Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο δ ο ι π ο ρ ι κ ό σ τ ο Ά γ ι ο Ό ρ ο ς

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο δ ο ι π ο ρ ι κ ό σ τ ο Ά γ ι ο Ό ρ ο ς"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο δ ο ι π ο ρ ι κ ό σ τ ο Ά γ ι ο Ό ρ ο ς
Ο δ ο ι π ο ρ ι κ ό σ τ ο Ά γ ι ο Ό ρ ο ς Βασικές πηγές άντλησης πληροφοριών και φωτογραφιών ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ 2. ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ Ο ΠΕΛΩΡΙΟΣ ΣΜΑΡΑΓΔΟΣ

2

3 Η Παναγία στο Άγιο Όρος Η παράδοση ανάγει την απαρχή του αγιορείτικου μοναχισμού στην πρώτη χριστιανική εποχή συνδέοντας την ανέλιξή του με ένα ταξίδι της Παναγίας, που αναγκάσθηκε σε φοβερή φουρτούνα να βγει στο Άγιο Όρος, που της άρεσε τόσο πολύ, ώστε της το χάρισε ο Χριστός κι από τότε λέγεται "περιβόλι της Παναγίας".

4 Το άβατο του Αγίου Όρους
Στη χερσόνησο του Άθω, σύμφωνα με την παλαιά βυζαντινή τάξη, απαγορεύεται η είσοδος γυναικών. Ο περιορισμός αυτός έχει πνευματική βάση στην παρθενία των μοναχών και την αφιέρωση του Όρους στη Θεοτόκο. Ονομάζεται "ἄβατον" και ισχύει από την αρχή της σύστασης της ιδιόρρυθμης πολιτείας. Τούτο γίνεται για να μπορούν οι Μοναχοί, απερίσπαστοι να προσεύχονται νύχτα και ημέρα και να δοξολογούν τον Θεό.

5 Προσέγγιση στις μονές του Άθω
Η είσοδος στο Άγιο Όρος γίνεται μόνο με πλοίο το πρωί από την Ουρανούπολη για την Δυτική πλευρά της χερσονήσου ή από την Ιερισσό για την Ανατολική πλευρά. Κάθε μοναστήρι διαθέτει προβλήτα-λιμάνι για να αποβιβαστείτε από το πλοίο. Ο αριθμός των επισκεπτών κάθε ημέρας είναι περιορισμένος, 120 Έλληνες και 10 ξένοι. Ακτή Ουρανούπολης

6 ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΑΜΟΝΗΤΗΡΙΩΝ Οι Έλληνες μπορούν να επισκεφτούν το Όρος ελεύθερα, αφού επικοινωνήσουν με το Γραφείο Εξυπηρέτησης Προσκυνητών στη Θεσσαλονίκη ή την Ουρανούπολη για την έκδοση διαμονητήριου, το οποίο θα παραλάβουν στην Ουρανούπολη ή την Ιερισσό, πριν από την επιβίβαση στο καράβι. Στο λιμάνι υπάρχει ειδικό γραφείο. Οι ιερωμένοι πρέπει να έχουν και ειδική άδεια του προϊσταμένου τους. Οι αλλοδαποί επισκέπτες πρέπει να έχουν: 1)συστατική επιστολή της πρεσβείας της χώρας τους στην Αθήνα ή του προξενείου στη Θεσσαλονίκη, 2) ειδική άδεια εισόδου από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ή το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, 3) ειδικό έγγραφο του Τμήματος Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης. Όσοι είναι κάτω από 18 ετών πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα (π.χ. πατέρα τους). Νέοι που επισκέπτονται το Άγιον Όρος σαν group με ενήλικο αρχηγό για εκπαιδευτικούς λόγους, πρέπει να έχουν μαζί τους έγγραφη άδεια από τους γονείς τους επικυρωμένη από επίσημη αρχή.

7 Το καθεστώς του Αγίου Όρους

8 Η ΑΘΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ είναι αυτοδιοίκητο τμήμα της νεότερης Ελληνικής Επικράτειας με τους δικούς της θεσμούς και κώδικες λειτουργίας. Προστατεύεται ως Αυτοδιοικούμενη Περιοχή από το Σύνταγμα της Ελλάδος. Πνευματικά ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Οι Ηγούμενοι κάθε μονής αποτελούν την Ιερά Σύναξη και ασκούν την νομοθετική εξουσία. Παράλληλα κάθε χρόνο εκλέγεται από την μονή και ο αντιπρόσωπος της στην Ιερά Κοινότητα, η οποία ασκεί την διοικητική εξουσία, ενώ την εκτελεστική εξουσία ασκεί η Ιερά Επιστασία που αποτελείται από 4 μέλη επιλεγμένα από τις 5 πρώτες ιεραρχικά μονές.

9 Σεϊμένηδες και Σερδάρηδες
Όργανα της Ιεράς Επιστασίας είναι οι Σεϊμένηδες και οι Σερδάρηδες, που κατά τις επίσημες τελετές φορούν στολή ευζωνική και τις καθημερινές ένα δίκοχο με τα αρχικά Α.Ο. Είναι κατά κάποιο τρόπο η αστυνομία του Άθωνος. Το Ελληνικό Κράτος εκπροσωπεί ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους με βαθμό Νομάρχη. Υπάρχουν ακόμη υπηρεσίες Αστυνομίας, Τελωνείου – Λιμεναρχείου, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, Κέντρο Υγείας κ.λ.π.

10 Οι μετακινήσεις στο Άγιο Όρος μπορούν να γίνουν

11 Με λεωφορείο στο δρομολόγιο Δάφνη - Καρυές - Μονή Ιβήρων

12 Με τα "ΤΑΞΙ mini-van" που μπορείτε να νοικιάσετε στις Καρυές ή να ζητήσετε να σας παραλάβουν από το μοναστήρι ή την σκήτη στην οποία θα βρίσκεστε.

13 Με τα μικρά φορτηγά αυτοκίνητα, που διαθέτουν αρκετά μοναστήρια

14 Με ζώο (συνήθως μουλάρι)

15

16 Ο αρσανάς της Αγίας Άννας

17 Τα γραφικά μεταφορικά μέσα του Αγίου Όρους ολοένα και εξαφανίζονται.

18 Με τα πόδια, ακολουθώντας τα χαρακτηριστικά μονοπάτια του Όρους
Με τα πόδια, ακολουθώντας τα χαρακτηριστικά μονοπάτια του Όρους. Η διαδρομή, όπου και αν κατευθυνθείτε, θα σας συναρπάσει. Σε πολλά σημεία θα συναντήσετε πηγές με δροσερό νερό. Η βλάστηση είναι πλούσια. Τα τοπία ειδυλλιακά. Χρειάζεται προσοχή όμως, διότι είναι σύνηθες να χαθείτε στα πολυδαίδαλα μονοπάτια, που συχνά διακόπτονται μέσα στα πυκνά δέντρα ή μπροστά σε χαράδρες και βράχια.

19

20 Με πλοίο

21 Τουριστικό καραβάκι πραγματοποιεί περίπλου του Αγίου Όρους

22 Ιερές Μονές Οι πρώτοι χριστιανοί ασκητές εμφανίζονται στο Άγιο Όρος γύρω στο 400 μ.Χ. Το 885 μ.Χ. με χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Βασιλείου του Α', η χερσόνησος του Άθω ορίστηκε ως αποκλειστικός τόπος διαμονής ασκητών, όπου αποκλείονται οποιοιδήποτε άλλοι κοσμικοί, ακόμα και ποιμένες ή γεωργοί. Ακολούθησε η ανάπτυξη του ασκητικού μοναχισμού, γρήγορα όμως η οργάνωση πήρε μοναστική μορφή, με τα πρώτα μοναστήρια να ιδρύονται στα τέλη του 10ου αιώνα μ.Χ. Σήμερα το Άγιο Όρος αποτελείται από είκοσι ιερές, κυριαρχικές, βασιλικές, πατριαρχικές και σταυροπηγιακές μονές. Οι Αθωνικές Μονές σήμερα είναι όλες κοινόβιες. Παλιότερα κάποιες ήταν ιδιόρρυθμες. Στις κοινόβιες οι αδελφοί έχουν κοινοκτημοσύνη, κοινή τράπεζα και εκλέγουν ισόβιο Ηγούμενο, ο οποίος προΐσταται της Μονής έχοντας γύρω του τη Γεροντία και τους Επιτρόπους. Στις ιδιόρρυθμες Μονές ο κάθε μοναχός φροντίζει την ένδυση και τη διατροφή του και κατά συνέπεια έχει δική του περιουσία, για το διακόνημά του προς τη Μονή έχει ανταμοιβή, δεν υπάρχει Ηγούμενος, αλλά διοικούν Επίτροποι (συνήθως τρεις) που τιμητικά αποκαλούνται Προηγούμενοι. Ο αριθμός των 20 Μονών, ως ανεγνωρισμένες ανέκαθεν από την Εκκλησία και την Πολιτεία, δεν μπορεί ούτε να αυξηθεί αλλά ούτε και να ελαττωθεί. Των Μονών δε αυτών οι 17 είναι ελληνικές, 1 Σερβική, 1 Ρωσική, και 1 Βουλγαρική.

23 Αρχιτεκτονική των Μοναστηριών
Οι του Αγίου Όρους μοιάζουν πολύ με μεσαιωνικές πολιτείες. Οι περισσότερες είναι χτισμένες σε δύσβατες τοποθεσίες, περιβάλλονται από ισχυρά και συμπαγή τείχη, διαθέτουν μια κύρια είσοδο και έχουν μεγάλο αύλιο χώρο, στον οποίο είναι προσανατολισμένα όλα τα κτίρια της μονής. Το σημαντικότερο κτίσμα κάθε μονής είναι το καθολικό, ο κύριος ναός. Βρίσκεται στο κέντρο του αύλιου χώρου. Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός είναι μια εξέλιξη του εγγεγραμμένου σταυροειδούς με τρούλο, στον οποίο έχουν προστεθεί δυο κόγχες στον κυρίως ναό, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των ψαλτών. Όλα τα καθολικά διαθέτουν νάρθηκα και τη λιτή, έναν ευρύχωρο χώρο ανάμεσα στον κυρίως ναό και το νάρθηκα. Το μεγαλύτερο μέρος των ναών είναι καλυμμένο με τοιχογραφίες. Ακριβώς απέναντι από το καθολικό, συνήθως σε αυτόνομο κτίσμα βρίσκεται, η Τράπεζα, το σπουδαιότερο κτίσμα μετά το καθολικό. Ανάμεσα στο καθολικό και την Τράπεζα υπάρχει η φιάλη, που χρησιμεύει για τον αγιασμό των υδάτων. Είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο και συνήθως θολοσκεπής. Οι μονές περιβάλλονται από ισχυρά τείχη και διαθέτουν μια πύλη, συνήθως διπλή, χοντρή, επενδυμένη με μέταλλο, οι οποία έκλεινε μετά τη δύση του ηλίου. Πολλές μονές διαθέτουν πύργο, ο οποίος είναι κτισμένος είτε στο κέντρο είτε στο υψηλότερο σημείο της μονής. Σε παλαιότερες εποχές χρησίμευε ως παρατηρητήριο και ως τελευταίο σημείο άμυνας των επιδρομών των πειρατών. Έξω από τη μονή μπορεί να δει κανείς το κιόσκι, συνήθως σε τοποθεσία με θέα. Διαθέτει ξύλινο σκεπαστό υπόστεγο. Κοντά στη θάλασσα υπάρχει ο αρσανάς, κτίσμα που περιλάμβανε τις αποθήκες και χώρους φύλαξης των πλεούμενων της μονής.

24

25

26

27 ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ

28

29 Το καθολικό της Μονής

30 Άφιξη στο λιμανάκι της Δάφνης

31

32 Καρυές Αγίου Όρους

33 Ο ναός του Πρωτάτου είναι ο αρχαιότερος και πιο ιστορικός ναός του Όρους

34

35 ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ

36 ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

37 ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

38

39 ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ

40 Το καθολικό της Μονής

41

42

43

44 ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗΤΑ

45

46

47

48


Κατέβασμα ppt "Ο δ ο ι π ο ρ ι κ ό σ τ ο Ά γ ι ο Ό ρ ο ς"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google