Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασία στην Οικιακή Οικονομία: «Ατομική Υγιεινή»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασία στην Οικιακή Οικονομία: «Ατομική Υγιεινή»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασία στην Οικιακή Οικονομία: «Ατομική Υγιεινή»
Η μαθήτρια: Μαρία Σουλτάνη

2 Τι είναι ατομική υγιεινή;
Η ατομική υγιεινή είναι η πρωτογενής φροντίδα του σώματος, την οποία πρέπει να εφαρμόζει συστηματικά κάθε άτομο. Έχει ως στόχο την πρόληψη της ασθένειας, τη διατήρηση της υγείας και την καλλιέργεια της αισθητικής που είναι έμφυτη στον άνθρωπο από την πρωτόγονη εποχή.

3 Καθαριότητα μαλλιών Ο καθαρισμός των μαλλιών πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Επιπλέον το χτένισμα ή το βούρτσισμα των μαλλιών βοηθούν στο αερισμό του τριχωτού μέρους και κυρίως βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα της κεφαλής και στης ρίζες των τριχών. Τα κανονικά μαλλιά καλό θα ήταν να λούζονταν κάθε 2 με 3 ημέρες, τα λιπαρά μαλλιά να λούζονται καθημερινά ενώ τα ξηρά μαλλιά είναι αρκετό το ένα λούσιμο 2 φορές την εβδομάδα. Γενικά να αποφεύγετε το καθημερινό λούσιμο, γιατί θα ταλαιπωρηθεί η τρίχα και θα συνηθίσει σε αυτό. Για λόγους υγιεινής και για να παρεμποδίζεται η μετάδοση σχετικών νοσημάτων, θα πρέπει το άτομο να έχει δική του πετσέτα για το πρόσωπο και το κεφάλι, καθώς και ατομική χτένα.

4 Καθαριότητα χεριών Σημαντικός είναι ο ρόλος της καθαριότητας των χεριών στην καταπολέμηση πληθώρας ασθενειών κυρίως  από λοιμογόνους παράγοντες. Μέσω όμως των χεριών μεταφέρονται αλλεργιογόνα, βαρέα μέταλλα, χημικές ουσίες και βλαπτικοί παράγοντες που είτε προκαλούν άμεσα σοβαρές οργανικές αντιδράσεις (π.χ. αλλεργία), είτε δρουν αθροιστικά μολύνοντας τον οργανισμό. Το αμυντικό σύστημα του ανθρώπου περιλαμβάνει πολλούς μηχανισμούς άμυνας και προστασίας έναντι των τοξικών παραγόντων. Το δέρμα αποτελεί το σημαντικότερο επιφανειακό φραγμό που διαθέτει το ανθρώπινο σώμα, για την παρεμπόδιση της εισόδου μικροβίων, ιών και τοξικών ουσιών στο εσωτερικό του σώματος. Τα ακάθαρτα χέρια αποτελούν ένα βασικό μέσο με το οποίο ιοί και μικρόβια προσεγγίζουν τις ευαίσθητες πύλες του σώματος  λόγω της ιδιαίτερης σχέσης τους με τις πύλες αυτές. Επιπρόσθετα μέσω των κοινωνικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων, τα ακάθαρτα χέρια αποτελούν βασικό μέσο διασποράς των μικροβίων και των ιών στην κοινότητα. 

5 Το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι σημαντικό για την διατήρηση της υγείας. Ειδικώς το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο:  •        Μετά την αφόδευση κατά την τουαλέτα •        Πριν και μετά το γεύμα •        Πριν την παρασκευή του φαγητού •        Μετά το βήχα ή το φτάρνισμα •        Μετά από χρήση κοινόχρηστων αντικειμένων •        Μετά από ανάγνωση βιβλίων ή εφημερίδων •        Μετά την επιστροφή από την εργασία •        Μετά από κοινωνικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν χειραψίες   •        Μετά την ενασχόληση με ζώα •        Κάθε φορά που είναι εμφανώς λερωμένα

6 Οι κανόνες της ορθής πλύσης των χειρών
•        Πλένετε με άφθονο τρεχούμενο νερό, κατά προτίμηση ζεστό •        Χρησιμοποιείστε καλό αντισηπτικό σαπούνι σε όλη την επιφάνεια των παλαμών και των καρπών, χωρίς να παραμελήσετε την ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων. •        Πλένετε καλά με το αντισηπτικό τα χέρια παλάμη - παλάμη πάνω - κάτω, δάκτυλο - δάκτυλο, χωρίς να αμελήσετε τις πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα και την περιοχή κάτω από τα νύχια, τουλάχιστον επί είκοσι δευτερόλεπτα. •        Ξεπλένετε με άφθονο νερό •        Στεγνώνετε με κάτι καθαρό ή ξηρό αέρα air dry. 

7 Κακοσμία ποδιών Πόδια που ιδρώνουν πολύ και οι πολλές ώρες με κλειστά παπούτσια ευνοούν τις συνθήκες για την κακοσμία. Αν τα παπούτσια “αρπάξουν την κακοσμία”, τότε όσο καθαρά κι αν διατηρούμε τα πόδια μας, κάθε φορά που θα τα χρησιμοποιούμε θα μυρίζουν ολοένα και πιο πολύ -τόσο τα πόδια μας όσο και τα παπούτσια μας. Το πρόβλημα της κακοσμίας ξεκινά από τους μύκητες που αναπτύσσονται στα πόδια, οι οποίοι βρίσκουν εκεί το ευνοϊκότερο για αυτούς περιβάλλον: υγρασία. Ο ιδρώτας των ποδιών είναι το καλύτερο περιβάλλον για την ανάπτυξη τους.

8 Πλύσιμο ποδιών Πλένουμε τα πόδια κάθε μέρα, κάνοντας ντους
Αλλάζουμε κάθε μέρα κάλτσες Κάθε μέρα φοράμε διαφορετικό παπούτσι από τα ζευγάρια που έχουμε στην παπουτσοθήκη Όταν βγάζουμε τα παπούτσια δεν τα βάζουμε κατ’ ευθείαν στην παπουτσοθήκη Βγάζουμε τα παπούτσια όσο γίνεται περισσότερο, αφήνουμε το πόδι να αναπνέει με κάθε ευκαιρία Μετά το ντους ή το πλύσιμο των ποδιών, τα σκουπίζουμε πολύ καλά να μην μείνει καθόλου υγρασία Βάζουμε λίγο από το after save μας που μας έχει μείνει στα χέρια μετά το ξύρισμα αν δεν έχουμε άλλη κρέμα για τα πόδια.

9 Μυκητιάσεις ποδιών Οι μυκητιάσεις των ποδιών συνήθως παρουσιάζονται με την άνοδο της θερμοκρασίας και είναι πιο διαδεδομένες στις δυτικές κοινωνίες. Έκτος από την άνοδο της θερμοκρασίας αναπτύσσονται πιο εύκολα από την υγρασία λόγω εφίδρωσης των ποδιών, αλλά και στο ότι πολλοί χρησιμοποιούν διαρκώς παπούτσια που δεν αερίζονται καλά, όπως για παράδειγμα τα αθλητικά παπούτσια.  Η μυκητίαση των ποδιών είναι μια μόλυνση ενοχλητική που υποτροπιάζει και προκαλείται από μικροσκοπικούς μύκητες. Η συχνότερη μυκητίαση που αναπτύσσεται στα πόδια είναι το επονομαζόμενο 'πόδι του αθλητή' που συνήθως οφείλεται σε μόλυνση από κακές συνθήκες υγιεινής, είτε στο μικρόβιο candida, είτε σε κάποια άλλη μορφή μικροβίου.

10 Τα συμπτώματα της συγκεκριμένης μυκητίασης, που μπορεί να εμφανιστούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό μεταξύ τους, είναι ξηροδερμία, κνησμός, απολέπιση, φλεγμονή και φλύκταινες, οι οποίες συχνά σκάνε, δημιουργώντας επώδυνες και φλεγμαίνουσες πληγές.  Η μυκητίαση αυτή μπορεί να εξαπλωθεί στα πέλματα και στα νύχια των ποδιών, αλλά και σε άλλα τμήματα του σώματος, ιδίως όταν ξύνεται ο ασθενής και στη συνεχεία αγγίζει κι άλλα σημεία του δέρματός του (μετάδοση της μόλυνσης).

11 Εικόνες

12 Πως μεταδίδονται οι μυκητιάσεις των ποδιών; Υπάρχουν πολλοί τρόποι μετάδοσης της μυκητίασης των ποδιών: •  Από άτομο σε άτομο με σωματική επαφή, ακόμα και στο οικογενειακό περιβάλλον. •  Όταν περπατάμε χωρίς παπούτσια σε δημοσίους χώρους όπως: μοκέτες ξενοδοχείων, ξύλινα πατώματα, αποδυτήρια γυμναστηρίων, παράλιες, πισινές κ.α.  •  Όταν χρησιμοποιούμε κοινόχρηστα αντικείμενα όπως: πετσέτες, σφουγγαράκια, χαλάκια μπάνιου κ.τ.λ. Ποια είναι τα πιο πιθανά συμπτώματα μυκητιάσεων των ποδιών; Συνήθως τα συμπτώματα αναγνωρίζονται από τα εξής χαρακτηριστικά: •  Έντονη κοκκινίλα του δέρματος (φλεγμονή) •  Ερεθισμός και κνησμός (φαγούρα) •  Ξεφλούδισμα του δέρματος στο σημείο της μόλυνσης, συνήθως στα μικρά δάκτυλα. •  Δημιουργία κύστεων ή φυσαλίδων (φουσκάλες με διαυγές υγρό). •  Έντονη δυσοσμία του ποδιού

13 Πως μπορούμε να προφυλαχτούμε από τις μυκητιάσεις των ποδιών; •  Πλένετε σχολαστικά και καθημερινά τα πόδια σας. •  Στεγνώνετε τα πόδια σας πάντα με καθαρή πετσέτα και δεν την χρησιμοποιείτε για να στεγνώσετε κάποιο άλλο μέρος του σώματός σας.  •  Μετά την χρήση πλένετε και σιδερώνετε τις πετσέτες των ποδιών σε υψηλή θερμοκρασία.  •  Αλλάζετε κάλτσες καθημερινά και εναλλάσσετε τα παπούτσια σας (ποτέ δεν πρέπει να φοράτε τα ίδια παπούτσια 2 συνεχόμενες ημέρες).  •  Καλό είναι να προτιμάτε τα ανοιχτά παπούτσια το καλοκαίρι, (πέδιλα ή σανδάλια) ενώ οι άντρες που συνήθως φορούν κλειστά παπούτσια, θα πρέπει να επιλέγουν παπούτσια άνετα και όχι πολύ σφιχτά. Τα αθλητικά παπούτσια καλύτερα να αποφεύγονται.    •  Μην περπατάτε ξυπόλυτοι σε δημόσιους χώρους όπως: πισίνες, ντους, αποδυτήρια, σάουνες κ.τ.λ. Στους χώρους αυτούς μη ξεχνάτε να φοράτε τις παντόφλες σας!  •  Αποφύγετε την χρήση κοινόχρηστων αντικειμένων όπως: χαλάκια, σφουγγαράκια, πετσέτες μπάνιου κ.τ.λ.

14 Πηγές:

15 Ευχαριστώ για την προσοχή σας και για τον χρόνο σας!!!


Κατέβασμα ppt "Εργασία στην Οικιακή Οικονομία: «Ατομική Υγιεινή»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google