Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Τμήμα: Α'3 project Σχολικό Έτος: Β΄ Τετράμηνο Λύκειο Αμπελώνα

2 Χωριστήκαμε σε 5 ομάδες των τεσσάρων και τριών ατόμων
1η: “Πράσινες φράουλες” η: “Ανώνυμοι” Παπαπολυμέρου Κων/νίνα Καλόγηρος Σωτήρης Ράπτη Αθηνά Κουτσοδήμος Γιάννης Τσιλοφύτης Δημήτρης Λυγούρας Γιάννης Τσολάκης Χρήστος Κάιο Ενέο 2η: “Three and a half men” Καπλάνης Βαγγέλης η: “Trinity Force” Μπαμπανάτσας Νίκος Σταθόπουλος Παναγιώτης Μαλάμης Στάθης Ζυγούρας Αλέξανδρος Θάνος Βάιος Καράβας Γιάννης 5η: “Τα καψούλια” Μπλάντας Ηλίας Μυλωνάς Θάνος Πονηρός Οδυσσέας Τεκούσης Θέμης Χωριστήκαμε σε 5 ομάδες των τεσσάρων και τριών ατόμων

3 ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Εξοικονόμηση ενέργειας ονομάζεται οποιαδήποτε προσπάθεια με την οποία επιτυγχάνεται περιορισμός της σπατάλης των ενεργειακών αποθεμάτων. Γενικά σήμερα ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις απαιτείται πολύ μεγάλη ποσότητα ενέργειας για θέρμανση, φωτισμό, κλιματισμό κ.λπ πέρα από εκείνη της τροφοδοσίας των διαφόρων μηχανών των Βιομηχανιών. Για την απρόσκοπτη όμως εξασφάλιση αυτής της ενέργειας γίνεται εξαιρετικά μεγάλη κατανάλωση κυρίως σε καύσιμα, όπως το πετρέλαιο, γαιάνθρακες και φυσικό αέριο. Όμως τα αποθέματα αυτών των καυσίμων είναι περιορισμένα. Έτσι καθίσταται αναγκαία η λήψη διαφόρων μέτρων περιορισμού τουλάχιστον της σπατάλης ώστε να διαρκέσουν αυτά περισσότερο ή ακόμα και να βρεθούν νέες τεχνολογίες απεξάρτησης απ΄ αυτά.

4 ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χαρακτηρίζονται οι πηγές οι οποίες δεν αναπληρώνονται ή αναπληρώνονται εξαιρετικά αργά για τα ανθρώπινα μέτρα από φυσικές διαδικασίες. Στις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περιλαμβάνονται κυρίως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, γνωστά και ως ορυκτά καύσιμα. Βέβαια, η φύση δεν σταματά να δημιουργεί ούτε άνθρακα ούτε πετρέλαιο.  Αν αναλογισθούμε όμως ότι η ανθρωπότητα καταναλώνει ημερησίως τόση ποσότητα ορυκτών καυσίμων όση μπορεί η φύση να δημιουργήσει σε χίλια περίπου χρόνια, αντιλαμβανόμαστε πλέον την έννοια της ανανεωσιμότητας.

5 ΓΑΙΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο όρος "γαιάνθρακες" χαρακτηρίζει τα οργανικά ιζήματα που προήλθαν από φυτικά υπολείμματα μέσω μιας σειράς διεργασιών ενανθράκωσης. Οι διεργασίες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό των φυτικών υπολειμμάτων σε άνθρακα. Η μετατροπή των φυτών σε τύρφη και η μετάβαση από την τύρφη (αρχικό στάδιο αναθράκωσης) στον ανθρακίτη (τελικό στάδιο ανανθράκωσης) είναι συνάρτηση της επίδρασης του χρόνου, της θερμοκρασίας και της πίεσης. Η μετατροπή της φυτικής ύλης σε άνθρακα ξεκίνησε πριν 400 περίπου εκατομμύρια χρόνια και βεβαίως συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

6 ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Σχεδόν κάθε χώρα στον πλανήτη διαθέτει αποθέματα ανθράκων αλλά μόνο σε 70 χώρες η εξόρυξη άνθρακα αποτελεί εμπορική δραστηριότητα. Λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά επίπεδα παραγωγής και κατανάλωσης, τα παγκόσμια αποθέματα άνθρακα επαρκούν για τα επόμενα 164 χρόνια. Σε αντιδιαστολή, τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου επαρκούν για τα επόμενα 41 και 67 χρόνια αντίστοιχα.

7 ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ
Το πετρέλαιο βρίσκεται στο υπέδαφος σε υγρή μορφή, μέσα σε κοιλότητες. Σχηματίστηκε εκεί από ζωικούς και φυτικούς μικροοργανισμούς, κυρίως θαλάσσιους, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν από τα θαλάσσια ρεύματα στο βάθος λεκανών, όπου και καταπλακώθηκαν λόγω επιχωματώσεων ή άλλων διαδικασιών. Εκεί, χωρίς την παρουσία αέρα, μετατράπηκαν σε πετρέλαιο κατά την διάρκεια χιλιάδων ετών. Σήμερα αντλούμε το πετρέλαιο από τα υπόγεια κοιτάσματά του, ακόμα και αν αυτά βρίσκονται κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.

8 ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Το φυσικό αέριο είναι μίγμα υδρογονανθράκων και αποτελείται κυρίως από μεθάνιο και σε πολύ μικρότερη αναλογία από αιθάνιο, προπάνιο, βουτάνιο και πεντάνιο. Καθοριστικός παράγοντας για τη σύστασή του, αποτελεί η προέλευσή του και ιδιαίτερα εάν πρόκειται για αμιγώς κοίτασμα φυσικού αερίου ή προκύπτει από κοιτάσματα πετρελαίου.

9 ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Πυρηνική ενέργεια ή ατομική ενέργεια ονομάζεται η ενέργεια που απελευθερώνεται όταν μετασχηματίζονται ατομικοί πυρήνες. Είναι δηλαδή η δυναμική ενέργεια που είναι εγκλεισμένη στους πυρήνες των ατόμων λόγω της αλληλεπίδρασης των σωματιδίων που τα συνιστούν. Η πυρηνική ενέργεια απελευθερώνεται κατά τη σχάση ή σύντηξη των πυρήνων και εφόσον οι πυρηνικές αντιδράσεις είναι ελεγχόμενες μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει ενεργειακές ανάγκες.

10 ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ-ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ , ΕΙΔΗ ΜΟΡΦΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

11 Είδη ήπιων μορφών ενέργειας
Αιολική ενέργεια Ηλιακή ενέργεια Υδραυλική ενέργεια Βιομάζα Γεωθερμική ενέργεια Ενέργεια από τη θάλασσα Ενέργεια από παλίρροιες Ενέργεια από κύματα Ενέργεια από τους ωκεανούς

12 Αιολική Ενέργεια Γενικά αιολική ενέργεια ονομάζεται η ενέργεια που παράγεται από την εκμετάλλευση του πνέοντος ανέμου. Η ενέργεια αυτή χαρακτηρίζεται "ήπια μορφή ενέργειας" και περιλαμβάνεται στις "καθαρές" πηγές, όπως συνηθίζονται να λέγονται οι πηγές ενέργειας που δεν εκπέμπουν ή δεν προκαλούν ρύπους. Ονομάζεται αιολική γιατί στην ελληνική μυθολογία ο Αίολος ήταν ο θεός του ανέμου. Η αιολική ενέργεια αποτελεί σήμερα μια ελκυστική λύση στο πρόβλημα της ηλεκτροπαραγωγής. Το «καύσιμο» είναι άφθονο, αποκεντρωμένο και δωρεάν. Δεν εκλύονται αέρια θερμοκηπίου και άλλοι ρύποι, και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι μικρές σε σύγκριση με τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από συμβατικά καύσιμα.

13 Ηλιακή Ενέργεια Ηλιακή ενέργεια χαρακτηρίζεται το σύνολο των διαφόρων μορφών ενέργειας που προέρχονται από τον Ήλιο. Τέτοιες είναι το φως ή φωτεινή ενέργεια, η θερμότητα ή θερμική ενέργεια καθώς και διάφορες ακτινοβολίες ή ενέργεια ακτινοβολίας. Η ηλιακή ενέργεια στο σύνολό της είναι πρακτικά ανεξάντλητη, αφού προέρχεται από τον ήλιο, και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιορισμοί χώρου και χρόνου για την εκμετάλλευσή της.

14 ΒΙΟΜΑΖΑ Με τον όρο βιομάζα αποκαλείται οποιοδήποτε υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς (όπως είναι το ξύλο και άλλα προϊόντα του δάσους, υπολείμματα καλλιεργειών, κ.λπ.) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας. Το καύσιμο βιομάζας είναι γνωστό στην Ελλάδα κι ως πέλετ.

15 Υδραυλική Ενέργεια Υδραυλική και εν μέρει υδροηλεκτρική ενέργεια είναι η ενέργεια που αποταμιεύεται ως δυναμική ενέργεια μέσα σε βαρυτικό πεδίο με τη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων νερού σε υψομετρική διαφορά από τη συνέχιση της ροής του ελεύθερου νερού, και αποδίδεται ως κινητική μέσω της υδατόπτωσης. Η κινητική ενέργεια, στη συνέχεια, μπορεί είτε να χρησιμοποιείται αυτούσια επιτόπου (π.χ. νερόμυλοι), είτε να μετατρέπεται σε ηλεκτρική ή άλλες, που την αποθηκεύουν, ώστε τελικά να μεταφέρεται σε μεγάλες αποστάσεις

16 Γεωθερμική ενέργεια Γεωθερμία ή Γεωθερμική ενέργεια ονομάζουμε τη φυσική θερμική ενέργεια της Γης που διαρρέει από το θερμό εσωτερικό του πλανήτη προς την επιφάνεια. Μεγάλη σημασία για τον άνθρωπο έχει η αξιοποίηση της για την κάλυψη αναγκών του, καθώς είναι μια πρακτικά ανεξάντλητη πηγή ενέργειας. Ανάλογα με το θερμοκρασιακό της επίπεδο μπορεί να έχει διάφορες χρήσεις.

17 ΩΚΕΑΝΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ  Υπάρχει μηχανική ενέργεια στα παλιρροιακά κύματα, στα κύματα και στα θαλάσσια ρεύματα. Υπάρχει επίσης τεράστιο απόθεμα θερμικής ενέργειας, στη θερμότητα του νερού των ωκεανών. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι μεγάλες ποσότητες ενέργειας είναι αρκετά διασκορπισμένες. Η ενέργεια των θαλάσσιων ρευμάτων, των κυμάτων και των ωκεανών προέρχεται από τον ήλιο. Η ενέργεια των παλιρροιακών κυμάτων όμως προέρχεται από την έλξη που ασκούν το φεγγάρι και ο ήλιος στα νερά των ωκεανών.

18 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ Στα κύματα υπάρχει τουλάχιστον δεκαπλάσια ενέργεια από αυτή που υπάρχει στην παλίρροια, αλλά είναι δύσκολο να αξιοποιηθεί. Έχουν εφευρεθεί αρκετές συσκευές για την εκμετάλλευση της ενέργειας των κυμάτων. Ορισμένες χρησιμοποιούν ταλαντευόμενες στήλες νερού. Άλλες έχουν κατασκευαστεί ώστε να επιπλέουν και να κινούνται από τα κύματα. Μια από τις ελπιδοφόρες κατασκευές ονομάζεται “πάπια”.

19 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ Στα περισσότερα μέρη του πλανήτη μας τα νερά των θαλασσών κάνουν δύο κινήσεις κάθε ημέρα. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται παλίρροια και οι δύο κινήσεις άμπωτη και πλημμυρίδα. Η διαφορά στη στάθμη της θάλασσας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας. Οι υδατοστρόβιλοι τοποθετούνται σε ένα φράγμα που κατασκευάζεται στις εκβολές ενός ποταμού προς τη θάλασσα. Σε λίγα όμως σημεία της γης η διαφορά της στάθμης είναι τόσο σημαντική, ώστε να είναι αξιοποιήσιμη.

20 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Είναι σημαντικό για τους φορείς και τους πολίτες που ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος να γνωρίζουν τις διεθνείς συμβάσεις που έχει κυρώσει η Ελλάδα με νόμο στην Βουλή μέχρι τουλάχιστον το Οι βασικές συμβάσεις που είναι αναγκαίο να γνωρίζει ο ενεργός πολίτης είναι οι ακόλουθες:

21 Σύμβαση Ραμσάρ για την προστασία των διεθνούς ενδιαφερόντων το 1971 στην πόλη Ραμσάρ του Ίραν.
Σύμβαση της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής στη Βέρνη της Ελβετίας το 1979 Σύμβαση για το διεθνές εμπόριο αγρίων ειδών πανίδας και χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση το 1973 στην Ουάσιγκτον των Η.Π.Α. Σύμβαση για την βιολογική ποικιλότητα στο Ρίο το 1992 Σύμβαση της Βόννης για την διατήρηση των αποδημητικών ειδών της άγριας πανίδας στη πόλη Βόννη το 1979 και τέθηκε σε ισχύ το 1983

22 Σύμβαση της Βαρκελώνης για την προστασία της Μεσογείου θάλασσας από ρύπανση το 1976
Σύμβαση για την προστασία και χρήση των διασυνοριακών υδάτων και διεθνών λιμών στο Ελσίνκι το 1992 Σύμβαση για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε διασυνοριακά πλαίσια. Υπεγράφη στο Έσπο της Φιλανδίας το 1991. Σύμβαση για της διασυνοριακές επιπτώσεις των βιομηχανικών ατυχημάτων. Υπεγράφη στο Έλσίνκι το 1992. Σύμβαση-Πλαίσιο του Ο.Η.Ε. για τις κλιματικές μεταβολές υπεγράφη στο Ρίο το 1992 και τέθηκε σε ισχύ το 1994.

23 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση των βιομηχανιών στις περιβαλλοντικές επιταγές, η περιβαλλοντική νομοθεσία λειτουργεί ως εργαλείο οριοθέτησης υποχρεωτικών κανόνων συμμόρφωσης και περιλαμβάνει σειρά νομοθετημάτων που θέτουν άμεσα και έμμεσα όρους και όρια συμμόρφωσης.

24 Πράσινο-Βιοκλιματικό Σπίτι
  Βιοκλιματικό ή πράσινο σπίτι είναι σπίτι ενεργειακής απόδοσης, δηλαδή καταναλώνει τη λιγότερη δυνατή ενέργεια για να θερμανθεί και να δροσιστεί. Αυτό δεν επιτυγχάνεται με την αρχιτεκτονική του, αλλά με τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν εξωτερικά και εσωτερικά της τοιχοποιίας, ώστε η ίδια η τοιχοποιία να προστατεύεται προτού η εξωτερική θερμοκρασία αγγίξει την τοιχοποιία και αυτή με τη σειρά της μεταφέρει την εξωτερική θερμοκρασία εντός του κτιρίου. Η βιοκλιματική κατασκευή με τη χρήση μονωμένων καλουπιών, επιτρέπει ταχύτητα κατασκευής, καμία απώλεια σε υλικά, καμία καθυστέρηση σε τελειώματα.

25 Γενική Έννοια Πράσινου Σπιτιού
Γενική Έννοια Πράσινου Σπιτιού Βιοκλιματικό σπίτι έχουμε όταν χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερα ενεργοβόρα στοιχεία για να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή ψύξη – θέρμανση με τη λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια . Η ποιότητα ζωής σε ένα βιοκλιματικό σπίτι δε συγκρίνεται με αυτήν του συμβατικού. Είναι ένα σπίτι σαν όλα τα άλλα, αλλά τελείως διαφορετικό. Με τη κατασκευή ενός βιοκλιματικού σπιτιού έχουμε οικονομία στη θέρμανση –ψύξη και συνεπώς μείωση των λογαριασμών που φτάνει στο 70%. 

26 Χαρακτηριστικά 1.Ελάχιστη έως μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Αυτό επιτυγχάνεται από το σωστό σχεδιασμό αλλά κυρίως από τη μόνωση του κελύφους της κατοικίας. Καλύτερα μονωμένο σπίτι, μικρότερες απώλειες, λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.   2. Ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας κατά την παραγωγή των οικοδομικών υλικών και την κατασκευή του σπιτιού. Αυτό που λέμε μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα. Υλικά που δεν χρειάζονται κατά την παραγωγή τους μεγάλες ποσότητας ενέργειας αποδεσμεύουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Για παράδειγμα το ξύλο που δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα, κατά το μεγάλωμα του δένδρου, είναι ποιο οικολογικό από υλικά όπως το τσιμέντο που για να παραχθεί ξοδεύονται μεγάλες ποσότητες ενέργειας και αποδεσμεύονται μεγάλες ποσότητες διοξειδίου στην ατμόσφαιρα.  

27 Χαρακτηριστικά 3. Οικολογικά υλικά που δεν επιβαρύνουν την υγεία των ενοίκων αλλά και το περιβάλλον κατά την απομάκρυνσή τους. Κύρια μη οικολογικά οικοδομικά υλικά αυτά που περιέχουν προϊόντα πολυουρεθάνης βινυλίου, εξηλασμένης πολυστερίνης, αμιάντου, φορμαλδεΰδης και ενώσεων μόλυβδου. 4. Παραγωγή ενέργειας. Το τελευταίο χαρακτηριστικό του πράσινου σπιτιού είναι το μόνο που κοστίζει αρκετά στην αρχή αλλά σίγουρα έχει απόσβεση κόστους. Υπάρχουν τρεις τρόποι οικιακής παραγωγής εναλλακτικής μορφής ενέργειας. Αυτοί είναι η Γεωθερμία, η Ηλιοθερμία, και η ενέργεια από το άνεμο. Γύρω από τον κάθε τρόπο έχουν αναπτυχθεί αρκετές τεχνικές και διάφορα συστήματα παραγωγής πράσινης ενέργειας. 

28 Βιοκλιματικά Χωριά Βιοκλιματικό χωριό Τενερίφη

29

30 Τροποι εξοικονομησησ ενεργειασ

31 Στις μέρες μας το ενεργειακό πρόβλημα έχει αυξηθεί σε βαθμό τέτοιο έτσι ώστε σύμφωνα με τους επιστήμονες να μην γνωρίζουμε αν τον επόμενο αιώνα οι πηγές ενεργείας θα παράγουν αρκετή ενεργεία για να ικανοποιούμε τις βασικές μας ανάγκες. Γι’ αυτό το πρόβλημα θα έπρεπε, πρώτα από όλα, να κατηγορούμε τους εαυτούς μας.

32 Για να λύσουμε το πρόβλημα πρέπει να δουλέψουμε ομαδικά και συντονισμένα. Οι τρόποι αντιμετώπισης χωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες: Απλές καθημερινές πράξεις Μεγάλα κοινωνικά project Θα ασχοληθούμε μόνο με την πρώτη κατηγορία

33 Είδη δράσης: Στο σπίτι στον κήπο Στην καθημερινότητα

34 Στο σπίτι (Φωτισμός)

35 Στο σπίτι (Φωτισμός) Αγοράζουμε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας.
Κλείνουμε τα φώτα και γενικά τις ηλεκτρικές συσκευές όταν φεύγουμε από έναν χώρο. Προτιμάμε το φυσικό φως όπου είναι εφικτό, ρυθμίζοντας ανάλογα τα παράθυρα. Βεβαιωθείτε ότι ο φωτισμός του χώρου είναι επαρκής και ότι δεν υπερβαίνει τις υπάρχουσες ανάγκες χρήσης.

36 Στο Σπίτι (Οικιακές συσκευές)

37 Στο Σπίτι (Οικιακές Συσκευές)
Αγοράζουμε νέες συσκευές ενεργειακής κλάσης Α. Πλένουμε τα ρούχα σε μικρότερες θερμοκρασίες. Δεν ανοίγουμε την πόρτα του ψυγείου για πολλή ώρα. Κλείνουμε τις συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε.

38 Φροντίστε το λάστιχο της πόρτας του ψυγείου να εφαρμόζει πολύ καλά.
Εγκαταστήστε στο σπίτι σας ηλιακό θερμοσίφωνα. Τοποθετήστε το ψυγείο σας μακριά από πηγές θερμότητας. Βεβαιωθείτε ότι οι συσκευές σας είναι τελευταίας τεχνολογίας.

39 Στο σπίτι (Θέρμανση-Κλιματισμός)
Φροντίζουμε το σπίτι μας να έχει σωστή μόνωση έχοντας άσπρες κουρτίνες και διπλά τζάμια Κρατούμε σταθερή τη θερμοκρασία του σπιτιού μας Θέρμανση Κλιματισμός 1. Φοράμε ζακέτες Λάβετε υπόψη την και δεν ανεβάζουμε εγκατάσταση ανεμιστήρα υπερβολικά τη θερμοκρασία οροφής. 2. Φροντίστε τα σώματα να Αερίστε τα δωμάτια τη μην έχουν εμπόδια μπροστά νύχτα γιατί μειώνεται η τους ανάγκη για κλιματισμό.

40 Eναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης
Φυσικό αέριο Σόμπες πέλετ Καυστήρας βιομάζας Ενεργειακό τζάκι Ηλεκτρικό καλοριφέρ

41 Στον Κήπο

42 Στον Κήπο Φυτέψτε φυτά στο σπίτι σας έτσι ώστε να έχει φυσική δροσιά το καλοκαίρι. Φυτέψτε γκαζόν γιατί μειώνει την ανάκλαση της θερμότητας από το έδαφος.

43 Στις μετακινήσεις Οδηγούμε το αυτοκίνητό μας στην περιοχή στροφών οικονομικής λειτουργίας προκειμένου να έχουμε οικονομία καυσίμου. Δεν αφήνουμε χωρίς λόγο βαριά αντικείμενα στον χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου επειδή αυξάνεται η κατανάλωση ιδιαίτερα μέσα στην πόλη με τα συχνά σταμάτα-ξεκίνα. Χρησιμοποιούμε το ποδήλατό μας ή πηγαίνουμε με τα πόδια όταν οι αποστάσεις είναι μικρές στον προορισμό μας.

44 Ανακύκλωση

45 Ανακύκλωση Με την ανακύκλωση μπορούμε να εξοικονομήσουμε ολόκληρη ή μέρος της ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή ενός νέου προϊόντος. Στην Ελλάδα μόλις το 13% των ανθρώπων ανακυκλώνουν, ενώ στην Ε.Ε το 41%.

46 Γιατί να ανακυκλώνουμε;
Ανακυκλώνοντας ένα γυάλινο μπουκάλι εξοικονομούμε αρκετή ενέργεια για 30 λεπτά χρήσης ενός Υ/Η. Ανακυκλώνοντας 2 γαλόνια λάδια μηχανής εξοικονομούμε αρκετή ενέργεια για 168 ώρες τηλεόρασης. Ανακυκλώνοντας εξοικονομούμε βαρέλια μαζουτ. Ανακυκλώνοντας μια πλαστική συσκευασία εξοικονομούμε 25 λεπτά Η/Υ.

47 Κομποστοποίηση

48 Κομποστοποίηση Η κομποστοποιηση είναι η διαδικασία με την οποία μετατρέπουμε τα οργανικά υλικά σε πλούσια σκούρα ουσία. Τα βακτήρια, οι μύκητες και αλλά μικρόβια είναι οι ‘εργάτες’ της κομποστοποιησης οι οποίες με τη βοήθεια άλλων μικροοργανισμών παράγουν CO2, θερμότητα και νερό καθώς ανοικοδομούν τα οργανικά υλικά του σωρού. Το αποτέλεσμα είναι το τέλειο λίπασμα για τον κήπο. Για την παραγωγή του κομπόστ στο σπίτι απαιτείται ένας κάδος κομποστοποίησης, γαιοσκώληκες, ένα μακρύ ξύλο για ανακάτεμα, λίγο χώμα κήπου και οργανικά υλικά.

49 Ερωτηματολόγιο «Πόσο οικολογικό είναι το σπίτι σας;»
«Έχετε οικολογικές συνήθειες;» Έρευνα που έγινε σε 72 μαθητές του Λυκείου Αμπελώνα.

50 Τι χρησιμοποιείτε για τη θέρμανση του σπιτιού σας;

51 Χρησιμοποιείτε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας;

52 Έχετε ηλιακό θερμοσίφωνα στο σπίτι;

53 Όταν αγοράζετε μια ηλεκτρική συσκευή κοιτάτε αν είναι ενεργειακής κλάσης Α;

54 Τι χρώμα έχουν οι κουρτίνες στο σπίτι σας;

55 Πόσο συχνά χρησιμοποιείτε μέσα μαζικής μεταφοράς;

56 Αφήνετε τις συσκευές σας στο stand by ή τις κλείνετε από το διακόπτη;

57 Έχετε κάνει ποτέ σας κομποστοποίηση;

58 Ο καυστήρας σας είναι παλιός η καινούργιος;

59 Έχετε θερμοστάτη στα περισσότερα δωμάτια του σπιτιού σας;

60 Στο σπίτι σας έχετε μονά ή διπλά τζάμια;

61 Ευχαριστούμε Πολύ !!!!


Κατέβασμα ppt "ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google