Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Ταξιδεύοντας στη χώρα των Παραμυθιών…»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Ταξιδεύοντας στη χώρα των Παραμυθιών…»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Ταξιδεύοντας στη χώρα των Παραμυθιών…»
«Ταξιδεύοντας στη χώρα των Παραμυθιών…» Ευέλικτη Ζώνη Ε΄ τάξη Σχολικό Έτος

2 ΑΦΟΡΜΗΣΗ- ΣΤΟΧΟΙ Στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης οι μαθητές της Ε’ τάξης επέλεξαν να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών. ΑΦΟΡΜΗΣΗ: Το έναυσμα δόθηκε από το βιβλίο της Γλώσσας της Ε΄ τάξης που αναφέρεται σε σπουδαίους συγγραφείς και παραμυθάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Παράλληλα ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στα παιδιά το γεγονός ότι στα χρόνια του Βυζαντίου-Ιστορία Ε΄τάξης- τα παιδιά των λαϊκών, αγροτικών στρωμάτων «διδάσκονταν» μέσα από τα παραμύθια των γιαγιάδων και των παππούδων τους ,οι οποίοι τα μεγάλωναν στο σπίτι.

3 ΣΤΟΧΟΙ: 1.Να γνωρίσουν τα παιδιά τις ρίζες του παραμυθιού. 2.Να εντοπίσουν τις διαφορές και τις ομοιότητες των μύθων με τα παραμύθια. 3.Να μελετήσουν γνωστούς παραμυθάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού. 4.Να εντοπίσουν μέσα στα παραμύθια το διδακτικό στοιχείο, τα στοιχεία της δομής τους, καθώς και τη λύτρωση των ηρώων μέσα από τη λάμψη της αλήθειας. 5.Να γνωρίσουν μουσικά κομμάτια τα οποία πλαισίωσαν γνωστά παραμύθια.

4 Ξεκινώντας το ταξίδι…..

5 «Το Παραμύθι» Το παραμύθι είναι λέξη μεσαιωνική και προέρχεται από το αρχαίο ουσιαστικό «παραμύθιον», το οποίο είχε αρχικώς τη σημασία της παρηγοριάς, ανακούφισης. Αργότερα όμως δήλωνε τη φανταστική ιστορία που είχε σκοπό την ευχαρίστηση από ανησυχίες και έγνοιες.

6 Το θεωρητικό μέρος…. Πρώτο βήμα ήταν να ενημερωθούν για τις ρίζες και τη γέννηση του παραμυθιού. Μελέτησαν τις διάφορες θεωρίες για τις ρίζες του όπως: Ινδοευρωπαϊκή (από τις χώρες των Ινδιών) Ινδική ( τα μετέφεραν οι Μογγόλοι και οι μωαμεθανοί) Ιστορικο-γεωγραφική ( κατάλοιπα θρησκευτικών μύθων) Μυθολογική ( κοσμογονικοί αστρολογικοί μύθοι) Συμβολιστική ( σύμβολα: δράκος = θάνατος) Ψυχαναλυτική ( φανταστικά στοιχεία που προέρχονται από τα όνειρα).

7 Δεύτερο βήμα : συζήτησαν για τη μορφολογία και τα εννοιολογικά στοιχεία του παραμυθιού, το έθος, την αξιωματική αρχή, την αλληγορία αλλά και την πτώση του εκάστοτε «κατεργάρη» και τη λάμψη της αλήθειας και του δίκαιου. Τρίτο βήμα: συγκεντρώνοντας ,σε ομάδες, πληροφορίες για γνωστούς παραμυθάδες, συζήτησαν στην τάξη για τον τρόπο γραφής τους. Τέταρτο βήμα: σύγκριναν παλαιότερα με σύγχρονα παραμύθια και επισήμαναν τις ομοιότητες και τις διαφορές τους.

8 ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Ομαδικές εργασίες:
Κατασκευή κολάζ «Ο αγαπημένος μου ήρωας». Τα παιδιά κάθε τμήματος έφεραν τη φωτογραφία του ήρωα που θαυμάζουν. Στη συνέχεια έγραψε ο κάθε ένας γιατί επέλεξε τον συγκεκριμένο ήρωα και τις τοποθέτησαν σε χαρτί του μέτρου το οποίο ζωγράφισαν και έβαψαν. Κατασκευή της κολοκύθας της Σταχτοπούτας: Τα παιδιά ξεφλούδισαν πορτοκάλια και μανταρίνια και αποξήραναν τις φλούδες. Στη συνέχεια τις κόλλησαν πάνω σε μια μεγεθυμένη κολοκύθα και η τάξη γέμισε με μια γλυκιά μυρωδιά εσπεριδοειδών.

9

10

11 Φτιάχνοντας την κολοκύθα της Σταχτοπούτας….
Φτιάχνοντας την κολοκύθα της Σταχτοπούτας….

12

13 Η δική μας Παραμυθούπολη…
Φτιάχνοντας τη δική μας παραμυθένια πολιτεία…

14 Μαζέψαμε χαρτόκουτα από διάφορες συσκευές και τα βάψαμε δίνοντάς τους τη μορφή μιας παραμυθένιας πολιτείας. Τοποθετήσαμε και διάφορα υλικά ,όπως φύλλα, λουλούδια, παλιά πανιά από στολές των παιδιών, για να γίνουν ακόμη πιο «ζωντανά»…

15 Δώσαμε ζωή στους ήρωες που αγαπάμε και τους «γεμίσαμε» με υλικά πρωτότυπα όπως: δημητριακά, όσπρια, κλωστές, δημητριακά, βαμβάκι, υφάσματα και ξυσίματα μολυβιών. Τους τοποθετήσαμε ανάμεσα στην παραμυθένια πολιτεία μας και πραγματοποιήσαμε μια υπέροχη γιορτή για εμάς και τους γονείς μας με δραματοποίηση, εργαστήρια και ομαδικές δραστηριότητες.

16

17

18

19 Ζωντανεύοντας την Τίνκερμπελ και τον Καρυοθραύστη.

20

21

22 Κάποτε.. Μια μητέρα ρώτησε τον Αϊνστάιν τι να δώσει στο παιδί της να διαβάσει για να γίνει καλός επιστήμονας. Εκείνος της απάντησε σταθερά: «Να διαβάζει παραμύθια». Κι όταν τον ξαναρώτησε : «Πολύ ωραία. Κι έπειτα;» Κι ο μεγάλος σοφός της απάντησε: «Να διαβάζει κι άλλα παραμύθια…»

23 Τελειώνοντας… Ολοκληρώνοντας σιγά-σιγά την εργασία κανένα από τα παιδιά αλλά και από τους εκπαιδευτικούς δεν ήθελε να τελειώσει. Κάθε μέρα ανακαλύπταμε κι ένα καινούριο λόγο να συνεχίσουμε…

24 Η υπόσχεση….

25 Πάντα να ονειρεύεσαι και να λες παραμύθια γιατί μέσα από το ψέμα πάντα λάμπει η αλήθεια…


Κατέβασμα ppt "«Ταξιδεύοντας στη χώρα των Παραμυθιών…»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google