Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τα Αξιοθέατα Της Στοκχόλμης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τα Αξιοθέατα Της Στοκχόλμης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τα Αξιοθέατα Της Στοκχόλμης
Παλάτι της Στοκχόλμης ( Stockholms Slott ) Μεγάλη Πλατεία ( Stortorget ) Κοινοβούλιο της Σουηδίας ( Riksdagshuset ) Βασιλικό δραματικό θέατρο ( Kungliga Dramatiska Teatern ) Πάρκο ψυχαγωγίας ( Djurgården ) Κτίριο του Χρηματιστηρίου ( Börshuset ) Μουσείο Σουηδικού Πολεμικού Πλοίου Vasa ( Vasamuseet )

2 Παλάτι της Στοκχόλμης ( Stockholms Slott )
Το παλάτι της Στοκχόλμης είναι η επίσημη κατοικία της σουηδικής βασιλικής οικογένειας και βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης (Gamla Stan) πολύ κοντά στην έδρα του σουηδικού κοινοβουλίου. Αρχικά στη θέση που βρίσκεται σήμερα το παλάτι υπήρχε μόνο το φρούριο που είχε χτιστεί τον 13ο αιώνα και είχε σκοπό την υπεράσπιση του περάσματος προς τη λίμνη Μάλαρεν. Στο φρούριο με τα χρόνια προστέθηκαν και άλλες πτέρυγες και στα τέλη του 16ου αιώνα μετατράπηκε σε αναγεννησιακό παλάτι, υπό την βασιλεία του Ιωάννη του τρίτου. Σήμερα το κτίριο στέκει αγέρωχο και επιβλητικό δεχόμενο εκατοντάδες τουρίστες καθημερινά. διαθέτει 609 δωμάτια και είναι παγκοσμίως ένα από τα μεγαλύτερα βασιλικά παλάτια που συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται για τον αρχικό τους σκοπό. Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του κάστρου είναι η εκκλησία που βρίσκεται περίπου στο κέντρο, η "πλαγιά των λεόντων" που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα Τα επίσημα γραφεία της Σουηδικής μοναρχίας βρίσκονται εδώ και καθημερινά ο βασιλιάς ασκεί τα καθήκοντά του ως αρχηγός κράτους. Γι' αυτό ως επισκέπτες δε θα μπορέσετε να περιηγηθείτε σε όλους τους χώρους του κάστρου, μια ξενάγηση όμως στο εσωτερικό και το εξωτερικό του πολυδαίδαλου κτιρίου καθώς και στις αίθουσες κειμηλίων που έχουν αποκτήσει μουσειακό χαρακτήρα, σε καμία περίπτωση δε θα σας αφήσει δυσαρεστημένους. Πρόσβαση: Επιβιβαστείτε στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και προσεγγίστε τον σταθμό Kungsträdgården T-bana από εκεί περπατήστε με κατεύθυνση προς τον ποταμό και σε 5 λεπτά θα αντικρίσετε το παλάτι.

3 Μεγάλη Πλατεία ( Stortorget )
Πρόκειται για μια πλατεία που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Στοκχόλμης και αποτελεί σημείο έλξης για χιλιάδες τουρίστες κατά τη διάρκεια του χρόνου. Κατά καιρούς μετατρέπεται σε κεντρικό τόπο κοινωνικών εξελίξεων αφού αποτελεί σημείο έναρξης διαμαρτυριών και διαδηλώσεων. Επιπλέον είναι γνωστή για τις ευρείας κλίμακας εορταστικές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που διεξάγονται εδώ καθώς και την χριστουγεννιάτικη αγορά της. η ανάγκη για περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους αλλά και η ανάγκη δημιουργίας νέων οικιών για τον αυξανόμενο πληθυσμό οδήγησε στην ανέγερση μιας πυκνής σειράς κτιρίων περιμετρικά της πλατείας. Χαρακτηριστικό είναι το πηγάδι που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας και σχεδιάστηκε από τον Erik Palmstedt. Πρόσβαση: Μέσω του τραμ και της στάσης Riddarhustorget όταν αποβιβαστείτε θα πρέπει να διασχίσετε ένα τμήμα του ιστορικού κέντρου της πόλης και στο κεντρικότερο σημείο αυτού θα συναντήσετε την πλατεία.

4 Κοινοβούλιο της Σουηδίας ( Riksdagshuset )
Η σημασία του συγκεκριμένου κτιρίου είναι ιδιαίτερη και για την πόλη της Στοκχόλμης αλλά και για ολόκληρη τη Σουηδία καθώς εδώ στεγάζεται το κοινοβούλιο της χώρας. Η ακριβής μετάφραση της ονομασίας του είναι "Σπίτι του Κοινοβουλίου" και βρίσκεται στην περιοχή Helgeandsholmen. Το ευρύτερο κτιριακό συγκρότημα κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1897 και 1905 και αντικατέστησε την παλιά έδρα του κοινοβουλίου που ήταν το κτίριο Gamla Riksdagshuset στο νησί Riddarholmen. Αρχικά είχε προβλεφθεί η ταυτόχρονη στέγαση του Κοινοβουλίου και της Σουηδικής Εθνικής Τράπεζας στο ίδιο οικοδόμημα μετά όμως από την συνταγματική μεταρρύθμιση που οδηγούσε στην ύπαρξη δύο κοινοβουλευτικών συνελεύσεων, το τμήμα που στέγαζε την Εθνική Τράπεζα μετακινήθηκε με σκοπό τη δημιουργία της νέας αίθουσας συνεδριάσεων. Μπορείτε καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας να προσεγγίσετε το κτίριο να φωτογραφηθείτε στον προαύλιο χώρο του και να παρακολουθήσετε τη φρουρά ενώ για να περιηγηθείτε στους εσωτερικούς του χώρους θα χρειαστείτε ειδική άδεια. Πρόσβαση: Εάν είστε μακρυά από το ιστορικό κέντρο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τραμ και να μεταβείτε στον κεντρικό σταθμό της Στοκχόλμης, από εκεί με τα από μια οκτάλεπτη διαδρομή θα βρεθείτε μπροστά στην είσοδο του κοινοβουλίου.

5 Βασιλικό δραματικό θέατρο ( Kungliga Dramatiska Teatern )
Το βασιλικό δραματικό θέατρο αποτελεί την κοιτίδα του "σουηδικού δράματος" Το σημερινό κτίριο του θεάτρου χτίστηκε το 1908 Η δραματική σχολή που στεγάζεται και λειτουργεί στο θέατρο εκπαίδευσε πολλούς ηθοποιούς αλλά και σκηνοθέτες που αργότερα μεγαλούργησαν σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Από το 1967 η σχολή λειτουργεί σαν ξεχωριστό ίδρυμα και συνεχίζει ακατάπαυστα το επιτυχημένο έργο της. Στις μέρες μας διαθέτει οχτώ σκηνές και καθημερινά φιλοξενεί διάφορες παραστάσεις καλύπτοντας τα γούστα των απαιτητικότερων φίλων του θεάτρου. Μάλιστα θεωρείται ένα από τα πιο ενεργά θέατρα σε παγκόσμιο επίπεδο με περισσότερες από 1000 παραστάσεις ετησίως. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι ακόμα και αν δεν είστε γνώστης της σουηδικής γλώσσας εάν το επιδιώξετε σίγουρα θα μπορέσετε να βρείτε μία αγγλόφωνη παράσταση.

6 Πάρκο ψυχαγωγίας ( Djurgården )
Το Djurgården είναι ένα από τα αρκετά νησάκια της Στοκχόλμης και βρίσκεται ίσως στο κεντρικότερο σημείο της πόλης. Φιλοξενεί πολλά ιστορικά κτίρια, μνημεία, μουσεία, αίθουσες τέχνης λιμάνι πλοιαρίων και κατάφυτες εκτάσεις. Το πιο γνωστό στοιχείο και σήμα κατατεθέν του νησιού είναι το πάρκο Grona Lund που σε συνδυασμό με τα αξιοθέατα που προαναφέραμε, αναγάγουν το συγκεκριμένο πάρκο ψυχαγωγίας σε αγαπημένο τόπο αναψυχής των κατοίκων της Στοκχόλμης αλλά και σε έναν από τους κυριότερους τουριστικούς, προορισμούς προσελκύοντας πάνω από 10 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Το νησί αποτελεί κομμάτι του εθνικού πάρκου της πόλης που ιδρύθηκε το 1995 και το δικαίωμα διοίκησης ασκείται από τη βασιλική οικογένεια στης οποίας την ιδιοκτησία περιήλθε από τον 15ο αιώνα περίπου.Πρόσβαση: Επειδή ο κοντινότερος σταθμός κάποιου μέσου μαζικής μεταφοράς είναι αρκετά μακρυά, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες ενός ταξί.

7 Κτίριο του Χρηματιστηρίου ( Börshuset )
Το συγκεκριμένο κτίριο βρίσκεται δίπλα στην πλατεία Stortorget και άρα στο ιστορικό κέντρο της πόλης. και χτίστηκε μέσα σε μία τριετία από το 1773 έως το 1776. Με την κατασκευή του αντικατέστησε το παλιό δημαρχείο και στο πέρασμα των ετών άλλαξε αρκετές φορές χρήση όταν το 1915 από παλάτι μετατράπηκε σε δικαστικό μέγαρο και έπειτα σε χρηματιστήριο. Σήμερα στο κτίριο στεγάζεται η Σουηδική Ακαδημία στην οποία ανήκει και η ιδιοκτησία του κτιρίου, η βιβλιοθήκη και το μουσείο του Νόμπελ. Είναι ανοιχτό για το κοινό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και ένα αντίτιμο 70 σουηδικών κορωνών για τους ενήλικες και με δωρεάν είσοδο για τους επισκέπτες κάτω των 18 ετών θα μπορέσετε να θαυμάσετε την τεράστια συλλογή του που είναι αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του διακεκριμένου εφευρέτη Alfred Nobel. Πρόσβαση: Μέσω του τραμ και της στάσης Riddarhustorget όταν αποβιβαστείτε θα πρέπει να διασχίσετε ένα τμήμα του ιστορικού κέντρου της πόλης και στο κεντρικότερο σημείο αυτού θα συναντήσετε την πλατεία Stortorget, όπου βρίσκεται το κτίριο του χρηματιστηρίου.

8 Μουσείο Σουηδικού Πολεμικού Πλοίου Vasa ( Vasamuseet )
που βρέθηκε σε άριστη κατάσταση στον βυθό του λιμανιού της Στοκχόλμης. Η κατάσταση του πλοίου είναι τόσο καλή που βρέθηκαν μέχρι και ρούχα, κάτι που κάνει το έκθεμα ένα παράθυρο στο παρελθόν. Το μουσείο έχει πολλές πληροφορίες για το πλοίο και το πλήρωμα του Άνοιξε το 1990 και είναι σήμερα το πιο επισκέψιμο μουσείο της Σκανδιναβίας Πρόσβαση: Το μουσείο του Vasa βρίσκετε μέσα στο πάρκο Djurgården.

9 Συμμετείχαν Λετζάκης Ανδρέας Φουσκίδου Ελένη Ματόσωβ Χαρίτων
Σταυρουλάκη Στυλιανή


Κατέβασμα ppt "Τα Αξιοθέατα Της Στοκχόλμης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google