Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Εργασία Α’ Τετραμήνου Β’1 Τάξης ΓΕΛ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ Μαθητών:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Εργασία Α’ Τετραμήνου Β’1 Τάξης ΓΕΛ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ Μαθητών:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Εργασία Α’ Τετραμήνου Β’1 Τάξης ΓΕΛ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ Μαθητών:
ΒΙΣΒΑΡΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΑΡΗΣ

2 Γενικά Τα αθλήματα έλκουν αναμφισβήτητα την πλειοψηφία του κόσμου από το παρελθόν και ειδικά πλέον με την τηλεόραση τα ποσοστά αυτά ολοένα και αυξάνονται. Ποιο είναι όμως το πιο διαδεδομένο άθλημα όλων; Πιστεύουμε πως με ομόφωνη απάντηση είναι το ποδόσφαιρο.

3 Το ποδόσφαιρο είναι σήμερα το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο
Το ποδόσφαιρο είναι σήμερα το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο. Στις αρχές του 21ου αιώνα ασχολούνταν με αυτό περισσότεροι από 250 εκατομμύρια αθλητές σε περισσότερα από 200 κράτη. Το ποδοσφαιρικό παιχνίδι παίζεται σε διάφορα επίπεδα, από φιλικό, με λιγότερους ή περισσότερους από έντεκα παίκτες, παιδιά ή ενήλικες, σε ένα οποιουδήποτε μεγέθους γήπεδο, με δύο τυχαία αντικείμενα για τη σήμανση του τέρματος, έως επαγγελματικό, με επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, αυστηρή τήρηση των κανονισμών και περισσότερους από ενθουσιώδεις θεατές να παρακολουθούν σε ειδική ποδοσφαιρική αρένα υψηλών τεχνικών προδιαγραφών. Ανώτατη οργανωτική αρχή του ποδοσφαίρου είναι η ΦΙΦΑ (FIFA - Fédération Internationale de Football Association), η οποία διεξάγει την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, κάθε τέσσερα χρόνια.

4

5 Η ιστορία του ποδοσφαίρου
Η ανάγκη δημιουργίας ενός κανονισμού για το άθλημα που σήμερα ονομάζουμε ποδόσφαιρο γεννήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, προκειμένου να οριοθετηθεί το παιχνίδι σε σχέση με άλλα παρόμοια, όπως το ράγκμπι, που παίζονταν στα δημόσια σχολεία της Αγγλίας. Οι πρώτοι κανόνες τέθηκαν στο περίφημο κολέγιο του Κέιμπριτζ το 1848, σε μία συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα κολέγια Ίτον, Χάροου και Ράγκμπι. Εννέα χρόνια αργότερα, το πρώτο ποδοσφαιρικό σωματείο, η Σέφιλντ, προσέθεσε τους δικούς της και διαφοροποίησε κάποιους άλλους. Όλες αυτές οι προσπάθειες κορυφώθηκαν το Στις 26 Οκτωβρίου, αντιπρόσωποι ομάδων κι ενός κολεγίου συγκεντρώθηκαν στην Ταβέρνα των Μασόνων στο Λονδίνο, όπου συμφώνησαν στην ίδρυση της Ένωσης Ποδοσφαίρου Αγγλίας και στη δημιουργία των κανονισμών που διέπουν το άθλημα έως σήμερα. Τότε γεννήθηκε και ο όρος «soccer», όπως ονομάζεται το ποδόσφαιρο στ' αγγλικά. Η λέξη προέρχεται από τη σύντμηση δύο λέξεων: Social Ceremony, που στα ελληνικά σημαίνει «κοινωνική τελετή». Σήμερα, υπεύθυνη για την τροποποίηση των κανονισμών είναι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, η γνωστή μας FIFA, που ιδρύθηκε στις 21 Μαϊου του 1904 στο Παρίσι. Τιμήν ένεκεν, για την προσφορά της στο άθλημα, η Βρετανία είναι η μόνη χώρα που διατηρεί τέσσερις εθνικές ομάδες, αυτές της Αγγλίας, της Σκοτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

6 Ποδόσφαιρο από παλιά…

7

8 Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα
Το ποδόσφαιρο άρχισε να εμφανίζεται στην Ελλάδα λίγο πριν από τις αρχές του 20ου αιώνα όταν στα λιμάνια του Πειραιά της Πάτρας της Θεσσαλονίκης αλλά και της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης ναυλοχούσαν αγγλικά πολεμικά πλοία και έπαιζαν οι ναύτες μεταξύ τους ποδόσφαιρο. Παράλληλα πολλοί Έλληνες φοιτητές σε αγγλικά πανεπιστήμια αλλά και μετανάστες σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες επέστρεφαν στην Ελλάδα φέρνοντας μαζί τους και το ποδόσφαιρο

9 Εθνική Ελλάδος

10

11 Μοντέρνο Ποδόσφαιρο Το ποδόσφαιρο από το 1850 (ως κάποια μορφή ποδοσφαίρου) μέχρι σήμερα έχει αλλάξει πολλές μορφές. Από τους κανόνες έως τους οπαδούς. Το πιο αξιοσημείωτο όμως θα λέγε κανείς είναι το πόσο έχει εμπορευματοποιηθεί το ποδόσφαιρο. Κάποιοι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτό είναι πολλοί από τους κανονισμούς που έχουν αλλάξει. Στην αρχή και συγκεκριμένα στην Ελλάδα μια ομάδα επιτρεπόταν να έχει μέχρι 2 ξένους παίκτες στην 11αδα ενώ πλέον η κάθε ομάδα μπορεί να έχει όσους θέλει. Αυτό σημαίνει ότι ποδοσφαιριστές ανεξαρτήτως εθνικότητας μπορούν να παίζουν σε όποια χώρα θέλουν. Αποτέλεσμα είναι ότι σε χώρες με πιο ανεπτυγμένο πλούτο πολλοί να επενδύουν σε ποδοσφαιριστές ιδίως νεαρούς με σκοπό την αγοραπωλησία τους. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα κατά τις οποίες μεγάλοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι έχουν μετατραπεί σε ‘εταιρίες’. Αυτές οι ομάδες συνήθως αγοράζονται από εκατομμυριούχους επενδυτές οι οποίοι έχουν σκοπό μόνο να βγάλουν χρήματα. Βασικότεροι όμως παράγοντες των επενδύσεων είναι οι χορηγίες που παίρνουν αυτές οι ομάδες είτε για διαφημιστικούς λόγους είτε από τις δορυφορικές τηλεοράσεις που πλέον πληρώνουν τεράστια ποσά για την κάλυψη αγώνων. Τέλος μέθοδος εισόδου χρημάτων στα ταμεία είναι η πώληση ποιοτικών ποδοσφαιριστών με μεγάλο αντάλλαγμα. Αποτέλεσμα όμως όλων αυτών καλώς η κακώς είναι να υπάρχει ποιοτικό ποδόσφαιρο σε λίγες χώρες. Επίσης να καταστρέφετε το θέαμα λόγω συχνών αλλαγών του ‘ρόστερ’ μιας ομάδας. Ενώ το ποδόσφαιρο αρχικά δημιουργήθηκε ως ένα μέσο ψυχαγωγίας πλέον έφτασε να είναι ένα μέσο κυρίως κέρδους χρημάτων και ύστερα ψυχαγωγίας. Τέλος όμως και κατά την άποψη μου η χειρότερη επιρροή των υπερβολικά μεγάλων ποσών χρημάτων στο ποδόσφαιρο είναι η διαφθορά ! Με σκοπό οι επενδυτές να μην χάσουν τα χρήματα τους βάζουν κάθε δυνατό μέσο για την επίλυση κάθε προβλήματος που ‘στέκεται’ μπροστά τους. Αυτό πάει να πει ‘λαδώματα’ διαιτητών, ντόπινγκ στους παίκτες, ακόμα και λαδώματα υψηλότερων στελεχών και τέλος στημένοι αγώνες.

12 Στημένοι Αγώνες Κατά γενική ομολογία, το να στήσει κανείς ένα παιχνίδι είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να κάνει στο ποδόσφαιρο. Χειρότερο από το να βουτάς, χειρότερο από το να φτύνει και, ναι, χειρότερο ακόμη και από το να πέφτεις πάνω στο χέρι του αντιπάλου σου και να κάνεις πως σε χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτά είναι κλεψιές ή αντιαθλητική συμπεριφορά, ωστόσο υπάρχουν μέσα στο γενικό πλαίσιο του ποδοσφαίρου. Τα στημένα παιχνίδια είναι που καταστρέφουν το ποδόσφαιρο. Μειώνει σε επικίνδυνα επίπεδα το βαθμό του υγιούς ανταγωνισμού που απαιτείται εάν θέλουμε να λέμε πως το άθλημά μας, σημαίνει κάτι.

13

14 Ειδικότερα Ξεπερνούν κάθε όριο και φαντασία οι μέθοδοι που βρίσκουν εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δρώντας στο παρασκήνιο, εμπλέκονται σε στημένα παιχνίδια. Επενδύοντας στον πόνο και τη θέληση για μια καλύτερη ζωή, «οργώνουν» φτωχές χώρες του Τρίτου Κόσμου και επιδίδονται σε ένα ιδιότυπο δουλεμπόριο. Προσφέρουν χρήματα σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, αγοράζοντάς τους για πάντα και μετατρέποντάς τους σε υποχείρια…  Mέλη διαφόρων εγκληματικών οργανώσεων ταξιδεύουν συχνά σε πολλές φτωχές χώρες, εκεί που το ποδόσφαιρο αποτελεί μια διέξοδο για πολλά παιδιά τα οποία αρχίζουν να κλωτσούν ένα τόπι με στόχο μια καλύτερη ζωή για τα ίδια και τις οικογένειές τους.  Συνήθως πλησιάζουν τους γονείς και τους προσφέρουν χρήματα, γενόμενοι τρόπον τινά, κηδεμόνες και ατζέντες νεαρών ποδοσφαιριστών. Άπαξ συναφθεί ένα τέτοιο συμβόλαιο, τους ανήκουν για πάντα. Τους υπόσχονται μεταγραφές σε ευρωπαϊκούς συλλόγους, αλλά ζητούν κι αυτοί κάτι ως αντάλλαγμα. Όταν -με το καλό- φτάσουν στο σημείο να αγωνίζονται σε οποιοδήποτε επίπεδο επιτρέπει στις στοιχηματικές εταιρείες να συμπεριλαμβάνουν παιχνίδια των ομάδων τους σε κάποιο κουπόνι, έρχεται η ώρα της αποπληρωμής.  Έτσι, χωρίς εκβιασμούς και διεφθαρμένους και δίχως να χρειάζονται διαιτητές και αποδείξεις, το ματς είναι στημένο. Ένα πέναλτι, μια αποβολή, ενδεχομένως κάποιο αυτογκόλ του δέσμιου ποδοσφαιριστή είναι αρκετό για να θησαυρίσουν τα μέλη του κυκλώματος… 

15 Η παρανομία πίσω από τα μάτια του κόσμου

16 Ντόπινγκ Δεν είναι λίγες όμως οι φορές κατά τις οποίες συναντάμε το ντόπινγκ στον αθλητισμό και ευτυχώς στο ποδόσφαιρο σπανιότερα. Ιδίως στο παρελθόν λόγω τον λιγότερων ελέγχων τα κρούσματα αυτά ήταν πολύ περισσότερα από ότι σήμερα, έχουν όμως ληφθεί σημαντικά μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου αυτού. Κάποια από αυτά είναι οι συχνοί έλεγχοι αλλά και οι μεγάλες ποινές. Μια από τις ουσίες που λαμβάνονται από τους αθλητές για καλύτερη απόδοση είναι η ανδροστενεδιόνη.

17 Οπαδοί του Ποδοσφαίρου
Η συμπεριφορά των οπαδών των ποδοσφαιρικών ομάδων αποτελεί μια διάσταση του ποδοσφαιρικού πολιτισμού. Οι οπαδοί μιας ομάδας μπορεί να είναι οργανωμένοι σε ειδικούς συνδέσμους φιλάθλων, να διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις στις κερκίδες κατά τη διάρκεια αγώνων, αλλά και πριν και μετά από αυτούς, να τοποθετούν πανό στις κερκίδες, να φοράνε φανέλες και κασκόλ της ομάδας τους, να τραγουδούν ή να φωνάζουν συνθήματα για να ενθαρρύνουν την ομάδα τους, να προσβάλλουν τους αντιπάλους ή απλά να κάνουν θόρυβο .Σε τέτοιες εκδηλώσεις δεν είναι σπάνια τα ρατσιστικά φαινόμενα, τα οποία οι διοικητικές αρχές του ποδοσφαίρου προσπαθούν να αντιμετωπίσουν. Η ΦΙΦΑ, η ΟΥΕΦΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζουν την εκστρατεία ενάντια στο ρατσισμό στην Ευρώπη (Football Against Racism in Europe-FARE) στοχεύοντας στην εξάλειψη του φαινομένου. Το πάθος με το οποίο οι οπαδοί υποστηρίζουν τις ποδοσφαιρικές ομάδες σε μερικές περιπτώσεις οδηγεί σε επιθετικές συμπεριφορές και βίαιες συγκρούσεις μεταξύ οπαδών. Υπάρχουν περιπτώσεις με συνδέσμους φιλάθλων που έχουν εκφυλιστεί σε οργανωμένες συμμορίες και αναζητούν βίαιες συγκρούσεις με αντίπαλες συμμορίες οπαδών. Το φαινόμενο αυτό είναι γενικότερα γνωστό σαν χουλιγκανισμός.

18

19

20 Χούλιγκανς

21 Ως επίλογος Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που έχει προσφέρει και θα προσφέρει πολλά στον αθλητισμό ανά όλο τον κόσμο ,αρκεί να μπορέσουμε να απομονώσουμε τις αρνητικές του πτυχές και να αποκομίσουμε μόνο τα θετικά του. Το ποδόσφαιρο είναι άθληση είναι ψυχαγωγία, είναι καλλιέργεια, είναι χαρά !!!!!!


Κατέβασμα ppt "ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Εργασία Α’ Τετραμήνου Β’1 Τάξης ΓΕΛ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ Μαθητών:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google