Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Περίοδος 15ου και 16ου αιώνα
Εισαγωγή στις πολεμικές μηχανές Πολεμικές μηχανές Πολιορκητική μηχανή Μηχανισμός ενάντια σε πολιορκητική σκάλα Πολυβόλο Κανόνι ατμού Άρμα μάχης Γίγαντας βαλλίστρα Καταπέλτης Δρεπανηφόρο άρμα Εξολοθρευτής Άλλα σχέδια πολεμικών όπλων Πηγές

3 15Ος -16Ος αιώνας Η Ιταλία του 15ου αιώνα ήταν ένα ταραχώδες μέρος. Οι
πολιτικές διαμάχες των αιώνων αυτών ανάμεσα στη Γαλλία και τις πόλεις της Νάπολης, του Μιλάνο, της Βενετίας και του Βατικανού αύξησαν την ανάγκη σε μηχανικούς ειδικευμένους σε αμυντικά στρατιωτικά έργα. Οι ισχυρές οικογένειες προσλάμβαναν ένα πυρήνα εκπαιδευμένων και δημιουργικών μυαλών για να ενισχύσουν τα κάστρα τους και να αναπτύξουν όπλα με τα οποία θα εφοδίαζαν τους μισθοφορικούς τους στρατούς.

4 Ως κορυφαίος διανοητής της αναγέννησης, ο Leonardo Da Vinci ( ) κατέκτησε τους Φλωρεντίνους τόσο για την επιδεξιότητα του στην στρατιωτική.H φήμη του ως στρατιωτικού μηχανικού εντυπωσίασε τον Καίσαρα Βογία ,ο οποίος τον προσέλαβε ως στρατιωτικό σύμβουλο το 1502.Ο Λεονάρντο απέκτησε βαθιές γνώσεις μέσα από τα έργα του Αρχιμήδη ,του Πλίνιου και του Βιτρούβιου αλλά και επηρεάστηκε από τον Φραντσέσκο ντι Τζόρτζιο Μαρτίνι και τον Φλάβιο Βεγέτιο.

5 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΠΛΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ
Μολονότι ο Λεονάρντο θεωρούσε τον πόλεμο ‘’απεχθή παραφροσύνη’’ είχε σχεδιάσει ένα ολόκληρο οπλοστάσιο καινοφανών όπλων όπως η γιγαντιαία βαλλίστρα ,το άρμα μάχης και το πολύκανο τηλεβόλο. Ταυτόχρονα ,βελτίωσε τις συμβατικές μηχανές επινοώντας ένα σύστημα υδρόψυξης για τις υπερθερμασμένες κάννες , που θα αύξαινε τη δύναμη πυρός.

6 ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ Σχέδιο για πολιορκητική μηχανή Π. 1480
Π 270 x 195 χιλ. Πένα και μελάνι Αμβροσιανή Βιβλιοθήκη Μιλάνο

7 ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ Ο πολιορκητική μηχανή ήταν επιθετικό όπλο που χρησιμοποιούταν σε πολιορκίες. Το όχημα χρησιμεύει στην κατάληψη ενός προμαχώνα .Περιλαμβάνει μια τεθωρακισμένη σκάλα και μια σκεπαστή γέφυρα που προστατεύει τους στρατιώτες ενώ διασχίζουν την τάφρο.

8 ΠΟΛΟΙΟΡΚΗΤΙΚΗ ΜΗ Η Σαμβύκη στην αρχαιότητα ήταν εξάρτημα πολεμικής μηχανής της λεγόμενης ελέπολης που χρησίμευε ως κινητή γέφυρα για την άνοδο αυτής των πολιορκητών στα εχθρικά τείχη. Η Σαμβύκη ήταν εγκατεστημένη σε τροχοφόρο πάνω σε κάθετες δοκούς ύψους ανάλογα του προς κατάληψη ύψους των τειχών. Στη κορυφή αυτού του ικριώματος φέρονταν η σαμβύκη η οποία αποτελούσε τον κινητό καταπέλτη που ριχνόταν πάνω στις επάλξεις των.

9 ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΙΚΕΣ ΣΚΑΛΕΣ
Μηχανισμός άμυνας ενάντια σε πολιορκητικές σκάλες Π.1482 Πένα ,μελάνι και κιμωλία 256 x 196 χιλ. Αμβροσιανή Βιβλιοθληκη Μιλάνο

10 ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΙΚΕΣ ΣΚΑΛΕΣ
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΙΚΕΣ ΣΚΑΛΕΣ Ο Λεονάρντο σχεδίαζε απλούς αλλά αποτελεσματικούς μηχανισμούς .Εάν οι σκάλες κατά τη διάρκεια της επίθεσης ακουμπήσουν στο τείχος, απωθούνται με τη βοήθεια ενός κρυμμένου μηχανισμού ο οποίος απλώς εκμεταλλεύεται το φαινόμενο του μοχλού.

11 ΠΟΛΥΒΟΛΟ Σχέδιο για πολυβόλα Π.1482 πένα ,μελάνι και μαύρη κιμωλία
265 x 185 χιλ. Αμβροσιανή Βιβλιοθήκη Μιλάνο

12 ΠΟΛΥΒΟΛΟ Το πολυβόλο ήταν ένα όπλο εκπληκτικής δύναμης κρούσεως. Η προηγούμενη σελίδα απεικονίζει δυο εκδοχές πολυβόλου. Στο πάνω σχέδιο οι κάννες είναι διατεταγμένες σε σχήμα βεντάλιας, ενώ στο κάτω σε σχήμα οπλικού εκκλησιαστικού οργάνου. Αποτελείται από έναν κιλλίβαντα με προσαρμοσμένες 3 σειρές από 11 κάννες ,συνολικά 33 πολυβόλα .Ενώ πυροβολεί το πρώτο όπλο, το δεύτερο γεμίζει και το τρίτο παγώνει . Μια χειροκίνητη μανιβέλα ρυθμίζει την κατακόρυφη γωνία δηλ. την σκόπευση.

13 ΚΑΝΟΝΙ ΑΤΜΟΥ Σχέδιο κανονιού ατμού π

14 ΚΑΝΟΝΙ ΑΤΜΟΥ Μια φωτιά από κάρβουνα θερμαίνει τη θαλάμη αυτού του ορειχάλκινου κανονιού. Όταν η θερμοκρασία φτάσει σε υψηλά επίπεδα και το κανόνι λάμπει από τη ζεστή ,ρίχνουν στο εσωτερικό του νερό ,το οποίο μετατρέπεται σε πολύ ατμό . Η πίεση του ατμού εκσφενδονίζει μια σιδερένια οβίδα σε σημαντική απόσταση .

15 ΑΡΜΑ ΜΑΧΗΣ Πρότυπο άρματος Π. 1485

16 ΑΡΜΑ ΜΑΧΗΣ Ο Λεονάρντο σχεδίασε ένα βαρύ όχημα στο σχήμα χελώνας .Η ώθηση θα δινόταν μέσω ενός οδοντωτού μηχανισμού στο εσωτερικό του άρματος ,τον οποίο θα δούλευαν 8 άνδρες με μανιβέλες .Το άρμα ολόγυρα είχε κανόνια και ήταν ενισχυμένο με μεταλλικές πλάκες. Ήταν σχεδιασμένο έτσι ώστε να χωρά 26 στρατιώτες .

17 ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ ΒΑΛΛΙΣΤΡΑ Σχέδιο γιγαντιαίας βαλλίστρας Π.1485
Πένα ,μελανί ,κιμωλία 205 x 275 χιλ. Αμβροσιανή Βιβλιοθήκη Μιλάνο

18 ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ ΒΑΛΛΙΣΤΡΑ Το τόξο εκτείνεται σε μήκος 24 μέτρων ενώ το όπλο είναι συναρμολογημένο πάνω σε μια κινητή βάση πλάτους 2 βραχιόνων και μήκους 40 .Το τέντωμα της χορδής του τόξου γινόταν μηχανικά με οδοντωτό σύστημα. Υπήρχαν 2 εκδοχές όπλισης ,είτε με μοχλό είτε με σφυρί . Η βαλλίστρα είναι τόσο μεγάλη που οι 6 τροχοί είναι τοποθετημένοι με ελαφριά κλίση προκειμένου να αυξήσουν την σταθερότητα της

19 ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Σχέδιο καταπέλτη Π.1485 Πένα και μελάνι 217 x 297 χιλ.
Αμβροσιανή Βιβλιοθήκη Μιλάνο

20 ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Ο καταπέλτης μπορούσε να ρίξει βλήματα 22 κιλών. Χρησιμοποιεί ένα διπλό μεταλλικό έλασμα για να παράγει μια τεράστια ποσότητα ενέργειας με σκοπό να προωθήσει πέτρες ή εμπρηστικά υλικά σε μεγάλες αποστάσεις. Η συσπείρωση των ελασμάτων γινόταν με την χρήση μιας χειροκίνητης μανιβέλας στο πλάι του καταπέλτη.

21 ΔΡΕΠΑΝΗΦΟΡΟ ΑΡΜΑ Σχέδιο δρεπανηφόρου άρματος Π.1485 Πένα ,καφέ
Μελάνι , υδατόχρωμα , χρωστική ουσία από καπνιά 210 x 290 χιλ. Βασιλική Βιβλιοθήκη Τορίνο

22 ΔΡΕΠΑΝΗΦΟΡΟ ΑΡΜΑ Απεικονίζει ένα άρμα που έλκεται από άλογα και φέρει κοφτερές περιστρεφόμενες λεπίδες, κάνοντας την κίνηση του μέσα από την πυκνή εχθρική παράταξη ιδιαίτερα φονική. Οι περιστρεφόμενες λεπίδες ήταν ειδικά σχεδιασμένες για να αποκόπτουν τα άκρα των θυμάτων.

23 Ο ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ Ο μηχανικός ιππότης του Da Vinci ανακαλύφθηκε μόλις το 1957  από τον Carlo Pedretti Αυτό το ρομπότ είχε σχεδιαστεί μόνο για αμυντικούς σκοπούς και οι κινήσεις του ήταν αρκετά περιορισμένες μιας και τα χέρια κινούνταν μόνο δεξιά και αριστερά.

24 ΑΛΛΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ
ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΡΙΨΗΣ ΛΙΘΩΝ ΟΧΥΡΟ

25 ΑΛΛΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ
ΟΒΙΔΕΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

26 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ BLOG
LEONARDO DA VINCI-ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ & ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ(BIBΛIO) GOOGLE IMAGES ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΠΟΥΣΙΑ ΙΑΣΟΝΑΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΖΑΡΗΣ ΙΑΣΟΝΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google