Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

2 Τι είναι η γεωθερμία; Η Γεωθερμική ενέργεια κατατάσσεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Είναι δηλαδή μια «καθαρή» πηγή ενέργειας Πρακτικά είναι μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας.

3 Προέλευση Η Γη κάποτε ήταν μια καυτή σφαίρα
Με την πάροδο δισεκατομμυρίων ετών η επιφάνεια της έχει κρυώσει αλλά στο εσωτερικό της η θερμοκρασία είναι ακόμη πολύ υψηλή. Πιστεύουμε ότι ο πυρήνας της Γης έχει θερμοκρασία – 5000ο C

4 Γεωθερμική βαθμίδα Κατεβαίνοντας από την επιφάνεια της Γης όλο και βαθύτερα η θερμοκρασία ανεβαίνει φυσιολογικά περίπου 1ο C ανα 33 μέτρα. Σε αρκετές περιοχές της Γης όμως η θερμοκρασία ανεβαίνει πιο γρήγορα με το βάθος. Αυτές οι περιοχές είναι πιθανές για την εκμετάλλευση της γεωθερμικές ενέργειας

5 Ειδικές γεωλογικές συνθήκες
Η Γεωθερμική ανωμαλία προκαλείται από μάγμα που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της Γης Στην περιοχή πρέπει να υπάρχουν τέτοια πετρώματα που να επιτρέπουν τη διέλευση του νερού Πρέπει να είναι δυνατή η «αποθήκευση» των θερμών πλέον ρευστών σε ένα πέτρωμα ταμιευτήρα. Νερό βροχής Νερό βροχής ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑΣ Ζεστό νερό μάγμα

6 Ιστορία Στις αρχές του 19ου αιώνα στην περιοχή Larderello στην Τοσκάνη της Ιταλίας λειτουργούσε μια χημική βιομηχανία που χρησιμοποιούσε τα θερμά νερά που ανέβλυζαν από φυσικές πηγές ή αντλούνταν από ρηχές γεωτρήσεις.

7 Ιστορία Στην ίδια περιοχή έγιναν οι πρώτες επιτυχημένες απόπειρες για τη χρήση αυτής της θερμότητας για την παραγωγή ηλεκτρισμού (1904)

8 Ελληνική νομοθεσία Εάν η θερμοκρασία του νερού αυτού είναι μεγαλύτερη των 25ο C τότε ονομάζεται γεωθερμικό ρευστό. Αντίστοιχα η γεωθερμική ενέργεια χαρακτηρίζεται ως: Υψηλής θερμοκρασίας ( θερμοκρασία μεγαλύτερη από 90ο C) Χαμηλής θερμοκρασίας ( θερμοκρασία από 25ο ως 90ο C)

9 Κυριότερες χρήσεις Η χρήση της ενδείκνυται για όλους τους χώρους όπου απαιτείται η ύπαρξη θέρμανσης και ψύξης. οικιακούς χώρους, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κτηνοτροφικές μονάδες, θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργειες Στις περιπτώσεις που τα γεωθερμικά ρευστά έχουν υψηλή θερμοκρασία η γεωθερμική ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

10 Πλεονεκτήματα Ενέργεια σε ελάχιστο κόστος για οικιακή χρήση
Λόγω της χαμηλής κατανάλωσης και της σχεδόν ανύπαρκτης συντήρησης του εξοπλισμού, τα γεωθερμικά συστήματα κλιματισμού μπορούν να εξοικονομήσουν από 55% μέχρι και 70% από την ετήσια δαπάνη σε σύγκριση με ένα συμβατικό σύστημα θέρμανσης και δροσισμού. Το μόνο λειτουργικό κόστος της εγκατάστασης είναι η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο είναι οικονομικότερο σε σχέση με τη χρήση λέβητα πετρελαίου κατά 20-25% Απόδοση. Ένα γεωθερμικό σύστημα είναι τρεις έως πέντε φορές αποδοτικότερο από ένα συμβατικό σύστημα. Επειδή δεν καίει ορυκτά καύσιμα για να παράγει θερμότητα, παρέχει τρεις έως πέντε μονάδες ενέργειας για κάθε μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτεί το σύστημα Ανεξαρτησία από το πετρέλαιο θέρμανσης.

11 Πλεονεκτήματα Ασφάλεια. Με ένα σύστημα γεωθερμίας, δεν υπάρχει καύση και φλόγα, δεν υπάρχουν καπνοί, καπναγωγοί και οσμές. Δεν υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης, φωτιάς ή ασφυξίας από το μονοξείδιο. Φιλικό προς το περιβάλλον. Επειδή δεν χρησιμοποιούνται καύσιμα, δεν συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, που είναι υπεύθυνο για την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Δεν απαιτείται χρήση λεβητοστασίων, δεξαμενής καυσίμων, καμινάδων. Σε σύγκριση με άλλες ανανεώσιμες πηγές υπερτερεί όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αν συνυπολογίσουμε τον κύκλο ζωής της κάθε τεχνολογίας. Τα γεωθερμικά ρευστά επανεισάγονται στον ταμιευτήρα μετά τη χρήση τους επιμηκύνοντας έτσι το χρόνο ζωής του ταμιευτήρα και ελαχιστοποιώντας την περιβαλλοντική επιβάρυνση.

12 Μειονεκτήματα Το λειτουργικό κόστος είναι σημαντικά μικρότερο αλλά απαιτείται αρκετά μεγαλύτερο αρχικό κόστος εφαρμογής απ’ότι τα συμβατικά συστήματα. Η όποια περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλείται μπορεί να μειωθεί στο ελάχιστο με τη χρήση κατάλληλης τεχνολογίας (φίλτρα, βιολογικός καθαρισμός, κ.α.) αυξάνοντας όμως το λειτουργικό κόστος.

13 Οικιακή Χρήση Γίνεται είτε με κατακόρυφο τρόπο (γεωτρήσεις)
Οικιακή Χρήση Γίνεται είτε με κατακόρυφο τρόπο (γεωτρήσεις) Είτε με οριζόντιο τρόπο

14 Οικιακή Χρήση 3 2 1 Με μια γεώτρηση αντλούμε το θερμό νερό
Οικιακή Χρήση Με μια γεώτρηση αντλούμε το θερμό νερό Η αντλία θερμότητας προωθεί τη θερμότητα Η οποία διαχέεται στο εσωτερικό του σπιτιού με την επιδαπέδια θέρμανση 3 2 1

15 Οικιακή Χρήση Θάβοντας αλλεπάλληλους βρόχους σε ορισμένο βάθος.
Οικιακή Χρήση Θάβοντας αλλεπάλληλους βρόχους σε ορισμένο βάθος. Το νερό που κυκλοφορεί εκεί θερμαίνεται από το υπεδάφους Η αντλία θερμότητας προωθεί τη θερμότητα Η οποία διαχέεται στο εσωτερικό του σπιτιού με την επιδαπέδια θέρμανση

16 Η γεωθερμία στην Ελλάδα
Κρήτη Σαντορίνη Κρήτικο πέλαγος Μέθανα Μήλος Σαντορίνη Νίσυρος Η γεωθερμία στην Ελλάδα Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση. Βρίσκεται στο όριο σύγκρουσης της Ευρασιατικής λιθοσφαιρικής πλάκας με την Αφρικανική λιθοσφαιρική πλάκα. Η σύγκρουση αυτή είναι υπεύθυνη για το ηφαιστειακό τόξο του Ν. Αιγαίου

17 Η γεωθερμία στην Ελλάδα
Στον ελλαδικό χώρο έχουν διαπιστωθεί πολλά εκμεταλλεύσιμα γεωθερμικά πεδία Τα κυριότερα από αυτά είναι Θράκης – Έβρου Κεντρικής Μακεδονίας (Στρυμόνας, Λαγκαδάς) Κεντρικής Ελλάδας (Σοφάδες, λεκάνη Σπερχειού) Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβου) Ηφαιστειακού τόξου νοτίου Αιγαίου (Μέθανα. Σουσάκι, Μήλος, Σαντορίνη, Νίσυρος)

18 Η γεωθερμία στην Ελλάδα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα γεωθερμικά πεδία του Ν.Αιγαίου καθώς προσφέρονται για ηλεκτροπαραγωγή. Ειδικά τα πεδία της Μήλου και της Νισύρου θεωρούνται τα πλέον κατάλληλα.

19 Μήλος

20 Μήλος Χρονικό 1971 άρχισαν στη Μήλο οι έρευνες
1971 άρχισαν στη Μήλο  οι έρευνες Η ΔΕΗ πραγματοποιεί 2 γεωτρήσεις  μεγάλου βάθους 1981 ολοκληρώθηκαν 3 παραγωγικές γεωθερμικές γεωτρήσεις (από 1017 μέχρι 1380 μέτρα και 310° C). 1986 λειτουργεί πιλοτική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 2MWe.

21 Μήλος 1989 παύει οριστικά η λειτουργία της πιλοτικής μονάδας μετά από συνεχείς έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων  της περιοχής, λόγω της διαρροής υδρόθειου (δυσάρεστη οσμή χαλασμένου αυγού) στην ατμόσφαιρα. 1993 γίνεται διάρρηξη του τοιχώματος στη μία γεωθερμική γεώτρηση με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη εκτόξευση μεγάλων ποσοτήτων γεωθερμικού ρευστού, όπου εκτός των ενώσεων βαρέων μετάλλων και  του υδρόθειου ανιχνεύθηκαν ενώσεις  αρσενικού. Η αποκατάσταση (κλείσιμο της γεώτρησης) έγινε μετά από μήνες με την συνδρομή Ιταλών ειδικών. Από το ατύχημα καταστράφηκε το φυτικό κεφάλαιο της περιοχής και οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από την γύρω περιοχή, ενώ η όλη αντίδραση κράτους και ΔΕΗ σε όλη την διάρκεια ήταν από αδιαφορία μέχρι υπεκφυγές και έλλειψη ενημέρωσης.

22 Μήλος Οι κάτοικοι της Μήλου από τότε είναι σαφώς κατά της εκμετάλλευσης της γεωθερμίας γιατί γνωρίζουν την αναπόφευκτη επιβάρυνση του ήδη επιβαρημένου περιβάλλοντος της Μήλου, με τη λάσπη και τα αέρια, καθημερινά και ιδιαίτερα από τα ατυχήματα τα οποία είναι μέρος της λειτουργίας αυτών των μονάδων.

23 Νίσυρος

24 Νίσυρος Οι σχετικές έρευνες κατατάσσουν το γεωθερμικό πεδίο της Νισύρου δεύτερο σε δυναμικότητα μετά από αυτό της Μήλου. Οι έρευνες σταμάτησαν μετά τα γεγονότα στη Μήλο και οι κάτοικοι αντιδρούν στην όποια προοπτική εκμετάλλευσης της γεωθερμίας στο νησί

25 Νίσυρος Το 1997 έγινε δημοψήφισμα και 9 στους 10 μόνιμους κατοίκους του νησιού είπε όχι στην γεωθερμία. Έκτοτε κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης της γεωθερμίας στο νησί έχει σταματήσει.

26 Γιατί υπάρχουν αντιδράσεις;
Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών είναι αντίθετοι σε μια μεγάλης κλίμακας εκμετάλλευσης της γεωθερμίας για ηλεκτροπαραγωγή. Τα λάθη και οι παραλείψεις που έγιναν στην περίπτωση της Μήλου καθώς και η αδιαφορία των υπευθύνων να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προέκυψαν εξόργισαν τους κατοίκους της Μήλου και αφύπνισαν τους κατοίκους της Νισύρου.

27 Γιατί υπάρχουν αντιδράσεις;
Την εποχή που λειτουργούσε η πιλοτική μονάδα στη Μήλο οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν για το υδρόθειο που ελευθερωνόταν στην ατμόσφαιρα. «Όταν λειτουργούσε η γεωθερμία στον Αδάμαντα, βρίσκαμε το πρωί τα ρούχα πράσινα και τσούζανε τα μάτια μας», Θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε τα νησί αν κάνουν γεωθερμία στον Αδάμαντα. Οι ξένοι το καλοκαίρι ρωτάνε «γιατί μυρίζει;» και δεν ξέρουμε τι να πούμε.    «Οι παραλίες μας καταστρέφονται», λένε οι Μήλιοι. «Στην Αγία Κυριακή καταλήγει ο αγωγός και μολύνει την θάλασσα».

28 Γιατί υπάρχουν αντιδράσεις;
Οι κάτοικοι των δύο αυτών νησιών υποστηρίζουν πως μια πιθανή εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία θα μείωνε σημαντικά τα οφέλη των περιοχών αυτών από τον τουρισμό. Και προτείνουν αντί του να επενδυθούν χρήματα στη γεωθερμία να επενδυθούν για την τουριστική ανάπτυξη των περιοχών.

29 Γιατί υπάρχουν αντιδράσεις;
Οι κάτοικοι των δύο αυτών νησιών υποστηρίζουν πως μια πιθανή εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία θα μείωνε σημαντικά τα οφέλη των περιοχών αυτών από τον τουρισμό. Και προτείνουν αντί του να επενδυθούν χρήματα στη γεωθερμία να επενδυθούν για την τουριστική ανάπτυξη των περιοχών.

30 Γιατί υπάρχουν αντιδράσεις;
Οι κάτοικοι δεν είναι ενάντια στη γεωθερμία γενικά Είναι κατά της χρήσης της σε μεγάλη κλίμακα που μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος χωρίς την ύπαρξη μέτρων ασφαλείας, τόσο όσον αφορά την τοποθέτηση φίλτρων για το υδρόθειο, όσο και το βιολογικό καθαρισμό των λυμάτων που πέφτουν στην θάλασσα. Λόγω των γεγονότων του παρελθόντος δεν πείθονται ότι θα αντιμετωπισθούν τέτοια προβλήματα με υπευθυνότητα από τους αρμόδιους

31 Συμπεράσματα Η Γεωθερμία είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, πρακτικά ανεξάντλητη Έχει τεράστιο εύρος εφαρμογών Τα όποια περιβαλλοντικά προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν είναι δυνατόν να ελαχιστοποιηθούν με τα κατάλληλα μέσα. Οι όποιες αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών οφείλονται περισσότερο σε κακούς χειρισμούς των υπευθύνων παρά στην ίδια τη φύση της γεωθερμικής ενέργειας.


Κατέβασμα ppt "ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google