Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ερευνητική Εργασία Α’Λυκείου Τίτλος εργασίας:Κινηματογράφος Ομάδα εργασίας:«Ελληνικού Κινηματογράφου» Στην ομάδα συμμετείχαν οι μαθητές: Πασσαδάκη Αριάδνη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ερευνητική Εργασία Α’Λυκείου Τίτλος εργασίας:Κινηματογράφος Ομάδα εργασίας:«Ελληνικού Κινηματογράφου» Στην ομάδα συμμετείχαν οι μαθητές: Πασσαδάκη Αριάδνη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Ερευνητική Εργασία Α’Λυκείου Τίτλος εργασίας:Κινηματογράφος Ομάδα εργασίας:«Ελληνικού Κινηματογράφου» Στην ομάδα συμμετείχαν οι μαθητές: Πασσαδάκη Αριάδνη Πλαΐτης Γιώργος Ροζάκης Κώστας Σαμωνάκη Ειρήνη Σαμωνάκης Ραφαήλ Σαράντου Κατερίνα

3 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Οι αθηναίοι πρωτοβλέπουν κινηματογράφο το 1987, ενώ το 1907 ανοίγει ο πρώτος ελληνικός κινηματογράφος της πόλης τους. Ο ελληνικός κινηματογράφος ξεκίνησε στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα με μικρό αριθμό ταινιών μέχρι το 1940, η άνθησή του άρχισε μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο μέχρι το 1950 και σταδιακά η παραγωγή αυξήθηκε μέχρι τις 60 ταινίες το Ωστόσο η χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου ήταν από το 1960 μέχρι το 1973 φτάνοντας μέχρι τις 97 ταινίες το χρόνο. Από το 1974 μέχρι σήμερα η παραγωγή κυμαίνεται σε πολύ μικρότερα επίπεδα από 10 ταινίες μέχρι 40 το χρόνο Συγκεκριμένα το 1906 , οι αδελφοί Γιαννάκη και Μίλτο Μανάκι αρχίζουν να κινηματογραφούν στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας , όταν ακόμα βρίσκεται στην επικράτεια της καταρρέουσας Οθωμανικής αυτοκρατορίας . Οι Μανάκια δημιουργούν ένα μοναδικής αξίας αρχείο με πάνω από 60 ταινίες . Ένας Γάλλος κινηματογραφιστής ο Λεόνς, γυρνά τα πρώτα επίκαιρα από την Μέσο ολυμπιάδα της Αθήνας, την ίδια χρονιά. NA VALW GRIGORA STYL

4 Την χρονική περίοδο μεταξύ γυρίζονται ορισμένες βουβές κωμωδίες μικρού μήκους από τον σκηνοθέτη-Ηθοποιό Σπύρο Δημητρακόπουλο. Το 1914 ιδρύεται η κινηματογραφική εταιρία «άστυ φιλμ» και αρχίζει η παραγωγή ταινιών μεγάλης διάρκειας. Το 1921 ο Γαζιάδης παρουσίασε την ταινία Ελληνικό θαύμα, όπου χρησιμοποίησε Ρώσους ηθοποιούς. Το 1924 γυρίστηκαν μερικές σύντομες ταινίες, στις οποίες πρωταγωνιστούσε ο κωμικός Μιχαήλ Μιχαήλ. Ένα χρόνο αργότερα η Άστυ Φιλμς έδωσε τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της που προξένησε εξαιρετική εντύπωση, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι ηθοποιοί της ήταν άγνωστοι ερασιτέχνες. Ο τίτλος της ήταν Το απόπαιδο.Την χρονική περίοδο μεγαλουργεί η κινηματογραφική επιχείρηση «Νταγκ φιλμ» που λειτουργούσε ήδη από το 1918 και ασχολήθηκε με ιστορικές ταινίες και την κινηματογράφηση λογοτεχνικών έργων.

5 Ηχητικός κινηματογράφος
Το 1930 το ελληνικό κοινό υποδέχεται τον «Ηχητικό κινηματογράφο» με τις ταινιες της Νταγκ Φιλμς: -Οι απάχηδες των Αθηνών -Φίλησέ με Μαρίτσα Την επόμενη δεκαετία ο Ν.Δαδήρας έκανε δύο αποτυχημένες προσπάθειες φτιάξει τις πρώτες ολοκληρωμένες ομιλούσες ταινίες: - Ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας - Η δεσποινίς δικηγόρος Μόλις το 1939 παρουσιάζεται μια ικανοποιητική ελληνική ταινία στον τομέα του ομιλούντος, που γυρίστηκε από το Φίνο. Ήταν το Τραγούδι του χωρισμού, με πρωταγωνιστή το Λάμπρο Κωνσταντάρα, τον Αλέκο Λειβαδίτη, τη Λίντα Μιράντα και την Ευτυχία Δανίκα. Η ταινία αυτή ήταν και το πρώτο ελληνικό έργο που γυρίστηκε με συγχρονισμένα μηχανήματα εικόνας και ήχου.

6 Μεταπολεμική Περίοδος
Τα χρόνια του πολέμου και της κατοχής  : -Δεν αφήνουν περιθώρια εξέλιξης στον ελληνικό κινηματογράφο ΑΛΛΑ -Έδωσαν το υλικό και τα θέματά τους στους σεναριογράφους και τους σκηνοθέτες του μεταπολέμου. Αξιοσημείωτη είναι η ίδρυση της Φίνος Φιλμς(1942) που κατόρθωσε να παρουσιάσει αξιόλογη δουλειά. Οι εταιρίες παραγωγής γίνονται συνεχώς περισσότερες. Τη Φίνος Φιλμς, που εμφανίστηκε πρώτη, καθώς και της Ανζερβός, Νοβάκ ακολουθούν οι εταιρίες: Παρθενών, Μεσόγειος, Π. Μήλας, Λαμπρινός, Τζαλ Φιλμς, Κ. Κονιτσιώτης, Γκρεγκ Τάλλας, Κώστας Καραγιάννης, Αφοί Καρατζόπουλοι, Ψαρράς- Ρουσόπουλοι-Λαζαρίδης, Δαμασκηνός- Μιχαηλίδης. DIAFANES :P

7 ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
Ένας σκηνοθέτης με μεγάλη δημιουργία που κάλλιστα θα μπορούσε να θεωρηθεί μία απ τις Βασικές μορφές του Κλασικού Ελληνικού Κινηματογράφου. Ένας δημιουργός της Κινηματογραφικής τέχνης που δεν αρκέστηκε στο καλλιτεχνικό του στίγμα αλλά στάθηκε πάντα ένας ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ, ένας ΜΑΧΗΤΗΣ της ΖΩΗΣ και της ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ. Σπούδασε Νομική και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και ξένες γλώσσες, πήρε μαθήματα στο θεατρικό τμήμα της Πανεπιστημιακής Λέσχης αλλά τελικά έγινε αυτοδίδακτος σκηνοθέτης...!!!. Κατά την περίοδο της κατοχής, έλαβε μέρος στη ΜΑΧΗ της ΚΡΗΤΗΣ και πολέμησε μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Η Καριέρα του σαν Σκηνοθέτης κινηματογράφου ξεκινάει  από το 1949 και η δημιουργία του στο ΘΕΑΤΡΟ το 1951. Γεννήθηκε το 1919 και Πέθανε το 2005

8 Γεννήθηκε στην ΑΘΗΝΑ το 1927
Γεννήθηκε στην ΑΘΗΝΑ το 1927.Ο Πόλεμος και η κατοχή τον βρήκε στα 13 του χρόνια και ήταν εξαίρετα άσχημα για τον ίδιο.Αμέσως μετά την απελευθέρωση ξεκινάει να ασχολείται ενεργά με τη ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ και το 1948 ξεκινάει σε Αθηναϊκές εφημερίδες τα πρώτα ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ, ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ και ΔΟΚΙΜΙΑ. Σταδιακά τον κέντρισε και ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ και επεκτάθηκε η γραφή του και εκεί φτάνοντας μέχρι φύλλα της ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ.Ήταν συντάχτης του περιοδικού "ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ" Το 1948 ξεκινάει η καριέρα του στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ δίπλα στους ΝΙΚΟ ΤΣΙΦΟΡΟ- ΑΛΕΚΟ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟ σαν ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ Η Συνέχεια τον βρίσκει σαν ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟ στις κλασικές ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ: ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜΣ, ΣΠΕΝΤΖΟΣ ΦΙΛΜΣ, ΑΝΖΕΡΒΟΣ που θεωρούνται οι βάσεις της Ελληνικής Κινηματογραφικής δημιουργίας. Στη συνέχεια τολμάει με δική του εταιρεία μέσα από την οποία λειτούργησε σαν ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ και μας έδωσε πάρα πολλές μεγάλες ταινίες. ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ Ένας ΑΚΟΥΡΑΣΤΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ της ΤΕΧΝΗΣ, της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, του ΘΕΑΤΡΟΥ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Ένας άνθρωπος με απαράμιλλο ΗΘΟΣ και ΕΜΠΝΕΥΣΗ που από την αρχή της δεκαετίας του 1950 δεν σταμάτησε ποτέ να προσφέρει αφειδώς το μεγάλο του ταλέντο και την προσφορά του.

9 ΟΡΕΣΤΗΣ ΛΑΣΚΟΣ Έναν Σκηνοθέτη που χαρακτηρίστηκε από την λεπτότητά του, την "αριστοκρατική" και ευγενική του παρουσία. Ένας άνθρωπος της τέχνης που δεν περιορίστηκε αυστηρά στο δρόμο της Σκηνοθεσίας αλλά πέρασε και από άλλους δρόμους, αυτούς της μικρής υποκριτικήςσυμμετοχής, της Ποίησης και τελικά κατέληξε σε εκείνο που πραγματικά τον τράβηξε και κατάφερε να λευτερώσει το δημιουργικό του ταλέντο, την ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ. Γεννήθηκε στην Ελευσίνα στις 11 Νοέμβρη του 1907  και σπούδασε υποκριτική στη Σχολή θεάτρου του Δημήτρη Γαζιάδη (Dag Film). Το 1928 εμφανίζεται για πρώτη φορά ως ηθοποιός στην ταινία Έρως και Κύματα, ενώ το 1929 γράφει το σενάριο για τρεις ταινίες της Dag που σημείωσαν μεγάλη εμπορική επιτυχία.  Στις αρχές του 1930 εντάσσεται στο δυναμικό της νεοϊδρυθείσας "Ολύμπια Φιλμ" του Παναγιώτη Δαδήρα και την επόμενη χρονιά με δική του εταιρία, περνά και στη σκηνοθεσία, δημιουργώντας την πιο καλλιτεχνική ταινία του προπολεμικού κινηματογράφου, την "Δάφνη και Χλόη".  Το 1932 εγκαταλείπει τον κινηματογράφο και καταπιάνεται με την ποιήση, το μουσικό θέατρο και τη δημιουργία καλλιτεχνικών προγραμμάτων (βαριετέ).  Μετά τον πόλεμο, επιστρέφει δειλά στον κινηματογράφο και από το 1953, ξεκινά τη δεύτερη φάση της κινηματογραφικής του καριέρας, δημιουργώντας κωμωδίες και μελοδράματα για το εμπορικό κύκλωμα.  Σκηνοθέτησε συνολικά 54 ταινίες, οι 23 από τις οποίες έχουν ως βασική πρωταγωνίστρια την γυναίκα του, Μπεάτα Ασημακοπούλου.  Εξέδωσε 8 ποιητικές συλλογές και τιμήθηκε με το βραβείο ποίησης από τον Σύνδεσμο Λογοτεχνών.  Πέθανε το στις 17 Οκτώβρη του 1992 

10 ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΒΕΛΑΣ Από τις πρώτες δεκαετίες του τέλους του 1940 μέχρι την αρχή της δεκαετίας του 1970 συναντάμε μια Μεγάλη μορφή. Ανάμεσα στα χρόνια αυτά της ζωής του, τα μισά από αυτά είναι αφιερωμένα ολόψυχα στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ Αυτοδίδακτος ως κινηματογραφιστής , που όμως ξεκίνησε στα πρώτα του βήματα ως συγγραφέας. Όνειρο του ήταν να γυρίσει στον κινηματογράφο τραγωδία και σιγκεκριμένα "Αντιγόνη". Έγραφε ο ίδιος το σενάριο με απόλυτο σεβασμό στο αρχαίο κείμενο χρησιμοποιώντας πάντα το ταλέντο της  Ειρήνης Παππά.

11 ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Δεν έχουμε παρά να τιμήσουμε το μεγάλο δημιουργό με απόλυτη ΣΙΩΠΗ, στάση που χαρακτήριζε πολλές από τις μεγάλες στιγμές από τα έργα του και τις δημιουργίες του.

12 ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ Κινηματογραφικό και Καλλιτεχνικό του διάβα στην Ελληνική έβδομη τέχνη. Ο Ντίνος Κατσουρίδης γεννήθηκε το 1927 στη ΛΕΥΚΩΣΙΑ της ΚΥΠΡΟΥ. Μπολιασμένος με την μαχητικότητα και την αγωνιστικότητα του Κυπριακού Λαού, έρχεται στην Αθήνα το 1950 και φοιτεί στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Καλλιτεχνικό πνεύμα, τον κερδίζει αμέσως κάτι άλλο, και αυτό είναι ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ. Σπουδάζει στη σχολή ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ και σε έξι μήνες έχει σπουδάσει ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ. Από το 1960, σε ηλικία 33 ετών ξεκινάει το μαγικό αλλά και ορμητικό του ταξίδι στην Έβδομη Τέχνη, την οποία και υπηρέτησε σε πλείστες όσες θέσεις:

13 ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Ενας από τους μεγαλύτερους Έλληνες Σκηνοθέτες που έγραψαν τη δική τους Ιστορία στην 7η τέχνη της πατρίδας μας. Γεννήθηκε το 1921 στα Δαρδανέλια της Μ. Ασίας. Με τη μικρασιατική καταστροφή του '22, έρχεται με την οικογένειά του στο Ξυλόκαστρο Πέθανε στις 30 Απριλίου του 2000, ανήμερα του Πάσχα, στις 10π.μ., στην Πλάκα σε ηλικία 79 ετών.

14 ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ Ενός Σκηνοθέτη, δημιουργού, πνευματικού ανθρώπου, που μοσχοβολάει Ελλάδα, με το Λαό της, τις παραδόσεις του, την Ιστορία του, τα Συναισθήματά του, τα Πάθη του, τις Ταξικές και Κοινωνικές του συγκρούσεις.Ο Μιχάλης Κακογιάννης γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου, στις 11 Ιουνίου του 1921, και σπούδασε Νομική, Δραματικές Τέχνες και σκηνοθεσία στο Λονδίνο. Σχεδόν ολόκληρο το διάστημα που βρισκόταν στο Λονδίνο, εργάστηκε στην ελληνική υπηρεσία του BBC, στην αρχή ως μεταφραστής και εκφωνητής, και αργότερα, σε ηλικία μόλις 22 χρόνων, ανέλαβε τη διεύθυνση της «Κυπριακής Ώρας».   Το 1947, ξεκίνησε την καριέρα του στο Θέατρο της Αγγλίας ως ηθοποιός, γρήγορα όμως τον κέρδισε η σκηνοθεσία και το 1953 ήρθε στην Ελλάδα.  Το 1954, με την κινηματογραφική ταινία «Κυριακάτικο Ξύπνημα», ο Μιχάλης Κακογιάννης έκανε την αρχή της διεθνούς σκηνοθετικής του καριέρας.  Στις ταινίες του συνεργάστηκε με μεγάλους Έλληνες ηθοποιούς, αλλά και με γνωστούς και καταξιωμένους ηθοποιούς της Αμερικής και της Ευρώπης.      Ένας δημιουργός που τίμησε την Ελλάδα, την Τέχνη και τον Κινηματογράφο όσο ελάχιστοι.....

15 ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ είναι ο σκηνοθέτης εκείνος που "έφερε" στην Ελλάδα το κλασικό ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ. Το μουσικό είδος αυτό Αμερικάνικου κινηματογράφου, προσαρμοσμένο στα Ελληνικά ήθη και θέματα αλλά και με έντονα τα στοιχεία της Ελληνικής Λαογραφίας. Ο Γιάννης Δαλιανίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 31 Δεκεμβρίου  του 1923και μεγάλωσε από θετούς γονείς. Ξεκίνησε την καριέρα του ως χορευτής και χορογράφος χρησιμοποιώντας το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Γιάννης Νταλ». Από το 1958άρχισε να γράφει σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες. Την σκηνοθετική του καριέρα την ξεκίνησε το 1959 με την ταινία «η Μουσίτσα» και ακολούθησε την ίδια χρονιά η ταινία «Λαός και Κολωνάκι». Πέθανε το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010 σε ηλικία 87 ετών

16 Σπουδαίες ταινίες εποχής Λαός και Κολωνάκι
Ένας φτωχός γαλατάς δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, παρ' όλο που το μαγαζί του βρίσκεται στο Κολωνάκι, κι έτσι αποφασίζει να συνδυάσει τα γαλακτοκομικά με το ΠΡΟ- ΠΟ, ενώ παράλληλα προσπαθεί να προσεγγίσει μία κοπέλα από καλή οικογένεια, που δεν είναι πια σε καλή οικονομική κατάσταση. Πρωταγωνιστούν: Κώστας Χατζηχρήστος Κώστας Κακαβάς Κάκια Αναλύτη Ρίκα Δαλύνα Σενάριο-Σκηνοθεσία:Γιάννης Δαλιανίδης Μουσική:Μανώλης Χιώτης

17 Μια κυρία στα μπουζούκια
Η κυρία Απέργη (Μαίρη Χρονοπούλου), μια πλούσια των βορείων προαστίων, ξελογιάζει έναν νεαρό εργάτη και ποδοσφαιριστή, τον Γιώργο (Φαίδων Γεωργίτσης), ο οποίος είναι ερωτευμένος με την Άννα (Ζωή Λάσκαρη) που είναι αδερφή του στενού του φίλου, Κώστα (Κώστας Βουτσάς). Ο Κώστας είναι ερωτευμένος με την υπηρέτρια της κυρίας Απέργη, Μαρία (Μάρθα Καραγιάννη), η οποία του παριστάνει την πλούσια Πρωταγωνιστούν: Ζωή Λάσκαρη Κώστας Βουτσάς Μαίρη Χρονοπούλου Φαίδων Γεωργίτσης Μάρθα Καραγιάννη Σκηνοθεσία-Σενάριο:Γιάννης Δαλιανίδης Μουσική: Mίμης Πλέσσας

18 Ο Ηλίας του 16ου Τρεις φουκαράδες σχεδιάζουν να ληστέψουν το αφεντικό του ενός, γνωστό τοκογλύφο. Κατά τη διάρκεια της κλοπής όμως, αυτός που φυλάει τσίλιες, ντυμένος αστυνομικός, καλείται να διελευκάνει μία άλλη κλοπή. Πρωταγωνιστουν:Κώστας Χατζηχρήστος Θανάσης Βέγγος Γιώργος Γαβριηλίδης Διονύσης Παπαγιαννόπουλος Σενάριο:Αλέκος Σακελλάριος Χρήστος Γιαννακόπουλος Σκηνοθεσία:Αλέκος Σακελλάριος Mουσική:Τάκης Μωράκης

19 Χτυποκάρδια στα θρανία
H Λίζα είναι μια μαθήτρια, που προσποιείται την άρρωστη για να μην πάει στο σχολείο, επειδή είναι αδιάβαστη. Οι γονείς της ανησυχούν για την υγεία της και καλούν το γιατρό να την εξετάσει. Αυτός καταλαβαίνει το ψέμα της, την μαλώνει, αλλά την καλύπτει στους γονείς της. Και η Λίζα δεν αργεί να τον ερωτευτεί. Να τον ερωτευτεί τόσο πολύ, που τελικά τον παντρεύεται. Μετά το γαμήλιο ταξίδι, όμως, αρχίζει να νοσταλγεί το σχολείο και τις παλιές της συμμαθήτριες και ξαναγυρίζει στο Γυμνάσιο... Πρωταγωνιστούν : Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Καίτη Πάνου, Γιώργος Κωνσταντίνου Σενάριο – σκηνοθεσία: Αλέκος Σακελλάριος

20 Ο φίλος μου ο Λευτεράκης
Ο Ντίνος Ηλιόπουλος στην ταινία υποδύεται τον άπιστο σύντροφο Θοδωράκη που προπασθεί να κρύψει στη γυναίκα του την ερωμένη του λέγοντας ότι τα ταξίδια και οι ώρες που λείπει από το σπίτι του είναι με ένα φίλο του που γνωρίζονται από καιρό, τον Λευτεράκη. Η γυναίκα του βέβαια έμαθε ότι δεν υπάρχει Λευτεράκης και έβαλε σκοπό να τρελάνει τον άντρα της. Ο τρόπος που το έκανε αυτό ήταν να κάνει μια επίσκεψη στο σπίτι του Θοδωράκη ο Λευτεράκης (Κώστας Βουτσάς). Αφού έφεραν τον Θοδωράκη ένα βήμα πριν την τρέλα του λένε τι είχαν στήσει. Πρωταγωνιστούν:Nτίνος Ηλιόπουλος Κώστας Βουτσάς Μάρω Κοντού Καίτη Πάνου Σκηνοθεσία-σενάριο:Αλέκος Σακελλάριος

21 Τζένη - Τζένη Σε ένα μικρό νησί, ο μεγαλοπρούχοντας του νησιού είναι ο μεγαλοεφοπλιστής κ. Κασσανδρής που ζει με τη γυναίκα του και καταφθάνει ο ανιψιός του, τον οποίο έχει μεγαλώσει και σπουδάσει στην Αμερική ο ίδιος και για τον οποίο τρέφει ελπίδες να τον βγάλει βουλευτή του νησιού και κατόπιν να γίνει υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, έχοντας βάλει βέβαια και ο ίδιος το χεράκι του. Όμως ο μεγαλοκομματάρχης του νησιού υποστηρίζει άλλον υποψήφιο και εκτός αυτού έχει μια πανέμορφη και πανέξυπνη κόρη. Μπρος στον κίνδυνο να χαθεί το βουλευτιλίκι, η κ. Κασσανδρή ρίχνει την ιδέα να παντρευτεί ο ανιψιός την κοπέλα, εκβιάζοντας την για να το δεχτεί με τα χρέη του πατέρα της, τα οποία απειλούν να σαρώσουν την επιχείρησή του. Όμως, αποδεικνύεται πως ο ανιψιός στην Αμερική έχει παντρευτεί και έχουν καταφθάσει στο νησί η γυναίκα του και η πεθερά του. Έτσι, ο γάμος εκτός από λευκός, είναι και άκυρος, κάτι που όμως η κοπέλα αγνοεί. Πρωταγωνιστούν :Τζένη Καρέζη Διονύσης Παπαγιαννόπουλος Ανδρέας Μπάρκουλης Μαίρη Λαλοπούλου Ελένη Ζαφειρίου Δημήτρης Καλιβωκάς Λάμπρος Κωνσταντάρας Σενάριο :Ασημάκης Γιαλαμάς, Κώστας Πρετεντέρης Σκηνοθεσία :Ντίνος Δημόπουλος

22 Στέλλα Η Στέλλα είναι τραγουδίστρια στο κέντρο Παράδεισος, που διευθύνει η Μαρία, και έχει δεσμό με τον Αλέκο, γόνο πλούσιας οικογένειας. Για μια ακόμη φορά, αυτή θα είναι που θα θέσει τέρμα στο δεσμό τους, πριν έρθει η φθορά. Ο Αλέκος θα σκοτωθεί σε ένα ατύχημα. Η Στέλλα αρχικά θα αποφύγει τη στενή πολιορκία του ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Μίλτου. Αργότερα θα υποκύψει στη γοητεία του. Όμως θα θέσει τους δικούς της όρους προκειμένου να συνεχιστεί η σχέση τους. Πρωταγωνιστούν:Μελίνα Μερκούρη Γιώργος Φούντας Σοφία Βέμπο Αλέκος Αλεξανδράκης Σκηνοθεσία- σενάριο:Μιχάλης Κακογιάννης

23 Συννεφιασμένη Κυριακή
Ένας άνεργος ναυτικός πιάνει δουλειά στο γιοτ ενός πλουσίου, όπου ξελογιάζεται από την όμορφη νεαρή γυναίκα του και αποφασίζει να εγκαταλείψει τη γυναίκα και το γιο του για να φύγει μαζί της. Πρωταγωνιστούν:Μιχάλης Νικολινάκος Δάφνη Σκούρα Σκηνοθεσία:Γιώργος Ζερβουλάκος Μουσικη:Βασίλης Τσιτσάνης

24 Ηθοποιοί Μελίνα Μερκούρη
Ηθοποιοί Μελίνα Μερκούρη Η Μελίνα Μερκούρη (Αθήνα 18 Οκτώβριου – Νέα Υόρκη 6 Μαρτίου 1994) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός. Μεγάλη ηθοποιός βραβευμένη με διεθνή βραβεία και παγκόσμιας ακτινοβολίας προσωπικότητα διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ Το Σεπτέμβρη του 1938 γίνεται δεκτή στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου . Πρωτοεμφανίζεται στη θεατρική σκηνή το 1944 στο Θέατρο Βρετάνια με το έργο "Το μονοπάτι της Λευτεριάς" Από το 1951 αρχίζει να πρωταγωνιστεί παράλληλα και στην Γαλλική θεατρική σκηνή, Συνεχίζει την παράλληλη πορεία της και στις δύο σκηνές, την αθηναϊκή και την παριζιάνικη. Αρκετά σημαντική ήταν και η πορεία της στον διεθνή και ελληνικό κινηματογράφο. Της χάρισε αρκετά βραβεία με κορυφαίο το βραβείο πρώτης γυναικείας ερμηνείας του Φεστιβάλ των Καννών και επίσης μία υποψηφιότητα για Όσκαρ γιά το Ποτέ την Κυριακή Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο έγινε με ένα θεατρικό έργο που είχε γραφτεί από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη ειδικά για τη Μελίνα Μερκούρη, το "Στέλλα με τα κόκκινα γάντια", που στην ταινία είχε τον τίτλο "Στέλλα" (1955). Η ταινία αυτή ήταν η μόνη που έκανε η Μελίνα Μερκούρη με ελληνική παραγωγή

25 Δημήτρης Παπαμιχαήλ Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ (29 Αυγούστου Αυγούστου 2004) ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Γεννήθηκε το 1934 στον Πειραιά και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου,Ο πρώτος του ρόλος ήταν στο «Γλάρο» του Τσέχωφ Από το 1964 και για δέκα ολόκληρα χρόνια πρωταγωνίστησε στο θέατρο ως συν-θιασάρχης με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, αλλά και σε δεκάδες ταινίες ως ζευγάρι, στην οθόνη αλλά και στη ζωή. Από το γάμο τους απέκτησαν ένα γιο, το Γιάννη Παπαμιχαήλ. Χώρισαν το Ξανασυνεργάστηκαν στο θέατρο το Σύντροφός του υπήρξε και η ηθοποιός Μίνα Χειμώνα. Τελευταία σύντροφος της ζωής του η ηθοποιός Νάντια Μουρούζη.Τιμήθηκε με το Βραβείο Κοτοπούλη (1957).

26 Κατίνα Παξινού Η Κατίνα Κωνσταντοπούλου - Παξινού ήταν Ελληνίδα ηθοποιός κυρίως δραματικού ρεπερτορίου παγκόσμιας φήμη Γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1900 στον Πειραιά .Ο πρώτος της σημαντικός ρόλος ήταν της Βεατρίκης, στην ομώνυμη όπερα Αδελφή Βεατρίκη. Κατά την περίοδο του πολέμου εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ όπου και εμφανίσθηκε στο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης. Όμως το έργο που την επέβαλε σε διεθνή κλίμακα και που της χάρισε το 1944 το Όσκαρ ηθοποιίας, από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, ήταν το «Για ποιον χτυπά η καμπάνα», όπου υποδυόταν το ρόλο της φλογερής πατριώτισσας της Ισπανίας, Πιλάρ .Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1952 όπου και άρχισε ξανά τις εμφανίσεις της στο Εθνικό Θέατρο με τον Αλέξη Μινωτή .Γενικά η Κατίνα Παξινού είχε πολύ πλούσιες εκφραστικές δυνατότητες που της επέτρεπαν να ερμηνεύει όχι με δυσκολία δραματικούς ρόλους κάθε θεατρικού ύφους, από την αρχαία ελληνική τραγωδία μέχρι το "μπρεχτικό" θέατρο. ΕΗ Κατίνα Παξινού έγραψε επίσης και μουσική για την τραγωδία «Οιδίπους τύραννος». Πέθανε στην Αθήνα στις 22 Φεβρουαρίου 1973.

27 Σοφία Βέμπο Η Σοφία Βέμπο ήταν κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια και ηθοποιός . Το πραγματικό της όνομα ήταν Σοφία Μπέμπο. Γεννήθηκε στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης στις 10 Φεβρουαρίου του Tης γίνεται πρόταση να εμφανιστεί στο θέατρο του Φώτη Σαμαρτζή συμμετέχοντας στην επιθεώρηση "Παπαγάλος 33".Στην επιθεώρηση αυτή η Μπέμπο παρουσιαζόταν σαν τσιγγάνα με μια κιθάρα με την οποία και απέδιδε το πρώτο της τραγούδι που ήταν "Μια γυναίκα πέρασε". Η επιτυχία που είχε ήταν εκπληκτική, τέσσερις φορές χρειάστηκε η Μπέμπο να επαναλάβει αυτό το τραγούδι κατά τη πρεμιέρα προκειμένου να ικανοποιήσει το κοινό που παραληρούσε και χειροκροτούσε όρθιο. Πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο στις 11 Μαρτίου του 1978 και η κηδεία της μετατράπηκε σε ένα πάνδημο συλλαλητήριο. Η Τραγουδίστρια της Νίκης[5] αποθεώνεται εκείνη τη μέρα από τον ελληνικό λαό που τη θεωρούσε ηρωίδα του.

28 Αλίκη Βουγιουκλάκη Η Αλίκη Σταματίνα Βουγιουκλάκη ήταν Ελληνίδα ηθοποιός Η Βουγιουκλάκη έκανε το ντεμπούτο της στο θέατρο το 1953 με το έργο Κατά Φαντασίαν Ασθενής του Μολιέρου. Τον επόμενο χρόνο πραγματοποίησε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο με την ταινία Το Ποντικάκι. Ακολούθησαν πολλές ταινίες, οι περισσότερες των οποίων έγιναν τεράστιες εισπρακτικές επιτυχίες και κατάφεραν να εκτινάξουν την καριέρα της στα ύψη και να της δοθεί ο χαρακτηρισμός "Εθνική Σταρ". Υπήρξε ίσως η δημοφιλέστερη ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου στην Ελλάδα κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Το 1960, της απονεμήθηκε το Βραβείο ερμηνείας Α' Γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του 1960 για την ερμηνεία της στην κινηματογραφική ταινία Μανταλένα,.Η Αλίκη Βουγιουκλάκη γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1934 στο Μαρούσι Αττικής στην Αθήνα Το 1952 έδωσε κρυφά από την οικογένειά της εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου από την οποία αποφοίτησε τρία χρόνια μετά με Λίαν Καλώς. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη πέθανε στις 23 Ιουλίου 1996 στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μετά από τη σύντομη και άνιση μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Ο θάνατός της, , βύθισε στο πένθος ολόκληρο τον Ελληνισμό.Στις 25 Ιουλίου 1996 η ταφή της πραγματοποιήθηκε από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών δημοσία δαπάνη,

29 Μαρίκα Κοτοπούλη Γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1887 στην Αθήνα. Διακρίθηκε περισσότερο ως τραγωδός στα έργα ξένων κι Ελλήνων κλασικών συγγραφέων.Κορυφαία στιγμή στην καριέρα της ήταν η συμμετοχή της στην τριλογία του Αισχύλου, Ορέστεια το Σε ηλικία μόλις 17 ετών προκάλεσε σεισμό στα ελληνικά θεατρικά δρώμενα, απαγγέλοντας για πρώτη φορά αρχαίο δράμα στην Δημοτική γλώσσα.Η προσφορά της στη σκηνική κληρονομιά είναι τεράστια και για πολύ θα αποτελεί παράδειγμα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας. Το 1950, τέσσερα χρόνια πριν το θάνατό της, της απονεμήθηκε το παράσημο του Ταξιάρχη, από τον βασιλιά Παύλο της Ελλάδος.Η Μαρίκα Κοτοπούλη πέθανε στις 3 Σεπτεμβρίου 1954.

30 Τζένη Καρέζη Η Τζένη Καρέζη υπήρξε Ελληνίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου και θεατρική επιχειρηματίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Ιανουαρίου του 1932 Το 1951, χρονιά που αποφοίτησε από την Ελληνογαλλική Σχολή, πήρε μέρος στη θεατρική παράσταση Αντιγόνη του Σοφοκλή Την ίδια επίσης χρονιά έγινε δεκτή στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από την οποία αποφοίτησε το 1954 Πέθανε στις 27 Ιουλίου 1992 στο σπίτι της, μετά από τετραετή μάχη με τον καρκίνο. Η σορός της τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών. Στις 29 Ιουλίου του 1992 εψάλη η νεκρώσιμη ακολουθία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών και η ταφή της πραγματοποιήθηκε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών δημοσία δαπάνη Λίγους μήνες πριν το θάνατό της είχε συγγράψει την αυτοβιογραφία της.

31 Λάμπρος Κωνσταντάρας Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας υπήρξε Έλληνας κωμικός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου,Το 1930 κατατάχθηκε μετά από επιμονή της οικογένειάς του και χωρίς την δική του θέληση στην Σχολή Υπαξιωματικών Ναυτικού στην Κέρκυρα, από όπου τελικά δραπέτευσε κολυμπώντας .Εγκατέλειψε τις σπουδές του κι έκανε διάφορες δουλειές, ώσπου τον ανακάλυψε ο Γάλλος σκηνοθέτης Λουί Ζουβέ να παίζει ως κομπάρσος σε θεατρική παράσταση. Σπούδασε ηθοποιός στο θέατρο «Ατενέ» και το καλοκαίρι του 1938 επέστρεψε στην Ελλάδα, ξεκινώντας πλέον καριέρα ηθοποιού. Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας έπαιξε στο ελληνικό θέατρο για 40 χρόνια, μετέχοντας σε 191 παραστάσεις και σε 75 ελληνικές ταινίες, Πέθανε στο «Ασκληπιείο» της Βούλας. Νωρίτερα (1978 και 1983) είχε υποστεί δύο εγκεφαλικά επεισόδια.

32 Ρένα Βλαχοπούλου Η Ρένα Βλαχοπούλου ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου και τραγουδίστρια. Γεννήθηκε το 1923 στην Κέρκυρα Εμφανίζεται για πρώτη φορά ως τραγουδίστρια στο θέατρο Μοντιάλ .Ξεκίνησε συνεργασία με τον συνθέτη Γιάννη Σπάρτακο στο "Πάνθεον" που της έγραψε τραγούδια τζαζ, τα οποία είχαν μεγάλη επιτυχία. Εξ αιτίας αυτού ο Τύπος την αποκάλεσε «βασίλισσα της τζαζ».Το 1988 αρρώστησε από γαστρορραγία. Άρχισε η σταδιακή κάμψη της, καθώς δεν θα είναι ποτέ πια τόσο εκρηκτική και ζόρικη όπως ήταν ως τότε γνωστή και θα τραγουδά πλέϊ μπακ .Πέθανε στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης 29 Ιουλίου 2004, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Είχε μπει στο Ιατρικό Κέντρο στις 16 Ιουλίου για να εγχειριστεί επειδή υπέστη διάτρηση στομάχου που οφειλόταν σε υποτροπή του ζαχάρου Το ιατρικό ανακοινωθέν ανέφερε ως αιτία θανάτου αιφνίδια ανακοπή καρδιάς. Στις 30 Ιουλίου του 2004 η σορός της εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα Το Σάββατο 31 Ιουλίου του 2004 η κηδεία της πραγματοποιήθηκε από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών δημοσία δαπάνη, υπό τη συνοδεία της μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρείας "Μάντζαρος"

33 Ζωή Λάσκαρη Η Ζωή Λάσκαρη είναι Ελληνίδα ηθοποιός. Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη στις 12 Δεκεμβρίου του 1944, είναι μια από τις διασημότερες σταρ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Το 1959 μόλις στα 16 της χρόνια στέφθηκε Σταρ Ελλάς και αυτή ήταν η αφορμή ώστε ο Γιάννης Δαλιανίδης να την επιλέξει για πρωταγωνίστρια της ταινίας "Ο Κατήφορος" το Η επιτυχία της ταινίας την έκανε μία από τις μεγαλύτερες σταρ της εποχής και μόνιμη πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου Από τότε πρωταγωνίστησε σε πολύ μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες και σε όλα τα είδη ταινιών Πολλές οι επιτυχίες στις οποίες πρωταγωνίστησε όπως Μερικοί το προτιμούν κρύο, Νόμος 4000, Κορίτσια για φίλημα, Στεφανία, Μια κυρία στα μπουζούκια, Οι θαλασσιές οι χάντρες και πολλές άλλες. Μετά την πτώση του εμπορικού ελληνικού κινηματογράφου στα μέσα της δεκαετίας του 1970 στράφηκε αποκλειστικά στο θέατρο

34 Η νεράιδα και το παλικάρι

35 Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος Παραγωγή :Φίνος Φίλμς Σενάριο :Λάκης Μιχαηλίδης Πρωταγωνιστές:Αλίκη Βουγιουκλάκη Δημήτρης Παπαμιχαήλ Διονύσης Παπαγιαννόπουλος Σπύρος Καλογήρου Τζόλυ Γαρμπή Ευαγγελία Σαμιωτάκη Αλέκος Τζανετάκος

36 Στην Κρήτη, υπάρχει μια μεγάλη βεντέτα που κρατάει αιώνες, ανάμεσα στους Βροντάκηδες και τους Φουρτουνάκηδες. Η κάθε μια από τις δύο οικογένειες κρατάνε μακριά τα παιδιά τους για να μη τύχει και αγαπηθούν, οι Βροντάκηδες το γιο τους το Μανούσο, τον έστειλαν από μικρό παιδί στην Αθήνα. Όταν όμως ο Μανούσος κατεβαίνει από την Αθήνα, μετά από κάλεσμα των γονιών του για να τον προξενέψουν με την κόρη του Κωνσταντογιωργάκη το Λενιώ, που είναι "βαρέων βαρών" και αντικρίζει για πρώτη φορά το Κατερινιώ των Φουρτουνάκηδων στο γλέντι του αρραβώνα της με τον Καπετάν Σκανταλάκη, τότε ανθίζει ένας μεγάλος έρωτας που όταν αποκαλύπτεται ανάβουν τα αίματα και η βεντέτα, αλλά όλα θα καταλήξουν σε ένα ευτυχισμένο γάμο.

37 Τα γυρίσματα έγιναν στα Χανιά και συγκεκριμένα στο παλιό Ενετικό λιμάνι της πόλης, στο παραθαλάσσιο χωριό Κολυμπάρι, ενώ η "πλατεία" του χωριού που αναφέρεται και που έγιναν αρκετά γυρίσματα είναι το κέντρο της πόλης του Αγίου Νικολάου Λασιθίου στη λιμνοθάλασσα Βουλισμένη στην άλλη μεριά της Κρήτης, καθώς και στην Παναγία την Κερά στην Κρίτσα και το σπίτι του σκηνοθέτη Νίκου Κουνδούρου στον όρμο του Αγίου Νικολάου. Η ταινία έκοψε εισιτήρια όταν προβλήθηκε στους κινηματογράφους. Άλλο επίσης αξιοπερίεργο είναι ότι η μουσική δεν είναι κρητική αλλά νησιωτικού τύπου από τον συνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη. Στην σκηνή της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο μπαλκόνι με το πέπλο η Αλίκη είναι έγκυος στον γιό της Γιάννη. Το τραγούδι με τίτλο "νανούρισμα" που ερμηνεύει στη συγκεκριμένη σκηνή η αξέχαστη ηθοποιός είναι σε μουσική Μάνου Λοΐζου και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου.

38 Πρώτη προβολή 22 Δεκεμβρίου 1969 Η Νεράιδα και το Παλικάρι είναι ο τίτλος μιας ελληνικής αισθηματικής κινηματογραφικής ταινίας, του 1969 σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, και σενάριο Λάκη Μιχαηλίδη Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος Κινηματογραφιστής: Γιώργος Αρβανίτης Διεύθυνση Παραγωγής: Μάρκος Ζερβός, Τάκης Βουγιουκλάκης Μουσική: Νίκος Μαμαγκάκης Είδος: Αισθηματική Έτος: 1969 Διάρκεια: 105 λεπτά

39 7ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου

40


Κατέβασμα ppt "Ερευνητική Εργασία Α’Λυκείου Τίτλος εργασίας:Κινηματογράφος Ομάδα εργασίας:«Ελληνικού Κινηματογράφου» Στην ομάδα συμμετείχαν οι μαθητές: Πασσαδάκη Αριάδνη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google