Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

3Ο ΓΕΛ ΑΡΤΑΣ ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "3Ο ΓΕΛ ΑΡΤΑΣ ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 3Ο ΓΕΛ ΑΡΤΑΣ ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
3Ο ΓΕΛ ΑΡΤΑΣ ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η γη παρουσιάζει συνεχώς μεταβολές στη μορφή και το ανάγλυφό της γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ‘’ζωντανός’’ πλανήτης. Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που αποδεικνύει αυτή ακριβώς τη ‘’ δράση ‘’ της γης και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ζωή και την ιστορία της. Σε πολλές περιπτώσεις δυστυχώς , η γένεση ενός σεισμού έχει καταστροφικές συνέπειες για τα ανθρώπινα δημιουργήματα και κατ’ επέκταση για τον ίδιο τον άνθρωπο. Είναι φανερό ότι καθώς με την πάροδο του χρόνου οι πόλεις επεκτείνονται, τα κτίσματα πολλαπλασιάζονται και συνεπώς αυξάνονται οι πιθανότητες για περισσότερες καταστροφές. Στον 20ο αιώνα, περισσότεροι από άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια σεισμικών δονήσεων. Κατά μέσο όρο, κάθε χρόνο, 62,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο δαπανώνται για την αντιμετώπιση των αναγκών και την ανασυγκρότηση των σεισμόπληκτων περιοχών. Η Ελλάδα είναι γνωστό ότι κατέχει την πρώτη θέση από άποψη σεισμικότητας στην Ευρώπη και την έκτη σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι λοιπόν βέβαιο ότι σεισμοί, στη χώρα μας, θα γίνονται διαρκώς. Χρέος της Πολιτείας είναι να μεριμνήσει για την ελαχιστοποίηση των απωλειών σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή. Αυτό επιτυγχάνεται αφενός με την ορθή εφαρμογή του ισχύοντος αντισεισμικού κανονισμού στις κατασκευές και αφετέρου με την οργάνωση της αντισεισμικής άμυνας μέσω της ευρείας ενημέρωσης του πληθυσμού. Για τους παραπάνω λόγους εμείς οι μαθητές της α λυκείου επιλέξαμε στο μάθημα ‘’Διερευνιτική εργασία (PROJECT)’’, θέμα ‘’ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ’’

3 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ 1 ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ Α1 2 ΑΛΠΟΥ ΟΛΓΑ 3 ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
4 ΒΕΝΤΙΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ 5 ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ 6 ΓΚΕΤΣΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ 7 ΓΚΟΥΒΑ ΚΑΛΛΙΡΟΗ 8 ΔΡΑΚΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ 9 ΔΗΜΑ ΠΗΓΗ 10 ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ 11 ΖΟΛΩΤΑΣ ΜΑΡΙΟΣ 12 ΚΑΡΑΛΗ ΣΤΕΛΛΑ Α2 13 ΚΑΡΑΜΠΑΛΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ 14 ΚΕΦΗ ΓΕΩΡΓΙΑ-ΜΑΡΙΑ 15 ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ 16 ΚΟΥΡΕΛΗ ΣΑΒΒΟΥΛΑ 17 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 18 ΧΡΗΣΤΟΣ

4 Τι είναι σεισμός; Ο σεισμός είναι φαινόμενο το οποίο εκδηλώνεται συνήθως χωρίς σαφή προειδοποίηση, δεν μπορεί να αποτραπεί και παρά τη μικρή χρονική διάρκεια του, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες υλικές ζημιές στις ανθρώπινες υποδομές με επακόλουθα σοβαρούς τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινων ζωών.Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη από πλευράς σεισµικότητας και την έκτη παγκοσµίως. Ο χώρος που πρωτοεκδηλώνεται η διάρρηξη των πετρομάτων (σεισμογόνος χώρος) μπορεί κατά προσέγγιση να θεωρηθεί ως σημείο και ονομάζεται εστία ή υπόκεντρο του σεισμού. Το ίχνος της κατακόρυφης προβολής της εστίας πάνω στην επιφάνεια της γης είναι το επίκεντρο, ενώ η απόστασή του από την εστία λέγεται εστιακό βάθος.

5 Είδη σεισμών Η λιθόσφαιρα αποτελείται από πολλές λιθοσφαιρικές (τεκτονικές) πλάκες που βρίσκονται σε διαρκή κίνησηΗ ολίσθηση συνεπάγεται τη βίαιη ταλάντωση των πετρωμάτων και η απελευθερωμένη ενέργεια μεταφέρεται με τα σεισμικά κύματα ώσπου να απορροφηθεί εντελώς. Οι σεισμοί που προκαλούνται με τον τρόπο αυτό αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία (90%) των Γήινων σεισμών και καλούνται Τεκτονικοί Σεισμοί. Ηφαιστειακός ονομάζεται ο σεισμός που είναι αποτέλεσμα αλλαγής της πίεσης στο εσωτερικό της γης, λόγω της εισροής ή εκροής μάγματος. Το σήμα τέτοιων σεισμών ονομάζεται ηφαιστειογενής δόνηση. Εκτός από τα δύο προηγούμενα αίτια, υπάρχει και ένα ελάχιστο ποσοστό σεισμών που ονομάζονται Εγκατακρημνισιγενείς Σεισμοί, επειδή οφείλονται στην εγκατακρήμνιση οροφών υπογείων κοιλωμάτων (π.χ. σπηλαίων) λόγω διάβρωσης. Είναι σεισμοί συνήθως μικρού μεγέθους και τοπικού χαρακτήρα.

6 Ένταση σεισμού Η αναγκαιότητα σύγκρισης ενός σεισμού με κάποιο άλλο σεισμικό συμβάν σε άλλο τόπο και χρόνο, όσον αφορά στα χαρακτηριστικά του σαν φυσικό φαινόμενο και τα αποτελέσματά του στη λειτουργία μιας οργανωμένης κοινωνίας, επέβαλλε την υιοθέτηση δύο διαφορετικών φυσικών ποσοτήτων, του μεγέθους και της έντασης αντίστοιχα. Το μέγεθος ενός σεισμού εκφράζεται σε βαθμούς της κλίμακας Richter και είναι η φυσική ποσότητα που χρησιμοποιείται από τους σεισμολόγους για τη μέτρηση της σεισμικής ενέργειας που απελευθερώνεται στο σημείο που εκδηλώνεται ο σεισμός. Η ένταση ενός σεισμού εκφράζεται με εμπειρικό τρόπο είτε σε βαθμούς της αναθεωρημένης κλίμακας Mercalli (MM) ή σε βαθμούς της κλίμακας Mercalli-Sieberg (MKS) και είναι η φυσική ποσότητα που δίνει το μέτρο των αποτελεσμάτων ενός σεισμού στους ανθρώπους και στις ανθρώπινες κατασκευές.

7 Οι 3 Μεγαλύτεροι σεισμοί στον κόσμο
9,5 Ρίχτερ. Είναι το μέγεθος του ισχυρότερου σεισμού που έχει καταγραφτεί ποτε και έγινε στην βόρεια χιλή το Τον ακολούθησε ένα τσουνάμι με κύματα ύψους 25 μέτρων. Καθώς η περιοχή ήταν αραιοκατοικημένη δεν ήταν ο φονικότερος που γνωρίζουμε.  9,3 Ρίχτερ. Ινδικός ωκεανός Ο σεισμός της 26 Δεκεμβρίου 2004 στον Ινδικό Ωκεανό ήταν μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας. Το πρωί εκείνης της ημέρας, ένας σεισμός μεγέθους 9,3 της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησε βόρειατου νησιού Σουμάτρα της Ινδονησίας. Το σεισμό ακολούθησε τσουνάμι που έπληξε πολλές χώρες και έφτασε μέχρι και τα παράλια της Ανατολικής Αφρικής. Ο τελικός απολογισμός ήταν νεκροί, αγνοούμενοι, και πάνω από ένα εκατομμύριο άστεγοι.  9,2 Ρίχτερ. Αλάσκα Το 1964 συνέβη ο ισχυρός σεισμός γνωστός ως "σεισμός της Μεγάλης Παρασκευής", με επίκεντρο ακατοίκητη περιοχή της Αλάσκα, ο οποίος κατατάσσεται ως ο τρίτος ισχυρότερος καταγεγραμμένος σεισμός παγκόσμια, με μέγεθος 9,2. Ο απολογισμός του ήταν 131 νεκροί και καταστροφή αρκετών χωριών και οικισμών.

8 Επιπτώσεις σεισμών α) επιπτώσεις στον άνθρωπο. Οι σεισμοί προκαλούν στους ανθρώπους σοβαρούς τραυματισμούς , θανάτους και ψυχικά τραύματα. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη διαταραχή της ζωής κάθε ανθρώπου. Όμως τις επιπτώσεις των σεισμών δεν τις βιώνουν μόνο τα θύματα αλλά και οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα τους. β) επιπτώσεις στην κοινωνία. οι σεισμοί προκαλούν μεταβολές και σε όλη την κοινωνία γενικά. Για παράδειγμα εξαιτίας των σεισμών αυξάνεται το όριο της φτώχειας. Επιπλέον παρά πολλοί άνθρωποι μένουν άστεγοι. Και τέλος υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι εξαιτίας των σεισμών μεταναστεύουν. γ)επιπτώσεις στην οικονομία. Λόγω των σεισμών προκαλούνται καταστροφές σε κτίρια,στο οδικό δίκτυο,στα δίκτυα ύδρευσης τηλεπικοινωνιών-ηλεκτρισμού καθώς και στα ιστορικά μνημεία , έτσι ώστε να πλήττεται η οικονομία.

9 Τι πρέπει να κάνετε ΑΠΟ ΤΩΡΑ
Συζητήστε με την οικογένειά σας και καταστρώστε σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να γνωρίζουν τι να κάνουν σε περίπτωση σεισμού. Προγραμματίστε που θα καταφύγετε μετά το σεισμό. Καθορίστε πού και πώς θα συναντηθείτε. Μάθετε τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Να ξέρετε από που κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ( ηλεκτρικού ρεύματος, γκαζιού, φυσικού αερίου, νερού). Ενημερωθείτε για τα απλά μέτρα αντισεισμικής προστασίας στο σπίτι και εφαρμόστε τα. Τέτοια μέτρα είναι: να στερεώσετε καλά στους τοίχους τα βαριά αντικείμενα ( π.χ. έπιπλα, κάδρα, καθρέφτες, θερμοσίφωνα), να τοποθετήσετε τα εύθραυστα αντικείμενα σε χαμηλά ράφια. Προμηθευτείτε τα άμεσα απαραίτητα σε περίπτωση σεισμού όπως φακό, φορητό ραδιόφωνο, κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα. Μάθετε για την προστασία από σεισμό, ασχοληθείτε με το να αποκτήσετε εσείς και το περιβάλλον σας σωστή αντισεισμική συμπεριφορά.

10 Τι πρέπει να κάνετε την ΩΡΑ του σεισμού Μείνετε ψύχραιμοι
Τι πρέπει να κάνετε την ΩΡΑ του σεισμού Μείνετε ψύχραιμοι.Ο πανικός προκαλεί θύματα. Αν βρεθείτε μέσα σε κτίριο Μην τρέχετε προς την έξοδο Καλυφθείτε αμέσως κάτω από ένα γερό τραπέζι ή άλλο έπιπλο. Απομακρυνθείτε από επικίνδυνα σημεία όπως τζαμαρίες και βαριά έπιπλα. Μη βγαίνετε στα μπαλκόνια. Αν βρεθείτε έξω από κτίριο Μείνετε έξω. Μην μπαίνετε μέσα σε κτίρια. Απομακρυνθείτε από κτίρια, μανδρότοιχους, ηλεκτροφόρα καλώδια. Καταφύγετε σε ανοιχτό ασφαλή χώρο όπως: πλατεία ή πάρκο.

11 Η συμπεριφορά μας ΜΕΤΑ το σεισμό
Μη χρησιμοποιείτε άσκοπα το τηλέφωνο για τι μπλοκάρετε το δίκτυο. Μη χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας γιατί προκαλείτε μποτιλιάρισμα και καθυστερείτε τα οχήματα παροχής βοήθειας. Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των αρχών. Ενημερωθείτε από τους αρμόδιους φορείς. Μην πιστεύετε τις φήμες, δημιουργούν σύγχυση. Πρέπει να γνωρίζετε ότι θα ακολουθήσουν μετασεισμοί.

12 H παρακΑτω παρουσΙαση αποτελείται απΟ φωτογραφικΟ υλικΟ μερικΩν απΟ τουΣ μεγαλΥτερουΣ σεισμοΥΣ στην πορΕΙΑ τηΣ ανθρΩπινηΣ ιστορΙαΣ .

13 Meiji sanrika 1869

14 Los Angeles 1906

15 Marunouchi greatkanto 1923

16 Οι παρακάτω εικόνες είναι από το σεισμό που συγκλόνισε την Αθήνα 7 Σεπτεμβρίου Ο σεισμός της Πάρνηθας, εντάσεως 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, άφησε πίσω του 143 νεκρούς, 700 τραυματίες, άστεγες οικογένειες και πολλά κατεστραμμένα κτίρια. 

17 .

18

19 .

20 .

21 .

22 .


Κατέβασμα ppt "3Ο ΓΕΛ ΑΡΤΑΣ ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google