Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

© 2007 Safer Internet Hellas / Extreme Media Solutions EΠΕ. Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου – αναγνώριση του.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "© 2007 Safer Internet Hellas / Extreme Media Solutions EΠΕ. Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου – αναγνώριση του."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 © 2007 Safer Internet Hellas / Extreme Media Solutions EΠΕ. Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου – αναγνώριση του προβλήματος, πρόληψη, προστασία Το παρόν έργο προορίζεται μόνο για σκοπούς πληροφόρησης και εκπαίδευσης. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αντιγραφή, η τροποποίηση, η διανομή και η εκμετάλλευση οποιουδήποτε τμήματος του έργου, με οποιοδήποτε μέσο (π.χ. φωτοτυπία, εκτύπωση, αποθήκευση σε αρχείο πληροφοριών ή άλλη μηχανική ή ηλεκτρονική μέθοδο) χωρίς την έγγραφη άδεια των δικαιούχων. Ελληνικός Κόμβος Ασφαλούς Διαδικτύου Υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Παρουσίαση: Γιάννης Μπόγδης, Δημοσιογράφος, Μέλος του Συμβουλευτικού Οργάνου Ελληνικού Κόμβου Ασφαλούς Διαδικτύου Επεξεργασία Στοιχείων: Δρ. Βερόνικα Σαμαρά, Επικεφαλής Ελληνικού Κόμβου Ασφαλούς Διαδικτύου Η Γνώση είναι Δύναμη! Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου Η Γνώση είναι Δύναμη!

2 © 2007 Safer Internet Hellas / Extreme Media Solutions EΠΕ. Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου – αναγνώριση του προβλήματος, πρόληψη, προστασία Παράθυρο …. Επικοινωνία Μόρφωση Διασκέδαση Κοινωνικές ευκαιρίες Πλούτος πληροφοριών … στον κόσμο Παγκόσμιας εμβέλειας Χωρίς φραγμούς Ανοιχτό για άλλους … … καλούς και κακόβουλους … Με όλων των ειδών τις πληροφορίες Διαδίκτυο … παράθυρο στον κόσμο …

3 © 2007 Safer Internet Hellas / Extreme Media Solutions EΠΕ. Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου – αναγνώριση του προβλήματος, πρόληψη, προστασία Το διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο όπως ένα μαχαίρι … Πολύτιμος βοηθός στην κουζίνα για να ετοιμάσουμε το φαγητό μας … … που μπορεί όμως να γίνει φονικό όπλο στα χέρια μας … Εμείς αποφασίζουμε με ποιο τρόπο θα το χρησιμοποιήσουμε ! Δεν φταίει το μαχαίρι αν το χρησιμοποιήσουμε για κακό σκοπό … Διαδίκτυο … παράθυρο στον κόσμο …

4 © 2007 Safer Internet Hellas / Extreme Media Solutions EΠΕ. Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου – αναγνώριση του προβλήματος, πρόληψη, προστασία Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) Έρευνά για τα παιδιά και τις νέες τεχνολογίες το 2008:  Το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών που είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο κατά το α' τρίμηνο του 2008 ανέρχεται στο 84,9% και το ποσοστό των παιδιών της ίδιας ηλικίας που έκαναν οποτεδήποτε χρήση του διαδικτύου ανέρχεται στο ποσοστό του 88,1%.  Η πλειοψηφία των παιδιών που χρησιμοποίησαν τον Η/Υ ή το διαδίκτυο έκανε χρήση τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, αλλά όχι κάθε μέρα, σε ποσοστό 53,8% και 48,9% αντιστοίχως.  Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε ότι η πλειοψηφία των παιδιών που χρησιμοποίησαν Η/Υ ή το διαδίκτυο, έκανε χρήση από το χώρο εκπαίδευσης και από την κατοικία.

5 © 2007 Safer Internet Hellas / Extreme Media Solutions EΠΕ. Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου – αναγνώριση του προβλήματος, πρόληψη, προστασία H καταγραφή ενός υπαρκτού προβλήματος * Έρευνα του Ευρωβαρόμετρου “Safer Internet”. Ως ‘γονέας’ λαμβάνεται ο ερωτώμενος που έχει κάποιο παιδί κάτω από την ευθύνη του (-) Το λαμβάνουμε ως τάση, καθώς ο αριθμός αυτών που απάντησαν δεν είναι αντιπροσωπευτικός για στατιστικούς σκοπούς Ο Έλληνας και η ασφάλεια του διαδικτύου * …  3 στους 4 γονείς δεν κάθονται ποτέ με τα παιδιά τους, όταν αυτά σερφάρουν στοδιαδίκτυο  Μόνο 1 στους 8 γονείς πιστεύει ότι τα παιδιά του έχουν συναντήσει επιβλαβές περιεχόμενο στο διαδίκτυο,  1 στους 10 γονείς κάνει χρήση φίλτρων στο σπίτι (-)  1 στους 12 γονείς θέτει κανόνες χρήσης του διαδικτύου (1 στους 5 για κινητό τηλ.)  1 στους 4 γονείς δεν επιτρέπει στα παιδιά του να πηγαίνουν σε chat rooms/να δίνουν προσωπικά στοιχεία (-)  Μόνο 1 στους 8 γονείς δεν επιτρέπει την αντιγραφή μουσικής και ταινιών  1 στους 2 γονείς δεν ξέρει ή δεν πιστεύει ότι τα παιδιά του μπορούν να αντιμετωπίσουν άβολες καταστάσεις στο διαδίκτυο.

6 © 2007 Safer Internet Hellas / Extreme Media Solutions EΠΕ. Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου – αναγνώριση του προβλήματος, πρόληψη, προστασία Η απάντηση είναι η ίδια που μας καθοδηγεί μέσα στον πραγματικό κόσμο:  Nα μάθουμε να είμαστε υπεύθυνοι!  Nα εφοδιαστούμε με σωστή πληροφόρηση και εκπαίδευση.  Nα ζητάμε «βοήθεια» για να συζητούμε με τους γονείς και τους καθηγητές μας.  Nα μοιραζόμαστε τη χαρά για όσα μπορούμε να κάνουμε στο Διαδίκτυο.  Να δεχόμαστε τους γονείς δίπλα μας…! Μπορούν να προστατευθούν τα παιδιά & οι νέοι !

7 © 2007 Safer Internet Hellas / Extreme Media Solutions EΠΕ. Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου – αναγνώριση του προβλήματος, πρόληψη, προστασία Συμβουλές για την προστασία των παιδιών  Ο υπολογιστής και το διαδίκτυο είναι «οικογενειακή υπόθεση».  Βρείτε ιστοχώρους κατάλληλους για περιήγηση.  Μην συναντάτε άτομα που γνωρίσατε για πρώτη φορά στο Διαδίκτυο, εκτός και αν σας συνοδεύουν οι γονείς σε δημόσιο χώρο.  Μάθετε να προστατεύεται τα προσωπικά σας δεδομένα.

8 © 2007 Safer Internet Hellas / Extreme Media Solutions EΠΕ. Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου – αναγνώριση του προβλήματος, πρόληψη, προστασία Συμβουλές για την προστασία των παιδιών  Μην ανοίγετε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από άτομα που δεν γνωρίζετε, γιατί μπορούν να μεταδώσουν ιούς στον υπολογιστή σας.  Οι άνθρωποι στο Διαδίκτυο, ακόμα και αυτοί με τους οποίους αλληλογραφείτε ή στα chat room, δεν είναι πάντοτε αυτοί που λένε ότι είναι…  Μην απαντάτε ποτέ σε πρόστυχα ή δελεαστικά μηνύματα. Εάν λάβετε πρόστυχα ή προσβλητικά μηνύματα ή μηνύματα που δεν κατανοείτε ή δείτε απρεπείς εικόνες στο Διαδίκτυο, πρέπει πάντοτε να το λέτε στους γονείς σας. Σκόπιμο είναι να αναφέρονται τέτοια προβλήματα στον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου.

9 © 2007 Safer Internet Hellas / Extreme Media Solutions EΠΕ. Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου – αναγνώριση του προβλήματος, πρόληψη, προστασία Χαρακτηρισμός ηλεκτρονικών παιχνιδιών Το σύστημα PEGI (Pan European Game Information)  Κατάταξη του παιχνιδιού σε ηλικιακές ομάδες: Δεν αναφέρεται στη δυσκολία του παιχνιδιού. Ένα παιχνίδι με την ετικέτα 3+ θεωρείται ακίνδυνο, μπορεί όμως να είναι πολύπλοκο για ένα παιδί τριών χρονών.  Χαρακτηρισμός του περιεχομένου: Βία ναρκωτικά χυδαία γλώσσα φόβος σεξ φυλετικές διακρίσεις τζόγος PEGI ONLINE: προσθήκη στο σύστημα PEGI για την παροχή βελτιωμένης προστασίας από ακατάλληλο περιεχόμενο διαδικτυακών παιχνιδιών στους νέους της Ευρώπης και στην επιμόρφωση των γονέων για το πώς θα εξασφαλίσουν ασφαλές παιχνίδι σε σύνδεση. www.pegi.info / www.pegionline.eu

10 © 2007 Safer Internet Hellas / Extreme Media Solutions EΠΕ. Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου – αναγνώριση του προβλήματος, πρόληψη, προστασία Που μπορείτε να καταγγείλετε … Safeline: Ανοικτή Γραμμή (HotLine) που δέχεται καταγγελίες για δικτυακούς τόπους (websites) ή υπηρεσίες νέων (newsgroups) που εσείς βρήκατε στο Ίντερνετ και περιέχουν:  Εικόνες κακομεταχείρισης των παιδιών, οπουδήποτε στον κόσμο.  Ρατσιστικό και ξενοφοβικό περιεχόμενο που, κατά την άποψή σας, παραβαίνει την Ελληνική νομοθεσία.  Άλλο περιεχόμενο, παράνομο, κατά την άποψή σας. Πως να κάνετε μια καταγγελία:

11 © 2007 Safer Internet Hellas / Extreme Media Solutions EΠΕ. Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου – αναγνώριση του προβλήματος, πρόληψη, προστασία Όταν «κολλάμε» στον υπολογιστή και στο διαδίκτυο… …χάνουμε πολλά!

12 © 2007 Safer Internet Hellas / Extreme Media Solutions EΠΕ. Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου – αναγνώριση του προβλήματος, πρόληψη, προστασία Κοινωνική δικτύωση και προστασία προσωπικής ζωής Online κοινωνική συναναστροφή  Θυσία του ιδιωτικού χώρου ως αναγκαίο κακό για να έχουν online ταυτότητα.  Οι νέοι το βρίσκουν πολύ σημαντικό να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους στον έξω κόσμο.  Παραδείγματα: LunarStorm (Σουηδία), CU2 (Ολλανδία): ισχυρίζονται ότι φιλοξενούν το προφίλ του 75% των νέων στη χώρα τους. Myspace: πάνω από 200 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, και 230.000 νέες αιτήσεις καθημερινώς.  Άρνηση συμμετοχής: ‘κοινωνική αυτοκτονία’.  Κίνητρο: δημοτικότητα  μετρήσιμη και ορατή.  Κάποιοι αποκαλύπτουν περισσότερα στοιχεία για τους εαυτούς τους, προκλητικές φωτογραφίες για να τραβήξουν την προσοχή και να αυξήσουν την δημοτικότητά τους.

13 © 2007 Safer Internet Hellas / Extreme Media Solutions EΠΕ. Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου – αναγνώριση του προβλήματος, πρόληψη, προστασία «Μέτρον άριστον»: ας έχουμε πάντα την αίσθηση του μέτρου και ας το αναζητούμε!  Προστασία της προσωπικής ζωής και των δεδομένων όπως γίνεται στην καθημερινή ζωή.  Προώθηση της διαπροσωπικής επικοινωνίας, τόσο μέσα στον οικογενειακό χώρο όσο και εκτός αυτού.  Εκπαίδευση του παιδιού και του νέου, να σέβεται την προσωπική ζωή των συνανθρώπων του.  Εκπαίδευση να γνωρίζει τα όρια και να αναγνωρίζει τους κινδύνους. Κοινωνική δικτύωση και προστασία προσωπικής ζωής

14 © 2007 Safer Internet Hellas / Extreme Media Solutions EΠΕ. Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου – αναγνώριση του προβλήματος, πρόληψη, προστασία Chat rooms  Ανοιχτά δωμάτια επικοινωνίας … αγαπητά σε πολλούς μικρούς και μεγάλους ! … ανοιχτά σε όλους … πρόβλημα παιδεραστών …  Χρήση ψεύτικων στοιχείων για να προσεγγίσουν τα υποψήφια θύματά τους (όνομα, ηλικία, ενδιαφέροντα).  Με πονηρές μεθόδους ξεγελάνε τα παιδιά. Τα κορίτσια μεταξύ 13 και 17 χρόνων διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.  Τα παιδιά τείνουν να πιστεύουν ότι τα chat rooms είναι ασφαλή, καθώς είναι δημόσιοι χώροι επικοινωνίας και επιτρέπουν την ανωνυμία.  Δημιουργία προφίλ του υποψήφιου θύματος (διεύθυνσή, ενδιαφέροντά, σεξουαλικές του εμπειρίες). Σιγά - σιγά η συζήτηση κατευθύνεται σε θέματα σεξουαλικού περιεχόμενου. Ο παιδεραστής στέλνει φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας: L Για να δημιουργήσει στο παιδί την αίσθηση ότι δεν είναι κάτι κακό. L Για να το φέρει σε δύσκολη θέση, έτσι ώστε να μην το αναφέρει στους γονείς του. L Για να αποδυναμώσει το θύμα και να το πείσει να συμμετάσχει σε σεξουαλικές πράξεις.

15 © 2007 Safer Internet Hellas / Extreme Media Solutions EΠΕ. Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου – αναγνώριση του προβλήματος, πρόληψη, προστασία Συμβουλές για ασφαλές chat Πώς μπορώ να συνομιλώ με ασφάλεια στο Διαδίκτυο; Οι ηλεκτρονικοί φίλοι μπορεί να μην είναι αυτοί που λένε. Μην δίνεις ποτέ τα προσωπικά σου στοιχεία. Μην συναντάς μόνος σου άτομα που γνωρίζεις μόνο μέσα από το Διαδίκτυο. Τι να κάνω, εάν κάποιος με παρενοχλεί; Εάν αισθανθείς ότι κάποιος σε ενοχλεί, μπορείς απλά να σταματήσεις την συνομιλία με ένα κλικ. Εάν κάποιος συνεχίσει να σε παρενοχλεί χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο, τότε πες το αμέσως στους γονείς σου. Τέλος, μπορείς να αλλάξεις την ηλεκτρονική σου διεύθυνση. Στη διεύθυνση http://www.saferinternet.gr/Θέματα/Chat/Αποθήκευσησυνομιλιών/tabid/81/Default.aspxhttp://www.saferinternet.gr/Θέματα/Chat/Αποθήκευσησυνομιλιών/tabid/81/Default.aspx μπορείτε να μάθετε πώς να αποθηκεύετε τις συνομιλίες

16 © 2007 Safer Internet Hellas / Extreme Media Solutions EΠΕ. Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου – αναγνώριση του προβλήματος, πρόληψη, προστασία Ναι στην επικοινωνία, σερφάρω όμως στο διαδίκτυο πάντα με ασφάλεια!

17 © 2007 Safer Internet Hellas / Extreme Media Solutions EΠΕ. Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου – αναγνώριση του προβλήματος, πρόληψη, προστασία Ύποπτες εμπορικές ιστοσελίδες  Αύξηση ύποπτων εμπορικών ιστοχώρων που ζητούν την αποστολή προσωπικών δεδομένων και πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας.  Προσωπικά δεδομένα ή η πιστωτική κάρτα χρησιμοποιούνται από τρίτους.  Ηλεκτρονική διεύθυνση «https:// … » και όχι με «http:// … ».  Ύποπτοι εμπορικοί ιστοχώροι: συνήθως δεν βρίσκονται σε μια τέτοια διεύθυνση και πουθενά στον ιστοχώρο τους δεν βρίσκετε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ασφαλούς συναλλαγής (πώληση αγαθών, τζόγος, πορνογραφία).

18 © 2007 Safer Internet Hellas / Extreme Media Solutions EΠΕ. Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου – αναγνώριση του προβλήματος, πρόληψη, προστασία Προσέχουμε πάντα σε όσα μας ζητούν στο διαδίκτυο και δεν δίνουμε ποτέ προσωπικά στοιχεία!

19 © 2007 Safer Internet Hellas / Extreme Media Solutions EΠΕ. Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου – αναγνώριση του προβλήματος, πρόληψη, προστασία Blogs: εικονικά ημερολόγια ή ιστολόγια «Ιστολόγιο»  ημερολόγιο στο διαδίκτυο (web log). Πολλά blogs δημοσιεύουν νέα για κάποιο ειδικό θέμα (φαγητό, πολιτική κλπ). Πολλά blogs είναι ηλεκτρονικά online ημερολόγια. Οι bloggers γράφουν για τις καθημερινές τους εμπειρίες, τα παράπονά τους, και γενικώς σκέψεις όπως παλιά στα προσωπικά ημερολόγια. Πολλοί επιτρέπουν τους αναγνώστες τους να στέλνουν τα σχόλιά τους. Δημοσιεύουν κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο, συνδέσμους σε ιστοσελίδες κλπ. Το πρόβλημα: πολλοί χρήστες δημοσιεύουν προσωπικές πληροφορίες οι οποίες μετά είναι δημοσίως προσβάσιμες...

20 © 2007 Safer Internet Hellas / Extreme Media Solutions EΠΕ. Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου – αναγνώριση του προβλήματος, πρόληψη, προστασία Χρήσιμοι σύνδεσμοι Safeline: www.safeline.grwww.safeline.gr (Ελληνική ανοιχτή γραμμή για καταγγελία ύποπτου περιεχομένου στο Διαδίκτυο) INSAFE: www.saferinternet.orgwww.saferinternet.org (Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κόμβων Ασφαλούς Διαδικτύου) Μονάδα Εφηβικής Υγείας: www.youth-health.grwww.youth-health.gr (Β’ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού) PEGI: www.pegi.info / www.pegionline.infowww.pegi.infowww.pegionline.info (Πληροφορίες για τους χαρακτηρισμούς των ηλεκτρονικών παιχνιδιών) Ελληνικός Κόμβος Ασφαλούς Διαδικτύου www.saferinternet.gr

21 © 2007 Safer Internet Hellas / Extreme Media Solutions EΠΕ. Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου – αναγνώριση του προβλήματος, πρόληψη, προστασία Ναι στο διαδίκτυο και στην τεχνολογία, με ασφαλή όμως πλοήγηση!

22 © 2007 Safer Internet Hellas / Extreme Media Solutions EΠΕ. Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου – αναγνώριση του προβλήματος, πρόληψη, προστασία Ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας Γιάννης Γ. Μπόγδης Δημοσιογράφος j_bogdis@otenet.gr


Κατέβασμα ppt "© 2007 Safer Internet Hellas / Extreme Media Solutions EΠΕ. Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου – αναγνώριση του."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google