Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 2013-2014.  O Νicolaus Bernoulli εξασκούσε το επάγγελμα του έμπορα μπαχαρικών στη Φρανκφούρτη. Το 1620 εγκαταστάθηκαν στη Βασιλεία,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 2013-2014.  O Νicolaus Bernoulli εξασκούσε το επάγγελμα του έμπορα μπαχαρικών στη Φρανκφούρτη. Το 1620 εγκαταστάθηκαν στη Βασιλεία,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 2013-2014

2  O Νicolaus Bernoulli εξασκούσε το επάγγελμα του έμπορα μπαχαρικών στη Φρανκφούρτη. Το 1620 εγκαταστάθηκαν στη Βασιλεία, στην Ελβετία. Ο Nikolaus ήταν ο πατέρας των Jacob και Johann, δύο πολύ σπουδαίων μαθηματικών.  Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι σε διάστημα 3 γενεών ξεκινώντας από τους αδερφούς Jacob και Johann, από την οικογένεια Bernoulli αναδείχθηκαν τουλάχιστον 8 μεγάλοι μαθηματικοί.

3  Ο Jacob Bernoulli (1654-1705) έδειξε ενδιαφέρον με τα μαθηματικά από τη στιγμή που βρέθηκε στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας.  To 1676 ανακοινώνει στον πατέρα του πως έχει τρομερό πάθος με τα μαθηματικά και θέλει να τα μελετήσει σε βάθος.  Το 1677, άρχισε να γράφει το Mediationes.  To 1680-81 o Jacob Bernoulli ταξιδεύει στη Γενεύη, στο Παρίσι, στο Άμστερνταμ και στο Λονδίνο για να τα μελετήσει σε βάθος. Εκεί γνωρίζει σημαντικές προσωπικότητες όπως: τον Nicolas Malebranche, τον Robert Boyle, τον Robert Hook κ.α.. Τελικά επέστρεψε στη Βασιλεία.

4  Το 1683 προσέφερε διαλέξεις, στους πολίτες της Βασιλείας, στη φυσική που είχαν να κάνουν με την πειραματική μηχανική τόσο των στερεών όσο και των υγρών. Το 1687 επιλέχθηκε για την έδρα των μαθηματικών στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας.  Το 1690 ο Jacob ανακάλυψε μια επαναστατική μέθοδο αναπαράστασης ενός σημείου ή μιας εξίσωσης στο επίπεδο, που διέφερε από τη μέθοδο του Καρτέσιου (η μέθοδος των πολικών συντεταγμένων).  Επίσης το 1691 ο Jacob δημοσίευσε 2 δοκίμια σχετικά με τον απειροστικό λογισμό του Leibniz.

5  To 1695,διορίστηκε καθηγητής μαθηματικών στο πανεπιστήμιο Γκρόνινγκεν, στην Ολλανδία.  Το 1691 ο Jacob έθεσε το πρόβλημα της αλυσοειδούς καμπύλης και λίγο αργότερα ο Leibniz, ο Huygens και ο Johann ανακάλυψαν την εξίσωση και την δημοσίευσαν στο Acta Eruditorum.  Απέκτησε τρεις γιους. Οι δύο από αυτούς ασχολήθηκαν με τα μαθηματικά: Ο Daniel και ο Nikolaus.  O Johann αντιτιθέμενος στο προσχεδιασμένο μέλλον του πατέρα του, πήρε δίπλωμα ιατρικής και ταξίδεψε στο Παρίσι όπου είχε σοβαρές συζητήσεις τον Malebranche.

6  Το 1725 ο Daniel Bernoulli κέρδισε το Βραβείο του Παρισιού για την πραγματεία του σχετικά με την ανάπτυξη μιας ακριβέστερης κλεψύδρας για την χρήση σε πλοίο στη θάλασσα.  Δέχτηκε την τιμητική προσφορά να διορισθεί στην Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης, μαζί με τον αδελφό του Nikolaus.  O Daniel έκανε έρευνες στη ροή των υγρών ανακαλύπτοντας ότι όταν αυξάνεται η ταχύτητα ενός κινούμενου ρευστού ελαττώνεται η πίεση του. (Νόμος ή Αρχή Bernoulli). Το βιβλίο του ‘Υδροδυναμική το δημοσίευσε μόνο το 1738 αφού είχε γυρίσει στη Βασιλεία.

7  Το 1733, ο Ντάνιελ Μπερνούλι όντας 33 χρονών, βρίσκει θέση βοτανικής στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας. Κέρδισε το βραβείο Παρισιού, την ίδια χρονιά, μαζί με τον πατέρα του Γιόχαν, γεγονός που δυσαρέστησε τον τελευταίο.  Το 1740, μοιράστηκε το βραβείο του με τον καλό του φίλο και συνάδελφο Λέοναρντ Όιλερ.  Συνολικά κέρδισε το βραβείο δέκα φορές.  To 1750,ο Ντάνιελ ανέλαβε την έδρα της φυσικής στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην οποία παρέμεινε μέχρι και το θάνατό του το 1782.  Το 1760, ο Bernoulli παρουσίασε στην Ακαδημία του Παρισιού μια εργασία, στην οποία αξιοποιούσε το νόμο των πιθανοτήτων, σχετικά με την επαναστατική ιδέα του εμβολιασμού ενός πληθυσμού ενάντια στην ευλογιά. Νόμος του Bernoulli

8  Το 1707, γεννήθηκε ο Leonard Euler. Ήδη από μικρός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μαθηματικά.  Έδωσε την 1 η του διάλεξη στην Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης, το 1728.  Το 1735, ο Όιλερ προσεβλήθη από μία νόσο που είχε περιγραφεί ως φλογώδης νόσος από την οποία παραλίγο να χάσει τη ζωή του.  Με αφετηρία, το 1738, ο Όιλερ κέρδισε το Βραβείο του Παρισιού για τρία συνεχόμενα χρόνια, ενώ κέρδισε συνολικά το πρώτο βραβείο 12 φορές.  Κατά την παραμονή του στην Αγία Πετρούπολη δημοσίευσε 4 βιβλία: τη «Μηχανική», τη «Ναυτική Επιστήμη», την «Εισαγωγή στη νέα θεωρία της μουσικής» και την «Εισαγωγή στην αριθμητική»

9  Το 1740, ο Όιλερ επηρεαζόμενος από τις πολιτικές αναταραχές στη Ρωσία αποφασίζει να μετακομίσει με την οικογένειά του στο Βερολίνο.  Στο Βερολίνο ασχολήθηκε με τη συγγραφή των αλαμανάκ(ημερολόγια), έγραψε πάνω από 380 δοκίμια και μετέφρασε το βιβλίο περί βλητικής του Μπέντζαμιν Ρόμπινς.  Μελέτησε τους αριθμούς Φερμά, τη θεωρία γραφηματων και έλυσε το πρόβλημα των αδελφών Μπερνούλι.  Έπειτα από 25 χρόνια, ο Όιλερ επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη μακριά από τον αντιπαθητικό του εργοδότη, το βασιλιά Φρειδερίκο.


Κατέβασμα ppt "ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 2013-2014.  O Νicolaus Bernoulli εξασκούσε το επάγγελμα του έμπορα μπαχαρικών στη Φρανκφούρτη. Το 1620 εγκαταστάθηκαν στη Βασιλεία,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google