών και των φαρμακευτικών ιδιοτήτων τους, αξιοποιούνται και στη φαρμακοβιομηχανία. Χρησιμοποιούνται ενάντια στη διάρροια και στις εντερικές παθήσεις, λόγω της στυπτικότητάς τους, που οφείλεται στις τανίνες. Ο φλοιός, οι βλαστοί και οι ρίζες τους χρησιμοποιούνται ως αντιπυρετικά. Χρησιμοποιούνται κατά των καρδιακών παθήσεων, του κοιλόπονου, κατά των πόνων της περιόδου, κατά των στομαχικών και εντερικών διαταραχών ή ακόμα και ως τονωτικό κατά τη διάρκεια της εργασίας. Εκχυλίσματα του φλοιού τους, θεωρείται ότι θεραπεύουν ακόμα και την ψώρα των σκύλων.

51 ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ Χρησιμοποιείται για την παραγωγή μίας κόκκινης χρωστικής ουσίας. Η χρωστική αυτή είναι η μόνη χρωστική τροφίμων (Ε120) που επιτρέπεται στην παραγωγή λουκάνικων, ποτών, ειδών ζαχαροπλαστικής, κλπ. Οι καρποί του χρησιμοποιούνται σαν φρούτο, αν και υπάρχει η δυσκολία της απομάκρυνσης των αγκαθιών. Οι καρποί όπως και τα άνθη έχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C που υπολογίζεται στο 0,04% του χυμού. Περιέχει ένα σάκχαρο που δεν κρυσταλλώνει.

52 ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ Από τους καρπούς παράγεται αλκοολούχο ποτό.
Ο χυμός θεωρείται δυναμικό προϊόν για την αγορά. Δεν καλλιεργείται μόνο για τον καρπό του αλλά και τα φύλλα του. Τα κλαδόφυλλά του χρησιμοποιούνται για ζωοτροφή. Οι χώρες της δύσης αξιοποιούν τα φύλλα του φραγκόσυκου τα οποία τα μαγειρεύουν.

53 ΗΛΙΑΝΘΟΣ Χρησιμοποιείται ευρέως ως καλλωπιστικό φυτό ενώ από τα άνθη του εξάγεται μία κίτρινη χρωστική. Από τα περικάρπια και τα κεφάλια μετά την παραλαβή των σπόρων εξάγεται πηκτίνη ενώ από τους βλαστούς κατασκευάζονται ινοσανίδες. Τέλος από τα συμπιεσμένα περικάρπια παράγεται καύσιμη ύλη με την μορφή βιομάζας ή συσσωμάτων βιομάζας (pellets) ενώ από τους σπόρους παράγεται βιοντίζελ.

54 ΗΛΙΑΝΘΟΣ Καλλιεργείται για το λάδι του.
Το λάδι παραλαμβάνεται με έκθλιψη και θεωρείται ισάξιο με το ελαιόλαδο. Το ηλιέλαιο συνίσταται για τηγάνισμα. Από τους σπόρους παράγεται ένα είδος φυστικοβούτυρου ενώ από τους κόνδυλους αλκοόλη. Τα περικάρπια (φλοιοί) των ηλιόσπορων συμπιεσμένα σε συμπαγή μάζα, τα υπολείμματα των σπόρων (35% πρωτεΐνη) μετά την εξαγωγή του λαδιού, τα φύλλα και οι κόνδυλοι του ηλίανθου χρησιμοποιούνται ως συστατικό των κτηνοτροφών και των πτηνοτροφών.

55 ΗΛΙΑΝΘΟΣ Οι ηλιόσποροι τρώγονται αποξηραμένοι ή καβουρντισμένοι ενώ οι πολύ μικροί χρησιμοποιούνται ως πτηνοτροφή. Από τους αλεσμένους σπόρους παράγεται ένα ποτό που μοιάζει με τον καφέ, καθώς και ένα είδος ψωμιού.

56 ΜΠΑΝΑΝΑ Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περιέχει βιταμίνες A, B, C, D. και B6 που ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Οι B6 και B12 που περιέχουν, βοηθούν το σώμα να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της αποχής από τη νικοτίνη και βοηθούν στην ηρεμία του νευρικού συστήματος Υψηλή σε σίδηρο, μπορεί να τονώσει την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης στο αίμα και έτσι βοηθά σε περιπτώσεις αναιμίας. Περιέχει πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, κάλιο και μαγνήσιο. Έχει αντιόξινες ιδιότητες.

57 ΜΠΑΝΑΝΑ Έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, καθιστώντας το ιδανικό να κτυπήσει την αρτηριακή πίεση και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Μπορεί να βοηθήσει την δράση του εντέρου και ηρεμεί το στομάχι . Περιέχει τρία φυσικά σάκχαρα – σακχαρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη σε συνδυασμό με ίνες. Δίνει ουσιαστική ώθηση ενέργειας, βοηθάει στην κατάθλιψη και διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα Περιέχει τρυπτοφάνη, ένα είδος πρωτεΐνης που το σώμα μετατρέπει σε σεροτονίνη

58 ΙΝΔΙΚΗ ΚΑΡΥΔΑ Περιέχει νερό, γάλα και μαγειρικό λάδι.
Το λάδι καρύδας περιέχει τριγλυκερίδια κορεσμένων λιπαρών οξέων. Τα κύρια λιπαρά οξέα είναι το λαουρικό, το μυριστικό και άλλα λιπαρά οξέα. Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα που συνθέτουν το λάδι καρύδας είναι μεγάλης ανθρακικής αλυσίδας και είναι το παλμιτικό και το ολεϊκό οξύ. Το γάλα προσθέτει άρωμα και ουσία σε σούπες, σάλτσες και ζύμες.

59 ΙΝΔΙΚΗ ΚΑΡΥΔΑ Είναι αποτελεσματική εναντίον στελεχών του βακτηρίου που προκαλεί τις άφθες. Το λάδι καταπολεμά την τερηδόνα, Περιέχει κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά, γλυκερίνη και βιταμίνη Ε, τα οποία θρέφουν και ενυδατώνουν αποτελεσματικά την επιδερμίδα και τα μαλλιά. Είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων, βιταμινών και μετάλλων.

60 ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ Το ενδοσπέρμιο από τον καρπό του κοκκοφοίνικα κοινώς της καρύδας, είναι ο καρπός από τον οποίο παράγεται το ινδοκάρυδο. Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική.

61 ΙΠΠΟΦΑΕΣ Περιέχει φυτοστερόλες, τοκοφερόλες, φλαβονοειδή και καροτίνια , ουσίες που προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις και γενικότερα προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορες άλλες ασθένειες. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, Ε και Α είναι μεγάλη. Τα πολυακόρεστα οξέα ω-3, ω-6 αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό της περιεκτικότητας των ελαίων των σπόρων. Έχει ακόμη ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αναλγητική και επουλωτική δράση.

62 ΙΠΠΟΦΑΕΣ  Περιέχει λίπη που χρησιμοποιούνται για καλλυντικούς σκοπούς, για κρέμες και αλοιφές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδώδιμο προϊόν, όπως το σιρόπι. Οι θρεπτικές ουσίες και τα φυτοχημικά συστατικά των καρπών του έχουν θετική επίδραση έναντι των φλεγμονών, του καρκίνου  ή άλλων ασθενειών  Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε  βιταμίνη C . Είναι πλούσιο σε  καροτενοειδή, βιταμίνη Ε, αμινοξέα β - σιτοστερόλη και πολυφαινολικά οξέα.

63 ΙΠΠΟΦΑΕΣ Ο καρπός του μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πίτες, μαρμελάδες , λοσιόν  και  λικέρ. Ο χυμός ή ο πολτός έχει άλλες δυνατότητες εφαρμογής στα τρόφιμα και στα ποτά.  Προσφέρει ένα θρεπτικό ποτό, πλούσιο σε βιταμίνη C και σε καροτενοειδή Τα έλαια από τους  σπόρους  και τον πολτό έχουν θρεπτικές ιδιότητες που διαφέρουν ανάλογα με τη διαδικασία επεξεργασίας Τα έλαιά του χρησιμοποιούνται ως πηγή συστατικών σε διάφορα καλλυντικά και σε συμπληρώματα διατροφής.

64 ΙΠΠΟΦΑΕΣ Είναι συμπλήρωμα υψηλής διατροφικής αξίας.
Περιέχει 15 και πλέον αντιοξειδωτικές ουσίες, λιπαρά οξέα Ω3, Ω6, Ω9 και Ω7, στερόλες και φλαβονοειδή, τις περισσότερες βιταμίνες, όλα τα αμινοξέα, πλήθος μετάλλων και ιχνοστοιχείων, καροτένιο, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη, ασταξανθίνη και πολλά άλλα συστατικά που το καθιστούν την κορυφαία τροφή στον κόσμο, με σημαντική συμβολή στην υγεία του οργανισμού. Καθιστά λαμπερά τα μαλλιά, τα νύχια και το δέρμα. Παρέχει ενέργεια και ευεξία. Όλες τις ωφέλειες των λιπαρών Ω οξέων Περιέχει καροτένια για την ακτινοβολία Φυτοστερόλες που βοηθούν στη μάχη κατά της χοληστερόλης.

65 ΠΑΟΥΛΟΒΝΙΑ Το δέντρο είναι μη απαιτητικό στον τύπο του εδάφους, φτάνει αυτό να είναι διαπερατό, να μην είναι αργιλώδες και να αποστραγγίζεται ελεύθερα. δεν ανέχεται όξινα εδάφη, το pH πρέπει να έχει βαθμό πάνω από 5,5. Δεν ανέχεται υψηλά υπεδαφικά ύδατα. Ευδοκιμεί καλά γύρω στα μέτρα υψόμετρο. Μεγαλώνει αρκετά πιο γρήγορα σε προστατευμένες από δυνατούς ανέμους περιοχές.

66 ΠΑΟΥΛΟΒΝΙΑ Η ταχέως αναπτυσσόμενη Παουλόβνια αποτελεί προσιτή εναλλακτική του όλο και πιο σπάνιο άγριο είδους της, που συναντιέται σε φυσικές συνθήκες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εναλλακτική του δυτικού κόκκινου κέδρου, της μπάλσας, των μαραντών και της αμερικάνικης τιλιάς.

67 ΠΑΟΥΛΟΒΝΙΑ Η ξυλεία της χρησιμοποιείται για την κατασκευή επίπλων, για οικοδομικές κατασκευές, παιχνίδια, κοντραπλακέ, μουσικά όργανα και πακετάρισμα. Τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα είδη της είναι κλωνοποιημένα για την παραγωγή ελαφρής, γερής ξυλείας, η οποία μπορεί να παράγεται μέσα σε 8-15 έτη.

68 ΓΚΟΥΑΒΑ Πλούσια σε βιταμίνες Α, Ε και C, Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες. Είναι πλούσια σε κάλιο και μαγνήσιο. Τα φρούτα περιέχουν ακόμα πολλά αντιοξειδωτικά.

69 ΓΚΟΥΑΒΑ Τα φύλλα του φυτού έχουν γίνει αντικείμενο έρευνας για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες από τη δεκαετία του 1950. Έχει διαπιστωθεί η χρήση του φυτού για τη θεραπεία του καρκίνου, φλεγμονών και του πόνου. Τα αρωματικά έλαια από τα φύλλα γκουάβας έχουν δείξει ισχυρή δράση κατά του καρκίνου σε πειράματα στο εργαστήριο. Στην παραδοσιακή ιατρική, τα φύλλα γκουάβας χρησιμοποιούνται για τη διάρροια και για τη θεραπεία του διαβήτη.

70 ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ Είναι πλούσιο σε λινολεϊκό και λινολενικό οξύ, κάτι που του προσδίδει σημαντικές αναπλαστικές, ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητες, ενώ ταυτόχρονα σχηματίζει μια προστατευτική μεμβράνη πάνω στην επιδερμίδα. O καρπός της αγριοτριανταφυλλιάς είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C, εμφανίζοντας έτσι σημαντική επανορθωτική δράση σε λεπτές γραμμές και χρωματικές αλλοιώσεις της επιδερμίδας. Συγχρόνως βοηθά στην ομοιόμορφη κατανομή της μελανίνης και προσδίδει λάμψη και φωτεινότητα στην επιδερμίδα. Δρα εξισορροπητικά στην ψυχολογική μας κατάσταση και βοηθά να ξεπεραστούν τα άγχη και η θλίψη.

71 ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ To ροδέλαιο είναι ένα, περιέχει περίπου 500 ενεργά συστατικά! Θεωρείται από τα καλύτερα υλικά για την αναδόμηση της επιδερμίδας. Βοηθά σημαντικά το γηρασμένο δέρμα, το δέρμα με ρυτίδες, κοκκινίλες ή ακόμη και έκζεμα (κυρίως στα παιδιά). Συντελεί στην αναδόμηση των κυττάρων, βελτιώνοντας την υφή της επιδερμίδας. Διώχνει τις αρνητικές σκέψεις, τον εκνευρισμό και την επιθετικότητα. Τα Το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου χρησιμοποιείται ευρέως για ιατρικούς σκοπούς, καθώς είναι αιμοστατικό, βακτηριοκτόνο, αγχολυτικό, χαλαρωτικό, αντικαταθλιπτικό, τονωτικό, επουλωτικό, ηρεμεί το συκώτι και ρυθμίζει την όρεξη. Λειτουργεί και ως αφροδισιακό, βοηθώντας σημαντικά σε καταστάσεις ανικανότητας και ψυχρότητας που οφείλονται σε ψυχικά αίτια.

72 ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ Η αρχική επένδυση δεν είναι υψηλή, εφόσον εκτός από τη δομή του εκτροφείου δεν απαιτούνται μηχανές μεγάλου κόστους (τρακτέρ κλπ.) οπότε είναι δυνατή και προσιτή δραστηριότητα ακόμα και για άτομα τα οποία δεν είναι αγρότες. Δεν απαιτούνται πολύ μεγάλες εκτάσεις. Με μία έκταση 5 στρεμμάτων μπορεί κάποιος να έχει ένα ικανοποιητικό βοηθητικό εισόδημα. Για τις εκτάσεις μεσαίου μεγέθους (5 έως 10 στρ.) σε ορισμένες περιόδους, δεν απαιτείται η συνεχής παρουσία στο εκτροφείο.

73 ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ Το εκτροφείο παραμένει ανοικτό, για να αναπτυχθεί η φυσική τροφή για το σαλιγκάρι. Στη συνέχεια, όταν η βλάστηση είναι έτοιμη, τοποθετείται το σαλιγκάρι, σκεπάζεται με ειδικό δίχτυ για την προστασία από πουλιά, ποντίκια και από τις καιρικές συνθήκες. Τα σαλιγκάρια εκτρέφονται στο φυσικό τους περιβάλλον, ακριβώς όπως συμβαίνει στη φύση. Το συγκεκριμένο σύστημα εκτροφής (ανοιχτού τύπου) είναι πιο υγιεινό και προσφέρει ποιοτικότερα σαλιγκάρια.

74 ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Όσο απίστευτο και να ακούγεται ενώ παλιά η Eλλάδα ήταν κατεξοχήν αγροτική Χώρα και τα προϊόντα που έφευγαν για εξαγωγή καταλάμβαναν ένα σεβαστό ποσοστό του ΑΕΠ σήμερα το Αγροτικό Ισοζύγιο έχει εκτοξευτεί αρνητικά.  Αυτή την στιγμή τα Αγροτικά προϊόντα που εισάγουμε είναι 3 φορές μεγαλύτερης αξίας σε σχέση με αυτά που εξάγουμε .

75 ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
Κανείς δε μπορεί μόνος του. Ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί θα ήταν το καλύτερο για την ανάπτυξη στο χώρο της γεωργικής εκμετάλλευσης. Οι οργανώσεις παραγωγών, όπως οι αγροτικοί συνεταιρισμοί μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παροχή βοήθειας στους γεωργούς για καλύτερες αποδόσεις από την αγορά.

76 ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ
Η βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος δεν εξαρτάται μόνο με την αναβάθμιση της ποιότητας και την αύξηση της παραγόμενης ποσότητας των αγροτικών προϊόντων. Αλλά και από τη δυνατότητα διάθεσής τους στην αγορά σε τιμές που ευνοούν τα συμφέροντα των παραγωγών. Παλαιότερα, η περιορισμένη γεωργική παραγωγή και ο μόχθος του αγρότη γίνονταν αντικείμενο εκμετάλλευσης από ορισμένα άτομα που επιτελούσαν το ρόλο του μεσάζοντα. Αυτοί καθόριζαν τις τιμές και αυτοί διαμόρφωναν το εισόδημα Κατά κανόνα οι γεωργοί μοχθούσαν και οι μεσάζοντες απολάμβαναν τους καρπούς του μόχθου τους. Οι συνεργατικές ομάδες εμπορίας γεωργικών προϊόντων θα μπορέσουν: Να εξοστρακίσουν τους μεσάζοντες και να εξυγιάνουν την αγορά,   Να συντονίσουν την παραγωγή και τη συγκέντρωση των γεωργικών προϊόντων, Να αξιοποιήσουν σημαντικές αγορές του εξωτερικού και να κυριαρχήσουν στην εσωτερική αγορά, Να συνασπίσουν τους παραγωγούς και να ενοποιήσουν τις δυνάμεις του και κυρίως Να αναβαθμίσουν τις τιμές προς όφελος τους.

77 ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ Οι παραγωγοί συγκεκριμένων όμοιων ή ομοειδών αγροτικών προϊόντων μπορούν να συγκροτούν ΟΠ, οι οποίες οφείλουν να καταχωρίζονται στο Μητρώο, αναλόγως προς τα ισχύοντα και για τους ΑΣ. Η εγγραφή στο Μητρώο συνεπάγεται την αναγνώριση μιας ΟΠ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις εκάστοτε ισχύουσες εθνικές και κοινοτικές διατάξεις. Οι ΟΠ μπορούν για τις δραστηριότητες τους να αποκτούν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, καθώς και τα κατά περίπτωση προβλεπόμενα φορολογικά παραστατικά.

78 ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ
ΑΣ και ΟΠ μπορούν να συγκροτούν Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις, οι οποίες είναι κεφαλαιουχικές εταιρείες και καταχωρίζονται στο Μητρώο. Το μετοχικό κεφάλαιο των ΑΕΣ που αναγνωρίζονται και καταχωρούνται στο Μητρώο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το συνολικό ποσό των εκατό χιλιάδων ( ) ευρώ.

79 ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Με πρωτοβουλία των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων της Χώρας μπορούν να συστήνονται αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες με σκοπό: α) Την ανάδειξη προβολή και προώθηση των διατροφικών προϊόντων που παράγονται στα διοικητικά όρια της κάθε Περιφέρειας. β) Την παροχή υπηρεσιών τεκμηρίωσης, υποστήριξης και προώθησης των «καλαθιών της περιφέρειας». Οι εταιρείες του άρθρου αυτού φέρουν επωνυμίες στις οποίες περιλαμβάνονται οπωσδήποτε ο όρος «Αγροδιατροφική Σύμπραξη», συνοδευόμενος από το όνομα της οικείας Περιφέρειας.

80 ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Η γεωργία στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη, με πολλές οικογένειες να ζουν αποκλειστικά από την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Μετά την παραγωγή τους τα αγροτικά προϊόντα διακινούνται εγχώρια, αλλά και εξάγονται σε άλλες χώρες, με τελικό προορισμό την κατανάλωση. Το προϊόν κατά την διακίνησή του περνάει από αρκετά στάδια, με το κάθε στάδιο να επιβαρύνει την τιμή, τον χρόνο παράδοσης και την ποιότητά του. Δεν είναι λίγες οι φορές που η κατάσταση επιβαρύνεται από αδιαφανείς διαδικασίες και συναλλαγές μεταξύ των μεσαζόντων. Το αποτέλεσμα είναι ο καταναλωτής να πληρώνει ένα σεβαστό ποσό, από το οποίο μόνο ένα μικρό ποσοστό, συχνά της τάξης του 35 τοις εκατό, να πηγαίνει στον αρχικό παραγωγό. Μέσω του Internet ο παραγωγός θα μπορεί να πουλά τα αγροτικά του προϊόντα κατευθείαν στις αγορές χωρίς τη διαμεσολάβηση πολλών μεσαζόντων με άμεσα οφέλη για τον τελικό καταναλωτή. Τα μικρά τοπικά δίκτυα πωλήσεων και εφοδιασμού αγροτικών προϊόντων θα βοηθήσουν τους γεωργούς να έχουν καλύτερες αποδόσεις από την αγορά συμβάλλοντας στην διατήρηση της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές της Ε. Ε.

81 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ
Η διαδικτυακή αγορά γεωργικών προϊόντων είναι μια από τις πρώτες προσπάθειες εισαγωγής του διαδικτυακού εμπορίου στην ζωή των καταναλωτών. Η εναλλακτική αυτή μέθοδος μπορεί να αποβεί ευεργετική για παραγωγούς και καταναλωτές.  Μέσα από αυτό το εναλλακτικό κανάλι εμπορίας, καταναλωτές και επιχειρήσεις μπορούν να αγοράζουν ποιοτικά προϊόντα σε πολύ καλές τιμές. Αν σταδιακά αυξηθεί η ποικιλία των προσφερόμενων προϊόντων θα εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες των καταναλωτών.  Η συναλλαγή μπορεί να πραγματοποιηθεί με παράδοση στο σπίτι ή παραλαβή από το χώρο του προμηθευτή. Η πληρωμή γίνεται με την μέθοδο της αντικαταβολής ή πληρωμής μέσω πιστωτικής κάρτας .

82 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Η καινοτόμος online πλατφόρμα δίνει στους αγοραστές και τους πωλητές τη δυνατότητα να επικοινωνούν και να κλείνουν συμφωνίες για τα προϊόντα τους. Τα μέλη δηλώνουν την ιδιότητα τους, την περιοχή και τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν. Μετά την εγγραφή η πλατφόρμα συνδέει αυτόματα αγοραστές και πωλητές ίδιων προϊόντων. Πλέον έχουν έγκυρη και σε πραγματικό χρόνο πληροφόρηση για τις τιμές, τη ζήτηση και την προσφορά για κάθε προϊόν σε κάθε τόπο.

83 ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕ ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΑΙ ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ
1. Το σύστημα που προτείνεται είναι μία online πύλη χρηματιστηριακής μορφής για αγροτικά προϊόντα. Στην πύλη αυτή θα μπορούν να συνδέονται άμεσα οι παραγωγοί (πωλητές), χρησιμοποιώντας προσωπικούς κωδικούς ασφαλείας, όπου θα δηλώνουν το είδος, την ποιότητα, την διαθέσιμη ποσότητα, και την τιμή πώλησης των προϊόντων τους. Ομοίως, θα συνδέονται στην πύλη οι καταναλωτές, π.χ. χονδρέμποροι, super market, τοπικές αγορές κλπ. (αγοραστές), όπου θα δηλώνουν το είδος, ποιότητα, απαιτούμενη ποσότητα και τιμή την οποία είναι διαθέσιμοι να πληρώσουν για το προϊόν που θέλουν να αγοράσουν. Σε περίπτωση αλλαγής γνώμης οι υπάρχουσες εντολές πώλησης ή αγοράς θα είναι δυνατόν να ακυρωθούν ή να τροποποιηθούν.

84 ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
2. Όταν υπάρχει συμφωνία στις τιμές πώλησης και αγοράς, η αγοραπωλησία θα γίνεται αυτόματα μέσω του συστήματος, με τη μεταφορά χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό του πωλητή. Είναι φανερό ότι ένας αγοραστής είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί από παραπάνω από έναν πωλητές, ή αντίστροφα ένας πωλητής να ικανοποιήσει παραπάνω από έναν αγοραστές. 3. Η μεταφορά των προϊόντων θα επιβαρύνει τον πωλητή, και το σύστημα θα γνωρίζει τις τοποθεσίες του κάθε χρήστη ώστε να μπορεί να επιλέξει τις πιο συμφέρουσες αγορές από πλευράς εξόδων μεταφοράς. Εναλλακτικά, αντί να γίνεται αυτόματα το ταίριασμα των αγοραστών με τους πωλητές, θα υπάρχει και η δυνατότητα ονομαστικής επιλογής των πωλητών και των προσφορών τους από τους αγοραστές.

85 ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
4. Μετά από μια επιτυχημένη αγοραπωλησία, ο πωλητής θα ειδοποιείται αυτόματα (online και πιθανόν με μήνυμα στο κινητό) και θα είναι υποχρεωμένος να διαθέσει το ζητούμενο προϊόν, μαζί με το δελτίο αποστολής που θα του διατίθεται από το σύστημα, στη μεταφορική εταιρεία εντός μικρού χρονικού διαστήματος, π.χ. 12 ωρών. 5. Με τον τρόπο αυτό ο πωλητής έχει την ευελιξία να πουλάει ενώ το προϊόν είναι ακόμα πάνω στο φυτό, και να αποφεύγει έτσι την αλλοίωση της ποιότητας του προϊόντος.

86 ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
6. Ο αγοραστής θα μπορεί να αξιολογεί μέσω της πύλης τον πωλητή, με θετικά ή αρνητικά σχόλια, όπως π.χ. στην περίπτωση καθυστέρησης του πωλητή ή εάν η ποιότητα του προϊόντος δεν είναι η αναμενόμενη. Η αξιολόγηση αυτή αποτελεί ένα σοβαρότατο κίνητρο για σωστή και επαγγελματική συμπεριφορά από τους πωλητές 7. Τέλος, μέσω της πύλης, τα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας θα μπορούν να είναι ορατά στο ευρύτερο παγκόσμιο κοινό, με πιθανό αποτέλεσμα την εκδήλωση ενδιαφέροντος από νέους αγοραστές και την αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων της χώρας μας.

87 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Ή ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Στο διαδίκτυο μπορεί σήμερα κάποιος να αγοράσει ή να πουλήσει ένα αγροτικό προϊόν. π.χ. Πωλούνται διάφορα αγροτικά προϊόντα από παραγωγούς ή ζητούνται πχ. ζωοτροφές. Στείλτε την αγγελία σας για άμεση και δωρεάν καταχώρηση: Η αγγελία σας θα  καταχωρείται στον ιστότοπο  για ένα μήνα.

88 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ Οι σημερινοί αγρότες θα πρέπει να εφοδιαστούν με γνώσεις και δεξιότητες ώστε να αναπτύξουν αποτελεσματικότερα τις δράσεις τους. Να ενθαρρύνονται ώστε να έχουν μια επιτυχημένη μετάβαση από τον πρωτογενή στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας. Να μπορούν να μπαίνουν σε ιστοσελίδες και να βρίσκουν προμηθευτές γεωργικών εφοδίων και μηχανημάτων, προϊόντων, να ενημερώνονται για αλλαγές στην αγροτική νομοθεσία και ηλεκτρονικές πηγές βελτιστοποίησης της ποιότητας των προϊόντων.

89 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Από τους μαθητές της ομάδας της Α΄ Λυκείου, Αξού, στα πλαίσια του μαθήματος Ερευνητική Εργασία με θέμα «Εναλλακτικές καλλιέργειες» έγινε ένα ερωτηματολόγιο. Το ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε από κατοίκους της περιοχής, ώστε να βοηθήσει την παραπάνω έρευνα . Ακολουθούν τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου.

90 1. Έτος γέννησης

91 2. Φύλλο .

92 3. Ποιο είναι το επίπεδο εκπαίδευσής σας;

93 4. Τι επάγγελμα κάνετε;

94 5. Είστε γεωργός αλλά έχετε και κάποιο άλλο επάγγελμα;

95 6. Αν ναι, ποιο είναι αυτό;

96 7. Τόπος καταγωγής 8. Τόπος διαμονής

97 9. Πόσους εργαζόμενους απασχολείται στη δουλειά σας;

98 10. Θα θέλατε να ενισχύσετε το εισόδημά σας με δραστηριότητες που έχουν σχέση με:

99 11.Υπάρχουν στην περιοχή σας αναπτυγμένες εναλλακτικές μορφές απασχόλησης;

100 12. Ποιες μορφές εναλλακτικών καλλιεργειών μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή σας

101 13. Ποιοι τύποι αγροτουρισμού μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή σας;

102 14. Ποια τοπικά προϊόντα μπορούν να παραχθούν στην περιοχή σας;

103 15. Πως βλέπει ο τοπικός πληθυσμός τις εναλλακτικές μορφές καλλιεργειών;

104 16. Εάν οι κάτοικοι της περιοχής σας ασχοληθούν με τις εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας, τι θα κάνουν με τις σημερινές τους δραστηριότητες

105 17. Έχετε τη διάθεση να αναλάβετε πρωτοβουλία για ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών καλλιεργειών στην περιοχή σας;

106 18. Σε ποιο είδος εναλλακτικής μορφής απασχόλησης θα θέλατε να ενεργοποιηθείτε επαγγελματικά;

107 19. Θα θέλατε να συμμετάσχετε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει σχέση με εναλλακτικές καλλιέργειες;

108 20. Σε ποια εκπαιδευτικά θέματα θα θέλατε να οργανωθούν σεμινάρια;

109 21. Θέλατε να συμμετάσχετε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει σχέση με βιοκαλλιέργειες;

110 22. Σε ποια εκπαιδευτικά θέματα θα θέλατε να οργανωθούν σεμινάρια κατάρτισης;

111 23. Θα θέλατε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει σχέση με τις εναλλακτικές μορφές απασχόλησης να υλοποιείται στον τόπο διαμονής;

112 24. Μπορείτε να μετακινηθείτε εύκολα από τον τόπο διαμονής σε άλλο χώρο που υλοποιείται το πρόγραμμα και με ποιο μέσο συγκεκριμένα;

113 25. Με ποιο τρόπο θα θέλατε να γίνει η εκπαίδευση στα προτεινόμενα αντικείμενα;

114 26. Είσαστε εξοικειωμένοι με τις βασικές γνώσεις που αφορούν στις υπολογιστικές και δικτυακές τεχνολογίες , όπως ο χειρισμός Η/Υ , βασικές εργασίες και χρήση του διαδικτύου ως εργαλεία μάθησης;

115 27. Έχετε δυνατότητα να χρησιμοποιείται υπολογιστή;

116 28. Γνωρίζετε κάποιο από αυτά τα φυτά;
28. Γνωρίζετε κάποιο από αυτά τα φυτά;

117 29. Πως γνωρίζετε αυτά τα φυτά;

118 30. Έχετε ασχοληθεί με την καλλιέργεια κάποιου από αυτά τα φυτά;
30. Έχετε ασχοληθεί με την καλλιέργεια κάποιου από αυτά τα φυτά;

119 31. Πιστεύετε ότι θα μπορέσουμε να βγούμε από την οικονομική κρίση;

120 32. Αν ναι αποτελεί λύση η εναλλακτική καλλιέργεια;
32. Αν ναι αποτελεί λύση η εναλλακτική καλλιέργεια;

121 33. Είστε διατεθειμένος να ενεργήσετε προς αυτή την κατεύθυνση;

122 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Οι περισσότεροι ερωτώμενοι είναι άνδρες αγρότες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που μένουν στα χωριά του Δήμου Πέλλας. Δεν γνωρίζουν για τα περισσότερα από τα φυτά που αναφέραμε αλλά είναι διατεθειμένοι να πειραματιστούν σε νέες καλλιέργειες χωρίς να εγκαταλείψουν εντελώς την μέχρι τώρα παραγωγή τους.

123 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ www.rotise.gr www.newpost.gr www.agronews.gr


Κατέβασμα ppt "ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google