Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑΒΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 21/10/2009

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑΒΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 21/10/2009"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑΒΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 21/10/2009
ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΑΒΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 21/10/2009

2 ΕΡΓΑΛΕΙΑ Tην ανάγκη χρησιμοποίησηs εργαλείων την ένοιωσε ο άνθρωπος από την παλαιολιθική εποχή. Κατασκεύαζε πέτρινα εργαλεία και όπλα, λαξεύοντας τους λίθους που βρίσκονταν δίπλα στη σπηλιά του.

3                                                                                                                               Η ιστορία των εργαλείων διαιρείται σε δύο τμήματα. Το πρώτο καλύπτει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των χρόνων και είναι η περίοδος κατά την οποία δημιουργούνται, την Λίθινη Εποχή, μερικά βασικά εργαλεία.

4 Αυτά εξελίχθηκαν αργά προς τις σύγχρονες μορφές τους στους πρώιμους αιώνες της εποχής των μετάλλων, καθώς πρώτα ο χαλκός, ύστερα ο μπρούτζος και τελευταίος ο σίδηρος άρχισαν να χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο στην κατασκευή εργαλείων.

5 Επειδή ο σίδηρος ήταν ιδιαίτερα άφθονος, ήταν το βασικό μέταλλο που αντικατέστησε το λίθο και τα άλλα υλικά. Το στάδιο κατά το οποίο σταθεροποιήθηκε η μορφή των βασικών εργαλείων τοποθετείται περίπου πριν χρόνια. Το σημερινό τσεκούρι, η λίμα και το πριόνι δεν είναι παρά οι εξελιγμένες μορφές των αρχαίων προγόνων τους. Βασικά όμως η πρόοδος της κατασκευής εργαλείων γινόταν με πολύ αργό ρυθμό. Μεγάλη ώθηση στην κατασκευή αυτή έδωσε η ανακάλυψη του ατμού. Τώρα πλέον οι σιδερένιες κατασκευές δε χρησιμοποιούν καν τη δύναμη του ανθρώπου, για να δουλέψουν. Το μηχάνημα μπορεί να παράγει έργο, χωρίς τη μεσολάβηση της μυϊκής δύναμης του ανθρώπου. Παρόλα αυτά, με την εξέλιξη, κατόρθωσε ο άνθρωπος να κατασκευάσει και εργαλεία που δουλεύουν από μόνα τους (μηχανικά εργαλεία) ή να χρησιμοποιήσει τα μηχανήματα σαν εργαλεία.

6 Τα απλά εργαλεία αποτελούν βασικά προέκταση των μελών του ανθρώπου
Τα απλά εργαλεία αποτελούν βασικά προέκταση των μελών του ανθρώπου. Τα περισσότερα βασίζονται πάνω στους νόμους των μοχλών και επιτρέπουν, μέσα σε ορισμένα όρια φυσικά, την καλύτερη αξιοποίηση της ανθρώπινης δύναμης. Σήμερα κατασκευάζονται από τα διάφορα είδη του ατσαλιού που υπάρχουν στο εμπόριο. Ακόμη χρησιμοποιούνται και διάφορα άλλα υλικά. Διαμάντια χρησιμοποιούνται στην κατασκευή εργαλείων για την υαλουργία, κεραμικά υλικά για την κατασκευή εργαλείων, που αντιμετωπίζουν μεγάλη θερμότητα κατά τη διάρκεια της εργασίας τους κ.α.

7 Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε σήμερα είναι πάρα πολλά και χωρίζονται ανάλογα με την εργασία για την οποία προορίζονται σε: τεχνικά εργαλεία (ξυλουργικά, σιδηρουργικά, εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε μηχανουργικές κατασκευές και που υποδιαιρούνται σε αυτά που χρησιμοποιούνται για την κοπή των μετάλλων, τα κοπτικά, σε αυτά που χρησιμοποιούνται για την απόξεση διάφορων επιφανειών, σε αυτά που χρησιμοποιούνται για τη συγκράτηση του υλικού που επεξεργαζόμαστε, σε αυτά που χρησιμοποιούνται για διάφορες συγκολλήσεις, σε αυτά που χρησιμοποιούνται, για να σφίγγουν με τη χρήση της βίδας δύο μέρη της ίδιας κατασκευής κλπ.), επιστημονικά εργαλεία (χειρουργικά, χημικά, γεωμετρικά, εργαλεία τοπογράφων κλπ.), γεωργικά εργαλεία (τσάπα, κασμάς, φτυάρι, κλαδευτήρι) και γεωργικά μηχανήματα (τρακτέρ, αλωνιστικές μηχανές), υδραυλικά και άλλα πολλά, απαραίτητα για την άνετη εργασία μας.

8 MHXANEΣ Πολλά από τα τεχνολογικά κατορθώματα των αρχαίων Ελλήνων δεν είναι άγνωστα: ήταν ήδη σε θέση να μετρούν την απόσταση γης-ήλιου (έχοντας επινοήσει μια σειρά απίστευτων μετρητικών οργάνων, αλλά και οργάνων ελέγχου βάρους ή ενέργειας), μπορούσαν να βγάζουν το λάδι (το 580 π.Χ. ανακάλυψαν την πρώτη πρέσα λαδιού), να υφαίνουν, να εξορύσσουν μεταλλεύματα, να δημιουργούν οπτικά εφφέ στο θέατρο, να επεμβαίνουν στο ανθρώπινο σώμα όταν αυτό ήταν αναγκαίο. Και βέβαια να μετακινούνται στη θάλασσα και να πολεμούν... Σχεδόν όλοι άλλωστε οι λαμπροί μηχανικοί της αρχαιότητας έδωσαν το «παρών» στην τεχνική του πολέμου. Ολ' αυτά, επινοώντας ένα πλήθος εργαλείων και μηχανών που εντυπωσιάζουν ακόμα και σήμερα.

9 Αυτοκινούμενος κιλλίβαντας με ατμομηχανή Κουνιό και σχηματική παράσταση λειτουργίας.

10 Ο εφευρέτης του τηλεγράφου, Morse, σχηματικό κύκλωμα τηλεγράφου και πραγματική τερματική συσκευή στο μουσείο του ΟΤΕ

11 Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα (467-1453 μ. Χ
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα ( μ.Χ.) και της Αναγέννησης ( μ.Χ.) εμφανίζονται μερικές από τις σπουδαιότερες εφευρέσεις, όπως το υγρό ή ελληνικό πυρ (7ος αιώνας-Καλλίνικος), η πυξίδα (1180), το τηλεσκόπιο (Γαλιλαίος), το ρολόι εκκρεμές (1673-Κρίστιαν Χόιχενς), ενώ διατυπώνονται οι βασικοί νόμοι της Φυσικής (νόμος βαρύτητας, παγκόσμιας έλξης, νόμοι διατήρησης της ενέργειας κ.λπ.). Οι πρώτες χρήσιμες ατμομηχανές εμφανίζονται με τη χρήση των καύσιμων απολιθωμάτων, οπότε ξεκινά η βιομηχανική επανάσταση ( μ.Χ.). Μηχανή εσωτερικής καύσης Lenoir

12 Το πρώτο εύχρηστο αυτοκίνητο, με τρεις τροχούς και ανώτατη ταχύτητα 15 χιλιόμετρα την ώρα, κατασκευάζεται το 1885 από το Γερμανό μηχανικό Καρλ Μπεντς.

13 Το 1901 γενικεύεται η πετρελαιοκινούμενη μεταφορά, ενώ στα τέλη του 19ου αιώνα ανακαλύπτεται ο ηλεκτρισμός που μεταμορφώνει τη ζωή και την εργασία του ανθρώπου και δημιουργεί μια παγκόσμια βιομηχανία με τεράστια οικονομικά μεγέθη. Στον εικοστό αιώνα κατασκευάζονται σε μερικές χώρες βιομηχανίες που στηρίζονται στην εντατική χρήση πετρελαίου και ηλεκτρισμού.

14


Κατέβασμα ppt "ΤΑΒΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 21/10/2009"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google