Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Λαχνίσματα «Τα βγάζουμε;».

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Λαχνίσματα «Τα βγάζουμε;»."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Λαχνίσματα «Τα βγάζουμε;»

2 Τι είναι τα λαχνίσματα;
Με τον όρο λαχνίσματα (από το ουσιαστικό λαχνός"), λαγχανίσματα (από το ρήμα "λαγχάνω") ή κληρωσιές ονομάζονται παιδικά κυρίως τραγούδια που λέγονται πριν την έναρξη ομαδικών παιχνιδιών όπως το κρυφτό, προκειμένου να καθορισθεί με κλήρο είτε ο πρώτος, είτε ο τελευταίος από τον οποίο θ΄ αρχίσει η παιδιά. Συνήθως τον κλήρο αποτελεί η τελευταία συλλαβή των τραγουδιών αυτών. Στα τραγούδια μπορεί να υπάρχουν και ερωτοαποκρίσεις, οπότε από τις συλλαβές αυτών καθίσταται πιο δύσκολο να βρεθεί εκ των προτέρων σε ποιόν θα τύχει η τελευταία συλλαβή.

3 Τι είναι τα λαχνίσματα;
Μετά το πρωταρχικό ερώτημα "Να τα βγάλουμε;", κάποιο παιδί - συνήθως αυτό που έκανε την ερώτηση - κάνει τη "μάνα" και αφού όλα τα υπόλοιπα παιδιά (από δύο και πάνω) αποδέχονται τη πρόσκληση, κάνουν κύκλο και η μάνα αρχίζει το τραγούδι (λαγχάνισμα). Χαρακτηριστικό αυτών των τραγουδιών είναι ότι πολλές φορές ξεκινάνε με την αρχική λέξημπουφ. Τα λαχνίσματα είναι πολύ διαδεδομένα όχι μόνο στις πόλεις αλλά και στην ελληνική ύπαιθρο, και τα σημαντικότερα αυτών λέγονται πανελλαδικά. Πολλά από αυτά είναι ακατανόητα πλην όμως ακούγονται θαυμάσια από τα παιδιά που τα διαδίδουν στα μικρότερα.

4 Ποια είναι τα σημαντικότερα λαχνίσματα;

5 Α μπε μπα μπλομ Α μπε μπα μπλομ
του κίθε μπλομ α μπε μπα μπλομ μπλιμ μπλομ. Σε ορισμένες παραλλαγές, ακολουθούν οι εξής στροφές (μία, δύο ή και όλες μαζί): Πού θα πας εκεί; Στη Βόρεια Αμερική να βρεις και τον ελέφαντα που παίζει μουσική μ'ενα κόκκινο βρακί. Όλα τα κοιτώ σαν παιδί κουτό την Ακρόπολη και το Λυκαβητό. Βγαίνεις και τα φυλάς εσύ!

6 Άκατα μάκατα Άκατα μάκατα σούκουτου μπε άμπε φάμπε ντομινέ
άκατα μάκατα σούκουτου μπε άμπε φάμπε βγε.

7 Κοπερτί Κοπερτί το κοπερτί τάπι τάπι ρούσι κοπερτί το κοπερτί
τάπι τάπι γκρι.

8 Μαριάμ Σι μαριάμ μαριάμ μαριάμ σι ντορεμί μακαρό μακαρό
λέο λέο τιπ τιπ τιπ σι μαριάμ ουάν του θρι.

9 Καρακατσάνης Ο καρακατσάνης μπήκε στο τηγάνι κι έσπασε τ΄ αυγά!
αυγά τηγανητά; Γιατί καρακατσάνη μπήκες στο τηγάνι κι έσπασες τ΄ αυγά αυγά τηγανητα;

10 Καρακατσάνης (2ο) Ο Καρακατσάνης μπήκε στο τηγάνι  κι έσπασε τ' αυγά .  Γιατί , Καρακατσάνη  μπήκες στο τηγάνι  κι έσπασες τ' αυγά ;  Μπλούφες μπλούφες  κόκκινες παντούφλες  ράσια ράσια  κόκκινα κεράσια .  Μπουφ! 

11 Καρακατσάνης (3ο) Ο Καρακατσάνης  μπήκε στο τηγάνι  κι έφαγε τ' αυγά .  Γιατί , Καρακατσάνη  μπήκες στο τηγάνι  κι έφαγες τ' αυγά ;  Φάε τώρα μία καρπαζιά . 

12 Τζένη Καρέζη, Κώστας Κακαβάς
Αλίκη Βουγιουκλάκη βγαίνω και τα φυλάς!

13 Έχω ένα αυτοκίνητο Έχω ένα αυτοκίνητο που όλο, όλο τρέχει και που θα σταματήσει; -(π.χ.) Στην Αμερική! Και τι χρώμα θα ζητήσει; -(π.χ.) Πράσινο! Έχει η Αμερική χρώμα πράσινο; (αν το παιδί που κατέληγε η ερώτηση δεν είχε πράσινο χρώμα στα ρούχα του, παρέμενε στην κλήρωση, αλλιώς κληρωνόταν)

14 Ένα δύο τρία Ένα δύο τρία πήγα στην Κυρία μου 'δωσε ένα μήλο
μήλο δαγκωμένο το 'δωσα στην κόρη έκανε αγόρι το 'βγαλε Θανάση σκούπα και φαράσι.

15 Ένι μένι Ένι μένι Ντου ντου μένι Τρία ρομ Κάζακομ πιφ τα λεβάντα πιφ

16 Το γουρούνι Ανέβηκα σ' ένα χωριό και είδα ενα γουρούνι
το κοίταξα καλά καλά και μου΄φαγε τη μούρη. Γω γω γω Συ συ συ Το γουρούνι είσαι 'συ!

17 Πόσες κουταλίτσες την ημέρα τρώς;
Κινεζάκι Είσαι κινεζάκι; Τρως πολύ ριζάκι; Πόσες κουταλίτσες την ημέρα τρώς; (π.χ.) 5 1,2,3,4,5 βγαίνεις!

18 Το παπούτσι σου βρωμάει
Τα παιδιά ενώνουν τις μυτες των δεξιών παπουτσιών τους και ένας λέει ακουμπώντας το κάθε παπούτσι: "το παπούτσι σου βρωμάει, αλλαξέ το." Το παιδί που τυχαίνει στην τελευταία συλλαβή αλλάζει παπούτσι. Όποιος αλλάξει παπούτσι για δεύτερη φορά, βγαίνει. Ο τελευταίος που θα αλλάξει παπούτσι για δευτερη φορά, τα φυλάει.

19 Μπέκε - μπέκε τάζε - τούζα βιζαχτό ότζο - μότζο - ξότζο .
Μπέκε μπέκε Μπέκε - μπέκε  τάζε - τούζα  βιζαχτό  ότζο - μότζο - ξότζο .

20 Ατα τατούκα Ατα τατούκα  τατούκα τα  τε άμπερ φάμπερ  τον μπονέ κι εσπέ  του φυτρός κι εσύ  το γλυκό το τρως .

21 Έχω μια πάπια Έχω μια πάπια  που κάνει δέκα αυγά  κι έχω κι άλλη μία  που κάνει δεκατρία  ένα - δύο - τρία έντεκα , δώδεκα, δεκατρία .

22 Ένα κοριτσάκι Ένα κοριτσάκι  από την Αθήνα  ήθελε να κάνει  την κυρία .  Φόρεσε καπέλο  φούστα και βέλο  κι ένα τακουνάκι  του παλιού καιρού  γω - γω - γω  συ - συ - συ  βγαίνεις και  τα φυλάς εσύ .

23 Αννα - μάνα πόρτο - κάλα τίνα - μάνα μπουφ.
Άννα μάνα Αννα - μάνα  πόρτο - κάλα  τίνα - μάνα  μπουφ.

24 Ραμ ραμ τίρι Ραμ , ραμ , τίρι ραμ ,  το ψωμί το λένε μαμ ,  και τον πόντικα σωλήνα  που πηδάει στην κουζίνα  και ψοφάει από την πείνα .

25 Ένα δύο τρία Ενα , δύο , τρία  κι από κάτω δεκατρία . Εβαλα το στοίχημά μου  για να τύχει τ' όνομά μου .

26 Ηλιανός μπιμπιλιανός Ηλιανός μπιμπιλιανός  μπιμπίλα , μπιλιατάγκος  με το σπαθί , με το γυαλί  με της ελιάς το φύλλο  τσακώνω πέντε πέρδικες  και πέντε περδικούδια  βάρει , κλείσε το γεράκι  κι έβγα συ , βρε γουρλομάτη .

27 Άλφα Βήτα Αλφα , βήτα , κόψε πίτα  δώσε και του καβαλάρη  για να βρει το παλικάρι .

28 Τσίρι πούπουλο Τσίρι τσίρι πούπουλο  και σταφιδοκούκουτσο ,  παίρνει η γάτα το κοντάρι  και χτυπά τον αγελάρη .  - Τι μου δίνεις , αγελάρη ;  - Θέλω μπα , θέλω ξα ,  θέλω κόκκινη φωτιά ,  να φωλιάσω τα παιδιά μου  ίσα ίσα με τ' αυτιά μου .

29 Μηλιά Έβγα πάνω στη μηλιά  κόψε μήλο δροσερό  να το πάω στο χρυσικό ,  να μου κάνει δαχτυλίδι  δαχτυλίδι πυργωτό ,  πυργωτό καμαρωτό ,  να 'χει ανώγεια και κατώγεια  κι εκατό παραθυράκια ,  ν' ανεβαίνουν οι κοπέλες  με τις κόκκινες ομπρέλες  ν' ανεβαίνουν τα παιδάκια  με τα κόκκινα βρακάκια.

30 Οι οβραίοι Εμάλωσαν οι Οβραίοι  για 'να ψάρι , για ΄να χέλι  για 'να κόκκινο τσεμπέρι .

31 Καριοφύλλι Καριοφύλλι και κανέλα  διάλεξέ μου μια κοπέλα ,  από τούτη ως ετούτη ,  η καλύτερη είν' ετούτη .

32 Καντουνί καντουνιστήρι όποιος πιάσει το καντούνι .
Καντουνί καντουνιστήρι  όποιος πιάσει το καντούνι .

33 Ένας Αράπης Ένας αράπης στο βουνό  πόσα πουλάκια σκότωσε ;  Ενα , δύο .. ποιος βγήκε ; Εγώ.

34 Πιποντό Πιποντό , το φουστάνι σου κόντο  η κυρία Αφροδίτη  επαντρεύτηκε στην Κρήτη  πήρε άντρα Κρητικό ,  με κολλάρο στο λαιμό ,  με παπούτσια λαστιχένια ,  μες στη λίγδα βουτημένα .

35 Μες τη τζαμαρία Μες στη τζαμαρία  κάθεται η Μαρία  και κεντάει μαντηλάκι  και το δίνει του Γιωργάκη  που της στρίβει το μουστάκι .

36 Ανεβαίνω στη μηλιά Ανεβαίνω στη μηλιά  και πατώ στην καρυδιά  πίνω το γλυκό κρασί  με την κούπα τη χρυσή .

37 Αμ - στρασμ- νταμ (1ο) Αμ - στρασμ- νταμ  πίκι - πίκι - ραμ  τούρι - τούρι - ραμ  αμ - στραμ - νταμ

38 Αμ - στρασμ- νταμ (2ο) Α στρα νταμ  πίκι πίκι ραμ  το ψωμί το λένε νταμ (ή μαμ)  και τη γάτα Καρολίνα  και τον ποντικό σωλήνα  που πηγαίνει στην κουζίνα  και ψοφάει από την πείνα . 

39 Αμ νταμ ντες τίζι μάλι πρες τίζι μάλι πούμπανες αμ νταμ ντες .
Αμ νταμ ντες τίζι μάλι πρες  τίζι μάλι πούμπανες  αμ νταμ ντες . 

40 Πι πο ντό Πι πο ντό αλαρέ βεράνσε  λια κε ντιέ κιγκουβέρν λα φράνσε  αλό μεζαμί  λα γκερ ντελαφινί  πο πο ντό , αλαρί βε ζό . 

41 Εν τιντίνι  Εν τιντίνι  σαραμαντίνι  άμπαγια - μπα - για - μπουμ  και πίονε  και ταπαθίονε  μπουμ  τα λεβάντια  μπουμ . 

42 Με του βοηθού το χέρι και του δράκου το μαχαίρι αυτός βγαίνει !
Με του βοηθού το χέρι  Με του βοηθού το χέρι  και του δράκου το μαχαίρι  αυτός βγαίνει ! 

43 Βο-η-θός ! Βο-η-θός  Βο-η-θός ! Βο-η-θός  Πέθαν' ο σπανός  πήγα να τον θάψω  και βγήκε ζωντανός . 

44 Τζέτζερας Ένας τζέτζερας κάπα τζέτζερας  με πατάτες και με κρέας παραγεμιστός  της κυρίας Αφροδίτης  που παντρεύτηκε στην Κρήτη  πήρε άντρα Κρητικό  με κορδέλα στο λαιμό . 

45 Ο Καραμανλής Ο Καραμανλής έφυγε στις τρεις  πήγε στην Αθήνα  στην κυρά - Κατίνα  του 'δωσε γλυκό  είπε " ευχαριστώ "  του 'δωσε καπέλο  είπε "δεν το θέλω " . 

46 Κόκο κρίνο θέλω να βάλω στα πίτσια στα κρίνα κόκο κρίνο .
Κόκο κρίνο θέλω  να βάλω στα πίτσια  στα κρίνα κόκο κρίνο . 

47 Μπουγάδα - Πως τη κάνουν τη μπουγάδα;  - Με νερό και σαπουνάδα  και μια χούφτα γαλατάδα . 

48 Μπελούκος Ο Μπελούκος ο μπεκρής  τάπα τάπα ρούσι  ο Μπελούκος ο μπεκρής  τάπα τάπα γκρης . 

49 Τον καιρό εκείνο πέθαν΄η Κοκκίνω πήγα να τη θάψω μου 'ρθε να τη χάψω .
Τον καιρό εκείνο  πέθαν΄η Κοκκίνω  πήγα να τη θάψω  μου 'ρθε να τη χάψω . 

50 Μηλίτσι μηλίτσι λουκάνικο καραμέλα διότι σουμέτι κανέλα .
Μηλίτσι μηλίτσι  λουκάνικο καραμέλα  διότι σουμέτι κανέλα . 

51 Μπιλίκι μπιλίκι ροκάνι καραμέλα διάλυση μύτη ωραία γλυκιά κανέλα ..
Μπιλίκι μπιλίκι  Μπιλίκι μπιλίκι  ροκάνι καραμέλα  διάλυση μύτη  ωραία γλυκιά  κανέλα .. 

52 Ντριν ντριν ντριν  Ντριν ντριν ντριν  το τηλέφωνο χτυπά  κι η Στρουμφίτα απαντά  κι ο Λιχούδης της μιλά ρομαντικά :  "Έλα απόψε στις εννιά  στην παλιά μας γειτονιά " .  Αριστείδου εννιά  γουρουνάκια παχιά .... 

53 Τζι τζι τζίτζικας Τζι τζι τζι ο τζίτζικας  λέει στα κορίτσια :  - Κορίτσια μην περάσετε  απ΄ την όδο Σταδίου  γιατί σας περιμένουμε  αγόρια γυμνασίου .  Ο ένας είναι φοιτητής  ο άλλος δικηγόρος  ο τρίτος ο μικρότερος  είναι αεροπόρος ( ή λιμοκοντόρος ) .  Η πρώτη βγαίνει με μαγιό  η άλλη με μπικίνι  η τρίτη η μικρότερη  φοράει σούπερ μίνι .  Ο πρώτος λέει " σ' αγαπώ "  ο άλλος " θα σε πάρω "  κι ο τρίτος ο μικρότερος  " στεφάνι θα σου βάλω " . 

54 Στρουμφίτα Το τηλέφωνο χτυπά  κι η Στρουμφίτα απαντά  κι ο Σπιρτούλης της μιλά  ε-ρω-τι-κά :  " Έλα απόψε στις εννιά  στη γνωστή μας τη γωνιά  να σου δώσω δυο φιλιά "  Αριστείδου εννιά ! 

55 Δύο ποντίκια Δυο ποντίκια κάνουν δίκη  στην παλιά παπουτσοθήκη  για το δόντι της μαϊμούς .  Λέει ο αστυνομικός :  - Πρόστιμο δραχμή μισή .  Βγαίνεις εσύ! 

56 Αδάμ και Εύα Ο Αδάμ και η Εύα  παίξανε κρυφτό  κι ο Αδάμ της λέει :  " Εύα , σ' αγαπώ " .  Του - μπο - φλο . 

57 Κόρακα ξεκόρακα Κόρακα ξεκόρακα  που ΄χεις χίλια πρόβατα  κάτω στα λακώματα  τρώει ο λύκος , χαίρεται  κι η αλεπού μαραίνεται .

58 Ημούνα γανωτής Ήμουνα γανωτής  μέσα στην Αθήνα  κατσαρόλες γάνωνα  τα περνούσα φίνα .  Ήρθε μια γριά γριά  μια γριά νταρντάνα  μου 'φερε για γάνωμα  τρύπια καραβάνα . 

59 Άλλαξε η μόδα Τώρα άλλαξε η μόδα  ο μπαμπάς με το μωρό  η μαμά στο καφενείο  πίνει τον καφέ .  Ω ω ω , κάνει το μωρό  θέλει παγωτό  μα δεν του δίνω έγώ  έχει πυρετό  σαράντα και μισό . 

60 Νανιάρα Νανιάρα νανιάρα  κατέβα κατρουλιάρα  ο ψύλλος ο βαβέλος  που φορεί στραβά το φέσι  που φέρνει γύρα τ' άλογο  ποιος εσήμανε την καμπάνα ; 

61 Ένα κοριτσάκι από την Αθήνα
Ένα κοριτάκι από την Αθήνα  ήθελε να κάνει την καπελού .  Φόρεσε καπέλο , φούστα και βέλο  κι ένα τακουνάκι  του παλιού καιρού  'γω 'γω ΄γω  συ συ συ  και τα φυλάς εσύ . 

62 Κουκουβάγια Μια κουκουβάγια βρομερή  πίσω απ' την πόρτα κατουρεί  και της φωνάζει ο μυλωνάς :  " Φύγε απ' εδώ γιατί βρομάς " . 

63 Τώρα βγήκε νέα μόδα (1ο) Τώρα βγήκε νέα μόδα  τα μαλλιά βερίκοκο  και οι ψείρες στο κεφάλι  παίζουνε κρυφτό . 

64 Τώρα βγήκε νέα μόδα (2ο) Τώρα βγήκε νέα μόδα  του γαϊδάρου την ουρά  να την παίρνουν τα κορίτσια  να την κάνουν κατσαρά . 

65 Πίπη Φακιδομύτη Είμαι η Πίπη  η Φακιδομύτη  που ΄χω μια μύτη  σαν το νεροχύτη  κι όταν την πιάνω  παίζω πιάνο  κι όταν την αφήνω  παίζω μαντολίνο . 

66 Η πλειοψηφία Η πλειοψηφία  πάντα μας κερδίζει  και μας κοπανίζει  χαστουκιές ελληνικές !!! 

67 κυρία Αφροδίτη Η κυρία Αφροδίτη  που παντρεύτηκε στην Κρήτη  πήρε άντρα Κρητικό  με κολάρο στο λαιμό  πατέρα Γιώργο  και βγήκα εγώ ! 

68 Μαρία Μαριγώ κατέβα στο γιαλό να δεις τι κάνω εγώ ψαράκια κυνηγώ.
Μαρία Μαριγώ  κατέβα στο γιαλό  να δεις τι κάνω εγώ  ψαράκια κυνηγώ. 

69 Της κουμπάρας το παιδί Της κουμπάρας το παιδί  έπεσε απ' το σκαμνί  βάρεσε στο πόδι του  και στο καλαπόδι του .  Ώσπου να 'ρθει η μάνα του  κι η σκύλα η αδερφή του  επρόφτασεν ο άγγελος  του πήρε την ψυχή του . 

70 Πρώτη ψειρού Πρώτη ψειρού  δευτέρα κονιδού  τρίτη χεσμένη  τετάρτη κατουρημένη  πέμπτη , έκτη  ξύλο που μας πέφτει . 

71 Πρώτη δευτέρα Πρώτη , δευτέρα  μες στη μπουμπουνιέρα  τρίτη , τετάρτη  μέσα στο παλάτι  πέμπτη , έκτη  ξύλο που μας πέφτει . 

72 Μπαμ Μπαμ στα νέα  μπαμ στα αρχαία  μπαμ στα μαθηματικά  και του χρόνου στην ίδια τάξη  θα περάσουμε καλά  σε μια βολτίτσα στην παραλίτσα κι ένα χωνάκι παγωτό . 

73 Της Ελένης το βραχιόλι Της Ελένης το βραχιόλι  έπεσε στον ποταμό  και το πήραν οι αγγέλοι  και το κάνανε σταυρό .  Τι σταυρό τι δαχτυλίδι  του παπά το πετραχήλι . 

74 Ανοίξτε τα παράθυρα Ανοίξτε τα παράθυρα και στρώστε τα καλά σας  για να περάσει ο βασιλιάς με τη βασιλοπούλα .  Κι ο βασιλιάς δεν πρόσεξε και πάρησε μια γάτα κι η γάτα τού απάντησε : " Στραβέ δεν έχεις μάτια ; " ή Στραβέ , ίσα περπάτα!" 

75 Αγγελικούλα Αγγελικούλα ζάχαρη , Αγγελικούλα μέλι  Αγγελικούλα κρύο νερό που πίνουν οι αγγέλοι. Η Αγγελικούλα αρρώστησε , της βάλανε αβδέλλες  και τρέχανε τα αίματα σαν κόκκινες κορδέλες . 

76 Δύο καράβια Δυο καράβια έρχονται πάνω απ' τη Ρωσία  το 'να φέρνει το γιατρό και τ' άλλο τη γιατρίνα .  Ανοίξτε τα παράθυρα και στρώστε τα βελούδα  για να περάσει ο βασιλιάς με τη βασιλοπούλα .  Ο βασιλιάς παντρεύτηκε και πήρε μια μικρούλα  και τη μικρή τη λέγανε μικρή Βασιλικούλα .  Βασιλικούλα ζάχαρη , Βασιλικούλα μέλι  Βασικούλα κρύο νερό που πίνουν οι αγγέλοι . 

77 Από εδώ και από εκεί Από δω κι από κει θα στήσω ένα γεφύρι  για να περάσει η αγάπη μου  να πάει στο πανηγύρι .  Η Θεσσαλία να καεί  κι ο Βόλος να βουλιάξει  και τα καημένα Τρίκαλα  Θεός να τα φυλάξει . 

78 Ανέβηκα στην πιπεριά Ανέβηκα στην πιπεριά  να κόψω ένα πιπέρι  κι η πιπεριά τσακίστηκε  και μου 'κοψε το χέρι .  Δωσ' μου το μαντηλάκι σου  το χρυσοκεντημένο  να δέσω το χεράκι μου  που είναι ματωμένο . 

79 Ανεβαίνω στη συκιά (1ο) Ανεβαίνω στη συκιά  και πατώ στην καρυδιά  πίνω το γλυκό κρασί  απ' την κούπα τη χρυσή  και φωνάζω κούι κούι  μα κανένας δε μ' ακούει .  Ανεβαίνουν τα παιδιά  σαν του Μάη τα κλαριά  ανεβαίνουν τα κορίτσια  τα λιγνά σαν κυπαρίσσια  ανεβαίνουν κι οι γριές  με τις κεντητές ποδιές .  Ανεβαίνουν κι οι παπάδες  με τις κόκκινες λαμπάδες  ανεβαίνουν τα παιδάκια  με τα κόκκινα βρακάκια  ανεβαίνω και εγώ  με το κόκκινο τ' αυγό . 

80 Ανεβαίνω στη συκιά (2ο) Ανεβαίνω στη συκιά  και πατώ στην καρυδιά  τρώω τα συκόμηλα  και τα καρυδόμηλα  και φωνάζω (χ)ούι (χ)ούι  και κανένας δε μ' ακούει . 

81 Άλα μπελάνα (1ο) Άλα μπελάνα και μπιτσελάνα  και στην πόλη μπιτσιλί  έκατσαν οι κλέφτες να φαν ψουμί  τα καραούλια χούιζαν  μπαμ μπουμ  του μοιλιά μου ρουφ  εσύ βγήκες . 

82 Άλα μπελάνα (2ο) Άλα μπελάνα και μπισιλάνα και στην πόλη μπιτσιλί  σύρτα φέρτα βελερίγκος ή  σάλτσα βόλτα μπελεγρί . 

83 Κάτω από τη γέφυρα Κάτω από τη γέφυρα  υπάρχει μια ταμπέλα  και γράφει " Τσίμπι τσιμπιλό τσιμπιλό νικά"  - Μπορείς να πεις αυτή τη λέξη ;  - Τσιμπιλό νικά . 

84 Ο μόνι μόνι μόνι  Ο μόνι μόνι μόνι  ακατέμπα φισιφό  φισιφό φο φο  σούπερ χα χα χα  ούνι έπε έπε έπε  ούνι τσέπε τσέπε τσέπε  ούνι μάου μάου μάου  Μίκυ μάου μάου μάου . 

85 Μπραΐμ μπραΐμ μπουλούκι ζαΐμ σουραΐμ σουραΐμ μπουζούκια αραίγλ .
Μπραΐμ μπραΐμ  Μπραΐμ μπραΐμ  μπουλούκι ζαΐμ  σουραΐμ σουραΐμ  μπουζούκια αραίγλ . 

86 Τσιν τσιριτσόμ Τσιν  τσιριτσόμ ,τσιριτσίμ , τσιριτσομ  τσιμ  τσιριτσόμ , τσιριτσιμ  τσιν . 

87 Η Λιλίτσα Η Λιλίτσα μπιμπιλίτσα  το κατάρι το ματάρι  έρσον μπέρσον τζια κορίτσια  κι έβγα . 

88 Αερούμπα Αερούμπα βίρι βίρι βίρι τζε  άι καλά με λε λε  άι σούμα σούμα ρι  βγες , φίλε μου , εσύ . 

89 Αν σου τριαρίνι φόξα Αν σου τριαρίνι φόξα  και ξαλίνι και βαρέν .  Αερούμπα βίρι βίρι βίρι τζε  άι σούμα σούμα ρι  άι το καλό παιδί  τζο στε φίλο που θα βγεις  τζουμ! 

90 Εν μένι ντουντουμένι τρία ρον καζακόν πιφ τα λεβάντα πιφ
Εν μένι ντουντουμένι  Εν μένι ντουντουμένι  τρία ρον καζακόν  πιφ τα λεβάντα πιφ 

91 Ω μάνα μάνα μα Ω μάνα μάνα μα μακαρόνια ιταλικά  βαμπακά ικά ικά  ω ζεμπε λε ιλέ  χρωματίζουνε μπελέ  ούνα παπαλούνα  πουφ! 

92 Ο μαν ο μαν ο μα Ο μαν ο μαν ο μα  μακαρόνια φυτικά  φυτικάι κάι κάι  μπαμπακάι κάι κάι ,  ο ζεμπελεμπελε  χρωματί ζεμπελέ  λουτροπάμπα  λουτροπάμπα  άκα μπουφ . 

93 Αραβέ ζονί  Αραβέ ζονί  κουφέτο ρεβανί  πιποντό σορτιρά κεζό .  Βγαίνω εγώ  τα φυλάω εγώ βγαίνεις εσύ  τα φυλάς εσύ . 

94 Ε- ε- πικοντέ Ε - ε - πικοντέ  λα μαρίνα φισοντέ  πάρ' την κάπα σου λαντέ  πικ! Έπετι πονό σιγανό κιγκέ κι από τη σαφά μα πορτέ πορτέ κλακ! ( Στο παιδί που θα του τύχει αυτή η λέξη δίνουν ένα χαστούκι και συνεχίζουν :) Μαντάμ σιγανό κιγκέ ντέμο ντεμοντέ  αποστί παρλά  Εν ντε σχε βου ντε πα . 

95 Πέντε φούσκες στον αέρα (1ο)
Πέντε φούσκες στον αέρα  περπατούν και πάνε πέρα  βρίσκουνε τον τηραπέρα  μάνα , πατέρα , βγες . 

96 Πέντε φούσκες στον αέρα (2ο)
Πέντε φούσκες στον αέρα μάνα πατέρα μπουμ .  Το ψωμί το λένε μπουμ  και τη γάτα μαντολίνο  και τον ποντικό σωλήνο . 

97 Άβλα κατάβλα Άβλα κατάβλα  μπέκι μπέκι  τούζα τούζα  μένε σούζα  βήτα οχτώ  όντζο μόντζο ζόντζο τζουφ . 

98 Αβάλα Άβαλα (ένα)  μαντάβαλα ( δύο)  μαντόσκο ( τρία ) σκούβαλα ( τέσσερα)  ματσέγκα (πέντε )  τσέγκα ( έξι ) μούζι ( εφτά ) σκούζι ( οχτώ )  ντάλια ( εννιά ) δέκα . 

99 Ενάνα Ένανα  δίκακα ( δύο)  τρίκακα ( τρία ) σούσουλα ( τέσσερα)  πέγκα (πέντε )  λέμα ( έξι ) σούιδι ( εφτά ) μούιδι ( οχτώ )  τάλια ( εννιά ) δέκα . 

100 Ένεμι Ένεμι (ένα) δίδυμι ( δύο)  τρίκακα ( τρία ) τζούτζουρα ( τέσσερα)  πέντε  λέγκα ( έξι ) σουίντε ( εφτά ) μούιντε ( οχτώ )  τάλια ( εννιά ) γρίτσα (δέκα ) . 

101 Τέσσερα και τέσσερα - Τέσσερα και τέσσερα οχτώ  τη χείρα της κόρης σας ζητώ .  - Οχτώ κι οχτώ δεκάξι  αλλού την έχω τάξει .  - Δεκάξι και δεκάξι τριάντα δυο να σας βράσω και τις δυο . 

102 Τα μακαρόνια Τα μακαρόνια παίζουνε κρυφτό  πετάγεται το ένα  και λέει " βγαίνω εγώ " .  Μίκυ Μάους  πες ένα αριθμό  μεγάλο ή μικρό .  - Είκοσι . (π.χ)  - Ένα , δύο τρία είκοσι . 

103 Εν ντε τρουά (1ο) Εν ντε τρουά  φασόλια με κουκιά  μπέστε όλοι στη σειρά  κόκκινες καλές ντομάτες  δυο δεκάρες η οκά . 

104 Εν ντε τρουά (2ο) Εν ντε τρουά  αγγινάρες με κουκιά  κόκκινες καλές ντομάτες  δυο δεκάρες η οκά . 

105 Η ώρα είναι μία Η ώρα είναι μία  περνάει η αστυνομία .  Η ώρα είναι δύο  περνάει λεωφορείο .  Η ώρα είναι τρεις  περνάει ωτομοτρίς .  ( ή δεν περνάει πια κανείς)  Μία δύο τρεις . 

106 Ένα και ένα δύο Ένα κι ένα δυο  την κόρη σου αγαπώ δώσε τή μου να την πάρω  με παπά και με κουμπάρο  γιατί αν δε μου τη δώσεις  αύριο θα μετανιώσεις  αύριο μεθαύριο  φεύγω για το Λαύριο .  Ο!Ο!Ο!Ι!Ι!Ι! Τα φυλάς εσύ . 

107 Τρεις και εφτά Τρεις εφτά είκοσι μία  κι ο παπάς τριάντα μία  βάζω στοίχημα δεκάξι  κι όποιος βγει  θα τα φυλάξει . 

108 Κάτω στην άμμο Κάτω στην άμμο στη Γαλιλαία είναι ο Βούλγαρος  με τη σημαία .  Έλα , βρε Βούλγαρε  να πολεμήσουμε  τη Γαλλία, τη Ρωσία  τη Μεγάλη Βρετανία . 

109 Ένα δύο τρία (1ο) Ένα δύο τρία  και πατώ στα δεκατρία  βάζω εγώ το στοίχημά μου  κι αν δε βγούνε  δε - κα - πέ - ντε . 

110 Ένα δύο τρία (2ο) Ένα δύο τρία  πήγα στην κυρία  μου 'δωσε ένα μήλο  μήλο δαγκωμένο  το 'δωσα στην κόρη  έκανε αγόρι  το 'βγαλε Θανάση  σκούπα και φαράσι . 

111 Ένα δύο τρία τέσσερα Ένα δύο τρία τέσσερα πέντε  έξι εφτά οχτώ εννέα δέκα  και του Παντελή η γυναίκα  πήγε να αγοράσει γάλα  και κατάπιε την κουτάλα .  Που να πάει να γιατρευτεί ;  - Στην Αγιά Παρασκευή  που 'χει δώδεκα γιατρούς  και σαράντα παλαβούς . 

112 Εναράκι δυαράκι Εναράκι δυαράκι  τριαράκι τεσσαράκι  πενταράκι εξαράκι  εφταράκι οχταράκι  εννιαράκι δεκαράκι  Βασιλάκη . 

113 Ένα δύο πέντε δέκα Ένα δύο πέντε δέκα  και του Παντελή η γυναίκα  έσκυψε να πάρει πέτρα  να χτυπήσει την Αννέτα  κι η Αννέτα το Γιωργάκη  το χρυσό παλικαράκι . 

114 Ο Χριστός και η Παναγία (1ο)
Ο Χριστός κι η Παναγία  κάνανε μια συμφωνία  όποιος πει έν' αριθμό  αυτός θα πάει στον ουρανό .  - Δώδεκα ( ας πούμε )  - Ένα , δύο , τρία , τέσσερα , πέντε ... δώδεκα . 

115 Ο Χριστός και η Παναγία (2ο)
Ο Χριστός κι η Παναγία  βάλανε τη στοιχημία  ποιος θα βρει το δεκατρία .  Ένα , δύο ,τρία , τέσσερα ... δεκατρία . 

116 Άγιε Γιώργη Καβαλάρη Άγιε Γιώργη καβαλάρη  με σπαθί και με κοντάρι  δώσ' μου τα κλειδάκια σου  ν' ανοίξω τα σπιτάκια σου  να δω τι έχεις μέσα  σιτάρι , κριθάρι  και χρυσό μαργαριτάρι . 

117 Έχω χήνα που γεννά Έχω χήνα που γεννά  που γεννά σαράντα αυγά  παίρνω ένα , παίρνω δυο  παίρνω τρία κι άλλα δυο  φταίω 'γω που σ' έφερα 'δω . 

118 Γκουρμπανιά , πέθαν' η μανιά πήγαν να τη θάψουν κι βγήκε ζουντανιά .
Γκουρμπανιά ,  πέθαν' η μανιά  πήγαν να τη θάψουν  κι βγήκε ζουντανιά . 

119 Βουζ αβέ κοντυλοφόρ Βουζ αβέ κοντυλοφόρ , πένα , χαρτί  κι αυτός που θα μου γράψει , τώρα να βγει Χαράλαμπος κοιτάζει , σώτερ σώσον ημάς

120 Για να πας εκεί Για να πας εκεί  στη Βόρεια Αμερική  να δεις και τον Ερμή να παίζει μουσική  μ' ένα κόκκινο βρακί .  Όλα τα κοιτώ  σαν παιδί κουτό  την Ακρόπολη  και το Λυκαβηττό . 

121 Επήραμε κανόνια - Επήραμε κανόνια να πολεμήσουμε  την Αγγλία , τη Ρωσία , πόσα πήραμε ;  - Εφτά ( ας πούμε )  - Ένα , δύο ,τρία , τέσσερα , πέντε , έξη, εφτά . 

122 Πι πο ντο Πι πο ντο αλαρέ βεράνσε  λια κε ντιε κιγκουβέρν λα φράνσε  αλό μεζαμί  λα γκερ ντελαφινί  πι πο ντο , αλαρί βε ζό . 

123 Κορίτσια Κορίτσια μην περάσετε απ' την οδό Σταδίου, γιατί σας περιμένουνε αγόρια γυμνασίου. Ο ένας είναι φοιτητής, ο άλλος δικηγόρος, ο τρίτος ο μικρότερος είναι αεροπόρος (ή λιμοκοντόρος). Η πρώτη βγαίνει με μαγιό, η άλλη με μπικίνι, η τρίτη η μικρότερη φοράει σούπερ μίνι. Ο πρώτος λέει «σ' αγαπώ», ο άλλος «θα σε πάρω» κι ο τρίτος ο μικρότερος «στεφάνι θα σου βάλω».

124 Κουκουβάγια βρομερή Μια κουκουβάγια βρομερή  πίσω απ' την πόρτα κατουρεί  και της φωνάζει ο μυλωνάς:  «Φύγε απ' εδώ, γιατί βρομάς

125 Γεφύρι Από δω κι από κει θα στήσω ένα γεφύρι,  για να περάσει η αγάπη μου να πάει στο πανηγύρι.  Η Θεσσαλία να καεί κι ο Βόλος να βουλιάξει  και τα καημένα Τρίκαλα θεός να τα φυλάξει.

126 Λαχνίσματα Όλα τα λαχνίσματα απαγγέλονται συλλαβιστά, ώστε σε κάθε συλλαβή να αντιστοιχίζεται καθαρά ένα προς ένα τα παιδιά που λαμβάνουν μέρος στην επιλογή-κλήρωση Αν και τα λαχνίσματα είναι μέρος της προφορικής παράδοσης στον κόσμο των παιδιών, οι λέξεις λαχνίσματα, λαγχανίσματα και κληρωσιές αυτές καθαυτές δεν είναι μέρος της προφορικής αυτής παράδοσης και είναι σχεδόν άγνωστες στα παιδιά. Τα περισσότερα λεξικά/εγκυκλοπαίδειες αναφέρουν το ρήμα λαγχάνω, αλλά δεν περιέχουν τα λαγχανίσματα ούτε τα λαχνίσματα, ούτε τις κληρωσιές

127 Λαχνίσματα  Στα λαχνίσματα, πολλές φορές περιέχονται ερωτήσεις και προσκλήσεις επιλογής, π.χ. «Και τι χρώμα θα ζητήσει;» ή «Πες έν' αριθμό!» Την επιλογή αυτή την κάνει το παιδί στο οποίο έτυχε η τελευταία συλλαβή της ερώτησης. Αυτό που τα βγάζει θ' αρχίσει το μέτρημα από το επόμενο παιδί. Αν έχει προσδιοριστεί ένα χρώμα, π.χ. «Η Αμερική έχει χρώμα γκρι», το παιδί στο οποίο έτυχε η τελευταία συλλαβή(«γκρι»), για να βγει, πρέπει να έχει πάνω του αυτό το χρώμα. 

128 Βιβλιογραφία- Δικτυογραφία
Μαρούλα Κλιάφα-Ζωή Βαλάση, Ας παίξουμε πάλι, εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ. Γεωργία Ταρσούλη, Τα παιγνίδια μας, ΟΕΔΒ. Σαγώνας Γιώργος, Παραδοσιακά Παιγνίδια, APEX ΕΠΕ


Κατέβασμα ppt "Λαχνίσματα «Τα βγάζουμε;»."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google