Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1 1980 - 2011 www.aloizou.com.cy Πολεοδομική Αμνηστία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1 1980 - 2011 www.aloizou.com.cy Πολεοδομική Αμνηστία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1 1980 - 2011 www.aloizou.com.cy Πολεοδομική Αμνηστία

2 2 ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ  55 Σύνολο  18 Πωλητές  19 Εκτιμητές  3 Πολιτικοί Μηχανικοί  1 Αρχιτέκτονας  1 Τοπογράφος

3 3 ΓΡΑΦΕΙΑ  Λευκωσία  Λεμεσός  Λάρνακα  Πάφος  Παραλίμνι  Πλάτρες  Βουκουρέστι Ρουμανία

4 4 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  Εκτιμήσεις  Διεύθυνση Έργων  Πωλήσεις / Ενοικιάσεις  Μελέτες Ανάπτυξης Ακινήτων  Μελέτες Δημοσίου  Στεγαστική Πολιτική  Γήπεδα Γκολφ  Μαρίνες  Οικοδομική Αμνηστία  Φορολογία Ακίνητης Ιδιοκτησίας  7-10 σεμινάρια τον χρόνο  100 άρθρα τον χρόνο  Μηνιαίο ηλκτρ. πληροφοριακό δελτίο  Δείκτης Αγοράς Ακινήτων / έτος  Συζητήσεις €35 εκ / χρόνο 12 Hotels + 2 Shp. Malls 2 Banks + 3 Super Stores +1300 Οικ. +600 Διαμ. Απαλλοτριώσεις | Δικαστήρια | Μετοχές | Διαζύγια

5 5 Πολεοδομική Αμνηστία 1.Η αμνηστία ισχύει για όλα τα κτήρια που έχουν ανεγερθεί με πολεοδομική έχοντας ή άδεια οικοδομής έστω και αν έληξε και παρανομίες ολοκληρώθηκαν πριν τις 8/4/2011 και δεν έχουν πιστοποιητικό τελικής έγκρισης. Ισχύει έστω και αν η αρχική άδεια έληξε. 2.Αν ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης/επιχειρηματίας ανάπτυξης γης δεν προχωρήσει στην έκδοση του πιστοποιητικού τελικής έγκρισης, τότε ο αγοραστής/συνιδιοκτήτης μπορεί να αιτηθεί μονομερώς για την έκδοση του με η χωρίς την του ιδιοκτήτη – π.χ. αν καθυστερεί αδικαιολόγητα. 3.Συμπεριλαμβάνει τα κτήρια που έχουν ξεπεράσει τον προβλεπόμενο συντελεστή δόμησης μέχρι 30% της άδειας όλου του έργου, δεδομένου ότι δεν έχουν επεκταθεί περισσότερο του 10% της αρχικής άδειας του κελύφους. Π.χ. αν μια κατοικία με εμβαδό 200μ² έχει καλυμμένη βεράντα 20μ² και ένα υπόγειο 20μ² και ο ιδιοκτήτης τα έχει κλείσει σύνολο 40μ² (20%) και έχουν γίνει μέρος της κατοικίας και αν έκτισε επιπρόσθετη επέκταση έως 20μ² επιπλέον (10%) τότε και αυτό εμπίπτει στις πρόνοιες. ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΜΑΘΩ

6 6 Πολεοδομική Αμνηστία 4.Ισχύει για όλα τα κτήρια τα οποία δεν έχουν την κανονική απόσταση από το σύνορο/κτήρια, ύψος, αριθμό ορόφων και συντελεστή κάλυψης. – Με ανέσεις γειτόνων. 5.Εμπίπτουν επίσης και οι πρόνοιες για λιγότερους χώρους στάθμευσης και μη ολοκλήρωση εργασίες διαχωρισμού (δρόμοι). 6.Αν κάποιοι ιδιοκτήτες σε ένα κοινό έργο έχουν παρανομήσει, αυτό δεν εμποδίζει ιδιοκτήτες που δεν παρανομούν να αιτηθούν για τελική έγκριση έστω αν άλλα μέρη (κατοικίες) του έργου παρανομούν. 7.Πιστοποιητικό τελικής έγκρισης μπορεί να εκδοθεί αν έχουν γίνει μικροαλλαγές (χωρίς άδεια οικοδομής) αλλά θα καταγραφούν σε αυτό και στον τίτλο ιδιοκτησίας. Αν οι αλλαγές είναι πιο σοβαρές τότε θα καταγραφούν στον τίτλο αλλά το ακίνητο δεν θα μπορεί να μεταβιβαστεί στους ιδιοκτήτες εκτός και αν αρθούν οι αλλαγές. Πρόνοια για καταναγκαστικές πωλήσεις. - Μείωση σε αξία του ακινήτου μέχρι να αρθεί η παρανομία

7 7 Πολεοδομική Αμνηστία 8.Αν ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης δεν μπορεί να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του βάση της άδεια οικοδομής, οι αγοραστές μπορούν να τις ολοκληρώσουν πληρώνοντας τες και έπειτα μπορούν να κινηθούν νομικά εναντίον του επιχειρηματία. 9.Αν ο επιχειρηματίας ανάπτυξης ή οι αγοραστές αδυνατούν να ολοκληρώσουν το έργο (π.χ. δρόμοι) τότε μπορεί να τις ολοκληρώσει η τοπική αρχή και να χρεώσει τον επιχειρηματία ανάλογα. 10.Αν έγιναν αλλαγές που επηρεάζουν αρνητικά τις ανέσεις των γειτονικών κτηρίων, τελική έγκριση μπορεί να μην επιτευχθεί ή/και η τοπική αρχή να ζητήσει να γίνουν τέτοιες εργασίες ούτως ώστε να έχουν το λιγότερο αρνητικό αποτέλεσμα. 11.Όσοι επιθυμούν να συμπεριληφθούν στις πρόνοιες τις αμνηστίας πρέπει να υποβάλουν τις λεπτομέρειες με τις αλλαγές στην επαρχιακή διοίκηση (10%) η πολεοδομία (30%) κάθε επαρχίας, προτιμητέο με την βοήθεια κάποιου μηχανικού/αρχιτέκτονα.

8 8 Πολεοδομική Αμνηστία 12.Τίτλοι θα εκδίδονται στο όνομα του αρχικού ιδιοκτήτη (επιχειρηματία) αλλά η τοπική αρχή μπορεί να μεταβιβάσει το ακίνητο κατευθείαν στον αγοραστή με την συγκατάθεση του αρχικού ιδιοκτήτη. Οι αγοραστές μπορούν μέσω δικαστηρίου να ζητήσουν την μεταβίβαση χωρίς της συγκατάθεση του αρχικού ιδιοκτήτη. Αυτές οι ρυθμίσεις ισχύουν νοούμενου ότι οι αγοραστές έχουν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους βάση του συμβολαίου. 13.Άδειες που έχουν λήξει μπορούν να ανανεωθούν. Για μεμονωμένες μονάδες μέχρι 8 χρόνια και για μεγαλύτερα έργα από 12-18 χρόνια. 14.Αλλαγή χρήσης ενός ακινήτου μπορεί να εγκριθεί νοουμένου ότι η ‘νέα’ μη αδειοδοτημένη χρήση είναι πιο κατάλληλη. Π.χ. Η μετατροπή ενός διαμερίσματος σε γραφείο αν το επιτρέπει η πολεοδομική ζώνη, αλλά όχι την μετατροπή κατοικίας σε άλλες χρήσεις. π.χ. εστιατόριο.

9 9 Πολεοδομική Αμνηστία 15.Η αμνηστία αναφέρεται σε οικιστικά/παραθεριστικά έργα και για εμπορικά έργα νοουμένου ότι ο ολικός συντελεστής δόμησης είναι λιγότερο από 1,000μ². 16.Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την αμνηστία σε 6 μήνες, δηλαδή μέχρι 8/10/2011 και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους σε διάστημα 3 χρόνων δηλαδή μέχρι τις 7/4/2014. 17.Αν ένα ακίνητο υπολείπεται συντελεστή δόμησης, τότε ο αίτητης πρέπει να πληρώσει αποζημίωση ισάξια του συντελεστή. Π.χ. ένα οικόπεδο 1,000μ² με αξία €100.000, με συντελεστή δόμησης 100%, δηλαδή η αξία του συντελεστή είναι €1.000/μ². Άρα αν το κτήριο χρειάζεται ακόμα 20 μ² συντελεστή δόμησης, τότε πρέπει να πληρωθούν €20.000 - μείον 20% έκπτωση εάν η αίτηση γίνει εντός ενός έτους και 10% αν γίνει στον δεύτερο. Δεν υπάρχει έκπτωση αν η αίτηση γίνει στο τρίτο έτος.

10 10 Πολεοδομική Αμνηστία 18.Σημαντικές αλλαγές θα καταγράφονται στους τίτλους (όχι μικροαλλαγές) και ο ιδιοκτήτης/επιχειρηματίας δεν θα έχει την δυνατότητα να μεταβιβάσει το ακίνητο σε τρίτα πρόσωπα, εκτός και αν αυτές οι αλλαγές αρθούν. 19.Η περίοδος κατάθεσης του αγοραπωλητηρίου εγγράφου προεκτείνεται από 2 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής σε 6. Υφιστάμενα μη κατατεθειμένα συμβόλαια έχουν τώρα 6 μήνες να κατατεθούν. 20.Ο πωλητής ακινήτων πρέπει να καταθέσει ο ίδιος το αγοραπωλητήριο έγγραφο στο κτηματολόγιο πριν υποθηκεύσει το ακίνητο, νοουμένου ότι ο αγοραστής συμμορφώνεται από τους όρους του συμβολαίου. 21.Για υποθηκευμένα ακίνητα ο αγοραστής έχει την δυνατότητα να πληρώσει την αναλογία του χρέους στον χρηματοδότη και ο χρηματοδότης πρέπει να αποδεχθεί την πληρωμή και να προχωρήσει στην αποδέσμευση της υποθήκης στον αγοραστή.

11 11 Πολεοδομική Αμνηστία 22.Το Δικαστήριο μπορεί να διατάξει ειδική εκτέλεση έστω και αν το συμβόλαιο δεν είναι κατατεθειμένο στο Κτηματολόγιο ή/και η συμφωνία είναι προφορική νοουμένου ότι αυτό είναι εύλογο για το Δικαστήριο. Αυτό μπορεί να γίνει αν δεν επηρεάζονται δικαιώματα άλλων από την απόφαση. 23.Το Δικαστήριο μπορεί να διατάξει ειδική εκτέλεση με προϋποθέσεις εξασφάλισης αδειών κλπ. 24.Εκχωρήσεις πωλητήριων εγγράφων μπορούν πλέον να κατατεθούν στο Κτηματολόγιο. - Τράπεζες 25.Ανεξάρτητα από την πολεοδομική άδεια, η τοπική αρχή μπορεί να εκδώσει άδεια οικοδομής ακόμα και έχουν αλλαγές ο εσωτερικός σχεδιασμός του κτηρίου, ο σχεδιασμός του χώρου στάθμευσης, τα ανοίγματα των πορτοπαραθύρων, θέση και διαστάσεις τους, το ύψος του κτηρίου, ύψος του περιτοιχίσματος κ.λ.π, νοουμένου ότι δεν επηρεάζονται αρνητικά οι γείτονες στην απόλαυση της περιουσίας τους.

12 12 Πολεοδομική Αμνηστία 26.Μη χρησιμοποιημένος συντελεστής δόμησης σε ένα έργο τώρα μπορεί να έχει ξεχωριστό τίτλο ιδιοκτησίας για να χρησιμοποιηθεί μέσα στο έργο ή να μεταφερθεί σε άλλες περιοχές. 27.Κάτοχοι μεριδίων (αδιαχώριστα μερίδια) μπορούν να υπογράψουν και ξεχωριστά τις αιτήσεις τους νοουμένου ότι ο αιτητής αποδείξει ότι ή αίτηση αφορά το δικό του μερίδιο. – Κατάθεση συμφωνίας διανομής. 28.Η τοπική αρχή μπορεί να εκδώσει ένταλμα διακοπής των εργασιών ενός έργου ανάπτυξης αν το έργο δεν έχει άδεια - με βαρύ πρόστιμο.

13 13 Κατάθεση πωλητηρίου εγγράφου 1.Ο νέος νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή τον 8/2011. 2.Η κατάθεση ενός συμβολαίου δεν περιορίζεται μόνο στα αγοραπωλητήρια έγγραφα, αλλά συμπεριλαμβάνει και άλλα είδη συμφωνιών για ακίνητα όπως ανταλλαγή, εγχωρήσεις, μερική ανταλλαγή, εθελούσιο διαχωρισμό κ.λ.π. 3.Η περίοδος κατάθεσης του αγοραπωλητηρίου εγγράφου προεκτείνεται από 2 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής σε 6. Άρα η κατάθεση του συμβολαίου μπορεί να γίνει μέσα σε 6 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής. Υπόψη ότι το συμβόλαιο πρέπει να είναι σφραγισμένο. Ή περίοδος των 6 μηνών μπορεί να επεκταθεί από το δικαστήριο εάν είναι προς το συμφέρον του αγοραστή. 4.Δεν μπορεί να ισχύσει οποιαδήποτε συμφωνία που να αποτρέπει κάποιον από το να καταθέσει το συμβόλαιο στο κτηματολόγιο. 5.Υφιστάμενα μη κατατεθειμένα συμβόλαια έχουν τώρα 6 μήνες να κατατεθούν από τις 29.4.2011.

14 14 Κατάθεση πωλητηρίου εγγράφου 6.Ένα κατατεθειμένο συμβόλαιο ενεργεί σαν εμπόδιο και έχει προτεραιότητα σε σχέση με άλλες υποθήκες/αγοραπωλητήρια έγγραφα/εμπόδια τα οποία είναι μεταγενέστερα της ημερομηνίας κατάθεσης. 7.Η εκχώρηση συμβολαίων που τώρα μπορούν να κατατεθούν, είναι ιδιαίτερα σημαντική στους χρηματοδότες γιατί έχουν μια άμεση εξασφάλιση λόγω του ότι τα συμβόλαια είναι προς όφελος του χρηματοδότη από τον αγοραστή/δανειολήπτη. 8.Ειδική εντολή μπορεί να εκτελεστεί ακόμα και αν το συμβόλαιο δεν είναι κατατεθειμένο στο Κτηματολόγιο και έστω αν η συμφωνία είναι προφορική. – θα εξαρτηθεί στην κρίση του Δικαστηρίου αν η ειδική εντολή θα πρέπει να εκδοθεί δεδομένου ότι συμφέροντα τρίτων δεν επηρεάζονται. Π.χ. όπου υπάρχουν προηγούμενα εμπόδια στο ακίνητο.

15 15 Κατάθεση πωλητηρίου εγγράφου 9.Το Δικαστήριο εκτός της ειδικής εντολής μπορεί να διατάξει επιπρόσθετους όρους τους οποίους κρίνει απαραίτητους ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η έκδοση ξεχωριστών τίτλων. 10.Ο χρηματοδότης (εκδοχέας) έχει την δυνατότητα να κινηθεί νομικά και να ζητήσει την εγγραφή του τίτλου στο όνομα του αγοραστή και ταυτόχρονή αποπληρωμή της υποθήκης. 11.Αν κάποιος εξασφαλίσει μια ειδική εντολή αλλά δεν ζητήσει από το Κτηματολόγιο να την εκτελέσει μέσα σε ένα έτος συμπεριλαμβανομένου και τις φορολογικές απαλλαγές, τότε αυτό το δικαίωμα αίρεται. – εκτός και αν το δικαστήριο επεκτείνει κατόπιν αίτησης την περίοδο. 12.Ο πωλητής δεν μπορεί να ζητήσει οποιανδήποτε θεραπεία εκτός αυτή της πληρωμής αποζημιώσεων. 13.Κ.λ.π κ.λ.π


Κατέβασμα ppt "1 1980 - 2011 www.aloizou.com.cy Πολεοδομική Αμνηστία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google