Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: 2013/14

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: 2013/14"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: 2013/14
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ-ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ (ΜΑΓΙΑΣ-ΙΝΚΑΣ-ΑΖΤΕΚΟΙ-ΖΑΠΟΤΕΚΟΙ-ΜΙΣΤΕΚΟΙ) 2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: 2013/14 PROJECT : ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΟΜΑΔΑ ΑΣΤΡΑΚΑΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΒΙΝΙΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΝΑΠΙΤΣΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΗΛΙΑΣ ΤΑΞΗ: Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ

2 Ιστορία & Γεωγραφία

3 Νότια Αμερική Η Νότια Αμερική είναι το τμήμα της Αμερικής.
Η Νότια Αμερική βρίσκεται μεταξύ του Ειρηνικού Ωκεανού και του Ατλαντικού Ωκεανού. Βρέχεται από τον Ατλαντικό και Ειρηνικό ωκεανό. Χάρτης της Νότιας Αμερικής με τους πολιτισμούς.

4 Μάγια (2000 π.Χ.-1540 μ.Χ.) Ιστορία Επιτεύγματα Ήταν λαός Ινδιάνων.
Κατοικούσαν στο Μεξικό, Γουατεμάλα και Μπελίζε. Ήταν υπό την εξουσία αυτοκράτορα. Επιτεύγματα Γεωργία. Κτίσιμο σπιτιών , πυραμίδων. Κατεργασία χαλκού , χρυσού. Μάγια (2000 π.Χ μ.Χ.) Μνημεία των Μάγια.

5 Ίνκας ( 1200 π.Χ-1537 μ.Χ.) Ιστορία Οι Ίνκας ήταν πολιτισμός και αυτοκρατορία της Νότιας Αμερικής. Κατάκτηση από τους Ισπανούς Αρχαιολογικά ευρήματα βρέθηκαν στο Κούσκο , Μάτσου- Πίτσου και Τιτικάκα. Ήταν υπό την εξουσία βασιλιά. Ο βασιλιάς των Ίνκας.

6 Ίνκας Καλλιέργειες των Ίνκας Η πόλη Μάτσου-Πίτσου

7 Αναφορά στο Μάτσου-Πίτσου
Η ιστορία του Μάτσου-Πίτσου Το Μάτσου Πίτσου (στη γλώσσα Κέτσουα σημαίνει "αρχαίο βουνό"),  βρίσκεται σε υψόμετρο 2430 μέτρων στις περουβιανές Άνδεις. Χτίστηκε το 1460 και λειτουργούσε ως αστρονομικό παρατηρητήριο με αρχείο χρονολόγησης, ως λατρευτικό κέντρο και ως θερινό ανάκτορο των βασιλέων. Για πολλούς, αποτέλεσε το τελευταίο καταφύγιο των Ίνκας, στον αγώνα τους εναντίον των Ισπανών κατακτητών, λόγω της δυσπρόσιτης θέσης του. Παρόλο που οι ακραίες καιρικές και κλιματολογικές συνθήκες δεν είναι χαρακτηριστικό της περιοχής, σε σύγκριση πάντα με το γενικό σύνολο των κορυφογραμμών των Άνδεων, η ανθρώπινη κατοίκηση για μεγάλο χρονικό διάστημα στην πόλη Μάτσου Πίτσου, δεν είναι εφικτή. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που οι αρχαιολόγοι δεν δέχτηκαν ότι αυτή η πόλη αποτέλεσε το τελευταίο καταφύγιο των Ίνκας στη διάρκεια της Ισπανικής κατάκτησης. Η πόλη φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκε όταν ο ηγεμόνας Μάνκο Ίνκα γνωστός και σαν Μάνκο Καπάκ ο Β’ ξεκίνησε τον αγώνα ανεξαρτησίας των Ίνκας από τους Ισπανούς κατακτητές (1529), γιατί όπως φάνηκε από τα ευρήματα, εκείνη την εποχή στη πόλη διαδόθηκε μια θανατηφόρα μεταδοτική ασθένεια. Έκτοτε κανένας δεν αναφέρθηκε σε αυτή τη πόλη, που ταυτίζεται με τη γενέτειρα των Ίνκας στη μυθολογία τους (Τάμπου-Τόκο), και κανένας δεν ξαναπάτησε το πόδι του εκεί μέχρι το 1911 που ανακαλύφθηκε από τον Αμερικανό ιστορικό και αρχαιολόγο Χίραμ Μπίνγκαμ. Το Μάτσου Πίτσου κηρύχθηκε ως περουβιανό ιστορικό άδυτο το 1981 από τη κυβέρνηση του Περού και από την ΟΥΝΕΣΚΟ (UNESCO) ως Περιοχή Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το Είναι επίσης ένα από τα Νέα Επτά Θαύματα του Κόσμου από τις 7 Ιουλίου του 2007. Αναφορά στο Μάτσου-Πίτσου

8 Τεχνολογία υγρής πέτρας στο Μάτσου Πίτσου των Ίνκας
Το Μάτσου Πίτσου είναι ένα προκολομβιανό κτιριακό συγκρότημα στην περιοχή Κούσκο του Περού ,χτισμένη σε υψόμετρο 2,5 χιλιομέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.Και αυτά είναι όλα όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα για το μέρος. Πότε χτίστηκε η πόλη,ποιός την έχτισε και πώς ονομαζόταν αρχικά παραμένει μυστήριο.Επίσης άγνωστο παραμένει ποιός κατοικούσε στην πόλη ,γιατί χτίστηκε σε τόσο μεγάλο υψόμετρο και τί οδήγησε τους κατοίκους της να το εγκαταλείψουν.Το όνομα Μάτσου Πίτσου δεν είναι το πραγματικό και δόθηκε μεταγενέστερα από ντόπιους. Ακόμη μεγαλύτερο μυστήριο είναι οι γιγάντιοι ογκόλιθοι από τους οποίους είναι χτισμένοι οι τοίχοι ,οι οποίοι είναι τόσο στενά δεμένοι μεταξύ τους που δεν περνάει ούτε λεπίδα μαχαιριού. Για την προέλευση του μέρους έχουν δοθεί πολλές ερμηνείες και διατυπωθεί διάφορες θεωρίες,άλλες βασιζόμενες σε στοιχεία άλλες τελείως φανταστικές.Όμως ένας Ρώσος επιστήμονας και ταξιώτης σε πολλά αρχαιολογικά μέρη του κόσμου,διατύπωσε την άποψη ότι το Μάτσου Πίτσου όπως το ξέρουμε σήμερα χτίστηκε σε δύο χρονολογικές φάσεις.Μάλιστα η δεύτερη φάση είναι τεχνολογικά κατώτερη από την πρώτη,γεγονός που δείχνει ότι οι δύο φάσεις χτίστηκαν από δύο διαφορετικούς πολιτισμούς τεχνολογικά πολύ διαφορετικούς.Η τεχνολογία της πρώτης φάσης ήταν κατά πολύ ανώτερη. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους της συμβατικής επιστήμης,το Μάτσου Πίτσου ιδρύθηκε το 1500 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα των Ίνκας με το όνομα Πατσακουτέκ.Σύμφωνα με τη θεωρία του Ρώσου ,πιθανώς χτίστηκε από τους γιούς του ίδιου του μυθικού Βιρακότσα,αριστοκράτη της του πολιτισμού της Χαμένης Ατλαντίδας,μαζί με τον οποίο κάποιοι επιζώντες Άτλαντες μετά την καταβύθιση της Ηπείρου έπλευσαν μαζί του μέχρι τις ακτές της Νότιας Αμερικής. Ο Βιρακότσα και οι δικοί τρομοκρατημένοι από τον καταποντισμό της πατρίδας τους,ανέβηκαν στο στο πιο ψηλό σημείο των Άνδεων ,δίπλα στη λίμνη Τιτικάκα κοντά σε ένα ενεργό ηφαίστειο.Εκεί άρχισαν να φτιάχνουν τετραγωνισμένους ογκόλιθους μικρούς και τεράστιους από υγροποιημένη πέτρα που έρεε μαζί με τη λάβα από το ηφαίστειο.Κάτι δηλαδή σαν το σύγχρονο τσιμέντο.Μ'αυτούς στη συνέχεια κατασκεύασαν τα σπίτια ,τους ναούς και τα τείχη τους.Μάλιστα εκεί στο σημείο έχει διατηρηθεί ένας γιγάντιος πέτρινος φούρνος που χρησιμοποιήσαν,σύμφωνα με την ίδια θεωρία για να ψήνουν τους ογκόλιθους. Κατά τον Ρώσο πάλι,οι ογκόλιθοι φτιάχνονταν από χυτή πέτρα που την έπερναν μέσω χημεικού λιώσιμου άμμου συγκεκριμένης οξύτητας. Με αυτή την ηφαιστειακή τεχνολογία ήταν σε θέση να κατασκευάσουν πολύγωνους ογκόλιθους που ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους.Άλλοι κατασκευάζονταν δίπλα στο ηφαίστειο,ενώ άλλοι μακρυά από,αφού στερεοποιούσαν την υγρή πέτρα που είχαν φέρει μαζί τους. Με παρόμοια ηφαιστειακή τεχνολογία έχουν φτιαχτεί πολλά κτίσμα σε όλη την Ν.Αμερική αλλά και όλο τον κόσμο,όπως στο Πούμα Πούνκου,στο στο Σακσαϊουαμάν,στο Τιγουανάκου,στο Άνγκορ Μπατ,την Ιερουσαλήμ,την Τροία της Εφέσου,την Καρχηδόνα και αλλού.

9 Αζτέκοι (1000 π.Χ.-1522 μ.Χ.) Ιστορία Κατοικούσαν στο Μεξικό.
Πρωτεύουσα κοντά στη λίμνη Τεξκόκο. Κάτοικοι Τολτέκοι και Τσιτσιμέκοι. Αναπαράσταση πόλης των Αζτέκων.

10 Ολμέκοι ( 1400 π.Χ.- 400 π.Χ. ) Ιστορία Επιτεύγματα
Κατοικούσαν στον κόλπο του Μεξικού. Ξεκίνησαν τις αιματοχυσίες. Επιτεύγματα Ανέπτυξαν την ζωγραφική, την γραφή, τα μαθηματικά και την έννοια του μηδέν. Δημιούργησαν το πρώτο ημερολόγιο και γήπεδο ποδοσφαίρου. Γεωργία. Ολμέκοι ( 1400 π.Χ π.Χ. ) Μνημεία στην πόλη των Ολμέκων.

11 Τολτέκοι (2ο αι. π.Χ.- 5ο αι. π.Χ.)
Ιστορία Κατοικούσαν στην κεντρική Αμερική. Δείγματα πολιτισμού βρέθηκαν στο Καλανακά, Τσολούλα, Τσαάκ-Μαόλ. Επιτεύγματα Βρέθηκαν ζαντ, τερακότες, υφάσματα και άλλα είδη, που μαρτυρούν την ανεπτυγμένη αισθητική. Γιγάντιο πέτρινο μνημείο των Τολτέκων.

12 Ζαποτέκοι ( 2500 π.Χ.- 1715 μ.Χ.) Ιστορία
Κατοικούσαν στην κεντρική Αμερική και το νότιο Μεξικό. Σύστημα διοίκησή τους η μοναρχία. Υπήρχαν αξιόλογοι γλύπτες και χρυσοχόοι. Τεχνίτες βρύσες των Ζαποτέκων.

13 Τεοτιχουακάν και Σοτσικάλκο
Ιστορία Επιρροή από τους Μάγια. Πυραμίδες Ήλιου και Σελήνης. Έκαναν ανθρωποθυσίες στο "Ιερό του Φτερωτού Ερπετού" Καταστράφηκε από πυρκαγιά περί το μέσο του 7ου αιώνα μ.Χ Τεοτιχουακάν και Σοτσικάλκο Ναός στο Τεοτιχουακάν.

14 Η Αρχιτεκτονική

15 Η Αρχιτεκτονική των Ίνκας
Προχωρημένες τεχνικές και άψογης ακρίβειας χτισίματος από πέτρες. Τα κτίρια είχαν έναν μόνο όροφο. Χρησιμοποιούσαν τούβλα , πέτρες , άχυρα και την «υγρή πέτρα». Έξυπνες προσαρμογές του φυσικού ανάγλυφου.     Ναός των Ίνκας.

16 Μάτσου-Πίτσου Υγρή πέτρα Οι μεγάλοι ογκόλιθοι

17 Η Αρχιτεκτονική των Μάγια
Προκλασική Αρχιτεκτονική Κατασκεύαζαν υπερυψωμένες πλατφόρμες. Οι κατοικίες τους ήταν απλές καλύβες, με ορθογώνια ή οβάλ κάτοψη. Οι τοίχοι ήταν από επιχρισμένα καλάμια. Οι οροφές ήταν από κλάδους φοίνικα. Ναός των Μάγια.

18 Η Αρχιτεκτονική των Μάγια
Κλασική Αρχιτεκτονική Επιβλητικά πέτρινα κτίρια, με υψηλής καλλιτεχνικής αξίας γλυπτικό διάκοσμο. Έμφαση στις όψεις των κτιρίων και όχι στους εσωτερικούς χώρους. Οι εσωτερικοί χώροι στεγάζονταν με συμπαγείς θόλους. Απομεινάρια χτισμάτων των Μάγια.

19 Η Αρχιτεκτονική των Μάγια
Μετακλασική Αρχιτεκτονική Νέοι κτιριακοί τύποι. Εκτεταμένες υπόστυλες αίθουσες συνάθροισης πολεμιστών. Οχυρωμένες πόλεις με ναούς. Τέλος στην αυστηρή οικοδομική αρχιτεκτονική τελειότητα. Πυραμίδα για ανθρωποθυσίες.

20 Η Αρχιτεκτονική των Αζτέκων
Οι πυραμίδες τους είχαν δίδυμες σκάλες που οδηγούσαν σε δίδυμους ναούς. Οι πυραμίδες ήταν καμπυλωμένες για να μην εμποδίζουν τη ροή του ανέμου. Για την θεμελίωση δημιουργούσαν μεγάλες πλατφόρμες. Μακέτα αναπαράσταση πόλης των Αζτέκων.

21 Έργα Αρχιτεκτονικής αυτών των λαών

22 Έργα Αρχιτεκτονικής αυτών των λαών

23 Έργα Αρχιτεκτονικής αυτών των λαών

24 Βιβλιογραφία Εγκυκλοπαίδεια «δομή» Google/wikipedia
Μάγια σε ιεροτελεστία.

25 ΟΜΑΔΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
ΑΣΤΡΑΚΑΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΒΙΝΙΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΝΑΠΙΤΣΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΗΛΙΑΣ


Κατέβασμα ppt "2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: 2013/14"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google