Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΕΦΗΒΟΣ ΕΤΩΝ….83

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΕΦΗΒΟΣ ΕΤΩΝ….83"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΕΦΗΒΟΣ ΕΤΩΝ….83
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΕΦΗΒΟΣ ΕΤΩΝ….83

2 Τρίτη βράδυ,σε μια ταβέρνα του Πειραιά στην Καραολή και Δημητρίου,ονόματι <<Η ταβέρνα του Μοιρά>>.Τριάντα δύο άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί,με μοναδικό σκοπό τη συζήτηση περί ίδρυσης μιας νέας ομάδας.Το ημερολόγιο στον τοίχο της ταβέρνας έγραφε 10 Μαρτίου.Από κάτω, έτος 1925.Ένα βράδυ που έμελλε να σημαδέψει για πάντα τον ελληνικό αθλητισμό.

3 Εκεί λοιπόν, σε αυτόν τον <<βαρύ>> και σκοτεινό χώρο,γεννήθηκε ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς. Το σωματείο που μετεξελίχθηκε σε ολόκληρη φιλοσοφία ζωής, σε Θρύλο, σε ιδέα… Για να γεννηθεί, όμως, κάτι πρέπει να πεθάνει κάτι άλλο. Και στον <<βωμό>> της δημιουργίας θυσιάστηκαν οι Πειραϊκός Ποδοσφαιρικός Όμιλος και Όμιλος Φιλάθλων Πειραιώς, οι οποίοι κατέθεσαν τις σφραγίδες τους, κάνοντας χώρο για την έλευση του μεγάλου Ολυμπιακού.

4 Ο αεροπόρος Νότης Καμπέρος-ο οποίος ήταν γνωστός στην στρατιωτική κοινωνία ως <<Τρελοκαμπέρος>> απ’ όπου βγήκε ο λα’ι’κός χαρακτηρισμός περιγραφής-πρότεινε το πρώτο συστατικό του ονόματος Ολυμπισμού ενώ ο Μιχάλης Μανούσκος το τελειοποίησε, προσθέτοντας το Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς, ούτως ώστε να δώσει οικουμενικότητα στον νέο σύλλογο. Και το κατάφερε αφού το νέο αθλητικό παιδί του Πειραιά αγκαλιάστηκε άμεσα απ’ όλους τους ανθρώπους της περιοχής

5 Πρώτος πρόεδρος των <<ερυθρόλευκων>> αναδείχθηκε ο Μιχάλης Μανούσκος, με αντιπρόεδρο τον Νότη Καμπέρο. Τα χρώματα επιλέχθηκαν να είναι το κόκκινο και το άσπρο. Το ερυθρό για να συμβολίζει το πάθος, το λευκό για την αγνότητα και την ντομπροσύνη. Η ομάδα πήρε, σφραγίδα δύο μήνες αργότερα, όμως ήδη δώσει το πρώτο της παιχνίδι. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 30 Απριλίου ο Ολυμπιακός, αποτελούμενος από τους Ανδρινόπουλος (Ντίνο, Βασίλη, Γιάννη, Γιώργο) και τους Λεκκό, Κλειδουχάκη, Πεζώνη, Γούγο, Δέδε, Άγα και Τομάρα, αντιμετωπίζει το πλήρωμα του μεγαλύτερου πολεμικού πλοίου του γαλλικού στόλου με το όνομα «Ζαν Ντ’ Αρκ». Το 145 μέτρων μήκους κατάστρωμα έδινε τη δυνατότητα στους περίπου 180 ναυτικούς που έκαναν την πρακτική τους εξάσκηση, μετά το πέρας των μαθημάτων τους στη Ναυτική Σχολή, να γυμνάζονται παίζοντας ποδόσφαιρο. Το τελικό αποτέλεσμα διαφέρει στην καταγραφή της Ιστορίας. Κάποιοι υποστηρίζουν πως τελείωσε με νίκη των ερυθρολεύκων 5-0, άλλοι με 6-0, ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν, στηριζόμενοι στην καρτ ποστάλ (του πρώτου, ουσιαστικά, φύλλου αγώνα που κατέληξε στα χέρια των ανθρώπων του Ολυμπιακού, έστω και σε ανεπίσημο παιχνίδι), πως εκείνο το ματς έληξε με σκορ 13-0(!), αφού το εν λόγω αποτέλεσμα αναγράφεται στην κάρτα, πλάι στην υπογραφή του Χαράλαμπου Πεζώνη, ο οποίος έλαβε το φύλλο αγώνα από τον Φρανσουά Γκαργκαντεμή, τον πηδαλιούχο του πλοίου. Πάνω στην κάρτα αναγράφεται, και η η ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα

6 Από εκείνο το σημείο και έπειτα, πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι και η ποδοσφαιρική ομάδα με έμβλημα τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο έμελλε να γιγαντώσει και να μεταμορφωθεί σε απόλυτο κυρίαρχο των εγχώριων τίτλων. Για του λόγου το αληθές, το παλμαρέ του συλλόγου -με τα 35 κερδισμένα πρωταθλήματα, τα 22 Κύπελλα Ελλάδας, τα τρία Σούπερ Καπ καθώς και την κατάκτηση του Βαλκανικού Πρωταθλήματος το1963- είναι ικανό να πείσει και τον πλέον δύσπιστο άνθρωπο. Δεκάδες είναι και τα τοπικά πρωταθλήματα, τα οποία, ωστόσο, για να καταγραφούν περιληπτικά, θα χρειαζόταν η έκδοση ενός ειδικού οκτασέλιδου ενθέτου!

7

8 Ο πειραϊκός σύλλογος, πάντως, δεν έγινε μεγάλος μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά σε όλο του το φάσμα, αφού με επιτυχίες έχει στεφθεί και το τμήμα μπάσκετ, με εννέα πρωταθλήματα, εφτά κύπελλα, ένα πρωτάθλημα Ευρώπης καθώς και τρία πρωταθλήματα που κατέκτησε το τμήμα του... ασθενούς φύλλου.Κυρίαρχος και στο βόλεϊ, ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει 22 πρωταθλήματα, 11 κύπελλα και ένα Σούπερ Καπ, ενώ δεσπόζουσα θέση στην τροπαιοθήκη του τμήματος κατέχει και η κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων καθώς και του Top Teams Cup. «Παιδί» της θάλασσας, ο Ολυμπιακός δεν θα μπορούσε παρά να παρουσιάζει επιτυχίες και στην υδατοσφαίριση: 19 πρωταθλήματα και 9 κύπελλα, ενώ κορυφαία στιγμή του τμήματος αποτελεί η κατάκτηση του Champions League το Κολύμβηση, ιστιοπλοΐα, επιτραπέζια αντισφαίριση, πάλη και πυγμαχία ακολουθούν στις επιτυχίες.

9 ΤΑ ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΝΤΙΝΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΥΔΗΣ ΝΙΚΟΣ ΒΛΑΣΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ ΝΟΤΗΣ ΚΑΜΠΕΡΟΣ ΚΩΣΤΣ ΚΛΕΙΔΟΥΧΑΚΗΣ ΟΘΩΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΚΡΕΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΓΟΥΜΙΤΖΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΥΚΑΚΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΚΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΥΛΟΥΔΑΚΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΓΓΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΝΟΥΣΚΟΣ

10 H ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΘΥΡΑΣ -7- Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε να αναφερθούμε και στη μαύρη σελίδα του Ολυμπιακού αλλά και ολόκληρου του ελληνικού αθλητισμού! Ήταν Κυριακή και το ημερολόγιο έγραφε ,ο Ολυμπιακός έπαιζε με την Α.Ε.Κ. στο γήπεδο Καραϊσκάκη! Κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει αυτά που θα ακολουθούσαν σε αυτό το απόγευμα. Το σκορ λίγο πριν το τέλος του αγώνα ήταν 6-0 και κόσμος από τη Θύρα -7- έφευγε μαζικά για να πάει στη θύρα -1- να πανηγυρίσει μαζί με τους παίχτες τον θρίαμβο επί της Α.Ε.Κ. ενώ άλλοι έφευγαν γιατί ήθελαν να διαδώσουν τον ¨ερυθρόλευκο¨ θρίαμβο σε όλη την Αθηνά. Ωστόσο η πόρτα της Θύρας -7- ήταν κλειστή… και το κακό δεν άργησε να συμβεί! Ο κόσμος στοιβάχθηκε μη μπορώντας να διαφύγει. Ο απολογισμός στο τέλος της ημέρας ήταν 21 νεκροί μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και μικρά παιδιά! Η μελανή σελίδα του ελληνικού ποδοσφαίρου είχε γραφεί… Από τότε φίλοι του Ολυμπιακού αποτείνουν, κάθε χρόνο, φόρο τιμής στα θύματα της ΘΥΡΑΣ -7- !!!

11 8/2/1981 1,2,3

12

13

14

15

16

17


Κατέβασμα ppt "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΕΦΗΒΟΣ ΕΤΩΝ….83"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google