Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αντώνης Δεβεζόγλου& Μαρία Μπακάλη Μάθημα :Γεωγραφία-Πληροφορική

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αντώνης Δεβεζόγλου& Μαρία Μπακάλη Μάθημα :Γεωγραφία-Πληροφορική"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αντώνης Δεβεζόγλου& Μαρία Μπακάλη Μάθημα :Γεωγραφία-Πληροφορική
ΘΕΣΣΑΛΙΑ Αντώνης Δεβεζόγλου& Μαρία Μπακάλη Μάθημα :Γεωγραφία-Πληροφορική

2 ΘΕΣΣΑΛΙΑ Η συνολική έκταση της Θεσσαλίας είναι χιλιόμετρα και αντιπροσωπεύειπερίπου το 11% της συνολικής έκτασης της ελληνικής επικράτειας. Το έδαφος, ως προς τη διαμόρφωσή του, είναι 50% ορεινό- ημιορεινό και 50% πεδινό.

3 ΘΕΣΣΑΛΙΑ Η Θεσσαλία κατά την αρχαιότητα καταλάμβανε μία περιοχή από τον Όλυμπο μέχρι την Όιτη και το Μαλιακό κόλπο.Ο αρχηγός της κοινοπολιτείας ονομαζόταν Τάγος. Οι Θεσσαλοί, κατά τους Περσικούς πολέμους, συμμάχησαν με τους Πέρσες. Μετά την ήττα των Περσών έγιναν σύμμαχοι των Αθηναίων στάση που κράτησαν μέχρι τον Πελοποννησιακό πόλεμο.

4 ΘΕΣΣΑΛΙΑ Η Θεσσαλία, χώρα μυθική και ιστορική, έπαιξε και παίζει σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση των ρυθμών της εθνικής ζωής στο πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και πνευματικό επίπεδο. Η προέλευση του ονόματος συνδέεται με το μυθικό ήρωα τον Θετταλό, γιο του Αίμονα, εξ ου και Αιμονία ονομάζεται ολόκληρη η Θεσσαλία. Κατά τους μυθικούς χρόνους άρχοντας της Θεσσαλίας μνημονεύεται ο Άδμητος, βασιλιάς των Φερών. Αυτού του Άδμητου ήταν τα βόδια που έβοσκε ο Απόλλων προς τιμωρία για το φόνο των Κυκλώπων.

5 ΘΕΣΣΑΛΙΑ Η μορφολογία της Θεσσαλίας με το εκτεταμένο πεδινό τμήμα που περιβάλλεται από ορεινούς όγκους και με την ανατολική πλευρά που έρχεται σ' επαφή με το Αιγαίο πέλαγος, διευκολύνει την εσωτερική συνοχή και τη χωροταξική ολοκλήρωση της περιφέρειας. Οι ορεινοί όγκοι, ο μεγάλος κάμπος, τα ποτάμια, οι τεχνητές λίμνες, η θάλασσα και το νησιωτικό σύμπλεγμα συνθέτουν ένα περιβάλλον υψηλής αναπτυξιακής δυναμικής.

6 ΘΕΣΣΑΛΙΑ Η χλωρίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας παρουσιάζει σημαντική ποικιλία. Μόνο στην ευρύτερη περιοχή του Κάτω Ολύμπου, έχουν καταγραφεί περίπου 1000 είδη, από τα οποία θεωρείται ότι τα 155 είναι ιδιαίτερα σημαντικά, ενώ τα 45 προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις. Το είδη της πανίδας που μπορούμε να αναφέρουμε στον χώρο είναι κυρίως η πτερωτή πανίδα.

7 ΘΕΣΣΑΛΙΑ

8 ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΝομόςΚαρδίτσας Στο νομό Καρδίτσας κυριαρχούν τα δάση της πλατύφυλλου δρυός και τα μικτά, ελάτης και δρυός. Έχουν καταγραφεί περίπου 650 είδη φυτών. Κοινό γνώρισμα των κορυφών των Αγράφων είναι η δασοκάλυψη μέχρι τα μέτρα και οι εκτεταμένες πλαγιές με τα οροπέδια λιβάδια

9 ΘΕΣΣΑΛΙΑ Νομός Λάρισας Έχουν καταγραφεί πάνω από 1500 είδη φυτών και 23 απ' αυτά είναι τοπικά ενδημικά και φυτρώνουν στο αλπικό τοπίο. Ειδικά στο βουνό Κίσαβος, η βόρεια και ανατολική πλευρά του έχει κυρίως δάση οξιάς, βελανιδιάς, καστανιάς, ενώ πυκνή βλάστηση με άλλα θαμνοειδή φθάνει μέχρι τα παράλια του Αιγαίου. Αρκετά θηλαστικά υπάρχουν στο βουνό, το οποίο είναι ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή και υπάρχει εκτροφείο θηραμάτων του δασαρχείου.

10 ΘΕΣΣΑΛΙΑ Νομός Μαγνησίας Στο κεντρικό τμήμα του ορεινού όγκου εκτείνεται πυκνό δάσος οξιάς με άριστη δομή. Τα δάση καστανιάς βρίσκονται κυρίως στις ανατολικές πλαγιές και στο νότο, κάτω από το δάσος οξιάς. Όλο το Πήλιο διατρέχεται από ρέματα με παρόχθια δάση με πλατάνια και σκλήθρα. Η χλωρίδα του Πηλίου είναι πλούσια σε κοινά είδη, ιδιαίτερα όσον αφορά τα φαρμακευτικά βότανα, αλλά συμπεριλαμβάνει και ενδημικά και σπάνια είδη. Όσον αφορά την πανίδα, έχουν καταγραφεί πολλά είδη ασπόνδυλων, πολλά εκ των οποίων ενδημικά και σπάνια. Επιπλέον, η περιοχή φιλοξενεί σπάνια και προστατευόμενα είδη αμφιβίων και ερπετών. Υπάρχουν ακόμη είδη υγρών βιοτόπων, αρκετά σπάνια στην Ελλάδα, ενώ τα θαλάσσια σπήλαια στο Αιγαίο αποτελούν καταφύγια και τόπο αναπαραγωγής για ένα σημαντικό πληθυσμό τη μεσογειακή φώκια.

11 ΘΕΣΣΑΛΙΑ Χριστουγεννιάτικα έθιμα "Χριστός γεννάται δοξάσατε. Χριστός εξ ουρανών' απαντήσατε. Χριστός επί γης' υψώθητε. Άσατε τω Κυρίω πάσα ή γη, και εν ευφροσύνη, ανυμνήσατε λαοί' ότι δεδόξασται". Για τους Ορθοδόξους, "η γιορτή των Χριστουγέννων δεν έχει μόνο έντονο θεοκεντρικό χαρακτήρα άλλα και βαθύτατη και ουσιαστική ανθρωπολογική σημασία. Το γεγονός της γέννησης του Ιησού και της σάρκωσης του Λόγου δίνει μια εντελώς νέα διάσταση στην κατανόηση του ανθρώπου και της ιστορίας του. Με το γεγονός της Βηθλεέμ δεν έχουμε ουσιαστικά ύψωση του Θεού αλλά ύψωση και θέωση του ανθρώπου. Ο Θεός γίνεται άνθρωπος για να γίνουμε εμείς 'θεοί' κατά χάρη. Ο Θεός στη φάτνη φανερώνεται και γίνεται ως 'ένας απο εμάς'. Καλή πορεία λοιπόν, καλή πορεία για την Βηθλεέμ και σαν φτάσουμε εκεί μην τύχει και φύγουμε βιαστικά, να μείνουμε...ν' αφουγκραστούμε! Ισως, ενδέχεται ακούγοντας κι΄εμείς αυτό το χαρμόσυνο μήνυμα να γίνει για μας βίωμα...συνάντηση Ζωής με το Θείο βρέφος. Τότε η ψυχή θα καταλάβει, τότε η ψυχή θ΄αντιληφθεί, τότε η ψυχή θα ζήσει ένα βουβό έντονο διάλογο ευχαριστήριας αγάπης, πλάσματος με Πλάστη.

12 ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Μπιρμπιρίτσα ή βερβερίτσα ή πιρπιρίτσα ή τουρτουρίτσα, σύμφωνα με την παράδοση ονομάζεται ερπετό υδρόβιο το οποίο ζει και αναπτύσσεται στις όχθες των ανάσκελα πρόκειται να βρέξει. Μία περίπτωση εθίμου, σχετικού με το νερό, ήταν το έθιμο της "Βερβερίτσας". Γινόταν συνήθως στις αρχές του Καλοκαιριού, και μονάχα όταν ο τόπος ταλανιζόταν από παρατεταμένη ανομβρία, η οποία ήταν καταστροφική για τα σπαρτά και τη γεωργική οικονομία. Για το σκοπό αυτό τελούνταν ειδική λιτανεία, στην οποία ο παπάς έραινε με νερό τα κλαριά των δέντρων και τα χωράφια. Κορίτσια κι αγόρια σχημάτιζαν τις δικές τους μικρές παρέες, με κεντρικό πρόσωπο ένα κορίτσι, σε άλλα χωριά και ένα αγόρι. Φορούσε στη μέση του "ζώνη" από βούζια (ώριμος καρπός φροξυλιάς, που μοιάζει με άγριο σταφύλι), αλλού από φτέρη ή από άλλες πρασινάδες. Τα παιδιά περνούσαν από τα σπίτια, λέγοντας το παρακάτω τραγούδι: Βιρβιρίτσα πιρπατεί, του Θιό παρακαλεί. Θεέ μου, ρίξε νια βρουχή, νια βρουχή πουλύ καλή, για να γέν' τα στιάρια και τα καλαμπόκια, να γιέν κι τα γλυκά κρασιά, να τα πιούν την πασχαλιά να τα πιούν την πασχαλιά με τα σουφλιστά τ' αρνιά.

13 ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Συστατικά - 1 φλ. βιτάμ - 5 αυγά - 1 φλ. ζάχαρη - 1 φλ. φουντούκια αλεσμένα - 1 φλ. αλεύρι κοσκινισμένο (για όλες τις χρήσεις) γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη γρ. σοκολάτα γάλακτος λιωμένη Γλάσο - ½ φλ. κρέμα γάλακτος γρ. κουβερτούρα Οδηγίες Κτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ και προσθέτουμε τις λιωμένες σοκολάτες. Βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί 28 νούμερο. Ψήνουμε στους 180 βαθμους σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα, την κατεβάζουμε απο τη φωτιά και ρίχνουμε την κουβερτούρα σε κομματάκια και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το γλάσο. Περιχύνουμε την σοκολατόπιτα με το γλάσο.

14 ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕΛΑΧΡΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Βάζουμε τούς κρόκους των αυγών και τις 10 κουταλιές ζάχαρη σέ λεκάνη καί δουλεύουμε μέ τό σύρμα μέχρι νά γίνει τό μίγμα αφράτο. Χτυπάμε χωριστά τα όσπράδια μαρέγκα καί τα ρίχνουμε στούς κρόκους. Προσθέτουμε στή συνέχεια το σιμιγδάλι, την καρυδόψιχα και τη φρυγανιά χτυπώντας διαρκώς μέ το σύρμα. Στρώνουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί, το ψήνουμε στό φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο καί τό κόβουμε σέ κομμάτια. Έτοιμάζουμε τό σιρόπι: Βάζουμε στήν κατσαρόλα τό 1 κιλό ζάχαρη καί τό 1 κιλό νερό νά βράσουν πέντε λεπτά, προσθέτουμε τίς 2 βανίλιες καί, μόλις το κατεβάσουμε από τή φωτιά, περιχύνουμε τό γλυκό. Ρίχνουμε από πάνω καί τήν τριμμένη σοκολάτα, τό αφήνουμε να κρυώσει καί σερβίρουμε


Κατέβασμα ppt "Αντώνης Δεβεζόγλου& Μαρία Μπακάλη Μάθημα :Γεωγραφία-Πληροφορική"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google