Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

2 Η τρομοκρατία (αγγλ. terrorism), εκ του τρόμος + κράτος, αν και δεν υπάρχει διεθνώς συμφωνημένος ορισμός, γενικά αποτελεί τη «συστηματική» χρήση, ή την απειλή χρήσης, βίας που συμβαίνει πάντα ως αντίδραση, ή άσκηση πίεσης, από οργανωμένες ομάδες με πολιτικά, θρησκευτικά ή άλλα ιδεολογικά κίνητρα (ως υπόβαθρο/βάση) αλλά ακόμη και από ολόκληρους κρατικούς μηχανισμούς, εναντίον ατόμων, ομάδων ή περιουσιών, με απώτερο στόχο τις κυβερνήσεις από τις οποίες προσδοκούν κάποια αντίστοιχα (των κινήτρων) οφέλη/κέρδη. Η κάθε πράξη επ' αυτού χαρακτηρίζεται τρομοκρατική πράξη και οι επιχειρούνται σε αυτήν τρομοκράτες.

3 ΕΙΔΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Πολιτική τρομοκρατία      Υπό-κρατική τρομοκρατία           Κοινωνική επαναστατική τρομοκρατία          Εθνικιστικό-αυτονομιστική τρομοκρατία        Θρησκευτική εξτρεμιστική τρομοκρατία                  Θρησκευτικές φονταμενταλιστική τρομοκρατία              Νέες θρησκείες τρομοκρατίας   Οι δεξιοί τρομοκρατίας              Οι αριστεροί της τρομοκρατίας  Κρατικής τρομοκρατία          Καθεστώς ή κρατική τρομοκρατία      Ποινική τρομοκρατία

4 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

5 Η ιστορία της τρομοκρατίας πηγαίνει πίσω στο Sicarii (Ζηλωτές) , ένα εβραϊκό εξτρεμιστική ομάδα που δραστηριοποιούνται στην Ιουδαία επαρχία στις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ. . Μετά φανατισμός εξέγερση τον 1ο αιώνα μ.Χ. , όταν σκοτώθηκαν κάποιοι εξέχοντες συνεργάτες με το ρωμαϊκό κανόνα ,σύμφωνα με τις σύγχρονες ιστορικός Ιώσηπος , σε 6 μ.Χ. ο Ιούδας της Γαλιλαίας που σχηματίζεται ένα μικρό και πιο ακραία παρακλάδι των Ζηλωτών , το Sicarii. τρόμο τους και στρεφόταν κατά των Εβραίων «συνεργάτες» , συμπεριλαμβανομένων των ιερέων ναού , οι Σαδδουκαίοι , Herodians , και άλλα πλούσια ελίτ . Ο όρος « τρομοκρατίας» χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να περιγράψει τις ενέργειες των Ιακωβίνων Λέσχη κατά τη διάρκεια του " Reign of Terror " κατά τη Γαλλική Επανάσταση . " Ο τρόμος δεν είναι τίποτα άλλο από τη δικαιοσύνη , άμεση , σοβαρή , άκαμπτη ", δήλωσε ο ηγέτης των Ιακωβίνων Maximilien Ροβεσπιέρος . Το 1795 , Edmund Burke κατήγγειλε την Ιακωβίνων για να αφήσει « χιλιάδες από αυτά κόλαση- κυνηγόσκυλα που ονομάζονται τρομοκράτες ... χαλαρά στο λαό » της Γαλλίας .

6 Τον Ιανουάριο του 1858, ο ιταλός πατριώτης Felice Orsini έριξε τρεις βόμβες σε μια προσπάθεια να δολοφονήσει τον γάλλο αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ '. Οκτώ παρευρισκόμενοι σκοτώθηκαν και 142 τραυματίστηκαν . Το περιστατικό έπαιξε καθοριστικό ρόλο ως πηγή έμπνευσης για την ανάπτυξη της πρώιμης τρομοκρατικών ομάδων . Αναμφισβήτητα η πρώτη οργάνωση για να αξιοποιήσει τις σύγχρονες τεχνικές της τρομοκρατίας ήταν ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Αδελφότητας , που ιδρύθηκε το 1858 ως μια επαναστατική ιρλανδική εθνικιστική ομάδα, η οποία διεξάγεται επιθέσεις στην Αγγλία . Η ομάδα ξεκίνησε την εκστρατεία Fenian δυναμίτη το 1881 , ένα από τα πρώτα σύγχρονα εκστρατείες τρόμου . Αντί των προηγούμενων μορφών της τρομοκρατίας με βάση τις πολιτικές δολοφονίες , η εκστρατεία που χρησιμοποιούνται σύγχρονες , επίκαιρες εκρηκτικά με ρητό σκοπό σπείρουν το φόβο στην καρδιά της μητροπολιτικής Βρετανίας , προκειμένου να επιτευχθεί πολιτικά οφέλη .

7 Μια άλλη πρόωρη τρομοκρατική οργάνωση ήταν Ναρόντναγια Βόλια , ιδρύθηκε στη Ρωσία το 1878 ως μια επαναστατική αναρχική ομάδα εμπνευσμένο από τον Σεργκέι Νετσάγεφ και “προπαγάνδα της πράξης " θεωρητικός Pisacane . Η ομάδα ανέπτυξε ιδέες , όπως η στοχοθετημένη δολοφονία της ' ηγέτες της oppression' - που επρόκειτο να γίνει το σήμα κατατεθέν της μεταγενέστερης βίας από μικρά μη κρατικών ομάδων , και ήταν πεπεισμένος ότι οι αναπτυσσόμενες τεχνολογίες της ηλικία , όπως η εφεύρεση του δυναμίτη , η οποία ήταν η πρώτη αναρχική ομάδα να κάνει εκτεταμένη χρήση της τους - τη δυνατότητα να χτυπήσει άμεσα και με τις διακρίσεις .Η σύγχρονη τρομοκρατία είχαν σε μεγάλο βαθμό διαμορφωθεί από τα τέλη του 20ου αιώνα .

8

9 ΑΙΤΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

10 H τρομοκρατία αποτελεί τεκμήριο καθυστέρησης μιας κοινωνίας
H τρομοκρατία αποτελεί τεκμήριο καθυστέρησης μιας κοινωνίας. Οπως επίσης οι συχνές διαδηλώσεις, η αυξημένη βία, οι μονότονα αδιάλλακτες κομματικές αντιπαραθέσεις, η αυθαιρεσία του «παίρνω τον νόμο στα χέρια μου» ή του «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», οι εμφύλιοι πόλεμοι. Ολα τα παραπάνω εμφανίζονται να υπηρετούν ευγενείς στόχους απέναντι σε άλλους τόσο κακούς, ώστε να υπάρχει αδυναμία συνύπαρξης και συνεννόησης. Αυτή ακριβώς η αδυναμία είναι το στοιχείο της καθυστέρησης. Επιπλέον, στη χώρα μας, η τρομοκρατία δεν αποδοκιμάζεται ως έγκλημα per se. Εξαρτάται από την πολιτική συμφωνία ή διαφωνία με τους τρομοκράτες.

11 Οι χασάπηδες Οτσαλάν, Μιλόσεβιτς, Κάρατζιτς είχαν ευρεία υποστήριξη, τόσο από την κοινωνία μας, όσο και από τη ηγεσία της. Οι κ. Καραμανλής, Παυλόπουλος, Μολυβιάτης, Κωνσταντόπουλος, όπως και ο Ανδρέας Παπανδρέου, υπήρξαν φανατικοί υποστηρικτές τους. Ακόμα, σε δημοσκόπηση για την τρομοκρατική 17Ν, μετά μάλιστα την εξάρθρωσή της, το 28% δήλωσε ότι είναι «ιδεολόγοι επαναστάτες» και το 25% ότι είναι «επαναστάτες που μετεξελίχθηκαν σε κοινούς εγκληματίες».

12 ΑΞΙΟΣΕΙΜΗΩΤΕΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

13 Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ( που αναφέρεται επίσης ως 11 Σεπτεμβρίου την 11η Σεπτεμβρίου, ή 9 /11) ήταν μια σειρά από τέσσερις συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις που ξεκίνησε από την ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση της Αλ Κάιντα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών στη Νέα Υόρκη και η μητροπολιτική περιοχή της Ουάσιγκτον , DC, την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου Οι επιθέσεις σκότωσαν σχεδόν ανθρώπους και προκάλεσε τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα και ζημίες στις υποδομές .

14 Τέσσερα αεροσκάφη επιβατών σφετερίστηκαν οι 19 τρομοκράτες της Αλ Κάιντα , έτσι ώστε να μπορούσε να πετάξει σε κτίρια σε επιθέσεις αυτοκτονίας . Δύο από αυτά τα αεροπλάνα , American Airlines πτήση 11 της United Airlines και της πτήσης 175 , έσπασαν σε Βόρεια και Νότια πύργους , αντίστοιχα, στο συγκρότημα World Trade Center στη Νέα Υόρκη . Μέσα σε δύο ώρες, οι δύο πύργοι κατέρρευσαν με τα συντρίμμια και τα προκύπτοντα πυρκαγιές που προκαλούν μερική ή πλήρη κατάρρευση όλων των άλλων κτιρίων στο συγκρότημα WTC , καθώς και σημαντικές ζημιές σε δέκα άλλες μεγάλες γύρω δομές . Ένα τρίτο επίπεδο , η American Airlines Πτήση 77 , συνετρίβη στο Πεντάγωνο ( η έδρα των Ηνωμένων Πολιτειών του Υπουργείου Άμυνας ) , οδηγώντας σε μερική κατάρρευση στην δυτική πλευρά του νησιού . Το τέταρτο επίπεδο , United Airlines Πτήση 93 , είχε ως στόχο στην Ουάσιγκτον , DC , αλλά συνετρίβη σε χωράφι κοντά Shanksville , Πενσυλβάνια , μετά από τους επιβάτες προσπάθησαν να ξεπεράσουν τους αεροπειρατές . Συνολικά , περίπου άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις , συμπεριλαμβανομένων των 227 άμαχοι και 19 αεροπειρατές πάνω τα τέσσερα αεροπλάνα . Ήταν επίσης η πιο θανατηφόρα περιστατικό για τους πυροσβέστες και για τους υπαλλήλους επιβολής του νόμου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών , με 343 και 72 σκοτώθηκαν αντίστοιχα .

15 Υπόνοιες έπεσαν γρήγορα στην αλ - Κάιντα
Υπόνοιες έπεσαν γρήγορα στην αλ - Κάιντα . Αν και ο ηγέτης της ομάδας , ο Οσάμα Μπιν Λάντεν , αρχικά αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη , το 2004, ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις . Αλ - Κάιντα και Μπιν Λάντεν αναφέρεται η αμερικανική υποστήριξη προς το Ισραήλ , με την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στη Σαουδική Αραβία , καθώς και κυρώσεις κατά του Ιράκ ως κίνητρα για τις επιθέσεις . Οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησε στις επιθέσεις με την έναρξη του πολέμου κατά της τρομοκρατίας και εισβάλλουν στο Αφγανιστάν για να καθαιρέσει τους Ταλιμπάν , η οποία είχε έτρεφε την Αλ Κάιντα . Πολλές χώρες ενίσχυσαν αντιτρομοκρατική νομοθεσία τους και να επεκταθούν εξουσίες επιβολής του νόμου . Αφού απέφυγε τη σύλληψη εδώ και χρόνια , Μπιν Λάντεν βρισκόταν και σκοτώθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις τον Μάιο 2011.

16

17

18

19 Στη Wall Street βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στις 12:01 μ. μ
Στη Wall Street βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στις 12:01 μ.μ. την Πέμπτη, 16 του Σεπτεμβρίου του 1920, στη Financial District της Νέας Υόρκης. Η έκρηξη σκοτώθηκαν 30 άνθρωποι αμέσως, και άλλα οκτώ ήταν να πεθάνει αργότερα από τραύματα που υπέστη από την έκρηξη. Υπήρχαν 143 σοβαρά τραυματίες, και ο συνολικός αριθμός των τραυματιών σε εκατοντάδες. : Ο βομβαρδισμός ήταν ποτέ λυθεί, αν και οι ερευνητές και οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η βομβιστική επίθεση Wall Street διεξήχθη από Galleanists (Ιταλών αναρχικών ), μια ομάδα υπεύθυνη για μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις το προηγούμενο έτος. Η επίθεση είχε σχέση με τη μεταπολεμική κοινωνική αναταραχή, εργατικούς αγώνες και αντι-καπιταλιστική αναταραχή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Wall Street βόμβα προκάλεσε περισσότερους θανάτους από ό, τι το 1910 βομβιστική επίθεση στο Los Angeles Times, η οποία ήταν η πιο θανατηφόρα τρομοκρατική ενέργεια σε αμερικανικό έδαφος μέχρι εκείνο το σημείο. Ο αριθμός των νεκρών υπέρβαση στο μπάνιο Σχολή Καταστροφή το 1927.

20

21 ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ

22 Εφόσον η τρομοκρατία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια, την ελευθερία και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τους πολίτες της, η δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ως στόχο την εξεύρεση κατάλληλης και ειδικά σχεδιασμένης λύσης για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου. Η πρόληψη, η προστασία, η δίωξη και η αντίδραση αποτελούν τους τέσσερις πυλώνες της συνολικής της προσέγγισης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται σκληρά για την πρόληψη και καταστολή των τρομοκρατικών ενεργειών καθώς και για την προστασία των υποδομών και των πολιτών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει επίσης τα αίτια, τα μέσα και τις δυνατότητες της τρομοκρατίας. Ο συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των δικαστικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της Ένωσης και η διεθνής συνεργασία είναι επίσης απαραίτητες για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της καταπολέμησης αυτού του διεθνικού φαινομένου. Η Συνθήκη του Άμστερνταμ δημιούργησε τις βάσεις μιας δράσης της Ένωσης, που ωστόσο ήταν περιορισμένη σε ορισμένα κράτη μέλη. Η δράση αυτή ενισχύθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες (το 2001) και στην Ευρώπη (Μαδρίτη και Λονδίνο το 2004 και 2005).

23 ΤΕΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ ΜΑΡΑ ΒΕΙΚΟΥ ΙΑΣΩΝΑΣ ΒΕΙΚΟΣ
ΤΕΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ ΜΑΡΑ ΒΕΙΚΟΥ ΙΑΣΩΝΑΣ ΒΕΙΚΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google