Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΥΠΝΟΣ και ευεξια ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΥΠΝΟΣ και ευεξια ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΥΠΝΟΣ και ευεξια ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

2

3

4 ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ
ο ύπνος είναι σημαντικός το σώμα μας ξεκουράζεται οι λειτουργίες του οργανισμού πέφτουν σε λήθαργο ο οργανισμός εξοικονομεί ενέργεια ο εγκέφαλος αποθηκεύει τις σημαντικότερες πληροφορίες της ημέρας και δημιουργεί χώρο για νέα δεδομένα Z z Z

5 ΩΡΕΣ ΥΠΝΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ
Ανάλογα με την ηλικία, ο ύπνος REM μεταβάλλεται σύμφωνα με το διάγραμμα:

6 ΣΤΑΔΙΑ ΥΠΝΟΥ Ι Ελαφρύς ύπνος. Μείωση μυϊκής δραστηριότητας.
Ι Ελαφρύς ύπνος. Μείωση μυϊκής δραστηριότητας. ΙΙ Η αναπνοή και ο καρδιακός ρυθμός ελαττώνονται. ΙΙΙ Αρχίζει ο βαθύς ύπνος. IV Βαθύς ύπνος. Ρυθμική αναπνοή. Περιορισμένη μυϊκή δραστηριότητα. V Γρήγορη κίνηση των ματιών. Οι μύες αναπαύονται. Ο καρδιακός ρυθμός αυξάνει. Η αναπνοή επιταχύνεται.

7 ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ

8 ΣΗΜΑΣΙΑ ΥΠΝΟΥ ΣΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Ο ύπνος καταλαμβάνει σημαντικό μέρος της ζωής. Στην ελληνική μυθολογία, η Νύχτα γέννησε τον Ύπνο, ο οποίος ήταν πατέρας του Μορφέα, θεού των ονείρων. Ο ύπνος και τα όνειρα θεωρούνταν μορφή επικοινωνίας με τους θεούς.

9 ΣΗΜΑΣΙΑ ΥΠΝΟΥ ΣΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Ο σωστός ύπνος είναι απαραίτητη προϋπόθεση της καλής υγείας. Η σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία, αλλά και η προστασία από ορισμένα νοσήματα και από ατυχήματα, εξαρτώνται από την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου.

10 ΕΥΕΞΙΑ Ευεξία (ευ + έξη + ια) σημαίνει καλή κατάσταση υγείας,
καλή σωματική κατάσταση, ευρωστία

11 ΚΥΚΛΟΣ ΕΥΕΞΙΑΣ Ο ψυχολόγος δίνει μεγαλύτερη αξία στην ψυχολογία Ο διαιτολόγος στη διατροφή Ο γυμναστής στη γυμναστική Ο αισθητικός στην ομορφιά ΕΜΕΙΣ πρέπει να βρούμε την αναλογία που μας ταιριάζει καλύτερα

12 ΑΙΤΙΕΣ ΑΫΠΝΙΑΣ μεγάλο ρόλο παίζει και η εποχή
το καλοκαίρι, η υπερβολική ζέστη, τα κουνούπια και τα ανοιχτά παράθυρα, που δεν φιλτράρουν τους εξωτερικούς θορύβους συμβάλλουν σε αυτό το άγχος των εξετάσεων και τα διάφορα στρεσογόνα συμβάντα, δημιουργούν περιστασιακή αϋπνία

13 ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΛΟ ΥΠΝΟ Σεβαστείτε το βιολογικό ρολόι του οργανισμού μας.
Οι μεταβολικές λειτουργίες μας ακολουθούν 24ωρο ρυθμό. Πρέπει να ξυπνάμε την ίδια ώρα και να πηγαίνουμε για ύπνο, όταν είμαστε κουρασμένοι.

14 ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΛΟ ΥΠΝΟ Βελτιώστε το περιβάλλον που κοιμάστε.
Αγοράστε ένα στρώμα, ούτε πολύ μαλακό, ούτε πολύ σκληρό. Το υπνοδωμάτιο θα πρέπει να έχει κατάλληλη θερμοκρασία, φωτισμό και τη μικρότερη ηχορύπανση. Ο χώρος αυτός είναι χώρος χαλάρωσης και ύπνου. Απομακρύνετε την τηλεόραση και το τηλέφωνο.

15 ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΛΟ ΥΠΝΟ Αποφεύγουμε το αλκοόλ και το τσιγάρο.
Το αλκοόλ διαταράσσει τον κανονικό ρυθμό των φάσεων του ύπνου και δημιουργεί πονοκεφάλους και ζαλάδες το επόμενο πρωί. Το κάπνισμα διεγείρει και αυξάνει το ρυθμό της καρδιάς, αυξάνει την πίεση και μας κρατάει ξύπνιους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

16 ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΛΟ ΥΠΝΟ Η σωματική και πνευματική άσκηση πριν τον ύπνο δεν αφήνει τον ανθρώπινο οργανισμό να ηρεμήσει και έτσι απαιτείται περισσότερος χρόνος για να αποκοιμηθούμε. Ένα ζεστό μπάνιο, ένα ζεστό ρόφημα με γάλα και το διάβασμα ενός βιβλίου οδηγούν σε έναν καλό ύπνο ποσοτικό και ποιοτικό.

17 ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μια ισορροπημένη διατροφή αποτελεί «γιατρικό» για το μυαλό και τις ψυχικές ασθένειες.

18 ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΤΗΣ ΕΥΕΞΙΑΣ Πρώτο και βασικότερο το νερό Μεσογειακή διατροφή
Καρύδια: καθημερινή κατανάλωση Καφές: με μέτρο και προσοχή Κρέας άπαχο: απολύτως απαραίτητο  Λιπαρά ψάρια: περισσότερα και πιο συχνά  Μπανάνα: μία την ημέρα  Όσπρια: στην πρώτη γραμμή της διατροφής  Πιπεριές και πιπερόριζα: σχεδόν σε κάθε γεύμα Σοκολάτα: αραιή κατανάλωση, σε πολύ μικρές ποσότητες 

19 ΓΙΟΓΚΑ Η γιόγκα αυξάνει μια χημική ουσία του εγκεφάλου, που συνδέεται με την ευεξία. Η ουσία GABA είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο του νευρικού συστήματος. Άνθρωποι με μεγάλα επίπεδα άγχους έχουν λιγότερη GABA, όπως έχουν δείξει οι έρευνες. Η γιόγκα μειώνει το άγχος και ενισχύει την ψυχική διάθεση.

20 ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ;
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ; Οι ευεργετικές ιδιότητες της άσκησης στη σωματική υγεία, στην ευεξία, στο μυοσκελετικό σύστημα, στο καρδιοαγγειακό, στο ορμονικό και στα άλλα συστήματα, είναι ευρέως γνωστές.

21 ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ

22 ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΚεντρικόΝευρικόΣύστημα
ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΚεντρικόΝευρικόΣύστημα Η αεροβική άσκηση αναπτύσσει και βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία. Έτσι έχουμε καλύτερη μνήμη και ικανότητα μάθησης. Ένα υγιές Κ.Ν.Σ. χαρίζει όμορφες στιγμές με διαύγεια πνεύματος εφόρου ζωής.

23 ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ επιδρά στους νευρώνες του εγκεφάλου μειώνει την όρεξη
αυξάνει την τεστοστερόνη απομακρύνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας

24 ΣΩΜΑΤΙΚΗ - ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι εργοδότες και οι αρμόδιες αρχές πρέπει να προστατεύουν τη σωματική υγεία των εργαζομένων. Η επαγγελματική ζωή μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγεία. Ο ψυχικός κόσμος και οι διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις των εργαζομένων επηρεάζονται από: τις προκλήσεις που δημιουργούν σε κάθε επίπεδο οι επαγγελματικές υποχρεώσεις, τις σχέσεις με τους συναδέλφους, τις σχέσεις με τους εργοδότες και τις σχέσεις με τους προϊσταμένους.

25 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ
Να είμαστε άριστοι σε αυτό που κάνουμε. Η ποιότητα δεν είναι ένας προορισμός αλλά ένα ταξίδι. Η ευγένεια και οι καλοί τρόποι συμπεριφοράς μεταξύ των υπαλλήλων δημιουργούν ένα κλίμα εμπιστοσύνης και συναδελφικότητας με αποτέλεσμα να αποτρέπονται τα σοβαρά λάθη. Η επιτυχία στη ζωή είναι το παιδί της σκληρής δουλειάς και της επιμονής. Οι πραγματικά κερδισμένοι στη ζωή είναι αυτοί που εξετάζουν κάθε κατάσταση με την προσδοκία να την κάνουν καλύτερη.

26 ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ βλέπουμε τα πάντα από την αρνητική τους μεριά
αισθανόμαστε λύπη υποτιμούμε τους εαυτούς μας δεν απολαμβάνουμε αυτά που παλαιότερα μας ευχαριστούσαν η ενεργητικότητα μας είναι μειωμένη η μνήμη μας εξασθενεί

27 ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ Ζούμε σε ένα αδιέξοδο.
Ερμηνεύουμε τα πάντα ως πολύ δυσάρεστα. Δεν συμμετέχουμε στις δραστηριότητες της ζωής.

28 ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ . . . ή αντίθετα να τρώμε λιγότερο από ότι συνήθως.
Η όρεξη μας μπορεί … να είναι αυξημένη ή αντίθετα να τρώμε λιγότερο από ότι συνήθως.

29 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ
η οικογενειακή κατάσταση τα επαγγελματικά προβλήματα το οικογενειακό ιστορικό η κατάσταση της υγείας μας το πόσο καλά κοιμόμαστε τη νύχτα

30 ΑΫΠΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ Οι καταθλιπτικοί υποφέρουν συχνότερα από αϋπνία.
Νιώθουν ότι δεν ελέγχουν την κατάσταση και το πρόβλημα τους απορυθμίζει. Εισέρχονται σε ένα κύκλο δυσάρεστων σκέψεων με αρνητικές συνέπειες στις καθημερινές τους λειτουργίες και στην απόδοση τους.

31 ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΫΠΝΙΑΣ Εάν δεν καταφέρνουμε να κοιμηθούμε, δεν πρέπει να στριφογυρίζουμε στο κρεβάτι. Είναι προτιμότερο να σηκωθούμε. Δεν πρέπει να κάνουμε καμιάς μορφής εργασία στο κρεβάτι. Δεν πρέπει να τηλεφωνούμε, να γράφουμε ή να παίζουμε κάποιο παιχνίδι.

32 ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΑΫΠΝΙΑ Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά εμφανίζουν μια υπερβολική αισιοδοξία, όταν παίρνουν αποφάσεις και είναι πιο επιρρεπείς σε δραστηριότητες που ενέχουν ρίσκο, όπως τα τυχερά παιχνίδια και το καζίνο.

33 ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΑΣ
εκφράζετε τις προτιμήσεις σας βάζετε στόχους και πραγματοποιείστε τους επιλέγετε τις κατάλληλες στιγμές για τη λήψη αποφάσεων κρατείστε τα θετικά και απομακρύνετε τα αρνητικά ο καλύτερος τρόπος για να λύσεις ένα πρόβλημα είναι να αφήσεις το μυαλό σου ελεύθερο να σκεφτεί άλλα πράγματα η ονειροπόληση προσφέρει ηρεμία και καθαρίζει το μυαλό το άγχος προκαλεί κούραση και εκνευρισμό μια βόλτα στη φύση, μια χαλαρωτική συντροφιά, ένας κατάλληλα φωτισμένος χώρος σας φτιάχνουν τη διάθεση και σας γεμίζουν με ενέργεια

34 ΥΠΝΟΣ ΕΥΕΞΙΑ

35 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ


Κατέβασμα ppt "ΥΠΝΟΣ και ευεξια ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google