Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Θέμα εργασίας: Τα έθιμα του γάμου στα Κοσκινού

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Θέμα εργασίας: Τα έθιμα του γάμου στα Κοσκινού"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Θέμα εργασίας: Τα έθιμα του γάμου στα Κοσκινού
Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Θέμα εργασίας: Τα έθιμα του γάμου στα Κοσκινού Μάθημα: «Λαϊκή Λογοτεχνία: Σύγχρονες Όψεις» Διδάσκων: Κατσαδώρος Γεώργιος Α.Μ.:411/ Ρόδος, 2013

2 Free powerpoint template: www.favorideas.com
Εισαγωγή Ο γάμος είναι από τα κεντρικά θέματα της λαογραφίας, και από τα προσφιλέστερα. Σχεδόν δεν υπάρχει συλλογή υλικού, από ερασιτέχνες και μη, που να μην τον περιέχει. Έχει μια λαμπερή επιφάνεια, αλλά και μεγάλο κοινωνικό βάθος. Η συγκεκριμένη κοινωνική και οικονομική βάση στην οποία εδράζεται ο ελληνικός γάμος προϋπέθετε συνοικέσιο, ως μια επίσημη αναγνώριση του ρόλου των γονέων (κατεξοχήν του πατέρα) στο σχηματισμό οικογένειας των παιδιών τους. Free powerpoint template:

3 Free powerpoint template: www.favorideas.com
Τα Κοσκινού Το όμορφο χωριό Κοσκινού είναι ένα από τα πιο παλαιά της Ρόδου και ένα από τα πιο ιστορικά και γνωστά, όπως αναφέρουν οι περιηγητές του Μεσαίωνα. Σήμερα πολλά σπίτια στο χωριό είναι όπως ήταν παλιά: με αρχιτεκτονική παραδοσιακή, με πιάτα στους τοίχους, με κασέλες πλουμιστές με φορεσιές πολύχρωμες, υφαντές και ωραίες, και με ωραία κεντήματα και πιάτα χρωματιστά. Free powerpoint template:

4 Free powerpoint template: www.favorideas.com
Τα Κοσκινού Όλα τα παλιά σπίτια είχαν αυλή με χοχλάκι, και μια μεγάλη σειρά από πιάτα πολύχρωμα και παραδοσιακά για να ομορφαίνουν το σπίτι και τη ζωής τους στα χρόνια της σκλαβιάς και της βιοπάλης. Το Κοσκινιάτικο σπίτι ήταν και παραμένει ένα από τα πιο ωραία του νησιού μας, χάρη στην φιλία και στην ευαισθησία του Κοσκινιάτη και της Κοσκινιάτισσας που αγαπούσαν το ωραίο και το ελληνικό μέχρι τα κατάβαθα της ψυχής τους. Free powerpoint template:

5 Δημοτικό τραγούδι για τα Κοσκινού
ΚΟΣΚΙΝΟΥ: ΤΟ ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ Στης Ρόδου τα’ αγια χώματα, ώρια και ευλογημένα, Πολλά χωριά ανθίζουνε, χρυσά και παινεμένα. Στο Θεοβάδιστο Νησί, παράδεισος που μοιάζει Που έχει τον ήλιο το χρυσό και ουράνιο ατλάζι Ζούνε άνθρωποι όμορφοι, Τελχίνες, Ηλειάδες, Φιλόσοφοι, πολιτικοί, Τέχνες και βασιλιάδες. Μα βασιλιάς των Βασιλών, είναι τα Κοσκινού μας, Το ωραιότερο χωριό σε όλο το νησί μας. Να ζήσετε Κοσκινιάτες μου, στον κόσμο ευτυχισμένοι, Χιλιόχρονοι, χιλιόμορφοι, και χιλιοπαινεμένοι. Free powerpoint template:

6 Σύγκριση του τρόπου γνωριμίας των ζευγαριών του χθες και του σήμερα
Παλαιότερα Όλοι μέσα στο χωριό γνώριζαν ο ένας τον άλλον και όλοι βοηθούσαν τους φτωχότερους, τις χήρες, τα ορφανά, όπως όριζε η ανθρωπιά και η εκκλησία. Ένα από τα πιο ωραία γεγονότα του χωριού ήταν και ο λόγος, δηλαδή η υπόσχεση για αρραβώνα και γάμο. Οι νέοι στο χωριό σπάνια συναντιόνταν για κοινές διασκεδάσεις, γι’ αυτό μπορεί να μην γνωρίζονταν μεταξύ τους, αυτό όμως δεν είχε και τόση σημασία. Είτε γνωρίζονταν οι νέοι, είτε όχι, οι γονείς των δύο νέων, της όμορφης κοπελιάς και του καλοκάμωτου νεαρού αποφάσιζαν αν θα δοθεί λόγος, αν θα γίνει αρραβώνας και τελικά γάμος, έμπλεος με ωραία έθιμα του ωραίου χωριού μας. Free powerpoint template:

7 Σύγκριση του τρόπου γνωριμίας των ζευγαριών του χθες και του σήμερα
Οι γονείς τα κανόνιζαν μόνοι τους και έδιναν τα χέρια. Σπάνια υπήρχε εξαίρεση κάποιος νεαρός ή κάποια νεαρά, να αρνηθεί αυτή την πρόταση των γονέων και να αντιδράσει. Ο νόμος του εθίμου ήταν ισχυρός και σχεδόν όλοι υπάκουαν με φωνή και καρδία. Οι γονείς του γαμπρού διάλεγαν μια κοπέλα του χωριού, που ήταν όχι μόνον όμορφη, αλλά κυρίως νοικοκυρά και υφάντρα. Η προίκα ήταν πάντοτε όχι μόνο απαραίτητα, αλλά και απαιτητή. Οι πλούσιες νύφες ήταν περιζήτητες και έτσι οι πλούσιες οικογένειες προσπαθούσαν να παντρέψουν τα παιδιά τους με άλλες πλούσιες, για να συνεχιστεί η περιουσία, το καλό όνομα και η δύναμη της οικογένειας. Free powerpoint template:

8 Σύγκριση του τρόπου γνωριμίας των ζευγαριών του χθες και του σήμερα
Οι νέοι λαχταρούσαν να δουν την αγαπημένη τους, αλλά οι γονείς κέρβεροι, και πιστοί τηρητές της παράδοσης, δεν επέτρεπαν παρατυπίες και καμώματα νεανικά. Αναφέρεται ένα πολύ ωραίο γεγονός για ένα νέο του χωριού, που ήθελε να δει το κορίτσι του από κοντά και πήγε στο σπίτι του πεθερού του. Αμέσως οι οικείοι της νύφης την έκρυψαν στον αποκρέατο για να μην τη δει ο αρραβωνιαστικός της. Τότε, ο νέος και ερωτευμένος Κοσκινιάτης είπε τον πόνο και τη λαχτάρα του μέσα από ένα δίστιχο: «Βασιλικός μυρίζω εδώ και η αγαπώ διαβαίνει, αφήστε μου για να τη δω γιατί η ψυχή μου βγαίνει». Free powerpoint template:

9 Σύγκριση του τρόπου γνωριμίας των ζευγαριών του χθες και του σήμερα
Η κόρη που αγαπούσε το νέο, αλλά και λαχταρούσε να τον δει, απάντησε από τον αποκρέατο με το παρακάτω αξέχαστο δίστιχο: «Αφήστε με να τον ιδώ, για να γενεί το θάμα, γιατί κι κόρη σας, αλί θα ξεψυχήσει αντάμα!». Στη ζωή του ανθρώπου το μεγαλύτερο και πλέον χαροποιό γεγονός είναι ο γάμος. Είναι το πιο τρανό και το πιο επίσημο κομμάτι του βίου του, γι’ αυτό και ο λαός μας το γάμο τον ονομάζει Χαρά. Οι παλαιότεροι εύχονται στους νιότερους και ελεύθερους ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ και στις ΧΑΡΕΣ ΣΟΥ. Η πιο πάνω διαπίστωση έχει πλήρη εφαρμογή στον ελληνικό και ιδίως στον δωδεκανησιακό λαό. Οι λαογράφοι του τόπου μας έχουν καταγράψει πολλά τραγούδια για το γάμο, αλλά και για όλες τις προετοιμασίες της τελετής του γάμου. Free powerpoint template:

10 Σύγκριση του τρόπου γνωριμίας των ζευγαριών του χθες και του σήμερα
Σήμερα Οι νέοι των Κοσκινού δεν έχουν τέτοιες παρεμβάσεις και απαγορεύσεις στη ζωή τους. Είναι νέοι όμορφοι, εργατικοί, μορφωμένοι και ειλικρινείς. Οι νέοι και οι κοπελιές σπουδάζουν, ταξιδεύουν, διαβάζουν και βρίσκουν κι άλλες χαρές, μικρότερες ίσως, αλλά πάντως χαρές. Δεν είναι η ζωή τους κλειστή. Στα παλαιά εκείνα χρόνια, αλλά και στα σημερινά λόγω της κρίσης, ο λαός περιμένει κάποιο γάμο, κάποιο αρραβώνα για να βγει από το σπίτι και να διασκεδάσει. Ακόμη και σήμερα στο χωριό Κοσκινού τα πεθερικά πρέπει να συμφωνήσουν κυρίως στο θέμα της προίκας. Χωρίς προίκα κορίτσι δεν παντρεύεται. Γονείς που είχαν πολλά κορίτσια, θεωρούσαν τους εαυτούς τους δυστυχείς και στην κυριολεξία μαρτυρούσαν μέχρι να τα παντρέψουν. Free powerpoint template:

11 Πού γνωρίζονται σήμερα τα ζευγάρια;
Αν εξαιρέσουμε το διαδίκτυο, το οποίο έχει γίνει πια κοινός τόπος γνωριμιών αφού φέρνει κοντά ανθρώπους ακόμα και από διαφορετικά μέρη του πλανήτη, το μέρος που έρχεται πιο συχνά στο μυαλό μας είναι τα μπαρ και τα κλαμπ. Το τμήμα ψυχολογίας του πανεπιστήμιου Λογιόλα Σικάγο έκανε μια έρευνα, στην οποία ζήτησε από ζευγάρια ηλικίας ετών να περιγράψουν τον τόπο και τις συνθήκες γνωριμίας τους. Οι ηλικίες δεν είναι τυχαίες, αφού οι περισσότερες γνωριμίες πριν απ’ αυτές είναι στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο και μετά απ’ αυτές σε ειδικά «κανονισμένα» δείπνα με κοινούς φίλους, δηλαδή κάτι σαν μοντέρνο…συνοικέσιο. Τα πιο συνηθισμένα μέρη είναι: Μουσείο/Πολιτιστική εκδήλωση. Καταστήματα ρούχων/παπουτσιών. Εθελοντικές οργανώσεις.. Βιβλιοπωλείο. Κατάστημα τροφίμων. Ουρά. Για οτιδήποτε. Από λεωφορείο μέχρι τράπεζα. Ξένη γλώσσα/δραστηριότητα. Παραλία. Συναυλία/Φεστιβάλ μουσικής. Γυμναστήριο. Free powerpoint template:

12 Ο Γάμος και τα έθιμα στα Κοσκινού
Η ευτυχέστερη μέρα της ζωής. Αναφορικά με τα όσα ετελούντο ως το Μέγα Μυστήριο κατά τον Απόστολο Παύλο, οι πρόγονοι μας Κοσκινιάτες, πιστά κρατούσαν τα αξιοθαύμαστα έθιμα. Γάμοι γινόντουσαν μόνο τις Κυριακές ήταν η ευλογημένη μέρα. Κυριακή μέρα του Κυρίου, ποτέ τα Σάββατα, όπως συμβαίνει σήμερα, σπάνια καμιά φορά μεγάλη Γιορτή όπως τα Εισόδια ή της Παναγιάς, τον Δεκαπενταύγουστο ή του Σωτήρος. Σχεδόν όλα τα χωριά και τα νησιά της Δωδεκανήσου είχαν στα παλιά χρόνια τραγουδιστές και τραγουδίστριες, κανακιστές, παραδοσιακούς μουσικούς και παραδοσιακά όργανα. Πολλές φορές ο τραγουδιστής που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και λυράρης, βιολιστής και τσαμπουνιστής ταυτόχρονα. Free powerpoint template:

13 Ο Γάμος και τα έθιμα στα Κοσκινού
Σχεδόν όλα τα χωριά και τα νησιά της Δωδεκανήσου είχαν στα παλιά χρόνια τραγουδιστές και τραγουδίστριες, κανακιστές, παραδοσιακούς μουσικούς και παραδοσιακά όργανα. Πολλές φορές ο τραγουδιστής που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και λυράρης, βιολιστής και τσαμπουνιστής ταυτόχρονα. Ο κανακιστής γνωρίζει πολλά και παλιά τραγούδια επαινετικά, τα κανακίσματα που τα τραγουδάει πρώτος αυτός και τα επαναλαμβάνει το νυφοστόλι, δηλαδή όλοι οι προσκεκλημένοι του Γάμου. Αρχίζει πάντοτε με την ευχή: Έλα η ώρα η καλή ή ακόμη και : Να’ναι η ώρα η καλή, συνεχίζοντας με κανακίσματα για τον γαμπρό, τη νύφη, κουμπάρο, συμπεθέρους, οργανοπαίχτες, κουρέα και συγγενείς. Free powerpoint template:

14 Ο Γάμος και τα έθιμα στα Κοσκινού
Στα παλιά χρόνια ο γάμος διαρκούσε στα νησιά μας πολλές μέρες, ακόμη και δέκα μέρες! Για κάθε μέρα και ώρα του γάμου υπήρχαν έθιμα και τραγούδια. Μια εβδομάδα πριν από την τελετή του γάμου οι νέοι και οι νέες του χωριού, καθάριζαν το σιτάρι για να κάνουν ψωμιά και κουλούρια του γάμου, το άλεθαν τραγουδώντας ωραία τραγούδια, ζύμωναν τα μυρωδάτα λαχταριστά ψωμιά, ενώ οι νέοι έφερναν ξύλα από το βουνό και τον κάμπο για να ψήσουν τα ψωμιά και τα αρνιά της χαράς! Την Πέμπτη προ του γάμου, έπλαθαν τα κουλούρια του γάμου. Την Παρασκευή γύριζαν οι φίλοι του γαμπρού και οι φίλες της νύφης στα σπίτια του χωριού, προσφέροντας στους χωρικούς ένα κουλούρι, κάλεσμα για το γάμο. Σύνηθες επίσης είναι το ωραίο μελεκούνι που επέζησε μέχρι και σήμερα και είναι το χαρακτηριστικό κάλεσμα Αρραβώνα και Γάμου (Μπογιάννος, 2000: 8) Free powerpoint template:

15 Ο Γάμος και τα έθιμα στα Κοσκινού
Το Σάββατο μετέφεραν στο σπίτι του Γαμπρού προικιά της νύφης. Στολίζουν νυφικό κρεβάτι, την αρχαία ελληνική Νυφική Παστάδα, στολίζουν το Σπερβέρι και όλο το σπίτι, ενώ οι γυναίκες και φίλες της νύφης τραγουδούν αρμόζοντα μελωδικά, υπέροχα τραγούδια. Το βράδυ του Σαββάτου λούζουν το γαμπρό και τη νύφη, ξυρίζουν τον γαμπρό και τον κουμπάρο και λένε τραγούδια γεμάτα θεία μελωδία, ελληνική καρδιά και ψυχή καλοσυνάτη! Όλοι τραγουδούν και εύχονται εγκάρδια και χαρούμενα να δώσει ο θεός στα νιόνυφμα αγγελόμορφα παιδάκια, καλές σοδιές, υγεία, ευλογία και ευημερία όπως ακριβώς γινόταν στην αρχαία Ρόδο μας, μετά τραγούδια του Υμέναιου. Free powerpoint template:

16 Ο Γάμος και τα έθιμα στα Κοσκινού
Την Κυριακή στολίζουν το γαμπρό και τη νύφη με τα καλύτερα ρούχα και στολίδια, κοσμήματα και αρώματα, πάλι άδοντας υπέροχα επίκαιρα γαμήλια άσματα. Προς την εκκλησία και μετά την τέλεση του μυστηρίου, καθ’ οδόν προς το σπίτι, όλοι τραγουδούν, ραίνουν τους δρόμους με ανθόνερο, με ρύζι και ευλογίες για το ωραίο, πανέμορφο ζευγάρι. Οι νεόνυμφοι κρατούν λαμπάδες λευκές. Το λευκό συμβολίζει την αγνότητα και το φώς, την πίστη, τον έρωτα, την νοικοκυροσύνη και την αμοιβαία αγάπη. Την Κυριακή το βράδυ ο γαμπρός δεν κοιμάται με τη νύφη, αλλά μόνον από την Δευτέρα το βράδυ. Την Κυριακή το βράδυ ο γαμπρός και οι φίλοι του ξενυχτούν μέχρι τα χαράματα τραγουδώντας και πίνοντας, τρώγοντας και αστιευόμενοι. Αλλά και η νύφη κοιμάται μόνο με τις φίλες της την Κυριακή το βράδυ. Free powerpoint template:

17 Ο Γάμος και τα έθιμα στα Κοσκινού
Η Δευτέρα είναι η μέρα του κουμπάρου. Όλα τα έξοδα φαγητών, μουσικών, δώρα και τάματα, είναι από την τσέπη του κουμπάρου που κατά κανόνα είναι φίλος και συγγενής του γαμπρού. Τη Δευτέρα βράδυ τα νιόνυφμα ενώνονται στην Νυφική Παστάδα και το πρωί της Τρίτης ξυπνούν από το ωραίο τραγούδι, το παραξύπνημα που το τραγουδούν φίλοι και φίλες του γαμπρού και της νύφης. Free powerpoint template:

18 Ο Γάμος και τα έθιμα στα Κοσκινού
Όταν γίνεται γάμος στο χωριό, ολάκερο το χωριό χαμογελάει και γλεντάει για το τρανό γεγονός του καλού συγχωριανού. Έτσι οι κοπέλες, μπορούν να ρίξουν μια κλέφτικη ματιά σε κάποιον καλοκάμωτο νεαρό, και να χορέψουν, να βάλουν τα καλά ρούχα τους και προ πάντων να τραγουδήσουν. Ήταν και είναι τραγούδια γιομάτα ρομαντισμό, τρυφερότητα, μελωδία και κρυφή λαχτάρα για τον δικό τους τον γάμο. Τέτοια τραγούδια θα ακούσουμε για τη νύφη, το γαμπρό, και τους κουμπάρους. Τραγούδια όμορφα και νοσταλγικά που συγκινούν σήμερα κάθε ευαίσθητη καρδιά. Free powerpoint template:

19 Δημοτικά τραγούδια του γάμου
Δημοτικά τραγούδια του γάμου Free powerpoint template:

20 Παινέματα γαμπρού, κουμπάρου και ευχές
Γαμπρέ τη νύφη ν’αγαπάς, να μην την εμαλώνεις Κι όπου γλεντάει να γλεντάς, και να την καμαρώνεις. Ωραίος είναι ο γαμπρός, μ’αλήθεια και το ταίρι, Μαλαματένιος μαστραπάς με διαμαντένιο χέρι. Κουμπάρε που στεφάνωσες και έκαμες το γύρο, Να δώσει η χαρά του θεού, να βάλεις και το μύρο. Πείτε τους καλορίζικα, να ζήσουν να γεράσουν, Ωσάν τον Πλανήτη της Κω, να διπλορικλωνιάσουν! Είναι λεβέντης ο γαμπρός, όμορφος κι ο κουμπάρος Τον καμαρώνει ο Διγενής και τους φοβάται ο Χάρος. Free powerpoint template:

21 Τραγούδια για το λούσιμο του γαμπρού
Φέρτε σαπούνι κρητικό, νερό του Ιορδάνη, Να λούσει το κεφάλι του, να βάλει το στεφάνι. Όλο τον κόσμο γύρισε γαμπρέ μου η μαμά σου Να φέρει δάφνες και μυρτιές, να λύσει τα μαλλιά σου. Φέρτε τα μοσχοσάπουνα, το νιόγαμπρο να λούσουν Κι από την Πόλη άρωμα τα ρούχα του να πλύνουν. Ήρθαν τα μοσχοσάπουνα, λούσετε τα γαμπρό μας, Όπου ήρθε σαν τον άγγελο και κάθησε εμπρός μας. Χτενίστε τα μαλλάκια του και βάλτε του κολώνια, Και όλου του ευχόμαστε , ευτυχισμένα χρόνια. Free powerpoint template:

22 Για τη νύφη Ήρθαμε να την πάρουμε, την παντεπλουτισμένη,
Την όμορφη τη νύφη μας, τη χιλιπαινεμένη. Άσπρη είσαι, άσπρα ντύνεσαι κι άσπρη η φορεσιά σου. Κι άσπρα λουλούδια πέφτουνε, απ’την περπατησιά σου. Ρίξε νύφη το βέλος σου, λεβέντικα στον ώμο, Κι άλλες πολλές το ρίξανε, μα σένα πρέπει μόνο. Εκύλησεν ένας γκρεμός και μπήκε μεσ’ την άμμο, Ώρα καλή συμπέθεροι που κάνετε το γάμο. Free powerpoint template:

23 Η πεθερά προς τη νύφη Κόρη δεν είχα κι έβαλα μέσα στο σπιτικό μου,
Θα σ’ αγαπώ κορούλα μου, όσο αγαπώ το γιό μου. Νύφη μου ξάστερο νερό και ξάστερο φεγγάρι, Το ταίρι σου είναι ζηλευτό κι όμορφο παληκάρι Νύφη νεράιδα του γιαλού και Μοίρα με τις μοίρες Η τύχη σου ολόχρυση, με το γαμπρό που πήρες. Έλα νυφούλα στο χωριό στα ωραία Κοσκινού Να δεις ανθρώπους όμορφους στο σώμα και στο νου. Free powerpoint template:

24 Τα τραγούδια και τα παινέματα του κρεβατιού
Μια σκληρή ιεροτελεστία στιγμής στρωσίματος του κρεβατιού μερικές στροφές οι παρακάτω: Στρώστε το κρεβάτι σας που να χιλιοχρονίσει, Να κάμει τέκνα και παιδιά Κι εγγόνια ν’αποκτήσει. Φέρτε σεντόνια από τη Χίο Βελούδα από την Πόλη, Να στρώσουν τα κρεβάτια σας Οι συγγενείς σας όλοι. Στρώστε τα μεταξωτά Στρώστε την κουβέρτα Για να περάσει η πεθερά Να ράνει τα κουφέτα. Στρώστε τα βελούδα Free powerpoint template:

25 Τα τραγούδια και τα παινέματα του κρεβατιού
Να κοιμηθεί η νύφη μας Που’ναι σαν πεταλούδα. Ασπρα σεντόνια κεντητά φρεσκοσιδερωμένα Για σένανε Μαρία(όνομα Νυφης) Τα είχαμε φτιαγμένα. Τριαντάφυλλα και γιασεμιά Ρίξετε στο κρεβάτι Και με μετάξια γαλανά Να μην το πιάσει μάτι. Στρώστε τα σεντόνια της Και ράνετε λεβάντα Να δώσει η μάνα την ευχή Στου κρεβατιού την πάντα. Ώρα καλή, ώρα χρυσή Εις το ξεκίνημα σας, Η Παναγιά στο διάβα σας Και ο Χριστός κοντά σας. Free powerpoint template:

26 Τα τραγούδια και τα παινέματα του κρεβατιού
Καλέστε την Παναγία Με τον μονογενή της Στο στρώσιμο του κρεβατιού Να δώσει την ευχή της. Τούτα τα’ασπροκεντήματα Που δεν τα πιάνει σκόνη, Να τα στόλιζες νύφη μου Κάθε γιορτη΄και σχόλη. Ετούτα τα σεντόνια σου Τα ομορφοπλουτισμένα Θα τα ευχηστεί η μάνα σου Να’ναι ευλογημένα. Ήρθε η ώρα η καλή κι η υπερευλογημένη Που το κρεβάτι στρώνουμε Στην αρχοντοθρεμμένη. Είθε να δώσει ο Θεός Του χρόνου σαν χρονίσεις Free powerpoint template:

27 Τα τραγούδια και τα παινέματα του κρεβατιού
Το πρώτο παληκάρι σου Εδώ να το κοιμήσεις. Δώσε τους μάνα την ευχή Απόψε να ριζώσει Στο νυφικό κρεβάτι τους Παιδιά να καμαρώσει. Όσες είναι οι βελονιές Σε τούτα τα σεντόνια Να σας τα δώσει ο θεός Ευτυχισμένα χρόνια Ρύζι κουφέτα ρίξετε Ρίξετε αγγελούδια Τα τέκνα που θα γεννηθούν Να μοιάζουν αγγελούδια. Έλα Πανερμιωτάκι μου Να δώσεις ευλογία Σ’ όλη τους τη ζωή να έχουν χαρά και ευτυχία. Free powerpoint template:

28 Free powerpoint template: www.favorideas.com
Επίλογος «Η ποίηση στην Ελλάδα μπαίνει παντού. Σε όλες τις γαμήλιες τελετές, σε όλες τις συνήθειες του γάμου, φανερώνει σε όλους τους σκοπούς και τα αισθήματα, εξηγεί κάθε συμβολική έννοια και προσδίδει στα τραγούδια του γάμου, πάθος και μεγαλείο». «Οι θεοί συνομιλούν με τους ανθρώπους ελληνικά. Οι Έλληνες συνομιλούν με τους θεούς και ανθρώπους το ελληνικό δημοτικό τραγούδι». Free powerpoint template:

29 Free powerpoint template: www.favorideas.com
Βιβλιογραφία Μερακλής, Γ. Μ. (2011). Ελληνική Λαογραφία. Κοινωνική συγκρότηση ήθη και έθιμα λαική τέχνη. Αθήνα: Καρδαμίτσα. Σκουμιός Κ. Ν. (2012). Οδοιπορικό στα Κοσκινού. Η ιστορία, ο τόπος και οι άνθρωποι. Ρόδος: αυτοέκδοση. Μπογιάννου, Α. Θ. (1998). Κοσκινού: Το ρόδον της Ρόδου. Ρόδος: Έκδοση Κοινοτήτος Κοσκινού. Μπογιάννος, Θ. (2000). Τραγουδώντας στα Δωδεκάνησα. Ρόδος: αυτοέκδοση Free powerpoint template:

30 Free powerpoint template: www.favorideas.com
ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ!!! Free powerpoint template:


Κατέβασμα ppt "Θέμα εργασίας: Τα έθιμα του γάμου στα Κοσκινού"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google