Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΧΡΗΣΗ ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΧΡΗΣΗ ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΧΡΗΣΗ ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ
Εργασία στο μάθημα : Οδοντιατρική Πληροφορική Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Οδοντιατρική Σχολή ΧΡΗΣΗ ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ Παπανικολάου Φωτεινή Παταργιά Ιωάννα

2 Ειςαγωγη Τα ορθοδοντικά εκμαγεία μελέτης συλλέγονται συνήθως από τους κλινικούς γιατρούς για να βοηθήσουν τη διάγνωση, την παρακολούθηση της θεραπείας και να συμπληρώσουν το τελικό αποτέλεσμα. Χρησιμοποιούνται ακόμη στην έρευνα, τον έλεγχο και τη διδασκαλία. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα εικονικά μοντέλα έρχονται να αντικαταστήσουν τα κλασικά εκμαγεία μελέτης προσφέροντας ακρίβεια και δυνατότητα επαναληψιμότητας των μετρήσεων που γίνονται σε αυτά.

3 Πως τα εικονικα μοντελα κανουν τη διαφορα;
Ψηφιακό μοντέλο Εύκολη αποθήκευση Εξοικονόμηση χρόνου Ακρίβεια Ασφάλεια Τεχνική υποστήριξη Επαγγελματικό κύρος

4 SureSmile Orthodontic Treatment Planning Software
software ClinCheck® της Align Technology

5 SureSmile Η τεχνική του SureSmile αποτελείται από τρία στάδια. Αυτά είναι Η προηγμένη 3D απεικόνιση οι προσομοιώσεις με το αντίστοιχο λογισμικό ρομποτικά λυγισμένα σύρματα προσαρμοσμένα στον κάθε ασθενή ώστε να μειώσουν το χρόνο θεραπείας και να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα φροντίδας. Η SureSmile επιτρέπει τη χρήση bracket της επιλογής του ασθενούς.

6 Σταδιο 1: ψηφιακη απεικονιςη με το OraScanner
Το OraScanner είναι η πρώτη 3-D ενδοστοματική συσκευή απεικόνισης σχεδιασμένη αποκλειστικά για την Ορθοδοντική. Μοναδικό σχήμα που παρέχει ευελιξία και άνεση για τον ασθενή κινήσεις του σαρωτή γύρω από το εσωτερικό του στόματος για τη λήψη ψηφιακών εικόνων του κάθε δοντιού, τεκμηριώνοντας το ακριβές σχήμα του δοντιού και καταγράφοντας τη θέση του σε σχέση με τα δόντια Οι προκύπτουσες ψηφιακές εικόνες κατεβαίνουν αυτόματα σε έναν υπολογιστή, δημιουργώντας ένα 3-D μοντέλο ψηφιακής προεπεξεργασίας του στόματος

7 Σταδιο 2: ηλεκτρονικο μοντελο με το λογιςμικο SureSmile
Μετά την ολοκλήρωση της σάρωσης, ένα 3D ψηφιακό μοντέλο των δοντιών εμφανίζεται την οθόνη του υπολογιστή Ο ορθοδοντικός επεξεργάζεται τις θέσεις των δοντιών στο ψηφιακό μοντέλο και μέσω του λογισμικού σχεδιάζει τις ακριβείς κινήσεις μεμονωμένων δοντιών που απαιτούνται για το τελικό αποτέλεσμα Το σχέδιο θεραπείας απεικονίζεται από τον υπολογιστή και τα σύρματα προσαρμόζονται με ακρίβεια από την αρχή, με αποτέλεσμα να χρειάζονται λιγότερες προσαρμογές κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

8 Σταδιο 3: ρομποτικη προςαρμογη ςυρματων
Με βάση το στόχο θεραπείας ο υπολογιστής σχεδιάζει εξατομικευμένα σύρματα τα οποία μεταφέρονται με το λογισμικό της SureSmile σε «ρομποτικά χέρια» που λυγίζουν και διαμορφώνουν τα σύρματα και τα προσαρμόζουν στο συγκεκριμένο σχέδιο θεραπείας. Το υλικό των συρμάτων είναι ένα κράμα με μνήμη σχήματος που διατηρεί τη θέση του σύμφωνα με το σχέδιο θεραπείας χωρίς να παραμορφώνεται. Information

9 Invisalign Η Invisalign θεραπεία αποτελείται από μία σειρά σχεδόν αόρατων, αφαιρέσιμων aligners (αλάϊνερς) που τα αλλάζουν κάθε δύο εβδομάδες για το επόμενο set των aligners. Κάθε aligners (αλάϊνερ) κατασκευάζονται ατομικά. Τα δόντια μετακινούνται σταδιακά, εβδομάδα με εβδομάδα, μέχρι να έρθουν στην τελική θέση που καθορίστηκε από τον οδοντίατρο- ορθοδοντικό. Παράγεται από το software ClinCheck® της Align Technology, το οποίο καθορίζει το σχέδιο θεραπείας, το χρόνο, το ακριβές κόστος και τον αριθμό των ναρθήκων-aligners που θα χρειαστούν για την ολοκλήρωση της θεραπείας με Invisalign. Αυτό επιτρέπει στον ασθενή να δει από πρίν, πώς προβλέπεται να είναι τα δόντια του στο τέλος της θεραπείας.

10 Ο πιστοποιημένος invisalign οδοντίατρος ή ορθοδοντικός λαμβάνει από τον ασθενή, συγκεκριμένα διαγνωστικά στοιχεία (ακριβή αποτυπώματα των δοντιών, φωτογραφίες του προσώπου, του στόματος και των δοντιών, πανοραμική και πλάγια κεφαλομετρική ακτινογραφία) τα οποία στέλνονται στις Η.Π.Α. στην Align Technology. Οι ειδικοί τεχνίτες της invisalign σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος οδοντιάτρου επεξεργάζονται τα στοιχεία και ετοιμάζουν το Clin Check που είναι ένα εικονικό μοντέλο θεραπείας σε 3D βίντεο το οποίο στέλνουν με μετά από περίπου 3 βδομάδες στον οδοντίατρο.

11 Το λογισμικό επιτρέπει την απεικόνιση κινήσεων μεμονωμένων δοντιών προκειμένου να εκτιμηθεί η δυνατότητα οποιασδήποτε μετακίνησης.

12 Ακόμη επιτρέπει τον έλεγχο για πιθανές εξαγωγές ή τη μείωση μεσοδόντιων διαστημάτων με σκοπό τη σύγκριση σχεδίων θεραπείας. Προσφέρει τη δυνατότητα επεξεργασίας της εικόνας, επιλογές μεγέθυνση- σμίκρυνση, προβολής υπό διαφορετική οπτική γωνία, αξιολόγησης της συμμετρίας Διαθέτει επιλογή αποθήκευσης παρατηρήσεων, σχολίων και πιθανών τροποποιήσεων στην καρτέλα του κάθε ασθενή.

13

14 βιβλιογραφια Frongia G, Castroflorio T.Correction of severe tooth rotations using clear aligners: a case report. Aust Orthod J. 2012 Nov;28(2): PMID: Boyd RL.Esthetic orthodontic treatment using the invisalign appliance for moderate to complex malocclusions. J Dent Educ. 2008 Aug;72(8): PMID: Joffe L.Invisalign: early experiences. J Orthod. 2003 Dec;30(4): PMID: Systems/33719-SureSmile-Orthodontic-Treatment-Planning-Software/

15 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΎ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΎ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "ΧΡΗΣΗ ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google