Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διεθνής ημέρα κινουμένων σχεδίων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διεθνής ημέρα κινουμένων σχεδίων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διεθνής ημέρα κινουμένων σχεδίων
Η Διεθνής Ημέρα Κινουμένου Σχεδίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου. Η 28η Οκτωβρίου 1892 θεωρείται σημαδιακή ημερομηνία για το είδος, επειδή στο Παρίσι προβλήθηκε η δεκαπεντάλεπτη ταινία του Εμίλ Ρενό «Ο φτωχός κλόουν», που θεωρείται η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων. Καθιερώθηκε το 2002 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Δημιουργών Κινουμένου Σχεδίου (ASIFA), μιας οργάνωσης εταίρου της UNESCO. Τα κινούμενα σχέδια είναι ταινίες, στις οποίες πρωταγωνιστούν ζωγραφιστές φιγούρες αντί για ηθοποιοί. Οι ήρωες τους είναι συνήθως ζώα ή φανταστικά πλάσματα, με αστεία μορφή. Μιλούν και συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι. Η δημιουργία των ταινιών αυτών βασίζεται, όπως ο κινηματογράφο, στο μεταίσθημα. Αρχικά οι σκηνές της ταινίας ζωγραφίζονται ξεχωριστά η καθεμία. Για να δημιουργηθεί ένα κινούμενο σχέδιο, τα αρχικά σκίτσα ζωγραφίζονται σε διάφανες επιφάνειες και μετά ζωγραφίζονται. Κάθε σχέδιο διαφέρει ελάχιστα από το προηγούμενο. Στη συνέχεια τα σχέδια φωτογραφίζονται με τη σειρά και δημιουργείται ένα ενιαίο φιλμ. Όταν το φιλμ προβάλλεται με ταχύτητα, οι φιγούρες των σχεδίων φαίνονται σαν να κινούνται. Στην Αμερική την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων γύρισε ο Αμερικανός Σ.Μπλάκτον το Οι ταινίες του Walt Disney ανέδειξαν αυτό το κινηματογραφικό είδος σε αληθινή τέχνη. Το 1937 ο Walt Disney γύρισε τη Χιονάτη και τους επτά νάνους. Ήταν η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους. Χρειάζονταν 24 διαφορετικά σκίτσα για να αποδοθεί στη σκηνή κίνηση διάρκειας ενός δευτερολέπτου. Φανταστείτε λοιπόν πόσα σκίτσα σχεδιάστηκαν για την ταινία αυτή, διάρκειας μιάμισης ώρας περίπου.

2 Μεγάλα αφιερώματα στα ευρωπαϊκά φεστιβάλ animation πλαισιώνουν το αnimαsyroς 6.0. Την τιμητική τους έχουν το Βρετανικό Canterbury Animafest, το Αnimateka της Σλοβενίας, το Αnimafest Cyprus, το Tindiridis International Animation Festival της Λιθουανίας καθώς και ένα χορταστικό Francorama, με tributes στα Ecole Nationale superieure des Artes Decoratifs, Gobelins animation school και Autοur De Minuit. Στις μεγάλου μήκους προβολές ξεχωρίζουν τα «Le Tableau», σε σκηνοθεσία Jean-François Laguionie (εκπληκτικά χρώματα σε έναν πίνακα ζωγραφικής που ζωντανεύει προκειμένου να ολοκληρωθεί), και «Une vie de chat» των Jean-Loup Felicioli, Alain Gagnol (η διπλή ζωή μιας μαύρης γάτας στο Παρίσι). Aπό τις μικρού μήκους ταινίες του αφιερώματος Francorama, ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιφυλάσσουν το εξαιρετικό «Comme des lapins» του Osman Cerfon, το dark «Lonely Bones» του Rosto, το βραβευμένο με Όσκαρ  «Logorama» (όλες της Autour de Minuit) ή ακόμα το μαγικό «Ballet» του Louis Thomas (Gobelins).

3

4 Η όπερα του συνθέτη Φίλιπ Γκλας «Ο Τέλειος Αμερικανός» έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο «Teatro Real» στη Μαδρίτη. Η όπερα έχει ως θέμα τη ζωή του Ουόλτ Ντίσνεϊ. Το Home Cinema σάς παρουσιάζει -εν συντομία- την ιστορία της κολοσσιαίας αμερικανικής εταιρίας Ντίσνεϊ, καθώς και κάποιες από τις ταινίες της.

5

6 ΓΝΩΣΤΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ

7 Παιδική, Κινούμενο σχέδιο ΣκηΣκηνοθέτης: : Σαμ Γουάισμαν
Παιδική, Κινούμενο σχέδιο ΣκηΣκηνοθέτης: : Σαμ Γουάισμαν Η Ντίσνεϊ μεταφέρεται στην Ελλάδα και δανείζεται στοιχεία από τους μυθικούς ήρωες, όπως ο Ηρακλής, ο Περσέας, ο Αχιλλέας και ο Ορφέας, μαζί με κομμάτια από ανεξάρτητα επεισόδια της ελληνικής μυθολογίας (κένταυροι, νύμφες κ.ά.) και συνθέτει ένα ψηφιδωτό κάτω από τον τίτλο «Ηρακλής». Φυσικά ούτε και εδώ απουσιάζουν οι αυθαιρεσίες καθώς το καρτούν δεν βρίσκεται πάντα σύμφωνο με την ελληνική μυθολογία. Είναι μια φαντασμαγορική ταινία για παιδιά, κατά την οποία παρουσιάζονται ο μύθος και οι άθλοι του Ηρακλή.

8 AVATAR AVATAR Με τον τίτλο Άβαταρ: Ο Τελευταίος Μαχητής του Ανέμου (αγγ. «Avatar: The Last Airbender») ή Άβαταρ: Ο θρύλος του Άανγκ (αγγ. «Avatar: The Legend of Aang»), φέρεται αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων. Η πρώτη προβολή της σειράς στην Αμερική έγινε από τα κανάλια Nickelodeon και Nicktoons Network. Στην Ελλάδα προβάλλεται από το Nickelodeon, από τις 4 Οκτωβρίου Δημιουργοί και σκηνοθέτες της σειράς είναι ο Μάικλ Τάντε ΝτιΜάρτινο (αγγ. Michael Dante DiMartino) και ο Μπράιν Κονιέτζκο (αγγ. Bryan Konietzko), οι οποίοι συνεργάστηκαν και με τον Άαρον Έχασζ (αγγ. Aaron Ehasz)[1].

9 Kung Fu Panda Κουνγκ Φου είναι μια πολεμική τέχνη που εξελίχθηκε από Σαολίν μοναχούς στην Κίνα με σκοπό να προστατεύουν τους εαυτούς τους από τις επιθέσεις των ληστών που και τους έκλεβαν αλλά στο τέλος και τους ξύριζαν τα κεφάλια. Αυτοί βαριόνταν να κάθονται και να προσεύχονται συνέχεια και αποφάσισαν να κάνουν και πιο έντονη σωματική άσκηση. Έτσι για να το διασκεδάζουν πιο πολύ ξεκίνησαν να μιμούνται τίς κινήσεις των ζώων και να τίς χρησιμοποιόυν για αυτοάμυνα. Επειδή με τον καιρό κατάφεραν να αποκρούουν τους εχθρούς τους που γινονταν όλο και πιο λίγοι το πράγμα αδράνησε λίγο και έχασε το ενδοιαφέρον του. Εν τω μεταξύ τώρα όλοι άφηναν χαίτες μέχρι την μέση αλλά τους είχε τρελάνει η ψείρα, έτσι αποφάσισαν από τότε και στο εξής να κουρεύονται αλλά Γιούλ Μπρίνερ. Όπως όμως είπαμε εκεί στα Βουδιστικά μοναστήρια βαριότανε του θανατά και είχαν βαρεθεί ακόμα και τα γκονκγ που είχαν ανακαλύψει πριν πέντε αιώνες και τα μικρά παιχνιδάκια που είναι σαν τυμπανάκια με δύο μπαλίτσες δεμένες πάνω τους προσεύχονταν συνέχεια με γονικλισίες στον Βούδα να τους στείλει κάτι να περνάν την ώρα τους. Εκείνος τους λυπήθηκε πολύ όσο που έκλαιγε η καρδία του και έστειλε με ένα χρυσό σύννεφο σε κάθε μονή ένα playstasion όχι το 3, το παλιό το 1. Μετά όμως κατάλαβε ότι έκανε μαλακία γιατί δεν είχαν ηλεκτρικό και οθόνες. Έτσι με νέα παρέμβαση έστειλε πάπυρους που πλέον αναφέρουν όλους τους τρόπους να παίζεις street fighter με αληθινούς ανθρώπους. Όλα τα πιο πάνω βέβαια περιέγραφαν τα μυστικά της τέχνης για να μην ξαναξεχαστεί και ατονίσει στο εξής. Έτσι οι ξυρισμένοι μοναχοί και η τέχνη τους έμεινε μέχρι τις μέρες μας.


Κατέβασμα ppt "Διεθνής ημέρα κινουμένων σχεδίων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google