Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Α Σ Ι Α.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Α Σ Ι Α."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Α Σ Ι Α

2

3

4 Η Ασία είναι η μεγαλύτερη από τις έξι ηπείρους της Γης
Η Ασία είναι η μεγαλύτερη από τις έξι ηπείρους της Γης. Καταλαμβάνει έκταση 43,82 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο από τη συνολική επιφάνεια της ξηράς του πλανήτη. Είναι επίσης η ήπειρος με τους περισσότερους κατοίκους, περίπου 2,2 δισεκατομμύρια. Στα δυτικά είναι ενωμένη με την ευρωπαϊκή χερσόνησο. Τα φυσικά σύνορα με την Ευρώπη είναι τα Ουράλια όρη, η Κασπία θάλασσα, το όρος του Καυκάσου, η Μαύρη θάλασσα και ο Ελλήσποντος. Από την Αφρική η Ασία χωρίζεται από τη διώρυγα του Σουέζ και την Ερυθρά θάλασσα. Στα νότια βρέχεται από τον Ινδικό ωκεανό, στα ανατολικά από τον Ειρηνικό ωκεανό, ενώ ο Βερίγγειος Πορθμός τη χωρίζει από την Αμερικανική ήπειρο και συγκεκριμένα από την Αλάσκα. Στα βόρεια βρέχεται από το βόρειο παγωμένο ωκεανό.

5

6 Γλώσσες και θρησκείες Στην Ασία υπάρχει ένα τεράστιο μωσαϊκό από φυλές, με ένα ακόμη μεγαλύτερο μωσαϊκό από γλώσσες. Συναντώνται όλα τα θρησκευτικά δόγματα που υπάρχουν. Τα βασικότερα θρησκευτικά - φιλοσοφικά ρεύματα στην Ασία είναι o βουδισμός, ο ισλαμισμός, o βραχμανισμός, o ιουδαϊσμός, o ζωροαστρισμός, o ινδουισμός, o κομφουκιανισμός, o σιντοϊσμός, o ταοϊσμός και ο χριστιανισμός. Καθένα από τα παραπάνω θρησκευτικά φιλοσοφικά ρεύματα έχει μερικές δεκάδες ή και εκατοντάδες μικρότερες αιρέσεις.

7 Α’ Μέρος Ενδυμασία κυριότερων περιοχών ανά χώρα

8 Ινδονησία Κάθε περιοχή της Ινδονησίας έχει τη δική της παραδοσιακή φορεσιά. Επειδή το κλίμα είναι αρκετά ζεστό, το στυλ ντυσίματος είναι χαλαρό καθώς τα υφάσματα χρησιμεύουν ως φούστα διακοσμημένη με κέντημα. Οι άνδρες φορούν παντελόνια και πουκάμισα. Οι γυναίκες φορούν θρησκευτικά φορέματα, φούστες και μπλούζες.

9

10 Τουρκία Η ενδυμασία της Τουρκίας από άντρα σε γυναίκα δεν διαφέρει. Οι Τούρκοι της Κεντρικής Ασίας, συνήθιζαν να φορούν δερμάτινες μπότες, πουκάμισα, χαλαρά παντελόνια και μια φαρδιά ζώνη στη μέση. Οι γυναίκες φορούσαν καφτάνια, δηλαδή φαρδιά φορέματα συνήθως από λινό και σατέν ύφασμα και υπενδεδυμένα με γούνα και κεντήματα.Η ενδυμασία περιλάμβανε καλύμματα κεφαλής από δέρμα προβάτου με σκοπό την προστασία από το κρύο.

11 Κορέα Η παραδοσιακή ενδυμασία της Κορέας αποτελεί μία από τις πιο εμφανείς πτυχές της κορεάτικης κουλτούρας. Οι γυναίκες φορούν φούστες (chima) ενώ οι άντρες φαρδιά παντελόνια (paji). Τα φωτεινά χρώματα, τα αξεσουάρ, τα κοσμήματα, τα καπέλα και οι καρφίτσες ολοκλήρωναν την ενδυμασία.

12

13 Κίνα Η ανάπτυξη της μεταξουργίας στην Κίνα, βοήθησε στην ανάπτυξη της κινεζικής μόδας. Μία τέχνη η οποία ήταν μυστική, μετέτρεψε την ενδυμασία σε ένα από τα βασικότερα στοιχεία του κινεζικού πολιτισμού και ανέδειξε την ομορφιά της. Οι αυτοκράτορες και οι πλούσιοι, φορούσαν πορφυρά μεταξωτά ενδύματα, κεντημένα με χρυσές λεπτομέρειες και φωτεινά χρώματα καθώς και εξαιρετικά τελειώματα.

14 Οι γυναίκες φορούσαν μακρύ ένδυμα, με ψηλό και σφιχτό περιλαίμιο το οποίο τόνιζε την ομορφιά. Αυτό το ένδυμα λόγω της στενής του περιφέρειας στην μέση, τόνιζε το καλοσχηματισμένο σώμα μια γυναίκας. Υπήρχαν δύο μεγάλα ανοίγματα στα πλάγια του φορέματος για την εύκολη μετακίνηση των ποδιών.

15

16 Ινδία Οι Ινδοί ασχολήθηκαν με την επεξεργασία του βαμβακιού, το οποίο σπάνια χρησιμοποιούσαν οι μεσογειακοί λαοί λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Έτσι, τα ρούχα τους ήταν απλά και αρκετές φορές χωρίς ραφές.

17 Ιαπωνία Με τον όρο Kimono, εννοούμε την Ιαπωνική παραδοσιακή ενδυμασία που δε σημαίνει τίποτα άλλο παρά, Πράγμα (μoνό / πράγμα)για να Φορέσεις (κι / φορώ). Παλιά, το Κιμονό ήταν η καθημερινή ενδυμασία, σήμερα όμως πια, οι γυναίκες στην Ιαπωνία, προτιμούν δυτικού τύπου ενδυμασία και φορούν το Κιμονό (κατά κύριο λόγο) σε τρεις μόνο εκδηλώσεις στη διάρκεια της ζωής τους: Στην παιδική εθνική εορτή το φθινόπωρο που παιδάκια επισκέπτονται τους ναούς. Στην εποχή της ενηλικίωσης τον Ιανουάριο. Στο γάμο τους.

18 Η παράδοση θέλει τα κιμονό να περνάνε από γενιά σε γενιά δηλαδή από μητέρα σε κόρη, δεδομένου ότι δεν έχουν μεγέθη. Είναι πολύ μακριά και μαζεύονται από τη ζώνη, το obi ( η οποία σύμφωνα με τον τρόπο δεσίματος υποδηλώνει εάν μία γυναίκα είναι παντρεμένη ή ελεύθερη). To ίδιο ισχύει και για τα μανίκια, τα οποία όταν είναι μακριά, συμβολίζουν μία γυναίκα ελεύθερη που σαν πουλί θέλει να φωνάξει τους άνδρες κοντά της, ενώ όταν είναι ‘κομμένα’ υποδηλώνουν ότι είναι παντρεμένη. Τα σχέδιά τους εναλλάσσονται σύμφωνα με τις εποχές και είναι πάντα δανεισμένα από τη φύση, γεγονός που καθιστά αυτό το είδους την ενδυμασία απόλυτα εποχιακή.

19 ΟΙ ΓΚΕΪΣΕΣ Γκέισα ονομάζεται στην Ιαπωνία η μορφωμένη γυναίκα, η οποία έχει παρακολουθήσει ειδικές σπουδές, φοράει τα κιμονό με εντυπωσιακά χρώματα και σχέδια και χτενίζεται με το χαρακτηριστικό χτένισμα, γνωρίζει καλά την πατροπαράδοτη «τελετουργία του τσαγιού» και χορεύει τους παραδοσιακούς χορούς της Ιαπωνίας ή παίζει το μουσικό όργανο σαμισέν.

20

21 Σαουδική Αραβία «Απαγορεύει τη θέα γυμνού δέρματος»
Η Σαουδική Αραβία ήταν πάντα leader στις fashion απαγορεύσεις. Εκεί οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να δείξουν ούτε ένα εκατοστό από το δέρμα τους, πράγμα που σημαίνει ότι αγνοούν τι σημαίνει μίνι ή η πλάτη έξω. Κυκλοφορούν μόνο με τις παραδοσιακές ενδυμασίες niqab και abaya στους δημόσιους χώρους, ρούχα τα οποία καλύπτουν εντελώς το σώμα. Επιπλέον, όλες οι γυναίκες για να κυκλοφορήσουν δημόσια πρέπει να συνοδεύονται από έναν άντρα. Όμως ακόμα και οι άντρες έχουν περιορισμούς στην ενδυμασία τους, καθώς δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν με ρούχα που έχουν ντεκολτέ.

22

23 Σουδάν «Μαστίγιο για τις γυναίκες που φορούν παντελόνι» «Ποτέ χωρίς τη φούστα μου», λένε στο Σουδάν οι γυναίκες, αφού αν συλληφθούν να φορούν παντελόνι τιμωρούνται με μαστίγωμα και μαζί τους επιβάλλεται ιδιαίτερα υψηλό πρόστιμο. Οι νόμοι εδώ είναι ιδιαίτερα αυστηροί και για τα δύο φύλα. Για παράδειγμα, υπάρχει νόμος που προβλέπει την απαγόρευση make up στους άντρες: αν ένας αστυνομικός διαπιστώσει ίχνη πούδρας στο πρόσωπο του άτυχου Σουδανού, μπορεί να τον συλλάβει.

24

25 Μπουτάν Το φτωχό αυτό έθνος των Ιμαλάϊων, που είναι αγαπημένος προορισμός των trekkers και των ταξιδιωτών που αναζητούν την περιπέτεια, έχει επιβάλλει στους κατοίκους του ένα ιδιαίτερα αυστηρό dress code. Συγκεκριμένα, στους δημόσιους χώρους οι άντρες πρέπει να κυκλοφορούν φορώντας το gho, μια ρόμπα που φτάνει μέχρι το γόνατο, ενώ οι γυναίκες πρέπει να φορούν ένα κιμονό μέχρι τον αστράγαλο, γνωστό και σαν kira. Το dress code της χώρας είναι πιο παλιό και από το ίδιο το βασίλειο του Μπουτάν-δημιουργήθηκε τον 17ο αιώνα. Είναι γνωστό με την ονομασία Driglam Namzha και περιλαμβάνει κώδικες ενδυμασίας αλλά και συμπεριφοράς σε δημόσιους χώρους τους οποίους πρέπει όλοι οι κάτοικοι να τηρούν ευλαβικά.

26

27 少林武术 Shàolín - Σαολίν Εξυπακούεται πως η όλη αμφίεση και συμπεριφορά θα πρέπει να είναι κόσμια και να μη θίγει την υγεία και ασφάλεια των υπολοίπων. Οι Σπουδαστές και οι Σπουδάστριες θα πρέπει να φορούν την ενδυμασία του Κέντρου και τα ειδικά παπούτσια. Δεν υπάρχει καμία Σχολή Κινέζικου Κουνγκ Φου Παγκοσμίως που οι μαθητές της προπονούνται ξυπόλητοι, χωρίς την στολή τους και χωρίς τη ζώνη τους. 

28

29

30 Β’ Μέρος Διατροφικές συνήθειες κυριότερων περιοχών ανά χώρα

31 Η κτηνοτροφία στην Ασία θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους πιο σημαντικούς παραγωγικούς πόρους. Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι υπάρχουν περίπου 300 εκατομμύρια αγελάδων, που σημαίνει ότι στην Ασία υπάρχουν τα 32% περίπου του συνόλου των βοοειδών που εκτρέφονται στον κόσμο. Από αυτά τα 160 εκατομμύρια υπάρχουν στις Ινδίες. Στην Ασία εκτρέφονται τα 40% των χοιρινών που εκτρέφονται σε όλο του κόσμο, το 52% από τις κατσίκες, το 30% από τις καμήλες, το 98% από τα βουβάλια, το 21% των προβάτων και το 20% των αλόγων. Έτσι, ενώ πραγματικά υπάρχουν τεράστιοι αριθμοί ζώων, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν και πηγή εσόδων για τον πληθυσμό και πηγή διατροφής, μένουν, για θρησκευτικούς λόγους ανεκμετάλλευτα.

32 Αυτό που είναι από πολύ παλιά αναπτυγμένο στην Ασία είναι η σηροτροφία και ιδιαίτερα στην Κίνα που έχει παράδοση αρκετών χιλιάδων χρόνων. Άλλωστε από την Κίνα έφεραν στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία οι χριστιανοί καλόγεροι το μυστικό της καλλιέργειας και της επεξεργασίας του μεταξιού. Σημαντικά αναπτυγμένη είναι και η αλιεία, ιδιαίτερα στα νησιά και στις νότιες και ανατολικές ακτές της ηπείρου. Μεγάλη οικονομική σημασία έχει η αλιεία για την Ιαπωνία, που κατέχει και τη δεύτερη θέση στον κόσμο στην παραγωγή αλιευτικών προϊόντων.

33 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
Οι 56 τεράστιες σε μέγεθος επαρχίες της Κίνας παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές και αποκλίσεις στις κουζίνες τους τόσο στα υλικά όσο και στον τρόπο μαγειρέματος και προετοιμασίας τους. Βασικά όμως η Κινέζικη γαστρονομία χωρίζεται σε τέσσερις μεγάλες κουζίνες: Στην κουζίνα του Πεκίνου και της Βόρειας Κίνας Σαντούγκ. Στην κουζίνα της Σαγκάης και της Ανατολικής Κίνας. Στην κουζίνα της Καντόνας και της Νότιας Κίνας. Στην κουζίνα του Σετσουάν και της Δυτικής Κίνας. Η Βόρεια Κίνα, περιλαμβάνει τις άγονες περιοχές και τα αχανή βοσκοτόπια που φτάνουν μέχρι τις στέπες της Μογγολίας, τις εύφορες κοιλάδες που διατρέχει ο Κίτρινος ποταμός, τον θαλασσινό πλούτο της Κίτρινης θάλασσας αλλά και την παράδοση της περίφημης αυτοκρατορικής κουζίνας του Πεκίνου.

34

35 Η κουζίνα του παλατιού (Imperial Cuisine) έχει χάσει ένα μεγάλο κομμάτι των τεχνικών της και των υλικών της από τη δραματική απλούστευση που δέχθηκε αμέσως μετά την επανάσταση. Κυρίαρχα προϊόντα είναι τα δημητριακά, τα φασόλια σόγιας, το τόφου, τα χορταρικά, τα λαχανικά (μαρούλι, κινέζικο λάχανο, πράσο, κρεμμύδια, ρέβες) κρέατα (αρνί, χοιρινό), τα πουλερικά (πάπια, κοτόπουλο, περιστέρια) αλλά και άφθονα ψάρια από τους ποταμούς και την Κίτρινη Θάλασσα. Δεκάδες ειδών ζυμαρικών (νούντλς) τα οποία συμβολίζουν τη μακροζωία και μοιράζονται πάντα ανάμεσα στους καλεσμένους. Αυτό που απουσιάζει εντελώς είναι το ρύζι, το οποίο καλλιεργείται κύρια στις νότιες επαρχίες και στο Πεκίνο θα σας το σερβίρουν εφόσον και μόνο αν το ζητήσετε.

36 ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΦΑΓΗΤΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
Φυτά, ζώα, λαχανικά, ψάρια, έντομα, ερπετά και μαλάκια που οι δυτικές κουζίνες θεωρούν διατροφικά ταμπού αξιοποιούνται και θεωρούνται μάλιστα λιχουδιές σπάνιες από την κουζίνα της Κίνας. Να ένας μικρός κατάλογος: πτερύγιο καρχαρία σούπα, φωλιές πουλιών, φίδια, αστερίες της θάλασσας, μέδουσες, αγγούρια της θάλασσας (sea cucumbers), ακρίδες, σαρανταποδαρούσες, πόδια πάπιας και κότας, αυτιά γουρουνιού, σκορπιοί.

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56 ΕΡΕΥΝΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΩΝΗΣ ΤΑΣΟΣ ΨΥΧΑΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΣΑΧΑΛΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ


Κατέβασμα ppt "Α Σ Ι Α."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google