Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γιώργος Ευριπίδου Νοσηλευτικός Λειτουργός

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γιώργος Ευριπίδου Νοσηλευτικός Λειτουργός"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γιώργος Ευριπίδου Νοσηλευτικός Λειτουργός Νοσοκομείο Λεμεσού (χειρουργείο)

2 ΚΥΚΛΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

3 ΣΤΟΧΟΣ Διάφορα προβλήματα
Πολλές επιπτώσεις λόγω του συστήματος βάρδιας Βιολογικό ρολόι Σύστημα βάρδιας Εναλλαγές μέρας και νύχτας.

4 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΔΙΑ??? ΟΡΙΣΜΟΣ:Είναι καθεμία από τις ομάδες εργατών η υπάλληλων που εναλλάσσεται με άλλες για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου. <Λεξικό Νέας ελληνικής γλώσσας> {Μπαμπινιώτης 1994}

5 Μέσα από το κυκλικό ωράριο εργασίας οι νοσηλευτές βιώνουν έντονα συναισθήματα όπως της επαγγελματικής ικανοποίησης του επαγγελματικού στρες, καταστάσεις που μεταβάλλουν την ζωή μας ,αλλά και τις καθημερινές συνήθειες ,όπως διατροφή τον ύπνο ακόμα και τις οικογενειακές σχέσεις και τις κοινωνικές <Καγιαλαρη Μ Σταματακη Π. 1996> {Φροντίδα γι’ αυτούς που φροντίζουν}

6 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΥΚΛΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ –ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ

7 Επαγγελματικά Άγχος και στρες
αλληλουχία του ωραρίου προσωπικοί ρυθμοί του ατόμου. Λάθη που μπορούν να προκύψουν και ατυχήματα λόγω της παρατεταμένης αϋπνίας Οι απαιτήσεις του προγράμματος έτσι που να επιτυγχάνετε καλύτερα η παραγωγικότητα ενός τμήματος Διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ συνάδελφων σε συνάρτηση πάντα με το πρόγραμμα.(αλλαγές-απαιτήσεις.).

8 Σε ερευνά που δημοσιεύθηκε στο Public Heart Briefs αναφέρετε ότι παρατηρήθηκε σε άτομα που υπόκειντο σε κυκλικό ωράριο εργασίας ήταν 53,6% πιο ευάλωτα σε Λάθη, χορηγήσεις φαρμάκων, τρυπήματα από λερωμένες βελόνες αλλά και σε οδικά ατυχήματα καθώς οδηγούσαν από και προς την εργασία τους.

9 Η ασφάλεια του ασθενή θέτετε σε κίνδυνο όταν οι νοσηλευτές εργάζονται πολλές και απρόβλεπτες ώρες, ειδικά όταν το τελευταίο ξύπνημα τους ξεπερνά τις 17 ώρες. (Ann M Berger-Barbara B Hobbs) Clinical journal of oncology Nursing Aug 4/10/2006

10 Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το Άγχος εξαιτίας του κυκλικού ωραρίου εργασίας οφείλετε πολλές φορές στο γεγονός ότι οι ευκαιρίες ανέλιξης περιορίζονται κατά την απογευματινή βάρδια η την νυχτερινή εργασία. Ενώ στην πρωινή μέσα από την αλληλεπίδραση και την συνεργασία με την νοσηλευτική διοίκηση και το ιατρικό προσωπικό αυξάνονται οι ευκαιρίες ανάπτυξης στον εργασιακό χώρο.(Χαραλαμπιδου Ε.1996 και Andy A. 1995)

11 Μετά από μια 12ωρη βάρδια το ρίσκο να τρυπηθεί κάποιος να δώσει λάθος φάρμακα σε σύγκριση με κάποιον που δούλεψε 8ωρη βάρδια μειώνετε στο 50%στον δεύτερο.(Institute of medicine 2004).

12 Η απορύθμιση των ρυθμών προάγει στους νοσηλευτές μοτίβα ύπνου και επαγρύπνησης καθώς και εκρυγορσης και νύστας που αυτό με την σειρά του έχει επίπτωση στο να εκτελούνται σημαντικές νοσηλευτικές διεργασίες με αναποτελεσματικό τρόπο (Clinical journal of oncology nursing vol.10 no.4 impact of shift work).

13 Οικογενειακά-κοινωνικά

14 Το κυκλικό ωράριο εργασίας παρεμβαίνει και δυσχεραίνει την κοινωνική και οικογενειακή ζωή των νοσηλευτών Φροντίδα των παιδιών επαγγελματικές ανάγκες. κοινωνία που ζει και εργάζεται σε διαφορετικούς ρυθμούς . ψυχοκοινωνικα προβλήματα της επαφής με την οικογένεια και τους φίλους και ποιοτικά αλλά και ποσοτικά.

15 Το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα σε ΑΝΤΙΘΕΣΗ με το κυκλικό ωράριο εργασίας αποτελεί σημαντικό πρόβλημα.

16 Η έλλειψη κατανόησης από το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον όσον αφορά την φύση του επαγγέλματος μας λόγο πάλι κυκλικού ωραρίου.

17 Οι οικογενειακοί ρυθμοί πρέπει να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του νοσηλευτή της οικογένειας και αν αυτό δεν γίνει τότε παρατηρούνται δυσλειτουργίες στην οικογένεια καθώς αυξάνετε το άγχος στον νοσηλευτή

18 Προσωπικά-παθολογικά προβλήματα

19 Κύκλος μέρας – νύχτας

20 Οι νοσηλευτές παραμένουν άγρυπνοι κατά την διάρκεια της νύχτας και κάτω από αντίξοες συνθήκες είναι υποχρεωμένοι να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών τους Ενώ κοιμούνται πρωινές ώρες αντίθετα από τους βιολογικούς τους ρυθμούς.(Breen A Lloyds, 1985).

21 Η φυσιολογία του κιρκάδιου ρυθμού έχει ερευνηθεί και έχει βρεθεί να υπάρχει σχέση ανάμεσα στην υπόφυση και στο νευροενδοκρινικο σύστημα και στη ρυθμικότητα.(Arent P.1985).

22 Η θερμοκρασία κατά την διάρκεια της μέρας αυξάνεται κατά την διάρκεια της μέρας αυξάνεται σημειώνοντας την μεγαλύτερη της τιμή αργά το πρωί η νωρίς το απόγευμα. μειώνετε τις απογευματινές ώρες και συνεχίζει την κάθοδο της την περίοδο της νύχτας εμφανίζοντας την κατώτερη της τιμή τις πρωινές ώρες (3-6 am).Σε αυτές τις ώρες αυξάνονται οι πιθανότητες σφάλματος από τους επαγγελματίες υγείας .Γι ’αυτό το πρωί που η θερμοκρασίες είναι πιο ψηλές οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι πιο αποδοτικές.(Cabboor D. Van Breec. 1994).

23 Στο νυχτερινό ύπνο η αρτηριακή πίεση και η
καρδιακή λειτουργία μειώνετε Ενώ στη φάση εργασίας αυξάνονται .Ελαττώνονται γιατί ο νυχτερινός ύπνος είναι πιο ξεκούραστος και βαθύτερος από τον πρωινό ύπνο που ακολουθεί νυχτερινή εργασία. (Κώδικας νοσηλευτικής δεοντολογίας 1984).

24 Σύμφωνα με τον Halberg(1959) τα επίπεδα κορτικοστεροειδων στην κυκλοφορία του αίματος αυξάνονται λίγο πριν την διαδικασία της εγρήγορσης. Πρόκειται για ένα μηχανισμό του κεντρικού συστήματος ο οποίος διεγείρει την καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία προετοιμάζοντας τον οργανισμό για έγερση. Πόσες φορές δεν έχουμε παρατηρήσει ότι ξυπνάμε το πρωί πριν το ρόλοι μας χτυπήσει την προγραμματισμένοι ώρα. Τα επίπεδα της ακετυλχολινης, των γαστρικών ορμονών επιδρούν μεταβάλλοντας λειτουργίες συμπεριφοράς όπως διάθεση, ύπνο, Ακόμα και δείκτες νοημοσύνης.

25 Οι κιρκάδιοι ρυθμοί έχουν ενδογενή βάση έλεγχου όπως τα κέντρα ομοιοστάσεις στον εγκέφαλο(αναπνευστικό-καρδιακής λειτουργίας) αλλά παράλληλα δέχονται επιδράσεις από εξωτερικούς παράγοντες.

26 Οι ώρες των γευμάτων, η αρχή και το τέλος της εργασίας Ακόμα και τα πολύωρα τηλεοπτικά προγράμματα δίνουν στον άνθρωπο την αίσθηση του χρόνου.(John C. Andriew M. 1994).

27

28 Ο Rutter Franz (1977) διαπίστωσε Αύξηση στην κατανάλωση πρόχειρων φαγητών, καφεΐνης , καπνού τα οποία μπορεί να ευθύνονται για την εμφανίσει γαστρεντερικων προβλημάτων όπως ανορεξία και δυσκοιλιότητα. (John C. Andriew M. 1994).

29 Αρκετοί νοσηλευτές δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να κοιμηθούν, τους κόβετε η αναπνοή, η βρίσκονται σε τέτοια υπερδιέγερση που αδυνατούν να ηρεμήσουν Μετά από μια έντονη βάρδια. (Παυλάκης Α )

30 Η διαταραχές του ύπνου στους νοσηλευτές με κυλιόμενο ωράριο περιλαμβάνει την δυσκολία να κοιμηθούν και την μείωση της ποιότητας του ύπνου τους. έτσι έχουν περισσότερα διαστήματα αϋπνίας και μικρότερα διαστήματα ύπνου. Μερικοί δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν και αν ξυπνήσουν είναι δύσκολο να κοιμηθούν ξανά. Επομένως απουσιάζει εντελώς ο ήρεμος γαλήνιος ύπνος αναγκαίος για την αποθήκευση ενέργειας.

31 δυσκολία να κοιμηθούν

32 Η χρήση η κατάχρηση ουσιών όπως οινοπνεύματος καπνού, υπνωτικά φάρμακα, παυσίπονα και ηρεμιστικά είναι συνεπακόλουθο από την έλλειψη ποιοτικού ύπνου. (Moira L <Stress, alcohol, tobacco and drug use amongst nurses>Journal of advance nursing vol 17 no.9)

33 Δείκτης θνησιμότητας σε σύγκριση με τις ώρες ύπνου του ατόμου
.(Christopher H. 1996).

34 Θεωρητικοί Πόλοι ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΊΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΣ ήσυχοι δραστήριοι σταθεροί
Θεωρητικοί Πόλοι ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΊΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΣ ήσυχοι δραστήριοι σταθεροί νευρικοί Eysenck and Eysenck (1964)

35 ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ

36 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ

37 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ:

38 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ Η ποιότητα ζωής των νοσηλευτών εξαρτάται από το κυκλικό ωράριο εργασίας. Η παρεχόμενη νοσηλευτική Φροντίδα εξαρτάται από την ποιότητα ζωής των νοσηλευτών (E Finger-J et Al. 1995).

39 Τα μέτρα που μπορούν να παρθούν ποικίλουν και αν θέλετε για τον καθένα ξεχωριστά, αλλά και γενικά.

40 Ασφαλή νοσηλεία και για τον ασθενή αλλά και για τον νοσηλευτή.

41 Συναίνεση - άρνηση

42 Ικανοποίηση και άλλων αναγκών

43 Προαγωγή υγιεινής ζωής

44 Διακοπή καπνίσματος

45 Διατήρηση κανονικού βάρους σώματος

46 Ύπνος χαλάρωση μουσική διάβασμα
Ύπνος χαλάρωση μουσική διάβασμα

47 Ορισμός χρόνου ύπνου

48 Διατροφικές συνήθειες

49 Ποτό και διεγερτικά

50 Γυμναστική

51 Η εκπαίδευση του οικογενειακού περιβάλλοντος αλλά και του κοινωνικού περιβάλλοντος.

52 ΚΥΚΛΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εκτός Κύπρου ΚΥΚΛΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

53

54 Αναγνωρίζει τις καινοτομίες
Διανέμει πληροφορίες Κατευθυντήριες γραμμές Αναγνωρίζει επαγγελματικούς κίνδυνους

55 Εθνικοί σύνδεσμοι Χρειάζονται βοήθεια για να διαπραγματεύονται και να καλυτερεύουν τις συνθήκες για τους νοσηλευτές βάρδιας παρέχοντας.

56 Βάρδιες που να διασφαλίζουν περιόδους ξεκούρασης, την χρονική περίοδο της βάρδιας καθώς και την σειρά του κύκλου.

57 Ικανοποιητικό αριθμό νοσηλευτικού δυναμικού

58 Πρόσβαση σε επαγγελματικές υπηρεσίες υγείας

59 προγράμματα για μείωση του στρες

60 Πρόσβαση σε συνεχή εκπαίδευση

61 Ασφαλή μεταφορικά μέσα

62 Ζεστά γεύματα

63 Αποδυτήρια

64 Προστασία από διακρίσεις

65 Προγραμματισμός Σωστό προσωπικό Σωστός τόπος Σωστή χρονική περίοδο
Με τα χαμηλότερα δυνατά Κόστα

66

67

68

69 Διαδικτυακο πρόγραμμα
Ανάγκες των εργαζόμενων Ανάγκες των ασθενών Πλειοδοτούν για ανοιχτές Βάρδιες Να στέλνουν τις προτιμήσεις τους Βάρδιες on-line.

70 Η ποιότητα των επιλογών που παίρνονται καθημερινά από τον υπεύθυνο τήρησης του προγράμματος έχει τεράστιο αντίκτυπο στο ηθικό των νοσηλευτών.

71 Με την έλλειψη προσωπικού οι κακές επιλογές μπορεί να στοιχίσουν αρκετά λεφτά για την σωστή στελέχωση.

72 Επίσης έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα φροντίδας φαντασθείτε την πνευματική ένωση ασθενή και νοσηλευτή όταν ο δεύτερος είναι στρεσαρισμένος και αγχωμένος αλλά και υπερκοπομενος!!!!!!!!!!!

73 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Χώρους προσωπικού για ξεκούραση.
Παροχή ευκολιών στο προσωπικό. Χώρους προσωπικού για ξεκούραση. Προγράμματα τήρησης βάρδιας. Όλες τις παραμέτρους που αφορούν το προσωπικό.

74 Τέλος πρέπει πάση θυσία να γίνουν επαναξιολογήσεις έτσι που να βελτιωθούν οι συνθήκες ώστε να προάγουν την υγειά και την ασφάλεια του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και την διασφάλιση της ποιότητας νοσηλείας και ασφάλειας των ασθενών.

75 A TRIBUTE TO NURSES

76 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!


Κατέβασμα ppt "Γιώργος Ευριπίδου Νοσηλευτικός Λειτουργός"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google