Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τμήμα Οικονομικών Τηλ Φαξ:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τμήμα Οικονομικών Τηλ Φαξ:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τμήμα Οικονομικών Τηλ. 22893700-02 Φαξ: 22895028
Τηλ Φαξ: Ιστοσελίδα:

2 Πρόγραμμα παρουσίασης
Τμήμα Οικονομικών Πρόγραμμα Οικονομικών Αντικείμενο, Πρόγραμμα σπουδών, Προοπτικές Έρευνα Αποφοίτων Πρόγραμμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών (ΔΕΟΣ) Διατμηματικό Πρόγραμμα στα Μαθηματικά και Οικονομικά

3 Τμήμα Οικονομικών Ένα από τα ιδρυτικά τμήματα του Π.Κ.
Προγράμματα Σπουδών Προπτυχιακά Οικονομικά (70 θέσεις) Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Οικονομικές Σπουδές (30 θέσεις) Μεταπτυχιακά (45 θέσεις) Masters στα Νομισματικά και Χρηματοοικονομικά (20 θέσεις) Masters στην Οικονομική Ανάλυση (Ελληνικά και Αγγλικά) (20 θέσεις) Διδακτορικό στα Οικονομικά (5 θέσεις)

4 Τμήμα Οικονομικών Τα μαθήματα διδάσκονται από τους καθηγητές του τμήματος, επισκέπτες καθηγητές από διάφορες χώρες και ειδικούς επιστήμονες. Στο τμήμα υπάγεται και το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών Αξιολογήσεις του έργου του τμήματος Συνολική αξιολόγηση προγραμμάτων σπουδών και ποιότητας του ερευνητικού έργου από επιτροπή ξένων εμπειρογνωμόνων Αξιολογήσεις της ποιότητας των ερευνητικών δημοσιεύσεων των καθηγητών του τμήματος Ελληνόφωνα Πανεπιστήμια Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια

5 Πρόγραμμα Οικονομικών - Αντικείμενο
Τα οικονομικά είναι η επιστήμη που ασχολείται με τον τρόπο που η κοινωνία χρησιμοποιεί τους περιορισμένους πόρους που έχει στη διάθεση της για να ικανοποιήσει τις απεριόριστες ανάγκες και επιθυμίες των πολιτών. Ενδεικτικά ερωτήματα Γιατί ομοίως καταρτισμένες γυναίκες και άνδρες να λαμβάνουν διαφορετικούς μισθούς σε παρόμοιες εργασίες; Γιατί το χρηματιστήριο ζει περιόδους δραματικών διακυμάνσεων τιμών και περιόδους σχετικής ηρεμίας;

6 Πρόγραμμα Οικονομικών - Αντικείμενο
Ποιες είναι οι αιτίες της φτώχιας και πως αντιμετωπίζεται; Ποιες θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις της Παγκοσμιοποίησης; Τι προκαλεί τις οικονομικές κρίσεις και πως αντιμετωπίζονται; Γιατί οι διαφορές στα επίπεδα ζωής ανάμεσα στις χώρες είναι τεράστιες; Γιατί δεν είναι όλες οι χώρες τόσο πλούσιες όσο οι ΗΠΑ και η Ελβετία; Αξίζει κάποιος απόφοιτος να προχωρήσει σε μεταπτυχιακές σπουδές ή είναι καλύτερα να βρει άμεσα εργασία; Πάνω από όλα τα οικονομικά θα σας εξοπλίσουν με ένα μοναδικό τρόπο σκέψης που θα σας είναι χρήσιμος τόσο στον επαγγελματικό τομέα όσο και στη προσωπική σας ζωή.

7 Πρόγραμμα Οικονομικών - Αντικείμενο
Η οικονομική επιστήμη αποτελεί τη βάση όλων των προγραμμάτων σπουδών των τμημάτων Οικονομικών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Ευρωπαϊκών Σπουδών καθώς και πολλών επαγγελματικών τίτλων όπως ACCA (Certified Accounting) και ACA (Chartered Accounting). Για το λόγο αυτό οι κάτοχοι του πτυχίου Οικονομικών μπορούν να γίνουν δεκτοί σε όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα των κατευθύνσεων αυτών. Επομένως, το πτυχίο οικονομικών παρέχει τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στις επιλογές για μεταπτυχιακές σπουδές.

8 Πρόγραμμα Οικονομικών - Πρόγραμμα Σπουδών
Το πρόγραμμα προϋποθέτει καλές βάσεις στα Μαθηματικά και καλή γνώση της Αγγλικής. Δεν χρειάζεται όμως υπόβαθρο στα οικονομικά. Μαθήματα κορμού (Μικροοικονομικά, Μακροοικονομικά, Οικονομετρία, Στατιστική, Μαθηματικά και Πληροφορική) Περιορισμένης επιλογής (Οικονομικά, Δημόσια Διοίκηση, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Μαθηματικά, Στατιστική, Πληροφορική, Κοινωνικές Επιστήμες) Ελεύθερης Επιλογής Το Τμήμα απαιτεί συμπλήρωση 240 διδακτικών μονάδων σε μαθήματα Οικονομικών, με περιθώριο 99 μονάδων για μαθήματα που προσφέρονται από άλλα Τμήματα Προσφέρεται η δυνατότητα απόκτησης Πτυχίου Οικονομικών με δευτερεύοντα κλάδο που αναγράφεται στο Πτυχίο. (Λογιστική, Χρηματοοικονομική, Πληροφορική)

9 Πρόγραμμα Οικονομικών - Προοπτικές
Μεταπτυχιακές Σπουδές Το Πτυχίο Οικονομικών προσφέρει τη καλύτερη προετοιμασία για μεταπτυχιακές σπουδές (MA, M.Sc., MBA, PhD) στους τομείς των Οικονομικών, Χρηματοοικονομικής, Λογιστικής, Μάρκετινγκ, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Ευρωπαϊκών Σπουδών και άλλων. Δυνατότητα εισδοχής, συχνά με πλήρη υποτροφία, σε Αμερικανικά διδακτορικά προγράμματα υψηλού κύρους. Ενδεικτικά, απόφοιτοι του Τμήματος έγιναν δεχτοί σε προγράμματα διδακτορικού από το University of Minnesota, University of Rochester, University of Wisconsin, Columbia University και Yale University. Απόφοιτοι του Τμήματος που αποφοίτησαν από τέτοια προγράμματα εξασφάλισαν ακαδημαϊκές θέσεις σε κάποια από τα καλύτερα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και κάποιοι επέστρεψαν στην Κύπρο και εργοδοτούνται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

10 Πρόγραμμα Οικονομικών - Προοπτικές
Δυνατότητα εισδοχής σε προγράμματα μεταπτυχιακού τίτλου Master’s στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ενδεικτικά, απόφοιτοι του Τμήματος έγιναν δεχτοί σε μεταπτυχιακά προγράμματα των πανεπιστημίων Cambridge, London School of Economics, University College of London, University of Essex, University of Warwick, University of Nottingham και πολλών άλλων πανεπιστημίων διεθνούς κύρους. Εξασφάλιση απαλλαγών από ορισμένες εξετάσεις (papers) επαγγελματικής κατάρτισης όπως ACCA, και ACA με παρακολούθηση συγκεκριμένων μαθημάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι απόφοιτοί μας που επιλέγουν δευτερεύων κλάδο τη Λογιστική μεγιστοποιούν τις απαλλαγές αυτές.

11 Πρόγραμμα Οικονομικών - Προοπτικές
Κύπρος: Πανεπιστήμιο Κύπρου Ηνωμένο Βασίλειο: London School of Economics University of Cambridge University of Warwick University of Leicester University of Bristol University of Cardiff  University College of London University of Manchester University of Southampton ΗΠΑ: Yale University University of Wisconsin Madison University of Virginia University of Minnesota University of Boston Boston College Georgetown University Καναδάς: University of Toronto University of Guelph Ισπανία: Universidad Carlos III de Madrid Universidad Pompeu Fabra Ιταλία: European University Institute

12 Πρόγραμμα οικονομικών – Έρευνα αποφοίτων
Η έρευνα αποφοίτων του Τμήματος έγινε μεταξύ Δεκεμβρίου 2007 και Αυγούστου 2008 και απευθυνόταν σε 691 αποφοίτους του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου της περιόδου Το μέσο χρονικό διάστημα ανεργίας μετά το πέρας των σπουδών των αποφοίτων του Τμήματος δεν υπερέβαινε τους 5 μήνες. 62% των αποφοίτων του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου της περιόδου παρακολούθησαν ή παρακολουθούν κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.

13 Πρόγραμμα Οικονομικών – Έρευνα αποφοίτων
Διδακτορικό στα Οικονομικά 3,5% Οικονομικά 14% Οικονομικά και χρηματοοικονομικά 25% Χρηματοοικονομικά 16% Ευρωπαϊκές Σπουδές 2% MBA Οικονομική Ανάλυση Διοίκηση και/ή Μάρκετινγκ 8% Οικονομικά και Οικονομετρία Λοιπά 6% Επαγγελματικοί Τίτλοι (ACA, ACCA): 10%

14 Πρόγραμμα Οικονομικών – Έρευνα αποφοίτων
Πολλές δυνατότητες πρόσληψης τόσο στο δημόσιο όσο και στον ημικρατικό τομέα. Πρώτη Εργασία είναι η πρώτη σταθερή εργασία που αποκτήθηκε αμέσως μετά το πρώτο πτυχίο. Αν μετά το πρώτο πτυχίο το άτομο συνέχισε τις σπουδές του, πρώτη σταθερή εργασία αμέσως μετά το μεταπτυχιακό του. Παρούσα Εργασία είναι η σταθερή εργασία στην οποία ασχολείται σήμερα.

15 Πρόγραμμα Οικονομικών – Έρευνα αποφοίτων
Όσον αφορά την πρώτη εργοδότηση το 39,2% είχαν ακαθάριστο μηνιαίο μισθό μέχρι και 1000 ευρώ, το 54,6% από 1001 έως και 2000 ευρώ και το 6,2% των αποφοίτων είχε μισθό μεγαλύτερο των 2000 ευρώ. Για την χρονική στιγμή που απαντήθηκε το ερωτηματολόγιο, και αφορά την παρούσα εργασία, μισθό μέχρι και 1000 ευρώ έχει το 24,6%, από ευρώ έχει το 61,8% και μεγαλύτερο από 2000 ευρώ το 13,5%. Η αγορά εργασίας αξιολογεί θετικά τους αποφοίτους του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου σε σχέση με αντίστοιχα τμήματα του εξωτερικού.

16 Κατά πόσον προτίθενται θετικά ή όχι να εργοδοτήσουν απόφοιτους του Παν
Κατά πόσον προτίθενται θετικά ή όχι να εργοδοτήσουν απόφοιτους του Παν. Κύπρου και στο μέλλον – ανά τομέα Βάση: Όλοι όσοι εργοδοτούν/ εργοδοτούσαν στο παρελθόν απόφοιτους του Παν. Κύπρου (103)

17 Δυνατά σημεία των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Κύπρου
Βάση: Όλοι όσοι εργοδοτούν/ εργοδοτούσαν στο παρελθόν απόφοιτους του Παν. Κύπρου (103)

18 Βαθμός κατά τον οποίον οι απόφοιτοι του Π. Κ
Βαθμός κατά τον οποίον οι απόφοιτοι του Π.Κ. έχουν ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της εργασίας τους και στις προσδοκίες του εργοδότη – ανά τομέα Βάση: Όλοι όσοι εργοδοτούν/ εργοδοτούσαν στο παρελθόν απόφοιτους του Παν. Κύπρου (103)

19 Κατά πόσον οι απόφοιτοι του Παν
Κατά πόσον οι απόφοιτοι του Παν. Κύπρου έχουν τις δυνατότητες να φθάσουν στις ψηλότερες βαθμίδες στην εταιρεία όπου εργοδοτούνται–ανά τομέα Βάση: Όλοι όσοι εργοδοτούν/ εργοδοτούσαν στο παρελθόν απόφοιτους του Παν. Κύπρου (103)

20 Πρόγραμμα ΔΕΟΣ Το πρόγραμμα προσφέρεται σε συνεργασία με άλλα τμήματα του Π.Κ. Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι η κατάρτιση στελεχών, τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες της οικονομίας στο τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και ιδιαίτερα εκείνων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

21 Πρόγραμμα ΔΕΟΣ - Αντικείμενο
Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έχουν δημιουργήσει μεγάλη ζήτηση για υπηρεσίες που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της ΕΕ στους τομείς επιχειρησιακής διοίκησης δημόσιας υπηρεσίας τοπικής αυτοδιοίκησης περιβαλλοντικού προγραμματισμού εκπαίδευσης Πολιτικής κοινωνικής πολιτικής.

22 Πρόγραμμα ΔΕΟΣ - Αντικείμενο
Παρόμοια προγράμματα λειτουργούν επιτυχώς διεθνώς. Αναφέρουμε ενδεικτικά τα ακόλουθα: Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών) The University of Nottingham (School of Economics), The University of Bristol (Department of Economics) The University of Essex (Department of Economics) The University of Sussex (Department of Economics) The University of Guelph, Canada (Department of Economics).

23 Πρόγραμμα ΔΕΟΣ – Πρόγραμμα Σπουδών
Τα μαθήματα κορμού είναι τα ίδια με αυτά του προγράμματος Οικονομικών. Υπάρχει ευελιξία αλλαγής προγράμματος. Διαφορές με το πρόγραμμα οικονομικών Οι επιλογές μαθημάτων από το τμήμα οικονομικών περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό σε μαθήματα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή κατεύθυνση του προγράμματος. Το πρόγραμμα απαιτεί γνώση δύο ξένων Ευρωπαϊκών γλωσσών (μία από τις οποίες πρέπει να είναι η Αγγλική), Ευρωπαϊκής ιστορίας, διεθνών σχέσεων και δικαίου, θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως επίσης και γνώσεων που σχετίζονται με την διοίκηση οργανισμών και επιχειρήσεων σε διεθνή πλαίσια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα τα οποία προσφέρονται από ένα μεγάλο αριθμό τμημάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου και αντλεί από τις συλλογικές γνώσεις του Πανεπιστημίου.

24 Πρόγραμμα ΔΕΟΣ – Προοπτικές
Η έρευνα αποφοίτων του προγράμματος Οικονομικών προσφέρει καλές ενδείξεις για τις προοπτικές των αποφοίτων ΔΕΟΣ για μεταπτυχιακές σπουδές και για την αγορά εργασίας. ΔΕΟΣ ή Οικονομικά Η απόφαση αυτή εξαρτάται από τα ενδιαφέροντα του φοιτητή.

25 Πρόγραμμα στα Μαθηματικά και Οικονομικά
Νέο διατμηματικό πρόγραμμα από το Τμήμα Οικονομικών και το Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής. Θα δεχτεί τους πρώτους φοιτητές (15) τον Σεπτέμβριο του 2013. Η εισδοχή θα γίνεται μέσω του 2ου επιστημονικού πεδίου των Παγκυπρίων εξετάσεων. Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται στα Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Φυσική και Τεχνολογία ή Πληροφορική.

26 Πρόγραμμα στα Μαθηματικά και Οικονομικά
Τα οικονομικά και οι εφαρμογές τους βασίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στα μαθηματικά και τη στατιστική. Σύγχρονα θέματα στην οικονομική θεωρία απαιτούν γνώσεις κλάδους των μαθηματικών όπως τοπολογία, θεωρία μέτρου, συναρτησιακή ανάλυση, θεωρία τελεστών, θεωρία παιγνίων, στοχαστικές ανελίξεις κ.ά. Πολυγνωστικά ή διεπιστημονικά (interdisciplinary) προγράμματα αυτού του είδους είναι συνήθη σε Ευρώπη και Αμερική (π.χ. University College of London-UK, Warwick University-UK, University of Wisconsin-Madison-USA)

27 Πρόγραμμα στα Μαθηματικά και Οικονομικά
Στόχοι: Να προετοιμάσει κατάλληλα τους αποφοίτους για τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας. Η καινοτομία του νέου προγράμματος είναι ο συνδυασμός γνωστικών αντικείμενων που αφορούν στα Μαθηματικά και Οικονομικά. Επαγγελματικοί κλάδοι, που σχετίζονται με οικονομικά, τραπεζικά, οικονομετρία, χρηματοοικονομικά, ανάλυση και διαχείριση ρίσκου κ.ά. παρουσιάζουν συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις για συνδυασμένες γνώσεις μαθηματικών, στατιστικής και οικονομικής θεωρίας. Να δώσει ισχυρό ακαδημαϊκό υπόβαθρο για περαιτέρω σπουδές σε κορυφαία Ευρωπαϊκά και Αμερικανικά μεταπτυχιακά προγράμματα. Το κοινό πρόγραμμα θα προσφέρει άρτιο υπόβαθρο για μεταπτυχιακές σπουδές υψηλού επιπέδου. Η ευρύτητα των γνωστικών αντικειμένων που θα προσφέρονται, θα επιτρέπουν στους αποφοίτους του προγράμματος είσοδο σε κορυφαία μεταπτυχιακά προγράμματα παγκοσμίως σε κλάδους όπως εφαρμοσμένα μαθηματικά, στατιστική, οικονομικά, οικονομετρία, χρηματοοικονομικά μαθηματικά, επιχειρησιακή έρευνα, ασφαλιστική επιστήμη κ.ά.

28 Πρόγραμμα στα Μαθηματικά και Οικονομικά
Δομή του προγράμματος: 12 μαθήματα Μαθηματικών και Στατιστικής 12 μαθήματα Οικονομικών 5 μαθήματα κατεύθυνσης (Μαθηματικών ή Οικονομικών) 3 μαθήματα ελεύθερης επιλογής 2 μαθήματα Αγγλικών.

29 Τμήμα Οικονομικών Γιατί να σπουδάσω στο Τμήμα Οικονομικών του Π.Κ.;
Υψηλής ποιότητας μόρφωση με χαμηλό κόστος. Οι φοιτητές μας γίνονται δεκτοί στα καλύτερα μεταπτυχιακά προγράμματα της Ευρώπης και της Αμερικής. Το χαμηλό κόστος των προπτυχιακών σπουδών ευκολύνει την χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών. Ευελιξία στις επιλογές για μεταπτυχιακές σπουδές. Δεν υπάρχει ανεργία. Ψηλές απολαβές στην αγορά εργασίας.


Κατέβασμα ppt "Τμήμα Οικονομικών Τηλ Φαξ:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google