Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

“EUROPE FOR CITIZENS” Programme Η κοινωνικοποίησητων εξαρτωμένων ατόμων μέσα στα πλαίσια της πρακτικής εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Χάρτη για την ισότητα των.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "“EUROPE FOR CITIZENS” Programme Η κοινωνικοποίησητων εξαρτωμένων ατόμων μέσα στα πλαίσια της πρακτικής εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Χάρτη για την ισότητα των."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 “EUROPE FOR CITIZENS” Programme Η κοινωνικοποίησητων εξαρτωμένων ατόμων μέσα στα πλαίσια της πρακτικής εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Χάρτη για την ισότητα των φύλων στις τοπικές κοινωνίες Δ’ Φάση – Ηράκλειο - 27 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου, 2011 Ισότητα των φύλων εν καιρώ οικονομικής κρίσης Πολιτικές – Προγράμματα – Δομές του Δήμου Λεμεσού

2 Η γυναίκα σήμερα επιτελεί πολλούς ρόλους. Αυτόν της μητέρας, της συζύγου, της εργαζομένης, της πολιτικού και λόγω της έλλειψης προγραμμάτων και υποδομών στήριξης της από την πολιτεία, συνήθως αναγκάζεται να ιεραρχήσει τις προτεραιότητές της και να αφήσει την δουλειά της ή να επιλέξει εργασία με ωράριο που θα την διευκολύνει να αφιερώνει χρόνο στην οικογένειά της και ιδίως στα εξαρτώμενα άτομα της οικογένειας. Επομένως οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να μην διεκδικούν διευθυντικές θέσεις οι οποίες έχουν αυξημένα καθήκοντα, ούτε και έχουν την δυνατότητα να δουλέψουν πέραν του ωραρίου τους με αποτέλεσμα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, οι εργοδότες να επιλέγουν να τερματίζουν την υπηρεσία γυναικών.

3 Η συμβολή όμως της γυναίκας στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου είναι πάρα πολύ μεγάλη εφόσον από τη φύση της είναι πιο ευαίσθητη, πιο πρακτική και επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι μπορεί να ασχολείται ταυτόχρονα με πολλά πράγματα. Εξάλλου στη σημερινή εποχή έχουμε ικανότατες, προσοντούχες και καταρτισμένες γυναίκες σε όλα τα θέματα. Έτσι η γυναίκα μπορεί να έχει ίση θέση στην κοινωνία με τον άντρα, αρκεί να έχει την στήριξη της πολιτείας, δηλαδή να εφαρμόζονται προγράμματα και να δημιουργούνται δομές που να προσφέρουν φύλαξη και φροντίδα στα εξαρτώμενα άτομα με ταυτόχρονη κοινωνικοποίησή τους, ώστε η γυναίκα να μπορεί να βγει στην αγορά εργασίας και να ασχοληθεί με τα κοινά.

4 Συνδυάζοντας λοιπόν, τη γνώση με την ευαισθησία, πιστεύω ότι η γυναίκα μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία τόσο τα θέματα της εργασίας της όσο και όσα αφορούν τη λήψη πολιτικών και άλλων αποφάσεων. Εξάλλου η εργασία, η πολιτική, η προσφορά ακόμα και η κοινωνία είναι γένους θηλυκού άρα δεν μπορεί από αυτές να απουσιάζει η γυναίκα!!!

5 Ο Δήμος Λεμεσού, ακόμα πριν δεσμευτεί με την υπογραφή του Ευρωπαϊκού Χάρτη για την ισότητα των φύλων στις τοπικές κοινωνίες, εφάρμοζε και εφαρμόζει πολιτικές και προγράμματα που στόχο έχουν την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω φύλου.

6 Ξεκινώντας από τον ρόλο του εργοδότη, στον Δήμο Λεμεσού σχεδόν το 1/4 των εργαζομένων είναι γυναίκες, κάποιες εκ των οποίων κατέχουν διευθυντικές θέσεις εργασίας.

7 Ποσοστά θέσεων που κατέχουν γυναίκες στα διάφορα Τμήματα του Δήμου Λεμεσού: Στη Γραμματεία το 63,33%, στο οποίο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η θέση του Δημοτικού Γραμματέα που είναι η υψηλότερη στη βαθμίδα και στην ουσία ασκεί καθήκοντα Γενικού Διευθυντή του Δήμου Λεμεσού. Στο Οικονομικό Τμήμα το 15,79% το οποίο μπορεί να είναι χαμηλό όμως σε αυτό μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται υψηλόβαθμες θέσεις όπως αυτή του Λογιστή, που είναι η δεύτερη στην τάξη και 2 από τις 3 θέσεις Λογιστικού Λειτουργού Α’. Στο Τεχνικό Τμήμα το 21,11% το οποίο μπορεί να είναι χαμηλό όμως και σ’ αυτό μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται υψηλόβαθμες θέσεις όπως αυτή του Ανώτερου Λειτουργού Τεχνικής Υπηρεσίας, που είναι η δεύτερη στην τάξη, μία από τις δύο θέσεις Τεχνικού Επιθεωρητή, μια από τις δύο θέσεις Ανώτερου Τεχνικού και μια από τις τρεις θέσεις Λειτουργού Τεχνικής Υπηρεσίας. Στο Υγειονομείο το 15,73% και Στο Πολιτιστικό Τμήμα το 63,33% Πρόσληψη 7 τροχονόμων πριν από 10 μέρες περίπου οι 4 εκ των οποίων είναι γυναίκες κάτοχοι πτυχίων φιλολογίας και αγγλικής φιλολογίας.

8 Συνολικά οι γυναίκες κατέχουν το 24% των θέσεων εργασίας του Δήμου Λεμεσού. Θεωρούμε ότι αυτό το ποσοστό είναι ικανοποιητικό λαμβανομένων υπόψη των εξής δεδομένων: Αρκετές θέσεις (περίπου 180) είναι θέσεις εργατικού προσωπικού που απαιτούν μυϊκή δύναμη την οποία δεν έχουν οι γυναίκες και ως εκ τούτου δείχνουν ενδιαφέρον κατά κανόνα μόνον οι άντρες Αρκετές διευθυντικές και υψηλόβαθμες θέσεις όπως αυτή του Δημοτικού Γραμματέα, του Προϊσταμένου του Πολιτιστικού Τμήματος, του Λογιστή, του Ανώτερου Λειτουργού Τεχνικής Υπηρεσίας και του Τεχνικού Επιθεωρητή κατέχονται από γυναίκες.

9 Εφαρμόζοντας κοινωνικά προγράμματα και δημιουργώντας δομές, ο Δήμος Λεμεσού προσπαθεί να βοηθήσει τη γυναίκα να βγει στην αγορά εργασίας και να ασχοληθεί με τα κοινά

10 Τα κυριότερα προγράμματα και δράσεις του Δήμου Λεμεσού που αφορούν και βοηθούν τη γυναίκα Ο Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με το Γραφείο Ευημερίας, ίδρυσε το 2004 το Κέντρο Κοινωνικής Προσφοράς Λεμεσού, μέσω του οποίου λειτουργεί ο παιδικός σταθμός Αντώνη και Ινώς Χατζηπαύλου, ο οποίος καθημερινά προσφέρει φιλοξενία σε παιδιά ηλικίας από 2 μισή μέχρι και 4 μισή ετών από τις 8π.μ μέχρι και τις 6μ.μ. Στον ίδιο χώρο του παιδικού σταθμού, λειτουργεί σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου η παιγνιοθήκη στην οποία απασχολούνται τις απογευματινές ώρες παιδιά ηλικίας από 5 μέχρι και 12 ετών.

11 Παιδικός Σταθμός Αντώνη & Ινώς Χατζηπαύλου

12 Λειτουργεί το Παπαδάκειο Δημοτικό Ωδείο, το Δημοτικό Κέντρο Χορού και το Παιδικό Εργαστήρι Τέχνης. Ευχαριστώ τον φωτορεπόρτερ κ. Κυριάκο Ανδρέου για την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών από το Παπαδάκειο Δημοτικό Ωδείο, το Δημοτικό Κέντρο Χορού και το Παιδικό Εργαστήρι Τέχνης.

13 Παπαδάκειο Δημοτικό Ωδείο

14

15 Δημοτικό Κέντρο Χορού

16

17 Παιδικό Εργαστήρι Τέχνης

18

19 Λόγω της υπογραφής από τον Δήμαρχο Λεμεσού το 2008 του Ευρωπαϊκού Χάρτη για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες, η Επιτροπή Κοινωνικής Πρόνοιας ανέλαβε την επεξεργασία και την εφαρμογή του. Ξεκινώντας, πραγματοποίησε το Σεπτέμβρη του 2008 σε συνεργασία με τις Γυναικείες Οργανώσεις των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, ημερίδα με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων και των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Εσωτερικών. Η Επιτροπή Κοινωνικής Πρόνοιας, αφού επεξεργάστηκε τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις που έγιναν στην ημερίδα εξέδωσε τα πορίσματα αυτής τα οποία παρουσιάστηκαν στις 7.10.2009 και έχουν διαβιβαστεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

20  ΦΩΤΟ

21 ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ (EUROPE FOR CITIZENS) -Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με θέμα «Η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Χάρτη για την ισότητα των φύλων στις τοπικές κοινωνίες αναφορικά με τα εξαρτώμενα άτομα (παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες)» -Ηγείται ο Δήμος Λεμεσού και συμμετέχουν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου Κρήτης και Φιλιππούπολης Βουλγαρίας -Ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2010 και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2011. -Χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. με €150.000

22 EUROPE FOR CITIZENS ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Από τον Απρίλιο του 2010 ξεκίνησε το πρόγραμμα «Europe for Citizens» («Ευρώπη για τους Πολίτες») με θέμα την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Χάρτη για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες αναφορικά με τα εξαρτώμενα άτομα (παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες). Η εφαρμογή του προγράμματος εγκρίθηκε μετά από αίτηση του Δήμου Λεμεσού, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα διαρκέσει 2 χρόνια. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι Δήμοι Λεμεσού, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου Κρήτης και Φιλιππούπολης Βουλγαρίας. Ήδη ολοκληρώθηκαν οι 3 φάσεις του Προγράμματος, στη Λεμεσό τον Απρίλιο του 2010, στη Φιλιππούπολη τον Σεπτέμβριο του 2010 και στη Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο του 2010 και θα ακολουθήσει η 4 η φάση στο Ηράκλειο Κρήτης τον Ιούνιο του 2011 και το πρόγραμμα θα κλείσει στη Λεμεσό τον Σεπτέμβριο του 2011.

23 Σκοπός του προγράμματος είναι η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των συμμετεχόντων Δήμων και πολιτικών που εφαρμόζονται σε σχέση με τα εξαρτώμενα άτομα, ώστε αυτά να κοινωνικοποιούνται και παράλληλα να «ελευθερώνονται» τα άτομα που έχουν την ευθύνη της φύλαξης και της φροντίδας τους που σχεδόν πάντα είναι η γυναίκα – μητέρα, η γυναίκα – αδελφή, η γυναίκα – σύζυγος, ή η γυναίκα – θυγατέρα. Το γεγονός ότι συνήθως την ευθύνη της φροντίδας και της φύλαξης των εξαρτωμένων ατόμων την έχει η γυναίκα, το αναγνωρίζει και ο Ευρωπαϊκός Χάρτης, εφόσον αναφέρεται ρητά στις πρόνοιές του. Στην αντιπροσωπεία του ο Δήμος Λεμεσού μέσω της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας αποφάσισε εκτός από τους Δημοτικούς Συμβούλους, να συμπεριλάβει οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα το προγράμματος, δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να δουν από κοντά τις πολιτικές που εφαρμόζονται από τους άλλους συμμετέχοντες Δήμους, αλλά και να μεταδώσουν και τις δικές τους εμπειρίες και πολιτικές.

24 Συμμετέχοντες στην αντιπροσωπεία του Δήμου Λεμεσού -Οι Γυναικείες Οργανώσεις των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων -Τα Γυναικεία Τμήματα των Συντεχνιών -η Οργάνωση Γυναικών Επιχειρηματιών – Επαγγελματιών Λεμεσού -Η Οργάνωση Νέων Π.Ο.Α.Α «Ήφαιστος» -Ο Όμιλος Κωφών Λεμεσού -Το Ίδρυμα «Άγιος Στέφανος» -Το Ίδρυμα «Θεοτόκος, -Το Ίδρυμα ατόμων με ειδικές ανάγκες «Άγιος Στυλιανός» -Ο Σύνδεσμος γονέων ενηλίκων «Απόστολος Λουκάς» -Ο Σύνδεσμος γονέων και φίλων παιδιών με ειδικές ανάγκες -Ο Σύνδεσμος για άτομα με αυτισμό -Η Πρόσβαση, -Η Εστία Ενηλίκων Λεμεσού -Το Παττίχειο Κέντρο Απασχόλησης Ενηλίκων -Ο Παιδικός Σταθμός Αντώνη και Ινώς Χατζηπαύλου.

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39 ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΧΕΡΙΑ Αυτό το πρόγραμμα είναι ένα από τα δύο προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο πλαίσιο του μέτρου επιχορήγησης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την εφαρμογή κοινωνικών προγραμμάτων. Στόχος του προγράμματος είναι η υγιής απασχόληση των παιδιών κατά τις απογευματινές ώρες, προκειμένου οι γονείς και ιδίως οι μητέρες να είναι ελεύθερες να βγουν στην αγορά εργασίας, γνωρίζοντας ότι τα παιδιά τους βρίσκονται σε ασφαλή χέρια.

40 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ Το άλλο πρόγραμμα το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι η κοινωνική εργασία στον δρόμο. Συγκεκριμένα ο Δήμος Λεμεσού πριν από ένα χρόνο περίπου προσέλαβε μια κοινωνική λειτουργό η οποία συχνάζει τις απογευματινές ώρες σε χώρους όπου μαζεύεται η νεολαία με σκοπό να προλαμβάνει τα φαινόμενα νεανικής παραβατικότητας. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του προγράμματος είναι εξαιρετικά και μέσω αυτού εκτός από την νεολαία μας έχουν βοηθηθεί και αρκετοί αλλοδαποί που διαμένουν στον Δήμο μας να ενταχθούν στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

41

42

43 ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Λειτουργούν δύο κέντρα απασχόλησης ενηλίκων τα οποία εκτός από τη ψυχαγωγία στους χώρους τους, προσφέρουν και κατ’ οίκον φροντίδα. Αυτά είναι η Εστία Ενηλίκων Λεμεσού η οποία λειτουργεί σε συνεργασία με το Γραφείο Ευημερίας και το Παττίχειο Κέντρο Απασχόλησης Ενηλίκων το οποίο δημιουργήθηκε με την ευγενή χορηγία του Ιδρύματος Νίκου και Δέσποινας Παττίχη. Στεγάζεται σε χώρο εντός του παλιού Νοσοκομείου και πρόκειται να μεταστεγαστεί σε καινούργιο οικημα το οποίο θα ανεγερθεί σε τεμάχιο του Δήμου Λεμεσού στην οδό Βορείου Ηπείρου με έξοδα του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού.

44 Εστία Ενηλίκων Λεμεσού

45

46 Παττίχειο Κέντρο Απασχόλησης Ενηλίκων

47

48 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Από τον Μάρτιο του 2010 μέχρι τον Ιανουάριο του 2011 λειτούργησε το Εργαστήριο Ενδυνάμωσης Γυναικών με τη συμμετοχή 36 ενήλικων γυναικών ηλικίας από 20 μέχρι 70+ ετών. Αυτό το πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκε από τον Εθνικό Μηχανισμό για τα δικαιώματα της Γυναίκας που υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το LC Educational. Σκοπός του εργαστηρίου ήταν η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα της γυναίκας Η λειτουργία του εργαστηρίου ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο και τα αποτελέσματά του παρουσιάστηκα στις 19 Μαρτίου 2011 σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, με θέμα «η συμμετοχή της γυναίκας στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου».

49 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ θεματικές Ενότητες Α’ ΜΕΡΟΣ: 1.Εισαγωγή στις βασικές αρχές ισότητας των φύλων 2.Η διάσταση του φύλου στην ενδυνάμωση των γυναικών 3.Αυτοεικόνα/Αυτοβελτίωση 4.Διαχείριση σχέσεων 5.Σχέσεις γονέων – παιδιών 6.Σχέσεις ζευγαριού 7.Σεξουαλικότητα χωρίς προκαταλήψεις 8.Διαχείριση συγκρούσεων 9.Διαχείριση άγχους 10.Ενδοοικογενειακή βία/βία κατά των γυναικών 11.Ανοιχτή συζήτηση: Αξιολόγηση προγράμματος από τις συμμετέχουσες

50 Β’ ΜΕΡΟΣ: 1.Δικαιώματα και Υποχρεώσεις 2.Διαζύγιο και συνέπειες 3.Γυναίκες και υγεία: Συμβουλευτική χωρίς σεξισμό 4.Ανοιχτή συζήτηση: Συχνά προβλήματα των γυναικών 5.Διατροφικές διαταραχές 6.Γυναίκες και εργασία: Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας 7.Σεξουαλική παρενόχληση 8.Γυναίκα και ανεργία 9.Τεχνολογία και γυναίκες 10.Αναγκαιότητα κατάρτισης στις νέες τεχνολογίες 11.Ανοιχτή συζήτηση; Αξιολόγηση προγράμματος από τις συμμετέχουσες

51

52 Όσο κι’ αν βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, εξακολουθεί να είναι ένας καθημερινός αγώνας για την γυναίκα η καθιέρωσή της στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου κάτι το οποίο την υποχρεώνει να συνεχίσει να αγωνίζεται για την εξασφάλιση από την πολιτεία όλων εκείνων των εφοδίων που θα την βοηθήσουν αφενός να προβάλει τις ικανότητες και τα προσόντα της και αφετέρου εφόσον πετύχει την καθιέρωση, να μπορέσει να αντεπεξέλθει με επιτυχία σε όλες τις υποχρεώσεις της.

53 Σας ευχαριστώ Εύη Φ. Τσολάκη Δικηγόρος Δημοτικός Σύμβουλος Λεμεσού – Επικεφαλής της Ομάδας του ΔΗ.ΚΟ Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας

54


Κατέβασμα ppt "“EUROPE FOR CITIZENS” Programme Η κοινωνικοποίησητων εξαρτωμένων ατόμων μέσα στα πλαίσια της πρακτικής εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Χάρτη για την ισότητα των."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google