Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ» 4ου ΓΕΛ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ» 4ου ΓΕΛ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ» 4ου ΓΕΛ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ» 4ου ΓΕΛ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Σήμερα μια επιχείρηση αποτελεί ένα νομικό πρόσωπο  που δραστηριοποιείται στο κοινωνικό σύνολο  με ένα σύνολο πόρων τόσο έμψυχων όσο και άψυχων. Κύριος στόχος της είναι η επίτευξη κέρδους  (κερδοφορίας).

3 ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Τα είδη των επιχειρήσεων διακρίνονται ανάλογα του αντικείμενου της δράσης τους, του ιδιοκτησιακού επιχειρηματικού κεφαλαίου, της νομικής μορφής τους και το μέγεθος τους.

4 ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
πρωτογενούς παραγωγής. παραγωγής ή μεταποίησης ή μετασχηματισμού. Στη κατηγορία αυτή εντάσσονται όλες οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες . γενικού εμπορίου, ή εμπορικές. ασφαλιστικές. παροχή υπηρεσιών Τραπεζικές. μεταφορών, που διακρίνονται σε χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες

5 ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΟΡΕΑ
Ιδιωτικές επιχειρήσεις Δημόσιες επιχειρήσεις Μικτές επιχειρήσεις

6 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ
1. ατομικές 2. εταιρικές Ομόρρυθμη εταιρία (Ο.Ε.) Ετερόρρυθμη εταιρία(Ε.Ε.) Εταιρία περιορισμένης ευθύνης(Ε.Π.Ε.) Ανώνυμη εταιρία(Α.Ε.)

7 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ
Μικρές επιχειρήσεις Μεσαίες επιχειρήσεις Μεγάλες επιχειρήσεις Επιχειρήσεις κολοσσοί

8 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ: Προς τους εργαζόμενους : Πληρωμή μισθού. Σεβασμός των ατομικών τους δικαιωμάτων. Προς τους προμηθευτές: Να είναι συνεπής στις συναλλαγές της. Προς τους πελάτες: Να παρέχει προϊόντα τα οποία είναι σύμφωνα με τους κανόνες υγείας και ασφάλειας. Προς το κράτος: Να έχει φορολογική συνέπεια. Προς το κοινωνικό σύνολο: Να μην καταστρέφει το περιβάλλον, να φροντίζει με ασφαλή τρόπο την καταστροφή των βλαβερών αποβλήτων ,να εγγυάται την ποιότητα των προϊόντων.

9 ΚΙΝΔΥΝΟΙ Ο κίνδυνος που αναλαμβάνει η επιχείρηση είναι: να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να μην πραγματοποιήσει τα σχέδιά της. Αυτό μπορεί να συμβεί, επειδή δεν προέβλεψε σωστά τις επιθυμίες και την δυνατότητα των καταναλωτών ή λόγω απρόβλεπτων γεγονότων π.χ. τεχνολογικές μεταβολές , θεομηνία, απεργία. Σε αντιστάθμισμα των υποχρεώσεων και των κινδύνων που αναλαμβάνει η επιχείρηση έχει ως αμοιβή το κέρδος.

10 Παραγωγική διαδικασία ! χειροποίητες κατασκευές

11 Παραγωγική διαδικασία
Τι είναι οι πρώτες ύλες; Στην παραγωγή των υλικών αγαθών και εμπορευμάτων υπάρχουν πάντα κάποια υλικά αγαθά ή εμπορεύματα, τα οποία αποτελούν το υλικό από το οποίο παράγεται το εμπόρευμα που επιθυμεί η επιχείρηση να παράγει. Λόγου χάρη, αν έχουμε μια επιχείρηση που παράγει έπιπλα, έστω τραπέζια, θα χρειαστεί ξυλεία, καρφιά, κόλλες για ξύλο, βερνίκια για το λούστρο κ.τ.λ. Τα υλικά αυτά, καθώς χρησιμοποιούνται, ενσωματώνονται σε ένα νέο υλικό προϊόν, το τραπέζι. Τα εμπορεύματα που ενσωματώνονται στο νέο εμπόρευμα ονομάζονται πρώτες ύλες της παραγωγικής διαδικασίας.

12 Ανθρώπινη εργασία Για να μπορέσουν οι πρώτες ύλες να μετασχηματιστούν χρειάζεται η παρέμβαση της ανθρώπινης εργασίας. Η ανθρώπινη εργασία εμφανίζεται ήδη από το στάδιο του σχεδιασμού , της μορφής και των διαστάσεων που θα έχει το προϊόν , με τη συσκευασία, την αποθήκευση του , τη μεταφορά και την πώληση.

13 Μέσα παραγωγής Η ανθρώπινη εργασία για να μετασχηματίσει τις πρώτες ύλες σε τελικό προϊόν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει εργαλεία, μηχανές, οικήματα και μεταφορικά μέσα. Τα μηχανήματα, τα εργαλεία, τα οικήματα, οι συσκευές, τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγική διαδικασία, μεταφορά, αποθήκευση και εμπορία των εμπορευμάτων καλούνται μέσα παραγωγής ή κεφαλαιουχικός εξοπλισμός.

14 Λειτουργία επιχειρήσεων
Η λειτουργία των επιχειρήσεων είναι τριπλή: Πρώτον: η απόκτηση, μέσω μιας σειράς ανταλλαγών των υλικών εμπορευμάτων και της ανθρώπινης εργασίας που απαιτούνται στην παραγωγή. Δεύτερον: ο αποτελεσματικός συνδυασμός της εργασίας με τα μέσα παραγωγής για το μετασχηματισμό των πρώτων υλών σε τελικά προϊόντα που πρόκειται να πουληθούν στην αγορά και, Τρίτον: ο σχεδιασμός, συντονισμός και έλεγχος των επιμέρους δραστηριοτήτων που αναλαμβάνει να εκτελέσει κάθε εργαζόμενος.

15 Χαρακτηριστικά της παραγωγικής διαδικασίας
Χαρακτηριστικά στοιχεία της παραγωγικής διαδικασίας είναι: Η συνειδητή προσπάθεια για κάποιο τελικό αποτέλεσμα. Η χρονική διάρκεια από τη στιγμή που θα χρησιμοποιηθούν οι παραγωγικοί συντελεστές μέχρι την παραγωγή του προϊόντος. Η τεχνολογική σχέση ανάμεσα στις ποσότητες των παραγωγικών συντελεστών και την ποσότητα του παραγόμενου προϊόντος.

16 Χειροποίητες κατασκευές
Η δημιουργία με τα χέρια αποτελεί μια αρχαία πρακτική τόσο παλιά όσο και ο ανθρώπινος πολιτισμός. Αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλο τον κόσμο έχουν φέρει στην επιφάνεια χειροποίητα αντικείμενα τα οποία αντανακλούν τον πολιτισμό, την παράδοση και την ιστορία ενός τόπου. Το χειροποίητο  ξεκίνησε ως ανάγκη του ανθρώπου να δημιουργήσει χρηστικά αντικείμενα και εξελίχθηκε σε διακοσμητική τέχνη όταν τον 19ο αιώνα (βιομηχανική επανάσταση)  κάλυψε τις λειτουργικές ανάγκες του ατόμου οπότε μετέτρεψε τη δημιουργική δραστηριότητα σε μέσο αισθητικής έκφρασης και ικανοποίησης.

17 Χειροτεχνία Η χειροτεχνία ως δημιουργική απασχόληση αποτελεί έναν μοναδικό τρόπο προσωπικής έκφρασης. Καμία άλλη απασχόληση δεν παρέχει τόσο έντονη ικανοποίηση όσο η δημιουργία  αντικειμένων που αντανακλούν την προσωπικότητα, τις σκέψεις και την αισθητική μας. H ενασχόληση με τα χέρια προσφέρει εσωτερική χαρά και ισορροπία,αποτελεί έναν τρόπο κοινωνικοποίησης αφού ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που έχουν κοινά ενδιαφέροντα.

18 Χειροποίητες κατασκευές
Όλοι έχουμε παλιά και άχρηστα αντικείμενα κάπου μέσα στα σπίτια μας. Εφημερίδες και χαρτόνια, άδεια πλαστικά μπουκάλια, κουτιά από παλιές κονσέρβες... γιατί δεν μαζεύετε όλα αυτά τα άχρηστα αντικείμενα για να φτιάξετε κάτι όμορφο;

19 Εικόνες χειροποίητων κατασκευών
Για παράδειγμα μπορείς να φτιάξεις πολύ ωραίες ονειροπαγίδες εύκολα γρήγορα και οικονομικά. Με κλωστές, ψαλίδι και κοσμήματα.

20 Διακοσμητικό μπολ από κουμπιά.
Είναι πολύ εύκολο! Απλά κολλήστε τα κουμπιά της αρεσκείας σας σε ένα φουσκωμένο μπαλόνι. Στη συνέχεια σπάστε το. Καθαρίστε τα σκουπίδια και το μπολ σας είναι έτοιμο!

21 Ανθοδοχείο από ένα άδειο μπουκάλι κρασί
Τι θα χρειαστείτε; Μερικά άδεια μπουκάλια από κρασί, χρώμα και λίγα λουλούδια

22 Χρηστική και ανταλλακτική αξία χειροποίητων αντικειμένων

23 Από την στιγμή που ένα προϊόν παράγεται αποκτά χρηστική αξία.
Μπορούμε να φτιάξουμε αντικείμενα με τα χέρια μας που να έχουν χρηστική και ανταλλακτική αξία; Από την στιγμή που ένα προϊόν παράγεται αποκτά χρηστική αξία. Για παράδειγμα η σημασία που έχει ένα σχολικό βιβλίο για τον μαθητή, ή το άροτρο για τον γεωργό, ή το φάρμακο για έναν ασθενή, έχουν ιδιαίτερη αξία χρήσεως για τους συγκεκριμένους. Αντίθετα ένα προϊόν αποκτά ανταλλακτική αξία όταν θελήσουμε να το προωθήσουμε στην αγορά για παράδειγμα τα βιβλία που διαθέτει ένας βιβλιοπώλης, ή τα φάρμακα για τον φαρμακοποιό, ή τα εμπορεύματα για τους εμπόρους, τα οποία δεν έχουν αξία χρήσης από τους ίδιους αλλά ανταλλακτική αξία.

24 Χρηστική και ανταλλακτική αξία των προϊόντων στο παρελθόν
Χρηστική και ανταλλακτική αξία των προϊόντων στο παρελθόν Στο παρελθόν όλα τα προϊόντα δημιουργούνταν στα πλαίσια της οικογένειας και σπάνια γινόταν εμπόριο εκτός από τα προϊόντα που χρειάζονταν την γνώση ειδικού.

25 Χρηστική και ανταλλακτική αξία των προϊόντων στο παρόν
Χρηστική και ανταλλακτική αξία των προϊόντων στο παρόν Στις μέρες η πλειοψηφία των προϊόντων κατασκευάζονται από μηχανήματα και προωθούνται στα καταστήματα με σκοπό την κατανάλωση . Έτσι στο σπίτι μας μπαίνουν προϊόντα που για μας έχουν χρηστική αξία ενώ για αυτόν που τα πουλάει ανταλλακτική.

26 ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1)Καγιάντζας Αλέξανδρος - Μπουτσιούκος Ευρυσθέας
«Ορισμός επιχείρησης» 2)Γεωργούλιας Δημήτρης «Κίνδυνοι και υποχρεώσεις» 3)Βασούλα Θεωδοροπούλου -Βελέντζα Ιωάννα –Τσεκούρα Σοφία «Παραγωγική διαδικασία – χειροποίητες κατασκευές» 4)Γιαννούσης Αριστοτέλης-Κακανάκη Νίκη «Χρηστική και ανταλλακτική αξία χειροποίητων αντικειμένων»


Κατέβασμα ppt "ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ» 4ου ΓΕΛ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google