Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Project 1ου Τετραμηνου Β΄1 Αθλητισμοσ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Project 1ου Τετραμηνου Β΄1 Αθλητισμοσ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Project 1ου Τετραμηνου Β΄1 Αθλητισμοσ
Τέννις και Ενόργανη Μαθητές: Βασιλική Βιντζηλαίου, Μαρία Βασάλου, Αλεξάνδρα Γανιάρη, Ελένη Διακάτου, Γιώργος Διαμαντόπουλος, Νεφέλη Δράκου

2 Τένις Η Αντισφαίριση, γνωστή με την ξενόγλωσση ονομασία τένις είναι ένα σύγχρονο αθλητικό παιχνίδι .Οι παίκτες χρησιμοποιούν ρακέτες για να χτυπήσουν μια κοίλη λαστιχένια σφαίρα που καλύπτεται με χνουδωτό ύφασμα πέρα από ένα δίχτυ στο γήπεδο του αντιπάλου. Με προέλευση την Ευρώπη, προς το τέλος του 19ου αιώνα, η αντισφαίριση διαδόθηκε πρώτα σε όλο τον αγγλόφωνο κόσμο, ιδιαίτερα μεταξύ των ανώτερων κατηγοριών. Η αντισφαίριση, όπως και άλλα παιχνίδια με μπάλα, έχει ρίζες στην αρχαία Ελλάδα. Κατάγεται από το παιχνίδι «σφαιριστική» (5ος αιώνας π.Χ.), το οποίο παιζόταν με μία μεγάλη ελαφριά μπάλα και τα χτυπήματα γίνονταν με τις γροθιές ή τους ώμους. Με την πάροδο των χρόνων οι παίκτες άρχισαν να χρησιμοποιούν ένα τετράγωνο κομμάτι ξύλου. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα η Αντισφαίριση αποτελούσε παιχνίδι αναψυχής των ευγενών. Το 16ο αιώνα το άθλημα κάνει την εμφάνισή του στην Αγγλία. Η Αντισφαίριση άρχισε να παίρνει τη σύγχρονη μορφή της στο τέλος του 16ου αιώνα, οπότε κατασκευάστηκαν ρακέτες με χορδές και θεσπίστηκαν οι πρώτοι κανόνες.

3

4 Τένις Το Τουρνουά του Γουίμπλεντον είναι το πιο παλιό στην ιστορία του τένις και αναμφισβήτητα αυτό με τη μεγαλύτερη αίγλη. Διεξάγεται κάθε χρόνο στο ομώνυμο προάστιο του Λονδίνου στα τέλη Ιουνίου και διαρκεί δύο εβδομάδες. Είναι το τρίτο κατά σειρά της σειράς του γκραντ-σλάμ (που περιλαμβάνει τα τέσσερα πιο διακεκριμένα τουρνουά τένις του κόσμου: Αυστραλιανό, Ρολάν Γκαρός, Γουίμπλεντον και Αμερικανικό) και το μόνο που γίνεται σε χόρτο. Ο Ραφαέλ «Ράφα» Ναδάλ Παρέρα είναι Ισπανός τενίστας. Είναι νικητής σε 13 τουρνουά Γκραντ Σλαμ καθώς έχει κερδίσει 8 χρονιές τον τίτλο στο Ρολάν Γκαρός, 2 φορές στο Γουιμπλετον τον Ιούλιο του 2008 & 2010, 1 φορά στο Αυστραλιανό Όπεν το 2009 και 2 φορές το Αμερικάνικο Όπεν το 2010 και το Κατέχει επίσης το μεγαλύτερο ρεκόρ συνεχόμενων νικών σε χωμάτινη επιφάνεια. Τον Απρίλιο του 2005 βρέθηκε στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης του επαγγελματικού τένις, για να ανέβει στο Νo 1 - "εκθρονίζοντας" τον Ρότζερ Φέντερερ μετά από 237 συνεχείς εβδομάδες Ο Ρότζερ Φέντερερ είναι ένας από τους κορυφαίους τενίστες όλων των εποχών. Από τις 19 Αυγούστου 2013 ο Φέντερερ κατέχει την έβδομη θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Μερικά από τα αναρίθμητα ρεκόρ του μεγαλύτερου τενίστα όλων των εποχών είναι η παραμονή του επί 302 εβδομάδες ως νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, η κατοχή 17 τίτλων Grand Slam και 6 τίτλων ATP World Tour Finals, η κατάκτηση 5 συνεχόμενων τίτλων σε δύο διαφορετικά Grand Slam, η συμμετοχή του σε 24 τελικούς Grand Slam, η συμμετοχή του σε τουλάχιστον τρεις από τους τέσσερις τελικούς Grand Slam σε πέντε διαφορετικές σεζόν και η συμμετοχή του σε 23 συνεχόμενους ημιτελικούς Grand Slam .

5

6 Ενόργανη Γυμναστική Ο όρος Ενόργανη Γυμναστική είναι γενικός και συμπεριλαμβάνει όλα τα σταθερά όργανα στα οποία εκτελούνται διάφορες ασκήσεις, είτε αυτά είναι αγωνιστικά είτε αυτά είναι βοηθητικά. Η ενόργανη γυμναστική έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και κυρίως στη Μινωική Κρήτη. Εκεί έχουν βρεθεί έργα τέχνης που απεικονίζουν δύο είδη γυμνασμάτων: το κυβίστημα και τα ταυροκαθάψια. Το κυβίστημα ήταν μια μορφή ακροβατικής γυμναστικής, αφού ο αθλητής εκτελούσε ακροβατικές κινήσεις πάνω σε σπαθιά. Στα ταυροκαθάψια ο αθλητής έπιανε έναν ταύρο από τα κέρατα και, αφού διέγραφε κυκλικές κινήσεις, στεκόταν στη ράχη του ταύρου και προσγειωνόταν στο έδαφος. Η σύγχρονη ενόργανη γυμναστική ξεκινά τον 18ο αιώνα από τους Γερμανούς Gust Muths και Frederick Jahn, που ανακάλυψαν ένα είδος γυμναστικής που απαιτούσε τη χρήση οργάνων. Μάλιστα, στον Jahn αποδίδεται και η ανακάλυψη του μονόζυγου. Η ενόργανη γυμναστική περιλήφθηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στην Αθήνα ως άθλημα ανδρών. Οι γυναίκες διαγωνίζονται στο άθλημα αυτό από το 1928.

7

8 Ενόργανη Γυμναστική Οι άνδρες διαγωνίζονται στα εξής όργανα της ενόργανης γυμναστικής: έδαφος, ίππος με λαβές, κρίκοι, άλμα, μονόζυγο και παράλληλοι ζυγοί. Οι γυναίκες μετέχουν μόνο σε τέσσερα όργανα: άλμα, έδαφος, δοκός ισορροπίας και ασύμμετροι ζυγοί. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής στους κρίκους, Δημοσθένης Ταμπάκος γεννήθηκε στις 12 Noεμβρίου του 1976 στη Θεσσαλονίκη. Στην πρώτη του εμφάνιση σε Ολυμπιάδα και δη σε αυτήν του Σύδνεϋ το 2000, ο Δημοσθένης Ταμπάκος μετά από έναν εξαιρετικό αγώνα κατέκτησε το πρώτο του ,ολυμπιακό, αργυρό μετάλλιο. Το 2003 φτάνει στην κορυφή του κόσμου κατακτώντας την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ενώ τις χρονιές 2000 και 2004 πρώτος και στο Ευρωπαϊκό. Η πιο σημαντική διάκριση για τον ίδιο, ήταν το μετάλλιο στην Ολυμπιάδα της Αθήνας, όπου πήρε το χρυσό μετάλλιο. Έχει κατακτήσει συνολικά 13 Πανελλήνια Πρωταθλήματα σε όλες τις κατηγορίες. Η Νάντια Κομανέτσι είναι Ρουμάνα αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής. Ήταν η πρώτη αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής που βραβεύτηκε με το τέλειο 10, ενώ θεωρείται μία από τις κορυφαίες αθλήτριες στο άθλημα, καθώς και μία από τις κορυφαίες αθλήτριες σε όλα τα αθλήματα. Η πρώτη της διεθνής επιτυχία ήρθε στα 13 της χρόνια, όπου και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο σε όλα τα αθλήματα εκτός από τις ασκήσεις εδάφους, όπου κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Σκίεν της Νορβηγίας. Στα 14 της, συμμετείχε στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 του Μόντρεαλ, όπου και έγινε μία από τις σημαντικότερες αθλήτριες των αγώνων. Στις παράλληλες μπάρες σημείωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία όλων των εποχών στο άθλημα, δηλαδή το τέλειο 10. Στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 1980 στην Μόσχα κέρδισε δύο χρυσά και δύο ασημένια μετάλλια

9

10 Ντόπινγκ O όρος προέρχεται από τη λέξη dop, δηλωτική αποστάγματος, φυσικής μάλλον προελεύσεως, με διεγερτικές ικανότητες που χρησιμοποιούσαν οι κάφροι της Ν.Α. Αφρικής, κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετών, ο δε όρος ντόπινγκ φάνηκε για πρώτη φορά το 1889 γραμμένος σε αγγλικό λεξικό για να δηλώσει «τη χορήγηση μείγματος ναρκωτικών ουσιών σε άλογα αγώνων για να έχουν καλύτερη απόδοση». Με τα χρόνια ο ορισμός αυτός υπέστη αρκετές διαφοροποιήσεις, χωρίς όμως να απομακρυνθεί βασικά από το αρχικό του περιεχόμενο. Περιεκτικότερος ορισμός θα μπορούσε να είναι ότι το ντόπινγκ είναι η οποιαδήποτε ενέργεια μεταβάλλει με οποιοδήποτε μέσο την αγωνιστική διάθεση και ικανότητα Η χρησιμοποίηση διαφόρων ουσιών και μεθόδων, πριν από τη συμμετοχή σε αγώνες, με στόχο τις καλύτερες επιδόσεις, ήταν γνωστή από την αρχαιότητα Οι αρχαίοι πρόγονοί μας έτρωγαν λάδι, σύκα, μεγάλες ποσότητες κρέατος και άλλα πολλά. Στη ρωμαϊκή εποχή, χρησιμοποιούσαν άλλες μεθόδους. Από τις πιο ενδιαφέρουσες ήταν η βρώση κόκορα που είχε νικήσει σε κοκορομαχία, η χρήση ιδρώτα αθλητή αναμεμιγμένου με σκόνη (ρύπος), αλλά και υγρασίας από αγάλματα πρωταθλητών.

11 Ντόπινγκ Είδη ντόπινγκ : Ανδρογόνα στεροειδή π.χ. τεστοστερόνη
Εξωγενείς ουσίες με αναβολικές παρενέργειες π.χ. ζερανόλη Κανναβινοειδή π.χ. μαριχουάνα Αλκαλοειδή π.χ. μορφίνη Οπιοειδή Γλυκοκορτικοειδή

12

13 Λουΐζα Γκαλιούλινα: Με προσωρινό αποκλεισμό τιμωρήθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή η αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής από το Ουζμπεκιστάν. Συμφώνα με ανακοίνωση της ΔΟΕ σε δείγμα ούρων που έδωσε η Γκαλιούλινα, ανιχνεύθηκε η απαγορευμένη ουσία φουροσεμίδη.

14 Κρούσματα ντόπινγκ υπήρξαν και στο τένις, με την Μαρτίνα Χίνγκινς και τον Αντρέ Αγκάσι. Η Ελβετίδα σταρ έπαιρνε κοκαΐνη και η καριέρα της καταστράφηκε ολοσχερώς όταν «πιάστηκε» σε έναν αγώνα του Wimbledon το Πιο σοκαριστική η υπόθεση του Αγκάσι, όταν παραδέχθηκε πως έκανε χρήση ουσιών.

15 Βιβλιογραφία http://www.sport.gr/ http://www.tennisnews.gr


Κατέβασμα ppt "Project 1ου Τετραμηνου Β΄1 Αθλητισμοσ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google