Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το νόμισμα στο σύγχρονο κράτος της Ελλάδας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το νόμισμα στο σύγχρονο κράτος της Ελλάδας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το νόμισμα στο σύγχρονο κράτος της Ελλάδας
Το νόμισμα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα PROJECT: ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ: Το νόμισμα στο σύγχρονο κράτος της Ελλάδας Το νόμισμα ως ψυχολογική εξάρτηση. ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΛΙΑΚΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΗΛΙΑΣ ΦΑΛΙΑ ΕΥΤΥΧΙΑ- ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΤΣΗ ΜΑΡΙΑ ΤΣΩΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΑΛΔΟΥΠΗΣ ΠΑΝΟΣ 2Ο ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΤΑΞΗ : Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧ.ΕΤΟΣ :

2 Ο Φοίνικας Ο Φοίνιξ ήταν το πρώτο και ασημένιο νόμισμα που κυκλοφόρησε στο κράτος της σύγχρονης Ελλάδος. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1828 υποδιαιρούμενο σε λεπτά, όπου και αποτέλεσε τη βασική νομισματική μονάδα . Καθορίσθηκε από την Δ΄ Εθνοσυνέλευση ( στο Άργος ). Το όνομα του προέρχεται από το μυθικό πουλί Φοίνικα και συμβολίζει την αναγέννηση της Ελλάδας.

3 Αποτελούνταν από εννέα μέρη καθαρού αργύρου και ένα μέρος χαλκού
Αποτελούνταν από εννέα μέρη καθαρού αργύρου και ένα μέρος χαλκού. Κυκλοφόρησε σε υποδιαιρέσεις του ενός, πέντε, δέκα, και είκοσι λεπτών. Λόγω της έλλειψης πολύτιμων μετάλλων για την κοπή νομισμάτων, η κυβέρνηση δημιούργησε το 1831 τραπεζογραμμάτια αξίας 5, 10, 50 και φοινίκων χωρίς να έχει τα αντίστοιχα κεφάλαια. Το αποτέλεσμα ήταν να απορριφθεί καθολικά από το κοινό.

4 Η Δραχμή Με το βασιλικό διάταγμα της 8ης Φεβρουαρίου 1899 του βασιλιά Οθωνα αντικαθιστάται ο Φοίνικας από την Δραχμή. Ετυμολογία Η λέξη δραχμή προέρχεται από το ρήμα δράττω, που σημαίνει αρπάζω (δράττομαι = πιάνω σφικτά).

5 Το νέο αυτό νόμισμα είχε βάρος 4,477 γραμμάρια από τα οποία τα 4,029 γραμμάρια ήταν καθαρό ασήμι και τα 0,448 χαλκός. Η ισοτιμία της δραχμής ορίστηκε στα 0,895 του γαλλικού χρυσού φράγκου. Το νέο ελληνικό νομισματικό σύστημα ήταν στη σύλληψη του διμεταλλικό (χρυσά και αργυρά νομίσματα)

6 Το πρώτο νόμισμα της Δραχμής
Κόπηκε στο Μόναχο το 1833, αν και αναγράφεται ως έτος το Ήταν αργυρή και έφερε στη μία όψη τη μορφή του Όθωνα και από την άλλη το Βασιλικό θυρεό.

7 Τα πρώτα χαρτονομίσματα
Τα πρώτα χαρτονομίσματα Κόπηκαν το 1841 από τη νεοσύστατη Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και ήταν αξίας 25, 50, 100 και 500 δραχμών.

8 Νομισματικοί περίοδοι
Βασιλιάς Όθων (1832 – 1862) Βασιλιάς Γεώργιος Α’ (1863 – 1913) Κρητική πολιτεία (1896 – 1906)

9 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’ (1913 – 1917 και 1920 – 1922)
Βασιλιάς Γεώργιος Β’ (1922 – 1923 και 1935 – 1947) Α' Ελληνική Δημοκρατία (1924 – 1935) Βασιλιάς Παύλος (1947 – 1964) Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β’ (1964 – 1970)

10 Δικτατορική περίοδος (1967 – 1974)
Γ' Ελληνική Δημοκρατία (1976 – 2001)

11 ΔΡΑΧΜΕΣ ΜΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΔΡΑΧΜΕΣ ΜΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

12 Αξιοσημείωτα για τη Δραχμή
Το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία χαρτονόμισμα ήταν αξίας 100 δισεκατομμυρίων δραχμών. Κόπηκε στις 3 Νοεμβρίου 1944 φέροντας την υπογραφή του νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ξενοφώντα Ζολώτα. Ήταν παντελώς ανυπόληπτο και η ουσιαστική του αξία σχεδόν μηδαμινή.

13 Τα αντάρτικα χαρτονομίσματα του σιταριού.
Ένα παράξενο αντάρτικο χαρτονόμισμα κυκλοφόρησε το 1944 από την ΠΕΕΑ ("Κυβέρνηση του Βουνού") είχε βάση την οκά σιταριού. Το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ χρησιμοποιούσε αυτό το χαρτονόμισμα που στην ουσία επρόκειτο για ομολογία, και μάλιστα άτοκη, για να προμηθευτεί τα αναγκαία για το αντάρτικο από τους χωρικούς, υποσχόμενο την εξόφληση του χρέους μετά την απελευθέρωση. Το ΕΑΜ όμως ηττήθηκε κι έτσι έμειναν για πάντα ανεξόφλητα.

14 ΟΙ 4 ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Οι Έλληνες, στα 190 χρόνια της σύγχρονης ιστορίας τους, έχουν βιώσει την εμπειρία της πτώχευσης συνολικά τέσσερεις φορές . Την πρώτη το 1827, όταν ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας. . Μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου, η χώρα μας κήρυξε στάση πληρωμών επί βασιλείας του Οθωνα. Στις 10 Δεκεμβρίου του 1893 επί Χαρίλαο Τρικούπη με το περίφημο «Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν!». Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο μετά την ήττα των ελληνικών όπλων στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897, οπότε η χώρα μπήκε υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο (6 Σεπτεμβρίου 1897)

15 4 Η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 σε συνδυασμό με το κραχ της Γουόλ Στριτ, οδήγησε , στις 18 Απριλίου 1932, από την Ελβετία, όπου βρισκόταν, ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος να κηρύξει στάση πληρωμών, δηλαδή πτώχευση, την τελευταία εμφανή, προς το παρόν, στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

16 Εμβάθυνση στην πτώχευση και υποτίμηση του 1953
Στα τέλη του 1959 τη χώρα κυβερνά ο Δημοκρατικός Συναγερμός του Παπάγου. Υπουργός συντονισμού ήταν ο Σ. Μαρκεζίνης , ο οποίος βλέποντας την δημοσιονομική εκτροχίαση και τον ελλειμματικό προϋπολογισμό , αποφάσισε να προχωρήσει στην υποτίμηση της τάξεως του 50% της δραχμής.

17

18 Έτσι το βράδυ της 9ης Απριλίου 1953 η δραχμή υποτιμάται ενώ η είδηση της προκαλεί μεγάλο σάλο . Παρά τις απολύσεις και τον πληθωρισμό τελικά είχε ευνοϊκή επίδραση στην χώρα

19 Το νέο νόμισμα : το ΕΥΡΩ To ευρώ (EUR ή €) είναι το κοινό νόμισμα 17 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία αποτελούν την Ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα. Τα κέρματα έχουν μια κοινή όψη και για τις 17 χώρες και μια εθνική όψη που περιλαμβάνει ένα σχέδιο επιλεγμένο από το κράτος-μέλος για λογαριασμό του οποίου γίνεται η κοπή.  Η ένταξης της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ έγινε το 2001 ενώ την 1 Ιανουαρίου 2002 η Ελλάδα αποκτά το ευρώ.

20 ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΡΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ
Τα ελληνικά κέρματα ευρώ απεικονίζουν από ένα μοναδικό σχέδιο για κέρμα. Όλα σχεδιάστηκαν από τον Γεώργιο Σταματόπουλο. Τα μικρής ονομαστικής αξίας νομίσματα απεικονίζουν ελληνικά πλοία. Τα μέσης αξίας απεικονίζουν σημαντικούς Έλληνες της νεώτερης ιστορίας. Τέλος, οι απεικονίσεις των δύο μεγαλύτερης αξίας νομισμάτων σχετίζονται με την αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία. . Όλα τα κέρματα φέρουν τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το έτος κοπής καθώς και το ανθέμιο, σήμα του Νομισματοκοπείου Αθηνών, που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

21 Άλλα γνωρίσματα Διαφορά
Και στις δύο όψεις του χαρτονομίσματος αναγράφεται η αριθμητική του αξία και η λέξη ευρώ στο λατινικό και ελληνικό αλφάβητο (EURO και ΕΥΡΩ). Στην μπροστινή όψη υπάρχει η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα αρχικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Διαφορά   Χαρακτηριστικό των Ελληνικών κερμάτων είναι ότι η τιμή του κάθε κέρματος αναγράφεται με το Ελληνικό αλφάβητο. Επίσης, το euro cent ονομάζεται λεπτό στα ελληνικά σε αντίθεση με τις άλλες γλώσσες που υιοθέτησαν τη λέξη σεντ.

22 ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΕΡΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

23 ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

24 ΕΙΚΟΝΕΣ ΔΡΑΧΜΩΝ

25 ΕΙΚΟΝΕΣ

26

27

28

29

30

31

32

33

34 ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ

35 Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΧΕΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

36

37 Ψυχολογικός Τομέας Θετικές επιδράσεις του χρήματος
Άνοδος βιοτικού επιπέδου (δυνατότητα επιβίωσης , καλύτερη ποιότητα ζωής ) Ενισχύει ψυχολογικά το άτομο (πάει να χειραφετείται ψυχαγωγικά , αποκτά αυτοπεποίθηση )

38 Αρνητικές Επιδράσεις Στην κοινωνία : αλλοτρίωση ανθρώπινων σχέσεων. Στην ψυχολογία : φαινόμενα πλεονεξίας , ιδιοτέλειας. Στην εργασία : υπερεργασία , επιλογή εργασίας με ωφελιμιστικά κριτήρια μόνο. Στην ηθική :χρήση αθέμιτων μέσων , δολιότητα.

39 Η σχέση μας με το χρήμα ίσως καθορίζεται από γονίδιο
H τάση για τσιγκουνιά ή γενναιοδωρία εν μέρει μόνο εξηγείται από τα γονίδια. Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο, που καθορίζει τη σχέση του ανθρώπου με το χρήμα. Εκτιμάται ότι περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους φέρει στο DNA του αυτόν τον γενετικό παράγοντα όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Βόννης . Ίσως έτσι εξηγείται η αναγωγή του χρήματος σε ύψιστη αξία

40 Γραφήματα-Ερωτηματολόγιο

41

42 Στα πλαίσια της ερευνητικής εργασίας επισκοπηθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο στις 25-1-2013

43

44 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !


Κατέβασμα ppt "Το νόμισμα στο σύγχρονο κράτος της Ελλάδας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google