Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Βιογραφική εργασία Μάθημα Φοιτητής Εισαγωγή στην ιστοριογραφία Γεώργιος Μυλωνόπουλος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Βιογραφική εργασία Μάθημα Φοιτητής Εισαγωγή στην ιστοριογραφία Γεώργιος Μυλωνόπουλος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Βιογραφική εργασία Μάθημα Φοιτητής Εισαγωγή στην ιστοριογραφία Γεώργιος Μυλωνόπουλος

2  La Philosophie de Jacob Boehme, Paris, J. Vrin, 1929.Jacob Boehme  Études galiléennes, Paris: Hermann, 1939  From the Closed World to the Infinite Universe, Baltimore: John Hopkins Press, 1957  La Révolution astronomique: Copernic, Kepler, Borelli, Paris: Hermann, 1961  The Astronomical Revolution Methuen, London 1973  Introduction à la lecture de Platon, Paris: Gallimard 1994  Metaphysics & Measurement: Essays in Scientific Revolution Harvard University Press 1968  A Documentary History of the Problem of Fall from Kepler to Newton, pp329–395 Transactions of the American Philosophical Society vol 45 1955  Newtonian Studies Chapman & Hall 1965

3 Ο Alexandre Koyré (1892-1964), ιστορικός της επιστήμης, γεννήθηκε στο Ταγκανρόγκ, στη Ρωσία. Η οικογένειά του ήταν εύπορη, ο πατέρας του ήταν έμπορος ο οποίος είχε συμφέροντα στο κοιτάσματα πετρελαίου του Μπακού και δεν υπήρχε ανάγκη για τον Koyré να ανησυχεί για μια καριέρα. Αφού είχε ολοκληρώσει τις γυμνασιακές του σπουδές στην Τιφλίδα και στο Rostov-on-Don. Το 1908 πήγε στο Γκέτινγκεν στη Γερμανία, όπου παρέμεινε για τρία χρόνια, λαμβάνοντας μαθήματα από τους Husserl και Hilbert. Στη συνέχεια πήγε στο Παρίσι για άλλα τρία έτη σπουδών, υπό τους Bergson, Picavet και Léon Brunschvicg. Το 1914 κατατάχθηκε στο γαλλικό στρατό. Η Ρωσική Επανάσταση κατέστρεψε τους οικονομικούς του πόρους, και στο τέλος του πολέμου έπρεπε να βρει κάποιο επάγγελμα. Στο école Pratique des Hautes Études, όπου είχε διοριστεί ως εκπαιδευτικός, πήρε δίπλωμα με μια διατριβή με τίτλο Essai sur de Dieu I'idée et les preuves de son existence chez Descartes (1922).

4 Μετά από ένα χρόνο ως maître de conférence (λέκτορας) στο Μονπελιέ 1929-1930, ο Koyré επέστρεψε στο Παρίσι ως εκπαιδευτικός στο École Pratique des Hautes Études, όπου δίδαξε μέχρι την αποχώρησή του. Στη δεκαετία του 1930 διετέλεσε επανειλημμένα αναπληρωτής καθηγητής στο Κάιρο. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δίδαξε στη Νέα Σχολή Κοινωνικών Ερευνών της Νέας Υόρκης, και μετά τον πόλεμο στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, στο Πανεπιστημίου Johns Hopkins και στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin. Το 1956 διορίστηκε μέλος του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών στο Πρίνστον. Υπηρέτησε ως διευθυντής του Centre de Recherches d'Histoire des Sciences et des Techniques, που συνδέονται με την École Pratique des Hautes Études, και ως μόνιμος γραμματέας της ακαδημαϊκής Internationale d'Histoire des Sciences. Τιμήθηκε από την ακδημία επιστημών (Académic des Sciences),την ακαδημία των ηθικών και πολιτικών επιστημών (Academic des Sciences Morales et Politiques), το History of Science Society, και το εθνικό κέντρο επιστημονικών ερευνών(Centre Nationale de la Recherche Scientifique)..

5 Από το 1933, όταν οι πρώτες σπουδές του στη φιλοσοφία και τη θρησκεία, τον έπεισαν για την ενότητα της ανθρώπινης σκέψης, ο Koyré έκανε αυτή την αντίληψη της ενότητας κατευθυντήρια αρχή στον τομέα της έρευνας του στην επιστημονική σκέψη. Σπούδασε ως φιλόσοφος και λόγιος τον δέκατο έκτο και δέκατο έβδομο αιώνα την αστρονομία, τη μηχανική και τα μαθηματικά: από Tartaglia στον More, από τον Κοπέρνικο στον Νεύτωνα. Η ημερομηνία της εμφάνισης του Etudes galiléennes του 1939, είναι κρίσιμη για την ιστορία της επιστήμης. Η επιρροή του Koyré καθυστέρησε, αλλά ήταν μεγάλη. Στη Γαλλία, οι μελετητές στη Centre de Recherche d'Histoire des Sciences et des Techniques - Pierre Costabel, René Τατόν, F. Russo – είναι συνεχιστές του έργου του. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η γενιά των ιστορικών της επιστήμης των οποίων η σταδιοδρομία άρχισε μόλις πριν ή κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου - Marshall Clagett, I. Bernard Cohen, Charles C. Gillispie, Henry Guerlac, John Murdoch - χρωστούν στον Koyré.

6 Τα ακόλουθα διδάγματα χαρακτηρίζουν τη μέθοδο του Koyré : (1) Είναι σημαντικό να πάμε πίσω στο αρχικό κείμενο, στο μέτρο του δυνατού στην πρωτότυπη γλώσσα τους, χωρίς τη μετατροπή των όρων ή των μεθόδων τους σε σύγχρονους (αναχρονισμός). (2) Τα επιστημονικά έργα θα πρέπει να σχετίζονται με το πνευματικό τους πλαίσιο, το οποίο σημαίνει (α) μια ολοκληρωμένη εξέταση της σχετικής βιβλιογραφίας, παρά την περισσότερο ή λιγότερο αυθαίρετη επιλογή των αποσπασμάτων, (β)την διερεύνηση των έργων μικρών και άγνωστων συγγραφέων, ισάξια με εκείνα των μεγάλων συγγραφέων (γ) να ανακαλύψει τι οι ίδιοι οι επιστήμονες δημιούργησαν από τις δικές τους ανακαλύψεις και απόψεις, όσο ψευδείς και αν είναι, και τι αξία είχαν για τους συγχρόνους τους αυτές οι ανακαλύψεις, και (δ) την εκτίμηση της πρωτοτυπίας της συμβολής ενός στοχαστή, παρά την αναγωγή στο αποτέλεσμα του έργου των προκατόχων του.

7 (3) Οι αλλαγές στην άποψη ενός συγγραφέα πρέπει να ακολουθούνται προσεκτικά. (4) Τα σφάλματα και οι αποτυχίες θα πρέπει να μελετηθούν το ίδιο προσεκτικά με τις επιτυχίες, έτσι ώστε η ανάπτυξη της σκέψης να μπορεί να κατανοηθεί ("dans le Mouvement meme de son Activite creatrice») στην ίδια τη διαδικασία της δημιουργικής ανάπτυξης της. (5) Στο πλαίσιο της βασικής ενότητας της ανθρώπινης σκέψης, η επιστημονική σκέψη έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα, και αυτό θα πρέπει να αποκαλυφθεί εστιάζοντας τη μελέτη στις επιστημονικές εργασίες, αντί να διολισθήσει στην ψυχολογία, στα οικονομικά, ή σε άλλες εξηγήσεις.

8 Αυτές οι θεωρητικές και μεθοδολογικές αντιλήψεις αντανακλούν τη αντίληψη του Koyré για την ιστορία της επιστήμης, η οποία μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: (1) Το βασίλειο των ιδεών είναι ουσιαστικά ένα, και έχει προτεραιότητα σε σχέση με άλλους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η εμπειρία είναι δευτερεύουσα, αν και οι θετικιστές δεν το έχουν καταλάβει αυτό. Ο Koyré ήταν Πλατωνιστής και του άρεσε να θεωρεί το έργο του Γαλιλαίου ως μια επαλήθευση του Πλατωνισμού. (2) Στην πλατωνική αντίληψη του Koyré της επιστήμης, και σε αντίθεση με την αριστοτελική άποψη, υπάρχει μια προοδευτική μαθηματικοποίηση του φυσικού κόσμου, «από τον κόσμο του περίπου στο σύμπαν του ακριβούς». (3) Η πρόοδος της σκέψης είναι ομαλή, πράγμα που σημαίνει ότι ο κόσμος των ιδεών είναι διαχρονικός. (4)Η σκέψη εξελίσσεται από τη σύγχυση στη σαφήνεια λόγω των λαθών που έχουν ξεπεραστεί. Όπως ο Κέπλερ είχε αναφέρει: «να ξέρετε ότι είναι τα λάθη που μας δείχνουν το δρόμο προς την αλήθεια.»

9 Αν και περισσότερο γνωστός ως φιλόσοφος της επιστήμης,ο Koyré ξεκίνησε ως ιστορικός της θρησκείας. Μεγάλο μέρος της πρωτοτυπίας του στηρίζεται στην ικανότητά του να συνδυάζει τις σπουδές της σύγχρονης επιστήμης για την ιστορία της θρησκείας και της μεταφυσικής. Ο Koyré επικεντρώθηκε στον Γαλιλαίο, τον Πλάτωνα και τον Νεύτωνα. Το πιο διάσημο έργο του είναι το έργο του με τίτλο «από τον κλειστό κόσμο στο Άπειρο Σύμπαν», μια σειρά διαλέξεων στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins το 1959 σχετικά με την άνοδο της πρώιμης σύγχρονης επιστήμης και την αλλαγή της επιστημονικής αντίληψης του κόσμου κατά τη διάρκεια της περιόδου από Nicholas Cusa και Giordano Bruno έως τον Newton. Αν και το σύγγραμμά του είχε μεγάλη απήχηση, ήταν ουσιαστικά μία σύνοψη της προοπτικής του Koyré και όχι ένα πρωτότυπο νέο έργο. Nicholas Cusa

10 Ο Koyré ήταν καχύποπτος για τις αξιώσεις των επιστημόνων ότι απέδειξαν φυσικές ή θεμελιώδεις αλήθειες μέσα από πειράματα. Υποστήριξε ότι αυτά τα πειράματα βασίζονται σε περίπλοκες προτάσεις, και ότι έτειναν να δείξουν τα συμπεράσματα αυτών των προτάσεων, και όχι την πραγματική αλήθεια. Ασκούσε συνεχή κριτική στα πειράματα του Γαλιλαίου, υποστηρίζοντας ότι ορισμένα από αυτά δεν θα μπορούσαν να έχουν γίνει, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα αποτελέσματα του Γαλιλαίου όπου οι ιστορικοί της επιστήμης είχαν έως τότε δεχθεί. Σύμφωνα με τον Koyré, δεν ήταν τα πειράματα ή η εμπειρία των ανακαλύψεων του Γαλιλαίου και του Νεύτωνα που έφεραν την επιστημονική επανάσταση του 16ου και 17ου αιώνα, αλλά μια αλλαγή προοπτικής, μια αλλαγή στη θεωρητική προοπτική απέναντι στον κόσμο. Ο Koyré επέκρινε έντονα αυτό που αποκάλεσε ως έννοια " θετικισμό ", ότι η επιστήμη πρέπει μόνο να ανακαλύψει τα φαινόμενα, τις σχέσεις μεταξύ τους και ορισμένους νόμους που θα βοηθήσουν για να τα περιγράψει ή να τα προβλέψει. Για τον Koyré επιστήμη ήταν, (στην καρδιά της) θεωρία : η προσδοκία της να γνωρίσει την αλήθεια του κόσμου, αποκαλύπτοντας τις θεμελιώδεις δομές των φαινομένων, και τους βασικούς νόμους που τα συσχετίζουν, πηγή γνώσης.

11 Ο Koyré επίσης ενδιαφερόταν για τους συσχετισμούς μεταξύ των επιστημονικών ανακαλύψεων και των θρησκευτικών ή φιλοσοφικών απόψεων για τον κόσμο. Σε αντίθεση με τον με μεταγενέστερες μελέτες του Husserl, ο Koyré ισχυρίστηκε ότι η σύγχρονη επιστήμη είχε καταφέρει να ξεπεράσει τη διάσπαση, συμφυή με την παραδοσιακή αριστοτελική επιστήμη, μεταξύ της Γης και του Διαστήματος, αφού και οι δύο αυτές τώρα φαίνεται να διέπονται από τους ίδιους νόμους. Από την άλλη πλευρά, ένας άλλος διαχωρισμός είχε πλέον δημιουργηθεί, μεταξύ του φαινομενικού κόσμου που κατοικούν οι άνθρωπο και τον καθαρά αφηρημένο, μαθηματικό κόσμο της επιστήμης. Ο Koyré στόχευε να δείξει πώς ο « πρώτος κόσμος », ο κόσμος της ανθρώπινης κατοικίας, προφανώς άσχετος με τη σύγχρονη νατουραλιστική έρευνα, δεν ήταν καθόλου άσχετος προς την ίδια την συγκρότηση και την ανάπτυξη της έρευνας αυτής.Husserl

12 Ο Koyré επανειλημμένα προσπάθησε να δείξει πώς η επιστημονική αλήθεια ανακαλύπτεται πάντα σε συσχετισμό με συγκεκριμένες ιστορικές, ακόμη και καθαρά προσωπικές, περιστάσεις. Έργο του Koyré μπορεί να θεωρηθεί η συστηματική ανάλυση των καταστατικών επιτευγμάτων που οδήγησαν στην επιστημονική γνώση, αλλά με ιδιαίτερη έμφαση στις ιστορικές, και συγκεκριμένα του ανθρώπου, συνθήκες που δημιουργούν τον φαινομενικό κόσμο των επιστημόνων. Ο Koyré επηρέασε μεγάλους ευρωπαίους και αμερικανούς φιλοσόφους της επιστήμης. Το 1961 τιμήθηκε με το Μετάλλιο Sarton από την History of Science Society.History of Science Society

13 Κατά τη διάρκεια των σπουδών του για τον Γαλιλαίο, ο Koyré περίφημα υποστήριξε ότι τα πειράματα με βάρη που πέφτουν και κυλούν σε κεκλιμένα επίπεδα που ο Γαλιλαίος είχε περιγράψει στα γραπτά του, μάλλον δεν είχαν πραγματοποιηθεί στην πράξη, αλλά αντί αυτού ήταν νοητικά πειράματα που σκοπό είχαν να απεικονίσουν τα συμπεράσματά του. Ο Koyré υποστήριξε ότι η ακρίβεια των αποτελεσμάτων που αναφέρθηκαν από τον Γαλιλαίο δεν ήταν δυνατή με τη διαθέσιμη τεχνολογία και ανέφερε τη σύγχρονη κρίση του Marin Mersenne, ο οποίος είχε αμφισβητήσει τη σκοπιμότητα της αναπαραγωγής των αποτελεσμάτων του Γαλιλαίου. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Koyré, η επιστήμη του Γαλιλαίου ήταν σε μεγάλο βαθμό προϊόν της Πλατωνικής φιλοσοφίας και πραγματικά δεν προέρχονται από πειραματικές παρατηρήσεις.

14 Τα συμπεράσματα του Koyré αμφισβητήθηκαν πρώτη φορά το 1961 από τον Thomas B. Settle, ο οποίος ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Cornell κατάφερε να αναπαράγει τα πειράματα του Γαλιλαίου με κεκλιμένα επίπεδα χρησιμοποιώντας τις μεθόδους και τις τεχνολογίες που περιγράφονται στα κείμενα του Γαλιλαίου. Αργότερα, ο Stillman Drake και άλλοι εργάστηκαν πάνω στις σημειώσεις του Γαλιλαίου και έδειξαν ότι ο Γαλιλαίος ήταν ένας προσεκτικός πειραματιστής, οι παρατηρήσεις του οποίου έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του επιστημονικού του συστήματος που δημοσίευσε αργότερα στο έργο του.

15 Αυτό που οι ιδρυτές της σύγχρονης επιστήμης... έπρεπε να κάνουν, δεν ήταν να επικρίνουν και να καταπολεμήσουν συγκεκριμένες ελαττωματικές θεωρίες, και να τις διορθώσουν ή να τις αντικαταστήσουν με καλύτερες. Έπρεπε να κάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό. Έπρεπε να καταστρέψουν ένα κόσμο και να τον αντικαταστήσουν με έναν άλλο. "Galileo to Plato" in the Journal of the History of Ideas (1957) Το άπειρο Σύμπαν της Νέας Κοσμολογίας, άπειρο σε διάρκεια, καθώς και σε έκταση, στο οποίο η αιώνια ύλη σύμφωνα με τους αιώνιους και αναγκαίους νόμους κινείται ασταμάτητα και άσκοπα στον αιώνια χώρο, κληρονόμησε όλες τις οντολογικές ιδιότητες του Θείου. From the Closed World to the Infinite Universe (1957)


Κατέβασμα ppt "Βιογραφική εργασία Μάθημα Φοιτητής Εισαγωγή στην ιστοριογραφία Γεώργιος Μυλωνόπουλος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google