Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

2013 ΚΟΜΠΟΤΑΔΕΣ ΛΑΜΙΑΣ www.gchimneytech.com ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΗΛΙΑΚΕΣ ΚΑΜΙΝΑΔΕΣ 2013 ΚΟΜΠΟΤΑΔΕΣ ΛΑΜΙΑΣ www.gchimneytech.com.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "2013 ΚΟΜΠΟΤΑΔΕΣ ΛΑΜΙΑΣ www.gchimneytech.com ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΗΛΙΑΚΕΣ ΚΑΜΙΝΑΔΕΣ 2013 ΚΟΜΠΟΤΑΔΕΣ ΛΑΜΙΑΣ www.gchimneytech.com."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 2013 ΚΟΜΠΟΤΑΔΕΣ ΛΑΜΙΑΣ www.gchimneytech.com
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΗΛΙΑΚΕΣ ΚΑΜΙΝΑΔΕΣ 2013 ΚΟΜΠΟΤΑΔΕΣ ΛΑΜΙΑΣ

2 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Είμαι ο καθηγητής του ΕΜΠ Χρήστος Δ. Παπαγεωργίου και αυτό που θα δείτε στο VIDEO που ακολουθεί είναι ένας μικρός πειραματικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρισμού με Ηλιακές Καμινάδες που κατασκευάστηκε σε ένα κατάλληλο αγροτεμάχιο στους Κομποτάδες της Λαμίας.

3 Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Την τεχνολογία των “Ηλιακών Καμινάδων” ερευνώ συστηματικά και αναπτύσσω τα τελευταία δέκα χρόνια γιατί πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει την κύρια ηλιακή τεχνολογία για μαζική και χαμηλού κόστους παραγωγή ηλεκτρισμού. Τελικός στόχος της έρευνας μου είναι η κατασκευή ενός πρότυπου Ηλιακού σταθμού με ονομαστική ισχύ περίπου 1 MW που θα παράγει κατ’ έτος περίπου MWh και θα έχει μικρότερο κόστος κατασκευής ανά παραγόμενη KWh κατ’ έτος από τις άλλες δύο ηλιακές τεχνολογίες (Φωτοβολταϊκά και Ηλιακά κάτοπτρα) Η θεωρητική μελέτη της τεχνολογίας ξεκίνησε το 2003 και κατέληξε σε μια σειρά από διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας και ένα σύνολο από δημοσιεύσεις σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά που συνοπτικά παρουσιάστηκαν όλα μαζί σαν ξεχωριστό κεφάλαιο σε ένα e-book με θέμα την Ηλιακή τεχνολογία.

4 ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Η πειραματική μελέτη της τεχνολογίας ξεκίνησε το 2010 οπότε προχώρησα στην πειραματική κατασκευή μιας μικρής αιωρούμενης ηλιακής καμινάδας (κάπου στην Λειβαδιά), όπως φαίνεται σε αυτές τις εικόνες

5 Η ΕΞΕΛΙΞΗ Ο μικρός πειραματικός σταθμός που βλέπετε είναι το επόμενο πειραματικό βήμα κατά το οποίο μελετήθηκε η δυνατότητα να αυξηθεί η απόδοση της ηλιακής αυτής τεχνολογίας. Στην είσοδο του θερμοκηπίου τοποθετήθηκε μια μικρή ανεμογεννήτρια με διάμετρο πτερωτής 1.12 μέτρα, την οποία περιστρέφει συνεχώς το εισερχόμενο ρεύμα στην είσοδο του θερμοκηπίου. Το ρεύμα αυτό εξέρχεται από την ηλιακή καμινάδα προς τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

6 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΤΑΘΜΟΥ Ο τυπικός σταθμός της τεχνολογίας των ηλιακών καμινάδων αποτελείται από δύο τμήματα: Ένα ηλιακό αεροπροωθητικό σύστημα που με την βοήθεια της ηλιακής ενέργειας δημιουργεί ένα σταθερό ρεύμα αέρα (ένα ρεύμα τεχνητού ανέμου) Ένα ηλεκτροπαραγωγικό σύστημα που αποτελείται από ένα σύνολο αεροστροβίλων, που περιστρέφονται με την βοήθεια του σταθερού ρεύματος που προανέφερα, και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με τις ηλεκτρογεννήτριες που περιστρέφουν (δηλαδή ειδικές ανεμογεννήτριες)

7 ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΑΕΡΟΠΡΟΩΘΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Το ηλιακό αεροπροωθητικό σύστημα αποτελείται από έναν ειδικό ηλιακό συλλέκτη (θερμοκήπιο), και μια μεγάλου ύψους κυλινδρική κατασκευή (ηλιακή καμινάδα) που συνδέεται με το θερμοκήπιο. Ο ήλιος θερμαίνει το έδαφος κάτω από το θερμοκήπιο ενώ η διαφανής οροφή του εμποδίζει την απαγωγή θερμότητας με αποτέλεσμα ο αέρας μέσα σε αυτό να αυξάνει την θερμοκρασία του, να γίνεται ελαφρύτερος του εξωτερικού αέρα και να τείνει να διαφύγει δια της ηλιακής καμινάδας προς ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Ο αέρας που διαφεύγει συνεχώς αντικαθίσταται από φρέσκο εξωτερικό αέρα που εισέρχεται στο θερμοκήπιο από την ανοιχτή είσοδο του. Το θερμό αυτό ρεύμα ρέει συνεχώς, όσο το έδαφος του θερμοκηπίου είναι θερμότερο του περιβάλλοντος, πράγμα που μπορεί να συνεχιστεί αρκετές ώρες μετά την δύση του Ηλίου.

8 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Οι αεροστρόβιλοι μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε στην πορεία του θερμού ρεύματος αέρα που δημιουργεί το σύστημα θερμοκήπιο-ηλιακή καμινάδα και καθώς περιστρέφονται από αυτό το ρεύμα παράγουν με τις ηλεκτρογεννήτριες τους ηλεκτρισμό. Έχει αποδειχτεί ότι η παραγόμενη ετήσια ηλεκτρική ενέργεια αλλά και η ονομαστική ηλεκτρική ισχύς ενός τέτοιου σταθμού είναι ανάλογη του γινομένου του ύψους της ηλιακής καμινάδας επί το εμβαδόν της επιφάνειας του θερμοκηπίου. Ο συντελεστής αναλογίας είναι κατά κάποιο τρόπο η απόδοση του σταθμού και εξαρτάται, εκτός των άλλων, όπως αποδείχτηκε από τον μικρό πειραματικό μας σταθμό, και από την γεωμετρική διάταξη και από τις διαστάσεις των τμημάτων του σταθμού.

9 ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ ΣΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ
Ο πειραματικός σταθμός Κομποτάδων σχεδιάστηκε στα πλαίσια της ερευνητικής προσπάθειας για την βελτίωση της απόδοσης των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών με ηλιακές καμινάδες. Στην σχεδίαση συνέβαλε και ο υποψήφιος διδάκτορας κ. Μιχάλης Ψαλίδας. Η ηλιακή καμινάδα είναι μια ελαφρά μεταλλική κατασκευή με ύψος 25 μέτρα και διάμετρο 2.5 μέτρα η οποία σχεδιάστηκε με την βοήθεια και κατασκευάστηκε με την εποπτεία του εξαίρετου αρχιτέκτονα μηχανικού Κ. Δημητρίου Κορρέ, ( ) ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής της τεχνολογίας. ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Το θερμοκήπιο είναι μια εντελώς προσωρινή κατασκευή, για τις ανάγκες του πειράματος, με διαφανή πλαστική οροφή, που αναπτύσσεται σε μια επιφάνεια 1020 τετραγωνικά μέτρα (περίπου 1 στρέμμα). Το υλικό κατασκευής της διαφανούς στέγης του θερμοκηπίου πρέπει κανονικά να είναι εξαιρετικά διαφανές γυαλί (low iron float glass).

10 ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά και με τη βοήθεια των αποτελεσμάτων και μετρήσεων του ενδιάμεσου σταθμού ο πρωτότυπος σταθμός θα έχει άμεσο κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής KWh μικρότερο από το αντίστοιχο κόστος των δυο άλλων ηλιακών τεχνολογιών (Φωτοβολταϊκά και Ηλιακά κάτοπτρα). Οι μετρήσεις απέδειξαν ότι η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια είναι μεγαλύτερη της κινητικής ενέργειας, της ανερχόμενης στην καμινάδα στήλης αέρα ακόμη και όταν το άνοιγμα στο θερμοκήπιο γίνει επαρκώς μεγάλο. Επειδή η τεχνολογία των ηλιακών καμινάδων χρησιμοποιεί απλά υλικά (κυρίως γυαλί και χάλυβα) έχει αμελητέο κόστος συντήρησης και μεγάλη διάρκεια ζωής, αν και χρειάζεται μεγαλύτερη έκταση ανά παραγόμενη KWh θα επικρατήσει σε χώρες με άφθονη ηλιακή ενέργεια και απεριόριστα έρημα εδάφη. Η κατασκευή του πρωτότυπου σταθμού με ηλιακές καμινάδες θα δώσει την δυνατότητα κατασκευής μεγάλων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων που θα αποτελούνται από μεγάλες ηλιακές φάρμες σε έρημες ή αχρησιμοποίητες εκτάσεις με εκατοντάδες πρωτότυπους ηλιακούς σταθμούς.

11 ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ
Τα αποτελέσματα της μελέτης υπήρξαν λοιπόν πολύ ικανοποιητικά και μπορούμε πλέον να κατασκευάσουμε ηλιακούς σταθμούς με ηλιακές καμινάδες μικρότερου ύψους από ότι αρχικά εκτιμούσαμε και με θερμοκήπια μικρότερης έκτασης. Το επόμενο βήμα της ανάπτυξης της τεχνολογίας των ηλιακών καμινάδων είναι η κατασκευή ενός σταθμού με ηλιακή καμινάδα μέτρα ύψος και 5-6 μέτρα διάμετρο, συνδεδεμένο με έναν ειδικό ηλιακό συλλέκτη (θερμοκήπιο) με εμβαδόν τετρ.μέτρα που θα συνδυαστούν με ένα σύνολο Αεροστροβίλων-Γεννητριών συνολικής ηλεκτρικής ισχύος KW. Υποψήφιες χώρες για την εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής είναι: USA (SOUTH WEST STATES, NEVADA, YUTA, ARIZONA, NEW MEXICO, TEXAS ) UAE, QATAR INDIA AUSTRALIA SOUTH AFRICA Σύντομα θα απευθυνθούμε σε επιλεγμένους επενδυτές στις περιοχές αυτές για συνεργασία. Πληροφορίες μπορεί κανείς να αναζητήσει στην ιστοσελίδα:


Κατέβασμα ppt "2013 ΚΟΜΠΟΤΑΔΕΣ ΛΑΜΙΑΣ www.gchimneytech.com ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΗΛΙΑΚΕΣ ΚΑΜΙΝΑΔΕΣ 2013 ΚΟΜΠΟΤΑΔΕΣ ΛΑΜΙΑΣ www.gchimneytech.com."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google