Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΣ ΖΩΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΣ ΖΩΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΣ ΖΩΗΣ
Παραβάλου Αικατερίνη Β’4

2 Η φιλία αυξάνει το προσδόκιμο της ζωής
Σύμφωνα με έρευνα, η ύπαρξη λίγων μόνο φίλων ισοδυναμεί με το να καπνίζει κανείς 15 τσιγάρα την μέρα ή με το να είναι αλκοολικός.  Θέλετε να έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσετε περισσότερα χρόνια και γεμάτα υγεία; Καλά θα κάνετε να αποκτήστε ένα δίκτυο φίλων, καθώς κάτι τέτοιο αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης μέχρι και 50%. Η φιλία αυξάνει το προσδόκιμο της ζωής Σύμφωνα με έρευνα, η ύπαρξη λίγων μόνο φίλων ισοδυναμεί με το να καπνίζει κανείς 15 τσιγάρα την μέρα ή με το να είναι αλκοολικός.  Θέλετε να έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσετε περισσότερα χρόνια και γεμάτα υγεία; Καλά θα κάνετε να αποκτήστε ένα δίκτυο φίλων, καθώς κάτι τέτοιο αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης μέχρι και 50%.

3 Η νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα αναδεικνύει τη σημασία των κοινωνικών σχέσεων για την υγεία, την ευημερία και, τελικά, για τη διάρκεια ζωής κάποιου, εκτιμώντας ότι η ύπαρξη φίλων ισοδυναμεί, από άποψη υγείας, με το κόψιμο του τσιγάρου, ενώ παρέχει σχεδόν διπλάσια ωφέλεια σε σχέση με την φυσική άσκηση. Αντίθετα, οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι η ύπαρξη λίγων μόνο φίλων ισοδυναμεί με το να καπνίζει κανείς 15 τσιγάρα την μέρα ή με το να είναι αλκοολικός. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Μπρίγκαμ Γιανγκ της Γιούτα, υπό την ψυχολόγο Τζούλιαν Χολτ-Λούντσταντ, σε έρευνά τους (μετα-ανάλυση) που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «PloS Medicine», σύμφωνα με το BBC, κατέληξαν στους παραπάνω υπολογισμούς, αφού ανέλυσαν 148 προηγούμενες μελέτες, αναφορικά με τη σχέση των κοινωνικών επαφών με τη θνησιμότητα, οι οποίες περιλάμβαναν περίπου άτομα από όλο τον κόσμο για μια περίοδο επτά ετών.

4 Οι επιστήμονες θεωρούν ότι με το να νοιάζεται κανείς για τους φίλους του, νοιάζεται περισσότερο και για τον εαυτό του και εκτίθεται σε λιγότερους κινδύνους για την υγεία του, ενώ προειδοποιούν ότι στο σύγχρονο κόσμο τα κοινωνικά δίκτυα φθίνουν, καθώς οι άνθρωποι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην καριέρα ή την οικογένειά τους. Όμως, σύμφωνα με την μελέτη, η απώλεια της κοινωνικής στήριξης από τους φίλους μειώνει το προσδόκιμο ζωής πολύ περισσότερο από το να είναι κανείς παχύσαρκος ή να μην ασκείται σωματικά. Η έρευνα συμπέρανε ότι σε οποιαδήποτε ηλικία (νέος ή ηλικιωμένος) και ανεξάρτητα από το φύλο (γυναίκα ή άνδρας), το κοινωνικο-οικονομικό ή πολιτισμικό υπόβαθρο (φτωχός ή πλούσιος, μορφωμένος ή όχι κλπ.), οι άνθρωποι με φίλους είναι μιάμιση φορά πιο πιθανό να είναι ζωντανοί σε σχέση με τους μοναχικούς ανθρώπους χωρίς φίλους γύρω τους. Σύμφωνα με τον ερευνητή Τίμοθι Σμιθ «η συνεχής αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι μόνο επωφελής ψυχολογικά, αλλά ωφελεί άμεσα την φυσική υγεία μας».

5 «Οι κοινωνικές σχέσεις πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά όσον αφορά την μείωση του κινδύνου θνησιμότητας», πρόσθεσε η Χολτ-Λούντσταντ, τονίζοντας τη σημασία των φίλων για την καταπολέμηση του επιβλαβούς, για την υγεία, χρόνιου στρες.

6 Οι φίλοι αποτελούν το καλύτερο φάρμακο
Οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί επιδρούν άμεσα στη θετική πορεία της υγείας μας Αναζητώντας καλύτερη ποιότητα ζωής, πολλοί απευθύνονται σε ειδικούς γιατρούς, αποστηθίζουν βιβλία «αυτοβοήθειας», καταναλώνουν βότανα, κ.ά. Ωστόσο, παραβλέπουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα που θα τους βοηθούσε στην καταπολέμηση ασθενειών και της κατάθλιψης, στην ταχύτερη ανάρρωσή τους, στην επιβράδυνση της γήρανσης και, συμπερασματικά, στην παράταση της ζωής τους. Ο σημαντικός αυτός παράγοντας είναι οι φίλοι μας.

7 Οι ερευνητές μόλις το τελευταίο χρονικό διάστημα άρχισαν να αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της φιλίας, αλλά και των κοινωνικών επαφών, αναφορικά με τη γενική κατάσταση της υγείας των ανθρώπων. Για παράδειγμα: - Μελέτη διάρκειας 10 ετών στην Αυστραλία, έδειξε ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που είχαν έναν ευρύ κύκλο φίλων αντιμετώπιζαν κατά 22% μικρότερη πιθανότητα να αποβιώσουν κατά τη διάρκεια της μελέτης απ' ό,τι τα άτομα με λιγοστές φιλίες. - Τον περασμένο χρόνο, ερευνητές από το Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί προάγουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και μάλιστα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

8 «Σε γενικές γραμμές δεν αποτιμάται επαρκώς ο καθοριστικός ρόλος της φιλίας στη ζωή μας», είπε η Rebecca G. Adams, καθηγήτρια Kοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. «Ελάχιστη είναι η επένδυση στη φιλία, ενώ η φιλία έχει σαφώς μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ψυχολογική μας υγεία απ' ό,τι οι οικογενειακές μας σχέσεις», συμπλήρωσε η ίδια.

9 Αφορμή ένα βιβλίο Σε ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Τα κορίτσια από το Ames: Μια ιστορία γυναικών και μια 40χρονη φιλία», ο Jeffrey Zaslow αφηγείται την ιστορία έντεκα γυναικών, όλες φίλες από παιδιά, που έφυγαν από την Αϊόβα και διασκορπίστηκαν σε οκτώ διαφορετικές Πολιτείες των ΗΠΑ. Παρά την απόσταση, η φιλία τους διατηρήθηκε σε όλη τη διάρκεια των σπουδών τους στο κολέγιο, στην περίοδο του γάμου, του διαζυγίου (για κάποιες από αυτές) αλλά και σε άλλες δύσκολες στιγμές που βίωσαν, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου ενός μέλους της παρέας, μιας κοπέλας μόλις 20 ετών. Χρησιμοποιώντας τα ημερολόγια, τα φωτογραφικά άλμπουμ και τις αναμνήσεις των ίδιων των γυναικών, ο συγγραφέας εξιστορεί πώς αυτή η στενή φιλία διαμόρφωσε τη ζωή τους και συνεχίζει να την στηρίζει. Ο ρόλος της φιλίας στην υγεία και στην ψυχική τους ισορροπία αναδεικνύεται σχεδόν σε κάθε κεφάλαιο του βιβλίου. Δύο από τις φίλες πρόσφατα πληροφορήθηκαν ότι πάσχουν από καρκίνο του μαστού. Η Kelly Zwagerman, καθηγήτρια λυκείου που ζει στη Μινεσότα, είπε ότι όταν έμαθε τη διάγνωση (τον Σεπτέμβριο του 2007) το πρώτο πράγμα που ο γιατρός τής συνέστησε ήταν να περιβάλλεται από αγαπητά πρόσωπα. Η ίδια στράφηκε στις παιδικές της φίλες, αν και ζούσαν μακριά της...

10 Η εξομολόγηση «Τα πρώτα άτομα τα οποία ενημέρωσα για την κατάσταση της υγείας μου ήταν οι φίλες από το Ames», είπε η Kelly Zwagerman. «Εστειλα ηλεκτρονικά μηνύματα και αμέσως είχα απαντήσεις, τηλεφωνήματα, μηνύματα ουσιαστικής υποστήριξης, η αγάπη ξεχύθηκε από την ψυχή τους, με άγγιζε». Οταν η ίδια παραπονέθηκε επειδή η θεραπευτική αγωγή που ακολουθούσε της προκάλεσε οδυνηρά έλκη στο λαιμό, μια φίλη τής έστειλε μια συσκευή για την παρασκευή χυμών και συνταγές. Mια άλλη φίλη, η οποία είχε χάσει την κόρη της από λευχαιμία, έστειλε στην κ. Zwagerman ένα χειροποίητο πλεκτό καπέλο, ενώ μια τρίτη φίλη τής έστειλε πιζάμες κατασκευασμένες από ειδικό ύφασμα που θα βοηθούσαν στην αντιμετώπιση της νυχτερινής εφίδρωσης.

11 Η κ. Zwagerman είπε ότι αισθανόταν πιο άνετα να συζητάει για την ασθένειά της με τις φίλες της παρά με τον γιατρό της. Οπως υποστηρίζει, μάλιστα, η ίδια, οι φίλες της από το Ames υπήρξαν ένας παράγοντας για την επιτυχή έκβαση της θεραπείας και την ανάρρωσή της, κάτι που επιβεβαίωσε και η επιστημονική έρευνα.

12 Βραδύτερη η θεραπεία μοναχικών ατόμων
Το 2006, σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν νοσηλεύτριες οι οποίες έπασχαν από καρκίνο του μαστού, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που δεν είχαν στενές φίλες είχαν τετραπλάσια πιθανότητα να αποβιώσουν λόγω της ασθένειας, σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν δέκα ή περισσότερες «στενές» φίλες. Και είναι εντυπωσιακό ότι η στενή και συχνή επαφή με μια φίλη έχει συσχετιστεί από τους ειδικούς με την επιβίωση - απλά και μόνον η ύπαρξη φίλων πρόσφερε προστασία! Η δρ Bella DePaulo, επισκέπτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα, της οποίας η εργασία εστιάστηκε σε μοναχικά άτομα και σε φιλίες, επισημαίνει ότι σε πολλές μελέτες, η φιλία έχει ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στην υγεία απ' ό,τι η σχέση μεταξύ των συζύγων ή με ένα μέλος της οικογένειας. Στη μελέτη των νοσηλευτριών με καρκίνο του μαστού, για παράδειγμα, η ύπαρξη του συζύγου δεν συσχετίστηκε με την επιβίωση.

13 Πείραμα στο λόφο Πέρυσι, οι ερευνητές μελέτησαν τη συμπεριφορά 34 φοιτητών, στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. Τους οδήγησαν στη βάση ενός απότομου λόφου, φορώντας τους στην πλάτη ένα βαρύ σακίδιο. Στη συνέχεια τους ζήτησαν να εκτιμήσουν την κλίση του λόφου. Κάποιοι στέκονταν δίπλα σε φίλους κατά τη διάρκεια της άσκησης, κάποιοι άλλοι ήταν απομονωμένοι. Οσοι βρίσκονταν κοντά στους φίλους έδωσαν τις χαμηλότερες εκτιμήσεις όσον αφορά την πραγματική κλίση του λόφου· όσο μακρόχρονη ήταν η φιλία τους, τόσο μικρότερη τους «φαινόταν» η κλίση του λόφου, άρα και η δυσκολία της δοκιμασίας. «Τα άτομα που διαθέτουν ισχυρό δίκτυο φιλίας νιώθουν ότι υπάρχει πάντα κάποιος προς τον οποίο μπορούν να στραφούν για βοήθεια», συμπεραίνουν οι επιστήμονες.

14 Οι περισσότερες μελέτες για τη φιλία εστιάζονται στις ισχυρές σχέσεις μεταξύ των γυναικών, ωστόσο υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι και οι άνδρες μπορούν να επωφεληθούν τα μέγιστα από τις φιλικές σχέσεις. Σε μελέτη διάρκειας έξι ετών σε 736 μεσήλικες Σουηδούς, διαπιστώθηκε ότι η σχέση με ένα μόνο άτομο δεν φάνηκε να επιδρά ιδιαίτερα στη αποφυγή του καρδιακής προσβολής. Ωστόσο, η ύπαρξη φίλων έκανε τη διαφορά. Το γιατί ακριβώς η φιλία έχει τόσο ισχυρή, θετική επίδραση, δεν είναι απολύτως σαφές. Ενώ οι φίλοι μπορούν να κάνουν μικροδουλειές, όπως π.χ.να αγοράσουν ένα φάρμακο για τον ασθενή φίλο, τα οφέλη είναι σαφώς ευρύτερα από τη φυσική βοήθεια. Ενδεχομένως τα άτομα με ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς έχουν επίσης καλύτερη και πιο άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας υγείας. Εκτός αυτού, η φιλία σαφώς έχει βαθιά ψυχολογική επίδραση. Ατομα με ισχυρούς φιλικούς δεσμούς έχουν μικρότερη πιθανότητα από άλλα άτομα π.χ. να ασθενήσουν από κρυολογήματα, πιθανότατα επειδή έχουν χαμηλότερα επίπεδα στρες.

15 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Η ΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΣ ΖΩΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google