Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Λίγα λόγια για τη Σημαία μας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Λίγα λόγια για τη Σημαία μας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Λίγα λόγια για τη Σημαία μας

2  Τα σχήματα και τα χρώματα της Ελληνικής σημαίας δεν έχουν αλλάξει πολύ από την Επανάσταση του Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί οι ιδρυτές της Ελληνικής Δημοκρατίας έχουν διαλέξει τα σύμβολα, τα σχήματα και τα χρώματα που εμφανίζονται στην Ελληνική σημαία. Οι αριθμοί των γραμμών είναι ίσοι με τον αριθμό των συλλαβών της φράσης: "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η' ΘΑΝΑΤΟΣ". Ελευθερία ή θάνατος ήταν το σύνθημα κατά την διάρκεια των χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τον 19ο αιώνα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των γραμμών αντιστοιχεί στον αριθμό των γραμμάτων της λέξης "Ελευθερία", δηλαδή 9. Αυτή η λέξη προκαλούσε ισχυρά αισθήματα στους καταπιεσμένους Έλληνες, και τους ενέπνεε να πολεμήσουν και να κερδίσουν την ελευθερία μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.

3 Η εμφάνιση των γραμμών επιλέχθηκε λόγω της ομοιότητάς τους με την κυματισμένη θάλασσα η οποία αγκαλιάζει τις ελληνικές ακτές. Η εναλλαγή των μπλε και άσπρων γραμμών κάνει την Ελληνική Σημαία όταν φυσάει να φαίνεται σαν το Αιγαίο Πέλαγος. Ο σταυρός ο οποίος βρίσκεται στο πάνω αριστερά μέρος της σημαίας και καταλαμβάνει το ένα τέταρτο της συνολικής της επιφάνειας, συμβολίζει το σεβασμό και την αφοσίωση που έχουν οι Έλληνες για την Ελληνική Ορθοδοξία και δηλώνει το σημαντικό ρόλο του χριστιανισμού στο μοντέρνο Ελληνικό Έθνος. Το μπλε και το άσπρο της Ελληνικής σημαίας συμβολίζουν το μπλε της ελληνικής θάλασσας και τα λευκά κύματά της. Σύμφωνα με μύθους, η θεά της ομορφιάς, η Αφροδίτη, αναδύθηκε από αυτά τα κύματα. Επιπρόσθετα, αντανακλά το μπλε από τον γαλανό ουρανό και το άσπρο από τα λιγοστά σύννεφα.

4 Τα χρώματα της Ελληνικής Σημαίας συμβολίζουν:
Το γαλάζιο και το λευκό χρώμα ορίστηκαν σαν χρώματα του «εθνικού σημείου» και των «σημαιών της θαλάσσης και της ξηράς» από την πρώτη Εθνική Συνέλευση (1821) και κατάρτησε και ψήφισε το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, το γνωστό «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδας» της Τα χρώματα της Ελληνικής Σημαίας συμβολίζουν: Το λευκό : την αγνότητα των σκοπών της ελληνικής φυλής. Το γαλάζιο : τον ουρανό και τη θάλασσα της Ελλάδας. Ο σταυρός : την πίστη των Ελλήνων.

5 ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

6 Σημαία της πόλεως του Βυζαντίου κατά την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Η ημισέληνος είναι το έμβλημα της Θεάς Εκάτης.

7 Σημαία πόλεων στα παράλια της Μικράς Ασίας με τον ήλιο Ακτινοβολούντα.

8 Σημαίες Βυζαντινής περιόδου

9 Σημαία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας επί Ισαακίου Κομνηνού
Σημαία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας επί Ισαακίου Κομνηνού. Ο δικέφαλος Αετός προέρχεται από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Παφλαγονία και υπήρχε στο οικογενειακό του οικόσημο. 'Εκτοτε χρησιμοποιείται με μικρές παραλλαγές.

10 Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.
Σημαία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας επί Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Περιλαμβάνει όλα τα σύμβολα της Αυτοκρατορίας.

11 Σημαία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας επί Φραγκοκρατίας (1204 μ. Χ
Σημαία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας επί Φραγκοκρατίας (1204 μ.Χ.) με έδρα την Νίκαια. Ο Αετός κρατάει στο δεξί πόδι ρομφαία και στο αριστερό την υδρόγειο με σταυρό στην κορυφή.

12 Σημαία του Μιχαήλ Παλαιολόγου, ιδρυτού της τελευταίας Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Εκυμάτιζε μέχρι την άλωση της Βασιλεύουσας. Τα δύο στέμματα συμβολίζουν της δύο πρωτεύουσες, την Κωνσταντινούπολη και την Νίκαια.

13 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

14 Ήταν η πρώτη σημαία μετά την άλωση.
Τη σημαία αυτή ύψωσε ο Κορκόνδειλος Κλαδάς το 1464 μ.Χ. Ήταν η πρώτη σημαία μετά την άλωση. Παρόμοια σημαία ύψωσε και ο Χρήστος Μιλιώνης.

15 Από το 1815 μ.Χ. έως το 1864 μ.Χ. τα Επτάνησα τέθηκαν
υπό Αγγλική προστασία. Η σημαία με το βενετσιάνικο λέοντα ίσχυσε ξανά από το 1817 μ.Χ. με την προσθήκη της Βρετανικής σημαίας.

16 Σημαία των Χειμαρριωτών με τους αρχαγγέλους
Μιχαήλ και Γαβριήλ.

17 Οι Κρήτες πριν το 1453 και σ' όλη την διάρκεια της τουρκοκρατίας χρησιμοποιούσαν κόκκινη σημαία με την εικόνα του προστάτη της νήσου Αποστόλου Τίτου.

18 Η β' όψη της ίδιας σημαίας με τον Κωνσταντίνο
και την Ελένη.

19 Παραλλαγή της ίδιας σημαίας για πλοία
νηολογίου Σμύρνης.

20 Σημαία της Ύδρας κατά την επανάσταση του 1821.

21 Υψώθηκε στο Βαθύ στις 17-4-1821.
Σημαία της Σάμου κατά την επανάσταση του 1821. Υψώθηκε στο Βαθύ στις

22 Η πρώτη επίσημη σημαία της ελεύθερης ελληνικής πολιτείας είναι η σημαία της Επτανήσου πολιτείας (1800 μ.Χ.). Ίσχυσε μέχρι το 1807 μ.Χ. οπότε τα Επτάνησα παραχωρήθηκαν στην Γαλλία.

23 Οι ιππείς της Ηπείρου είχαν την άδεια να χρησιμοποιούν δική τους σημαία μέχρι την Πίνδο. Ήταν λευκή με γαλάζιο σταυρό και τον Άγιο Γεώργιο.

24 Σημαία του Αθανάσιου Διάκου με τον Άγιο Γεώργιο
Σημαία του Αθανάσιου Διάκου με τον Άγιο Γεώργιο. Όμοια σημαία χωρίς την επιγραφή ύψωσαν και οι Εμμανουήλ Παππάς, ο Λιακόπουλος και άλλοι αγωνιστές.

25 Σημαία του Α. και Δ. Υψηλάντου λίγο πριν την επανάσταση του 1821
Σημαία του Α. και Δ. Υψηλάντου λίγο πριν την επανάσταση του Με την σημαία αυτή αγωνίστηκαν οι Ιερολοχίτες. Από την α' όψη είχε τον Φοίνικα.

26 Η λεγόμενη Γραικοθωμανική παντιέρα κατά την τουρκοκρατία.

27 Ψαρά - Επανάσταση Ο Σταυρός συμβόλιζε την ιερότητα του Αγώνα, το Φίδι την δικαιοσύνη και η Κουκουβάγια την φρόνηση .

28 Σημαία των Σπετσών κατά την επανάσταση του 1821.

29 ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

30 Σημαία που συμβολίζει των πόθο των αδελφών Κυπρίων για ΕΝΩΣΗ με την Ελλάδα.

31 Η σημαία αυτή υψώθηκε όταν στις 17-2-1914 η Β
Η σημαία αυτή υψώθηκε όταν στις η Β. Ήπειρος ανακηρύχθηκε αυτόνομη πολιτεία.

32 Καθιερώθηκε με νόμο στις 21-12-1978.
Η Επίσημη Σημαία του Ελληνικού κράτους. Καθιερώθηκε με νόμο στις

33 ΘΟΥΡΙΟΣ Ως πότε παλικάρια, να ζούμεν στα στενά μονάχοι σαν λιοντάρια, στες ράχες, στα βουνά; Κάλλιο ΄ναι μίας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνοι σκλαβιά και φυλακή ! Σπηλιές να κατοικούμεν, να βλέπομεν κλαδιά, να φεύγομ΄ απ΄ τον κόσμον, για την πικρή σκλαβιά; Να χάνομεν αδέλφια, πατρίδα και γονείς, τους φίλους, τα παιδιά μας κι όλους τους συγγενείς; (ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ)

34


Κατέβασμα ppt "Λίγα λόγια για τη Σημαία μας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google