Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΙΤΑΛΙΑ ή ΙΤΑΛΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Italia ή Repubblica Italiana

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΙΤΑΛΙΑ ή ΙΤΑΛΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Italia ή Repubblica Italiana"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΙΤΑΛΙΑ ή ΙΤΑΛΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Italia ή Repubblica Italiana
ΒΟΓΑΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΑΣ ΑΣΤΕΡΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ

2 ΣΥΝΟΡΑ ΙΤΑΛΙΑΣ Η ΙΤΑΛΙΑ βόρεια συνορεύει με την ΕΛΒΕΤΙΑ και την ΑΥΣΤΡΙΑ, δυτικά με την ΓΑΛΛΙΑ και ανατολικά με την ΣΛΟΒΕΝΙΑ ενώ ανήκει στην ΙΤΑΛΙΑ και η πόλη Καμπιόνε ντ΄ΙΤΑΛΙΑ που βρίσκεται στο έδαφος της Ελβετίας. Οι ανεξάρτητες χώρες του Σαν Μαρίνο και του Βατικανού βρίσκονται εξ ολοκλήρου μέσα σε ιταλικό έδαφος. Οι ανεξάρτητες χώρες του Σαν Μαρίνο και του Βατικανού βρίσκονται εξ ολοκλήρου μέσα σε ιταλικό έδαφος.

3 ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ
΄Αλπεις 6 5 4 7 1: π. Αδίγης 2: π. Τιίβερης 3: π. Πάδος 4: λ. Κόμο 5: λ. Ματζόρε 6: λ. Μπολτζάνο 7: λ. Γκάρντα 8: π. Άρνος 9: ηφ. Στρόμπολι 10: ηφ. Αίτνα 11: ηφ. Βεζούβιος 1 3 8 Απέννινα Όρη 2 11 9 10

4 ΜΗΚΟΣ ΠΟΤΑΜΩΝ, ΛΙΜΝΩΝ ΠΟΤΑΜΙΑ ΛΙΜΝΕΣ Βόλγας 3.530 Δνείπερος 2.290
Δούναβης 2.850 Ντον 1.960 Πετσόρα 1.790 ΛΙΜΝΕΣ ΛΙΜΝΕΣ Λάντογκα Ονέγκα 9.900 Βένερν 5.590

5 ΙΤΑΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

6 ΙΣΤΟΡΙΑ Η Ιταλία είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός εξωτερικού για τους Έλληνες. Διαθέτει μια από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη και παράγει σχεδόν τα πάντα καθώς διαθέτει πολύ σημαντική βιομηχανία.

7 ΙΣΤΟΡΙΑ 2 Με την κάθοδο στην Ιταλία του Όθωνα Α΄ της Σαξoνίας και τη στέψη του ως αυτοκράτορα ξεκίνησε μια περίoδoς ανταγωνισμού μεταξύ των αυτοκρατόρων και των παπών. έκταση:  τ.χ. πληθυσμός: γλώσσα: ιταλικά πρωτεύουσα: Ρώμη  νόμισμα: ευρώ

8 ΙΣΤΟΡΙΑ 3 Στην προϊστορική εποχή υπήρχαν στην Ιταλία δύο πολιτισμοί ινδοευρωπαϊκής καταγωγής, ο ένας στο βορρά και ο άλλος στο κέντρο της χερσονήσου. Γύρω στον 8ο αι. π.Χ. οι Έλληνες ίδρυσαν αποικίες στη νότιο Ιταλία και τη Σικελία.

9 ΡΩΜΗ «Η ΑΙΩΝΙΑ ΠΟΛΗ» Η Ρώμη είναι η πρωτεύουσα της Ιταλίας και ο πολυπληθέστερος δήμος της. Μια πόλη με σπουδαία ιστορία και αξιοσημείωτη προσφορά στην επιστήμη, τον πολιτισμό και τις τέχνες. Γι' αυτό το λόγο, καθώς και για τα πολλά και πανέμορφα μνημεία της, της έχει αποδοθεί η προσωνυμία «η αιώνια πόλη».

10 Βενετία, Φλωρεντία, Νάπολη, Τορίνο, Γένοβα, Μιλάνο, Βερόνα, Μπολόνια…
ΑΛΛΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ Βενετία, Φλωρεντία, Νάπολη, Τορίνο, Γένοβα, Μιλάνο, Βερόνα, Μπολόνια… Βενετία: Η πόλη βρίσκεται επάνω σε πολυάριθμα μικρά νησιά σε μια λιμνοθάλασσα της Αδριατικής. Στη φωτογραφία η «Γέφυρα των Στεναγμών». Ο Πύργος της Πίζας («καμπανίλε», δηλαδή καμπαναριό), είναι το ανεξάρτητο κωδωνοστάσιο του Καθεδρικού Ναού της Πίζας.

11 ΓΛΩΣΣΑ (1) Η ιταλική γλώσσα είναι λατινογενής, άμεση διάδοχος της διαλέκτου της Φλωρεντίας. Ομιλείται από περίπου 70 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως στην Ιταλία και ανήκει στην οικογένεια των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών. Η «Επίσημη Ιταλική» γλώσσα συνυπάρχει μαζί με ένα μεγάλο αριθμό από ιδιώματα και τοπικές διαφοροποιήσεις (διαλέκτους). Στην Ελβετία τα Ιταλικά είναι μια από τις τέσσερις επίσημες γλώσσες και απαντάται περισσότερο στα Ελβετικά καντόνια του Γκριτζιόνε και του Τιτσίνο. Είναι επίσης επίσημη γλώσσα του Σαν Μαρίνο, όπως και βασική γλώσσα του κράτους του Βατικανού. Στην Ελβετία τα Ιταλικά είναι μια από τις τέσσερις επίσημες γλώσσες και απαντάται περισσότερο στα Ελβετικά καντόνια του Γκριτζιόνε και του Τιτσίνο. Είναι επίσης επίσημη γλώσσα του Σαν Μαρίνο, όπως και βασική γλώσσα του κράτους του Βατικανού.

12 ΓΛΩΣΣΑ (2) buon giorno! (μπουόν τζόρνο): καλημέρα!
ciao, come stai? (τσάο, κόμε στάι): γεια σου, τι κάνεις; come ti chiami? (κόμε τι κιάμι): πώς σε λένε; dove abiti? (ντόβε άμπιτι): πού ζεις; che lavoro fai? (κε λαβόρο φάι): τι δουλειά κάνεις;

13 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (1) ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Μεγάλη ανάπτυξη παρουσιάζει η βαριά βιομηχανία της χώρας. Τα εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων, τρένων, μηχανημάτων και άλλων προϊόντων είναι συγκεντρωμένα κυρίως στις μεγάλες βιομηχανικές πόλεις της Β. Ιταλίας (Μιλάνο, Τορίνο, Γένουα κ.ά.). Η ιταλική οικονομία στηρίζεται κυρίως στη βιομηχανία για την ανάπτυξη της οποίας σημαντικό ρόλο παίζει η ύπαρξη και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που διαθέτει η χώρα. Παράγονται επίσης, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, μηχανοκίνητα οχήματα, ενδύματα, υποδήματα κ.ά.

14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (2) ΕΜΠΟΡΙΟ Η Ιταλία είναι ένα από τα έξι ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, διατηρεί πολύ σημαντικές εμπορικές σχέσεις με τις υπόλοιπες χώρες – μέλη, αλλά και με άλλες χώρες, όπως τις Η.Π.Α., την Ελβετία και τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες.

15 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (3) ΓΕΩΡΓΙΑ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Η πεδιάδα του ποταμού Πάδου, που πηγάζει από τις Άλπεις, είναι η μεγαλύτερη της Ιταλίας. Στη Β. Ιταλία καλλιεργούνται τα δημητριακά, ο αραβόσιτος (καλαμπόκι), τα ζαχαρότευτλα, το ρύζι και διάφορα οπωροφόρα δέντρα. Η πεδιάδα του ποταμού Πάδου, που πηγάζει από τις Άλπεις, είναι η μεγαλύτερη της Ιταλίας. Στο μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της Ν. Ιταλίας και της Σικελίας καλλιεργούνται οι ελιές, τα αμπέλια, τα δημητριακά, τα λαχανικά και τα εσπεριδοειδή.

16 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (4) ΓΕΩΡΓΙΑ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Ιδιαίτερα διαδεδομένη η καλλιέργεια της ελιάς, φέρνει την Ιταλία δεύτερη χώρα στον κόσμο στην παραγωγή ελαιόλαδου, μετά την Ισπανία. Η κτηνοτροφία στη Ν. Ιταλία δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη. Εκτρέφονται κυρίως αιγοπρόβατα και βοοειδή.

17 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (5) ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (5) ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Πολλά εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την Ιταλία κάθε χρόνο. Ένας τουρίστας μπορεί να επισκεφθεί το Κολοσσαίο, το Βατικανό (έδρα του καθολικισμού), τη γραφική Βενετία, τον κεκλιμένο πύργο της Πίζας, την Πομπηία κ.ά. Στο γνωστό σιντριβάνι της Fontana di Trevi στη Ρώμη οι τουρίστες μια και μιλάμε για τον τουρισμό ρίχνουν ένα κέρμα και κάνουν μια ευχή. Στο γνωστό σιντριβάνι της Fontana di Trevi στη Ρώμη οι τουρίστες ρίχνουν ένα κέρμα και κάνουν μια ευχή.

18 ΤΙ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Η Ιταλία είναι γνωστή για τις τέχνες (όλες τις μορφές τέχνης, ιδιαίτερα την όπερα στη μουσική), τον πολιτισμό, τα πολλά μνημεία της, αλλά και για την κουζίνα της (πίτσα, μακαρονάδες, παγωτά κλπ.), μόδα, ντιζάιν και γενικότερα, για το γούστο της. Το ντιζάιν σε όλο του το μεγαλείο! Το ντιζάιν σε όλο του το μεγαλείο! Η Σκάλα του Μιλάνου (Teatro alla Scala, La Scala), είναι ένα από τα πιο διάσημα θέατρα στον κόσμο και είναι γνωστό ως Ο ναός της όπερας.

19 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (1) Η ιστορία της Ιταλίας είναι στενά συνδεδεμένη με τον πολιτισμό της περιοχής της Μεσογείου αλλά και της Ευρώπης γενικότερα. Η Ιταλική χερσόνησος κατοικήθηκε από διάφορους λαούς όπως: Έλληνες, Ετρούσκοι, Γαλάτες κ.ά. Όλοι οι παραπάνω λαοί άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, άφησαν το σημάδι τους στον ιταλικό πολιτισμό. Ετρουσκικό αλφάβητο

20 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (2) Γύρω στον 8ο αι. π.Χ. οι Έλληνες ίδρυσαν αποικίες στη νότιο Ιταλία και τη Σικελία, ενώ στην κεντρική κυρίως Ιταλία κυριαρχούν οι Ετρούσκοι. Τον 5ο αι.π.Χ. οι Γαλάτες εγκαταστάθηκαν στην πεδιάδα του Πάδου. Τον 3ο αι.π.Χ. ολόκληρη Ιταλία ενώθηκε από τους Ρωμαίους και μέχρι την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας η ιστορία της χερσονήσου ταυτίζεται μ’ αυτήν της Ρώμης. Μονομαχίες και θηριομαχίες στο Κολοσσαίο.

21 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (1) Η Αναγεννησιακή περίοδος της Ευρώπης ξεκίνησε στην Ιταλία το 14ο και 15ο αιώνα. Λογοτεχνικά αριστουργήματα, όπως η ποίηση του Δάντη, Πετράρχη, Tορκουάτο Τάσσο και Λουδοβίκου Αριόστο και η πεζογραφία του Βοκάκιου. Αργότερα, ακόμη μέχρι και σήμερα, αξίζει να αναφέρουμε κάποιους λογοτέχνες και θεατρικούς συγγραφείς. Δάντης

22 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (2) O Αλμπέρτο Μοράβια ( ) ήταν Ιταλός πεζογράφος και δημοσιογράφος. Ο Ουμπέρτο Έκο είναι σύγχρονος Ιταλός λόγιος, ακαδημαϊκός καθηγητής και συγγραφέας. Πολύ γνωστό έργο του είναι «Το Εκκρεμές του Φουκώ».  «Το όνομα του Ρόδου», το παγκοσμίως γνωστό μυθιστόρημά του, μεταφέρει τον αναγνώστη σε ένα ιταλικό μοναστήρι των Βενεδικτίνων και, γύρω από την αναζήτηση ενός χειρογράφου του Αριστοτέλη, αναπτύσσεται η πλοκή του, με φόνους, άνομες σχέσεις μεταξύ μοναχών και το κυνήγι των αιρετικών εν έτει 1327.  Ο Ουμπέρτο Έκο.

23 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (3) «Το όνομα του Ρόδου», το παγκοσμίως γνωστό μυθιστόρημα του Ουμπέρτο Έκο, μεταφέρει τον αναγνώστη σε ένα ιταλικό μοναστήρι των Βενεδικτίνων και, γύρω από την αναζήτηση ενός χειρογράφου του Αριστοτέλη, αναπτύσσεται η πλοκή του, με φόνους, άνομες σχέσεις μεταξύ μοναχών και το κυνήγι των αιρετικών εν έτει 1327. 

24 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (4) Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι  (1922 – 1975) ήταν Ιταλός ηθοποιός, ποιητής, συγγραφέας και σκηνοθέτης. Μερικά πολύ γνωστά έργα του: Χίλιες και Μία Νύχτες Μήδεια  Μάμα Ρόμα Οι Στάχτες του Γκράμσι Η Νέα Νιότη Χοιροστάσιο Λουθηρανικά Γράμματα

25 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (5) Ο Λουίτζι Πιραντέλλο ( ), ήταν Ιταλός δραματουργός, μυθιστοριογράφος, και δοκιμιογράφος στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1934. Μερικά πολύ γνωστά έργα του: Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε  Ο ηλίθιος  Απόψε αυτοσχεδιάζουμε

26 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (6) Ο Ντάριο Φο (1926-) είναι ένας Ιταλός θεατρικός συγγραφέας, ευθυμογράφος, ηθοποιός, θεατρικός σκηνοθέτης και συνθέτης. Πήρε το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 1997. Χρησιμοποιεί τεχνικές της κομέντια ντελ' άρτε. Μερικά πολύ γνωστά έργα του: Οι Αρχάγγελοι δεν Παίζουν Φλίπερ Δεν Πληρώνω! Δεν Πληρώνω!  Η Όπερα του Ζητιάνου Το Ημερολόγιο της Εύας Ο Εργάτης Ξέρει 300 Λέξεις το Αφεντικό 1000, Γι' αυτό είναι Αφεντικό

27 ΤΕΧΝΕΣ Οι τέχνες ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική, λογοτεχνία, ποίηση, θέατρο, μουσική κ.λπ., άνθισαν κατά την περίοδο της Αναγέννησης στην Ιταλία. Με τον όρο Αναγεννησιακή τέχνη αναφερόμαστε στην καλλιτεχνική παραγωγή κατά την ιστορική περίοδο της Αναγέννησης.  Τα θέματά της ζωγραφικής και της γλυπτικής της Αναγέννησης αντλούνται κυρίως από τη Βίβλο, την ιστορία και μυθολογία της Ρώμης και της Ελλάδας. Από τον τεράστιο καλλιτεχνικό θησαυρό ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά έργα ζωγραφικής, λογοτεχνίας, αρχιτεκτονικής, μουσικής.

28 Σάντρο Μποτιτσέλι, Η γέννηση της Αφροδίτης
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ (1) Ο Μποτιτσέλι, ζωγράφος της Αναγέννησης από τη Φλωρεντία, απεικονίζει την Αφροδίτη να στέκεται σε ένα κοχύλι που επιπλέει, ενώ ο Ζέφυρος και η Αύρα την οδηγούν στη στεριά, όπου μία από τις Ώρες την περιμένει για να την καλύψει με ένα μανδύα. Σάντρο Μποτιτσέλι, Η γέννηση της Αφροδίτης

29 ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ (2) Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ( ) ήταν Ιταλός αρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης, μουσικός, εφευρέτης, μηχανι-κός, ανατόμος, γεωμέτρης και επιστήμο-νας που έζησε την περίοδο της Αναγέννησης. Μόνα Λίζα Βιτρούβιος Άνθρωπος

30 ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ (3) Ο Μιχαήλ Άγγελος, ( ), ήταν γλύπτης, ζωγρά-φος, αρχιτέκτονας και ποιητής της Αναγέν-νησης. Δημιουργία του Αδάμ Ο Μιχαήλ Άγγελος,( ), ήταν γλύπτης, ζωγράφος, αρχιτέκτονας και ποιητής της Αναγέννησης. Τμήμα τοιχογραφίας της Καπέλα Σιξτίνα

31 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Νάπολη Πομπηία Ποσειδωνία (Μεγάλη Ελλάδα) Ρώμη Σιένα Συρακούσες Φερράρα Φλωρεντία Αγκριτζέντο (Ακράγαντας) Αιολίδες Νήσοι Ασίζη Βενετία Γένοβα Ελέα Έπαυλη του Αδριανού Καθεδρ. ναός της Μόντενα Καστέλ ντελ Μόντε Κεκλιμένος Πύργος της Πίζας Ματέρα Νάπολη Πομπηία Ποσειδωνία (Μεγάλη Ελλάδα) Ρώμη Σιένα Συρακούσες Φερράρα Φλωρεντία

32 ΒΕΝΕΤΙΑ (α) Ολόκληρη η πόλη είναι καταγεγραμμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μαζί με τη λιμνοθάλασσά της. Το όνομά της προέρχεται από τον αρχαίο λαό των Βένετων, που κατοίκησαν την περιοχή από το 10ο αιώνα π.Χ. Η πόλη υπήρξε στην ιστορία πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Βενετίας. Είναι γνωστή ως «Γαληνοτάτη», «Βασίλισσα της Αδριατικής», «Πόλη του Νερού», «Επιπλέουσα Πόλη», «Πόλη των Καναλιών» κ.ά. Είναι γνωστή ως «Γαληνοτάτη», «Βασίλισσα της Αδριατικής», «Πόλη του Νερού», «Επιπλέουσα Πόλη», «Πόλη των Καναλιών» κ.ά.

33 ΒΕΝΕΤΙΑ (β) Η Δημοκρατία της Βενετίας υπήρξε πολύ μεγάλη ναυτική δύναμη κατά το Μεσαίωνα και την Αναγέννηση και ορμητήριο για τις Σταυροφορίες και τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, καθώς και πολύ σημαντικό κέντρο εμπορίου (ιδιαίτερα μεταξιού, σιτηρών και μπαχαρικών) και τέχνης από το 13ο μέχρι το τέλος του 17ου αιώνα. Αυτό κατέστησε τη Βενετία πλούσια πόλη σε όλη την ιστορία της. Αυτό κατέστησε τη Βενετία πλούσια πόλη σε όλη την ιστορία της.

34 ΒΕΝΕΤΙΑ (γ) Είναι επίσης γνωστή για τα αρκετά καλλιτεχνικά της κινήματα, ιδιαίτερα στην περίοδο της Αναγέννησης. Η Βενετία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της συμφωνικής μουσικής και της όπερας και είναι η γενέτειρα του Αντόνιο Βιβάλντι.

35 ΒΕΝΕΤΙΑ (δ) Ένας αρχιτεκτονικός ρυθμός γεννήθηκε στη Βενετία του 14ου αιώνα, όπου η συμβολή του Βυζαντινού ρυθμού από την Κωνσταντινούπολη συνάντησε την Αραβική επιρροή από τη Μαυριτανική Ισπανία. Κύρια παραδείγματα του Βενετσιάνικου Γοτθικού ρυθμού είναι το Παλάτι των Δόγηδων και το Κα ντ’ Όρο στην πόλη. Το Παλάτι των Δόγηδων

36 ΒΕΝΕΤΙΑ (ε) Η Βενετία υπήρξε επί μακρόν πηγή έμπνευσης για συγγραφείς, ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς καθώς επίσης και στην πρώτη γραμμή της τεχνικής εξέλιξης της τυπογραφίας και των εκδόσεων. Δύο από τους γνωστότερους Βενετσιάνους συγγραφείς ήταν ο Μάρκο Πόλο στο Μεσαίωνα και αργότερα ο Τζιάκομο Καζανόβα. Ο Τζιάκομο Καζανόβα. Ο Μάρκο Πόλο

37 ΒΕΝΕΤΙΑ (στ) Η Βενετία έχει επίσης εμπνεύσει ξένους συγγραφείς.
Ο Σαίξπηρ τοποθετεί εδώ τον Οθέλλο και τον Έμπορο της Βενετίας. Ο Τόμας Μαν έγραψε το μυθιστόρημα Θάνατος στη Βενετία, που εκδόθηκε το 1912. Η Βενετία συνδέεται επίσης με την τεχνική πλευρά του γραψίματος. Ο Τόμας Μαν Ο Γουίλλιαμ Σαίξπηρ

38 ΒΕΝΕΤΙΑ (ζ) Η πόλη ήταν ο τόπος ενός από τα πρώτα τυπογραφεία της Ιταλίας, ιδρυμένου από τον Άλντο Μανούτιο (1449–1515). Ήδη από τότε η Βενετία αναπτύχθηκε ως σημαντικό τυπογραφικό κέντρο και επίσης μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα εκεί τυπώνονταν τα μισά από τα βιβλία, που εκδίδονταν στην Ιταλία.

39 ΒΕΝΕΤΙΑ (η) Το Φεστιβάλ Βενετίας είναι το αρχαιότερο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στον κόσμο. Ξεκίνησε το 1932 ως Διεθνής Έκθεση της Τέχνης του Κινηματογράφου και από τότε διεξάγεται ετησίως, στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη, στο νησί Λίντο στη Βενετία. Οι προβολές των ταινιών γίνονται στο ιστορικό Palazzo del Cinema. Αποτελεί μέρος της φημισμένης Μπιενάλε της Βενετίας, μιας μεγάλης έκθεσης μοντέρνας τέχνης. Οι προβολές των ταινιών γίνονται στο ιστορικό Palazzo del Cinema.

40 ΜΟΥΡΑΝΟ (α) Το Μουράνο είναι μια σειρά νησιών ενωμένων με γέφυρες περίπου 1,5 χιλιόμετρα βόρεια της Βενετίας και έχει μήκος περίπου 1,5 χιλιόμετρα με πληθυσμό περίπου Είναι γνωστό για την παραγωγή γυαλιού. Είναι γνωστό κέντρο υαλουργίας από το 1291.

41 ΜΟΥΡΑΝΟ (β) Οι υαλουργοί του Μουράνο είχαν επί αιώνες το μονοπώλιο υψηλής ποιότητας υαλουργίας, αναπτύσσοντας ή τελειοποιώντας πολλές τεχνολογίες, όπως το κρυσταλλικό γυαλί, το επισμαλτωμένο γυαλί (σμάλτο), το γυαλί με νήματα χρυσού (αβεντουρίνη), το πολύχρωμο γυαλί (μιλεφιόρι), το γαλακτώδες γυαλί (λάτιμο) και απομιμήσεις πολύτιμων λίθων από γυαλί.

42 ΜΟΥΡΑΝΟ (γ) Σήμερα οι τεχνίτες του Μουράνο χρησιμοποιούν ακόμη αυτές τις τεχνικές αιώνων κατασκευάζοντας τα πάντα από σύγχρονη τέχνη του γυαλιού και κοσμήματα μέχρι πολυέλαιους και πώματα μπουκαλιών από γυαλί Μουράνο.

43 ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ (α) Η Φλωρεντία είναι μια πόλη με καλλιτεχνικούς θησαυρούς. Διαθέτει εξαίρετη καλλιτεχνική κληρονομιά που αποτελεί ένδειξη της κουλτούρας της πόλης.

44 ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ (β) Το καλοκαίρι του 1944 στη διάρκεια ακόμη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τα συμμαχικά στρατεύματα που προήλαυναν προς τη Φλωρεντία. Ανακοίνωσαν ότι ολόκληρη η πόλη θα πρέπει να θεωρηθεί έργο τέχνης πρωτίστης σημασίας και συνεπώς δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις προκειμένου να προστατευθεί από τυχόν ζημίες. Η κρήνη του Ποσειδώνα στη Φλωρεντια. Η κρήνη του Ποσειδώνα στη Φλωρεντία.

45 ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ (γ) Σύμφωνα με επίσημες εκθέσεις "καμία αξιόλογη ζημιά δεν προήλθε από συμμαχική δράση". Οι Γερμανοί, εντούτοις, δεν έλαβαν υπόψη την προειδοποίηση αυτή και προκάλεσαν καταστροφές και βλάβες σε ανεκτίμητα ιστορικά και καλλιτεχνικά μνημεία με αλλεπάλληλες ανατινάξεις κατά την αποχώρησή τους. Η πλατεία της Δημοκρατίας στη Φλωρεντία. Η πλατεία της Δημοκρατίας στη Φλωρεντία.

46 ΜΟΥΣΙΚΗ (α) Η μουσική επιρροή των Ιταλών συνθετών Παλεστρίνα,  Κλάουντιο Μοντεβέρντι, Αρκάντζελο Κορέλλι και Αντόνιο Βιβάλντι αποδείχτηκε τεράστια. Τον 19ο αιώνα, η ιταλική ρομαντική όπερα άνθισε με συνθέτες, όπως οι Τζοακίνο Ροσίνι, Τζουζέπε Βέρντι και Τζάκομο Πουτσίνι. Η Σκάλα του Μιλάνο. Η Σκάλα του Μιλάνο, εξωτερικά και εσωτερικά.

47 ΜΟΥΣΙΚΗ (β) Ο Τζουζέπε Βέρντι ( ) ήταν Ιταλός μουσικός συνθέτης, από τους διασημότερους στο είδος της όπερας. Ανάμεσα στα δημοφιλέστερα έργα του ανήκουν οι όπερες: Ριγκολέττο Ναμπούκο Τραβιάτα Αΐντα Τροβατόρε Η δύναμη του πεπρωμένου Otello

48 ΜΟΥΣΙΚΗ (γ) Ο Τζοακίνο Ροσσίνι ( ) ήταν Ιταλός συνθέτης, παγκοσμίως φημισμένος για τις όπερές του, με πιο γνωστές τον Κουρέα της Σεβίλλης, τη Σταχτοπούτα, τον Γουλιέλμο Τέλλο, την κλέφτρα κίσσα, την Ιταλίδα στο Αλγέρι. Έγραψε ακόμη έργα θρησκευτικής μουσικής, τραγούδια, μουσική δωματίου και άλλα κομμάτια για πιάνο και μικρά σύνολα. Οι μελωδίες του αγαπήθηκαν από πολύ κόσμο, ενώ ενέπνευσε πλήθος συνθετών, χαρίζοντάς του το προσωνύμιο "Ο Ιταλός Μότσαρτ". Οι μελωδίες του αγαπήθηκαν από πολύ κόσμο, ενώ ενέπνευσε πλήθος συνθετών, χαρίζοντάς του το προσωνύμιο "Ο Ιταλός Μότσαρτ".

49 ΜΟΥΣΙΚΗ (δ) Ο Τζιάκομο Πουτσίνι ( ). Ήταν συνθέτης όπερας, ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του ιταλικού βερισμού. Καταγόταν από οικογένεια μουσικών. Σπούδασε σύνθεση και εκκλησιαστικό όργανο. Η πρώτη του επιτυχία με την Όπερα «Τόσκα» ακολουθήθηκε από τη «Μαντάμ Μπάτερφλαϊ» Διαφημιστικό για την αφίσα Τόσκα του Πουτσίνι. Διαφημιστική αφίσα για την Τόσκα του Πουτσίνι.

50 ΜΟΥΣΙΚΗ (ε) Το Φεστιβάλ Ιταλικού Τραγουδιού ή πιο γνωστό ως Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο είναι διαγωνισμός τραγουδιού της Ιταλίας, που διεξάγεται από το 1951 στο Σαν Ρέμο. Θεωρείται ο προπομπός του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision.

51 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Το Ποδόσφαιρο είναι το εθνικό άθλημα των Ιταλών και το πάθος τους για το άθλημα αυτό είναι φανερό. Η Ιταλία έχει κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου τέσσερις φορές.

52 ΙΤΑΛΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ

53 ΙΤΑΛΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ
Η ιταλική κουζίνα (ή σωστότερα, ένα τμήμα της) έχει καταφέρει να κατακτήσει τον κόσμο, συχνά υποσκελίζοντας σε προτίμηση ακόμα και εθνικές κουζίνες ... Πρωταγωνιστεί, βεβαίως, το τρίπτυχο «ζυμαρικά- πίτσα-ριζότο»

54 ΡΙΖΟΤΟ Το ριζότο πολλές φορές σε Ιταλική κατασκευή είναι ένα υπέροχο γευστικό γεύμα που μπορεί να σε χορτάσει και μάλιστα είναι ένα από τα κύρια φαγητά για τα οποία φημίζεται η Ιταλία.

55 ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ Το έδεσμα έχει ιταλική προέλευση και η λέξη εμφανίστηκε ήδη από τον 16ο αιώνα στη Νάπολη. Σήμερα, τα μακαρόνια (σπαγγέτι) θεωρούνται κατ'εξοχήν χαρακτηριστικό ιταλικό φαγητό. Επίσης η κυβέρνηση της χώρας προστατεύει με νόμο την παραδοσιακή ιταλική πίτσα. 

56 ΠΙΤΣΑ Υπάρχουν δύο βασικά είδη πίτσας, η ιταλική και η καναδική. Η ιταλική πίτσα έχει λεπτή ζύμη και συνήθως περιορισμένο αριθμό υλικών ανά πίτσα (πιο συγκεκριμένα εξαρτάται από τη φαντασία του μάγειρα) και είναι ατομική. Η καναδική έχει πιο χοντρή ζύμη και συνήθως έχει πληθώρα υλικών επάνω.

57 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ Sapori e Delizie

58 ΠΗΓΕΣ (1) www.wikipedia.gr www.livepedia.gr www.osialb.org

59 ΠΗΓΕΣ (2) www.schooltravel.gr www.aerologio.gr

60


Κατέβασμα ppt "ΙΤΑΛΙΑ ή ΙΤΑΛΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Italia ή Repubblica Italiana"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google