Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Κα.ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑΚΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Κα.ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑΚΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Κα.ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ‘‘ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ’’ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Κα.ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑΚΗ ΣΧΟΛ.ΕΤΟΣ

2 ΖΩΤΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ-ΗΛΙΑΝΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ
ΖΩΤΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ-ΗΛΙΑΝΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ

3 ΟΡΙΣΜΟΣ ‍Με τον γενικό όρο φωτοβολταϊκά χαρακτηρίζονται οι βιομηχανικές διατάξεις μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική. Στην ουσία πρόκειται για ηλεκτρογενήτριες που συγκροτούνται από πολλά φωτοβολταϊκά στοιχεία σε επίπεδη διάταξη που έχουν ως βάση λειτουργίας το φωτοβολταϊκό φαινόμενο. Τα φωτοβολταϊκά ανήκουν στη κατηγορία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

4 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ 1) Η πρώτη γνωριμία του ανθρώπου με το φωτοβολταϊκό φαινόμενο έγινε το 1839 όταν ο Γάλλος φυσικός Edmond Becquerel ( ) ανακάλυψε το φωτοβολταϊκό φαινόμενο κατά την διάρκεια πειραμάτων του με μια ηλεκτρολυτική επαφή φτιαγμένη από δύο μεταλλικά ηλεκτρόδια.

5 2) Το επόμενο σημαντικό βήμα έγινε το 1876 όταν οι Adams ( ) και ο φοιτητής του Day παρατήρησαν ότι μια ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος παραγόταν από το σελήνιο (Se) όταν αυτό ήταν εκτεθειμένο στο φως.

6 3) Το 1918 ο Πολωνός Czochralski ( ) πρόσθεσε την μέθοδο παραγωγής ημιαγωγού μονοκρυσταλλικού πυριτίου (Si) με την σχετική έρευνα του και η οποία μάλιστα χρησιμοποιείται βελτιστοποιημένη ακόμα και σήμερα.

7 4) Μια σημαντική ανακάλυψη έγινε επίσης το 1949 όταν οι Mott και Schottky ανέπτυξαν την θεωρία της διόδου σταθερής κατάστασης. Στο μεταξύ η κβαντική θεωρία είχε ξεδιπλωθεί. Ο δρόμος πλέον για τις πρώτες πρακτικές εφαρμογές είχε ανοίξει.Το πρώτο ηλιακό κελί ήταν γεγονός στα εργαστήρια της Bell το 1954 από τους Chapin, Fuller και Pearson. Η απόδοση του ήταν 6% εκμετάλλευση της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας.

8 5)Τέσσερα χρόνια μετά, το 1958 η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών συστημάτων προσαρτάται στον χώρο των διαστημικών εφαρμογών όταν τοποθετήθηκε ένα αυτόνομο φωτοβολταικό σύστημα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα στον δορυφόρο Vanguard I

9 6)Το φωτοβολταϊκο αυτό σύστημα λειτούργησε επιτυχώς για 8 ολόκληρα χρόνια και ήταν ένα από τα πρώτα φωτοβολταϊκά συστήματα. Από το χρονικό αυτό σημείο και μετά, τα φωτοβολταϊκά συστήματα άρχισαν να ενσωματώνονται σταδιακά σε διάφορες εφαρμογές και η τεχνολογία να βελτιώνεται συνεχώς.

10 ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ-ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΡΗ
Το φωτοβολταϊκό σύστημα αποτελείται από ένα αριθμό μερών ή υποσυστημάτων: (α) Τη φωτοβολταϊκή γεννήτρια με τη μηχανική υποστήριξη και πιθανόν ένα σύστημα παρακολούθησης της ηλιακής τροχιάς. (β) Μπαταρίες (υποσύστημα αποθήκευσης)- πλέον δεν χρησιμοποιούνται, εκτός σε απομακρυσμένες εγκαταστάσεις όπως είναι π.χ. οι Φάροι, διαφορετικά η σύνδεση του πάνελ γίνεται απευθείας με το υφιστάμενο δίκτυο της ΔΕΗ. (γ) Καθορισμό ισχύος και συσκευή ελέγχου που περιλαμβάνει φροντίδα για μέτρηση και παρατήρηση. (δ) Εφεδρική γεννήτρια. Η επιλογή του πώς και ποια από αυτά τα στοιχεία ολοκληρώνονται μέσα στο σύστημα εξαρτάται από ποικίλες εκτιμήσεις.

11 Χρήσεις Τα φωτοβολταϊκά είναι διατάξεις που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα από την ηλιακή ακτινοβολία. Το ηλεκτρικό αυτό ρεύμα χρησιμοποιείται για να δώσει ενέργεια σε μια συσκευή ή για τη φόρτιση μπαταρίας. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται ευρέως σε μικροϋπολογιστές τσέπης που λειτουργούν χωρίς μπαταρία, απλώς με την έκθεσή τους στο φως. Τα φωτοβολταϊκά χρησιμοποιούνται συχνά σε συστοιχίες για την παραγωγή ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα.

12 ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Την επόμενη φορά που θα βάψουμε την πρόσοψη του σπιτιού μας ίσως εκμεταλλευτούμε την ηλιακή ενέργεια για παραγωγή ηλεκτρισμού, καθώς ερευνητές του Πανεπιστημίου Notre Dame έχουν αναπτύξει μια “ηλιακή μπογιά”. Η ηλιακή βαφή κατασκευάστηκε με τη χρήση νανοσωματιδίων που λειτουργούν ως ημιαγωγοί και το όνομα που της έδωσαν οι επιστήμονες του Τμήματος Νανοεπιστήμης και Τεχνολογίας του Notre Dame είναι Sun-Believable. Πρόκειται για μια αλοιφή που αποτελείται από κβαντικές κουκίδες διοξειδίου του τιτανίου επικαλυμμένες είτε με θειούχο κάδμιο είτε με σεληνιούχο κάδμιο που αναμειγνύεται με ένα μείγμα νερού-αλκοόλ για να αποκτήσει τις “ενεργειακές” ιδιότητές της.

13 Όταν επαλείφεται σε διάφανα αγώγιμα υλικά η “πάστα” αυτή παράγει ηλεκτρισμό. Ο επικεφαλής της έρευνας Prashant Kamat δηλώνει πως η αποδοτικότητα της μπογιάς επιδέχεται βελτιώσεις, αλλά ισχυρίζεται πως το κόστος παραγωγής της θα είναι χαμηλό επιτρέποντας τη μαζική παραγώγη. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως θα περάσει καιρός μέχρι ένα τέτοιο προϊόν να φθάσει στην αγορά και, ακόμη και τότε, θα περιορίζεται πιθανότατα σε οικιακές και μικρές εμπορικές εφαρμογές και προς το παρόν εργάζονται για τη βελτίωση της σταθερότητας και της αποδοτικότητας του προϊόντος.

14 …ΚΑΙ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ…!!!
…ΚΑΙ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ…!!!

15 ΠΗΓΕΣ:

16 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ
ΤΕΛΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Κα.ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑΚΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google