Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οργανικό Ψυχοσύνδρομο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οργανικό Ψυχοσύνδρομο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οργανικό Ψυχοσύνδρομο
Ο όρος αυτός έχει χρησιμοποιηθεί για να χαρακτηρίσει συγκεκριμένες κλινικές οντότητες που χαρακτηρίζονται από : μειωμένη εγρήγορση (wakefulness) με ικανότητα λεκτικής απάντησης, αυξημένη ψυχοκινητική δραστηριότητα, εκσεσημασμένη διαταραχή του συναισθήματος, μειωμένη αντίληψη της πραγματικότητας, (reality testing), ή εμφάνιση παραγωγικών συμπτωμάτων όπως παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις. Τα συμπτώματα του Delirium Tremens έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές σαν πρωτότυπο γι’ αυτόν τον ορισμό, σε αντιδιαστολή με άλλες καταστάσεις «απλής σύγχυσης» οφειλόμενες σε χειροτέρευση των γνωστικών λειτουργιών άλλων ασθενειών. Αλεξός,Β &Μπλέτσος Κ.

2 Κλινική εκτίμηση Ιστορικό-Σωματική εξέταση- Νευρολογική εκτίμηση
Ψυχολογική εκτίμηση Επίπεδο συνείδησης Γνωσιακές λειτουργίες (μνήμη-συγκέντρωση -προσοχή) Σκέψη (ροή-περιεχόμενο-συνειρμοί-νεολογισμοί-παραδοξότητες- παρανοικός ιδεασμόςκλπ) Συμπεριφορά Συναισθηματική κατάσταση (ρηχό συναίσθημα) Διάθεση Νοητική έκπτωση Μεταβολές της προσωπικότητας Άρση αναστολών Ψευδαισθήσεις -παραισθήσεις Αλεξός,Β &Μπλέτσος Κ.

3 Συνείδηση Με την νευρολογική έννοια του όρου είναι η κατάσταση εκείνη που μας επιτρέπει να έχουμε αντίληψη του εαυτού μας και του περιβάλλοντος. Κώμα είναι η βαριά διαταραχή της συνείδησης κατά την οποία καταργείται η αντιληπτικότητα αυτή. Για να υπάρχει αντιληπτικότητα απαιτείται αφ’ ενός μεν η σωστή λειτουργία των φλοιϊκών και υποφλοιϊκών διασυνδέσεων για να επεξεργάζεται το άτομο τα μηνύματα που προσλαμβάνει και αφ’ ετέρου ο φλοιός να διατηρείται σε εγρήγορση μέσω του ανιόντος ενεργοποιητικού μηχανισμού που ξεκινάει από το ανώτερο μέρος του στελέχους και μέσω των θαλάμων ακτινοβολεί στον φλοιό. Αλεξός,Β &Μπλέτσος Κ.

4 G.C.S Υπάρχει μια ποικιλία διαβαθμίσεων της διαταραχής του συνειδησιακού επιπέδου οι οποίες αποδίδονται με διάφορους όρους όπως ζάλη, βυθιότητα, σύγχυση, Stupor, λήθαργος, προκώμα, κώμα, που πολλές φορές προκαλούν σύγχυση αφού δεν στηρίζονται σε κριτήρια που να καθορίζουν την διαβάθμιση της διαταραχής. Γι’ αυτό έγιναν προσπάθειες τυποποίησης των διαβαθμίσεων και τελευταία έχει καθιερωθεί η κλίμακα της Γλασκόβης η οποία μετρά τρεις διαφορετικές παραμέτρους : 1) Την κινητική απάντηση των άκρων στον πόνο με 6 διαβαθμίσεις. 2) Tην απαντητική ικανότητα σε προφορικές εντολές με 5 διαβαθμίσεις. 3) Το άνοιγμα των οφθαλμών σε παραγγελία ή πόνο με 4. (Aσθενής με 15 βαθμούς είναι φυσιολογικός ενώ με 3 είναι σε πλήρη κώμα). Αλεξός,Β &Μπλέτσος Κ.

5 Αλεξός,Β &Μπλέτσος Κ.

6 Αλεξός,Β &Μπλέτσος Κ.

7 delirium Ο όρος αυτός έχει χρησιμοποιηθεί επίσης για να χαρακτηρίσει διάφορες καταστάσεις που ξεκινούν από όλα τα οξέα οργανικά ψυχοσύνδρομα σαν τέτοια, από τον βαθμό σοβαρότητας των συμπτωμάτων των παραπάνω, και μερικές φορές συγκεκριμένες κλινικές οντότητες που χαρακτηρίζονται από μειωμένη εγρήγορση (wakefulness) με ικανότητα λεκτικής απάντησης, αυξημένη ψυχοκινητική δραστηριότητα, εκσεσημασμένη διαταραχή του συναισθήματος, μειωμένη αντίληψη της πραγματικότητας, (reality testing), ή εμφάνιση παραγωγικών συμπτωμάτων όπως παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις. Τα συμπτώματα του Delirium Tremens έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές σαν πρωτότυπο γι’ αυτόν τον ορισμό, σε αντιδιαστολή με άλλες καταστάσεις «απλής σύγχυσης» οφειλόμενες σε χειροτέρευση των γνωστικών λειτουργιών άλλων ασθενειών. Αλεξός,Β &Μπλέτσος Κ.

8 Αιτιοπαθολογία Εκφυλιστικές
Προγεροντική και γεροντική άνοια επιπλεγμένη με λοίμωξη, ανοξία κλπ. Χωροκατακτητικές βλάβες Εγκεφαλικοί όγκοι, υποσκληρίδιο αιμάτωμα, εγκεφαλικά αποστήματα κλπ. Τραύματα Οξεία μετατραυματική ψύχωση Λοιμώξεις Εγκεφαλίτιδες, στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις, σηψαιμία, πνευμονία, γρίπη, τύφος, εγκεφαλική ελονοσία, τρυπανοσωμίαση, ρευματική χορεία. Τοξικές Αλκοολική εγκεφαλοπάθεια του Wernike, τρομώδες παραλήρημα, φαρμακευτική τοξίκωση, βαρβιτουρική τοξίκωση ή στέρηση, τοξίκωση από σαλικυλικά, χασίς, LSD, αντιπαρκινσονικά, σκοπολαμίνη, τρικυκλικά και MAOI κλπ. Αλεξός,Β &Μπλέτσος Κ.

9 Αλεξός,Β &Μπλέτσος Κ. Έλλειψη βιταμινών
Β1 (θειαμίνη – Εγκεφαλοπάθεια του Wernike), νικοτινικό οξύ (πελλάγρα, οξεία εγκεφαλοπάθεια από έλλειψη νικοτινικού οξέος), έλλειψη Β12 και φολικού οξέος Αγγειακές Οξεία εγκεφαλική θρόμβωση και εμβολή, αγγειακό επεισόδιο σε αρτηριοσκληρωτικού τύπου άνοια, παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, υπαραχνοειδής αιμορραγία, Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος. Επιληπτικές Ψυχοκινητική επιληψία, petit mal status, μετακριτικές καταστάσεις Μεταβολικές Ουραιμία, ηπατικές διαταραχές, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, αλκάλωση, οξέωση, υπερκαπνία, παρανεοπλασματικές διαταραχές, πορφυρία. Ενδοκρινικές Υπερθυρεοειδικές κρίσεις, μυξοίδημα, κρίση Addison, υπο και υπερ παραθυρεοειδισμός, διαβητικό προ-κώμα, υπογλυκαιμία. Ανοξία Βρογχοπνευμονία, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακές δυσρρυθμίες, βουβό έμφραγμα του μυοκαρδίου, μη εμφανής αιμορραγία, δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, μετά από αναισθησία. Αλεξός,Β &Μπλέτσος Κ.

10 Η κλινική εικόνα που προκύπτει είναι το αποτέλεσμα της διαταραχής της φυσιολογικής λειτουργίας του εγκεφάλου, λόγω βιοχημικής, ηλεκτρικής, ή μηχανικής διαταραχής. Παρά την μεγάλη ποικιλία αιτίων και τρόπων διαταραχής της εγκεφαλικής λειτουργίας, η συμπτωματολογία που προκύπτει εμφανίζει μια εκπληκτική σταθερότητα. Και παρ’ όλο ότι μπορεί να υπάρχει μια συσχέτιση με την αιτία την ένταση και τη φύση της διαταραχής αυτή η διαφοροποίηση είναι σχετικά μικρή. Η προσωπικότητα και το background του ασθενούς μπορεί επίσης να χρωματίζουν την κλινική εικόνα ειδικά στις ελαφρές διαταραχές και ειδικά όταν εξετάζονται θέματα όπως η ένταση της συναισθηματικής διαταραχής και το περιεχόμενο των παραληρητικών διαταραχών. Αλεξός,Β &Μπλέτσος Κ.

11 Αντιμετώπιση Αναγνώριση υποκείμενου αίτιου
Μεταβολικές διαταραχές,ενυδάτωση,ηλεκτρολυτική ισορροπία και θρέψη Διακοπή φαρμάκων Ρύθμιση των αισθητηριακών ερεθισμάτων Αγωγή Χαμηλές δόσεις ισχυρού αντιψυχωσικού (aloperidine) Bενζοδιαζεπίνες (stedon) Συχνή λήψη ζωτικών-εποπτία του ασθενούς. Αλεξός,Β &Μπλέτσος Κ.

12 Αλεξός,Β &Μπλέτσος Κ.

13 Σημεία προσοχής Πρώτο επεισόδιο ,καλύτερα να θεωρείται οργανικής προέλευσης Αυστηρός κλινικό εργαστηριακός έλεγχος Καλό ιατρικό-νοσηλευτικό ιστορικό Αλλες νόσοι (συνοσοιρότητα) Ζωτικά σημεία (απ-θερμοκρασία) Παρακολούθηση Ασθενής σε περιβάλλον μειωμένων αισθητηριακών ερεθισμάτων με τη συντροφιά συγγενικού προσώπου ή αποκλειστικής Ταχεία εκτίμηση της νευρολογικής του εικόνας (G.C.S) Πτώση του επιπέδου συνείδησης-Αύξηση της Α.Π-Υπερπυρεξία είναι σημάδια επιδείνωσης Αλεξός,Β &Μπλέτσος Κ.

14 Νοσηλευτική προσσέγιση ασθενούς σε κρίση
Μην γίνετε μέρος του προβλήματος Πλησιάστε αργά με σταθερά βήματα τον ασθενή εξασφαλίζοντας για τον εαυτό σας διέξοδο σε περίπτωση κορύφωσης της κρίσης Το ίδιο πράξτε και για τον ασθενή σας (μην προσπαθήσετε να του φράξτε την έξοδο και ιδίως χρησιμοποιώντας το σώμα σας) Να έχετε το βλέμμα σας προς το μέρος του ασθενούς (μη γυρνάτε ποτέ την πλάτη σας) Μην τοποθετήτε τα χέρια σας πίσω απο την πλάτη (συμβολικά ειναι κίνηση υπεροχής) ,δεν θα προλάβετε να αντιδράσετε σε περίπτωση επίθεσης. Αλεξός,Β &Μπλέτσος Κ.

15 Μην επιτρέπετε στον ασθενή να παραβιάσει το ζωτικό σας χώρο (30cm)
Να γνωρίζετε τα όριά σας και να μην τα υπερβαίνετε με άσκοπους ηρωισμούς Ζητήστε βοήθεια Μην μένετε μόνη με τον ασθενή σε κρίση Να μιλάτε αργά και σταθερά χωρίς να μεταβάλλεται ο τόνος της φωνής σας. Μην αντιδικείτε. Χρησιμοποιήστε το χιούμορ με προσοχή (μπορεί να θεωρηθεί ως ειρωνεία) Προσπαθήστε να διατηρήσετε κάποιοι έλεγχο της κατάστασης ,ο ασθενής είναι συνήθως πιο φοβισμένος απ ότι εσείς. Αλεξός,Β &Μπλέτσος Κ.

16 ΤΕΛΟΣ Σας Ευχαριστώ Αλεξός,Β &Μπλέτσος Κ.


Κατέβασμα ppt "Οργανικό Ψυχοσύνδρομο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google