Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΒΟΛΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓ. ΙΩΣΗΦ Ε1 ΤΑΞΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΒΟΛΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓ. ΙΩΣΗΦ Ε1 ΤΑΞΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΒΟΛΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓ. ΙΩΣΗΦ Ε1 ΤΑΞΗ
ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΒΟΛΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓ. ΙΩΣΗΦ Ε1 ΤΑΞΗ

2 Ομάδα εργασίας: Γιάννης Αθανασός Παύλος Αποστόλου Σταυρούλα Γεωργαλή Ανδρέας Μπιρμπίλης Ηρώ-Μαρία Οικονόμου Ζωή Τζίφα-Κρατήρα

3 Ο ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ Βρίσκεται στο βορειοανατολικότερο άκρο Ελλάδας, φυσικό σύνορο της χώρας μας με την Βουλγαρία στα βόρεια και την Τουρκία στα ανατολικά. Αποτελεί το ένα από τα δύο τριεθνή στην Ελλάδα. Δυτικά συνορεύει με τον νομό Ροδόπης, Νότια βρέχεται από το Θρακικό πέλαγος.

4 Στο Νομό Έβρου δεν υπάρχουν ούτε πολλά, ούτε ψηλά βουνά.
Τα βουνά του αποτελούνται από τις νότιες καταλήξεις του ορεινού όγκου της Ροδόπης. Ανάμεσα στο Νομό Ροδόπης και στο Νομό Έβρου υψώνονται τα βουνά Σάππα, Καλιθέα, Επτάδενδρος, το Μπουκατέ-Νταγ και Αντάγ κ.ά.

5 Ο ΕΒΡΟΣ Ο ποταμός Έβρος, είναι ο μεγαλύτερος της Βαλκανικής μετά τον Δούναβη. Ξεκινά από τις βόρειες πλευρές της Βουλγαρικής Ρίλας. Διασχίζει και ποτίζει τον κάμπο της Ανατολικής Ρωμυλίας. Καταλήγει στο Θρακικό πέλαγος ανατολικά της Αλεξανδρούπολης. Διανύει μια διαδρομή 515 χλμ.

6 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Κατοικήθηκε από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Γνώρισε περιόδους ακμής, χάρη στην θέση της ανάμεσα στη Μικρά Ασία και την υπόλοιπη Ελλάδα. Σε πολλά σημεία και ιδιαίτερα κοντά στον ποταμό Έβρο, έχουν βρεθεί ίχνη παλαιολιθικής και νεολιθικής περιόδου. Γνώρισε σημαντική ανάπτυξη τον 7ο π.Χ. αιώνα με την ίδρυση σημαντικών αποικιών. Η δημιουργία της Εγνατίας οδού, που ένωνε την θάλασσα της Αδριατικής με την Κωνσταντινούπολη, έδωσε νέα ώθηση στην περιοχή την περίοδο των Ρωμαϊκών χρόνων και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

7 Κατά την Τουρκοκρατία και ιδιαίτερα μετά τον 18ο αιώνα άνθισε η τέχνη της σηροτροφίας(καλλιέργεια μεταξιού) στο Σουφλί, ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Η Σαμοθράκη πρωτοκατοικήθηκε στην νεολιθική εποχή. Τον 11ο αιώνα π.Χ. οι Θράκες αποίκησαν το νησί και μαζί με τους ντόπιους θεμελίωσαν τη λατρεία των Μεγάλων Θεών. Ανάμεσα στο τυπικό της νέας αυτής λατρείας ήταν τα μυστήρια των Καβείρων τα οποία τελούνταν σε ένα λαμπρό ιερό στο νησί. Ωστόσο οι μυημένοι κράτησαν καλά το μυστικό τους κι έτσι δεν έχουμε κανένα στοιχείο για τις τελετές της λατρείας αυτής.

8 Η ΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ Η ΧΛΩΡΙΔΑ Υπάρχουν 350 φυτικά είδη, που διαμορφώνουν τη φυτική βλάστηση του Δέλτα του Έβρου. Τα ψάρια, εναποθέτουν τα αυγά τους στα ζεστά νερά, όπου ζουν καρκινοειδή, μαλάκια, σκουλήκια, σαλαμάντρες και βατράχια. Τα εκατομμύρια των κουνουπιών που πολλαπλασιάζονται στα βαλτόνερα, δίνουν άφθονη τροφή στα ερπετά, στα αμφίβια, στα μικρά πουλιά.

9 ΣΠΑΝΙΑ ΕΙΔΗ ΠΟΥΛΙΩΝ Τρία είδη των Ευρωπαϊκών Κύκνων (Βουβόκυκνος, Αγριόκυκνος, Νανόκυκνος) Ασπρομέτωπες Κοκκινόχηνες Νανόχηνας Στικταετοί, Βασιλαετοί Θαλασσαετοί Αργυροπελεκάνος Λαγγόνα Ήταυρος Βαλτόπαπια Ψαλιδιάρης Χουλιαρομύτα Χαλκόκοτα Νεροχελίδονο

10 Βουβόκυκνος Ψαλιδιάρης Στικταετός Ήταυρος

11 Νανόχηνα Νανόκυκνος Βασιλαετός

12 Νεροχελίδονο Ασπρομέτωπος Κοκκινόχηνα

13 Θαλασσαετός Αγριόκυκνος Χαλκόκοτα

14 Αργυροπελεκάνοι

15 ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΑΔΙΑΣ - ΛΕΥΚΙΜΗΣ - ΣΟΥΦΛΙΟΥ
Η θέση του Δάσους κατά μήκος ενός από τους διαδρόμους αποδημίας των πτηνών της Δυτικής Παλαιαρκτικής το καθιστά μια από τις σημαντικότερες περιοχές της Ευρώπης. Συμβιώνουν διαφορετικά είδη αρπακτικών πουλιών και υπάρχουν τρία από τα τέσσερα είδη γυπών της Ευρώπης. Τα δάση, οι εξάρσεις, τα λιβάδια και οι αγροί στο δάσος και ρέματα με παρόχθια βλάστηση προσφέρουν βιότοπους για το φώλιασμα και την εξεύρεση τροφής πολλών πουλιών.

16

17 ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Η σκυλο-Δευτέρα Τα Φώτα Παραμονή Πρωτοχρονιάς Ο ξύλινος σταυρός Οι εικόνες Ο Τρύφωνας Πίτες για τους χορευτές των εικόνων της Δαδιάς Ο μπέης Η ημέρα της Μπάμπως Το δωδεκαήμερο

18 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Στον Έβρο υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μνημείων και τουριστικών πόλων που αφορούν διάφορες φάσεις της ιστορικής περιόδου. Μουσεία: Μουσείο Τέχνης Μεταξιού, Εθνολογικό Λαογραφικό της Θράκης, Αρχαιολογικό μουσείο Σαμοθράκη Φυσικές ομορφιές: Το μαγικό Δάσος της Δαδιάς, το Δέλτα του Έβρου, οι Βάθρες της Σαμοθράκης Αρχαιολογικοί χώροι: το Ιερό των μεγάλων θεών της Σαμοθράκης, αρχαιολογικός χώρος στη Μεσημβρία – Ζώνη Κτίρια εξαιρετικής  Μνημεία αρχιτεκτονικής: ο διαβόητος Φάρος της Αλεξανδρούπολης, η Ιερά Μονή Παναγίας Κοσμοσώτειρας Φερών, το Βυζαντινό υδραγωγείο Φερών.

19 ΠΗΓΕΣ http://hellas.teipir.gr/prefectures/greek/Evrou/Evrou.htm

20 http://www. google. gr/imgres. imgurl=http://1. bp. blogspot

21 Ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε!


Κατέβασμα ppt "ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΒΟΛΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓ. ΙΩΣΗΦ Ε1 ΤΑΞΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google