Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΡΙΠΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΡΙΠΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΡΙΠΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ

2 Οι άνθρωποι για να προστατευτούν και να κυνηγήσουν την τροφή τους ανέπτυξαν τις φυσικές δραστηριότητες που ήταν : το βάδισμα το τρέξιμο το πήδημα η αναρρίχηση η κολύμβηση.

3 Οι τρόποι αυτοί εξελίχθηκαν με τον καιρό σε αγωνίσματα για τους Αρχαίους Έλληνες, που στη συνέχεια συμπεριλήφθησαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

4 Το Αρχαίο Πένταθλο Στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων οι Αρχαίοι Έλληνες συμπεριέλαβαν ως άθλημα την δισκοβολία και τον ακοντισμό, τα οποία μαζί με την πάλη, το άλμα και το δρόμο αποτελούσαν τα αγωνίσματα του αρχαίου πεντάθλου.

5 Οι γυναίκες στις ρίψεις
Η παρουσία των γυναικών στα ριπτικά αγωνίσματα ξεκίνησε μετά το 1918. Το 1921 ιδρύθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Γυναικών ( FSFI ). Το 1928 στο Άμστερνταμ έγινε για πρώτη φορά σε Ολυμπιάδα το αγώνισμα της δισκοβολίας για τις γυναίκες.

6 ΑΚΟΝΤΙΣΜΟΣ

7   ΑΚΟΝΤΙΣΜΟΣ

8 Σύντομη ιστορική αναδρομή
Τα πρώτα ακόντια: ξύλινες βέργες που έμοιαζαν με ακόντια για κυνήγι ή για πόλεμο.

9 Το 708 π.Χ. έγινε η εισαγωγή του ακοντισμού στους Ολυμπιακούς αγώνες

10 Ο ακοντισμός στην αρχαία Ελλάδα
Είδη του ακοντισμού: Α) Ο εκηβόλος ακοντισμός (σε απόσταση) Β)Ο στοχαστικός ακοντισμός (σε στόχο) Στα νεότερα χρόνια οι τρόποι ρίψεις είναι: Α) Ελεύθερος ακοντισμός Β) Ελληνικός ακοντισμός

11 Η Λαβή

12 Διάδρομος Φοράς Ακοντισμού
Το ελάχιστο μήκος του διαδρόμου φοράς είναι 30μ. Σημειώνεται με δυο παράλληλες άσπρες γραμμές πλάτους 5 εκατ. που απέχουν 4μ. η μια από την άλλη . Η ρίψη πραγματοποιείται πίσω από το τόξο ενός κύκλου , σχεδιασμένου με ακτίνα 8μ.

13 Έγκυρη βολή Το ακόντιο θα πρέπει να κρατιέται από τη λαβή.
Έγκυρη βολή Το ακόντιο θα πρέπει να κρατιέται από τη λαβή. Ρίχνεται πάνω από τον ώμο.

14 Ο αθλητής πρέπει να κάνει πλήρη περιστροφή ώστε η πλάτη του να κοιτάζει προς το τόξο.
Έγκυρη βολή έχουμε μόνον αν η μύτη της μεταλλικής κεφαλής αγγίξει το έδαφος πριν από οποιοδήποτε άλλο μέρος του ακοντίου.

15 Το ακόντιο Το ακόντιο αποτελείται από τρία βασικά μέρη Κεφαλή Στέλεχος
Το ακόντιο αποτελείται από τρία βασικά μέρη Κεφαλή Στέλεχος Λαβή από σκοινί

16 Γυναικείες συμμέτοχες
Οι πρώτες γυναικείες επιδόσεις στον ακοντισμό καταγράφονται το 1916 με ακόντιο που ζύγιζε 800γρ Μετά την ίδρυση της παγκόσμιας ομοσπονδίας γυναικών αλλάζει το βάρος σε 600γρ. Το 1972 καταγράφονται δύο ρεκόρ την ίδια μέρα με διαφορά 35 λεπτών το ένα από το άλλο. Το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ έγινε το 1932

17 ΔΙΣΚΟΒΟΛΙΑ

18 Η εξέλιξη του αγωνίσματος στη σύγχρονη εποχή
Πολύ αγαπητό στους Έλληνες Αρμονία και πλαστικότητα των κινήσεων

19 Δίσκοι που βρεθήκαν Οι δίσκοι που βρέθηκαν σε διάφορες ανασκαφές ήταν λίθινοι και αργότερα μεταλλικοί Το βάρος ήταν έως γραμμαρίων .

20 ΛΑΒΗ

21 Λαβή του δίσκου Ο δίσκος τοποθετείται στην παλάμη και η πρώτη φάλαγγα των δακτύλων εφάπτεται γύρω από τη στεφάνη του δίσκου.

22 Αρχική θέση Ο ρίπτης στέκεται όρθιος στο πίσω μέρος της βαλβίδας τα πόδια είναι σε ανοιχτή διάσταση με μεγαλύτερο άνοιγμα των ώμων και ελαφρά λυγισμένα.

23 Οι προκαταρκτικές κινήσεις
Η φάση των προκαταρκτικών κινήσεων στην δισκοβολία χαρακτηρίζεται από τις έντεχνες και ρυθμικές στροφές του κορμού αριστερά και δεξιά χωρίς τα σημεία στηρίξεις να χάσουν την επαφή τους με το έδαφος ενώ το χέρι ρίψης με το δίσκο όπως και το ελεύθερο χέρι κρεμούν σε απόλυτη εναρμόνιση με τις κινήσεις του κορμού.

24 Η μετατόπιση Η φάση της μετατόπισης στη δισκοβολία ξεκινά αμέσως μετά την ολοκλήρωση και της τελευταίας αιώρησης και συνεχίζει μέχρι των τοποθέτηση του αθλητή στην τελική διπλή στήριξη.

25 Η περιστροφή σ΄ενα σημείο στήριξης
Η κίνηση αυτή αρχίζει όταν ο άξονας του αριστερού πέλματος του αθλητή έλθει σε κάθετη σε σχέση με τον άξονα ρίψης. Τότε το δεξί πόδι θα αφήσει την επαφή του με το έδαφος για να συνεχιστή η περιστροφή με τον αθλητή στηριγμένο μόνο πάνω στη μύτη του αριστερό πέλματος.

26 Η διασκελιστική μετατόπιση
Η κίνηση αυτή αρχίζει όταν ο άξονας του αριστερού πέλματος έλθει σε παράλληλη σχέση με τον άξονα ρίψης και το κέντρο βάρος του αθλητή περάσει μπροστά απ’το σημείο στήριξης.

27 Η προσγείωση τελική διπλή στήριξη
Η προσγείωση τελική διπλή στήριξη  Η προσγείωση γίνεται πρώτα με το εμπρός του δεξιού πέλματος, που ακουμπά ελαστικά στο κέντρο περίπου της βαλβίδας. Μόλις η μύτη του δεξιού πέλματος έλθει σε επαφή με το έδαφος, αρχίζει η προς τα αριστερά περιστροφή του.

28 Η τελική διπλή στήριξη Η τελική διπλή στήριξη δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν στατική θέση, αλλά σαν μια στιγμιαία θέση από την οποία ο αθλητής είναι περαστικός ,αφού το δεξί πόδι από την στιγμή που θα ακουμπήσει στο έδαφος συνεχίζει να κινείται μέχρι την απελευθέρωση του δίσκου.

29 Η τελική προσπάθεια Η τελική προσπάθεια αρχίζει μόνο , όταν το αριστερό πόδι έλθει σε επαφή με το έδαφος και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι βασικά υπόθεση του κάτω μέρος του κορμού.

30 Η αποκατάσταση Οι περισσότερη ρίπτες για να παραμένουν έγκυροι μέσα στη βαλβίδα με την απελευθέρωση του οργάνου, προωθώντας το δεξί προς την κατεύθυνση της ρίψεις, στρίβοντας ελαφρά το σώμα προς τα αριστερά και χαμηλώνοντας το κέντρο βάρος

31 Βαλβίδα ρίψεων Η στεφάνη των βαλβίδων είναι κατασκευασμένη από σίδηρο χάλυβα ή άλλο κατάλληλο υλικό, και το επάνω μέρος της είναι στο ίδιο επίπεδο με το έδαφος εξωτερικό. Το έδαφος που περιβάλλει τη βαλβίδα είναι από τσιμέντο συνθετικό υλικό , άσφαλτο , ξύλο ή οποιαδήποτε άλλο κατάλληλο υλικό. Το εσωτερικό της βαλβίδας μπορεί να είναι κατασκευασμένο από τσιμέντο , άσφαλτο ή άλλο σταθερό αλλά όχι ολισθηρό υλικό.

32 Τα πρώτα επίσημα ρεκόρ γυναικών
Το πρώτο επίσημο παγκόσμιο ρεκόρ έγινε από την γερμανίδα Anellesse Lilly Henoch με δίσκο βάρους 1,5 κιλών και η επίδοση της ήταν 24,90 μ. Η αθλήτρια της Αν.Γερμανιας Gabriele Reinsoh γίνεται η μοναδική γυναίκα στην ιστορία του αγωνίσματος , που έριξε τον δίσκο πάνω από 75 μ. .

33 Ολυμπιακοί αγώνες Η δισκοβολία είναι από το πρώτα αγωνίσματα που διεξήχθησαν στους ολυμπιακές αγώνες του 1896 Πρώτο επίσημα παγκόσμιο ρεκόρ που αναγνωρίστηκε από τη ΙΑΑF είναι η επίδοση που πέτυχε ο αμερικανός James Duncan στις

34 ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ

35 Σφαιροβολία Στο Ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στους Κρητικούς η σφαιροβολία είναι γνωστή και με το όνομα βόλι. Η σφαιροβολία με την μορφή που έχει σήμερα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1985 στα «Τήνια».

36 Παλιός και σύγχρονοι τρόποι ρίψης της σφαίρας:
ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ : νωτιαίος ή ημιπεριστροφικός ή σε στυλ Ο Μπράιαν, με τα νώτα στραμμένα προς την κατεύθυνση της βολής. περιστροφικός ή σε στυλ Μπαρίσνικοφ, με τα νώτα στραμμένα προς την κατεύθυνση της βολής. ΠΑΛΙΟΣ : κλασσικός ή πλάγιος / πλευρικός.

37 ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΡΙΨΕΩΝ

38 Προσπάθειες Στη σφαιροβολία ,τη δισκοβολία και τη σφυροβολία τα όργανα ρίπτονται από βαλβίδα , ενώ στο Ακοντισμό από διάδρομο φοράς . Στην περίπτωση των προσπαθειών που γίνονται από βαλβίδα ,ο αθλητής ξεκιναει την προσπάθεια του από ακίνητη θέση εντος βαλβίδας. Οι αθλητές δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπουν τη βαλβίδα ή το διάδρομο φοράς , προτού το όργανο άγγιξε το έδαφος.

39 ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1896-1990
ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ

40 Ο Δαμάσκος στους πρώτους ολυμπιακούς αγώνες του ήταν τρίτος στο άλμα επί κοντώ με επίδοση 2,85μ. Ο Γεώργιος Ρουμπάνης γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη . Στους Ολυμπιακούς αγώνες του1956 στη Μελβούρνη, κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ.

41 Ο Ιωάννης Περσάκης γεννήθηκε 1877
Ο Ιωάννης Περσάκης γεννήθηκε Στους Ολυμπιακούς αγώνες το 1896 στην Αθήνα στις 25 Μαρτίου στο Παναθηναϊκό στάδιο ήταν τρίτος στο άλμα εις τριπλούν με επίδοση 12,52μ. Ο Μιλτιάδης Γούσκος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1874, ήταν Έλληνας αθλητής του στίβου , πανελληνιονίκης και δεύτερος ολυμπιονίκης το στη σφαιροβολία.

42 Ο Παναγιώτης Παρασκευόπουλος γεννήθηκε το 1875  ήταν Έλληνας αθλητής του στίβου και της Ποδηλασίας, Πανελληνιονίκης, πρωταθλητής Γαλλίας και Ολυμπιονίκης το 1896.

43 Ο Σωτήρης Βέρσης γεννήθηκε στην Αθήνα το ήταν Έλληνας αθλητής του στίβου και της άρσης βαρών, Ολυμπιονίκης το `

44 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ «Οι αθλητικές ρίψεις» Πέτρου Α. Παπαγεωργίου
«Θεωρία και μεθοδική των αθλητικών ρίψεων» Γιώργος Γεωργιάδης Οι πρωταθλητές και τα ρεκόρ του στίβου Μπάμπης Ζάννιας Κλασσικός αθλητισμός Δ.Π.Θ 1993


Κατέβασμα ppt "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΡΙΠΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google