Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Οι πρώτες απόπειρες για την δημιουργία ενός διαδικτύου ξεκίνησαν στις ΗΠΑ κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Οι Αμερικάνοι θέλοντας να προστατευτούν από μια πιθανή πυρηνική επίθεση των Ρώσων δημιούργησαν την υπηρεσία προηγμένων αμυντικών ερευνών. Έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο είδος διαδικτύου γνωστό ως ARPANET. Εγκαταστάθηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1969.

2 Το 1984 υλοποιείται το πρώτο DNS (Domain Name System) σύστημα στο οποίο καταγράφονται 1000 κεντρικοί κόμβοι και οι υπολογιστές του διαδικτύου πλέον αναγνωρίζονται από διευθύνσεις κωδικοποιημένων αριθμών. Η μεγάλη άνθιση του Διαδικτύου όμως, ξεκίνησε με την εφαρμογή της υπηρεσίας του Παγκόσμιου Ιστού στο ερευνητικό ίδρυμα CERN στην Ελβετία το1989 με την παρουσίαση του World Wide Web (WWW) (Παγκόσμιου Ιστού).

3 Η ανακάλυψη του WWW σε συνδυασμό με την ευκολία απόκτησης πρόσβασης στο Internet προσέλκυσε έναν μεγάλο αριθμό καινούργιων χρηστών και έφερε την “έκρηξη” που παρακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια.

4 Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της γης ζει σε χώρες που είναι συνδεδεμένες στο Internet. Το Internet επεκτείνεται και επιδρά στις καθημερινές πρακτικές όλων μας. Ήδη μιλάμε για ηλεκτρονικό εμπόριο, τηλεργασία, τηλεκπαίδευση, τηλεϊατρική, κλπ. μέσα από το Internet.

5 ΕΠΟΜΕΝΩΣ… Το διαδίκτυο είναι κομμάτι της ζωής μας

6 ΒΑΣΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Οι λόγοι χρήσης του διαδικτύου είναι ποικίλοι και ολοένα αυξανόμενοι. Η αναζήτηση πληροφοριών και on-line υπηρεσιών παραμένει στην κορυφή της λίστας των δραστηριοτήτων μέσω διαδικτύου. Αύξηση παρουσιάζουν χρήσεις του διαδικτύου που αφορούν στην αποστολή μηνυμάτων σε chat sites, blogs και ομάδες συζήτησης (My Space, Facebook κλπ).

7 Το Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ( ) επιτρέπει τη συγγραφή, αποστολή, λήψη και αποθήκευση μηνυμάτων με χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων τηλεπικοινωνιών. Το πλεονέκτημα είναι το ότι υπάρχει άμεση λήψη της αλληλογραφίας.

8 E-banking Η ηλεκτρονική τράπεζα παρέχει στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις την δυνατότητα της εύκολης διαχείρισης τραπεζικών εργασιών από το σπίτι, γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια. Ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές μπορούν επίσης να είναι μια σανίδα σωτηρίας για εκείνους που δεν μπορούν να φύγουν από το σπίτι τους, ή ζουν σε αγροτικές περιοχές όπου η πρόσβαση στις τράπεζες είναι περιορισμένη.

9 Chat Σύμφωνα με έρευνες οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το διαδίκτυο έχουν ενταχθεί δυναμικά στην καθημερινή ζωή μας. Η χρήση Η/Υ και η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι πολύ πιο έντονη στις ηλικιακές κατηγορίες 16-35, με τα άτομα ηλικίας ετών να εμφανίζουν πολύ υψηλά ποσοστά χρήσης

10 Αυτό συμβαίνει διότι το Διαδίκτυο είναι γεμάτο με εκατομμύρια άτομα που επιθυμούν να γνωρίσουν άλλους ανθρώπους, να αναπτύξουν φιλίες ή επαγγελματικές συμμαχίες, να αναζητήσουν εργασία, να σχηματίσουν ομάδες και να μοιράζονται από πρώτο χέρι πληροφορίες και εμπειρίες σχετικά με τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά τους.

11 Ηλεκτρονικό Εμπόριο E-COMMERCE

12 Τα πλεονεκτήματα μιας επιχείρησης που δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο είναι:
Ευρεία γεωγραφική κάλυψη. Η επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί σε πελάτες που βρίσκονται παντού. Ο προμηθευτής μπορεί να απευθυνθεί απευθείας στον πελάτη, χωρίς την ανάμειξη «ενδιάμεσων». Συνεχής λειτουργία. Το διαδίκτυο επιτρέπει την πραγματοποίηση αγορών οποιαδήποτε στιγμή το 24ώρο.

13 Εργαλείο μάρκετινγκ. Η επιχείρηση μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του διαδικτύου για προσφορές, διαχείριση και ενημέρωση πελατών, στατιστικά στοιχεία πρόσβασης και πωλήσεων. Μείωση λειτουργικού κόστους, που οφείλεται στο γεγονός ότι η επιχείρηση μπορεί να εξυπηρετήσει τους πελάτες με ελάχιστο κόστος. Επίσης, όσο αυξάνεται ο αριθμός των πελατών του ηλεκτρονικού καταστήματος τόσο μειώνεται το συνολικό κόστος εξυπηρέτησης αυτών.

14 Όμως υπάρχουν κίνδυνοι… Για τον Υπολογιστή μας

15 ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ Η/Υ 1.Ιός υπολογιστή
ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ Η/Υ 1.Ιός υπολογιστή Ένας ιός υπολογιστών είναι ένα κακόβουλο πρόγραμμα υπολογιστή το οποίο μπορεί να αντιγραφεί χωρίς παρέμβαση του χρήστη και να "μολύνει" τον υπολογιστή χωρίς τη γνώση ή την άδεια του χρήστη του . Ένας ιός μπορεί να διαδοθεί από έναν υπολογιστή σε άλλους, π.χ. από ένα χρήστη που στέλνει τον ιό μέσω του διαδικτύου ή με τη μεταφορά του σε ένα φορητό μέσο αποθήκευσης, όπως CD ή μνήμη flash USB .

16 2.Spam Spam είναι η αποστολή  μεγάλου αριθμού μηνυμάτων που απευθύνονται σε ένα σύνολο παραληπτών του διαδικτύου χωρίς αυτοί να το επιθυμούν και χωρίς να έχουν συνειδητά προκαλέσει την αλληλογραφία με τον εν λόγω αποστολέα.  Το Spam συχνά έχει την μορφή ενημερωτικών ή διαφημιστικών μηνυμάτων  για προϊόντα ή υπηρεσίες.

17 3. Δούρειος Ίππος Eίναι ένα κακόβουλο πρόγραμμα που ξεγελάει τον χρήστη και τον κάνει να πιστεύει ότι εκτελεί κάποια χρήσιμη λειτουργία ενώ στα κρυφά εγκαθιστά στον υπολογιστή του άλλα κακόβουλα προγράμματα.

18 4.Σκουλήκι υπολογιστή (computer worm)
Είναι ένα κακόβουλο πρόγραμμα υπολογιστή, το οποίο χρησιμοποιεί δίκτυο υπολογιστών για να στείλει αντίγραφα του εαυτού του σε άλλους κόμβους χωρίς την παρέμβαση του χρήστη. Είναι προγραμματισμένα έτσι ώστε να μολύνουν έναν υπολογιστή αυτόματα και αθόρυβα

19 5. Ηacking Οι περισσότεροι είναι της άποψης ότι ο hacker είναι ένας ειδικός που περνάει τις 20 απ' τις 24 ώρες της ημέρας μπροστά στον υπολογιστή του, προσπαθώντας να σπάσει κωδικούς και να σπείρει την καταστροφή. Ωστόσο η δουλειά του μπορεί να είναι να βοηθάει τους administrators διαφόρων server υποδεικνύοντάς τους τις αδυναμίες, τα bugs και τις πιθανές τρύπες.

20 Συμπτώματα που αποτελούν ενδείξεις ότι ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί
Απροσδόκητα μηνύματα ή εικόνες που παρουσιάζονται ξαφνικά στην οθόνη σας Προγράμματα που ξεκινούν ξαφνικά στον υπολογιστή σας Ειδοποιήσεις ότι κάποια προγράμματα προσπάθησαν να συνδεθούν στο Internet παρόλο που δεν το έχετε επιλέξει εσείς Ο υπολογιστής «κολλάει» συχνά και βγάζει μηνύματα λάθους Ο υπολογιστής καθυστερεί πολύ όταν ξεκινάτε κάποιο πρόγραμμα Αρχεία και φάκελοι σβήστηκαν ή τα περιεχόμενα τους τροποποιήθηκαν Το Internet Explorer «παγώνει», ή δεν λειτουργεί ομαλά

21 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΑΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΑΣ Τίποτα δεν μπορεί να σας εγγυηθεί 100% την ασφάλεια του υπολογιστή σας. Ωστόσο, μπορείτε να συνεχίσετε να βελτιώνετε την ασφάλεια του υπολογιστή σας και να ελαττώσετε την πιθανότητα προσβολής χρησιμοποιώντας τείχος προστασίας διατηρώντας τον υπολογιστή σας ενημερωμένο και έχοντας συνδρομή σε ενημερωμένο λογισμικό προστασίας από ιούς.

22 ΑΚΟΜΗ … Εγκαταστήστε φίλτρο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Αν ωστόσο κάποιο από άγνωστο αποστολέα φτάσει στα εισερχόμενά σας, μην πατάτε ποτέ τους συνδέσμους που περιέχονται σε αυτό. Κανένας οργανισμός, και καμία αξιόπιστη εταιρία ή τράπεζα δεν θα επικοινωνούσε μαζί σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για ζητήματα που αφορούν προσωπικούς κωδικούς, προσωπικά σας δεδομένα ή λογαριασμούς σας. Πριν καταχωρήσετε τα στοιχεία ενός λογαριασμού σας στο Διαδίκτυο βεβαιωθείτε πρώτα ότι βρίσκεστε στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας. Αποφύγετε να κάνετε ηλεκτρονικές συναλλαγές από υπολογιστές τρίτων ή δημόσια προσβάσιμους (π.χ. από Ίντερνετ καφέ).

23 Κυρίως όμως υπάρχουν κίνδυνοι … Για εμάς
Κυρίως όμως υπάρχουν κίνδυνοι … Για εμάς

24 Κίνδυνοι του Η/Υ για τον άνθρωπο
Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο σήμερα δεν είναι ακίνδυνη, ανεξάρτητα από τον τρόπο χρήσης των υπηρεσιών του. Υπάρχουν κακόβουλοι χρήστες και αρκετές δυνατότητες πρόκλησης ζημιών τόσο στο επίπεδο του χρησιμοποιούμενου λογισμικού και υλικού, όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

25 1.Ιστοσελίδες με ανακριβείς πληροφορίες
Υπάρχουν ιστοσελίδες με ανακριβείς ή ψευδείς πληροφορίες που δημοσιεύονται εξαιτίας ημιμάθειας ή δόλου. Πρέπει λοιπόν να είμαστε επιφυλακτικοί για την αξιοπιστία μιας ιστοσελίδας, πριν δώσουμε βάρος σε όσα γράφονται σε αυτήν.

26 2.Συζητήσεις με άγνωστα άτομα:
Η Υπηρεσία Συνομιλίας (chat) μπορεί να σας φέρει σε επαφή με άτομα που δεν είναι ειλικρινή ως προς τον σκοπό για τον οποίον θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί σας και προσποιούνται ως προς τις πραγματικές τους διαθέσεις

27 3. Παραπλάνηση Αρκετές φορές οι χρήστες του Διαδικτύου χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να βρουν κάποιες πληροφορίες που χρειάζονται. Μερικοί ιστότοποι εμφανίζουν πληροφορίες, οι οποίες φαινομενικά είναι ακριβείς ή αναφέρουν απόλυτα αξιόπιστους δημιουργούς ή πηγές. To κίνητρο για τέτοιες πράξεις μπορεί να είναι είτε η αποκομιδή ιδίου οφέλους είτε, απλά, η χαρά της παραπλάνησης των (αγνώστων) χρηστών.

28 4. Ηλεκτρονικές απάτες Οι απατεώνες έχουν βρει διάφορους τρόπους για να ξεγελάσουν το θύμα μέσω του διαδικτύου. Οι συναλλαγές που εμφανίζονται συχνότερα είναι: Η διεκδίκηση ανύπαρκτων κληρονομιών Η αποδέσμευση χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς Η παραλαβή και αποθήκευση των χρημάτων του αποστολέα σε ασφαλές μέρος Η επένδυση των χρημάτων αυτών στη χώρα του θύματος

29 5.Εθισμός στο Διαδίκτυο Ο εθισμός στο Διαδίκτυο (internet addiction) είναι μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης. Αυτή η μορφή εθισμού ορίζεται ως την «ενασχόληση με το Ιντερνέτ για άντληση αισθήματος ικανοποίησης που συνοδεύεται με αύξηση του χρόνου που καταναλώνεται για την άντληση αυτού του αισθήματος».

30 Συμπτώματα εθισμού 1. Κατανάλωση υπερβολικού χρόνου ή και χρήματος σε δραστηριότητες σχετικές με το διαδίκτυο. 2. Έλλειψη λειτουργικότητας του ατόμου σε κοινωνικό, οικογενειακό αλλά και προσωπικό επίπεδο. 3. Μειωμένη επίδοση στο σχολείο λόγω των πολλών ωρών που περνάει ο έφηβος στο διαδίκτυο. 4. Σε προχωρημένες περιπτώσεις ο έφηβος παραμελεί την προσωπική του υγιεινή, μπορεί να σταματήσει ακόμα και το σχολείο. Ακόμη, απομονώνεται, από την οικογένεια και τους φίλους του, γίνεται επιθετικός, μπορεί να κλέβει χρήματα από του γονείς για να παίζει. Τέλος, φτάνει σε σημείο να μην τρώει ή και το αντίθετο( να παχαίνει πολύ).

31 Ποιες ηλικιακές ομάδες παιδιών εμφανίζουν συμπτώματα εξάρτησης
Το φαινόμενο μπορεί να εμφανίζεται σε εφήβους κατά την πρώιμη εφηβεία (10-14 ετών) και πιο συχνά κατά την μέση εφηβεία (15-17 ετών) καθώς και κατά την όψιμη (> 17 ετών). Αντιμετώπιση εθισμού Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά κέντρα που βοηθούν τους εφήβους να ξεφύγουν από τον εθισμό τους. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας ο έφηβος μαθαίνει να θέτει όρια στη χρήση και να αρχίσει και πάλι την ενασχόληση με άλλες δραστηριότητες. Σύμφωνα με μελέτες, το 1/3 από τα παιδιά ανταποκρίνεται πολύ θετικά.

32 6.Εκφοβισμός μέσω του Διαδικτύου (Cyber Bullying)
Ο εκφοβισμός μέσω του Διαδικτύου είναι οποιαδήποτε πράξη εκφοβισμού, επιθετικότητας, παρενόχλησης, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς που θεσπίζεται και πραγματοποιείται μέσω της χρήσης των ψηφιακών συσκευών επικοινωνίας.

33 Τι περιλαμβάνει ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου;
• Πειράγματα με στόχο τη διασκέδαση • Διάδοση άσχημων-προσβλητικών φημών • Αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων (υβριστικά-προσβλητικά ) • Παρενόχληση • Δυσφήμηση σε τρίτους μέσω μηνυμάτων κινητού, φωτογραφίες και βίντεο στο διαδίκτυο

34 Γιατί ο οποιοσδήποτε να εκφοβίζει μέσω του Διαδικτύου;
Πολλοί παράγοντες μπορεί να ωθήσουν ένα άτομο σε τέτοιες συμπεριφορές: Η ανάγκη για επιβολή δύναμης, ο θυμός, η αντεκδίκηση, η ανάγκη για προσοχή. Ένας άλλος εξίσου σημαντικός λόγος είναι ότι ο εκφοβισμός στο διαδίκτυο είναι πιο ασφαλής από ότι ο παραδοσιακός εκφοβισμός γιατί είναι ανώνυμος και υπάρχουν μικρότερες πιθανότητες να πιαστεί ο θύτης.

35 Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς εάν το παιδί τους πέσει θύμα εκφοβισμού μέσω του διαδικτύου;
Είναι πολύ σημαντικό να έχουν ενημερώσει τα παιδιά εκ των προτέρων ότι εάν δεχτούν απειλητικά ή προσβλητικά μηνύματα να τα αποθηκεύσουν και όχι να τα διαγράψουν, να κρατήσουν δηλαδή όλα τα αποδεικτικά στοιχεία.

36 Τι μπορούν να κάνουν οι εκπαιδευτικοί για την πρόληψη του εκφοβισμού μέσω του διαδικτύου;
Είναι σημαντικό ο εκπαιδευτικός να αναγνωρίσει την έκταση του προβλήματος στο σχολείο του και να συλλέξει ανώνυμα στοιχεία από τους μαθητές του. Να μεταδώσει στους μαθητές ότι όλες οι μορφές εκφοβισμού είναι απαράδεκτες. Επιπλέον μπορεί ο εκπαιδευτικός να δώσει την ευκαιρία σε μεγαλύτερους μαθητές να διδάξουν και να συμβουλεύσουν τους νεώτερους, Τέλος μπορούν να έχουν μία σταθερή συνεργασία με ειδικούς επαγγελματίες για σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση.

37

38 Αντιμετώπιση του Διαδικτυακού εκφοβισμού (Cyber Bullying)
Αγνόηση ενοχλητικών μηνυμάτων, σε περίπτωση ωστόσο απειλών συνιστάται αναφορά των μηνυμάτων και λήψη προληπτικών μέτρων . Αποκλεισμός του αποστολέα που στέλνει απειλητικά ή ενοχλητικά μηνύματα Προειδοποίηση του αποστολέα Αναφορά του περιστατικού στην Αστυνομία είτε σε κάποια αρμόδια υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Eγκλήματος

39 Tο φαινόμενο του Διαδικτυακού εκφοβισμού εγκυμονεί σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχική υγεία του θύματος, αλλά και του θύτη. Το άτομο αρχίζει να αναπαράγει αρνητικές σκέψεις και η επίδοση των κοινωνικών του ικανοτήτων μειώνεται σημαντικά. Κάποιες φορές, κυρίως κατά την εφηβική ηλικία, η αποχή από το σχολείο και από τις παρέες των συνομηλίκων αποτελεί προσωρινό καταφύγιο, ενώ ταυτόχρονα η αυτοκτονία θεωρείται ως η μοναδική λύση στο πρόβλημα. Επίσης ενδέχεται στο μέλλον να παρουσιάσουν μεγαλύτερη αστάθεια στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

40

41 Παγκόσμια ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο.
Κάθε χρόνο η γιορτή είναι τη 2η μέρα της 2ης βδομάδας του 2ου μήνα και αποτελεί την καλύτερη αφορμή να θυμηθούμε τη σημασία της ασφαλούς περιήγησης στο διαδίκτυο. Σε μια εποχή που έχουμε πιο εύκολη από ποτέ πρόσβαση, γίνεται ακόμα σημαντικότερο να είμαστε προστατευμένοι.

42 Στην Ελλάδα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται από τη Δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που είναι ο Εθνικός Εκπρόσωπος του Δικτύου.

43 Μοιράσαμε ένα ερωτηματολόγιο σε 50 συμμαθητές μας. Τα αποτελέσματα…

44 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Διαδίκτυο - Φίλος ή Εχθρός;

45 Συμμετέχοντες στην Έρευνα

46 Έχετε Η/Υ στο σπίτι σας;

47 Έχετε Internet στο σπίτι σας;

48 Πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το Διαδίκτυο;

49 Συνήθως χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο για:
Συνήθως χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο για:

50 Πόσες ώρες την ημέρα χρησιμοποιείτε το Internet?

51 Είστε ενημερωμένοι για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου;

52 Έχετε πέσει ποτέ θύμα στο διαδίκτυο;

53 Δίνετε τα προσωπικά σας στοιχεία στο διαδίκτυο;

54 Έχετε συναντηθεί με κάποιον που γνωρίσατε στο διαδίκτυο;

55 Έχετε εγκαταλείψει δραστηριότητες ή άλλες ασχολίες για να χρησιμοποιήσετε περισσότερες ώρες τον Η/Υ;

56 ΠΗΓΕΣ: http://www.saferinternet.gr http://www.dhmoths.gr

57 http://www. sch. gr/schportlets/static/manual/aboutSpam/index. php

58


Κατέβασμα ppt "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google