Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

-Ένας χρόνος ΄΄Καλλικράτης΄΄ - Η Αυτοδιοίκηση μπροστά στην πολιτική συγκυρία - Οικονομική κρίση και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης - Κοινωνία και Περιβάλλον.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "-Ένας χρόνος ΄΄Καλλικράτης΄΄ - Η Αυτοδιοίκηση μπροστά στην πολιτική συγκυρία - Οικονομική κρίση και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης - Κοινωνία και Περιβάλλον."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 -Ένας χρόνος ΄΄Καλλικράτης΄΄ - Η Αυτοδιοίκηση μπροστά στην πολιτική συγκυρία - Οικονομική κρίση και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης - Κοινωνία και Περιβάλλον σε συνθήκες οικονομικής κρίσης - Διαμόρφωση της στρατηγικής των Οικολόγων Πράσινων στην Αυτοδιοίκηση Σάββατο - Κυριακή, 3 - 4 Δεκεμβρίου 2011 ( Ξενοδοχείο Classical Athens Imperial) 1 η Ετήσια Συνδιάσκεψη Εκλεγμένων της Αυτοδιοίκησης που υποστηρίχτηκαν από τους Οικολόγους Πράσινους

2 Βασίλης Γιόκαρης (Δημοτικός Σύμβουλος αντιπολίτευσης Δήμου Τρίπολης – επικεφαλής εκλογικού συνδυασμού “ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ”) 1. Κοινωνικοποίηση της Διαχείρισης των Στερεών Αστικών Αποβλήτων (παραδείγματα από Γερμανία και Λακωνία) 2. Κοινωνικοποίηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ (παραδείγματα από Γερμανία και Κρήτη) 3. Αναφορά στο Πρόγραμμα “HELIOS”

3 1.Κοινωνικοποίηση της Διαχείρισης των Στερεών Αστικών Αποβλήτων (παραδείγματα από Γερμανία και Λακωνία) 1.1. ΓΕΡΜΑΝΙΑ Διαδημοτική Επιχείρηση ΄΄Da-Di-Werk΄΄ ( www.da-di-werk.de )www.da-di-werk.de 5 μικρές μονάδες Κομποστοποίησης, σταδιακή εγκατάσταση και λειτουργία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ( δυναμικότητα των 4 : 6.500 – 7.5000 tn οργανικών και της 5 ης : 17.000 tn ετησίως). Η επιχείρηση απασχολεί περί τους 50 εργαζόμενους ! Εξυπηρετεί τις ανάγκες 23 ΟΤΑ περί το Ντάρμσταντ, συνολικού πληθυσμού περί τους 290.000 κατοίκους και συνολικής έκτασης 660 km2. Ο πληθυσμός κάθε ενός από τους εν λόγω δήμους κυμαίνεται από 2.500 έως 25.000 κάτοικοι. Οι μονάδες κομποστοποίησης ευρίσκονται σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 1000 μέτρων από τους πλησιέστερους οικισμούς. Μυρωδιές : ανεπαίσθητες ! Δέχονται τα οργανικά απορρίμματα των νοικοκυριών, τα κλαδέματά τους όπως επίσης και εκείνα των ΟΤΑ, επιπλέον δε και τα οργανικά υπολείμματα της αγροτικής παραγωγής της περιοχής. Τα προїόντα που παράγουν ( κομπόστ / εδαφοβελτιωτικά ), πωλούνται στους κατοίκους και κυρίως σε αγρότες της περιοχής ( σπαραγγοπαραγωγούς ) ως λίπασμα ! Τα παραγόμενα κομπόστ ελέγχονται τακτικά για την ποιότητά τους από ανεξάρτητο φορέα.

4  Σχετικά μικρού κόστους ηλεκρ/-κός εξοπλισμός, εύκολη συντήρηση, χαμηλό κόστος επένδυσης και λειτουργίας ( 50 – 60 € / tn εισαγόμενων οργανικών ). ΄΄Δίπλα΄΄ στο δημότη => Εξυπηρέτησή του + Κοινωνική Συναίνεση => Διαχείριση : Οικονομικά βιώσιμη, Κοινωνικά και Οικολογικά συμβατή  Θεμελιώδη συνιστώσα των δραστηριοτήτων της επιχείρησης αποτελεί η συνεχής και ουσιαστική ενημέρωση και επαφή με τους κατοίκους, ώστε να χορηγούν καθαρά και κατηγοριοποιημένα οργανικά υλικά.

5 Μερική άποψη των εγκαταστάσεων της μονάδας κομποστοποίησης στη θέση Eschollbrücken

6

7

8

9 Η μονάδα κομποστοποίησης ( δεξιά στη φωτογραφία ) στη θέση Weiterstadt της περιοχής Ντάρμσταντ-Ντίμπουργκ. Aριστερά : ο τεχνικός διευθυντής των μονάδων της διαδημοτικής επιχείρησης DA-DI-Werk κ. Wolfgang Pertl.

10

11

12

13

14 Αεροφωτογραφία της μονάδας κομποστοποίησης στη θέση Semd ( Έκταση συνόλου εγκαταστάσεων : ~ 10 στρέμματα )

15

16

17

18

19

20 1.2. ΛΑΚΩΝΙΑ >  Ίδρυση της Α.Ε. από 30 Λάκωνες, το προηγούμενο καλοκαίρι  Στόχος : Η διαχείριση των οργανικών, αστικών και αγροκτηνοτροφικών, αποβλήτων της Λακωνίας, με αναερόβια ζύμωση, για παραγωγή : * Βιοαερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, και * Κομπόστ  Ευρύτατη ενημέρωση Δήμων, Φορέων και Δημοτών της Λακωνίας  Κάλεσμα προς την τοπική κοινωνία για αγορά μετοχών (προς 50 Ευρώ εκάστη)  Ανταπόκριση : 6.500 δημότες έως τώρα  Έναρξη δράσεων υλοποίησης έργου, σε σύντομο χρονικό διάστημα

21 Φορέας Διαχείρισης Εταιρεία κοινωνικής βάσης ή μικτής βάσης (δημοτικής max. 49% - κοινωνικής min. 51%), με τη συμμετοχή δηλ. δημοτών ή και του οικείου/των οικείων Δήμου/-ων, σε επίπεδο Δήμου ή αντίστοιχα Διαδημοτικής συνεργασίας (Βλ. το παράδειγμα της ΄΄Λακωνικής Βιοενεργειακής Α.Ε.΄΄ στη Λακωνία) που σημαίνει : Κοινωνικοποίηση της Διαχείρισης των ΑΣΑ !

22

23 2. Κοινωνικοποίηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ (παραδείγματα από Γερμανία και Κρήτη) 2.1. ΓΕΡΜΑΝΙΑ •Tα πολύμορφα κοινωνικά κινήματα (αντιπυρηνικό, οικολογικό και εναλλακτικό κίνημα, αντιπολεμικό κίνημα/κίνημα ειρήνης) που αναπτύχθηκαν στη Γερμανία από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1980, σε συνδυασμό με τη γερμανική νοοτροπία και τη βιομηχανική υποδομή, δημιούργησαν τις βάσεις σε κοινωνικό, τεχνολογικό, χρηματοδοτικό και πολιτικό επίπεδο, ώστε να εκδηλωθεί η επενδυτική έκρηξη που βιώνει η χώρα όσον αφορά στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα. •Σπουδαίος ο ρόλος και των Die Grünen, ιδιαίτερα τα χρόνια 1998 – 2004, με τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες και τον καθορισμό των συναφών με τις ΑΠΕ και όχι μόνον ενεργειακών πολιτικών της χώρας, με την ανάληψη του υπουργείου Περιβάλλοντος και ΑΠΕ.

24 Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει ότι ένα ποσοστό 42% της συνολικής εγκαταστημένης ισχύος των ΑΠΕ το 2009(43.000 Μεγαβάτ) ανήκε σε απλούς πολίτες !!!

25 Εταιρικές Μορφές •Ετερόρρυθμες Εταιρείες (με πολίτες ως ετερόρρυθμους εταίρους) •Δια – Δημοτικές Εταιρείες (Stadtwerke)

26 3 πεδία αναπροσανατολισμού στον ενεργειακό τομέα : Η εξουσία στις τοπικές Κοινωνίες! •Αποκεντρωμένη παραγωγή ηλεκτρισμού από τοπικές μονάδες ΑΠΕ •Ιδιοκτησία / Λειτουργία των τοπικών ενεργειακών Δικτύων Μ.Τ. και Χ.Τ. από Δήμους / Δια-δημοτικές Επιχειρήσεις (Stadtwerke) •Εξοικονόμηση Ενέργειας

27 Elektrizitätswerke Schönau (EWS) Ονομαστό στο μεταξύ, και έξω από τα σύνορα της Γερμανίας, το παράδειγμα της ως άνω εταιρείας κοινωνικής βάσης [με 750 συν-εταίρους], η οποία δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, από τους > ( >). Τροφοδοτεί με ηλεκτρ. ενέργεια από ΑΠΕ 83.000 νοικοκυριά, βιοτεχνίες και βιομηχανίες. [Βλ. πρόσφατο Video του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού ZDF]

28 2.2. ΚΡΗΤΗ Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας (Ο.Α.Σ. Α.Ε) είναι αναπτυξιακή ανώνυμη εταιρία των πρώην τεσσάρων καποδιστριακών Δήμων της Επαρχίας Σητείας (στο μεταξύ του ενός καλλικρατικού) και άλλων φορέων της Αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών τάξεων και Συνεταιρισμών του Ν.Λασιθίου και της Κρήτης. Ποικίλλες τοπικές δράσεις και έργα, μεταξύ των οποίων :  Πρωτοπόρος στην υποδοχή ανεμογεννητριών και ΑΠ στο Λασίθι  Συμμετοχή με μικρό ποσοστό σε ΑΠ εταιρειών στην περιοχή της Σητείας  Λειτουργία ιδιόκτητου ΑΠ, εγκατεστημένης ισχύος 1,2 MW.

29

30 3. Αναφορά στο Πρόγραμμα “ΗΛΙΟΣ” ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΕ «ΔΟΝΤΙΑ»! Το Σχέδιο ΗELIOS να αποτελέσει ευκαιρία να μάθουμε από το παράδειγμα της Γερμανίας και να αναπτύξουμε στη χώρα μας οικονομικές δραστηριότητες στους τομείς των ΑΠΕ, με βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα την Κοινωνικοποίηση της ενεργειακής παραγωγής από ΑΠΕ

31 •Πολύπλευρος περιβαλλοντικός και χωροταξικός σχεδιασμός (μεταξύ άλλων : καμία περιοχή της χώρας δεν ανακηρύσσεται σε ΕΟΖ) •Μεγιστοποίηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας •Οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και Απασχόληση ντόπιου εργατικού δυναμικού •Κοινωνικοποίηση της ενεργειακής παραγωγής με ΑΠΕ, με πολύτιμο σύμβουλο τη γερμανική εμπειρία ! •Μεγέθη προσαρμοσμένα στις διαστάσεις του ελληνικού τοπίου •Πιος θα πληρώσει την επιδότηση της παραγόμενης κιλοβατώρας ; Ο γερμανός καταναλωτής ενέργειας. Πρόταγμα – Αιτήματα (και προεκλογικά): α) Δυνατότητα ίδρυσης εταιρείας (Α.Ε., ΕΠΕ) με μηδαμινό αρχικό εταιρικό κεφάλαιο : Πρόκειται για ουσιώδες κίνητρο υποστήριξης εταιριών κοινωνικής βάσης. β) Δυνατότητα συμμετοχής και εταιρειών κοινωνικής βάσης στην υλοποίηση και λειτουργία ΦΒ σταθμών στα πλαίσια του >

32

33

34

35

36

37

38

39

40


Κατέβασμα ppt "-Ένας χρόνος ΄΄Καλλικράτης΄΄ - Η Αυτοδιοίκηση μπροστά στην πολιτική συγκυρία - Οικονομική κρίση και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης - Κοινωνία και Περιβάλλον."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google