Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

‘’ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΣΗΜΑΝΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ’’

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "‘’ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΣΗΜΑΝΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ’’"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ‘’ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΣΗΜΑΝΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ’’

2 ‘’ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΡΟΛΟΙ’
Το ρολόι της πλατείας ανεγέρθηκε το 1905 από τον τότε βελή της πόλης μας, Οσμάν Πασά. Κατασκευάστηκε από τον Γιαννιώτη αρχιτέκτονα Περικλή Μελίρρυτο, ως μνημείο – δώρο της πόλης των Ιωαννίνων για τον εορτασμό της τριακονταετίας από την ενθρόνιση (1876) του τότε Σουλτάνου Αβδούλ Χαμήτ Β΄( ). Το ρολόι – μνημείο στήθηκε, όχι στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, αλλά λίγο πιο ψηλά στο κέντρο της κάτω πλατείας, μπροστά από το ξενοδοχείο «Ομόνοια». Εκεί παρέμεινε ως το 1918, όταν κατά τη διάρκεια παρελάσεως, ένα βαρύ πυροβόλο που το έσερναν άλογα προσέκρουσε στο σιδερένιο κιγκλίδωμα του μνημείου. Τότε, από τον Γενικό Διοικητή Ηπείρου Αριστείδη Στεργιάδη, διατάχθηκε το ξήλωμα του μνημείου. Δήμαρχος της πόλης μας ήταν ο Γ. Ιωαννίδη και τη δουλειά ανέλαβε να κάνει ο δημιουργός του, Περικλής Μελίρρυτος, που αρίθμησε κατά σειρά τα αφαιρεμένα κομμάτια του και τα τοποθέτησε στο παλιό διοικητήριο της πόλης μας. Αργότερα το 1925, επί δημαρχίας Βασιλείου Πυρσινέλλα, το ρολόι συναρμολογήθηκε και στήθηκε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Όταν όμως ήρθε η σειρά να τοποθετηθεί η καμπάνα του, διαπίστωσαν πως αυτή είχε ραγίσει και ήταν άχρηστη. Τότε ο Δήμος της πόλης μας αποφάσισε να τοποθετηθεί στη θέση της η καμπάνα από το ρολόι του Κάστρου, που είχε παραμείνει άχρηστη εξαιτίας της αφαίρεσης του μηχανισμού του από τους Ιταλούς το 1917.

3 ‘’ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ’’ Αποτελείται από έναν κομψό διάτρητο πυργίσκο που είναι "μείγμα νεοκλασικού και ανατολίτικου ρυθμού". Στο πάνω μέρος του υπάρχει πέτρινο ωραίο κιγκλίδωμα, ενώ οι μικρές κολώνες που στηρίζουν το θόλο είναι από χυτό σίδηρο και φέρουν πολυγωνικά κιονόκρανα. Η καμπάνα του είναι βενετσιάνικη. Στις τέσσερις πλευρές του υπάρχουν εντοιχισμένες πλάκες με οθωμανικά σύμβολα, καθώς και κρήνες. Γενικά, η κατασκευή του χαρακτηρίζεται από μία τελειότητα και γι’ αυτό το λόγο θεωρείται υπόδειγμα νεοκλασικού κτίσματος.

4 ‘’ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ’’
Το ρολόι των Ιωαννίνων κάποια στιγμή σταμάτησε να λειτουργεί..οι δείκτες του δεν δούλευαν πια. Στις 31 Ιανουαρίου του 2012 όμως το ρολόι άρχισε και πάλι να λειτουργεί .. Από το 1926 υπήρχε ο παλιός μηχανισμός, με βαρίδια ολλανδικής καταγωγής. Μέχρι τη δεκαετία του ‘60 το ρολόι το κούρδιζαν με μανιβέλα. Το 1963 η τότε δημοτική αρχή τοποθέτησε μοτέρ. Μετά από 85 χρόνια λειτουργίας όμως το μοτέρ χάλασε και ήταν αδύνατο να βρεθούν ανταλλακτικά και να επισκευαστεί ο μηχανισμός, καθώς το εργοστάσιο έχει κλείσει από τη δεκαετία του ‘80.Στην θέση του μπήκε ένας νέος μηχανισμός, πιστό αντίγραφο των κλασικών μηχανικών ρολογιών

5 ‘’Το χτες και το σήμερα’’

6 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ -http://omogeneia.ana-mpa.gr
- - -Εφημερίδα ‘’Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ- Αφιέρωμα στην Ήπειρο’’ Οι εικόνες πάρθηκαν από βιβλία καθώς και από το διαδύκτιο.(αναζήτηση στο Google)


Κατέβασμα ppt "‘’ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΣΗΜΑΝΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ’’"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google