Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΛ> ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΛ> ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΛ> ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ
Μπιλάλης Δημήτριος (Επίκουρος Καθηγητής Βιολογικής Γεωργίας ΓΠΑ)

2 The Fall by Michelangelo – detail from ceiling of the Sistine Chapel
2 The Fall by Michelangelo – detail from ceiling of the Sistine Chapel

3 Moses and The Burning Bush
3

4 Πηγή :capital invest Σήμερα η πώληση φαρμακευτικών – αρωματικών φυτών ξεπερνά παγκοσμίως τα 20 δις ευρώ με την Ευρώπη να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αγορές. Ηγετικό ρόλο στην παραγωγή και αξιοποίηση αρωματικών φυτών κατέχουν οι χώρες της Ασίας, ενώ ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία και Γαλλία αποτελούν τους κύριους αγοραστές. Τα μεγαλύτερα κέντρα εμπορίου είναι η Νέα Υόρκη, το Τόκιο και το Αμβούργο. Θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά σε χώρες όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Τυνησία και το Ισραήλ που παράγουν και εξάγουν μεγάλες ποσότητες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και προίόντων προερχόμενων από αυτά.

5 Παρότι η χώρα από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών ευνοεί την καλλιέργεια αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών και παρά το γεγονός πως η καλλιέργεια τους έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και δεκαετίες, εξακολουθεί να θεωρείται νέα μορφή καλλιέργειας και να επικρατεί μεγάλη άγνοια σχετικά με τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει σε όποιον ασχοληθεί με αυτή. Μεγάλο πλεονέκτημα της καλλιέργειας είναι ότι τα οικονομικά της αποτελέσματα είναι ορατά τόσο στον πρωτογενή όσο και στον δευτερογενή τομέα της οικονομίας. Η καλλιέργεια αρωματικών φυτών έχει εφαρμογή ως πρώτη ύλη τόσο στην βιομηχανία τροφίμων και στην φαρμακοβιομηχανία όσο και στην αρωματοθεραπεία με αντικείμενο την παρασκευή αιθέριων ελαίων. Η συγκεκριμένη μορφή καλλιέργειας δύναται να αξιοποιήσει  πολλές κατηγορίες εδαφών, ακόμη και ορεινών αλλά και μειονεκτικών περιοχών. 

6 Αρωματικά φυτά και δέντρα
Αλογοουρα (Equisetum arvense) Αμυγδαλιά (Prunus dulcis) Αχίλλεα (Achillea millefolium) Αψιθιά (Artemisia absintum) Εχινάτσεα Echinacea angustifolia Echinacea purpurea Θυμάρι (Thymus vulgaris) Καλλέντουλα (Calendula officinalis) Καστανιά Aesculus hippocastanum Castanea species – Chestnut Hybrids

7 Αρωματικά φυτά και δέντρα
Κυδωνιά (Pyrus cydoni) Πορτοκαλιά (Citrus sinensis) Ροδιά (Punica granatum) Ρουσκος (Ruscus aculeatus) Σαπωνάρια (Saponaria officinalis) Αμπέλι (Vitis vinifera) Συκιά (Ficus carica) Τριανταφυλλιά (Rosa canina) Φασκομηλιά (Salvia officinalis)

8 Αλογοουρα (Equisetum arvense)
Πολυετές θάμνος. Στείρες ή εύφορες ταξιανθίες (αποτελούνται 20 τμήματα).

9 Αμυγδαλιά (Prunus dulcis)
Σχετικά μικρό δέντρο με ύψος 4 έως 10 μέτρα και κορμό διαμέτρου 30cm. Η άνθησή διαρκεί από το Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο. Η επικονίαση γίνεται με τη βοήθεια των εντόμων.

10 Αχίλλεα (Achillea millefolium)
Πολυετής πόα. Ριζικό σύστημα αρκετά επεκτατικό και επιθετικό. Τα άνθη έχουν λευκό έως ροζ χρώμα.

11 Αψιθιά (Artemisia absintum)
Σκληρό και ξυλώδες ριζικό σύστημα. Ερμαφρόδιτα και κίτρινα άνθη. Η άνθησή διαρκεί από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο. Η επικονίασή γίνεται με τον αέρα.

12 Εχινάτσεα (Echinacea angustifolia)
Πόα με ύψος 40 μέχρι 70cm. Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα. Η άνθηση διαρκεί από τον Ιούλιο μέχρι τον Αύγουστο. Η επικονίαση γίνεται με τη βοήθεια των εντόμων.

13 Εχινάτσεα (Echinacea purpurea)
Πολυετές φυτό. Ύψος 1,2m και μήκος 0,5m. Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα. Η άνθηση διαρκεί από τον Ιούλιο μέχρι τον Αύγουστο. Η επικονίαση γίνεται με τη βοήθεια των εντόμων.

14 Θυμάρι (Thymus vulgaris)
Η άνθηση διαρκεί από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο. Αποτελεί πολύ καλό σύντροφο για τα περισσότερα φυτά.

15 Καλλέντουλα (Calendula officinalis)
Τα άνθη είναι μόνοικα. Η άνθηση διαρκεί από τον Ιούνιο έως το Νοέμβριο. Η επικονίασή γίνεται με τη βοήθεια των μελισσών. Οι σπόροι ωριμάζουν από τον Αύγουστο μέχρι το Νοέμβριο.

16 Καστανιά (Aesculus hippocastanum)
Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα, άσπρου χρώματος με ένα μικρό κόκκινο σημείο. Η άνθηση πραγματοποιείται το Μάιο. Η επικονίαση γίνεται με τη βοήθεια των μελισσών. Οι καρποί του είναι πράσινοι και ωριμάζουν τον Σεπτέμβριο.

17 Καστανιά (Castanea species)
Τα άνθη είναι μονόικα. Η άνθηση πραγματοποιείται τον Ιούλιο. Η επικονίαση γίνεται με τη βοήθεια των μελισσών. Οι σπόροι ωριμάζουν τον Οκτώβριο.

18 Κυδωνιά (Pyrus cydoni)
Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα. Η άνθηση πραγματοποιείται το Μάιο. Η επικονίαση γίνεται με τη βοήθεια των εντόμων. Η ωρίμανση των σπόρων γίνεται το Νοέμβριο.

19 Πορτοκαλιά (Citrus sinensis)
Αειθαλές δέντρο. Αυτογονιμοποιούμενο. Ερμαφρόδιτα άνθη.

20 Ροδιά (Punica granatum)
Ερμαφρόδιτα άνθη, διαμέτρου 3cm και χρώματος ανοιχτού κόκκινου. Καρποί διαμέτρου cm με παχύ κοκκινωπό δέρμα γύρω στους σπόρους.

21 Ρούσκος (Ruscus aculeatus)
Αειθαλές φυτό. Δίοικα άνθη τα οποία εκφύονται από τη μέση του φύλλου. Η επικονίαση γίνεται με τη βοήθεια των εντόμων. Οι σπόροι ωριμάζουν από τον Αύγουστο μέχρι τον Μάρτιο.

22 Σαπωνάρια (Saponaria officinalis)
Ερμαφρόδιτα, συμμετρικά και ακτινωτά άνθη, χρώματος ροζ ή λευκού. Η άνθηση διαρκεί από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η επικονίαση γίνεται με τη βοήθεια Λεπιδοπτέρων (σκώροι και πεταλούδες). Οι σπόρο ωριμάζουν από τον Αύγουστο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

23 Αμπέλι (Vitis vinifera)
Οι καρποί έχουν διάμετρο 3cm και πράσινο, κόκκινο ή πορφυρό χρώμα. Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα. Η άνθηση διαρκεί από το Μάιο μέχρι τον Ιούλιο. Η επικονίαση γίνεται με τη βοήθεια των εντόμων. Η καρποφορία λαμβάνει χώρα από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Οκτώβριο.

24 Συκιά (Ficus carica) Μικρό δέντρο το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι τα 10m ύψος. Τα άνθη είναι μόνοικα. Η άνθηση διαρκεί από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Οι σπόροι ωριμάζουν από τον Αύγουστο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

25 Τριανταφυλλιά (Rosa canina)
Θάμνος του οποίου το ύψος κυμαίνεται από 1 έως 5m. Ερμαφρόδιτα άνθη. Η άνθηση διαρκεί από τον Ιούνιο μέχρι τον Ιούλιο. Η επικονίαση γίνεται με τη βοήθεια των μελισσών, των μυγών και των Λεπιδόπτερων. Οι σπόροι ωριμάζουν από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο.

26 Φασκομηλιά (Salvia officinalis)
Αυτοφυές και αειθαλές φυτό. Ερμαφρόδιτα άνθη. Η άνθηση διαρκεί από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο. Η επικονίαση γίνεται με τη βοήθεια των μελισσών. Οι σπόροι ωριμάζουν από τον Αύγουστο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

27 Ginkgo (Ginkgo biloba)
Complex of phytomedicinals from the leaves Improves blood flow Improves memory in older people Effective free-radical scavenger Side effects are restlessness, diarrhea, nausea and vomiting

28 Echinacea (Echinacea species)
Extracts from shoot, root and rhizome Acts as immunostimulant Speeds up cycle of cold virus and flus NOT preventative.

29 Chamomile (Matricaria recutita and Chamaemelum nobile)
Mixture of terpenoids, coumarins, and flavonoids from dried flower heads Soothes stomach-aches Anti-inflammatory, anti- spasmodic and anti- bacterial actions Mild sedative

30 Feverfew (Tanacetum parthenium)
Sesquiterpenoid lactones from leaves Used for 2000 years Effective head-ache treatment, especially migraines

31 Garlic (Allium sativum) Onion (Allium cepa)
Organo-sulfur compounds from leaves Anti-carcinogenic and anti-microbial Anti-atherosclerosis and anti-hypertensive Toxic in high amounts

32 Milk Thistle (Silybum marianum)
Complex of flavolignans from seeds Protects liver against toxins, particularly against poison from Amanitas phalloides Helps against hepatitis and cirrhosis of the liver

33 St. John’s Wort (Hypericum perforatum)
extract from leaves Effective for depression and sleeplessness anti-retroviral activities (AIDS) Side effects include photosensitivity and dermatitis

34 English Hawthorn (Crataegus laevigata)
Leaves, flowers and fruit can be used Increases dilation of blood vessels Used for mild forms of heart disease

35 Green Tea (Camellia sinensis)
Polyphenols from leaves anti-cancer inhibiting tumor initiation and cell proliferation anti-oxidant

36 Wine Grape (Vitis vinifera)
Contains over 50 different flavonoid phenolics including resveratrol and catechins Reduces heart disease by inhibiting platelet aggregation, lowering LDL (low density lipoproteins) and acting as antioxidants

37 Licorice (Glycyrrhiza spp.)
Phenolic compounds from the root or rhizome anti-oxidant anti-tumor anti-inflammatory

38 Ginger (Zingiber officinale)
from the rhizome Over 12 compounds with anti-oxidant activities greater than vitamin E anti-tumor anti-emetic (inhibits vomiting)

39 Soybeans (Glycine max)
Contains phytoestrogens like isoflavones Reduces health risks associated with menopause: osteoporosis and heart disease in women Reduces prostrate, colon and breast cancer

40 Vegetables Vitamin A, C and E anti-oxidant anti-cancer

41 Πίνακας στοιχείων πολ/σμου, αποστάσεων, αποδόσεων και περιοχών
ΦΥΤΟ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΟΛ/ΣΜΟΥ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΓΡΑΜΜΩΝ (m) ΦΥΤΑ (ανά στρέμμα) ΠΡΟΙΟΝ ΑΠΟΔΟΣΗ (Kg/στρέμμα) ΠΡΟΙΟΝ Κορρές ΑΠΟΔΟΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ (Kg/στρέμμα) Κορρές ΠΟΣΟΤΗΤΑ (Kg) ΜΕΓΕΘΟΣ (στρέμματα) ΠΕΡΙΟΧΗ Κορρές ΕΠΙ ΜΕΤΑΞΥ Αλογοουρά Σπορόφυτα Float system 0,4 0,6 3700 Χλωρός βλαστός 1110 Υπέργειο μέρος 110 41,26 Έβρος Αμυγδαλιά Μοσχεύματα - Καρπός 800 (μέσος όρος 2 ετών) 8677,3 10-11 Βόλος Αχίλλεα Σπόρόφυτα 0,45 0,7 2900 Ξηρό υπέργειο μέρος 610 Ξηρό υπέργειο μέρος 823,64 1,4 Αγρίνιο (Αγ. Ιωάννη Ρηγανά) Αψιθιά 0,75 1 1200 Νωπά φύλλα 620 Φύλλωμα (60% υγρασία) 248 79,18 3 Λάρισα Εχινάτσεα (angustifolia) 0,3 0,35 8900 Νωπή ρίζα 400 Νωπή Ρίζα 612,65 0,8 Θεσ/νίκη Εχινάτσεα (purpurea) Νωπό υπέργειο τμήμα 140 Ξηρό υπέργειο τμήμα (40% υγρασία) 55 Θυμάρι 350 100 Σάμος Εύβοια Καλλέντουλα 0,5 5000 Πέταλα 50-60 Άνθος 1039,61 17-20 Αγρίνιο Καστανιά (chestnut) Φύλλα 13,175 2-3 δέντρα Καρπενήσι Εύβοια Καστανιά (hippocastanum) Κυδωνιά 2500 Σπόρος 50 1036,28 20-21 Τρίπολη Πορτοκαλιά 120 2000 2170,2 1-1,2 Αιτ/νία (Καλύβια) Ροδιά 60 89,75 0,05 Αιτ/νία Ρούσκος 3400 Ρίζωμα 300 Ρίζα 269,15 Σαπωνάρια 915 150 1784,1 12 Κεφαλονιά Κρήτη Αμπέλι 800 40-60 2466,6 Κόρινθος (Νεμέα) Συκιά 600 320,61 Καλαμάτα Εύβοια Τριανταφυλλιά Τμήματα 4000 Κάψα 200 Συγκάρπιο 1264,53 6-7 Βόλος (Ρούσος) Φασκομηλιά Δρόγη Φύλλο 733,05 3,5-4

42 Πίνακας στοιχείων εδαφικών και κλιματικών αναγκών

43 Χρήσεις των φυτών ΕΙΔΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ/ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΗ
ΆΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ Αλογοουρά Υποκατάστατο σπαραγγιού Βελτίωση δύναμης και ελαστικότητας του κατεστραμμένου ιστού δέρματος Περιέχει οξέα που είναι ισχυρά ηρεμιστικά της καρδιάς - 2. Αμυγδαλιά Βιομηχανία ζαχαρωδών προϊόντων Παρασκευή ζυμαρικών Έλαιόσπορος + νερό = γαλάκτωμα Επίδραση ελαίου σε ξηρό δέρμα και σε αρωματοθεραπεία Θεραπεία της πέτρας των νεφρών Αντιμετώπιση διαβήτη Μαλακώνει το δέρμα Παραγωγή χρωστικών Παρασκευή σαπουνιών Λιπαντικό για λεπτούς μηχανισμούς ρολογιών 3. Αχιλλέα Μεταχείριση πληγών Ασθένειες νεφρών Εμμηνορροϊκό πόνο Τονωτικό Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες Συστατικό αρωμάτων Δημιουργία μέσων καθαρισμού για λιπαρά δέρματα Φυτικές χρωστικές 4. Αψιθιά Βοηθά στην καταπολέμηση της ανορεξίας 5. Εχινάτσεα Ενεργοποίηση ανοσ.συστήματος Αντιβιοτική και αντιβακτηριδιακή δράση Ανακουφίζει απο αλλεργίες Αντισηπτικές και χωνευτικές ιδιότητες 6. Θυμάρι Αντισηπτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες Καταπολέμηση διάρροιας και δυσπεψίας Καταπολέμηση βήχα Καταπολέμηση δερματικών και κρανιακών παθήσεων Αρωματοποιϊα-σαπούνια Οδοντόπαστες-στοματικά διαλ/τα Pot-pouri Μυκητοκτόνο δράση Απομάκρυνση σκώρου Αποφυγή μούχλας 7. Καλλέντουλα Καρικεύματα Χρωστικη(πέταλα) Υποκατάστατο του Saffron Είδος τσαγιού Αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων Δαγκώματα-τσιμπήματα Ενάντια στον πυρετο Καθαρτικό-τονωτικό Δημιουργία ομοιοπαθητικών φαρμάκων Σαμπουάν Αρώματα Αιθέρια έλαια

44 Χρήσεις των φυτών ΕΙΔΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ/ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΗ
ΆΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ 8. Καστανιά Υποκατάστατο καφέ Στυπτικό- αντιφλεγμονώδες Αντιμετώπιση φλεβίτη,αιμορροϊδων,κιρσών Λοσιόν για εξωτερική χρήση Αντιμετώπιση πόνων του στήθους Υποκατάστατο σαπουνιού (σώμα και ρούχα) Χρωστικές Άρωμα Ξύλο για κατασκευή επίπλων και κιβωτίων 9. Κυδωνιά Μαλακοί και ζουμεροί καρποί Θεραπεία αναπνευστικών ασθενειών Αντιμετώπιση εγκαυμάτων Στυπτικό Στοματικά διαλ/τα Συστατικό γυαλάδας Δημιουργία αντιλιακών προϊόντων - 10. Πορτοκαλιά Γλυκοί και νόστιμοι καρποί Αρωματική ουσία Μαρμαλάδες Σκευάσματα μαυρίσματος Αντιμετώπιση ακμής Ενάντια στην ανορεξία, βήχα Απολεπιστικά Παραγωγή σαπουνιών Αρωματοποιΐα 11. Ροδιά Ωμή χρήση Καρικεύματα Αντιμετώπιση στοματικών πληγών Αντιμετώπιση της δυσεντερίας και διάρροιας Χρωστική Παραγωγή μελανιού 12. Ρούσκος Αντιμετώπιση κιρσών Διουρητικές-καθαρτικές ιδιότητες 13. Σαπωνάρια Τονωτικό Για αντιμετώπιση προβλημάτων ερεθισμού της επιδερμίδας Χρήση ενάντια στον ίκτερο Σαπούνια Σαμπουάν 14. Αμπέλι Αντιμετώπιση των κιρσωδών φλεβών και των αιμορροΐδων Καθαρτικά Αντιφλεγμονώδη δράση Αντιμετώπιση της εσωτερικής και εξωτερικής αιμορραγίας, διάρροιας, ναυτίας, χολέρας και των στοματικών ελκών Σαπούνια (κίτρινη χρωστική) Πολύ καλή βάση για προΐόντα για την περιοχή των ματιών

45 Χρήσεις των φυτών ΕΙΔΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ/ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΗ
ΆΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ 15. Συκιά - Ατμόλουτρο Αντιμετώπιση τσιμπημάτων και δαγκωμάτων Καθαρτικό Αντικαρκινικές ιδιότητες Σαπούνια Πολύ καλή βάση για προΐόντα για την περιοχή των ματιών Εύκαμπτο, πορώδες και μικρής αξίας ξύλο 16. Τριαντάφυλλο Μαρμελάδες-σιρόπια Θρεπτικό συμπλήρωμα για μωρά Υποκατάστατο τσαγιού Θεραπεία κρυολογημάτων, γρίπης, βήχα Μείωση των επιπτώσεων του καρκίνου Διουρητικό Στυπτικό Τονωτικό Λοσιόν για ευαίσθητα δέρματα 17. Φασκόμηλο Αρωματική ουσία Ενισχυτικό πέψης Χρωστικές Παρασκευή αρωμάτων Parkinson Φυματίωση-εμμηνόπαυση Τσιμπήματα-μολύνσεις δέρματος Στοματικά δ/τα-οδοντόπαστες Αρωματοθεραπεία σε σαμπουάν Συστατικό σε βιοενεργά καλλύντικά

46 ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ
ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ Η αγορά ριζωμάτων ξεκινά από 0,15- 0,25 ευρώ ανά φυτό στην Ελλάδα και από 0,05 – 0,18 ευρώ ανά φυτό σε εξειδικευμένα φυτώρια της Ε.Ε. Με τη τυπική φύτευση φυτών ανά στρέμμα η δαπάνη για το φυτικό υλικό εγκατάστασης φθάνει σε 600 – ευρώ ανά στρέμμα. Για να μπορέσει ο παραγωγός να έχει μια απόδοση συμφέρουσα θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά και να τηρηθούν οι κανόνες και αρχές για μια ποιοτική παραγωγή. Με δεδομένο πως οι συνήθεις αποδόσεις στην καλλιέργεια (ανά στρέμμα) των αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα κινούνται μεταξύ ευρώ είναι φυσιολογικό πως το μέγεθος της καλλιεργούμενης έκτασης είναι αυτό που θα καθορίσει και τα έσοδα του παραγωγού / επενδυτή. Μία έκταση 4 -5 στρεμμάτων είναι συνήθως πολύ μικρή για πραγματικά έσοδα. Σε ετήσια βάση τα έσοδα μπορούν να φτάσουν τα ευρώ σε μία έκταση 10 στρεμμάτων καλλιεργώντας αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που θα παράξουν αιθέρια έλαια. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποιες επενδυτικές προσπάθειες στην καλλιέργεια αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών με τα αποτελέσματα να ποικίλουν ανά περίπτωση. Υπάρχουν κάποιες, λίγες, μεγάλες μονάδες που έχουν καταφέρει να εδραιωθούν με παράλληλη παρουσία μικρών ιδιωτών – παραγωγών που ασχολούνται κυρίως με τη μεταποιητική δραστηριότητα των αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών

47 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ / ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ – ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ
Ο νέος επενδυτής που σκοπεύει να ασχοληθεί με την καλλιέργεια αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών θα πρέπει να προσέξει τα εξής: 1. Την καταλληλόλητα των εδαφών. Τα περισσότερα είδη αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών ευδοκιμούν σε εδάφη μέτριας γονιμότητας (PH 6-7). 2. Τις κλιματολογικές συνθήκες και ιδιαίτερα τις χαμηλές θερμοκρασίες, τη διάρκεια των παγετών καθώς κάποια είδη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. 3. Τη διαθεσιμότητα του νερού. Ανάλογα το φυτό, διαφέρει και το πόσο νερό χρειάζεται. 4. Την αντιμετώπιση εχθρών και προσβολών. Όταν η καλλιέργεια τους γίνεται σε παρόμοιες συνθήκες με αυτές του βιότοπου που ευδοκιμούν τότε οι πιθανότητες για προσβολή από ζιζάνια είναι περιορισμένη. 5. Τον τρόπο καλλιέργειας των φυτών. Για κάποια φυτά οι καλλιέργειες είναι ετήσιες (βασιλικός, κόριανδρος, μάραθος και άλλα ) ενώ για κάποια άλλα πολυετείς (ρίγανη, λεβάντα, φασκόμηλο και άλλα)

48 Εδώ επίσης θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα η σημασία της βιολογικής καλλιέργειας η οποία ενδείκνυται για όλα τα φυτά και τα προϊόντα τους καθώς επιτυγχάνεται καλύτερη ποιότητα αλλά και σαφώς καλύτερες τιμές. Παρόλη την δυναμική των συγκεκριμένων καλλιεργειών υπάρχουν και προβλήματα, με κυριότερο όλων την έλλειψη πιστοποιημένου Ελληνικού πολλαπλασιαστικού υλικού αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Η έλλειψη τράπεζας γενετικού υλικού με σταθερά ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα και μόνο το κράτος μπορεί να το λύσει.

49 ΧΡΗMΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ / ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ
Η χρηματοδότηση μιας μονάδας καλλιέργειας αρωματικών- φαρμακευτικών φυτών δύναται να καλυφθεί εν μέρει μέσα από το πρόγραμμα επιχορήγησης «ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ -ΜΕΤΡΟ 121» του Υπουργείου Γεωργίας. Τα ποσοστά κυμαίνονται από 40% - 70% επί του Π/Υ, και ενισχύονται δαπάνες εγκατάστασης φυτειών, κατασκευής κτιριακών εγκαταστάσεων και μηχανολογικού εξοπλισμού. Το πρόγραμμα επιδότησης θα είναι ανοικτό σε επενδυτικές προτάσεις μέχρι και την 20η Ιουνίου 2011. Για μεγάλες επενδύσεις, είναι εφικτή η χρηματοδότηση από τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο που θα επανατεθεί σε ισχύ από την 1η έως και την 30η Οκτωβρίου 2011.

50 Υδροπονικό σύστημα επίπλευσης (Float System)
Είναι ένα κλειστού τύπου υδροπονικό σύστημα παραγωγής σποροφύτων. Τα σπορόφυτα τοποθετούνται σε δίσκους με μίγμα υλικών οι οποίοι επιπλέουν σε λεκάνες νερού με θρεπτικό διάλυμα. Στη χώρα μας χρησιμοποιείται τα τελευταία 5 χρόνια για την παραγωγή φυταρίων καπνού.

51 Πλεονεκτήματα του Float system
Παραγωγή υγιών, ομοιόμορφων, καλοσχηματισμένων φυταρίων και ανθεκτικών στη μεταφυτευτική διαταραχή. Μειωμένο κόστος παραγωγής. Λιγότερος χρόνος εργασίας και επίβλεψης σπορείου. Καλύτερη διαχείριση χρόνου φύτευσης. Ευκολότερη μεταφορά σε μακρινές αποστάσεις.

52 Εγκατάσταση Float system

53 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ


Κατέβασμα ppt "ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΛ> ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google