Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΝΝΗ ΤΣΑΜΟΥΡΟΒΑ ΚΟ3Β

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΝΝΗ ΤΣΑΜΟΥΡΟΒΑ ΚΟ3Β"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΝΝΗ ΤΣΑΜΟΥΡΟΒΑ ΚΟ3Β
ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΝΝΗ ΤΣΑΜΟΥΡΟΒΑ ΚΟ3Β

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Αξιοθέατα Μουσεία Εμπορικοί Δρόμοι (Ψώνια) Διαμονή
Κυπριακα φαγητα Ιστορικά Σχολεία

3 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Μεσαιωνικά Ενετικά Τείχη Πύλη Αμμοχώστου Πύλη Πάφου
Λαϊκή Γειτονιά Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο Άγαλμα Ελευθερίας

4 Μεσαιωνικά Ενετικά Τείχη
Τα πρώτα τείχη που περιέβαλαν τη Λευκωσία στο 14ο αιώνα φτιάχτηκαν από τους Φράγκους και κάλυπταν μεγαλύτερη έκταση από ότι τα μεταγενέστερα Ενετικά τείχη του 16ου αιώνα που περιβάλουν την παλιά πόλη μέχρι και σήμερα.

5 Πύλη Αμμοχώστου Η Πύλη Αμμοχώστου, η πιο σπουδαία από τις πύλες της Ενετικής Λευκωσίας, άνοιγε στο δρόμο που οδηγούσε στο πιο σημαντικό λιμάνι του νησιού, στην Αμμόχωστο, από όπου πήρε και το όνομα της.

6 Πύλη Πάφου Η Πύλη Πάφου ήταν μια από τις τρεις εισόδους στα τείχη που έχτισαν οι Ενετοί γύρω από την πόλη της Λευκωσίας. Ο δρόμος που άρχιζε ακριβώς έξω από την πύλη οδηγούσε νοτιοδυτικά προς την Πάφο, απ’ όπου πήρε και το όνομα της.

7 Λαϊκή Γειτονιά Στην περιοχή αυτή έχουν αποκατασταθεί σπίτια που αποτελούν τυπικά δείγματα παραδοσιακής κυπριακής αστικής αρχιτεκτονικής, και τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα ως εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και εργαστήρια τέχνης.

8 Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο
Η Παλιά Αρχιεπισκοπή, ένα διώροφο κτήριο του 18ου αιώνα στην καρδιά της Λευκωσίας, αποτελεί θρησκευτικό, εθνικό και πολιτικό μνημείο και είναι στενά συνδεδεμένη με τη σύγχρονη Κυπριακή ιστορία.

9 Άγαλμα Ελευθερίας Το Άγαλμα της Ελευθερίας συμβολίζει τον αγώνα της Κύπρου για ανεξαρτησία από τη Βρετανία

10 Μουσεια Κυπριακό Μουσείο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Βυζαντινό Μουσείο
Παρατηρητήριο Οδού Λήδρας Μουσείο Αγώνος Μουσείο Τεχνών Ζαμπέλα

11 Κυπριακό Μουσείο Βρισκόμενο στη Λευκωσία, είναι το κύριο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κύπρου και σκιαγραφεί τη μακρά ιστορία του πολιτισμού του νησιού από τους Προϊστορικούς χρόνους έως την πρώιμη Χριστιανική περίοδο.

12 Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης ιδρύθηκε από την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών το 1937 και στεγάζεται στους χώρους του Παλαιού Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου.

13 Βυζαντινό Μουσείο Το Βυζαντινό Μουσείο παρουσιάζει την πλουσιότερη και αντιπροσωπευτικότερη συλλογή έργων βυζαντινής τέχνης, που έχουν την προέλευσή τους από ολόκληρη την Κύπρο.

14 Παρατηρητήριο Οδού Λήδρας
Ο Πύργος Σιακόλα είναι το πιο ψηλό κτήριο στην παλιά Λευκωσία και ένα από τα ψηλότερα της πόλης. Η απόφαση του κ. Νίκου Σιακόλα να μετατρέψει τον ενδέκατο όροφο του πύργου σε μουσείο - παρατηρητήριο της Λευκωσίας αποδείχθηκε σοφή.

15 Μουσείο Αγώνος Σε αυτό μουσείο μπορείτε να μάθετε όλη την ιστορία του αγώνα των μελών του ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών) και των αγώνα του ενάντια στου Βρετανούς, βλέποντας αντικείμενα και αναμνηστικά ακόμα και όπλα ή βόμβες. Το μουσείο καταγράφει επίσης την αντίδραση των Βρετανών με την σύλληψη μελών του ΕΟΚΑ στης φυλακές το 1956.

16 Μουσείο Τεχνών Ζαμπέλα
Το Μουσείο Τεχνών Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα είναι πρωτοπόρο στο χώρο του, και παρουσιάζει μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη στην Κύπρο.

17 Εμπορικοί Δρόμοι (Ψώνια)
Οδός Λήδρας & Ονασαγόρου Λεωφόρος Μακαρίου Οδός Στασικράτους Θεμιστοκλή Δέρβη

18 Οδός Λήδρας & Ονασαγόρου
Η αγοραστική σας εμπειρία σας μπορεί να ξεκινήσει είτε με ένα φλυντζάνι καφέ ή με γεύμα με φίλους σε ένα από τα μοντέρνα καφέ / εστιατόρια της οδού. Τα καταστήματα σε αυτή την πολυσύχναστη οδό είναι μικρά, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα καταστήματα στο εξωτερικό, και προσφέρουν μια ξεχωριστή πολύ προσωπική και φιλική εμπειρία για τους πελάτες. Προσφέρεται για περιδιάβαση στα μαγαζιά οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή απλά για μια βραδινή βόλτα όταν τα καταστήματα είναι πανέμορφα φωτισμένα.

19 Λεωφόρος Μακαρίου H Μακαρίου προσφέρεται για ψώνια, καφέ, φαγητό και διασκέδαση. Έίναι σίγουρα ένας μικρός παράδεισος για εσάς που αγαπάτε τις γνωστές μάρκες και κυρίως την υψηλή ραπτική. Ακόμη και αν δεν έχετε σκοπό να αγοράσετε κάτι, αξίζει να την περπατήσετε.

20 Οδός Στασικράτους Η Λευκωσία προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για ψώνια και η οδός Στασικράτους είναι ιδανική για την απόλυτη αγοραστική εμπειρία. Η μικρή αυτή οδός, μήκους περίπου 500 μέτρων η οποία βρίσκεται στην πιο μοντέρνα και πολυσύχναστη περιοχή της πόλης, είναι παράλληλη με την πιο εμπορική οδό, τη Λεωφόρο Μακαρίου.

21 Θεμιστοκλή Δέρβη Ένας μεγάλος αριθμός καταστημάτων ένωσε τις δυνάμεις του σχηματίζοντας μια Ενιαία Αγορά, την Αγορά Θεμιστοκλή Δέρβη, προσφέρoντας στο κοινό αμέτρητες επιλογές από καφετέριες, εστιατόρια, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, οπτικά, κοσμηματοπωλεία, κάβα, προϊόντα ομορφιάς, μουσικά όργανα, καταστήματα δώρων, pet shops και πολλά άλλα.

22 Διαμονή Hilton Hotel Nicosia Holiday Inn Nicosia Cleopatra Hotel
Altius Boutique Hotel Royiatiko Hotel The Classic Hotel

23 Hilton Hotel Nicosia Σε κεντρική τοποθεσία στη Λευκωσία, κοντά στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, το Hilton Cyprus διαθέτει υπηρεσίες 5 αστέρων, καθώς επίσης εξαιρετικές επιχειρηματικές εγκαταστάσεις και χώρους χαλάρωσης.

24 Holiday Inn Nicosia Το Holiday Inn βρίσκεται στην καρδιά της Λευκωσίας, σε απόσταση μόλις 5 λεπτών με τα πόδια από την εμπορική περιοχή και προσφέρει άρτια εξοπλισμένα καταλύματα με εξαιρετικές εγκαταστάσεις γυμναστηρίου και μεγάλη ποικιλία εστιατορίων.

25 Cleopatra Hotel Το 4 αστέρων Cleopatra Hotel βρίσκεται στην καρδιά της Λευκωσίας και διαθέτει πισίνα, κέντρο ευεξίας και πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο. Προσφέρει επίσης ένα lounge bar, ένα γκουρμέ εστιατόριο και καλαίσθητα καταλύματα.

26 Altius Boutique Hotel Σε μια ήσυχη τοποθεσία στην Λευκωσία, το Altius Boutique Hotel προσφέρει καλαίσθητα καταλύματα, σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από το πάρκο Προδρόμου, καθώς και το εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο.

27 Royiatiko Hotel Το Royiatiko Hotel απολαμβάνει μια υπέροχη τοποθεσία στο κέντρο της Λευκωσίας. Προσφέρει δωρεάν ασύρματο internet στους κοινόχρηστους χώρους και ο πρωινός μπουφές περιλαμβάνεται στην τιμή.

28 The Classic Hotel Το Classic Hotel βρίσκεται σε βολική τοποθεσία στη Λευκωσία, με τις κύριες περιοχές με καταστήματα και μπαρ μόλις 5 λεπτά μακριά με τα πόδια και τις πρεσβείες να είναι εύκολα προσβάσιμες.

29 Κυπριακα φαγητα - Κουπέπια με κληματόφυλλα και κρεμμυδόφυλλα -Χοιρινό Τταβάς -κεφτέδες -Κυπριακές παραδοσιακές σεφταλιές -Μαχαλεπί -Μπουρεκάκια με μυζήθρα

30 Κουπέπια με κληματόφυλλα και κρεμμυδόφυλλα
Υλικά: 1 κιλό χοιρινό κιμά Κληματόφυλλα 6 μεγάλες ώριμες ντομάτες 6 μεγάλα κρεμμύδια 1 ζωμό 1 ποτήρι ρύζι 1/2 δέσμη μαϊντανό 2 κουταλιές δυόσμο 1 κουταλιά αλάτι 1 κουταλιά κανέλα 1 κουταλάκι πιπέρι 1 ντοματοπελτέ 1 λεμόνι

31 Χοιρινό Τταβάς Υλικά: 2 κιλά χοιρινό κομμένο σε μεγάλους κύβους
10 μεγάλες πατάτες 10 μεγάλες ώριμες ντομάτες 5 μεγάλα κρεμμύδια 1 κουτάκι ντοματοπολτό 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο 1 κουταλιά αλάτι 1 κουταλιά κανέλα αλεσμένη 1 κουταλιά πιπέρι μαύρο

32 κεφτέδες Υλικά: 1 κιλό χοιρινό κιμά 7 μέτριες πατάτες
1/2 δέσμη μαιντανό 1 μεγάλο κρεμμύδι 1 ποτήρι καπήρα (φρυγανία ) αλεσμένη 2 κουταλιές δυόσμο 1 κουταλιά κανέλα 1 κουταλάκι πιπέρι μαύρο 1 κουταλάκι αλάτι 2 αυγά λάδι για το τηγάνισμα

33 Κυπριακές παραδοσιακές σεφταλιές
Υλικά: 1/2 κιλο κιμά χοιρινό 1/2 δέσμη μαιντανό ψιλοκομμένο 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί τριμμένο αλάτι πιπέρι κανέλα (προεραιτικά) 1 πακέτο πάννα (μπολια)

34 Μαχαλεπί Υλικά: 6 ποτήρια νερό 6 κουταλιές νησιαστέ (Κορν φλάουερ)
Ζάχαρη ροδόσταγμα σιρόπι τριαντάφυλλο

35 Μπουρεκάκια με μυζήθρα
Υλικά: Ζύμη 640 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις λίγο αλάτι 157 γρ. λάδι 270 γρ. χλιαρό νερό Γέμιση 1 κιλό ανάλατη μυζήθρα 5 κουταλιές σούπας ζάχαρη 1 κ.γ. κανέλα 5 κουταλιές σούπας ροδόνερο

36 Ιστορικά Σχολεία Παγκύπριο Γυμνάσιο Γυμνάσιο Φανερωμένης
Δημοτικό Σχολείο Ελένειον Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αντωνίου Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ανδρέα

37 Παγκύπριο Γυμνάσιο Το Παγκύπριο Γυμνάσιο ιδρύθηκε το 1812 από τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό σε μια εποχή που η Κύπρος ήταν ακόμη υπό οθωμανική κατοχή. Το Παγκύπριο Γυμνάσιο είναι το αρχαιότερο σχολείο Μέσης Παιδείας της Κύπρου και το παλαιότερο απ όλα τα εκπαιδευτήριά της.

38 Γυμνάσιο Φανερωμένης Το Γυμνάσιο Φανερωμένης αποτελεί συνέχεια του Παρθεναγωγείου Φανερωμένης. Ιδρύθηκε το από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο A'. Από το σχολικό έτος λειτούργησε ως ημιγυμνάσιο. Δυο χρόνια αργότερα αποτέλεσε παράρτημα του Παγκυπρίου Γυμνασίου, στο οποίο φοιτούσαν μόνο μαθήτριες.

39 Δημοτικό Σχολείο Ελένειον
Το δημοτικό σχολείο Ελένειον, ένα από τα παλαιότερα ιστορικά σχολεία της Λευκωσίας, κτίστηκε το 1925 με δωρεά του μεγαλεμπόρου Κωνσταντίνου Σ. Λοϊζίδη ( ) στη μνήμη της κόρης του Ελένης, που είχε πεθάνει λίγα χρόνια προηγουμένως σε ηλικία εικοσιδύο χρονών.

40 Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αντωνίου
Η ιστορία της ίδρυσης του σχολείου μοιάζει σαν παραμύθι. Στο χωριό Φοινί της Μαραθάσας γεννιέται ο Αντώνης Θεοδότου, το Πρώτος του δάσκαλος ο παπάς του χωριού. Εγκαθίσταται στη Λευκωσία. Έχει την τύχη να έχει θείο του τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Σωφρόνιο, ο οποίος ενδιαφέρεται για τη μόρφωσή του.

41 Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ανδρέα
Το σχολείο άρχισε τη λειτουργία του τη σχολική χρονιά Πρώτος διευθυντής ήταν ο κ. Τρύφων Γιωργαλλίδης. Στην αρχή ήταν τριδιδάσκαλο. Την επόμενη χρονιά έγινε τετραδιδάσκαλο και στη συνέχεια πολυδιδάσκαλο. Νέες αίθουσες προστέθηκαν στο αρχικό κτίριο. Κρατήθηκε όμως η αρχιτεκτονική του με τις Ιωνικές κολώνες στην πρόσοψη.


Κατέβασμα ppt "ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΝΝΗ ΤΣΑΜΟΥΡΟΒΑ ΚΟ3Β"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google