Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τμήμα: Α’7 Κωνσταντίνος Σταύρου Δανάη Σταύρου Μιχάλης Χαλκάς

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τμήμα: Α’7 Κωνσταντίνος Σταύρου Δανάη Σταύρου Μιχάλης Χαλκάς"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τμήμα: Α’7 Κωνσταντίνος Σταύρου Δανάη Σταύρου Μιχάλης Χαλκάς
ΥΛΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Τμήμα: Α’7 Κωνσταντίνος Σταύρου Δανάη Σταύρου Μιχάλης Χαλκάς

2 Υλικό(Hardware) είναι όλα τα φυσικά συστατικά του Η/Υ, δηλαδή όλα τα μέρη του που μπορούμε να αγγίξουμε. Παραδείγματα είναι οι μονάδες εισόδου-εξόδου ο επεξεργαστής, οι κεντρικές μνήμες και οι βοηθητικές, ο επεξεργαστής, η μητρική κάρτα κλπ.

3 Κεντρικη Μοναδα(Πυργοσ)
Μέσα στον Πύργο βρίσκονται όλα τα υποσυστήματα του υπολογιστή. Τροφοδοτικό Συνδέεται με την πρίζα και παρέχει ρεύμα στα διάφορα κυκλώματα του Η/Υ. Μητρική Πλακέτα Η μητρική πλακέτα είναι η καρδιά του υπολογιστή. Πάνω στην πλακέτα συνδέονται όλα τα ουσιώδη συστήματα του Η/Υ, όπως ο επεξεργαστής, η μνήμη RAM, ο σκληρός δίσκος κλπ.

4 Κεντρικη Μοναδα Επεξεργασιασ(CPU)
Η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας - ΚΜΕ (αγγλικά: Central Processing Unit - CPU) είναι κεντρικό εξάρτημα ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η ΚΜΕ ελέγχει τη λειτουργία του υπολογιστή και εκτελεί τις λειτουργίες επεξεργασίας δεδομένων.

5 Ο επεξεργαστής αποτελείται από 2 μέρη:
Α) τη Μονάδα Αριθμητικής και Λογικής(ALU), που εκτελεί όλες τις αριθμητικές και λογικές λειτουργιές των δεδομένων(δηλαδή τους υπολογισμούς) Β) τη Μονάδα Έλεγχου, που διευθύνει τη ροη της κίνησης μεταξύ της κύριας μνήμης και της ALU, καθώς και μεταξύ του CPU και των συσκευών εισόδου-εξόδου Ουσιαστικά διευθύνει την λειτουργιά του Η/Υ. Ο επεξεργαστής έχει μέσα του τοπικές περιοχές μνήμης, που χρησιμοποιούνται για να κρατούν δεδομένα, τα οποία επεξεργάζονται εκείνη τη στιγμή. Αυτά ονομάζονται καταχωρητές. Η ταχύτητα των επεξεργαστών μετριέται σε Hertz(1 Hertz=1 κύκλο το δευτερόλεπτο). Οι ταχύτητες των σημερινών επεξεργαστών φτάνουν τα μερικά GHz.

6 RAM-ROM Μνήμη τυχαίας προσπέλασης (RAM, Random access memory) είναι μνήμη προσωρινής αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων. Η RAM διατηρεί τα περιεχόμενά της μόνο όσο το υπολογιστικό σύστημα τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια , τα οποία χάνονται όταν κλείσουμε τον Η/Υ. Στη RAM φορτώνεται το λειτουργικό σύστημα όταν εκκινούμε τον υπολογιστή και οι εφαρμογές που ενεργοποιούμε. Η χωρητικότητα της RAM μετριέται σε GB. Η μνήμη ROM είναι ένας ειδικός τύπος μνήμης τσιπ το όποιο περιέχει λογισμικό και δεν μπορεί ο χρήστης να αποθηκεύσει σε αυτήν. Με την εκκίνηση του Η/Υ το λογισμικό αυτό εκτελεί ένα τεστ για να εξετάσει αν λειτούργει σωστά ο υπολογιστής. Ακολούθως φορτώνει το λειτουργικό μας σύστημα από τον σκληρό δίσκο στην RAM.

7 Μοναδεσ Εισοδου Μοναδεσ Εξοδου
Οι μονάδες εισόδου-εξόδου είναι συσκευές που βρίσκονται έξω από τον πύργο. Πληκτρολόγιο Ποντίκι Σαρωτής Μικρόφωνο Camera Joystick Οθόνη Εκτυπωτής Μεγάφωνα Ακουστικά Μοναδεσ Εισοδου Μοναδεσ Εξοδου

8 Πληκτρολογιο Η βασική λειτουργία του πληκτρολογίου είναι η εισαγωγή χαρακτήρων στον υπολογιστή. Περιλαμβάνει αρκετά ακόμα πλήκτρα που βοηθούν στην ευκολότερη πλοήγηση στον υπολογιστή. Το όνομα του προέρχεται από το χαρακτηριστικό σχήμα των πρώτων συσκευών του είδους, που θυμίζει το μικρό θηλαστικό. Σε γραφικές διεπιφάνειες χρήστη, η κίνηση του ποντικιού αντιστοιχεί σε παρόμοια κίνηση ενός ίχνους ή αλλιώς κέρσορα στην οθόνη του υπολογιστή. Ποντικι

9 Οθονη Οθόνες καθοδικού σωλήνα
Οι οθόνες καθοδικού σωλήνα διαθέτουν καθοδικό σωλήνα (λυχνία). Η πρόσοψη σαρώνεται εσωτερικά από δέσμες ηλεκτρονίων που παράγονται από ηλεκτρονικούς εκτοξευτήρες. Η οδήγηση των δεσμών στα κατάλληλα εικονοστοιχεία επιτυγχάνεται με τη χρήση μαγνητικού πεδίου. Οθόνες υγρού κρυστάλλου Μία οθόνη υγρών κρυστάλλων είναι ο συνδυασμός δύο φίλτρων πόλωσης και μίας διάταξης υγρών κρυστάλλων. Επειδή η διάταξη αυτή δεν παράγει μόνη της φως, χρησιμοποιείται ανάκλαση φωτισμού (backlight) που παράγεται από λαμπτήρες φθορισμού και κατευθύνεται προς τους υγρούς κρυστάλλους. Τα τελευταία χρόνια άρχισε η διάθεση στην αγορά οθονών LCD που χρησιμοποιούν διόδους (LED) αντί των λαμπτήρων φθορισμού.

10 Χαρακτηριστικα Οθονων
Η ανάλυση είναι το χαρακτηριστικό που περιγράφει τον μέγιστο αριθμό εκονοστοιχείων (πίξελ) που μπορεί να απεικονίσει η οθόνη, σε κάθε μια από τις δύο διαστάσεις. Το χαρακτηριστικό αυτό μεταβάλλεται με τη συχνότητα ανανέωσης πλαισίων Η συχνότητα ανανέωσης πλαισίων αφορά των αριθμό των εικόνων τις οποίες απεικονίζει η οθόνη μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Προκειμένου η οθόνη να μπορεί να απεικονίζει μεταβαλλόμενες εικόνες, ο υπολογιστής ανανεώνει την εικόνα πολλές φορές το δευτερόλεπτο, ώστε να προκαλεί στον ανθρώπινο εγκέφαλο την ψευδαίσθηση της αδιατάρακτης συνέχειας της κίνησης . Αλλά χαρακτηριστικά είναι η ευκρίνεια, η φωτεινότητα κ.α.

11 Εκτυπωτησ Ο εκτυπωτής είναι συσκευή εξόδου, σκοπός της οποίας είναι η εκτύπωση πληροφοριών του Η/Υ. Υπάρχουν κατηγορίες εκτυπωτών οι οποίες είναι: Εκτυπωτές λέιζερ οι οποίοι βελτίωσαν σημαντικά την ταχύτητα και την ποιότητα εκτύπωσης. Εκτυπωτές έγχυσης μελάνης οι οποίοι είναι οι πιο διαδεδομένοι επειδή βγάζουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα σε χρώμα μελανιού. Θερμικοί εκτυπωτές που εκτυπώνουν σε ειδικό θερμικό χαρτί το οποίο μαυρίζει όπου εφαρμοστεί αυξημένη θερμότητα και δεν χρειάζονται μελάνι. Χρησιμοποιούνται σαν ταμειακές μηχανές, αριθμομηχανές ή φαξ. Εκτυπωτές εξάχνωσης με χρήση φιλμ χρώματος. Το φιλμ θερμαίνεται τοπικά, και το μελάνι από τη στερεή μορφή του πάνω στο φιλμ μετατρέπεται σε αέριο. Η ταχύτητα των εκτυπωτών μετριέται σε σελίδες ανά λεπτό(ppm). Παλαιοτέρα μετρούσαν την ταχύτητα τους σε χαρακτήρες ανά δευτερόλεπτο(cps). Η ανάλυση ενός εκτυπωτή μετριέται σε κουκκίδες ανά ίντσα(dpi). Όσο καλύτερη είναι η ανάλυση τόσο πιο καλή είναι η εικόνα. Εκτυπωτές εξάχνωσης Εκτυπωτές έγχυσης Εκτυπωτής λέιζερ Θερμικοί εκτυπωτές

12 Σαρωτησ Ηχειο Μικροφωνο
Ο σαρωτής είναι μια συσκευή μέσω της οποίας επιτυγχάνεται ψηφιοποίηση εικόνας καθώς και κάθε εγγράφου με σκοπό την αποθήκευση ή την επεξεργασία ή και την αποστολή αυτών. Υπάρχουν δυο βασικά είδη σαρωτών: Οι επίπεδοι, στους οποίους η κεφαλή κινείται κατά μήκος της σελίδας, σχεδίου ή φωτογραφίας. Οι σαρωτές έλξης, που από ιδιαίτερη υποδοχή τραβούν τη σελίδα πάνω από τη σταθερή κεφαλή. Το ηχείο είναι μονάδα εξόδου και αποτελεί μία συσκευή, η οποία έχει σκοπό τη μετατροπή της λαμβανόμενης ηλεκτρικής ενέργειας σε ηχο. Το μικρόφωνο είναι μονάδα εισόδου και είναι συσκευή που μετατρέπει τα ηχητικά κύματα σε ηλεκτρικές ταλαντώσεις. Ηχειο Μικροφωνο

13 Βοηθητικεσ Μνημεσ Σκληροσ Δισκοσ
Ένας Η/Υ εκτός από της κύριες μνήμες (RAM/ROM) για να μπορεί να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται συσκευές όπου ο χρήστης θα μπορεί να αποθηκεύει μόνιμα δεδομένα. Τέτοιες συσκευές είναι οι βοηθητικές μνήμες. Οι σκληροί δίσκοι, τα CD, τα DVD, οι μνήμες Flash(usb) και οι δισκέτες αποτελούν παραδείγματα αποθηκευτικών μέσων. Ο σκληρός δίσκος έχει τη μεγαλύτερη χωρητικότητα από όλες της μνήμες του υπολογιστή(60 GB-μερικά ΤΒ). Αποτελούνται από ένα ή περισσότερους μεταλλικούς ή πλαστικούς μαγνητικούς δίσκους και τις κεφάλες ανάγνωσης/εγγραφής. Οι μαγνητικοί δίσκοι διαιρούνται σε τροχιές και τομείς, στα όποια καταγράφονται τα δεδομένα. Σκληροσ Δισκοσ

14 Λειτουργια σκληρου δισκου
Ερμήνευση δεδομένου από ελεγκτή δίσκου Καθορίζεται η θέση του αρχείου και οι διαθέσιμοι χώροι Ευθυγραμμίζονται οι κεφαλές εγγραφής και ξεκινά η αποθήκευση

15 Οπτικοi Δiσκοι CD DVD:Είναι η εξέλιξη των CD.
Η χωρητικότητα αυτής της συσκευής είναι 700 ΜΒ. Τα δεδομένα αποθηκεύονται στον δίσκο σε μια σειρά από μικροσκοπικές αυλακώσεις, τα όποια ακολούθως διαβάζονται από μια πολύ λεπτή δέσμη φωτός. DVD:Είναι η εξέλιξη των CD. Η χωρητικότητα του φτάνει τα 15 GB. Blu-Ray:είναι οι πιο σύγχρονοι οπτικοί δίσκοι, με χωρητικότητες που φτάνουν τα 50 GB.

16 Μνημη Flash(USB) Δισκετα(FLOPPY DISK)
Η χωρητικότητα της μπορεί να φτάσει μέχρι τα 256GB. Αποτελείται από ένα πλέγμα στηλών και σειρών με ένα κελί που έχει δύο τρανζίστορ. Όσο τα δυο τρανζίστορ είναι συνδεδεμένα έχουμε την τιμή 1. Όταν αποσυνδεθούν τα τρανζίστορ έχουμε την τιμή 0. Η δισκέτα είναι το πιο παλιό φορητό μέσο αποθήκευσης. Η χωρητικότητα της είναι 1,44 ΜΒ. Η λειτουργία της δισκέτας είναι παρόμοια με αυτή του σκληρού δίσκου. Δισκετα(FLOPPY DISK)

17 Καρτεσ Επεκτασησ Οι κάρτες επέκτασης αυξάνουν τις δυνατότητες του Η/Υ σε συγκεκριμένους τομείς. Συνδέονται με τη μητρική πλακέτα. Τέτοιες κάρτες είναι: η κάρτα γραφικών (βελτιώνει τα γραφικά του υπολογιστή), η κάρτα ήχου, κάρτα δικτύου, κάρτα τηλεόρασης, κάρτα Modem κλπ.

18 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!!


Κατέβασμα ppt "Τμήμα: Α’7 Κωνσταντίνος Σταύρου Δανάη Σταύρου Μιχάλης Χαλκάς"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google