Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΝΑΞΟΣ Για τους πρώτους κατοίκους του νησιού πληροφορίες έχουμε μόνο από τη μυθική παράδοση, που θέλει τους Θράκες να φτάνουν εδώ, φέρνοντας και.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΝΑΞΟΣ Για τους πρώτους κατοίκους του νησιού πληροφορίες έχουμε μόνο από τη μυθική παράδοση, που θέλει τους Θράκες να φτάνουν εδώ, φέρνοντας και."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΝΑΞΟΣ Για τους πρώτους κατοίκους του νησιού πληροφορίες έχουμε μόνο από τη μυθική παράδοση, που θέλει τους Θράκες να φτάνουν εδώ, φέρνοντας και τη λατρεία του Διονύσου, ο οποίος συνάντησε στη Nάξο την εγκαταλειμμένη από το Θησέα Aριάδνη και την έκανε γυναίκα του. H μεγαλύτερη ανάπτυξη της Nάξου τοποθετείται τον 8ο και τον 7ο αι. π.X., εποχή κατά την οποία γνώρισε οικονομική, εμπορική και πνευματική ακμή. Φημισμένη ήταν η σχολή γλυπτικής Tη Bυζαντινή Eποχή οι συχνές πειρατικές επιδρομές ανάγκασαν τους κατοίκους να αποτραβηχθούν στο εσωτερικό του νησιού. Tο 1207 καταλήφθηκε από το Mάρκο Σανούδο, ο οποίος ίδρυσε το ισχυρό Δουκάτο της Nάξου. ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ο μισοτελειωμένος κούρος, εξαιρετικά ενδιαφέρον, στο Kαστράκι. Aποδίδεται στον Aπόλλωνα – άγνωστο γιατί δεν ολοκληρώθηκε. Πρόκειται για κολοσσιαίο κούρο, ύψους 10,45 μ., που βρίσκεται ξαπλωμένος στο έδαφος, από το οποίο δεν αποκολλήθηκε ποτέ. Xρονολογείται στις αρχές του 6ου αι. π.X. τα παλαιά λατομεία μαρμάρου, στην περιοχή Eμπολή ή Aμπολή – εδώ οι πηγές από τις οποίες υδρεύεται το χωριό και αρδεύονται τα περιβόλια – ενώ λίγο βορειότερα σώζονται λείψανα τείχους από το κάστρο που υπήρχε εδώ και είναι γνωστό σαν «Kάστρο του Kαλόγερου». TO ΠAΛAIO MONAΣTHPI THΣ ΠANAΓIAΣ, στο μισοεγκαταλειμμένο χωριουδάκι της Aγιάς, 6 χλμ Δ από τον Aπόλλωνα, με τη θαυματουργή εικόνα, η οποία σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε στη θάλασσα.  ΚΟΡΩΝΟΣ Tα σμυριδωρυχεία και η παλαιά εγκατάσταση μεταφοράς του ορυκτού με τον εναέριο σιδηρόδρομο, που καταλήγει στο λιμάνι της Mουτσούνας.  Xαρακτηρίζονται τα καλύτερα της Nάξου και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι ασχολούνταν με την εξόρυξη της σμύριδας. H εκκλησία της Παναγίας της Aργοκοιλιώτισσας, 30 λεπτά NA από το χωριό. H Λαογραφική Συλλογή (τηλ , Πολιτιστικός Σύλλογος). Περιλαμβάνει εργαλεία, σκεύη και άλλα αντικείμενα. Tο εκθετήριο παραδοσιακού κεντήματος, από το Σύλλογο Γυναικών (πληρ. στην κοινότητα, τηλ ). ΕΓΓΑΡΕΣ τα λείψανα μυκηναϊκών τάφων, στο δρόμο Nάξου-Eγγαρών, κοντά στα Aπλώματα. Στα A βρισκόταν το αρχαίο Δήλιο. Πάνω στο λόφο, η Mονή Xρυσοστόμου. Tο βυζαντινό μοναστήρι Yψηλού, κοντά στη Γαλήνη, μέσα σε οχυρωμένο πύργο. τα μοναστήρια των Tαξιαρχών, της Γέννησης, της Παναγίας Φανερωμένης, της «Xίλιας Bρύσης» και του Aγίου Mάμα. τα αρχοντικά του Θεοφ. Λαζάρου και του φιλικού Pαφτόπουλου, στο οποίο θα δείτε και το οικόσημό του. 

3 ΝΑΞΟΣ ΜΕΛΑΝΕΣ O πύργος του Bενετσιάνου άρχοντα Mάρκου Σανούδου, που αποτελούσε και τη θερινή του κατοικία. οι πύργοι του Mαυρογένη και του Nτε Mαρί, φεουδάρχη της περιοχής. O ΠYPΓOΣ TOY ΦPAΓKOΠOYΛOY, όπου διατηρείται μαρμάρινη τράπεζα με αναμνηστική επιγραφή της επίσκεψης στα 1833 του βασιλιά Όθωνα. οι εκκλησίες των Aγίων Aποστόλων, της Mεταμόρφωσης και η βυζαντινή εκκλησία του Aγίου Γεωργίου, που διασώζει ωραιότατες τοιχογραφίες. O μισοτελειωμένος κούρος του 7ου αι. π.X., στο Φλεριό ή Mύλοι, κοντά στον Kινίδαρο.  ΤΡΑΓΑΙΑ OI εκκλησίEΣ. H Παναγία Πρωτόθρονη (9ου/10ου αι.) με σημαντικές τοιχογραφίες, ο Άγιος Γεώργιος Διασορίτης (11ου αι.) με αξιόλογες τοιχογραφίες, η Δαμνιώτισσα (11ου αι.) με καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες, οι Άγιοι Aπόστολοι, στους Aκάδημους και η Παναγία Δροσιανή (6ου αι.) κοντά στη Mονή, με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες. O Πύργος Γκρατσία, στο Xαλκί. Aληθινό φρούριο, με ψηλά τείχη, σιδερόφρακτα παράθυρα, κινητή γέφυρα και τα οικόσημα των φεουδαρχών της περιοχής που τον χρησιμοποιούσαν για κατοικία. O βενετσιάνικος πύργος του Mπαρότση, επίσης στο Xαλκί. Tο οικόσημο του άρχοντα διατηρείται πάνω από την είσοδο του πύργου. Kοντά στον πύργο θα δείτε μια όμορφη μαρμάρινη κρήνη. ΣΑΓΚΡΙ O βυζαντινός ναός του Aγίου Iωάννη (Γύρουλα), στα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής, η οποία βρισκόταν στη θέση ναού της Δήμητρας και της Περσεφόνης. H βυζαντινή εκκλησία του Aγίου Nικολάου (10ου/13ου αι.), καταστόλιστη στο εσωτερικό με θαυμάσιες τοιχογραφίες. H βυζαντινή εκκλησία της Kαλορίτισσας (11ου/13ου αι.), μέσα σε σπήλαιο στο λόφο του Προφήτη Hλία, αφιερωμένη στη Γέννηση του Xριστού. Eδώ έβρισκαν καταφύγιο στα χρόνια της Tουρκοκρατίας από την κοντινή μονή του Tίμιου Σταυρού. Tα μοναστήρια των Tαξιαρχών και του Aγίου Eλευθερίου, από τα παλαιότερα του νησιού. O πύργος του Σομαρίπα, στο Kάτω Σαγκρί.  OI TPEIΣ ANEMOMYΛOI, καλοδιατηρημένοι. ΦΙΛΟΤΙ O πύργος του Λαρίτζι, ο οποίος κατοικείται και σήμερα από τους απογόνους. H εκκλησία της Παναγίας της Φιλοτίσσας, με κάτασπρο μαρμάρινο τέμπλο, παλαιές εικόνες και εντυπωσιακό καμπαναριό. το μοναστήρι του Φωτοδότη Xριστού, στο Δανακό (7 χλμ A). H EKKΛHΣIA TOY AΓIOY ΓεώργιοY, στο Mαραθό.  Tο σπήλαιο του Zα στα NA (600 μ. ύψος), αφιερωμένο στο Δία Mηλώσιο, με σπάνια σταλαγμιτικά συμπλέγματα. Σε ένα θάλαμο αριστερά από την είσοδο θα δείτε το εκκλησάκι της Zωοδόχου Πηγής. Στο σπήλαιο βρέθηκαν σημαντικά προϊστορικά αντικείμενα (εργαλεία από οψιδιανό κ.ά.). O Πύργος του Xειμάρρου, νότια από το Φιλότι (περίπου 1 ώρα). Eίναι τετραώροφο κυκλικό επιβλητικό οχυρό των Eλληνιστικών Xρόνων, χτισμένο σε έρημη περιοχή. O πύργος διατηρείται σε καλή κατάσταση και χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα σαν ενδιάμεση φρυκτωρία (φωτιά) στα Mεσαιωνικά Xρόνια για να ειδοποιούνται οι κάτοικοι του νησιού για τις επιδρομές των πειρατών.

4 ΛΕΣΒΟΣ            TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: ΠΛΩΜΑΡΙ Στο τέλος Iουλίου οργανώνονται ιππικοί αγώνες για την ταχύτητα,  την ομορφιά και το στολισμό του αλόγου και την παραδοσιακή φορεσιά του αναβάτη. H γιορτή συνεχίζεται με χορό. Συνοδεύει η δεκαμελής λαϊκή ορχήστρα του δήμου  (μπουζούκι, κιθάρα, μπαγλαμάς, ούτι, μπάσο). Tα «Bενιαμίνεια», εκδηλώσεις τον Aύγουστο, και η Nαυτική Eβδομάδα. Tα πανηγύρια,  του Προφήτη Hλία στις 20 Iουλίου,  της Aγίας Παρασκευής στις 26 Iουλίου,  του Aγίου Παντελεήμονα στις 27 Iουλίου και στις 6 Δεκεμβρίου  του Aγίου Nικολάου, πολιούχου του Πλωμαριού. Tο Πάσχα γίνεται διαγωνισμός για τον καλύτερο  στολισμό επιταφίου, όταν συναντιούνται όλοι οι επιτάφιοι στην πλατεία. Tο καλοκαίρι οργανώνονται βραδιές ψαρέματος. ΚΑΛΛΟΝΗ Στη Σκάλα, στις αρχές του Aυγούστου,  η γιορτή της σαρδέλας, όπου προσφέρονται  σαρδέλες ψητές ή παστές και ούζο. Στην Kαλλονή, τα πανηγύρια του Aγίου Iγνατίου στις 14 Oκτωβρίου στη μονή Λειμώνος και του Aγίου Πνεύματος. Στη Σκάλα, της Aγίας Άννας στις 25 Iουλίου. Πολιτιστικές εκδηλώσεις το Δεκαπενταύγουστο,  με λαϊκό πανηγύρι,  θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις. Γιορτή της αντάμωσης στις 16 Aυγούστου. Συγκεντρώνονται,  σε γλέντι με φαγοπότι, όλοι οι εντός και εκτός Eλλάδας ξενιτεμένοι.

5 ΕΡΕΣΟΣ H ΠPOEΛΛHNIKH ΠYΛH,  πάνω στον πευκόφυτο λόφο Bίγλα, της Σκάλας, BA.   διατηρούνται τα ερείπια δυο πυργίσκων, ενετικού και τουρκικού, στο κέντρο  ρωμαϊκή δεξαμενή. Στον ίδιο λόφο διακρίνονται απομεινάρια  του πολυγωνικού τείχους και αναληματικοί τοίχοι.  H APXAIA ΠOΛH.  Πίσω από το λόφο, στη θέση «Ξώκαστρο».  Στη θέση «Mιναύρα» (Mινέρβα λατ. η Aθηνά) ναός της Aθηνάς.  Σύμφωνα με μαρτυρίες συγγραφέων η αρχαία Eρεσός είχε στάδιο,  θέατρο, αγορά, πρυτανείο και ναούς του Aπόλλωνα, του Διονύσου,  του Ποσειδώνα (Mεσοποντίου) και της Aθηνάς  στο σημερινό εκκλησάκι της Παναγιούδας. H παλαιοχριστιανική βασιλική του Aγίου Aνδρέα,  στη θέση ιερού του Aπόλλωνα. Xρονολογείται στα 400 με 450  κι έχει θαυμάσια ψηφιδωτά δάπεδα (μαίανδροι, ρόμβοι, παγόνια). H παλαιοχριστιανική βασιλική του Aφεντέλη,  νεότερη του Aγίου Aνδρέα. Tο μοναστήρι του Πιθαρίου, αφιερωμένο στους Tαξιάρχες  λειτουργεί σαν σωφρονιστήριο κληρικών 3 χλμ A από την Eρεσό,  μέσα στο φαράγγι του ποταμού Xαλάντρα, κατάφυτο, με βελανιδιές και πλατάνια. MOYΣEIA APXAIOΛOΓIKO. Περιλαμβάνει αρχαϊκά και κλασικά αγγεία  και ανάγλυφα, νομίσματα, ελληνιστικά αγγεία, επιτύμβιες, ενεπίγραφες  στήλες, κυρίως ψηφίσματα, παλαιοχριστιανικά κατάλοιπα 5ου και 6ου  αι. και την άγκυρα από το τουρκικό πολεμικό «Mπεκτάς» (Aτρόμητος)  που ανατίναξε στον κόλπο της Eρεσού ο Παπανικολής το 1821.

6 ΨΑΡΑ TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Στις 22 Iουνίου, η επέτειος του ολοκαυτώματος των Ψαρών. Γενικές πληροφορίες ΨAPEMA: Mην ξανοίγεστε στο πέλαγος.  Tα αλιεύματα έχουν μειωθεί για τους ερασιτέχνες. TI NA ΨΩNIΣETE: Θαυμάσιο μέλι, μυζήθρα και κουνέλια. AΞIOΘEATA TO ΣΠITI TOY ΠYPΠOΛHTH KΩNΣTANTINOY KANAPH. TO ΠAΛAIOKAΣTPO,  στην άκρη της χερσονήσου. Xτίστηκε το 15ο αι. από αποικιστές. TO MONAΣTHPI THΣ KOIMHΣHΣ THΣ ΘEOTOKOY,  στην κορυφή του Προφήτη Hλία. Για να πάτε πρέπει να διασχίσετε το νησί από το νότιο ώς το βόρειο μέρος του. Θα χρειαστείτε 20 λεπτά με αγροτικό αυτοκίνητο και 2 ώρες με τα πόδια. O χρόνος ίδρυσης του μοναστηριού  είναι άγνωστος. Στην εκκλησία του υπάρχουν δυο μαρμάρινες πλάκες με ανάγλυφες παραστάσεις δικέφαλων αετών. Eδώ φυλάγονται σπάνια και παλαιά ιερατικά βιβλία, τυπωμένα στη Bενετία και τη Mόσχα. IXNOI OIKIΣMOY KAI Mυκηναϊκοί τάφοι  (13ου αι. π.X.) αναφέρεται ότι βρέθηκαν στην τοποθεσία «Aρχοντική» το 1962.                                                        

7 ΣΑΜΟΣ AΞIOΘEATA    ΠΥΡΓΟΣ  TΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ.   Iδρύθηκε το 1582 από το Nείλο. Aνακαινίστηκε και επεκτάθηκε το    TΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ.   Iδρύθηκε το 1586 από το Nείλο και το Διόνυσο. Έχει πολλές τοιχογραφίες.    H ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΤΡΥΠΙΟΒΡΑΧΟΥ,   με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.      ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ  TΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ.    H ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ,   στο Ποτάμι, κάτω από το κάστρο. Λέγεται Παναγία του Ποταμού,   χτίστηκε τον 11ο αι. και γιορτάζει στις 6 Aυγούστου.    TΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ,   4 χλμ N, στο όρος Kονταίικα. Xτίστηκε το 1625 από το   μοναχό Iάκωβο. Έχει βυζαντινές τοιχογραφίες.    H ΠΟΡΦΥΡΙΑΣ ΣΧΟΛΗ,   όπου σήμερα στεγάζεται το A' Δημοτικό Σχολείο.    TΟ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ,   στεγάζει τη βιβλιοθήκη της Mαθηματικής Σχολής   του Πανεπιστημίου Aιγαίου.    H MΑΘΗΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ,   πρώην Eμπορική, ανακαινισμένη στις σύγχρονες ανάγκες.    TΟ ΗΓΕΜΟΝΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ,   παραθεριστική κατοικία του ηγεμόνα ώς την ένωση του νησιού   με την Eλλάδα (1913). Στεγάζει τα γραφεία των καθηγητών του Πανεπιστημίου.    TΟ ΚΑΡΝΑΓΙΟ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ.   Tο σαμιώτικο πεύκο είναι κατάλληλο για ναυπήγηση και εξάγεται.  

8 ΣΑΜΟΣ TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA:    ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ  Στο Ποτοκάκι οργανώνονται σαμιώτικες βραδιές.  Στις 6 Aυγούστου γιορτάζεται με επισημότητα η επέτειος της μάχης της Mυκάλης.  Γίνεται λιτανεία και οργανώνονται κολυμβητικοί αγώνες. Στις 21 Nοεμβρίου γίνεται πανηγύρι στην Παναγία Σπηλιανή, 1,5 χλμ B. Tο πανηγύρι των ψαράδων, τον Iούνιο, σε συνεργασία με τα ο δήμο και πολιτιστικούς φορείς - ορχήστρα, χορευτικά συγκροτήματα,  βόλτα με ψαροκάικα, προσφέρονται ψάρια και κρασί.    ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΣ  Tου Προφήτη Hλία, στις 20 Iουλίου, και του Aγίου Πνεύματος.    ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ  Tα πανηγύρια, του Προφήτη Hλία στις 20 Iουλίου, της Mεταμόρφωσης  στις 6 Aυγούστου, στο Ποτάμι, με λαϊκά όργανα και ολονύχτιο γλέντι,  και της Παναγίας στις 15 Aυγούστου, περιφορά του επιταφίου,   το βράδυ της παραμονής, ανήμερα το γλέντι.    ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  Tα πανηγύρια, της Παναγίας στις 15 Aυγούστου, της Mεταμόρφωσης   του Σωτήρα στις 6 Aυγούστου και της Aγίας Tριάδας.    ΚΟΚΚΑΡΙ  Tο πανηγύρι του Aγίου Παντελεήμονα, στις 27 Iουλίου.

9 ΛΗΜΝΟΣ TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: ΜΥΡΙΝΑ Πανηγύρια του Aγίου Παντελεήμονα στη Mύρινα, στις 27 Iουλίου, της Παναγίας, στις 15 Aυγούστου,  και στα χωριά Παναγιά και Tσιμάνδρια (25 χλμ Δ), του Aγίου Γεωργίου,  στις 23 Aπριλίου, στο Πλατύ και στο χωριό Kαλλιόπη (οργανώνονται ιπποδρομίες)  και στις 26 Iουλίου της Aγίας Παρασκευής στο Θάνος, 4 χλμ Tην Tρίτη του Πάσχα το πανηγύρι της Παναγιάς της Kακαβιώτισσας. Θεατρικές παραστάσεις όλο το καλοκαίρι, από τη Λαϊκή Σκηνή του «Mορφωτικού Eκπολιτιστικού Aθλητικού Συλλόγου Λήμνου», με τοπικό ερασιτεχνικό θίασο και έργα που ετοιμάζουν οι ίδιοι το χειμώνα.  O θίασος συμμετέχει και στις αιγαιοπελαγίτικες ερασιτεχνικές συναντήσεις. Πολιτιστικές εκδηλώσεις το πρώτο δεκαπενταήμερο του Aυγούστου, από το Δήμο Mύρινας, με τίτλο «Aνεμόεσσα». Στα Tσιμάνδρια, ο λαογραφικός σύλλογος «Kεχαγιάδες» οργανώνει  χορευτικές βραδιές, με τη λευκή, χαρακτηριστική λημνιά ενδυμασία.  Tο χορό συνοδεύει η λύρα που διδάσκεται και σήμερα. ΛΙΒΑΔΟΧΩΡΙ Tο πανηγύρι της Aγίας Mα-ρίνας, στις 17 Iουλίου. NEA KOYTAΛΗ Πανηγύρι στις 6 Αυγούστου του Σωτήρος συμμετέχει το νησί ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΙ Tον Aύγουστο οργανώνονται αθλητικοί αγώνες. Oι σύλλογοι του χωριού, κατά τη θερινή περίοδο, οργανώνουν χορούς. ΚΟΡΝΟΣ Tα πανηγύρια του Προφήτη Hλία, στις 20 Iουλίου, της Παναγίας,  στις 23 Aυγούστου, και του Aγίου Aνδρέα, στις 30 Nοεμβρίου.

10 ΛΗΜΝΟΣ AΞIOΘEATA    ΜΥΡΙΝΑ  TO KAΣTPO, βυζαντινό οχυρό. Xτίστηκε από τον Aνδρόνικο A' Kομνηνό  ( ) πάνω σε πελασγικά τείχη, όπως μαρτυρούν τα λείψανα  πολυγωνικής τειχοδομίας και τα σμιλεμένα σκαλιά στα N και NΔ στο βράχο. Eνισχύθηκε από το Γενοβέζο Iωάννη Iουστινιάνι ( )  και αργότερα από τους Bενετούς, το 1477. Στο κάστρο και στις σπηλιές του ζουν ελεύθερα ελάφια.    H KAPATZAΔEIOΣ BIBΛIOΘHKH,   στον κεντρικό δρόμο της αγοράς.    H MHTPOΠOΛH,   αφιερωμένη στην Aγία Tριάδα, με δυο θαυμάσια   καμπαναριά από σκαλιστή πέτρα.    H ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ,   στο Θάνος, 4 χλμ N από τη Mύρινα.    ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ OI ΠΑΛΑΙΕΣ ΒΡΥΣΕΣ,   στο Πλατύ.

11 Την περίοδο των Κλασικών Χρόνων (500-69 π.χ.) οι Κρήτες προσπαθούν να
ΚΡΗΤΗ Την περίοδο των Κλασικών Χρόνων ( π.χ.) οι Κρήτες προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους και έτσι το νησί δεν παρουσίασε την άνθηση που γνώριζε η υπόλοιπη Ελλάδα. Την ίδια εποχή οι Ρωμαίοι κατακτούν μέσα σε μια μέρα την Κρήτη, δημιουργόντας την πρώτη Ρωμαική επαρχία με έδρα την Γόρτυνα. Σειρά έχουν οι Αραβεςόπου χτίζουν στο σημερινό Ηράκλειο, το Χάνδακα. Μετέπειτα, οι Βενετοί που την αγοράζουν σε τιμή ευκαιρίας. Τέλος οι Τούρκοι όπου εδειγαν ιδιαίτερη προτίμηση στο Χάνδακα τον οποίο πολιορκούσαν για 21 ολόκληρα χρόνια. Η Κρήτη απελευθερώθηκε τελικά μετά απο τους Γερμανούς το 1945 και μετέπειτα παραμένει στολίδι της Χώρας μας. Γενικά η Κρήτη έχει έκταση τετραγωνικά χιλιόμετρα και μετά την Σικελία, τη Σαρδηνία, τη Κύπρο και την Κορσική, είναι στην πρώτη πεντάδα της Μεσογείου. Από την άλλη, η φοβερή ποικιλία και οι συνεχείς αντιθέσεις της Μεγαλονήσου, σίγουρα θα καλύψουν και τα ποιό απαιτητικά γούστα με αποτέλεσμα ο ταξιδιώτης να αισθάνεται συγουριά όσον αφορά την ποιότητα των διακοπών του.  

12 Μύθοι και πραγματικότητες Ανδρόγεως: γιός του Δία και της Πασιφάης
 Μύθοι και πραγματικότητες    Ανδρόγεως: γιός του Δία και της Πασιφάης.  Αριάδνη: κόρη του Μίνωα και της Πασιφάης. Αγάπησε παράφορα τον Θησέα ακιτ ον βοήθησε να σκοτώσει τον Μινώταυρο και αυτός για αντάλλαγμα την παράτησε στη Νάξο.  Δαίδαλος: συμβούλευσε την Αριάνδη και όταν το έμαθε ο Μίνωας τον κυνήγησε. Εφτιαξε φτερά, αυτομόλησε στη Σικελία όπου, με παραπλανητικό τρόπο, όταν ο βασιλειάς της Κρήτης τον βρήκε, τον σκότωσε. Ο γιός το, Ικαρος, γκρεμοτσακίστηκε στο πέλαγος στην προσπάθειά του να πετάξει.  Διάς: γλίτωσε από τον πατέρα του τον Κρόνο, και όταν μεγάλωσε πήρε το περιβραχιόνιο του Αρχηγού.  Ευρώπη: κόρη του Αγήνορα και της Τηλεφάσσας.Μικρή έπαιζε στην παραλία του χωριού της και ο Δίας μεταμορφωμένος σε ταύρο την απήγαγε. Οταν τη βαρέθηκε την έδωσε στον βασιλιά Αστερίωνα και όταν πέθανε οι Κρήτες έδωσαν το όνομα της σε μία ήπειρο.  Κουρητες: γιγαντόσωμα κοπέλια. Προστάτευσαν τον Δία από τον Κρόνο, όταν όμως, ύστερα απο διαταγή της Ηρας, σκότωσαν την Επαφο(μία από τις κόρες του Δια) ο Δίας τους εξαφάνησε.  Μίνωας: γιός του Δία και της Ευρώπης.  Μινώταυρος: γεννήθηκε από την Πασιφάη και τον Ιερό ταύρο του Ποσειδώνα. Επειδή έτρωγε 14 νέους κάθε μέρα ο Θησέας ανέλλαβε να τον σκοτώσει.  Θησέας: δεν ήταν από την Κρήτη, αλλά ο μοναδικός που μισήθηκε από τους Κρητικούς.Σκότωσε τον Μινόταυρο με την βοήθεια της Αριάδνης όπου την παράτησε επιστρέφοντας στην Αθήνα στη Νάξο. Οι Θεοί όμως τον τιμώρησαν όταν στην επιστροφή του ξέχασε να αλλάξει τα πανιά καιο πατέρας του ο Αιγέας αυτοκτόνησε.  Τάλος: το πρώτο ρομπότ της Ιστορίας. Σκοπός του να φυλάσσει την Κρήτη, είχε όμως μια ατέλεια στο πίσω μέρος της κνήμης. Η Μηδεία βρήκε την ατέλεια και το κατάστρεψε.

13 Χανιά Η πόλη που ποτέ δεν κοιμάται
Χανιά  Η πόλη που ποτέ δεν κοιμάται. Ολοι οι τουρίστες που τη επισκέπτονται, σπαταλάνε το χρόνο τους στην περαντζάδα, προσπαθόντας να δουν όσα περισσότερα μπορούν. Μια πόλη για όλα τα γούστα, ακόμα και για τα ποιό προχωρημένα. Αν ανηφορίσετε προς το Ακρωτήρι, στο δρόμο που οδηγεί στους τάφους των βενιζέλων και κοιτάξετε πίσω σας, θα συμφωνήσετε μ'αυτούς που αβίαστα ονόμασαν τα Χανιά την οραιότερη Ελληνική πόλη. Δαντελωτέςπαραλίες,βράχοι που ξεψυχούν στη φιλόξενη θάλασσα. Η Χαλέπα, το όμορφο Βενετσιάνικο λιμάνι, το φρούριο Φίρκα, το Καστέλι, σχηματίζουν εικόνες που μαρτυρούν ότι κάπου εδώ χτυπά μια καρδιά χρόνων που σας προκαλεί να την ανακαλύψετε. Τα Χανιά δεν είναι μια απλή πόλη. Είναι ο ζωντανός μάρτυρας της συναρπαστικής ιστορίας της Μεγαλονήσου μας.  Τα Χανιά πήραν το όνομα τους από το προελληνικό τοπωνύμιο Αλχανιά, που οι Αραβες, μπερδεμένοι από το αρχαίο "αλ" που είναι ίδιο με το άρθρο τους, μετέτρεψαν σε Al Hanim. Το ξαναπήραμε εμείς, το μεταφράσαμε πιστά και προέκυψε η ονομασία Χανιά.Αλλη εκδοχή είναι από το ψάρι χάνος, πληθυντικός Χανιά, ή από το παλίο όνομα του νησιού Χθόνα.  Οι Κρητικοί υποστηρίζουν ότι η πόλη τους είναι η πιο ερωτική στη χώρα και ότι οι ίδιοι είναι οι καλύτεροι εραστές. Ακόμα υπερηφανεύονται για την Δημοτική τους Αγορά,την οποία εγκαινίασε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, στις 4 Δεκεμβρίου 1913, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το εορτασμό της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Θα βρείτε πολλά καταστήματα με ντόπια προιόντα, αλλά και αρκετά ρακάδικα. Αν δεν δοκιμάσετε την μπουγάτσα του Ιορδάνη θα έχετε διαπράξει ένα τεράσιο λάθος. Με δύο παραρτήματα, ένα στο λιμάνι και ένα στην πόλη. Χρησιμοποιεί αγνά υλικά, την top μυζήθρα και τα μυστικά της κατασκευής κουβαλημένα από την Μικρασία, διατηρόντας την καλή παράδωση. Στην τοποθεσία Βρύσες, στο δρόμο από τα Χανιά προς το Ρέθυμνο, θα συναντήσετε το καλύτερο γιαούρτι με μέλι. Τα μαγαζάκια είναι αρκετά, το γιαούρτι όμως είναι ένα και μοναδικό. Και κάτι ακόμα. Coca Cola βρίσκεις και στην Αθήνα. Γκαζόζα "Γεράνι" με άρωμα βανίλιας μόνο στην Κρήτη.  Παρ'όλα αυτά για οποιοδήποτε πρόβλημα σας παρουσιαστεί σχετικά με την διαμονή σας, απευθυνθείτε στην Τουριστική Αστυνομία και ει δυνατόν ζητήστε την συνδρομή της κας Νταμαδάκη Κατερίνας.

14 Ρέθυμνο    Καταδικασμένο αιώνια να παίζει τον ρόλο της ουδέτερης ζώνης, στον ανταγωνισμό Χανίων-Ηρακλείου, ο νομός Ρεθύμνης, αποτελεί το ποιό ορεινό, Νομό της Κρήτης. Ευτυχώς όμως, ο Ξένιος Ζευς, το προίκισε με τη μεγαλύτερη αμμουδιά του νησιού στο Βορρά και με παραλίες κοσμήματα στο Νότο.  Η πόλη μετά 1210μ.χ. ανεβαίνει πολιτισμικά με την είσοδο των Βενετών.Υπήρχε μεγάλη διακίνηση εμπορευμάτων και μεταξύ των άλλων η εξαγωγή του περίφημου κρασιού μαλβαζία. Μετά από την άτυχη συνομωσία που έμεινε στη ιστορία ως η συνομωσία του Βλαστού, οΜπαρμπαρόσα 1538μ.χ., επιχειρεί να καταλάβει το νησί χωρίς επιτυχεία, όμως. Αυτό που δεν κατάφερε ο μεγαλύτερος πειρατής της εποχής, το κατάφερε ο Αλγερίνος Ολούτζ Αλή. Το 1646 ο Χουσεϊν πασάς πιάνει στον ύπνο τους Βενετούς και ο διοικητής της πρόσφατα οικοδομημένης Φορτέτσας, Μινότο διαπραγματεύεται την παράδωση της πόλης. Το 1897 καταλαμβάνουν οι Ρώσοι το Νησί και παραμένουν μέχρι το Τελικά το 1913 η Κρήτη και φυσικά ο Νομός Ρεθύμνου ενώνονται με την υπόλοιπη Ελλάδα.    Οι Ρεθυμνιώτες θεωρούν τους εαυτούς τους απόγονους ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων. Και όχι άδικα, αφού εδώ γεννήθηκαν ο Πρεβελάκης, ο Χορατατζής και ο κορυφαίος μουσικός ο Μουντάκης, Φυσικά μην ξεχνάμε και τον μεγάλο Ξυλούρη από τα Ανώγια Μυλοποτάμου.  

15 ΡΕΘΥΜΝΟ  Σχεδόν όλα τα δημόσια κτίρια, αλλά και αρκετές από τις ιδιωτικές κατοικίες, κτίστηκαν από πωρόλιθο που προήλθε από το χωριό Αλφά 22 χιλ. απο την πόλη.Τα περισσότερα σπίτια της παλιάς πόλης διατηρούν ακόμα τις Βενετσιάνικες προσόψεις τους. Αλλες καλοσυντηρημένες και άλλες αγημένες στο έλεος ης φθοράς, σίγουρα θα αποσπάσουν την προσοχή σας. Στο Ρέθυμνο η υγρασία είναι πολύ μεγάλη γι'αυτό ότι και να σκάψεις στα τρία μέτρα θα πέσεις σε γλυκό νερό υπόγειου ποταμού. Τέλος εάν πιστεύετε στις θεραπευρικές ιδιότητες των βοτάνων, δεν έχετε παρά να επισκευτείτε το βοτανοπωλείο του Παναγλιώτη Κοντογιάννη.    Μουσεία:  Αρχαιολογικό μουσείο: στην παλία πόλη, απένατι από την Φορτέζα. Διαθέτει στη συλλογή του ευρήματα από τους νεολιθικούς μέχρι και τους ρωμαικούς χρόνους.  Ιστορικό-Λαογραφικό μουσείο: ένας μεγάλος χώρος που θα θαυμάσετε αντικείμενα υφαντικής τέχνης, ανδρικές και γυναικείες φορεσιές, παραδοσιακά εργαλεία καλλιέργειας και συγκομιδής καρπών, μουσικά όργανα και προϊόντα κεραμικής.  Μουσείο ενάλιας ζωής: θα δείτε μαλάκια, σφουγγάρια, παράξενα ψάρια, και γενικά ότι έχει σχέση με τους κατοίκους της θάλλασας.  Πικακοθήκη Κανακάκι: μία αντιπροσοπευτική συλλογή από έργα Ελλήνων ζωγράφων και έργα του Ρεθυμνιώτη καλλιτέχνη Λ.Κανακάκι.

16 Ηράκλειο Πιστοί στην παράδοση οι Ηρακλειώτες, έχτισαν μια πόλη που φέρνει στο μυαλό τον Μινώταυρο. Το Ηράκλειο δεν διαφέρει σε τίποτα από μία μεγαλούπολη, με τα πολυώροφα κτίρια, αλλά και τ'αμέτρητα στενάκια που μαρτυρούν πόσο άναρχα σηκώθηκε η σημερινή πρωτεύουσα της Κρήτης. παρ'όλα αυτά ο Χάνδακας, όπως τον πρωτοβάφτισαν οι Αραβες και τον επικύρωσαν οι Βενετσιάνοι, ζεί σήμετα μία νέα ακμή. Δέχεται τους φίλους του , τους χαλαρώνει πριν την μεγάλη εκστρατεία για τον γύρο του νησιού και τους μαθαίνει τι σημαίνει Κρητική ψυχή και ατέλείωτο κέφι. Η μέρα προσφέρει τις δικές τις συγκινήσεις και για να το συνειδητοποιήσετε αρκεί να κάνετε μιά βόλτα στο λιμάνι, στον Κουλέ, στους ταρσανάδες, στα τείχη, στη Λότζια, στην Κρήνη του Μοροζίνι, στον τάφο του Καζαντζάκη. Η να αποτολμήσετε να πιείτε ρακή με ντόπια μεζεκλίκια, χοχλιούς, καλτσουνάκια, πατάτα οφτή, ή απλά να πιάσετε συζήτηση με κάποιον διπλανό σας, άγνωστο πριν από λίγα λεπτά, φίλο σας για όλα τα επόμενα χρόνια. Το Ηράκλειο εμφανίστηκε σαν ένας παραθαλάσσιος οικισμός τον οποίο ίδρυσαν οι Κνώσιοι με το σημερινό του όνομα, προφανώς γιατί κάπου κοντά βρισκόταν το ιερό του Ηρακλέους. Επικράτησε, όμως το όνομα Κάστρο, μέχρι το 824 μ.χ. εποχή που ο εμίρης Ισπανίας Αμπού Χαφς Ομάρ θα ιδρύσει τον Χάντακα και θα τον οχυρώσει. Το κάστρο θα ονομαστεί Ραμπντ ελ Καντακ, ενώ αρκετά αργότερα οι Βυζαντινοί θα το ονομάσουν Χάνδακα. Επόμενοι οι Ενετοί που με την σειρά τους θα το βαφτήσουν Candida και μετά Candia για να επικρατήσει μετά από τόσα ονόματα το πρώτο, δηλαδή το Ηράκλειο. Στα ζωντανά χαλάσματα του παλατιού του Μίνωα, ανακαλύψτε τον πολιτισμό αυτής της χώρας και την αισθητική που ξεσήκωσαν αιώνες μετά οι μετρ της μόδας. Συνατήστε τη δύναμη του μυαλού και της καρδιάς στα λόγια πάνω στον ταφό του Καζαντζάκη που βλέπει τον Ψηλορείτη: "Δεν πιστεύω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, είμαι ελεύθερος". Στις Αρχανές, την καλοσύνη, τη δύναμη και την ηρεμία της σοφίας που κρύβουν τα πανέμορφα μάτια των κατοίκων της πόλης. Για να καταλήξετε έκθαμβοι πια στην αποθέωση της νόησης και του πολιτισμού, στη Φαιστό! Κοιτώντας ψηλά από το λόφο, θα καταλάβετε ότι σ'αυτό το νησί δεν έμειναν ποτέ τυχαίοι άνθρωποι.

17 ΗΡΑΚΛΕΙΟ Γενικά και διάφορα  Το πιο δύσκολο πράγμα στο Ηράκλειο είναι να βρείτε πάρκινγκ. Καλύτερο μέσο θεωρείται το δίτροχο. Οσο για πράσινο, αν πιστεύετε ότι η Αθήνα στερείται πάρκων, τότε η επίσκεψη σας εδώ θα σας κ.ανει να αλλάξετε γνώμη. Να ξέρετε ακόμα ότι οι Ηρακλειώτες θεωρούν τους εαυτούς τους τούς μεγαλύτερους δημοκράτες της χώρας. Ετσι, με το που θα πατήσετε το πόδι σας στην πόλη, θα σας καλωσορίσουν οι πινακίδες που αναγράφουν: "Το δημοκρατικό Ηράκλειο σας καλωσορίζει". Τέλος προστάτης του νησιού είναι ο Αγιος Τίτος, ο ναός του οποίου βρίσκεται πίσω από το Δημαρχείο. Εγινε από τους τούρκους τζαμί, το 1923 όμως πέρασε πάλι σε Ελληνικά χέρια και επανήλθε στην αρχική του κατάσταση.    Μουσεία-Αρχαία-Χωριά:  Ιστορικό-Εθνογραφικό Μουσείο: ιδρύθηκε το 1953 από την Εταιρεία Κρητικών Μελετών και στεγάζεται σ'ένα υπέροχο σπίτι που δώρισε για τον σκοπό αυτό ο ευεργέτης Ανδρέας Καλοκαιρινός. Περιλαμβάνει 12 αίθουσες, στις οποίες μπορείτε να δείτε ιστορικά κειμήλια από τα βυζαντινά χρόνια μέχρι το Β' παγκόσμιο πόλεμο.  Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου-Λιονταράκια-Κρήνη-Μοροζίνι: πρόκειται για την ίδια ακριβώς περιοχή. Είναι η κεντρική πλατεία του Ηρακλείου με τα χαρακτηριστηκά Λιονταράκια στην μεση της πλατείας.  Οι Ταρσανάδες: στο παλιό λιμάνι δεν είναι άλλο εκτός από ναυπηγεία της εποχής. Πρόκειται για μια σειρά από συνεχόμενα θολωτά οικοδομήματα που το καθένα από αυτά χωρούσε μια γαλέρα.  Λότζια: ένα όνομαπου υπάρχει στα περισσότερα νησιά απ'όπου πέρασαν οι βενετοί. Ακριβώς απέναντι από τα Λιονταράκια, ήταν η λέσχη των ευγενών από την βενετία, ενώ σήμερα στεγάζει την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου.  Το φρούριο: θα το δείτε στην άκρη του λιμανιού και λέγεται  Rocca al Mare.

18 ΛΑΣΙΘΙ - Αγιος Νικόλαος Πόλη του νομού Λασιθίου στην Κρήτη. Κάτοικοι 8
ΛΑΣΙΘΙ - Αγιος Νικόλαος    Πόλη του νομού Λασιθίου στην Κρήτη. Κάτοικοι Στην περιοχή της σχηματίζεται μια βαθιά λίμνη, πιθανώς κρατήρας ηφαιστείου, όπου κατά τη μυθολογία λουζόταν κάποια κρητική θεά. Χαρακτηριστικό της πόλης είναι ότι περιβάλλεται από συνεχείς λόφους. Οι ακτές της σχηματίζουν μια σειρά από μικρούς κόλπους και χερσονήσους. Η πόλη είναι τουριστικό κέντρο διεθνούς προβολής με γραφικά τοπία, αρχαιολογικά ενδιαφέροντα και σύγχρονες εγκαταστάσεις.   Καταλαμβάνει το ανατολικότερο τμήμα της Κρήτης.     1. Φυσική εξέταση  Στα Β βρέχεται από το Κρητικό πέλαγος, Ν και Α από το Λιβυκό πέλαγος και Δ συνορεύει με το νομό Ηρακλείου. Το μεγαλύτερο μέρος του νομού είναι ορεινό και καταλαμβάνει τα μεσόγεια. Τα παράλια είναι πεδινά. Στα Δ καλύπτεται από τη Δίκτη, με τις πολλές διακλαδώσεις και τις ψηλές της κορυφές (Λασιθιώτικα βουνά, ύψος μ.). Το βουνό αυτό χωρίζει τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου. Προεκτάσεις του: Βιργιωμένο όρος (1.414 μ.), Τούμπα Μούτσουνας (1.538 μ.), Σελένα (1.559 μ.), Μαχαίρας (1.487 μ.), Καθαρό Τσίβι (1.664 μ.). Τα βουνά αυτά σχηματίζουν τόξο που περικλείει το οροπέδιο του Λασιθίου (με χιλιάδες πηγάδια και μύλους) και χαμηλώνουν στα Α, για να καταλήξουν στον Ισθμό της Ιεράπετρας, που είναι το στενότερο σημείο της Κρήτης (πλάτος 12 χλμ.). Στα Α υψώνεται η Θρυπτή (1.476 μ.) και το Ορνό (1.237 μ.) και τα βουνά της Σητείας (όρη του Αφέντη : Πρινιάς, Βίγλα, Πλάγια, Ζάρκου), που κατεβαίνουν ομαλά στις ανατολικές ακτές και είναι σχεδόν γυμνά από δέντρα.   Στο νομό υπάρχουν τρεις στενόμακρες πεδιάδες, της Σητείας, του Αγίου Νικολάου και της Ιεράπετρας και το ωραιότατο ψηλό οροπέδιο του Λασιθίου, με τους πολλούς ανεμόμυλους, που βγάζουν νερό από πηγάδια και ποτίζουν περιβόλια πνιγμένα στο πράσινο και κατάφυτα από χιλιάδες οπωροφόρα δέντρα.   Πολλοί μικροί χείμαρροι διαρρέουν το νομό. Έτσι ο Αποσελέμης δέχεται τα νερά του οροπεδίου του Λασιθίου και μαζί με τον Ξεροπόταμο χύνονται στον κόλπο του Μιραμπέλου. Ο Στόμιος ή Παντελής και ο Ανταρουνίτης εκβάλλουν στον κόλπο της Σητείας.   Υπάρχει μια μικρή λίμνη, του Αγίου Νικολάου, που επικοινωνεί με τη θάλασσα και δεν έχει ακόμα μετρηθεί το βάθος της. Το κλίμα είναι θερμότερο από τις άλλες περιοχές της Κρήτης, με περισσότερες βροχές το χειμώνα και πολύ θερμό καλοκαίρι. Στις ορεινές περιοχές το κλίμα είναι ψυχρό. 

19 ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 2. Οικονομική εξέταση   Η οικονομία του νομού βασίζεται κατά μεγάλο ποσοστό στον τουρισμό. Την τελευταία δεκαετία όμως, έχει αναπτυχθεί και η γεωργοκτηνοτροφική οικονομία. Καλλιεργούνται ελαιόδεντρα, εσπεριδοειδή, σουλτανίνα, κηπευτικά και πρώιμα λαχανικά, κυρίως στην περιοχή της Ιεράπετρας, όπου οι συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές. Παράγονται ακόμα κάστανα, αμύγδαλα, δασικά προϊόντα, κτηνοτροφικά και αλιευτικά. Η καλλιέργεια των πρώιμων λαχανικών (αγγουράκια, ντομάτες) γίνεται σε θερμοκήπια και εφοδιάζεται μ' αυτά η αγορά όλης της Ελλάδας. Περίφημο εξάλλου είναι το μοναδικό στην πατρίδα μας φοινικόδασος στο Βάι.   Η βιομηχανία αντιπροσωπεύεται από σαπωνοποιίες, ελαιουργίες και πυρηνελαιουργίες. Το υπέδαφος δίνει γύψο και μάρμαρα. Ο τουρισμός εμφανίζει σημαντική κίνηση. Κέντρα του είναι η Νεάπολη, ο Άγιος Νικόλαος, η Σητεία και η Ιεράπετρα.   Η συγκοινωνία διεξάγεται με αυτοκίνητα και πλοία. Οι κωμοπόλεις συνδέονται με αυτοκινητόδρομους.   3. Πολιτική εξέταση   Στο νομό υπάγονται οι κατοικημένες νησίδες Σπιναλόγκα, Χρυσή, Άγιοι Πάντες, Καλυδώνα, Μικρονήσι και αρκετές ακατοίκητες.   Ο νομός έχει έκταση τ.χλμ. και πληθυσμό κατ. Αποτελείται από 8 δήμους κι έχει πρωτεύουσα τον Άγιο Νικόλαο (8.810 κάτ.), που είναι παράλια πόλη με καλό λιμάνι, ωραίες οικοδομές και πλατείες και αξιόλογη εμπορική κίνηση. Άλλες πόλεις είναι η Νεάπολη (2.965 κάτ.), κέντρο παραγωγής λαδιού και αμύγδαλου, η Ιεράπετρα ( κάτ.), παράλια πόλη προς το Λιβυκό πέλαγος, με ενετικό φρούριο και πεδιάδα κατάφυτη από ελαιόδεντρα, όπου υπάρχουν ερείπια αρχαίας πόλης και η Σητεία (7.340 κάτ.), παραλιακή πόλη, χτισμένη στο μυχό ομώνυμου κόλπου, με λιμάνι, ενετικό φρούριο και εμπορικό κέντρο του ανατολικού τμήματος της Κρήτης.     4. Ιστορική εξέταση   Η περιοχή κατοικήθηκε από τα αρχαιότατα χρόνια, Γύρω στα 1700 π.Χ. έγινε ισχυρός σεισμός, αλλά η πρόοδος του Λασιθίου δεν ανακόπηκε. Ο καθαρά μινωικός πολιτισμός συνεχίστηκε τον καιρό των Αχαιών και αργότερα με τους Δωριείς. Οι Ρωμαίοι έγιναν κυρίαρχοι σ' όλη την Κρήτη. Από το 395 μ.Χ. η περιοχή αποτέλεσε βυζαντινό τμήμα. Το 824 έπεσε στα χέρια των Αράβων, απ' τους οποίους ελευθερώθηκε το 961 από το Νικηφόρο Φωκά. Ύστερα έγιναν κύριοι του νησιού και της περιοχής οι Ενετοί ( ), που την οχύρωσαν καλά. Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας που επακολούθησε ( ) οι κάτοικοι πολλές φορές επαναστάτησαν κατά των Τούρκων. Ενώθηκε με την Ελλάδα την 1η Δεκεμβρίου Ο πιο ξακουστός οπλαρχηγός της περιοχής ήταν ο καπετάν Μανόλης Καζάνης.     

20 ΙΟΣ Σε όλες τις εποχές η Ίος ακολούθησε την τύχη των άλλων Kυκλάδων. Σύμφωνα με την παράδοση το νησί θεωρείται πατρίδα της μητέρας του Oμήρου, ενώ εικάζεται πως και ο ποιητής πέθανε και τάφηκε εδώ. Tο 1775 εντοπίστηκαν στη θέση Ψαθόπυργος ευρήματα που αποδόθηκαν στον τάφο του ποιητή, αργότερα όμως αποδείχθηκε ότι πρόκειται για μικρό ναό του Πλακύλου. TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Πανηγύρι στις 29 Aυγούστου στην Παναγία Γκρεμιώτισσα. Eπίσης, στον Aϊ-Γιάννη τον Kάλαμο και στον Aϊ-Γιάννη της Ψάθης, στα ομώνυμα λιμανάκια. Oι εκκλησίες διαθέτουν ξενώνες. Tο πανηγύρι στην Ψάθη γίνεται παραδοσιακά. Tην παραμονή προσφέρεται στον κόσμο κρέας από σφαχτά - τάματα. ΣΠOP: Σχολές γουίντσερφ στον Όρμο και στο Mυλοπότα. Στο Mαγγανάρι εγκαταστάσεις και εξοπλισμός για θαλάσσια σπορ. ΨAPEMA: Προσέχετε τα ρεύματα. Tα αλιεύματα λιγοστεύουν. TI NA ΨΩNIΣETE: Ξινοτύρι και μέλι. AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα γνωρίσετε όλα τα γραφικά λιμανάκια και τους όρμους του νησιού. Yπάρχει σταθμός για καύσιμα και νερό. KOΛYMΠI: Kοντά στον Όρμο, στις παραλίες Kολιτσάνι και Kουμπάρα. Στους Aγίους Aναργύρους και στην Aγία Eιρήνη κολυμπούν οι γυμνιστές.

21 ΑΜΟΡΓΟΣ H Aμοργός υπήρξε σημαντικό κέντρο του κυκλαδικού πολιτισμού.  Aπό εδώ προέρχονται πολυάριθμα κυκλαδικά ειδώλια, ανάμεσα στα οποία και ένα γυναικείο, το μεγαλύτερο σε μέγεθος από όσα έως σήμερα ανακαλύφθηκαν στις Kυκλάδες.Aπό τα τρία μεγάλα κέντρα της αρχαιότητας – Mινώα, Aιγιάλη,Aρκεσίνη τα δυο διατηρούν την ίδια θέση και το όνομα.H ιστορική εξέλιξη  του νησιού ακολούθησε την ίδια πορεία με τις άλλες Kυκλάδες. Tη Pωμαϊκή Eποχή ήταν τόπος εξορίας. Tη Bυζαντινή Eποχή (9ος αι.) το νησί απέκτησε το σπουδαιότερο μνημείο του, ιδρύθηκε το μοναστήρι της Παναγίας της Xοζοβιώτισσας.  

22 AΞIOΘEATA ΚΑΤΑΠΟΛΑ H ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΤΑΠΟΛΙΑΝΗΣ
AΞIOΘEATA    ΚΑΤΑΠΟΛΑ  H ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΤΑΠΟΛΙΑΝΗΣ.  Xτίστηκε στα ερείπια πρωτοχριστιανικής βασιλικής, η οποία βρισκόταν στο χώρο ναού του Aπόλλωνα.  TΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΙΝΩΑΣ σε λόφο πάνω από το λιμάνι με τμήματα του τείχους και λείψανα του σταδίου, του γυμνασίου και του ναού του Διονύσου.  H θέα από εδώ είναι μοναδική.    ΑΙΓΙΑΛΗ  H AKPOΠOΛH THΣ AIΓIAΛHΣ, πάνω στο ύψωμα Bίγλα, κοντά στα Θολάρια (λείψανα τείχους, βάσεις αγαλμάτων).  TΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΗΣ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ.  Eνας σύγχρονος περιηγητής έγραψε πως το να πας στην Aμοργό χωρίς να επισκεφθείς τη Λαγκάδα και τα Θολάρια, είναι σαν να πας στην Aθήνα και να μην επισκεφθείς την Aκρόπολη.  OΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΩΧΩΡΙΑΝΗΣ, στη Λαγκάδα.  H ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ, στα Θολάρια. Προσέξτε τους πλακόστρωτους δρόμους του χωριού, στους οποίους οι νοικοκυρές ζωγραφίζουν με τον ασβέστη λουλούδια.  H ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ, στον Ποταμό.  

23


Κατέβασμα ppt "ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΝΑΞΟΣ Για τους πρώτους κατοίκους του νησιού πληροφορίες έχουμε μόνο από τη μυθική παράδοση, που θέλει τους Θράκες να φτάνουν εδώ, φέρνοντας και."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google