Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Το οικογενειακό εισόδημα ως κριτήριο επιλογής τρόπου θέρμανσης»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Το οικογενειακό εισόδημα ως κριτήριο επιλογής τρόπου θέρμανσης»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Το οικογενειακό εισόδημα ως κριτήριο επιλογής τρόπου θέρμανσης»
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Β΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ «Το οικογενειακό εισόδημα ως κριτήριο επιλογής τρόπου θέρμανσης»

2 Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ Γουρζουλίδης Γεώργιος
Γούτσας Δημήτριος Δανδάνης Ιωάννης Ζιάρα Μαργαρίτα Ιωσηφίδης Λάζαρος Καπατασίδης Πέτρος Κωστοπούλου Χριστίνα Νικολόπουλος Αλέξανδρος Νικολόπουλος Ευάγγελος Παρζίγκα Μαρία Πατσιόπουλος Ιωάννης Τοπάλτσης Αλέξανδρος Χαλκιά Αποστολίνα ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ Ρήμου Παναγιώτης Αναστασιάδης Ιωάννης

3 Θέρμανση πετρελαίου

4 Πετρέλαιο Το πετρέλαιο που μερικές φορές στην καθημερινή γλώσσα αποκαλείται και μαύρος χρυσός αποτελεί τη σπουδαιότερη σήμερα φυσική πηγή ενέργειας και τρόπου θέρμανσης.

5 Δεξαμενή Δεξαμενή είναι ο χώρος αποθήκευσης καυσίμων.

6

7 Καυστήρας Καυστήρας είναι μια συσκευή προσαρμοσμένη πάνω στο λέβητα, μέσα στην οποία επιτυγχάνεται η ανάμειξη του καύσιμου υλικού, υγρού ή αερίου με τον αέρα, έτσι ώστε να προκαλείται και να συντηρείται η καύση.

8 Λέβητας Λέβητας ονομάζεται κάθε κλειστή μεταλλική συσκευή εντός του οποίου νερό ή άλλο υγρό θερμαίνεται με τη βοήθεια θερμότητας και μετατρέπεται σε ζεστό νερό.

9 Κυκλοφορητής Κυκλοφορητής είναι ο μηχανισμός ο οποίος εξασφαλίζει τη ροή του ζεστού νερού σε όλα τα σώματα.

10 Καπνοδόχος Καπνοδόχος είναι κατακόρυφη σήραγγα δια της οποίας τα καυσαέρια οδηγούνται στην ατμόσφαιρα.

11 ΤΙΜΕΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ 2012

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23 ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΑΣ Δανδάνης Ιωάννης Κωστοπούλου Χριστίνα Νικολόπουλος Αλέξανδρος

24 ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

25 ΑΕΡΟΘΕΡΜΑ 1) Θέρμανση με σόμπες αλογόνου.
Οι σόμπες αλογόνου είναι καλές για “τοπική” θέρμανση, δηλαδή η σόμπα πρέπει να είναι σε κοντινή απόσταση από τα άτομα, ώστε να ζεσταίνει. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Δεν είναι για μεγάλα δωμάτια και καταναλώνει αρκετά γι’ αυτά που προσφέρει. 2) Θέρμανση με αερόθερμα. Τα μικρά αερόθερμα (γνωστά ως αερόθερμα μπάνιου) είναι κατάλληλα για μικρούς χώρους. Αρνητικό στοιχείο είναι ότι ξεραίνεται αρκετά ο αέρας δωματίου. ΠΗΓΗ:

26 ΠΗΓΗ: www. Nano Plasma.gr
ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ Δεν καταναλώνουν οξυγόνο κατά την καύση. Δεν ξηραίνουν την ατμόσφαιρα. Δεν χρειάζονται καμία ειδική φροντίδα συντήρησης . Γίνεται εύκολη και γρήγορη τοποθέτηση. Υπάρχει ενσωματωμένος θερμοστάτης. Θερμαίνουν ακόμα και μετά τη διακοπή της λειτουργίας τους. Έχουν απεριόριστη διάρκεια ζωής. Μειονέκτημα: Έχουν υψηλή κατανάλωση ενέργειας. ΠΗΓΗ: www. Nano Plasma.gr

27 ΘΕΡΜΟΣΥΣΣΩΡΕΥΤΕΣ ΑΝΤΙΘΕΤΑ με τους θερμοπομπούς, οι θερμοσυσσωρευτές είναι πολύ μεγαλύτερα σώματα, μεγέθους καλοριφέρ, που φτάνουν σε βάρος ακόμη και τα 350 κιλά. Κατασκευασμένοι με πυρότουβλα, οι θερμοσυσσωρευτές συγκεντρώνουν ενέργεια κατά τη διάρκεια της νύχτας και στη συνέχεια τη μετατρέπουν σε θερμότητα. Η τιμή για τις μικρότερες συσκευές κυμαίνεται στα ευρώ, ενώ για τις μεγαλύτερες μπορεί να φτάσει μέχρι και τα ευρώ. Τα μεγάλα αυτά σώματα, λόγω κυρίως του κόστους και του μεγέθους τους, έχουν εφαρμογή κυρίως σε μεγάλες κατοικίες, σε εξοχικά, σε μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα, σε ξενοδοχεία και νοσοκομεία. Εν ολίγοις, στα πλεονεκτήματα των θερμοσυσσωρευτών μπορεί να αναφέρει κανείς το ότι είναι οικονομικοί στη λειτουργία τους, αφού μπορεί να φορτισθούν χρησιμοποιώντας το νυχτερινό ρεύμα, καθώς επίσης το ότι έχουν αυτονομία έως και δύο ημέρες σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού. Έχουν, ωστόσο, και μειονεκτήματα: τοποθετούνται στο πάτωμα και έχουν μεγαλύτερο όγκο από το καλοριφέρ, προϋποθέτουν εγκατάσταση τριφασικού ρεύματος και είναι σχετικά ακριβές συσκευές (αν και η απόσβεση του κόστους αγοράς γίνεται σχετικά γρήγορα).

28 ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ Τα κλιματιστικά καταναλώνουν πολύ ρεύμα. Ενημερωθείτε για το πόσο καταναλώνουν πριν τα αγοράσετε. Αν το κλιματιστικό σας, απόδοσης BTU, δουλεύει 500 ώρες το χρόνο (που είναι μια τυπική χρήση για δροσισμό), τότε κερδίζετε μέχρι και 25 €/χρόνο, αν επιλέξετε αυτό να είναι κατηγορίας Α αντί κατηγορίας G. Ρυθμίστε το κλιματιστικό να είναι πάνω από τους 25 βαθμούς το καλοκαίρι και όχι πάνω από τους 20 το χειμώνα. Κλιματιστικό αναμμένο σημαίνει πόρτες και παράθυρα κλειστά. Αν… παραδροσιστήκατε, κλείστε το κλιματιστικό, μην ανοίγετε το παράθυρο. Και θυμηθείτε, το καλοκαίρι αερίζουμε το σπίτι για 5-10 λεπτά το βράδυ. Ένα συνηθισμένο κλιματιστικό (π.χ. απόδοσης BTU) που το λειτουργούμε σε λογικά πλαίσια (500 περίπου ώρες το χρόνο) κοστίζει σε ρεύμα περίπου 45 €/χρόνο. Χρησιμοποιήστε αν μπορείτε, αντί για κλιματιστικό, ανεμιστήρα οροφής. Δροσίζει το δωμάτιο καίγοντας 6 φορές λιγότερο ρεύμα, όσο μια απλή λάμπα.

29 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ INVERTER Πολύ απλά, είναι μία τεχνολογία, σύμφωνα με την οποία το κλιματιστικό μας στην αρχή λειτουργεί στη μέγιστη ένταση, μέχρι να πλησιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία. Στη συνέχεια, λειτουργεί ελάχιστα και συνεχόμενα, διατηρώντας τα επίπεδα θερμοκρασίας πολύ κοντά σε αυτά που θέσαμε. Παλαιότερα, που δεν υπήρχαν τα inverter, τα κλιματιστικά λειτουργούσαν στη μέγιστη ένταση, μέχρι να φτάσουν στη θερμοκρασία που θέλαμε, στη συνέχεια έκλειναν κι έπειτα λειτουργούσαν ξανά στη μέγιστη ένταση και πάει λέγοντας. Με την τεχνολογία Inverter η ζωή μας γίνεται καλύτερη (από άποψη θορύβου και θερμοκρασίας) και καταναλώνεται λιγότερο ρεύμα! Τα inverter είναι λίγο πιο ακριβά από τα απλά, αλλά η απόσβεση γίνεται πολύ γρήγορα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ... Κατά συνέπεια με την τεχνολογία inverter: 1) Bάσει στατιστικών, ξοδεύουμε λιγότερο κατά 30% ρεύμα, μιας και απαιτείται πολύ λιγότερη κατανάλωση για "συνεχόμενη συντήρηση" θερμοκρασίας και συνεχόμενη λειτουργία σε "χαμηλές στροφές " από το να ανοίγει και να κλείνει! 2) Έχουμε ελάχιστα επίπεδα θορύβου (αρκετά πιο αθόρυβα, επειδή λειτουργούν συνεχόμενα και "σε χαμηλές στροφές")! 3) Διατηρείται η θερμοκρασία πιο σταθερή συνεχόμενα (πχ αν έχουμε θέσει 25 βαθμούς C, θα κυμαίνεται συνέχεια μεταξύ )!

30

31 ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Η θερμική υπέρυθρη ακτινοβολία εκπέμπεται από τον ήλιο αλλά και από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η ενέργεια της υπέρυθρης ακτινοβολίας παράγεται από καθαρά οικολογικά προϊόντα και είναι μια μορφή ενέργειας, η οποία θερμαίνει απευθείας τα αντικείμενα χωρίς να θερμαίνει τον περιβάλλοντα αέρα. Ένα μεγάλο μέρος της ηλιακής ενέργειας αποτελείται από υπέρυθρη ενέργεια. Όπου υπάρχει φως, υπάρχει θερμότητα, αλλά η υπέρυθρη θερμότητα δεν είναι απλά «θερμότητα», είναι η βασική θερμότητα που χρειάζονται οι ζωντανοί οργανισμοί για να ανανεώνουν την ροή του αίματος και να κατανέμουν ομοιόμορφα το οξυγόνο στο σώμα. Η υπέρυθρη θερμότητα απορροφάται από το σώμα και βοηθά στη διαδικασία ίασης, κρατάει την κυκλοφορία σε μια ισορροπία και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό στα κύτταρα. Κάθε ζωντανός οργανισμός απορροφά και εκπέμπει την θερμότητα αυτή. Η περισσότερη θερμότητα που εκπέμπει το ανθρώπινο σώμα είναι FIR από 8 έως 12 micron. Εκτεταμένες έρευνες έχουν δείξει ότι το εύρος από 6 έως 15 micron είναι ευεργετικό για το ανθρώπινο σώμα και είναι γνωστό ως ψυχολογική ενέργεια ή Βιο-γενετική ενέργεια.

32 ΠΟΣΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΠΟΣΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ     ΣΥΣΚΕΥΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΙΣΧΥΣ W ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ KWh ΚΟΣΤΟΣ euro Ηλεκτρικό θερμαντικό σώμα 1 ώρα 2000 2 0,2 Αερόθερμο Κλιματιστικό (θέρμανση 9000 Btu)  1 ώρα  (με αντλία θερμότ.) 1000 1  0,1 Προσοχή: Πριν αγοράσετε μια νέα συσκευή, συγκρίνετε την κατανάλωση ρεύματος, γιατί υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των συσκευών διαφόρων κατασκευαστών. Για την κατανάλωση κάθε συσκευής σας ενημερώνει η ετικέτα Ενεργειακής Σήμανσης Ηλεκτρικών Οικιακών Συσκευών, την οποία όλες οι συσκευές είναι υποχρεωτικό από το νόμο να έχουν σε εμφανές σημείο.

33 Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Νικολόπουλος Ευάγγελος Παρζίγκα Μαρία Ιωσηφίδης Λάζαρος

34 Γεωθερμία

35 Τι είναι η γεωθερμία; Γεωθερμία (γεωθερμικό δυναμικό) ονομάζεται η αποθηκευμένη ενέργεια υδρολογικών και γεωλογικών σχηματισμών του φλοιού της γης σε μορφή θερμότητας, όταν η θερμοκρασία του σχηματισμού υπερβαίνει τους 25 °C. Η θερμοκρασία του γεωθερμικού ρευστού (θερμό νερό ή/και ατμός, θερμός αέρας) ποικίλει από περιοχή σε περιοχή και μπορεί να έχει τιμές από 25 – 350 °C. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, τα γεωθερμικά πεδία διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: - Στα πεδία χαμηλής θερμοκρασίας, στα οποία η θερμοκρασία του προϊόντος (νερού, ατμού) κυμαίνεται από 25 °C έως και 90 °C και - Στα πεδία υψηλής θερμοκρασίας, στα οποία η θερμοκρασία του προϊόντος (νερού, ατμού) υπερβαίνει τους 90 °C.

36 Κόστος Λειτουργίας Το κέρδος στο κόστος λειτουργίας με την Γεωθερμική Αντλία Θερμότητας υπολογίστηκε στα ευρώ/χρόνο, με τιμή πετρελαίου 0,60 ευρώ/λίτρο και τα σημερινά τιμολόγια της ΔΕΗ (2007).

37 Τρόπος λειτουργίας

38 Εναλλάκτης Ανοικτού Κυκλώματος

39 Οριζόντιος Γεωεναλλάκτης

40 Κατακόρυφος Γεωεναλλάκτης

41 Τηλεθέρμανση

42 Τι είναι η τηλεθέρμανση;
Με τον όρο τηλεθέρμανση εννοείται η θέρμανση των κτηρίων όχι από ατομικό καυστήρα, αλλά από έναν κεντρικό και η διανομή του θερμού νερού σε όλα τα κτίρια μιας πόλης ή ενός τμήματος μιας πόλης. Είναι η ομαδική αστική θέρμανση πόλεων ή οικισμών, δηλαδή η παραγωγή θερμικής ενέργειας με μορφή υπέρθερμου νερού από ένα κεντρικό σύστημα, η μεταφορά της θερμικής ενέργειας και η διανομή της στις κατοικίες της πόλης.

43 Τρόπος λειτουργίας Η θέρμανση του νερού γίνεται με την καύση αερίου, πετρελαίου ή γαιανθράκων (λιγνιτών) σε ένα εργοστάσιο παραγωγής κυρίως ηλεκτρικής ενέργειας και συμπληρωματικά θερμικής ή αντίστροφα. Η θερμότητα, η οποία απαιτείται για τη θέρμανση του νερού της τηλεθέρμανσης, προέρχεται από τον ατμό που χρησιμοποιείται στο εργοστάσιο και ειδικότερα από το τέλος της διαδικασίας. Ο ατμός έχει μια θερμοκρασία 120οC-140οC. Με τον θερμό αυτόν ατμό θερμαίνεται το νερό που χρησιμοποιείται στην τηλεθέρμανση, περνώντας σε σωλήνες, με τους οποίους μεταφέρεται δίπλα από τον ατμό, δηλαδή σε έναν εναλλάκτη θερμότητας. Στην αρχή της παροχής το νερό έχει θερμοκρασία 100οC και στην επιστροφή 20ο - 40οC.

44 ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΑΣ Γουρζουλίδης Γεώργιος Γούτσας Δημήτριος Ζιάρα Μαργαρίτα

45 ΞΥΛΟΛΕΒΗΤΑΣ

46 (6) Σωλήνας που μεταφέρει μη μολυσμένο και ζεστό αέρα στο δωμάτιο όπου βρίσκεται η σόμπα.
(1)Συσσωματώματα ξύλου που τοποθετούνται σε μια χοάνη. (3)Ηλεκτρικός κοχλίας που τροφοδοτεί τα σφαιρίδια στο χώρο καύσης. (7) Χώρος καύσης του πέλετ (καυστήρας).  (2)Ανεμιστήρας συναγωγής που ρουφάει τον κρύο αέρα του δωματίου από το μικρό σωλήνα και από το μεγάλο αποβάλλει το μη καθαρό αέρα. (4)Σταχτοδοχείο κάτω από τη σχάρα καύσης στην οποία οδηγούνται τα υπολείμματα. (5)Αυτόματη ανάφλεξη με την οποία ξεκινά η φωτιά (προαιρετικά σε ορισμένες μονάδες).

47 Τα συσσωματώματα ξύλου παράγονται από τα απόβλητα των Υλοτομείων και αποτελούν μια πολύ καθαρή καύση με σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Συνήθως, μια σόμπα το μόνο που χρειάζεται είναι να συμπληρωθεί μία φορά την ημέρα και το τηγάνι τέφρας πρέπει να εκκενωθεί μόνο μία φορά ή δύο φορές το χρόνο.

48

49

50

51 ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΑΣ Καπατασίδης Πέτρος Πατσιόπουλος Ιωάννης Τοπάλτσης Αλέξανδρος Χαλκιά Αποστολίνα

52 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ 100 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΑΝΤΗΜΕΝΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 50 ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΔΕΙΓΜΑ

53 1) Πόσα άτομα συμβιώνουν στο νοικοκυριό σας; Αριθμός μελών νοικοκυριού
2 3 4 5 >5 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 9 8 6 11 ΠΟΣΟΣΤΑ 9% 21% 12% 19% 14% 25%

54

55 2) Πόσα τετραγωνικά μέτρα είναι το σπίτι που κατοικείτε;
Αριθμός τετραγωνικών μέτρων ΤΕΤΡ. ΜΕΤΡΑ <50 50-100 ΤΕΤΡ. ΜΕΤΡΑ >150 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 7 21 11 5 ΠΟΣΟΣΤΑ 15,91% 47,73% 25,00% 11,36%

56

57 3) Με βάση το εισόδημα σας πόσο καλύπτονται οι ανάγκες σας για θέρμανση;
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΣΟΣΤΑ Απόλυτα 5 11,63% Ικανοποιητικά 7 16,28% Μέτρια 18 41,86% Ελάχιστα 10 23,26% Καθόλου 3 6,98%

58 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ

59 4) Πόσο αρνητικά επηρέασε η οικονομική κρίση το εισόδημα σας;
4) Πόσο αρνητικά επηρέασε η οικονομική κρίση το εισόδημα σας; ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΣΟΣΤΑ Πολύ 28 63,64% Αρκετά 12 27,27% Λίγο 4 9,09% Ελάχιστα 0,00% Καθόλου

60 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ.

61 5) Τι είδους θέρμανση χρησιμοποιείτε;
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Πετρέλαιο 19 Ξύλο 32 Αέριο Ρεύμα 4 Άλλο 3 Ποιο; ΞΥΛΟΚΑΡΒΟΥΝΟ ΠΕΛΕΤ

62

63 6) Αλλάξατε πρόσφατα τον τρόπο θέρμανσής σας;
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΣΟΣΤΑ Ναι 12 27,91% Όχι 31 72,09%

64

65 7) Σκέφτεστε να αλλάξετε τον τρόπο θέρμανσής σας;
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΣΟΣΤΑ Ναι 6 13,95% Όχι 31 72,09% Ίσως

66

67 8) Τι είδους θέρμανση σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε;
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΣΟΣΤΑ Πετρέλαιο 2 6,06% Ξύλο 24 72,73% Αέριο 1 3,03% Ρεύμα Πέλετ 3 9,09% Ηλιακή ενέργεια

68 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟ ΞΥΛΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

69 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!


Κατέβασμα ppt "«Το οικογενειακό εισόδημα ως κριτήριο επιλογής τρόπου θέρμανσης»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google