Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ορισμός wiki Τι είναι ιστότοπος ;

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ορισμός wiki Τι είναι ιστότοπος ;"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ορισμός wiki http://el.wikipedia.org/wiki/wiki

2 Τι είναι ιστότοπος ;

3 Τι είναι ιστοσελίδα;

4  Το υπερκείμενο (υπερ-κείμενο, hypertext) είναι ο τρόπος οργάνωσης πληροφοριών (που βρίσκονται σε μορφή κειμένου) ο οποίος υπερβαίνει έναν βασικό περιορισμό των υπαρχόντων μέσων οργάνωσης: της γραμμικότητάς τους.  Το πρόθεμα "υπέρ" σηματοδοτεί ακριβώς την υπέρβαση αυτή.  Το υπερκείμενο θεωρείται μη γραμμικό κείμενο σε αντίθεση με το βιβλίο που θεωρείται γραμμικό. Η γραμμικότητα του βιβλίου έγκειται στο γεγονός ότι ο αναγνώστης οφείλει να διαβάζει τη μία σελίδα (ή παράγραφο) μετά την άλλη προκειμένου να κατανοήσει το περιεχόμενό του, δίχως να του δίδεται η δυνατότητα να "πλοηγείται" ελεύθερα εντός αυτού. Ο αναγνώστης έτσι αναγκάζεται να υπακούσει στους περιορισμούς που επιβάλλει ο συγγραφέας και το βιβλίο ως μέσο.  Το υπερκείμενο ως μέσο έρχεται να ξεπεράσει τους περιορισμούς αυτούς επιτρέποντας την ελεύθερη πλοήγηση του αναγνώστη.

5 Γραμμικό κείμενο (1) και υπερκείμενο (2). Το υπερκείμενο έρχεται να ξεπεράσει τους περιορισμούς του γραμμικού κειμένου επιτρέποντας ελεύθερη πλοήγηση του αναγνώστη. "Ελεύθερη" με την έννοια ότι ο ίδιος ο αναγνώστης καθορίζει πώς θα πλοηγηθεί (και θα διαβάσει) ένα βιβλίο κάτι που στο γραμμικό κείμενο καθορίζεται από το μέσο και τον συγγραφέα.

6  Η πλοήγηση επιτυγχάνεται με την χρήση υπερσυνδέσμων (hyperlinks). Επειδή οι υπερσύνδεσμοι αποτελούν τον κύριο μηχανισμό απόκλισης από τη γραμμικότητα αποτελούν θεμελιώδη έννοια στο υπερκείμενο. Ως τρόπος οργάνωσης (μέσω διασύνδεσης) το υπερκείμενο συναντιέται κυρίως στο χώρο των υπολογιστών και της πληροφορικής. Ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web) χτίστηκε πάνω στις ιδέες του υπερκειμένου και αποτελεί μία ενσάρκωση (υλοποίηση) τέτοιου τρόπου διασύνδεσης και οργάνωσης πληροφοριών.hyperlinksπληροφορικής Παγκόσμιος ΙστόςWorld Wide Web  Η επέκταση του υπερκειμένου, προκειμένου να ενσωματωθούν τύποι πληροφοριών πέραν του κειμένου, όπως εικόνα, ήχος και βίντεο καλείται υπερμέσα. Επειδή το υπερκείμενο εστιάζει κυρίως στην διασύνδεση των πληροφοριών και δίδει λίγη προσοχή στο καθεαυτό περιεχόμενο, οι όροι "υπερκείμενο" και "υπερμέσα" θεωρούνται ισοδύναμοι.

7 ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

8 Επιλογή θεμάτων

9 ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΒΙΚΙΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

10

11

12 ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ κατάλογος σελίδων

13 ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ LOGO

14 KANTE ΚΛΙΚ ΣΤΟ KTurtle

15

16 ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

17 ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

18 ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΜΗΝ ΤΣΕΚΑΡΕΤΕ ΤΟ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΚΩΔΙΚΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ (cookies) ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΕΓΓΡΑΦΗ

19 ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ π.χ web 2.0 Γράψτε WEB 2.0 και κάντε κλικ στο Αναζήτηση

20 ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ ΕΝΑ ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΕΙΜΕΝΟ Η ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ.

21

22 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ Η΄ ΝΑ ΣΥΜΕΤΕΧΕΤΕ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ ΑΜΜΟΔΟΧΕΙΟ.

23 http://www.wiggler.gr/2007/02/04/what-is-web-2/

24  Αν και ο όρος Web 2.0 δίνει την αίσθηση ότι αποτελεί μια νέα έκδοση του WEB, ουσιαστικά δεν πρόκειται για κάποιο καινούργιο πρωτόκολλο αλλά για αλλαγές στον τρόπο που χρησιμοποιούνται οι ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες, καθώς και στον τρόπο που οι σχεδιαστές πληροφοριακών συστημάτων και οι χρήστες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.  Η κυρίαρχη τάση είναι να χρησιμοποιείται ως το μέσο (πλατφόρμα) πάνω στο οποίο θα τρέχουν οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες, πολλές από τις οποίες μέχρι τώρα έτρεχαν τοπικά στους Η/Υ.

25 Τα κύρια χαρακτηριστικά του Web 2.0 είναι τα εξής: 1.Το διαδίκτυο και όλες οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε αυτό, αποτελούν μια παγκόσμια πλατφόρμα επαναχρησιμοποιούμενων υπηρεσιών και δεδομένων, τα οποία προέρχονται κυρίως από τους ίδιους τους χρήστες και στις περισσότερες περιπτώσεις διακινούνται ελεύθερα. 2.Αρκεί ένας browser, ώστε να χρησιμοποιείται σαν interface με αυτή την πλατφόρμα, η οποία λειτουργεί ανεξαρτήτως συσκευής πρόσβασης (π.χ. Η/Υ, PDA2, κινητό τηλέφωνο) και λειτουργικού συστήματος. Μόνη προϋπόθεση, η ύπαρξη σύνδεσης στο διαδίκτυο. 3.Λογισμικό, περιεχόμενο και εφαρμογές ανοιχτού κώδικα (open source). 4.Χρήση κυρίως "ελαφριάς" τεχνολογίας σε ό,τι αφορά τα πρωτόκολλα, τις γλώσσες προγραμματισμού, τα interfaces, ενώ διαπιστώνεται και μια τάση για απλότητα στον προγραμματιστικό σχεδιασμό τους. 5.Πλούσια και διαδραστικά interfaces χρηστών (Rich Internet Applications-RIA), δυναμικό περιεχόμενο, ιστοσελίδες που ανανεώνουν μόνο όποιο περιεχόμενό τους αλλάζει (τεχνολογία Ajax).

26 6.Συνεχής και άμεση ανανέωση των δεδομένων και του λογισμικού. 7.Προώθηση του δημοκρατικού χαρακτήρα του διαδικτύου, με τους χρήστες να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. 8.Υιοθέτηση της τάσης για αποκέντρωση των δεδομένων, υπηρεσιών και προτύπων. 9.Δυνατότητα κατηγοριοποίησης του περιεχομένου από το χρήστη με σημασιολογικές έννοιες για ευκολότερη αναζήτηση της πληροφορίας. 10. Δυνατότητα για ανοιχτή επικοινωνία, ανάδραση, διάχυση πληροφοριών, άμεση συγκέντρωση και εκμετάλλευση της γνώσης των χρηστών για διάφορα ζητήματα. 11. Αμφίδρομη επικοινωνία του χρήστη με επιχειρήσεις ή οργανισμούς που μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την επίδρασή του στην υιοθέτηση κατευθύνσεων και λήψη αποφάσεων.

27 Μερικές από τις κυριότερες εφαρμογές του Web 2.0: 1)Ιστολόγια (blogs): πρακτικά είναι ιστοσελίδες που περιέχουν απόψεις, πληροφορίες, προσωπικές καταχωρήσεις (posts), συνδέσεις σε άλλες διευθύνσεις, φωτογραφίες, κ.λπ. Οι καταχωρήσεις είναι ταξινομημένες με χρονολογική σειρά, με την πιο πρόσφατη να εμφανίζεται πρώτη. Συνήθως ξεκινούν με μία άποψη ή σχόλιο του δημιουργού τους για ένα θέμα (π.χ. πολιτική, επιστήμη, κοινωνικά, καθημερινότητα). Η διάδοσή τους οφείλεται κυρίως στο ότι προσφέρουν τη δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να καταθέσει το σχόλιό του πάνω σε αυτό, ανοίγοντας έτσι ένα δημόσιο διαδικτυακό διάλογο με πιθανούς αποδέκτες όλους τους χρήστες. 2)wikis: είναι ιστοσελίδες, το περιεχόμενο των οποίων μπορεί να διαμορφώσει ο ίδιος ο χρήστης με απλό τρόπο, σε αντίθεση με τις κοινές ιστοσελίδες τις οποίες μπορεί να τροποποιήσει μόνο ο ιδιοκτήτης-διαχειριστής. Κάθε φορά που ο χρήστης τροποποιεί κάτι στη σελίδα, η προηγούμενη έκδοσή της εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη, ακόμη και να επαναφερθεί. Τα wikis είναι αρκετά διαδεδομένα σαν μέσο συλλογικής εργασίας πάνω σε κάποιο αντικείμενο. Ακόμη και μέσα σε εταιρίες,

28 οργανισμούς, υπηρεσίες, κ.λπ., η χρήση τους σαν σελίδες αναφοράς της προόδου των εργασιών διευκολύνει τους εργαζόμενους στο να ενημερώνονται για ότι συμβαίνει στην επιχείρηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα wiki είναι η Wikipedia. 3)RSS (Real Simple Syndication) feeds: προσφέρουν τη δυνατότητα στους χρήστες να λαμβάνουν νέες πληροφορίες από διάφορες ιστοσελίδες, τη στιγμή που δημοσιεύονται, χωρίς να χρειάζεται να τις επισκεφθούν. Η ενημέρωση αυτή μπορεί να γίνεται π.χ. στον browser του Η/Υ χρήστη ή και σε κινητές συσκευές (κινητό τηλέφωνο, PDA, κ.λπ.). Με αυτό τον τρόπο η σχέση με το διαδίκτυο γίνεται αμεσότερη. 4) Ιστοσελίδες που ο καθένας μπορεί να "ανεβάσει" video, φωτογραφίες ή τραγούδια που επιθυμεί (YouTube.com, myspace.com) και να κάνει γνωριμίες μέσα από αυτές.


Κατέβασμα ppt "Ορισμός wiki Τι είναι ιστότοπος ;"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google